-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
scorpfrase #49169 üzenetére
Neked a bal oldalit kell letöltened:
Ha fenn van a gdebi program, akkor automatikusan telepítésre kerül letöltés után a csomag. menet közben be fogja kérni a jelszavadat
Nem tudom Ubuntun fenn van-e, ha nincs, az ismert módszert alkalmazd!sudo apt-get install gdebi
-
válasz
Lathronos #49166 üzenetére
Ha te a kérdéseimet valóban kötözködésnek veszed, az komoly szövegértési problémára utal.
Ez a 2-3 évre tervez Linuxot elég érdekes fórumtársunk esetében, mert egy-két napja még utálta a Linuxot és azt mondta, nem akar ilyet használni! Ebből levezetni ezt, hogy aki 2-3 évig használja....
Más kérdés, hogy én legalább 3 éve használom a fő disztrómat 21 GB-al telepítettem anno és csak a lustaságom miatt van már csak 6 GB üres hely. Ha odafigyelnék, 10 év múlva is csak a fele lenne betelve) Sokan még a 10 gigát is luxusnak tartják.
Gondolom nem volt kedved értelmezni, amit írtam a külön /data v egyéb letöltő/tároló partíciókról.
(#49168) Lathronos
Nincs itt semmilyen gerillaharc, csak a szokásos hisztid, amit már megszoktunk, ha valaki dícséreten kívül mást is ír a produktumodról! Higgadalom! Nem kell mindig a plafonon járni....
-
válasz
Lathronos #49158 üzenetére
I. partíció: ext4 / elsődleges 60 GB
Csak kíváncsiság vezérel, hogy megkérdezzem, ha már javasolsz /home-ot, akkor mi a manónak kell a 60 GB a /-nek?
Én minden disztrónak 15 GB-ot adok és külön van a letöltéseknek, egyebeknek partíciója, amit mindegyik tud használni közösben.
Más kérdés, hogy fórumtársunk esetében abszolút értelmetlen a /home külön!
Ha tényleg megfelezi a HDD-t, akkor szerintem csinálna a Linuxos feléből egy sima /-t meg 4 GB swap-ot és ezzel simán megvan a dolog.
Ha nem lenne dualboot winnel, akkor max 20 GB kéne a root-nak, a többi mehetne /data-nak vagy bármi néven akárminek.
de ti tudjátok, ez csak kérdés volt
-
válasz
scorpfrase #49150 üzenetére
Következő: miért van az,hogy elég gyakran lefagy, de annyira, hogy csak a kikapcsoló gomb használ?
Az a gond, hogy mivel téged nem érdekelt maga a Linux telepítés, így nem adtad meg a géped pontos adatait, csak feldobtál egy Ubuntu 16.04 verziót.
Ha megkérdezted volna, hogy a gépedre mit javasolnak, akkor nem jártál volna így, ugyanis régebbi gépeken nem futnak az igen memória igényes DE-k (asztali kezelőfelület), it igen sok van belőle, nem csak az, amivel kapod monjduk a Wint! Lehet, hogy egész jól futna a gépeden az XFCE kezelőfelület, de lehet, hogy csak az LXDE. Amit most felraktál, ahhoz már biztosan gyenge a laptopod. No meg a VGA sem mindegy, milyen van a laptopban!
Ugorj neki így a kérdésnek, mert nagyon sok Linux disztró és asztali kezelő felület van ám!
Ezen az oldalon például most kilistázta neked, hogy mely Linux disztrók vannak un. old computer kategóriában.
a 3. a sorban a Lubuntu, ami szintén Ubuntu, csak LXDE kezelő felülettel. De sok Ubuntu alapú disztró van ezek között, amivel a gyengébb gépek is hasíthatnak akár.
Nézd meg az 1. leírását is egy blogban.
-
válasz
scorpfrase #49148 üzenetére
-
válasz
scorpfrase #49141 üzenetére
Közben keresgéltem, a GnomeBakert javasolták, elvileg most települ.
Ha sok helyen olvasgatsz, érdeklődsz és mindenhonnan beleraksz egy kicsit a rendszeredbe, abból katyvaz lesz.
Win7 alatt lehet létrehozni új partíciót program nélkül
A windowsos parancssorra (command shell) gondolsz?
mert egyébként winben is csak gui-s segédprogram csinálja, amire te gondolsz, ugyanúgy van ez Linux esetén is, itt is van a terminal meg a gui-s program. x mennyiségű segédprogram bele van integrálva a win telepítőbe is és a desktop Linuxok telepítőjébe is, a különbség az, hogy Linux esetén ezen programok jó részét lehet törölni/cserélni.Annak viszont örülök, hogy megoldódtak a telepítéssel kapcsolatos gondjaid.
-
válasz
King Unique #49137 üzenetére
Na meg nem szeretem a Debian telepítőket, mert nálam valamiért belerondítanak a már telepített Ubuntu és társai működésébe...
Ez kicsit olyan wines dolog, Debiannak amúgy valóban elég érdekes a grafikus telepítője, erősen szokni kell. Még a Wheezy-vel jártam úgy, hogy live módból próbáltam telepíteni és nem akarta a GRUB-ot felrakni. Persze tanult fórumtársak mondták egyből, hogy ha telepíteni akarom, akkor indítsam újra, ne live-ból telepítsem.
Azért meg kell mondjam, a
sources.list-ekkelrepositoryk-kal való variálás, telepítgetés/frissítgetés az utólérhetetlen élmény, persze csak akkor, ha van másik oprendszered! -
válasz
King Unique #49135 üzenetére
Ezen tényleg nem fog múlni.
Régebben nem volt ilyen light verzió, ha jól emlékszem. Az a bibi, hogy light dolgokat nem szeretem semmiben.
Azért, ha nagyon kéne, egy 2 gigás pendrive-ra fel tudnám tenni, így köszi a tippet!
Egyébként használod a benne lévő elég spéci programokat? Nem semmi kínálat van belőlük a disztróban.
-
-
válasz
herdsman12 #49111 üzenetére
Elkövettem valami merényletet, vagy jó ez így?
Ha működik, akkor jó, nem?
Csak jelzés szintjén, ez kifejezetten Debian topikos téma amúgy.
-
válasz
lev258 #49124 üzenetére
Kali olyan, mint a Debian, ha nem csak 2 GB-os pendrive-ok lennének most nálam, már rég felraktam volna, hogy lássam, hogyan tudja fórumtárs megoldani, mert már olyan rég volt fenn, hogy nem nagyon emlékszem rá. Jobban bejött a CSI nélküli Jessie, az maradt.
Igazából azt sem tudjuk, hogy a fórumtársnak a Sana van-e fenn...
Ha nem írná folyton azt a fórumtárs, hogy utálja a Linuxot, akkor átformáznám a 32 GB-os pent...azért Linuxos fórumon úgy segítséget kérni, hogy amúgy utálom a Linuxot!
-
válasz
mefistofeles #49100 üzenetére
Olvassátok már el a fórumtárs első hsz-ét figyelmesebben!
Nem írta, milyen win telepítőt akar, minimum a verziószám ott lehetne. ( winesek szokták írni büszkén, hogy mit használnak )
Hogyan akarja kiírni, ha nincs semmilyen win-je? Mit ír ki? Letöltésről szó sem esett Linux alatt.
Ha van win, akkor miért nem azt telepíti?Tényleg nem kekeckedni akarok, de miről van itt szó igazából? nekem logikailag teljesen zöld az egész kérdéssor, mert életszerűtlen alapokon nyugszik
Megkérdezném, mekkora volt az a pendrive, amin a Kali-t vitték, de kiderülne, hogy minimum 2 gigás volt....Linuxot rutinos szakik arra tesznek, márpedig aki Kalival járkál, az rutinos!
aki tudja, mi ebben a logikai bukfenc, tartsa magában
(#49099) Vladi
Főnök! Ez az abszolút kezdő topik, itt nem csak kockák vannak!
Én speciel autodidakta laika vagyok, nulla informatikai tudással és előképzettséggel.
-
válasz
scorpfrase #49092 üzenetére
Ma ment el végleg a kedvem a Linuxtól.
Kár, mert ahogyan kérdés nélkül használtad a kezdők fő mumusát, a terminal-t, igen nagy Linuxos jövőt jósol neked!
(#49093) colomb2 sajátos stílus.... de szofisztikáltak vagyunk ma
Egyébként fórumtársunk nem is akart Linuxot használni, azt mondta, de nem akarom ragozni, ennyi életszerűtlen, valószerűtlen dolgot még életemben nem olvastam. Ti dolgotok, ha felültök ilyesminek!
Hallottál már olyan abszolút kezdőről, aki kizárólag a terminal szó alapján tudja azt simán használni frissítésre/telepítésre? Mert én még soha, viszont nekem könnyű a kezdők fejével gondolkodni, ti meg már guruk vagytok.
-
válasz
scorpfrase #49089 üzenetére
Szerintem te szórakoztatsz bennünket!
1001 alkalommal csináltál már wines pendrive-ra telepítőt, de a laptopban történő HDD csere előtt eszedbe sem jutott csinálni egy 1002.-et, ha már a többi nincs meg. Ha már annyira értelemszerű, hogy HDD csere után nincs oprendszer a laptopon, ahogyan bennünket felvilágosítottál!
Ezután odaengedsz valakit a gépedhez, hogy gyakorlatilag bármit rátelepítsen, amit te abszolút nem ismersz és utána az ember távozik, meg sem mutatja, miként tudod használni a Linuxot? De legalább az iso kiírását nem kérdezted meg tőle?
Ha ez így történt, akkor most saját károdon fogsz tanulni, nem nagy ügy, én is win7-ről váltottam Linuxra totál analfabélaként.
Te amúgy sem vagy analfabéla a Linuxhoz, mert csak a terminal szó hangzott el egyszer, az nem, hogy az mi, honnan jön elő, hogyan kell használni-pedig az abszolút kezdők ezt nagyon nem tudják, te viszont rutinosan telepítesz/frissítesz terminalból. Azt is kérdezhetted volna, miért nem tudod beírni a jelszót, mert nem jelenik meg semmi, hiába írsz be bármit! Ha a terminalt ennyire jól ismered, akkor a többi Linuxos dolog tényleg gyerekjáték lesz!
-
válasz
mefistofeles #49051 üzenetére
Meg kéne neki javulnia így! UEFI-t nem ismerve, azt nem tudom, hogy az SSD-n lévő boot partícióból ki kell-e szedni a windowsos boot bejegyzést, de igazából az nem okozhatna gondot.
-
válasz
Nagytoll #49008 üzenetére
(fogalmam sincs)
Ha nem ismered a su és a gksu közti különbséget, de nincs kedved olvasgatni az Összefoglalót sem, pedig az alábbi link is benne van:
Linux tippek, magyarázatok, kezdőknek
Kíváncsiságból kérdezném, hogy szerinted kiknek írták az Összefoglalót ebben a topikban?
-
válasz
gyenesmartin #48920 üzenetére
Én azt mondtam, hogy a javasolt iso-t írd ki, ne az unetbootin által listából választható disztrókra kattints!
A letöltött iso-t kéne alul beolvastatni és kiíratni. Win alatt Win32 Disk Imager tényleg jobb penre írásra.
-
válasz
szuszinho #48917 üzenetére
isolinux corrupt
Ez lenne a pontos hibaüzenet?
Milyen iso-kat és milyen programmal írtad ki a pendrive-ra?Van, ahol javasolják, hogy más usb helyre tedd be a meghajtót és győződj meg róla, hogy valóban a penről bootol!
2 disztrót is próbáltam
Nagyszerű, de valahogyan körül tudnád írni ezeket? ha már direktbe nem akarnád itt leírni a nevüket
-
válasz
gyenesmartin #48915 üzenetére
Inkább a javasolt Manjaro XFCE változat iso-ját töltsd le és azt írd ki!
-
válasz
H.Istvan25 #48840 üzenetére
Az sincs kizárva, hogy a Dell géped az újabb kernelek miatt nem fut jól, ha igaz az az Nvidia vga-ra, én nem ismerem őket.
Emiatt lehet, hogy előbbi kiadásokat kéne kipróbálnod, a Mint 17.3 v. Ubuntu 14.04. Bár a Debian régebbi kernelt futtat, de ott más lehet az akadály.
-
válasz
H.Istvan25 #48840 üzenetére
Ha abszolút kezdő vagy, akkor inkább azt, gépfüggő, hogy milyen desktop editionnal, de a Linux Mint is az abszolút kezdőknek készült, a helyedben a Cinnamont próbálnám ki!
Tudom magam tapasztalata alapján, hogy a Debian még később jön...
Azt írtad, hogy a Debian 8.6 melyik asztali kezelő felülettel van telepítve? mondjuk tearing alapján XFCE az esélyes
Kapitány
Debian se rosszabb, csak kicsit olvasni kell de van jó wiki oldaluk.OK főnök, ha értesz eléggé azon a nyelven számítástechnikaiul...ha nem, akkor jön jól a Linux Mint Cinnamon !!!!! vagy az Ubuntu, ha nem Unity felülettel van
Az is igaz, hogy már nem annyira kezelhetetlen kezdőknek a Debian, mint a 7 volt, de azért oda kell figyelni! Egy kezdő viszont hová figyeljen?
-
válasz
H.Istvan25 #48832 üzenetére
Itt jönnek a gondok. Debianos vagy abszolút kezdő kérdéseid vannak? Mert ha abszolút kezdő vagy, akkor nem a Debiannal kéne indítanod!
Ha Debian érdekel, akkor a kérdéseket vidd átt a Debian topikba, úgyis az ottani Topikgazda válaszolgat itt is!
Erről van most éppen szó, hogy ez mennyire értelmetlen így! Vagy egy gyüjtőtopik van vagy sok specifikus, de döntsük el, mit akarunk...
-
válasz
mefistofeles #48830 üzenetére
Nem voltál sokkal másabb ebben, én csak a Moto Defy telóm miatt tartottam meg anno a Win 7-et.
A napi rutinok jönnek legkönnyebben, majd rájössz! Legelső nap én is aggódtam, mert olvastam olyat, hogy nem működik Linuxon a netbankolás, persze kiderült, hogy ez csak egy bizonyos bankra vonatkozott...
Rengetegszer elszúrtam először a telepítéseket, összehoztam a Opensuse meg a Debian /home mappáit...első Debianom telepítése dos ablak szerű volt, és nem ismerte fel a hálókártyámat sem, már azzal elakadt! Azért sem adtam fel! Ha egyszerű lett volna....ki tudja.
Ha megfog a Linux világa, így nokedliként is, akkor élvezed....főleg a wintelenséget!
-
válasz
mefistofeles #48824 üzenetére
Pedig nagyrész így van. 3 éve meguntam a Win 7-et és elkezdtem nézegetni a Linux disztrókat. Nagyon láma voltam/vagyok hozzá, ezért iszonyú sokat olvasgatnom kellett, hogy sikerüljön megszabadulnom a Wintől. Ettől még örök kezdő maradok.
Könnyen segítek az abszolút kezdők problémáján néha, mert tudom mit él át éppen! Sok esetben a kérdésre adandó válasszal én is tanulok, igaz, ha valamit leírok megoldásként, azt ki is próbálom a saját disztróimon, mielőtt leírom. Máséval nem verjük a csalánt...
(a régi topikosok tudják szerintem, mennyire tudatlan vagyok a Linuxhoz) -
válasz
CPT.Pirk #48821 üzenetére
Azt akartam eredetileg, de így jött össze, most már marad a link. Ha valakit érdekel, megnézi.
Jól összerakott Összefoglaló ez (
), aki nem hajlandó rápillantani vagy letojja, hogy ez egy kezdő topik, az így járt!
Aki régóta ide jár, úgyis látja, ki az aki tényleg abszolút kezdő...
én például még mindig az vagyok kicsit, tehát igen autentikusan ki tudom szúrni
-
válasz
mefistofeles #48817 üzenetére
Szerintem sem árt a figyelemfelkeltés, de már hsz-ben és priviben is ellentétes vélemények vannak. Marad az, hogy a kezdők nem veszik észre, a régiek meg ide írnak mindenfélét...ha nem teszünk rendet végre!
Csak úgy mindenkinek mondom, hogy rengeteg olyan topikot látok, ahol kizárólag a topik témájáról van szó! Mindenk itudja magáról pontosan, hogy kezdő vagy csak lesz*rja és akkor is ide ír, ha mások megőrülnek!
server meg gui nélkül...etc, nem abszolút kezdő kérdés, persze mindenkinek segítünk, de annak mi értelme van, ha az itt feltett kérdésre a Haladó topik gazdája válaszol?
(#48819) colomb2
Rosszul tudod, képpel nem kezdődhet egy Összefoglaló. :-)
de már kivettemAbszolút kezdő topik lesz belőle, aminek van Összefoglalója !
-
Úgy néz ki, hogy kicsit feltűnőbb let az Összefoglaló, talán túl hosszú is lenyitás nélkül!
Mit szeretnétek jobban, azt, hogy így keltse fel a figyelmet és így páran el is olvassák vagy ugyanúgy elolvasás nélkül jöjjenek a szokásos kérdések, amiket meg lehetne úszni az Összefoglaló tartalmának feltűnőbbé tételével?
kép linkelve
ettől még érvényes, hogy ha valaki nem olvassa el az Összefoglalót, az felesleges kérdéseket tesz majd fel, azt már kitárgyaltuk, hogy mindenki tudja, hogy ez az Abszolút kezdő topik, így a kérdések, amik nem ideillőek....
-
válasz
Nova96 #48806 üzenetére
A Solust nem ismerem, az eOS nem tudom mennyit javult régebbi verziókhoz képest. Szerintem jól jársz valamelyik neked szimpi Ubuntu változattal vagy a Linux Mint-tel is.
Amiket írtál, azok futnak rajta, ha az evernote mégsem futna 16.04 alapon, akkor vannak jó alternatívák.,(#48807) SirRasor
Megértettem! Sok sikert a tanuláshoz.
Csak érdekességképpen említem, hogy a kérdésedre a Haladó Linuxos topikgazda adta az értékelhető választ! -
válasz
SirRasor #48800 üzenetére
Sorry, de gui nélküli serverek nem abszolút kezdő témakörbe tartoznak.
(#48801) spammer
Jó tippeltél!
ha már benned ez felmerült, akkor van is alapja a dolognak Mint TG, azért a saját topikodban gondolom csak próbálsz te is valamilyen irányt tartani. Főleg, ha elég sokan megjegyzik, hogy mi a topik témája!
-
válasz
mefistofeles #48798 üzenetére
Nem mondtam, hogy ez hiba!
Tudom, de nekem mégis ez jutott eszembe...
Jó, hogy felhoztad szerintem. Elég sok más topikban is járok és, ahol van abban a témában más, specifikusabb topik, ott bizony már irányítják is át a kérdezőt, gyakorlatilag teljes joggal, mert jól elkülönülnek a topikok, itt is, mint máshol és aki már nem abszolút kezdő, az tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kérdése off vagy haladó, csak neki itt van kedve mégis feltenni a kérdését. A betévedő valódi abszolút kezdő meg végigolvas 100 hsz-t és elijed, hogy ha ez az abszolút kezdő topik, akkor ő inkább mégsem mer kérdezni!
Ilyen aspektusa is van ám a dolognak, ha kicsit belegondolunk!
Így aztán mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy szelektálja a kérdéseit! Ha nem teszi, akkor a TG teszi ezt meg. Azért tartják!
Előre is köszi, hogy tiszteletben tartjátok a többi fórumozót azzal, hogy odafigyeltek egy kicsit!
-
válasz
#21078528 #48796 üzenetére
Ez ismerős, én anno a honvédségnél lettem sok terület felelős gazdája ilyen pár napos továbbképzések után, de inkább előtt! Azt gondolták, ha valaki hivatásos, akkor már mindenre képesnek kell lennie....
Erről a hozzá nem értésről jut eszembe, nem ismersz véletlenül vagy bárki hozzáértő, Linuxos Voip vagy SIP klienseket? Kéne valamelyik, ha Debian/Ubuntu alapún elfut, az teljesen jó, de ha máson, akkor átmegyek oda!
-
válasz
mefistofeles #48792 üzenetére
Mondasz valamit... de ez nem éppen a topik hibája, a topikgazda hibája inkább lehetne! Annak ellenére, hogy van Haladó és Off topik, plusz pár disztrónak külön topikja, mégis ezt szeretik sokan.
Ettől még több visszajelzés alapján utángondolva....
Köszi, hogy jelezted, néha már nekem sem tűnik fel a dolog: ez az Abszolút kezdő Linuxosok topikja! (biztosan kár volt leírnom, de ezután kicsit odafigyelek a profiltisztításra)
(#48793) colomb2
De te mindenütt ott vagy!
-
válasz
spammer #48779 üzenetére
Mindig kerül elő érdekes és hasznos infó!
Én mindig azt olvastam, hogy a Mint saját fejlesztése, bár attól még lehetett ez az ember Arch használó is akár...
Ettől viszont azt nem tudjuk meg, hogy akkor az Ubiban jobb vagy a Mintben?
már látom, a Mint 2012 óta, az Ubi 2014 óta használja(#48781) berus.berus
A Cinnamonnal tetszik keverni...
Lehet...
Én mondjuk elvagyok vele elég jól, mióta a Wint száműztem. (ha azt mondod, hogy a Winnél azért még a Mint is jobb......)
-
válasz
Cathfaern #48769 üzenetére
Amúgy Ubuntu MATE LTS miért jobb, mint a Mint MATE?
Attól, hogy berus.berus fórumtárs utálja valamiért a Mint-et!
(azért kérdezd meg tőle, melyik verziót használta utoljára)
Mivel a Mint saját DE-je, így találd ki mennyivel lenne jobb az Ubuntuhoz hegesztve, mint a saját fejlesztésben otthonosan....
-
-
válasz
mefistofeles #48723 üzenetére
A qbittorrent valamelyik verziója nálam is csinált különös dolgokat, rakj fel egy régebbi stabil változatot vagy másik klienst.
(#48724) spammer
Eddig csak a Mint-et szidták emiatt a hülye egyszerűsítés miatt, nem is gondoltam volna, hogy az Ubuntu is átveszi ezeket.
(#48725) Penty
GUI-s fájlkezelők helyett lehet egyszerűbb lett volna (még egy kezdő számára is!) a terminálba beírni a megfelelő parancsot a fájl vagy mappa tulajdonjogának megváltoztatásához
Főleg, ha tudja a kezdő, miket kell beírni!
-
válasz
#21078528 #48688 üzenetére
Ez a parásoknak ott a Tails sem túl egyszerű eset, mert ha valaki azt használ, arra kifejezetten rárepülnek a 3 betűsök... én, mióta Linuxot használok, nem foglalkozok parával, winnél azért voltak aggodalmaim időnként.
Ez a ROSA is kezd érdekelni a cloudja miatt....
-
válasz
#21078528 #48686 üzenetére
Mageia
, igen, akartam is kérdezni, mi bajod van vele.Kipróbáljuk, bár még az új Kubut se próbáltam...
a ROSA Mandriva/Mageia alapokon müxik, szóval nincs...
Valóban! Hallottam már jókat erről a distroról is, bár sokat tartanak tőle, mert orosz, mint ahogy a minap a kínai csodától is megijedt valaki...
-
válasz
#21078528 #48684 üzenetére
Kiváncsivá tett, főleg, hogy Ubi/Debian alapú, mondjuk abban talán otthonosabban mozgok, mint az Arch vagy egyéb alapú KDE disztrókban. Ha jól tudom a KaOS is független disztró.
le is töltök egyet gyorsan
Az orosz ROSA-hoz van ennek köze vagy csak az iso íráshoz
használjaaz említett disztró íróját? Most látom, hogy csak ajánlja hozzá. -
NewmanHD fórumtársnak köszönhetően
a
Linuxszal foglalkozó könyvek listája
bekerült az Összefoglalóba!Böngésszétek!
(#48680) berus.berus
Ez a Neon mit tud, amit a többi KDE-s disztró nem? -
válasz
mefistofeles #48673 üzenetére
A Qbittorrent miatt mégis szerkesztened kell az Fstab-ot, hogy csatolódjon bootnál, így az induló Qbit már használatba tudja venni a beírt meghajtót.
Ebben van példa, kb úgy csináld meg, le is van írva, hogyan csináld, ha valamivel elakadsz, írsz úgyis.
UUID=9658bd-5787-468e-bac2-513258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=0b29696b-8d0d-4222-8595-9f2v59145952 /media/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0valami hasonló sorokat kapsz fstab-ban, nézd meg pontosan az elérési utat, fontos a pontos beírása!
Ha már az Fstab-ban szerkesztesz, akár beírhatod az SSD miatt a
noatime
és adiscard
opciókat is, így:# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-43jf-ae6e-77ckd652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1(#48677) spammer
Chakra
-t pár hete nagyon nem ajánlotta a Kapitány, majd ha kijön az új iso, akkor lesz érdemes kipróbálni! -
válasz
mefistofeles #48653 üzenetére
Nekem elég zavaros, de olvasom, hogy EFI is bele van kavarva, azt nem ismerem.
Az SSD miatt majd érdemes lesz az fstab-ba beírni a noatime, discard opciókat.
UUID=94c25654-65fa-4a22-k7c5-bgc5445027b3 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
Ha hazaérek és gond van, átnézzük, hogy mi nem ok, de az MBR és EFI összehozása elég kínai nekem.
-
válasz
mefistofeles #48647 üzenetére
Ma is érdekesnek tartom azt a HDD auto csatolódást!
Ha megnézed az fstab-ot, kiderül mi van ezzel.
cat /etc/fstab
(vagy volna az Ubiban valami segédprogram, ami csatolja...?)(látom a kodek kérdés már tisztázódni látszik)
-
válasz
mefistofeles #48645 üzenetére
Én nem zárnám ki, hogy most valamiképpen kimaradt a kodekek telepítése.
Elfelejtetted bepipálni, ha még így van az Ubinál egyáltalán.
-
válasz
mefistofeles #48622 üzenetére
Nem lesz gond azzal sem, bár a fura, ha magától megcsinálta az auto csatolást!
Majd az Fstab szerkesztése lesz akkor célszerű plusz meghajtó esetén.
Amit linkeltem, onnan el tudsz indulni majd. Ha valami nem megy, akkor meg segítünk, az Fstab szerkesztését mindenki imádja amúgy is!
-
válasz
mefistofeles #48620 üzenetére
Ha nem fontos, akkor nem javasolják, de ha mégis kell, ott a swappines állítási opció.
8 giga esetén valóban felesleges, tán akkor lenne értelme, ha hibernálnál.a többi kicsit latin nekem de utána nézek.
SSD vételezése után nekem például kínai volt az egész, annyi különbséggel, hogy magyar leírás gyakorlatilag nem is létezett még akkor!Ha minden jó volt ellenőrzés során és abszolút semmit nem állítgatsz, akkor se történik semmi az SSD-vel, használd nyugodtan.
Azért nüanszokat változik a helyzet, ha majd pár dolgot megértesz és kipróbálsz! Sokan állítják, hogy a noop schedulertől gyorsabb lesz az SSD, mint ha az alap deadline beállításon hagyják. Ez csak egy példa volt....
-
válasz
mefistofeles #48618 üzenetére
Örülök, ha újak voltak eddig neked!
Sokak szerint értelmetlen, de azért néhány optimalizálást majd érdemes lesz megcsinálni, de a lényeg, hogy minden jól működik!
Az fstab opciókra gondolok meg a scheduler beállítására, swap beállításra, ha SSD-n van....etc.
-
válasz
mefistofeles #48616 üzenetére
-
-
válasz
maglew #48546 üzenetére
Szerintem amíg a hardveres problémákat nem sikerül kideríteni/kijavítani, addig kár próbálkozni.
A memória okozhat érdekes jelenségeket, mint azt te is észlelted. Mielőtt telepítéssel kapcsolatos kérdéseid voltak, ezt azért itt is megemlíthetted volna!
-
válasz
Atlantisz48 #48502 üzenetére
Ennek örülök! Kicsit el van felejtve a tasksel, pedig mint metacsomag telepítő, néha igen jól tud jönni! Esetedben kifejezetten hasznosnak bizonyult!
Debianon használtam régebben, most is csak leírásból ugrott be, hogy ez megoldja a gondodat.
-
válasz
Atlantisz48 #48489 üzenetére
Kipróbáltam, működik ez a 3 parancs:
Mint 17.31. sudo apt-get update
2. sudo apt-get install tasksel
3. sudo tasksel install lamp-server -
Óvatosan próbálok fogalmazni, ha egy hsz-ben a Linuxos kifejezések 100 %-át nem értik a kezdők, akkor azt a thread-et a Haladó topikban kéne folytatni vagy ha csak polemizálás szinten van, akkor a külön e célra létrehozott Off topikba!
-
válasz
Balion #48451 üzenetére
Elfeledkeztem az UEFI-ről, az nekem még nem volt, így bármit el tudok képzelni róla!
Bizonyára az okozza ezt a furcsaságot.
Ettől függetlenül tényleg érdekes, de lehet, hogy jön valaki és megvilágosítja az elménket ezzel kapcsolatban.Ez a KDE-s dolog nekem is furcsa, érdemes lenne kipróbálnod a Chakra-t, az csak KDE-vel van.
Akkor már ketten tesztelgethetnétek! -
válasz
Balion #48437 üzenetére
Köszi, hogy ilyen segítőkész vagy, erre voltam kiváncsi!
Itt mindenki segítőkész! Ez a kezdő topik, jól is néznénk ki e nélkül.
Most pedig már szembesültem is az Arch világával
Értetek ahhoz is?Sokan használnak Arch-ot innen (colomb2 ft már telepíteni is tudja)
, de szerencsédre az Antergos kezdőknek is való Arch alapú disztró, ahogy javasolták, az Arch wikijét használhatod, az igen részletes. Van külön Arch topik is, de ott nem kezdők vannak, itt is megkapod a segítséget, ha elakadsz az Archosoktól. Sok dolog van/lesz számodra kérdéses, ami pedig nem disztró specifikus, úgy hogy ne aggódj, minden OK lesz!
Azért kíváncsiságból lefuttathatod az SSD szokásos ellenőrző parancsait.
Sok sikert az ismerkedéshez! -
válasz
Balion #48434 üzenetére
Úgy olvastam több helyen is, hogy SSD-n érdemes partícionálatlanul hagyni egy kis helyet.
Igaz, a 120 GB-os esetén gyárilag megoldott a 128 GB-os esetén nem és arányosan így van a többi méretben is. Ez azonban akkor érdekes, ha valaki totál telepakolja az SSD-t. Ha nem, akkor az SSD vezérlőjének mindegy, hogy particionált vagy particionálatlan területen dolgozik.
7-28 %-ot javasolnak egyébként üres helynek, ez egyébként egy particionált telepítésnél valószínűleg megmarad és még ott a többi terület.Hogy az Antergos hogyan partícionál, ha ráhagyod a műveletet, nem tudom, de utána is tudsz változtatni a particiókon. Ettől függetlenül a legjobb a kézi particionálás, ez vitathatatlan!
Minden desktop disztrón jól megoldott a kézi particionálás, csak tudnod kell mit mekkorára akarsz beállítani. Ha ezzel gondod van, tudunk segíteni.
Mekkora SSD-d van és mire akarod még használni a Linux futtatásán kívül, milyen más meghajtó van még? Mekkora memória van a gépben?
-
válasz
#59070464 #48337 üzenetére
"Ha be akarjatok tenni az osszefoglaloba, akkor vallalok egy bovebb listat, tenylegesen ellenorzott adatokkal."
Be, ha vállalod és kész vagy, szólj és berakom. Ha mindenki csak egy-két hasznos írást talál ez alapján, már megérte!
Plusz még utána bármikor bővíthető a lista, biztosan lesznek még, akik találnak jó Linuxos műveket.
-
-
válasz
Melack #48205 üzenetére
Ilyenkor leírhatnád röviden, hogyan sikerült megoldani, hátha más is belefut ilyen problémába!
(#48206) NewmanHD
Azt gondolom, hogy a live-nal semmi nem gyorsabb (RAM), de majd cafoltok.
Az, hogy a RAM-ba kerül és onnan fut a rendszer, kicsit megtévesztő ez esetben. SSD-re telepítve fut jobban. Ha ugyanannyi giga lenne a RAM, mint az SSD, akkor talán egyforma lenne a sebesség kb) Ott is ahogy duplázódik az SSD mérete, úgy növekszik a sebesség is, bár ezt nehéz érezni.
-
-
válasz
Balion #48198 üzenetére
Sajnos a 17-es verzióig a Mint-nél nem nagyon működött a magasabb verzióra történő frissítés.
A linkelt leírásban azonban említenek valami Startup Disk nevű programot, amivel ki tud írni DVD-re frissebb verziót.
Az is elképzelhető, hogy a mintstick első verziója települne a 11-re, ha igen, azzal pendrive-ra is lehetne írni.
-
válasz
Balion #48194 üzenetére
Itt van egy angol nyelvű leírás Mint 11-re, próbálja meg ezzel.
Creating A Bootable USB Device On Linux Mint 11
(#48196) CPT.Pirk
17 előtt nem nagyon lehetett verziókra frissíteni, régebben cikizted is ezzel a Mint-et.
(ja, hogy nem írta oda a fórumtárs, hogy Mintről van szó!) -
válasz
mefistofeles #48143 üzenetére
Inkább kérdezz egy számodra hülyeségnek tűnő dolgot, mint hogy elbarmold a rendszeredet!
Ráadásul a segítőknek is könnyebb előre tanácsot adni, mint utólag rávezetni a kezdőt a rescue-ra!a topik címe is lehetővé tesz bármilyen noob kérdést
(#48144) Sub-ZeRo
sudo apt-get remove nincs rá szükségem program -
válasz
Balion #48135 üzenetére
A kernel frissítéséhez nem elég a -generic, kell hozzá a -header és a -image telepítése is.
nézd meg ezt a leírást:
Install Linux Kernel 4.7 (Stable) on Linux MintAz általad használt parancs csak ennyit csinál:
~ $ sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms -s
[sudo] password for ubyegon:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
build-essential már a legújabb verzió.
dkms már a legújabb verzió.
git már a legújabb verzió.
git kézi telepítésűre állítva.
Az alábbi extra csomagok kerülnek telepítésre:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
linux-kernel-generic
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-3.13.0-95 linux-headers-3.13.0-95-generic
linux-headers-generic
0 frissített, 3 újonnan telepített, 1 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Remv linux-kernel-generic [3.19.0-32]
Inst linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Inst linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Inst linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-3.13.0-95 (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [all])
Conf linux-headers-3.13.0-95-generic (3.13.0-95.142 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])
Conf linux-headers-generic (3.13.0.95.103 Ubuntu:14.04/trusty-updates [amd64])(#48136) MöBalázs
Fstab-ban van mountolva a NTFS partíció?
Milyen torrentklienst használsz? -
válasz
mefistofeles #48100 üzenetére
"....szinte minden induláskor van olyan dolog ami picit másképp működik mint az utolsó használat alkalmával"
Szigorúan Windows 8.1 + után indítva áll meg a fenti mondatrész.
Mióta Win7-ről áttértem, kb 3 éve és nem nagyon bootoltam csak Linuxról, nem tapasztaltam olyat, amit írsz. Felhasználóbarát disztrókat próbálgattam (egy jó ideje a Jessie is annak számít, nekem legalábbis).
A Mint a fő rendszerem, 13 óta csak használom a mindig frissebbet és 3 éve soha nem lepett meg semmivel, pedig már gépet is cseréltem közben.Próbáld ki 10 napig úgy, hogy csak Linuxot használsz és meg fogsz lepődni, minden nap ugyanolyan unalmasan fog telni, bootol és működik, picit frissít naponta pár percet és működik ugyanúgy tovább.
Megállapíthatjuk bátran, hogy fenti mondatod nem a Linuxról szól.
(#48117) Lathronos
Csak nem az LFS lesz a következő áldozatod, amiből remastert csinálsz?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest