-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qt v Gtk
-
válasz
Claude Leon #32302 üzenetére
-PLevi- :Egyáltalán tud az alaplapod biosa usb-ről bootolni?
[link]
Ezt a hsz- t lehet, hogy átugrottad! -
válasz
-PLevi- #32297 üzenetére
No, ez már döfi! Örülök, hogy sikerült.
Kb. egy éve ugyanezt az utat jártam be, már lemondtam az usb- s telepítésről, az íróm meg haldoklott! Akkor valaki ajánlotta ezt a win32diskimager- t és ez az egyszerű program megoldotta.
Hasonló nyűg volt Linuxos gépre Win 7- et telepíteni optikai meghajtó nélkül.
Köszi az ajánlatot, virtuálisan sörözünk akkor egyet!
Sajna most duplán absztinens vagyok.
Saját szándékból egy ideje valamint a tegnapi pofasebész ötletei alapján! Remélem nem volt még lórugásod felsőállkapcsra, de most én olyannak érzem az orcámat!
-
válasz
-PLevi- #32290 üzenetére
Bármikor!
Az alaplapot nézted már, hogy usb bootra képes- e? Nekem a régi az F12 bootoláskor történő lenyomásra előhozott ilyesmiket, hogy usb-fdd, usb-hdd, usb-zip. Valamelyikkel működött, csak nem volt mindegy mivel írtam az iso- t! Mi alól írod az iso- t?
Win alól például a Win32 Disk Imager tökéletes megoldás. -
válasz
-PLevi- #32288 üzenetére
Igen, Universal USB Installer-rel raktam fel pendrive-ra.
Te normál telepítőt csináltál. Az nem fog bootolni GRUB- ból.
Ennek nincs köze a persistent telepítéshez, de fenti és más írókkal nekem is voltak gondjaim, az is lehet a probléma, ha csak nem az alaplap képtelen bootolni usb- ről.What is persistence?
Usually, on a live CD or Live USB key, all modifications are discarded when you reboot.
The persistence allows you to keep your preferences and data even after reboot. -
válasz
-PLevi- #32284 üzenetére
Lehet valahogy grub-ból pendrive-ot bootoltatni?
BIOS- ra gondoltál, nem? GRUB- ból is lehetne, ha persistent mód telepítetted a penre a disztrót. gondolom
(#32283) Adamis
Elsőre azt hitte, neked kellett szépnek lenned!De nem, akkor gratula, jól néz ki!
Egy tiszta eredetű kávé feltölt 47- es szintre opera hallgatása közben 11:02- re! -
válasz
DrojDtroll #32281 üzenetére
Aha, no így azért más a helyzet!
Ez így normális usb penről futtatva (nem a pen sebességére gondolok itt), mondjuk a HDD sebessége se mindegy amúgy, jelen esetben nem számít persze!
Gondolom megvan, hogy az ördög a részletekben... (nem a csútira gondoltam)
-
válasz
DrojDtroll #32278 üzenetére
Az usb3 pendrive sebesség, ha nem usb eszközön futtattad a Gpartedet, akkor érdemes előszedni a szerszámokat! Lehet elég a kalapács is!
Egyébként végig ezt fidelted, mert elég gyakori volt az állapotjelentés, talán magáról az eszközről nem volt túl sok infó.(#32276) whbear
"csak akkor tölti be, ha nincs töltőn"
Ez egy technikai bravúr még a 21. szd- ban is. -
válasz
lolka1980 #32250 üzenetére
Na látod!
Én is hasonlóképpen vagyok ezzel.
Valami olyasmi lehet a különbség, hogy az egyik a /home konfig fájljait módosítja, a másik meg ott módosítja a konfigot, ahol kell. Én ennyit fogtam fel az egészből, mivel az fstab- bal kellett ügyködnöm sokat SSD miatt főleg, így meg is jegyeztem, hogy ez fontos!
Furcsálottam, hogy Ubin nincs fenn alapból a gksu, bár nem lepett meg túlzottan.
Egyből itt is egy példa, hogy mikor érdemes gksu- t használni!
(#32254) berus.berus hsz- ából:
"...írd be az /etc/X11/xorg.conf fájl Section "Monitor" szakaszába" -
válasz
lolka1980 #32248 üzenetére
Why user should never use normal sudo to start graphical application?
Én sem tudtam eddig, csak elfogadtam a tényt.
-
válasz
herdsman12 #32095 üzenetére
Ha a htop 582 MB használatot ír, akkor az annyi, nincs ott sehol + 1000 MB. Nézegetheted még terminalból a free -h parancsot is. Aggasztóbbnak tűnik viszont htop alapján a processzorok pörgése.
Azt kéne inkább kideríteni, hogy mi okozza.
Azt a Feladatkezelőt ne használd, valami bugos benne.
-
válasz
elodman #32081 üzenetére
Nekem kissé erőltetettnek tűnik az összefüggés a sudo és az UAC között.
Sorry, ha bántódásra adott okot többi mondandóm, csak meglepett, hogy 5- 6 éve nyúzol Linux disztrókat és még nem hallottál arról, miként viszonyulnak egymáshoz a vírusok és a Linux. Engem többek között épp ezen veszélyek hiánya és az aktív védelmek felesleges volta vonzott a Linuxhoz majd egy éve!
-
válasz
elodman #32076 üzenetére
Ne viccelődj már, pont ez az UAC jelleg, ami nincs a Linuxon szerencsére!
Net nélkül használtad eddig a Linuxot 5-6 évig?
Ha Linuxon böngészel, akkor vagy veszélyben, ha megadod az adataidat felelőtlenül egyes ismeretlen vagy kamu/ál webhelyeknek, ez ellen nincs Linuxos védelem sem! -
válasz
kemotox #32066 üzenetére
343.36 in Ubuntu 14.04 PPA
340.65 in Ubuntu 15.04 / 14.10 / 14.04 PPAFenti PPA- kat próbáld ki, ha nem megy a 14.04. akkor a másodikat tedd fel. Ezekbe már 3.18. kernel bugfix- ek is belekerültek.
-
válasz
tvamos #31994 üzenetére
Szia! Ezeket legkönnyebben úgy tudod eltüntetni, hogy kikapcsolod a monitort v. magát a gépet!
Ez "Rendszer szamara fenntartott" volume szerintem a Win által készített partíció bootolás v. újratelepítés a célja. Linux alól simán törölheted ezt, az amúgy totál felesleges dolgot.
Gondoltál már arra, hogy a gyerkőc által nem ismert jelszót használj, mert így mindíg meg fog viccelni!Megvan már a 6 TB- s Red?
-
válasz
whbear #31991 üzenetére
Decepticon szerintem nem is nő! 24 év felett ritka az ilyen
Mi van ezzel a nő/férfi gondolkodással már megint amúgy? Én nem aggódnék értük ez ügyben és ezt nem csak amiatt írom, hogy ha jól emlékszem az EU nyugati felén több a diplomás nő. mint a diplomás férfi!
(#31992) camillus
Ezt szerinted itt honnan lehetne tudni egyébként? Fusd át a két Gentoo topicot. -
válasz
Fritz Teufel #31978 üzenetére
Nos, az én dobozos Legóm az Arch lenne...
Persze, aztán, ha valaha majd meg is lesz, akkor egyből kitalálod, hogy inkább LFS kéne, minek ez a sok színes kis műanyagkocka! Legyen mind egyszínű, majd Te kiszínezed!
Nem egyszerűbb a vödrösből olyat építeni, amit akarsz? Vagy félreértem a példát?
Mondjuk azért gyakorlásnak nem rossz az Arch. -
válasz
DittyCat #31969 üzenetére
& (#31971) CPT.Pirk
Az szerintem elég durva, hogy ma már a népek mindenféle- fajta és méretű kütyüje on line, különben biztos lemaradnak valamelyik FB lájkról, mégis gyakorlatilag analfabéták a számítástechnikához! Linuxról hallottak már, az valami parancssoros akármi, amit körtefejű befordultak nyomatnak félhomályban egy sötét alagsorban éjjel- nappal.
Melóhelyen is jó páran küzdenek XP- n és panaszkodnak, hogy jaj nem futnak a flash játékok, lassú a gép. Megemlítem a Linuxot, aszondják, ahhoz nem értenek! Ilyenkor mindig megkérdezem, hogy mér', a Windózhoz értesz?Nem, de az van fenn.
(#31970) Decepticon
Jó sokan drukkolnak neked, abbiztos!
Különben ez is egy fura perverzió, hogy kinek fut minél kevesebb telepített csomaggal a disztró?
(#31968) MZsoltee
Particionáló progi ötlet Win alól? Lehetőleg.Linux topicban?
-
válasz
DittyCat #31961 üzenetére
Minden feltétel soha nem szokott teljesülni, ráadásul az úgy elég unalmas is! Terv szövése meg igen ritkán okoz csalódásokat.
Sok sikert a bemutatóra!
Én amikor legutóbb bemutattam a főnökömnek, nem volt igazán sikerem vele.(#31959) MZsoltee
Azt nem mondtad, hogy eSATA- s USB- t veszel, mert az valóban gyorsabb érezhetően, sima USB nem. Elég kis zsebed van, ha 1.8' méret kényelmetlen. Használj felhő oprendszert, vagy live linuxot felhő supporttal. Nem biztos, hogy garanciában kicserélik, ha rávizsgálnak.
Vagy ha semmi nem jó neked, akkor használd a fantáziádat! -
válasz
DittyCat #31948 üzenetére
Nekem tetszik, a módszere, de az is lehet, hogy vár a legfrissebb Archra és az öntisztító laptop megjelenésére. Addig is terveket szó, mint a pók!
Van még 3 évem és Linux-guru leszek
!
Az előbb még csak MINT- guruság volt a cél!
Nekem soha nem lesz Macho Arch telepítésem, valószinűbb, hogy csak ilyen Evolution- os megoldással fog menni.
(#31949) MZsoltee
Inkább egy ilyent vennék erre a célra, mert a pent tényleg hazavágja, ha úgy használod, ahogyan azt colomb2 szaki jól megmondta!
[link](#31945) CPT.Pirk
Azért valljuk be, bizonyos dolgok csak nálad jönnek elő. Én utánanéznék ennek!Ez azért érdekes, mert szinte csak a gépház és a meghajtók maradtak a régi gépből!
Valószinű, hogy az egerem miatt van ez mindíg!Nem is a Chakra túl trükkös!
-
válasz
DittyCat #31942 üzenetére
Nekem is fontos, hogy tetsszen a rendszer, csak mások a színek!
Igaz, a Win 7 kinézetével is elvoltam, de ott már a működése nem volt tetszetős.
Nekem nagyon bejött a Chakra is, igaz kemény volt az első találkozásunk, de 5. telepítése sikerült, utána jött a nagy frissítéssel a búcsú mostanáig.Trükközik most is, de kezelhető, ami érdekes, hogy elég makrancos, így neki is női jellege van emiatt! No, majd egyszer jön a kemény, férfias Arch!
Ezzel viszont nem szeretném beelőzni Decepticon ft- t!Igaz, jövőre még csak gépet pucol. Elég jól nyomon lehet követni az Archos topicon ezt az egy évet, amit ezen tevékenységek tervezésével tölt.
Meg akarom tanulni egy elfogadható szinten a Mintet
Szerintem már elég közel vagy a magabiztos kezeléséhez! Még 3-4 év...(#31938) DittyCat Másodikra is értettem!
-
válasz
DittyCat #31921 üzenetére
Még egyszer köszönöm Ubyegon ft hathatós, önzetlen segítségét!
Még egyszer nagyon szivesen!Örülök, hogy tetszenek ezek a funkciók, nekem úgy tűnik igyekszik a neveken túl a kinézetet is nőiesre venni!
Első dolgom mindíg gyorsan darkosítani. Jól működik, ez a lényeg, kinézetet meg könnyű átszabni! Kezdőknek tökéletes.
Az normális, hogy van olyan dolog, amiben jobb a Win, főleg, ha megnézzük árban mi a kettő között a különbség!Egyébként mi van a Chakrával, arról letettél?
-
válasz
kemotox #31910 üzenetére
MINT- et használok és semmi gond nincs vele, szerintem kezdőknek a legegyszerűbb ezt feltenni!
SSD ügyben senki nem tud tuti jó beállítást, itt van ez a pár ellenőrzés, ezeket futtasd le utána telepítsd aLinuxot a Vladi által javasolt módon SSD- re és fstabban csatold a HDD- n lévő partíciót!
Itt is egy leírás SSD optimról.
egy példa fstabra:
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=77c25784-65fa-4a22-b7c5-eac5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=d86f7120-35a8-49e2-a09f-9e9c1f9a49e4 none swap sw 0 0
UUID=2fa88d20-a201-40d2-a081-be1a74000197 /media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=107ca107-b9b5-4af8-ad53-6c714391b3ca /media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=151bee65-8b20-4308-929a-f1a5bfe564b9 /media/EzAz ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0# Modification for SSD
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0discard,noatime opció be van téve a boot partícióra az SSD miatt, alatta látod még három partíció csatolását legalul pedig két bejegyzést szintén az SSD miatt.
Próbálgasd, sajna csak este vagyok, de addig is kapsz segítséget remélhetőleg!
-
-
válasz
ubyegon2 #31903 üzenetére
Mi van, ha leszedem ezt a mesa- t?
(#31905) kemotox
Spammer is jól mondta, de mivel kezdő vagy és SSD- re teszed a rendszert, a letöltéseket pedig HDD- re, így nem kell külön /home! Elsőre talán rémisztóen hat az SSD- s cikk, de az ne zavarjon, a tiszta és rendszeroptimalizált telepítés az első! -
válasz
CPT.Pirk #31900 üzenetére
Elolvastam, simán frissülnie kéne e szerint mindennek. Vagy egy ilyen upgradet nem lehet octopival? Szegény figura elvan a tálcán és nincs is más értelme vagy mire jó ez egyáltalán?
A kwallet így van, mióta telepítettem és pár napig nem is bohóckodott! Simán bejelentkezett auto mode. Gondoltam, hogy terminalból kéne, de nem álltam át apt-get- ről még, már nem kezdek utánaolvasni. Gnome-ringet még nem is láttam feltünni a MINT- en szerencsére.
A(z) mesa-dri és a(z) ati-dri ütközik egymással. Eltávolítja a(z) ati-dri csomagot?
Már kezdi is. Dehogy távolítom el!
Könyörgöm, eddig miért nem ütközött ez a kettő?
-
-
válasz
kemotox #31897 üzenetére
Ezt ismerem, de jó lesz alapnak egy magyar nyelvű leírás a MINT- ről,
Cikk: Linux és SSD gyorstalpaló.
Kezdetnek.
de van ahol A-t írnak, máshol meg B-t
Ez ismerős érzés, de majd idővel ki tudod választani a jó választ! Elég sokféle a Linux, nincsenek abszolút adekvát válaszok, főleg elégtelen kérdésekre.
-
válasz
kemotox #31894 üzenetére
Jajjj!
Ne csináld ezt! HDD- re csinálj egy tároló partíciót bármilyen névvel! Nem kell külön /home, olvass inkább telepítés előtt pár leírást, mert így SSD-HDD kombóval és pár kérdéssel csak egy rossz telepítéssel leszel gazdagabb.
Persze, ha nem akarod, hogy az SSD képességei domináljanak...
A gép paramétereit meg titkold csak tovább, főleg a memóriát.(#31895) berus.berus
Köszi, nincs külön /home, így most nincs is annyi hely. Lehet, hogy nem is való nekem ez a bonnie!(#31897) kemotox
Igazad van, ez az a topic, de el kell árulnod pár dolgot még itt is, mielőtt nekiugrassz!
Ilyenek a gép paraméterei, mire akarod használni. Ezeket lassan majd kihúzzuk belőled! -
válasz
CPT.Pirk #31890 üzenetére
Örülök, eddig mindíg ez a kwallet vette el a kedvem a KDE- től.
Octopin próbálok frissíteni, de csak én, a rendszer békésen áll és ezt írja::: Starting full system upgrade... :: ati-dri: requires mesa=10.2.6
10 perc alatt ez nem túl sok.
Ha eddig nem kellett az ati- nak ez a mesa, akkor most mit vacakol?
Mesa- ra ezt írja és piros az ikonja, miért nem frissíti, ha elavult?
10.3.4-1 (az elavult telepített verzió 10.2.6-2)
(#31893) spammer
Kezdő még elég jól elvan /home nélkül. Jobb, ha a root csinálja magának nem? -
válasz
kemotox #31887 üzenetére
Az SSD-re felraktam az Ubit "cserélje a windowst" opcióval.
Indíts úgy, hogy tiszta telepítéssel kezded, a többi jön utána. Erről a fenti opcióról még nem hallottam, mindíg kézi "valami más" opciót használtam telepítéskori partícionáláshoz!
Pucold le az SSD- t, ezt live- ból is megteheted a Gparteddel.
-
válasz
CPT.Pirk #31886 üzenetére
Szerencsére itt még a . FF van, de gondolom frissül.
Az bosszant, hogy a hátteres gonddal együtt jön indításkor egy kis ablak, hogy adjam meg a jelszót a kapcsolat beállításához. Negyedik alkalommal el is fogadja és nem az eddig működő, hanem egy új ppoe kapcsolattal csatlakozik.
Telepítéskor első dolgom volt az a kwallett segédet kikapcsolni. -
Találkoztatok már ezzel a jelenséggel?
MINT 17.1, Firefox 34. verzióra frissítés után nem lehet a fontokat cserélgetni, mértezni, csak az oldal által használt ill. egy másik font van és kész. Document Font Toggle eddig jól működött, most semmi reakció!
Hogyan lehet visszaállítani az előző verziót, ha semmi nem segít?
(#31877) berus.berus
Mennyi hely kéne és hol? SSD- n van még cc. 80 GB. -
válasz
#21078528 #31866 üzenetére
~ # bonnie++ -n 0 -u 0 -r `free -m | grep 'Mem:' | awk '{print $2}'` -s $(echo "scale=0;`free -m | grep 'Mem:' | awk '{print $2}'`*2" | bc -l) -f -b -d /home/ubyegon/Dokumentumok/Bonnie
Using uid:0, gid:0.
Writing intelligently...Can't write block.: No such file or directory
Can't write block 1738376.Ennek nincs utolsó sora, még első se!
-
válasz
Claude Leon #31858 üzenetére
Köszi, végül olvasgattam a man- t, de ezek a különböző paraméterek megadásával operáló cli programok kissé nehezem értelmezhetők számomra!
Így, egy megadott példa segítségével tudok elindulni, ebben van még hová fejlődnöm! Így elsőre nem sokat mond az SSD sebességéről.
$ sudo bonnie++ -s 10 -r 4 -u ubyegon
Using uid:1000, gid:1000.
Writing a byte at a time...done
Writing intelligently...done
Rewriting...done
Reading a byte at a time...done
Reading intelligently...done
start 'em...done...done...done...done...done...
Create files in sequential order...done.
Stat files in sequential order...done.
Delete files in sequential order...done.
Create files in random order...done.
Stat files in random order...done.
Delete files in random order...done.
Version 1.97 ------Sequential Output------ --Sequential Input- --Random-
Concurrency 1 -Per Chr- --Block-- -Rewrite- -Per Chr- --Block-- --Seeks--
Machine Size K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP K/sec %CP /sec %CP
ubyF2A85-M 10M 376 99 +++++ +++ +++++ +++ 2741 99 +++++ +++ +++++ +++
Latency 27234us 93us 66us 7863us 5us 6714us
Version 1.97 ------Sequential Create------ --------Random Create--------
ubyF2A85-M -Create-- --Read--- -Delete-- -Create-- --Read--- -Delete--
files /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP /sec %CP
16 +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++ +++++ +++
Latency 403us 425us 384us 61us 33us 50us
1.97,1.97,ubyF2A85-M,1,1417584294,10M,,376,99,+++++,+++,+++++,+++,2741,99,+++++,+++,+++++,+++,16,,,,,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,+++++,+++,27234us,93us,66us,7863us,5us,6714us,403us,425us,384us,61us,33us,50us -
válasz
#21078528 #31836 üzenetére
~ $ bonnie++
Writing intelligently...Can't write block.: No such file or directory
Can't write block 1640505.~ $ bonnie
Writing intelligently...Can't write block.: No space left on device
Can't write block 1640482.Sok mindent nem mondott ezzel a sebességről!
# bonnie++ leesett
-
válasz
whbear #31847 üzenetére
Ezt meg Paks2 használja majd: ReactOS
Amúgy ha több rendszert is használsz meglátod hogy szinte ugyanaz csak a csomagkezelés tér el.
Ezt már én is észrevettem azokon, amik hajlandóak működni a MINT- en kívül persze! Kicsit még a DE- k is különböznek szerintem.
(#31848) Vladi
mer nem ubuntu(#31851) whbear Dehogynem, csak ezt is titkolják!
Én a DE- t a különbözőségre említettem, de amúgy igazad van, főleg amíg (k)ormányunk is így akarja! -
-
válasz
DittyCat #31837 üzenetére
Bár kísérne, valóban és viszont!
Jó érzékkel megláttad, hogy bizony, még a világosság nem gyulladt fel az agyamban
!
Van ebben jó sok gyakorlatom, ha a szebbik nemről van szó!ezt feldobtad!
Ezért mondtam, hogy látom a különbséget
! Egyértelmű volt a dolog, a rózsaszinű mappás megbeszélést nem is könnyű elfelejteni!
más különbséget nem is könnyű hirtelen felfedezni, de ez jó!
Bezzeg a Firefox frissítéssel már el is ugrottak a kedvenc betűbeállításaim!
(#31838) whbear
Gondolom gépfüggő volt a bugos jellege, mert nálam jól működött!Nekem még mindíg ez van benne legfrissebbként, hiába nem gyártják! MINT fejlesztőknek is szólhatnál!
Honnan vetted, hogy hibás amúgy? Arch/Manjaro nem működik vele? -
válasz
DittyCat #31827 üzenetére
Csak azért írtam le még 1x, mert látható volt a kirakott elakadásjelződ!
Az, hogy ráleltem, inkább szerencse volt, mint általában!
Lehetek én bármilyen ügyi, ha nincs megfelelő leírás.
(#31833) DittyCat Örömmel segítek, mint általában, ezek szerint bejött a frissítés!
(#31829) total90
Ha még nem vagy túl rajta, a képen látható Lemezek nevű programban a További műveletekre kattintva
a panel alsó sora a teljesítménytesztEz a régebbi hsz. és a benne lévő link nálad is jól jöhet: [link]
(#31832) berus.berus
Mi ez a bonnie++? -
válasz
ubyegon2 #31820 üzenetére
Lecseréled Rebecca- ra a sources.list- ban:
sudo sed -i 's/qiana/rebecca/' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.listfenti parancs is egy sor
(#31821) DittyCat
Megvan, nagyszerű, felejtsd el! Az csak egy backup source, de nem kell az!Csináld végig a többit!
-
válasz
DittyCat #31819 üzenetére
Nem is kell csinálnia mást, mint berakni ebbe /etc/apt/sources.list.d egy ugyanolyan nevű.bak fájlt!
A feladatot elvégezte a terminal, csak nem szólt róla! A manó csípje meg!
Van ilyened?
/etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list.bakLecseréled Rebecca- ra a sources.list- ban:
sudo sed -i 's/qiana/rebecca/' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.listKiadod ezt a 3 parancsot külön- külön egyesével:
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
sudo apt-get upgradesudo reboot
újraindítás után ellenőrzés e két parancs segítségével
cat /etc/issue
cat /etc/lsb-release -
válasz
DittyCat #31815 üzenetére
Egy sorban írták a linkelt oldalon?
sudo cp /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list.bak
Nem hajt a tatár, bár Orbi azért még letilthatja a netet.
(#31817) N0zer0 Nem tördeli, ha nem akarod, amúgy egyszerűbb bemásolni szerintem!
-
válasz
DittyCat #31811 üzenetére
A példaképem Arch halogatásban! Nem vészes ez a szédelgés ám, amíg Debian vonalon maradok, Arch vonal még mindíg szokatlan, pedig már Manjarot is fel kéne rakni! Most látom van egy Ubi Gnome- om is, azzal az új Gnome- ot kéne megfigyelgetnem, csak semmire nincs időm.
Nem biztos, hogy dist-upgrade elég. He nem váltott át, akkor ezzel a módszerrel csináld meg:
MINT frissítés 17.1- reHa itt már rebecca van, akkor viszont már nem is kell végigcsinálni, amúgy 5 perc mindennel együtt:
/etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list -
Köszi, ettől féltem!
7végén bepróbálom. Ezt egy darabig még tudom mondani, a la Decepticon ft.(#31808) DittyCat
Mobilnet?Router kéne inkább asztali gépbe.
Köszi a drukkot, biztosan kihívásokat keresek vagy csak érdekel műkedvelő szinten.Netkapcsolat a telepítés előtt? Azt hogy???
Hát ez az! Az Arch mindent netről szed le és azt telepíti, így élő netkapcs nélkül ez elég nehéz!
Egyébként én is visszatérek MINT- hez, de mással is kell próbálkozni. Frissítettem is a 17- et sources.list átírással, mert meguntam a várakozást! -
Nem még, elszuttyogtam az időt mindenfélével, telepítés helyett,
Most viszont nem ugrik be, hogy ezt az Evolutionhoz v. a pucér Archhoz írtad!?
(#31803) CPT.Pirk
Valamit megvuduztál a Chakrámon, mert a sötét hangulatú háttérkép helyett mindíg valami fehér asztallal indul!? Újra beállítom, újra fehér háttér.total90
Melyik MINT- et próbálod ki? -
válasz
DittyCat #31796 üzenetére
Jók amúgy a fapados módszerek is, egyébként most, hogy megbizonyosodtunk a MINT verziójáról, kicsit meg is nyugodhatsz a bugot illetően, a békában már biztosan nem lesz benne!
Mentorokkal én is meg vagyok elégedve, most már odáig jutottam, hogy már kezdem megérteni, mit írnak!Így lassan csak kezdő vagyok abszolút nélkül.
Ez az ismerősök körében téma elég megszokott, hasonló reakciókkal találkozom én is melóhelyen.
Formáld csak a tudatukat kitartóan!
Miért kell Arch-nál jobban figyelni? Röviden annyi, hogy pöttyet nehezebb telepíteni, ill nekem még nem sikerült eddig. Vannak scriptek, amik segíthetnének, de feltételezik a netkapcsolatot a telepítést megelőzően, így dsl már kilőve. Ez az Evo is segít a nokedliknak Archot telepíteni, remélem sikerül ezzel router nélkül is.
Az igazság abban rejlik, amit Vladi szaki mond!Tegnap elűztem az unalmam Chakra telepítéssel és meglepően gördülékenyre sikeredett! Nézegettem az SSD- vel való együttműködési hajlamát,azzal se volt gond, így már 2 disztróm van SSD- n, a többit még csak HDD- n próbálgatom.
Az Evo elméletileg tiszta Archot hozna létre, arra meg nagyon kíváncsi vagyok!
(#31797) Vladi
Aki kapásból leszarozza a Linuxot, az kicsit számtech analfabéta.
Én is az voltam, mert soha nem tanultam, az én időmben még informatika nem is létezett, de próbálok autodidakta módon fejlődni+ az itteni segítség, ami pótolhatatlan! főleg, hogy már kezdem megértenia javallatokat! -
válasz
DittyCat #31794 üzenetére
Zseniálisan! Itt most volt kis élc is ,de nem vettük le, de így is jó!
A megelőző mondattal értelmezendőnek szántam.
Mindenesetre kezdőként tényleg ügyesen csinálgatod a dolgokat, ez gondolom még elképesztőbbé teszi Linuxos ténykedésedet a hímsoviniszták számára.
Nemo az a fájlkezelő, Te a Menü- ről írsz inkább.
cat /etc/issue
ez a parancs kiírja, amire kíváncsi vagy, meg ez is:cat /etc/lsb-release
Sasoljuk meg! mégse a háttérképekbők derítsük már ki, milyen verziójú disztrónk van
Mindenesetre csináltam a terminálban egy update-et, egy upgrade-et és egy autoremove-ot, biztos ami biztos
!
Ezzel sosem lőhecc' mellé, az bizonyos!
Néztem a frissítéskezelőt, de a 17- nél még mindíg semmi nincs a frissítésekkel kapcsolatban, már megnézném én is teljes egészében, bár nekem annyira nem tetszett a romeos változás, amit a Menüvel csináltak.
Valószinű, hogy megszoktam a régit.
Ha nem lenne már a pendrive- on az Evo/Lution, kipróbáltam volna 17.1- et iso frissítéssel, de már az Evo- t is hagyom, mert Arch telepítéskor erősebben kell figyelni. -
-
válasz
DittyCat #31784 üzenetére
Ezt is biztosan másképpen csináltad!
3.13.0-37- es kernel az alap a 17.1- ben, még mindíg nem árultad el, hogy hol van az az "ott volt", ahonnan leszedted azt a iso- t, amivel frissítettél!
Mail.logok nekem sincsenek, nem is használok semmilyen levelező klienst, FF- ban levelezek, tán emiatt nincs.Kernelfrissítésre nem fog rákérdezni, ha van a frissítettek között új kernel, azt a linkelt helyen manuálisan tudod frissíteni. Meg vannak még más módszerek is, nem benne lévő kerneleket is fel tudsz tenni. Én ez alapján tettem fel a 3.16- ost, de ez már megvan MINT- ben. Nokedli vagyok én is ezekhez, érdemes itt megnézni mit dob egy új kernel a rendszereden. Lehet, hogy adott gépen semmi javulást/változást nem hoz egy új kernel, más gépeken meg hatalmas javulást hozhat valamelyik eszköz kezelésében az új driverek miatt!
Nem nagyon értek én sem hozzá, de úgy sejtem, hogy az újabb kernelek régebbi gépeken okozhatnak gondot, újabbakon nem valószinű, én legalábbis nem tapasztaltam, Igaz, nem is mérvadó egy átlagos asztali gép ilyen szempontból sem.Mondok egy példát, akinek SSHD- je van, úgy várja a 3.19- es kernelt, mint a messiást. Kapitány ezt biztosan igazolni tudja.
-
-
No, akkor úgy nézem ez bakfitty!
Így is jó, de úgy se rossz!cache, ramdisk, hdd, ssd, sshd - Ezeket szépen elfelejtjük, irány a korcsma, ott is le lehet zsibbadni.
-
válasz
#21078528 #31763 üzenetére
Valóban, igazad van, megnézem majd Chakrán van e cronban valamilyen fstrim időzítés. Kösz, hogy említetted!
Az ütemezőt viszont a Te leírásod alapján állítottam volna be deadline- ra, ha nem abba lenne alapból is! Sokat számít, ha nem külön- külön van beállítva az SSD és a HDD?
a /tmp-t eleve a RAM-ba rakja, azt nem kell az fstabba beírni.
No, ez megnézem gyorsan.
-
válasz
CPT.Pirk #31756 üzenetére
Itt is javallották a discard- ot, van ahol daily trim beállítását javasolják.
Még azt nem tudom, hogy Chakrában milyen gyakoriságra van beállítva az auto trim! MINT- en heti trim volt, amellett simán futhatott a discard. Sokat olvastam SSD- s topicokat, de nem jöttem rá, hogy kell- e a discard vagy nem.
Erősen megoszlanak a vélemények.
Scheduler állítása nem gond, benne van fenti linkben is.
ezt írja ki TRIM lekérdezésre, gondolom, hogy akkor csak működik.
$ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 1 block)Így lőttem be most fstab- ot, nem lesz ezzel gond Chakra alatt szerintem.
/ ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
swap swap defaults 0 0
/media/TORRENTEK ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/Data auto nosuid,nodev,nofail 0 0
/media/EzAz ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
válasz
CPT.Pirk #31754 üzenetére
Köszi, gondoltam, hogy valami ilyesmi lesz!
ext4 defaults 0 1 helyett beírnám a MINT alatt működő fstab- ot,
ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1 főleg a vastag részek miatt
nem okoz az gondot remélem!
Engem megnyugtat ez a megjelenés, Chakra az egyetlen, ami alapmegjelenésével is tetszik!
$ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop deadline [cfq]Ezt a cfq- t szerinted érdemes deadline- ra átállítani?
Ezt is beírnám Chakrán is az fstab- ba, rendben lesz szerinted?
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Esetleg a /var/log beírásáról lebeszélnél Te is?
-
válasz
CPT.Pirk #31751 üzenetére
Ha RC, akkor az nem félkész, hanem kiadásra jelölt verzió.
Rendben, akkor félkész helyett még nem kész verziót kellett volna írnom?
Ugye a mennyasszony is ki van jelölve feleségnek! ez a szőrszálhasítás sport, hobbi vagy kényszer?Inkább azt áruld el légy oly bátyám, hogy Chakra alól hogyan csalom elő azt, amit Ubikok alatt az Alt+F2 csal elő és be tudom írni a gksu gedit /etc/fsatb szövegnek megfelelőt! Itt most valami programindító ugrik elő! jó sokat kihagytam Chakrával, de most már fel mertem tenni SSD- re és minden működött elsőre, bár a partíció kezelő kicsit lassú!
Kezdem vizsgálni az SSD- t és úgy néz ki, hogy a Chakra is jól kezeli nem csak az Ubikok, a TRIM alapból működik itt is , nem kell külön kapcsolni.
-
válasz
DittyCat #31749 üzenetére
"mert van bennem hajlam a perfekcionizmusra"
Ennek ugye erősen ellent mond a tény, hogy felrakod ezt a félkész RC- t.
/var/log Az itt lévő logokra gondolnak a ft- ak, általában a guruk szeretik ezt a log szöveget bedobni, közben jót kuncognak, hogy úgyse értenél egy kukkot se abból, amit olvasol!
Velem is gyakorta csinálják ezt, megrónak, hogy miért a ramban vannak a logok, mert azt nem tudom visszanézni, ha gubanc van. Kezdőknek aztán qurva sokat elmondanak ezek a logok!Meglepett kissé, hogy a frissített Rebekádban 3.14.-024- es kernel van, már a 17- ben is az volt a kezdő állapot, mint látod, az már abban is elavult.
Frissítsd újabbra nyugodtan. Az új Cinnamon a 3.16- al szeret együtt futni, igaz, amikor felraktam 17- re a 2.4 Cinnamont meg a 3.16- ot boot után volt egy érdekes villanás a kezdőképnél, de amúgy stabilan működött. Most SSD- n van aa 17,így ezen nem kísérletezek sokat.
update
Most látom, hogy már alapból is benn van a 3.16- os kernel, nem is kell külön felrakni!
Nézd meg a Frissítéskezelő Nézet panelben a kerneleket a Rebeccaban. -
Értem, köszi, 8 GB valóban.
Rémlett már erről valami...
hanem például a csomagműveletek logjára. Én pl. Pacman-nál már volt hogy vissza kellett nézzem frissítés közben mi történt.
No, ez az amire jó darabig nem leszek képes. Szerencsére! A nyáron volt egy klassz Chakra frissítés, ami letaglózta a rendszert rendese, no akkor én elkezdtem volna logokat olvasgatni, valószinűleg most is azt tenném még. csak kényszerzubbonyban!
(#31726) _Dumber_
De, elhittem én, de nem teljesen erről volt szó, ráadásul neked is voltak zavarok ezek között az ecsetvonások között!
Arről nem is beszélve, hogy néha bennem is erősen összekeverednek ezek a dolgok.
-
tmpfs 3,5G 720K 3,5G 1% /var/log
Értem, ahogy nézem, nem is túl nagy mozgást csinál, hogy emiatt külön kéne kezelni SSD- től!
Az is igaz viszont, hogy home user használat esetén hamarabb újratelepítem a rendszert, mint ahogy átbogarászom a logokat ill. megvárom amíg valaki segít ebben!
Mi a fenéért jelöl a rendszer 3.5G- t erre?
-
Tmpfs = csak a RAM -ban létezik.
Köszi, akkor pont ezért tettem be az fstabba ezt a pár sort?
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0Nálunk egyébként az, hogy frissítődik, belefér jelentéstanilag abba, amit te fogalmaztál meg!
Ettől függetlenül minden pontosítást örömmel veszek.Ez az imént linkelt GRUB leírás is tartalmaz poenos dolgokat!
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
A menü el lesz rejtve, kivéve, ha a sor ki van kommentelve. ( # GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 )
Hibák még lehetnek ebben a funkcióban. A menü elrejtése vagy működik, vagy nem.Ha már itt vagyunk, kérdeznék is: érdemes- e fenti fstab bejegyzések végeire odabiggyeszteni a memória max értékét vagy felesleges, mert úgyis csak annyit használ, amennyit. A többit nem foglalja le úgyse, 8 GB van egyébként a gépben.
a cache így van betéve javallat alapján:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0 -
válasz
Rimuru #31708 üzenetére
No, ez a log dolog érdekes, még jó, hogy nem az én gépem csinálja mert a /var/log tmpfs- be van téve, így mindíg csak frissítődnek a logok.
Az se bizos, hogy én kiszúrnám a logokból a problémát.
Viszont, ha két eltérő masinán is ugyanaz a jelenség van, akkor a disztró/iso lehet hibás?A kérdezőt nem annyira érdekli a dolog, ahogy látom, inkább engem érdekel a Linux tanulása/megértése miatt.
-
DW- n van összefoglaló táblázat főbb disztrók csomagkezeléséről, parancs példákkal. Ha ugrasz időnként disztrók között, érdemes nézegetni az adott disztró adatlapját, sok hasznos infót már onnan megtudhatsz!
Hasznos a keresője is szerintem, itt például öreg gépekre való Linuxokra tesz ajánlatot.
Megnézed mondjuk ezt a részt egy disztrónál és már tudod, hogy ezzel tutira nem fogsz boldogulni:
-
válasz
Wiz Khalifa #31667 üzenetére
31666- ba be van szerkesztve a válasz. 5 percen belül voltam.
(#31668) lev258
Sejthettem volna.
-
válasz
lev258 #31665 üzenetére
OK! Együtt járnak, de melyik a lány?
Akkor csak jó útra vezettem a fórumtársat, pontosabb segítségre nem voltam képes, mert asztali gépem van dsl kapcsolattal.sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
Akkor vagy ezt kell terminalba írni vagy Synapticból e kettőt telepíteni, ha jól értettem.
(#31667) Syd2012
Bal alsó sarokban menüre katt és a feljövő panel ablaksorába beírod a synapticot. Arra kattintva bejön a rootjelszó bekérő, jelszót beírod és indul is. -
válasz
Wiz Khalifa #31660 üzenetére
Van Synaptic? Ha nincs, telepítsd fel terminalból sudo apt-get install synaptic parancs segítségével.beírt jelszó nem fog megjelenni
A képen látható becsíkozottakra rámenve alul kiírja az eszköz nevét. A megfelelőt telepítsd fel innen.
lev258 ft megoldása is ugyanoda vezet, csak nem akartalak a terminalba küldeni kezdőként. Úgy látom a képen a legalsó lesz jó neked.
(#31663) lev258
Azért írtam, hogy el kell olvasni, melyik eszközhöz való, de most már akkor pontosan meg tudod mondani, melyik a jó oda! -
-
válasz
Wiz Khalifa #31650 üzenetére
Vírusírtót Linuxra? Viccből kérdezed?
Egyébként van a clamav ill. annak GUI változata a clamtk, de nem sokan használják. Linux nem célpont a vírusoknak. Más, mint a Wines, nem háttérben fut, neked kell lefuttatni.
-
válasz
Wiz Khalifa #31647 üzenetére
Szia!
Haldokló HDD rendszerigényéhez nincs megfelelő oprendszer, még Linux sem! Inkább vegyél egy SSD- t rendszernek, a HDD- t meg használd veszíthető média tárolásra, amíg működik. Esetlg látogasd meg a Milyen winchestert vegyek? topicot.
Ha mégis próbálkoznál, amíg működik a HDD, akkor a legegyszerűbbnek Win 7 szinten Linux MINT Cinnamont próbálj ki. Manjaro XFCE is jó megoldás.
Ha mégis behalna a vinyód, legalább tudod live- ban használni az oprendszert, böngészésre például, ellentétben a Win- nel, ami erre nem alkalmas.(#31646) CPT.Pirk
Úgy érted, hogy a sas nem kapkod legyek után?
-
-
-
válasz
PumpkinSeed #31592 üzenetére
Akkor nem kell kínlódnod ezzel az ellenőrzéssel. Bocsi, de korán volt még,
így a linkekkel lehetnek gondok, a másodikból például csak a hash- ra vonatkozó szöveget akartam beszúrni.
Direkt akartad azt a Wines virtuál változatot vagy csak azt találtad? Mi baj van a hivatalos változattal, azon kívül, hogy jó nagy méretű állomány? -
-
válasz
DittyCat #31543 üzenetére
Akkor romeo- val csináltad és így kezdődött? Azt nem értem, hogy ott volt egy csomag.
Végül is mindegy, a lényeg, hogy működik és tetszik! Ha tapasztalsz valami érdekeset, mindenképp említsd meg!Egy új fürdőszobamérleg esetleg?
(#31544) DittyCat
unetbootin-linux-494 verzió működik jól ilyen esetekben, ahogy olvastam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Videós, mozgóképes topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Renault, Dacia topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Hálózatokról alaposan
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Synology NAS
- Motoros topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest