- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Winner_hun #20542 üzenetére
Keress valamilyen Gnome3-as disztrót, ott legalább semmit nem lehet be / elállítani a grafikus felületről. Bár igaz, hogy még a felület lezárásához is külső programot kell telepíteni.
Javaslom a Debiant Gnome3-al: videjó
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #20538 üzenetére
Nem, de erre egy virágbolti windows telepítő is megteszi...
Amúgy be tudod állítani a grubot úgy (de lehet alapból is már úgy van), hogy megjegyezze az utolsó választást. Így nem kell leszedni a grubot, mindig el fogja indítani a Windowst. Egy backup rendszer amúgy sem árt független attól, hogy nem lesz használva mert ha valamiért gáz van, akkor majd jól fog jönni adatot menteni, sok helyet meg nem foglal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
spammer #20503 üzenetére
Igazából arra vagyok kíváncsi, honnan került elő így hirtelen, mert reklámot sem igen láttam tőlük.
EarL 007: a T400-at javaslom, T60-ról váltottam, remek masina. Most egy olyan T400-am van, amiben integrált mellett Radeon is van, így várom az új kernelt az új vga driverrel, hogy meg tudjam csinálni a váltást a két vga között.
Sajnos T400 az utolsó olyan TP, amit meg lehet kapni barátságos áron. Ezeket 80 körül kapni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-PLevi- #20513 üzenetére
Az lenne a kérdés, hogy miért nem települt magától. Nem tudom mit alkottak a telepítőben, de amiket eddig láttam, azokban alapból be volt kapcsolva a grub telepítése, legfeljebb ki lehetett kapcsolni, meg megadni, hogy melyik merevlemezre kerüljön.
Szóval nem kapcsoltad ki véletlen a grub telepítést? Amúgy egy live rendszer alól meg lehet csinálni a grub telepítést, de itt most egyszerűbb, ha újrarakod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amúgy hogy hogy mindenki rá van kattanva erre az Elementary cuccra? Mindössze 2011-ben indult.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Zoltán #20446 üzenetére
A csomagkezelőben lévő driver rá van szabva a disztródra (lehetnek disztró specifikus feladatok, amiket el kell végezni a telepítésnél), továbbá ott a frissítések követése is megoldott, míg a kézzel telepítettnél nem. Szóval röviden, ami megvan a csomagkezelőben, azt onnan telepítjük, hogy ne okozzunk magunknak fölösleges pluszmunkát.
Elméletileg ha telepíted a csomagkezelős drivert, az le fogja cserélni a mostani drivert a csomagkezelősre, nem kell majd kézzel leszedned semmit.
McSzaby: fizetős cucc, így még nem próbáltam, de van sok cucc, ami Wine alatt nem megy, ott viszont igen.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jester01 #20418 üzenetére
Ezt próbáltad is?
Amúgy nem megoldás, mert legacy radeonom van ebben a gépben, oda meg nem jó a zárt driver a xorg probléma miatt, az asztalin meg nincs integrált.
Jim-Y: olvasd el az összefoglaló ide vágó részét. Amúgy faék egyszerű a disztrók többségének a telepítése.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rosszul próbáltad, már jó ideje nincs szükség kézzel letölteni a drivert, általában a csomagkezelőből kellene telepíteni, de ez disztró függő. Most h. a Minten éppen hol van ennek a kattintatós verziója, azt nem tudom.
Amúgy a váltás a vga-k között Win alatt sem túl egyszerű, de a CCC-ben csak annyi opció volt alapból, hogy lekapcsolni a Radeont, vissza már nem lehetett. Ehhez vagy két órát kellett szívni a gyártói driverek letöltögetésével, mire elértem valamit...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem igazán van egyszerű megoldás erre a kérdésre, meg függ attól, hogy melyik drivert használod a Radeonhoz. Ahogy néztem neten, a zárt driverrel nincs is semmi mód az átkapcsolásra.
A nyílt driverrel valószínűleg menni fog a dolog, de szerintem várd meg az érkező 3.11-es kernelt és a vele érkező új Radeon drivert.
Ha addig is próbálkoznál ilyesmivel, az arch wikin találsz infókat hozzá.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
matata! #20345 üzenetére
Jajj!
Úgy általánosságban írtam a minimalista designról, nem a te disztróddal kapcsolatban. A te disztród system settingse eléggé a KDE-s system settingsre hajaz, már majdnem olyan bőséges. Nem ismerem a Pantheon származását, de nem ez jellemző a tipikus minimalista disztrókra, hanem hogy alig lehet valamit beállítani.
A válasz a kérdésedre meg az, hogy használj partíció szerkesztőt, többnyire tudnak partíciót lementeni egy képfájlba, a komolyabbak még tömörítenek is. Ez a totál megbízható és egyszerű módja a rendszer mentésnek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#19617792 #20341 üzenetére
Olvastad a legutolsó Linuxos cikket ITcafe-n? [link] Ott leírták, hogyan lehet kikapcsolni ezt, jól el van dugva többnyire. - A grub1-es részt viszont hagyd ki a cikkből, az nem stimmel.
McSzaby: a minimalizmussal az a baj, hogy magában a disztróban semmi nem utal rá, hogy xy dolgot hol kellene keresni. Ez egy rossz megközelítése a minimalista rendszernek, az nem buli hogy minden apróság miatt a googleben kell turkálni. Szánjanak rá egy kis időt és integráljanak valami how-to -t, legalább a gyakori kérdéseknek mint pl. az auto login...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #20314 üzenetére
A 3.11-es kernellel kb. minden régebbi Radeon tulaj (legacy radeon) fellélegezhet, mert UVD meg egyebek menni fognak a nyílt driverrel is. A nem legacy radeonokra meg már nem csak a zárt driver lesz értelmes alternatíva.
Egyébként nem tudom milyen nagyobb gondjaid vannak a zárt Catalyst-el, szépen bővültek a funkciók benne. Az h. kb. dobták a legacy kártyák támogatását a xorg verzió követés megállításával az sajnálatos, de legalább odaadtak sok mindent a közösségnek, így nem fog senki driver nélkül maradni.
gery2123 és spammer: az említett kerneltől új energiagazdálkodást is kaptok, bár ezt majd kézzel kell engedélyezni, mint most. Valszeg megoldja a problémát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
petiwr #20187 üzenetére
Nylít drivert, vagy zárt drivert használsz? A nyílt driverben kézzel kell engedélyezni az automata energiagazdálkodást, a zártnál meg passz.
Esetleg köss be egy potit, vagy kösd fix feszültségre a kari ventijét. Az én 7770OC-mon eddig még venti sem volt, egy felcsavarozható bordával hűtöm passzívan.Sub-ZeRo: azt hiszem ez kell hozzá: sudo blkid -o full -s UUID
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #20158 üzenetére
Pedig az egyszerű mint a faék az fstab fájl. Nagyjából csak a mit, hova, hogyan elv alapján van benne pár sor.
Amúgy egy másik lehetőség, hogy már telepítés közben megadod, melyik Linuxos vagy nem Linuxos partíciódat hova csatolja a fájlrendszerben a disztró. Mondjuk erre nem ad lehetőséget minden telepítő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Peppermint #20141 üzenetére
Nyilván mert legacy radeonod van. Egyébként maga az Ubi nem csinálja meg ezt magától, mikor engeded neki a driver telepítést?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #20088 üzenetére
8GB fölött... Hmm, kisebbségi érzésem lett így hirtelen.
Bezzeg mikor a 384MB ramos gépen még böngészés közben sem nyúl a Gnome2-es Ubi a swaphoz, na az kemény volt.
Az én gépeimben amúgy 4GB ram van, de még nem nagyon láttam, hogy a swapba került volna bármi is, még minden befért a ramba. Hála az égnek ez nem Windows.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bussmann #20084 üzenetére
Semmi.
Egy darab "/", azaz root partíció a feltétele a telepítésnek. A külön /home adatbiztonság miatt lehet érdemes, a /swap meg akkor, ha kevés a ramod, vagy hibernálni akarsz. Egyéb esetben vígan elvan a ramot használva.
A sorrend is mindegy, de ált. logika szerint root, home, swap... szokott lenni. a sorrend.
szerk
sh4d0w: adatvesztésre gondoltam, csak rosszul írtam. Bár végül is az is adatbiztonsági kérdés. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #20080 üzenetére
Nincs olyan, hogy leggyorsabb disztró.
Pl. lekaptam a Debian LXDE-s verzióját. Kicsi, meg gyors, csak éppen a GUI alig ad lehetőséget az alapvető dolgok beállítására, mindenért turkálni kell. Most ha nézünk egy értelmesebb DE-t, pl. KDE, ott nem kell turkálni, de cserébe nagyobb valamivel.
Szóval nem igazán lehet csak a sebesség alapján győztest hirdetni, meg rangsorolni sem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #20060 üzenetére
Én meg úgy jártam, hogy túlhúztam egy retkes P4 gépet, a Windows meg dobálta a memóriacím hibákat, miközben azakkori Ubi meg ment minden gond nélkül. Ha nincs a gépen Windows, nem is veszem észre, hogy hibázik a ram. Persze akkor memtesthez lusta voltam
Jim-Y: Ez az andergos jó lehet az Arch származásával, de hogy pl. a PH-s 2. cikkben honnan került be azt nem tudom, mert nagyon kevéssé ismert disztró.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi a helyzet a gépeddel?
Amúgy olvastam most a gksu-s dolgot, valóban érdemes beírni az összefoglalóban, annak nálam van a forrása, ki tudom bővíteni, be is fogom majd tenni. Meg akkor már egy-két ezt meg azt is beleírok még szerintem.
Sub-ZeRo: itt többeknek bugos volt az LMDE, ami érdekes, de ez van. Persze ettől még megpróbálhatod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #20051 üzenetére
Szóval az a disztró jó, ami piros. Oké.
Én pl. egy jó disztrónak tartom a Manjaro-t, azt nyugodtan merem ajánlani, van több GUI-val is, és akkor lesz egy friss és gyors disztród. A Debian sem rossz, ha az igényeidnek megfelel a csomagfrissítési rendszere, továbbá az addig nem hal meg, amíg ki nem rohad alóla a gép. (igaz ez csak a stabil ágra érvényes, amiben okkal régiek a csomagok)
Mindkettőben egy közös jó pont, hogy van hozzájuk jóféle Wiki, lehet olvasgatni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bussmann #20036 üzenetére
A Manjaro rolling disztró, a Chakra half-rolling, ez azt jelenti, hogy a rendszer magját érintő csomagok tesztelésére több időt hagynak, mint egy átlagos rolling disztrónál.
Mindkét disztró jó, de más céljuk van. A manjaro fejlesztői többnyire németek, a disztró meg elég kicsi és gyors, továbbá van többféle grafikus felülettel, rajtad múlik mit szedsz le.
A Chakránál a fejlesztők, csomagolók egy jó része diák, így most érződött egy kicsit, hogy vizsgaidőszak van, kicsit lazulás volt.Teljesen a KDE köré épül a disztró, így kb. a legjobb KDE integrálást tudják nyújtani.
Mindkét disztró olyanoknak való, akik hajlandóak néha kicsit olvasni is, mivel a rolling modell esetében nem kell verzió váltásokkal szopni, de ez azt is jelenti, hogy érdemes követni a fejlesztők utasításait, mikor valamit módosítanak. Ez pl. Chakra weboldalán a "news" rovat olvasását jelenti, Manjaronál is van valamerre hasonló.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bussmann #19956 üzenetére
3, 4:
Vagy a Grub kerül rossz helyre, vagy a biosban a boot eszköznek más van kiválasztva, mint ami. (utóbbi a valószínű)
Amúgy egy HDSentinelt érdemes lenne futtatni a gépen, akár a Linuxos verziót a Chakra / Manjaro alól mikor live rendszerként használod, mert HW hiba is lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19933 üzenetére
A GUI-s csomagkezelők gyak. csak frontendek a disztró valódi csomagkezelőjéhez, ami itt a pacman. Így ha rögtön a pacmant használod, akkor kihagysz a körből egy réteget, ami lehetőséget ad hibákra.
Nyiss egy terminált, aztán írd be ezeket:
sudo pacman -Syy
sudo pacman -Syu -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19931 üzenetére
Ezt nem tudom, viszont érdemes a pacmant használni a terminálban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19926 üzenetére
Pacmant használod Manjaro-n?
A swapra meg meg kellene nézni az /etc/fstab tartalmát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19914 üzenetére
Szerintem bele fogsz férni a 10GB-be, max néha üríteni kell a pacman cache-ét a -Scc kapcsolóval, miután leszed olyan laza 1 gigát egy teljes rendszerfrissítéskor, mivel a csomagokat meg is tartja alapértelmezés szerint.
Ha azt a cad valamit átteszed az adatok partícióra, akkor a W7 el tud lenni 35GB-n is, nálam tartja magát 25G foglalt területnél, ez nagyjából csak a Windows mérete. Ekkor még 5G-t hozzá tudnál tenni a Manjaro partíciójához, akkor még sok progi felrakása sem lesz gond. Amúgy miért kellene tiltani a W7 frissítéseit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#42431471 #19909 üzenetére
Én KDE-n oda küldöm a hangot, amelyik kimenetre akarom, akár hangforrásokként külön is. Továbbá a csomagkezelőben ott van a flashplugin, nem kell vele külön szórakozni, de ez persze disztró függő.
Miért nem használok Chrome-ot: mert elég fapados, valamint már nem is olyan gyors mint kezdetben volt, továbbá kiegészítők terén még mindig a rókáé a győzelem.
Ezen kívül az elmúlt időszak Mark Shnowden-es hírei után még kevésbé vágyok Google és társai alkalmazások használatára. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19895 üzenetére
13.04? Megtudod, mi az, hogy szopol.
A kért jelszó meg a te jelszód.
A flashplugint is az SW központból kellene felraknod szerintem.- ennél bonyolultabb, érdekes.A cserehely -swap partíció- a hibernálásnak kell, a sima sleepet nem befolyásolja. Amúgy az a 4 partíció minek kellett?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19869 üzenetére
Közelítsük meg más alapokról. Nézd meg ebben a disztróban, hogy mit csinál a monitorral: [link] Ez egy gyors, Arch alapú disztró, ami rögtön live rendszerként érkezik, így telepítés nélkül meg tudod nézni, hogy mi a helyzet.
Sub-ZeRo: nem teljesen látom át a rendszeredet, már jó régen beszéltünk korábban, most jó lett volna egy bővebb hibaleírást adnod, mert ahogy más is írja, minden gond nélkül mennie kellene a dual bootnak.
lyen esetben egy sudo fdisk -l parancs kimenete sokat tud segíteni, amikor meg bent van a második vinyó, akkor egy live rendszerrel bemenni a gépre, és onnan vizsgálódni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19862 üzenetére
Az első probléma szerintem a disztró maga, a többségünk nem is hallott még róla, a weboldala is kínai, jobb lenne valami ismertebbet használni. Itt sokaknak jó tapasztalatai vannak a kicsi és könnyű, Arch alapú Manjaroval, letöltheted a neked tetsző felülettel.
A gépednél amúgy nem biztos, hogy maguk a Windows telepítések rendben vannak. De volt rajta korábban Debian, azzal mi volt a helyzet a boot terén?
Annyit még megnéznél, hogy mi van az /etc/fstab fájlban? Szedd le a plusz vinyót, bootolj be, majd add ki ezt a parancsot: nano /etc/fstab
Az lenne a kérdés, hogy számsorokat látsz benne, vagy /dev/sd... kezdetű sorokat.MacCaine: nekünk is legalább egy jó sör kellene. Még ahhoz is meleg van, hogy strandra menjünk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19852 üzenetére
Igen, egy XP telepítővel bebootolsz, majd a javító konzolban kiadod fixboot és fixmbr parancsokat, ezek helyrehozzák az XP bootmanagerét. Ez után viszont vissza kell állítani a grub-ot, mert felül lesz írva.
Siriusb: A Debian7 is UUID-ket ír az fstabba a telepítés alatt. Nem tudtam meg sokat a Deepin disztróról, de gondolom nem ősi Ubuntu az alapja, ami még régi Debianra épült.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19850 üzenetére
Ez a külső rack milyen? Meg kellene próbálni, hogy miután bebootolt a a Linuxod, utána dugod rá a gépre.
Satás vinyóknál már nem szokott gondot okozni az ilyesmi. Ekkor te neked is ki kellene adni a sudo update-grub parancsot, ez kb. azt fogja csinálni, mintha újraraknád, meg fogja találni a Windowst és csinál egy boot menüt, frissítve a grub-ot.
Hogy most miért nem megy, azt nem tudom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
siebener #19846 üzenetére
Ahogy olvasom, ez valszeg az XP bootmanagerének halálát jelenti, de biztos ami biztos add ki terminálban a sudo update-grub parancsot, hátha egyszerűbb a probléma, aztán restart és próbálj bootolni.
(ha nem volt, akkor előtte csinálj teljes frissítést is a Debianban:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19844 üzenetére
Igazság szerint nem tudom mit kellene csinálnod, szerintem azt hogy felrakod újra amikor mindkét vinyó bent van, figyelve arra, hogy melyik vinyóra menjen a grub. Ekkor simán kihúzhatod később a W8-as merevlemezt, nem fog gondot okozni a Linuxod bootmenüjének és nem is kell többet F12-t használni, mert lesz boot menüd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19842 üzenetére
Tehát csak akkor nem indul, ha a W8 meghajtója is be van dugva? Igazából nem kellett volna telepítéskor kihúzni a másik vinyót, elég lett volna megadnod azt, hogy hova kerüljön a grub, melyik vinyóra. Ha a Linux vinyójára teszed, akkor kapsz egy boot menüt mindkét oprendszerhez, miközben nem írja felül a Win8 saját bootloaderét a másik vinyón.
Amúgy hogy kötöttél ki ennél az Ubira épülő Kínai disztrónál, amit végül angolul is kiadtak?
albinolynx: igen, a Manjaro egy elég gyors disztró. Amit bemásoltál, azok shell scriptek, futtathatóvá kell tenned őket és vagy kézzel lefuttatod őket a terminálban, vagy valami boot alatt lefutó shell scriptből hívhatod meg őket. A terminál meg egyebek kapcsán olvasd el a téma összefoglalót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19837 üzenetére
Évekkel ezelőtt volt olyan, hogy pl. nem volt flash 64 bitre. Ma már nyugodtan használhatod.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19835 üzenetére
Az arch független a korábban írtaktól, lehet, hogy azzal jó lesz. Viszont ha 3 másik disztrón rossz volt a tapi kezelés, akkor szerintem Arch-on sem lesz jobb, de egy próbát megér.
Amúgy miért 32-es iso-t töltöttél le? A géped procija tudja a 64 bitet. Javaslom annak a letöltését.Sub-ZeRo: az Audigy széria már pár éve megy külső beavatkozás nélkül, valószínűleg csak a használt hangeszközt, vagy kimenetet kellene beállítanod.
A többit nem tudom, nem ismerem azt a disztrót. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezzel már inkább a Chakra topicba kellene mennünk, de erről van szó, írva van minden a NEWS rovatban, csak el kell olvasni (pont így kezdtem a Chakrás cikkemet is a Logouton, annak való, aki hajlandó olvasni):
Have in mind that during the ISO testing period there were some locale problems reported that we could not find the cause of. If you experience something similar please have a look in the mailing list discussion and report your issues. [:http://www.chakra-project.org/news/index.php?/archives/104-Chakra-2013.05-Benz-ISO-released.htm] - szóval az utolsó iso-val van valami, aminek még nem tudják az okát. Nálam az az iso csak VirtualBox alatt van telepítve, ott nincs semmi nyelvi gond. Volt már teljes rendszer frissítés?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az összehasonlítás nem fair, mindennek oka van.
Azért indult el az Ubuntu, mert ott nem próbálja meg betölteni a zárt drivert a telepítő, azt a telepítés után kell az egyik menüben kézzel bekapcsolni. -valószínűleg az is elhasalt volna ott a driver bekapcsolásakor- Szóval alapból a nyílt driverrel kezd az Ubuntu, nem a zárttal.
Ha ugyanezt csinálod a Chakra telepítőben is, akkor az is ugyanúgy bebootol. Miután letiltottad a Radeont, utána már nem volt miért a zárt driveres módban indítani. Persze ettől még nem jó, hogy a login ablakot dobta a rendszer mikor nem sikerült a zárt driveres indítás, valószínűleg fogok írni nekik ezzel kapcsolatban, mert nVidia téren is vannak hasonló jelenségek néhány embernél, amire azt írták a fejlesztők, hogy nem tudják minden rendszerre totálisan kitesztelni az iso-t. (szóval nem csoda, hogy a viszonylag ritka konfigokon előjöhetnek bugok, majd jelentkezek valamilyen tesztelőnek hozzájuk)
Egyébként a Chakra csapatának nem célja, hogy megalkossák a "nép disztróját", egyszerűen csak csinálják, amit szeretnek. Mostanában nem is ajánlottam senkinek a telepítést, mert már eléggé ideje lenne kiadni a friss telepítőt, amiben már nincs nyoma a bundle managernek, a mostaniban még ott van üresen, mert a májusi iso kiadása után lépték meg a bundle rendszer pacmanbe olvasztását. (ez ügyben olvasd el a news rovatot, hogy mit kell tenni a repók terén)
Syl: korábban is volt graf. csomagkezelő a Chakrában, csak nem voltak megelégedve a működésével így egy ideig a pacman volt a kizárólagos csomagkezelő (csomag keresésre meg remekül lehetett használni a weboldalukat), miközben több gui-s csomagkezelőt fejlesztettek / teszteltek. Jelenleg kikötöttek az Oktopi-nál. Szóval ez a pont pipa.
A partíciók szerkesztése nem tudom milyen a mostani Ubuntuban, a Chakráé pont olyan, mint a legtöbb GUI-s telepítős Linuxé. Akkor lehet gond, ha az advanced módra van szükség, mert akkor a telepítő elindítja a kpartedet, aminek a márciusi iso-ban még nem volt tökéletes az integrálása a telepítőbe, kicsit félreérthető volt. Ahogy emlékszem, a májusi isoban már sokat javítottak ezen a téren is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig hol voltál?
Legacy Radeon kártya van az Inteled mellett, nálam is ugyanilyen. Az egyiket le kell tiltani a kettőből, per pillanat úgy sincs normális / működő eljárás a kettő közötti váltásra, majd a 3.11-es kerneltől lehet ezen a téren változás.
Amúgy talán javult az Ubuntu koncepciója az eltelt időben? Nem... Talán már nincs naptári kiadási kényszerük? Nem... Talán erőforrás kímélő lett a Unity? Nem... És még lehetne sorolni sajnos. Attól, hogy itt a PH!-n a Linux = Ubuntu hozzáállás van, attól még nem lesz jó...
Syl: KDE ízlés kérdése, de grafikus csomagkezelő már van, de nem mintha nem lett volna tök egyszerű a pacman használata. A te rendszereden is inkább terminálban telepítettem bármit apt-gettel, vagy dselectel.
Viszont hogy mi bajod a kparteddel, azt nem tudom. Pont olyan mint nálatok a Gparted. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#90933760 #19778 üzenetére
Valamilyen csomagkezelő biztos volt benne, abban nem kerestél msn kompatibilis messengert? aMSN, Pidgin, stb. (mondjuk régebben nem tudom mik voltak)
A megszokott progiknak többnyire van natív alternatívája akár több is, de pl. mit akarsz csinálni benchmarkokkal?
Ubuntut hanyagolnám, inkább tegyél próbát egy Debiannal. LXDE felülettel eléggé Windows szerű. [32 bit] [64 bit]
Továbbá olvasd el a téma összefoglalót, ez nagyon fontos!!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #19755 üzenetére
Véletlen nem fut a háttérben a KDE-s nepomuk, ami indexeléssel tekeri a vinyót? Bár az sem okozjat ilyen lassulást. (a paneltálcán a jobb alsó sarokban megtalálod, ott rögtön ki is tudod kapcsolni a "nepomuk asztal"-t)
Amúgy a TV-d win alatt tudja az 1360*768 / 1366*768-at? Mert a HDReady TV-k egy része csak az 1280*720-at, nekem is volt ilyen TV-m.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Hintalow #19746 üzenetére
Broadcom wifikhez szokott kelleni egy külső firmware csomag, b43-fwcutter néven szokott lenni, amit licenszelési okokból nem minden disztró tesz be a telepítőkészletbe, ezt le kell töltened a csomagkezelőből, aztán már lesz wifid.
Az fwcutter oldala: [link]A wifi pontos típusát a terminálban az lspci parancsot kiadva tudod megnézni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
debrejo #19707 üzenetére
igazság szerint ilyen minimalista rendszerek között Windowsra hajazó az csak kb. az LXDE, olyan XP szerű a megjelenése, mindenéle csicsa nélkül, elég snassz valami.
Itt van a komplett lista arról, hogy milyen disztrókra van LXDE: [link]
Igaz a listában nem szerepelt, de pl. a Manjaronak is van LXDE-s verziója, érdemes lenne azt megnézni: [link], azt írják simán elvan 150MB ram fogyasztás mellett. Ha nem csinálsz swap partíciót, akkor szerintem el fog férni gond nélkül a 8 gigán. [letöltés]
Fájlrendszernek meg EXT4-et állíts be. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19626 üzenetére
Nem találkoztam a Stallman cikkel (a takedown-t meg nem olvastam még
), csak az EFF-est láttam, aminek nem igazán találtam utóéletét, ezért kérdeztem rá itt, hogy mit tudtok erről a témáról. Nyilván nem a Mint kapcsán kérdeztem, de nem sokkal korábban még az Ubuntu is téma volt, így nem esett messze a kérdés onnét.
A Mint kapcsán meg érdekes kérdés az eredet. Itt a topicban is többen írták, hogy pl. az LMDE-vel voltak gondjaik, ami némiképpen meglepő. Amúgy nem tudom hogy használtál-e pár napnál hosszabb ideig testing repós Debiant úgy, hogy frissítetted is közbe. Én igen, ezért vannak kétségeim ezzel az ággal kapcsolatban.
A cikked meg kíváncsian várom. Nálam egyébként sebesség terén (ha a feature-ök is számítanak), akkor a lentebb említett Manjaro a nyerő, piszok gyors.
Ha meg valami P3-as gép, akkor ArchBang, csak azt meg szopás megcsinálni használhatóra a korlátolt felület miatt, igaz cserébe nem eszik 100MB ramot... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #19620 üzenetére
Nem tudom, ezzel kapcsolatban szkeptikus vagyok. Nem nagyon hiszek benne, hogy az alapot adó rendszer stabilitásánál magasabb stabilitási szintet lehetne elérni.
Amúgy most azon kívül hogy mi a véleményem az Ubunturól, véletlen ráakadtam erre az EFF cikkre -tényleg nem kerestem ilyesmit- [privacy-ubuntu-1210-amazon-ads-and-data-leaks], csak nem reagált senki. Ahogy olvastam, a tiltakozások miatt végül is a problémák egy részét azóta megoldották, de akkor is kérdéses, hogy ilyesmi hogy fordulhat elő az egyik legnépszerűbb disztróban.
Kíváncsi vagyok erről az itteniek véleményére.Syl: oké! Csak így meg sokáig kell várni friss kernelre meg progikra
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MacCaine #19618 üzenetére
Valóban nagyon jó, de már az elején belefutottam egy elrontott csomagba, amit jeleztem a szakiknak és írták is, hogy ők rontották el. Azóta más bajom nem volt vele, de lehetnének egy picit konzervatívabbak a csomag tesztelés terén. Gondolok itt a half rolling megoldásra, amit a rokonuk használ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
McSzaby #19580 üzenetére
Haver felrakta HHD-re a Chakrát úgy, mint korábban sima vinyóra. Olyan 15 - 20 másodperc lett mindössze a teljes KDE-s boot. Majd én is veszek magamnak.
Tekintve, hogy az SSD-t benne a vinyó elektronikája kezeli cache-ként, az adatok meg a normál háttértárra mennek, semmi különleges kezelést nem igényel, pont úgy megy, mint egy sima vinyó, csak jobban megéri az árát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
albinolynx #19475 üzenetére
Sehogy, még harmad ennyi ramnál se könnyű elérni, hogy írjon a swapba. Sőt.
Szóval nem lesz rá szükséged.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pocokxx #19445 üzenetére
A stick beállításához kellhet némi háttér tudás, ugyan a Linux kernel, vagy letölthető valamilyen firmware csomag valószínűleg tartalmazza a kellő dolgokat a stickhez, onnan már csak egy kis google olvasgatás kell.
A DSL-t nem ismerem ilyen téren, de az ArchBanghez ott van az Arch wiki, abban nézzetek körül.
Amúgy az egyszeri beállítást követően használni egy LInux disztrót egyszerűbb, mint Windowst használni. Ha komolyan gondoljátok, javaslom olvassátok el a téma összefoglalót itt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pocokxx #19442 üzenetére
Mit akar csinálni az interneten azzal a géppel?
- de komolyan, mit?
A disztrók nagy többsége amúgy kiesik a ram mennyisége miatt, beleértve az összeset, amit felsoroltál.
Ha fel van bővítve az a gép a lehetséges 96MB ramra, akkor esetleg egy Damn Small Linuxot meg lehet próbálni, vagy egy ArchBang-et, ez utóbbi elvan 40-50MB ram használat mellett.
Ugyanakkor az ilyen apró Linuxoknál nem az szokott a lényeg lenni, hogy mennyire egyszerű kezelni, jellemzően a GUI nagyon fapados.
Ha nincs a gépben 96MB ram, akkor hagyjátok a francba szerintem.Úgy általában "hagyományos"' Windows után KDE-s disztrót szoktam javasolni, akinek tetszik a Win8, annak meg tetszeni fog az Ubuntu is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aki használja az Ubuntu 13.04-et, mi lett a folytatása a Dash-t érintő Amazonos adatvédelmi problémáknak? [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Villanyszerelés
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest