- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- Gaming notebook topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED monitor topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30485 üzenetére
Jah értem. Nálunk ez kicsit liberálisabban volt megfogalmazva:
Ne használj egzotikus fontokat, szorítkozz a minden gépen elérhető fontokra. Ilyenek a Times New Roman, Arial, Courier és a Symbol fontok.
Feltehetőleg a gazdagabb formai információtartalom miatt a talpas (times new roman) típusú fontok jobban olvashatók, ezért bekezdés szövegben célszerű ezeket használni.
Bár igaz ez így sem teljesen jó, mert az említett TNR alapból nincs meg minden számítógépen. Mindegy, sok sikert a szakdogához!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #30448 üzenetére
Igen, amit a csomagkezelőből / sw központból telepítesz, az frissül is onnan mikor frissítesz.
St3ven: testdisk, gpart progik segíthetnek helyrehozni a partíciós táblát, be kellene ezeket izzítanod a live rendszer alá. [link]
fradi81: nézd meg ugyanazt SMPlayer alatt is, az is tud HW gyorsítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
SMPlayert nem használtam még YT-re, de ha processzor elég erős hozzá, akkor HTML5-ben mennie kell a YT videóknak bármelyik böngészőben (már aminek nem kell sse2). youtube.com/html5 oldalon tudod ki/be kapcsolni ezt, most már elvileg alapértelmezett a html5 mód, de azért nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #30230 üzenetére
MintStick. Nem ismerem, nem tudom mit tud. Pl. Unetbootinnal voltak gondok már, Lili sem tud mindent jól kiírni, stb. Meg kell nézni, melyik disztróhoz mit javasolnak, meg hogy az adott progi támogatási listájában mi van.
Az SSD-t meg nem tudom. Fogalmam sincs hogy kezeli a 14.04, mintha valami automata ssd felismerés lenne benne. Igazából nem is különösebben lényeges, mert úgy is egy pár fstab bejegyzést át kell alakítani hogy ne az SSD-re kerüljön pl. a /tmp, a böngésző cache, stb. Aki meg ezeket ismeri, az be tudja kapcsolni a trimhez kellő systemd szolgáltatást.
Egyébként SSD-vel ne engem kérdezz, nekem SSHD-m van. -5 kör szopás. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #30224 üzenetére
Switchable graphics. Azzal össze lehetne valahogy hozni, de utólag telepíteni a Catalystet ilyen esetben nem tudom miként kell. Tegyél egy próbát a Chakra live telepítőjével, azt el lehet indítani zárt driverekkel, vagyis megpróbálja betölteni a Catalystet a live rendszer alá is. (engedélyezd előtte a switchable graphicst)
Aztán meg az SMPlayerben és a VLC-ben engedélyezd a HW gyorsítást, és nézd meg mi történik. Ha esetleg menne a Catalyst, akkor ahhoz kell egy csomag, az xvba-video, ezen keresztül lehet a VA-API -t használni, ennek a kimenetnek kell beállítva lennie a lejátszókban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #30220 üzenetére
Ez így nem működik, Windows alatt sem. Elvileg amíg nem tudod az elsődleges VGA-nak a Radeont beállítani, addig nem is lesz rá működő driver. Az VA-API kihasználása film lejátszásra meg csak ezek után kezdődhet.
Biztos hogy nem lehet elsődleges VGA-t állítani? A Radeonos ThinkPademben is lehet ezt a biosban.
*szerk: ha egyszer belőtted a drivert, akkor elvileg meg lehet oldani a menet közbeni váltást a VGA-k között, valamilyen szkriptet kell rá csinálni. Sajnos nem tudok többet erről. KDE-hez láttam ilyen widgetet erre a célra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30214 üzenetére
Vannak eltérő technikák a bootolható iso készítésére, és nem mindegyik disztró használ ugyanolyat. Erre szokott lenni a kompatibilitási lista a bootolható pent készítő progikban, ami többnyire fedni szokta a valóságot. A lili pl. szól is, ha szerinte nem hozzá való disztrót szeretnél vele kiírni.
A yumit pl. pont nem ismerem, sosem használtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30210 üzenetére
Meg kell nézni, hogy melyik disztrót milyen programmal kell kiírnod. Pl. a Chakrát Win alatt a win32diskimager, Linux alatt meg a Susestudio Imagewriter tudja kiírni, más nem. (dd-t nem nézve) Vagyis ki fogják írni, de nem lesz bootolható, vagy boot közben meg fog halni.
Még a végén lehet, hogy ebbe futottál bele. Win alatt pl. ott van még a Linux Live USB creator http://www.linuxliveusb.com/, meg még pár.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CanibelZ #30200 üzenetére
Milyen app hiányosságokra gondolsz Chakránál? Eleve egy fullos asztali környezettel érkezik.
Én végig LO-t használtam a fősulin, mindent abban csináltam. Most hogy a ppt-re mennyire erős azt nem tudom, de ki tudod próbálni most is a Wines gépeden, az LO ugyanaz mindegyik rendszeren. Mentésnél meg több formátum közül tudsz választani. Mondjuk amit lehet azt érdemes PDF-be exportálni, az a tuti.
A wifit meg egy live disztróval is ki tudod próbálni, hogy jobb-e. Pl. Chakra egyből jó erre.
jakos73: sajnos akkor nem arról van szó, amire gondoltam. Mondjuk a virtualizációt szerintem nyugodtan bekapcsolhatod. Max még tegyél egy próbát a legacy boot átállításával efi-re. A Linux laptop wiki szerint másoknál működik ez a Laptop Linuxal, szóval ki kell bukni előbb-utóbb, hogy mi a gond.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CanibelZ #30197 üzenetére
Alacsony a jelszint? Azon más oprendszer nem igen fog változtatni, max ha szétszeded a laptopot és megcsinálod jobbra az antennáját, az meg jellemzően a monitor kávájában fut körbe.
Ettől független nyugodtan próbálj ki disztrókat, van pár jó bemutató a Logouton tőlem és másoktól is ebben a témában, nézd meg melyik tetszik nektek leginkább.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30194 üzenetére
Valami oka pedig kell legyen, amiért ennyi disztró elhasalt a gépen. Ha valami HW inkompatibilitás lenne arról tudnánk, de nem merült fel ilyen a gépnél azt az amd-s apróságot kivéve ami most úgy sem releváns.
Azon a ponton ahol elhasal a betöltés, ott még a bios környéke működik csak. Ha nem is bios verzió, de esetleg valamilyen bios beállítás szívathat téged. Néha eléggé hülye néven tesznek be fontos kapcsolókat...
"When booting in native EFI mode,"
Nincs ott véletlen váltási lehetőség az EFI és a legacy bios között? Meg olyan, hogy fastboot, secure boot? Ha vannak ilyenek, kapcsold ki őket, ha választható a boot módja EFI és legacy / bios között, akkor kapcsold át a hagyományosra. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30154 üzenetére
Elementary egy friss cucc, nincs utódja még.
Az adott disztró csomagkezelőjében / sw központjában kerestél már rá a laptopod gyártójára? Megeshet, hogy van hozzá valamilyen zárt driver, vagy firmware. Nekem pl. ThinkPadem van, de a hozzá kellő cuccok részei az általam láttot disztróknak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30141 üzenetére
De ez mind ugyanonnan származik (Ubuntu). Az meg Debian testing / unstabil környékéről. Szóval valami egészen mást kellene megnézned, pl. Arch alapú cuccok mint Chakra, vagy rpm-es OpenSuse, stb.
lev258: egy ideje már semmi gondom nincs a zárt AMD driverrel, OpenGL alatt majdnem ugyanazt hozza, mint a Wines driver. Szolgáltatások is mennek vele szerencsére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Ice&Lime #30128 üzenetére
A téma összefoglalót itt a topic tetején fusd át egyszer szerintem. Meg vannak jó Linuxos cikkek, ismertetők a Logouton is, ott is érdemes szerintem körülnézned mielőtt felraksz egy Uborkát.
Továbbá nem kell 32 bites rendszert rakni csak mert éppen 4GB ramod van. Nyugodtan rakjál 64-est, az a jövő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #30049 üzenetére
IP tables inkább a hálózati szakikat érinti, azzal lehet megadni pl. hogy melyik VLAN melyik másikkal tud kapcsolatba kerülni, milyen protokollok engedélyezettek, stb. Szervereknél van nagy jelentősége, otthoni Linuxnál nem.
Ha többet akarsz tudni ezekről a dolgokról, akkor a "lartc"-t olvasd el.Exploit az sebezhetőséget jelent, nyilván ember által írt kódban mindig lesz sebezhetőség, mindegy milyen kódról van szó. Ez se különösebben érdekes, rendszeresen jönnek a frissítések minden disztróra, telepíted őket és kész. Itt jellemzően a döntő többségük telepítéséhez nem is kell újraindítani a gépet.
Egyszóval nyugodtan telepíts bármilyen disztrót, alapból is igen biztonságos rendszerek, de igény esetén rootkit hunter, stb. is telepíthető rá.
psg5:
A nyomtatót a cups kezeli, meg tartozik hozzá valamilyen driver. Valószínűleg a supportnak jóval nagyobb rálátása lesz a problémára. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
korobi #29993 üzenetére
Szerintem nemet nyomtál a kwallet kérdésre, mikor először adtad meg a wifi jelszavadat, így konfigurálatlan kwallett mellett a jelszót sem jegyzi meg. Menj be a kwalletbe és engedd neki hogy tároljon, ez nem jár azzal, hogy jelszót kérjen a wifi jelszó előszedéséhez.
A másikat meg a rendszerbeállításokban, ahol minden hanggal kapcsolatos dolgot állítasz.
Zedz: törölheted akár a komplett partíciós táblát is és csinálhatsz egy új MBR-es partíciós táblát, ott aztán az lesz, amit te szeretnél.
lionhearted: valahogy az maradt meg, hogy nem kell a Windows. Mindegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #29965 üzenetére
Nem a Linux, hanem az MBR-es partíciós tábla enged meg 4 elsődleges partíciót maximum.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #29932 üzenetére
Azt nem ismerem. A veromixet Chakrákon használom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
szaszayanou #29930 üzenetére
Veromixet töltsd le ott ahol a többi plazma widgetet is le tudod szedni, abban meg van olyan, hogy "unlock channels", onnantól külön lehet állítani mindent.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #29869 üzenetére
Ugye a nyílt driverrel használod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A wikikben az a jó, hogyha tudsz angolul, akkor nem kell megkérdezned egy csomó dolgot.
A Debian nem lesz ismeretlen uborka után, mert ugyanúgy apt a csomagkezelő, meg az egész uborka ág a Debianból hajtott ki. Pár dolog máshogy van megoldva a teljes ingyenesség miatt, de ha azokon túl vagy akkor kapsz egy beton rendszert. Többféle DE-vel is felrakható, kb. mindegyik kevesebb erőforrást kér a géptől, mint a Unity. [link] - ezeket az isokat ki is tudod próbálni live módban.
Az arch dolgok egy más világ, de nagyon jó wiki van oda. Kezdőknek arról az ágról a Manjaro (engedek az ittenieknek ebben most
), meg a Chakra ajánlható, de ezek gördülő / félig gördülő disztrók, nincs olyan kiadási rendszer mint uborkánál a naptári dolgok. Vagyis kb. a "telepítsd egyszer, frissítsd gyakran" elv alapján készülnek.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #29835 üzenetére
Linkeltem nemrég, hogy kb. mindössze 1 éve van működő MTP driver Linux alá, ami ezek szerint nem tökéletes. Nem tudok segíteni a problémádon, vagy kivárod hogy hátha jobb lesz a helyzet később, vagy lecseréled egy olyan eszközre, ami rendes mass storage (gyak. pendrive) módban működik.
Egyébként bedugtam ma az MTP-s telómat egy XP-s gépbe és hopp, az se játszott le filmet a telóról, lemásolta magának előbb a tempbe. Az MTP már csak ilyen....
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #29711 üzenetére
Annyira nem egyértelmű, hogy miért van ez. Windowsok alatt az elérhető codecek ára benne van a Windows árában, Linux alatt inkább rajtad múlik, hogy használod-e az ilyen olyan módszerrel visszafejtett vagy feltört codeceket. Pl. a DVD lejátszás esete.
DittyCat: Használd a PH! saját képfeltöltőjét mikor új hozzászólást írsz, ott lesz a szöveg mező alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Fritz Teufel #29606 üzenetére
Na akkor ezt is megoldották már, hó tudni. Amúgy a libmtp nélkül semmi sem tudna mtp-s eszközt elérni, az valszeg már része minden disztrónak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #29595 üzenetére
Van ilyen kiegészítő a Firefoxhoz, nem kell rá külön program. [youtube-video-and-audio]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DittyCat #29592 üzenetére
Ha egyszer a protokoll nem engedi a helyi lejátszást akkor mit tudsz vele csinálni? Windowson ezt valami trükkel megkerülték, mert az mtp cucc része a Windows media foundationnak, a franc tudja mi történik a háttérben.
Mivel elég új dolog egyáltalán az mtp támogatás Linuxon, így gondolom nincs még a lejátszásra rendes megoldás vagy az illetékesek nem mtp eszközről hallgatnak zenét, hanem a gépről.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #29586 üzenetére
Nem tudom mit használsz, KDE alatt akkor csatolódik fel az ilyen eszköz, ha hozzányúlsz, magától nem. Viszont mostanában már tudok rendesen másolni a fényképezőmről, viszonylag stabil az mtp. Ennek a hülye protokollnak viszont van egy hátránya, egyszerre csak egy műveletet lehet végezni vele, amíg az nem fejeződik be, nem lehet új műveletet kezdeni vele.
DittyCat:
Csak 2013 elejétől van MTP eszköz támogatás Linuxon, szóval ez még egy új dolog. Továbbá nem biztos, hogy mennie kell az eszközről lejátszásnak, ez van az mtp wikiben:As of 2013, MTP is much less widely supported than USB mass storage; see the MTP support section for more details. MTP also lacks corporate support, as a growing number of companies block MTP because of the requirement to automatically copy and write files (including potential malware etc.) to the host machine, instead of opening directly from the device
E szerint a lejátszandó tartalmat először fel kell másolni a gépre, nem lehet az eszközről lejátszani. Windows alatt ezt valószínűleg a lejátszó megteszi valami átmeneti tárba, a te disztródon a vlc meg nem. Esetleg nézd meg mi van ha pl. a szintén sokat tudó SMPlayerrel nyitod meg. (telepítened kell hozzá az SMPlayert)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #29524 üzenetére
Inkább csak az van, hogy kilométeres posztokat írsz minden apróságról.
Azt hiszem az volt a baj nálad, hogy mikor a mesa dolgokat szétszedték több csomagra, rosszat választottál ki a telepítésre.
"Inkább ez lenne helyes filozófia: telepítsd egyszer és ha minden működik, akkor meg ne próbáld frissíteni!
Még ha tizen bíztatnak se!" - ezt a többi felhasználója is tudja? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Manjaro uses a Rolling Release Development Model, whereby rather than being replaced, the same core system will instead be continually updated and upgraded.
Akkor fogadjuk el valami köztes megoldásnak. Összehasonlításképpen, Chakránál lassabban frissül a kernel, mint a Manjaronál. Bár ez mondjuk lehet csak a rövidebb tesztelési idő okán is.
ubyegon2: úgy kezdődik a Chakra bemutatkozója, hogy telepítsd egyszer, frissítsd mindig. Ez nyilván akkor működik, ha friss telepítővel rakjuk fel, nem hónapokkal korábbival. Miért is kellene egy régebbi telepítőnél probléma nélkül futnia a frissítésnek egy ilyen jellegű disztrónál?
Ez olyan, mint hogy az én tudásom sem volt elég annak a Manjarónak a frissítésére, amit kb. másfél évig nem frissítettek. Persze ez nem a disztró hibája, aki nem akar rendszeresen frissíteni, az ne rolling releast rakjon fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A ‘rolling release’ development model that provides the most up-to-date system possible without the need to install new versions, and
Access to the Arch User Repository (AUR).Van olyan csomag csoport a Manjaronál, ami nem rolling jellegűen frissül? Ha van, akkor hívhatjuk csak half-rollingnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #29515 üzenetére
Mintha nem lenne elég tesztelő náluk, korábban is jött ki hibás frissítés. Egyebek mellett ezért is szoktam mondani, hogy a Manjaro nem kezdőknek való disztró. Meg továbbra is tartom, hogy nem half rolling disztró, elvégre még az about oldalukon is az van, hogy rolling release.
szerk: a felhasználó barát nem jelenti azt, hogy kezdőknek való. Egy kezdő mit kezd azzal, ha elszáll a DSL kapcsolat egy frissítéstől, de maga a GUI megy és minden nagyon barátságos rajta?
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #29342 üzenetére
Debian my friend.
Mondjuk LXDE felülettel, és akkor meg fog táltosodni az a kis eeeeeeeepécé. Itt van egy kicsit régebbi leírás, még a 6-os verzióhoz készült de pont az van benne, ami neked kell. [link] Azért gondoltam erre, mert Ubuntu alatt nyilván azt apt és társait már megszoktad, így tök könnyű lenne áttérni Debiánra, aztán akkor nem lennének stabilitási gondjaid sem.
Amúgy egészen biztos vagyok benne, hogy Arch alapokon is ugyanúgy megvan minden, ami kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29324 üzenetére
Nem baj, az errors=remount-ro -t egészítsd ki így: errors=remount-ro,noatime
A végén maradjon szóköz a 0 előtt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29322 üzenetére
Olvastam a számtechesben, hogy kapar a vinyód. Van rá mód, hogy egy kicsit gyorsabb legyen.
sudo nano /etc/fstab
Felnyílik egy fekete ablakú szövegszerkesztő, keresd meg benne azt a sort, amiben ilyesmi van:
/dev/s... / ext4 defaults,... 0 2
vagyis a "/" root fájlrendszer csatolási sorát. Csak annyi dolgod van, hogy a defaults után odaírod a "noatime" szót egy vesszővel, majd CTRL + o és CTRL + x, aztán újraindítod a gépet, kb. így néz ki:
/dev/s... / ext4 defaults,...,noatime 0 2
Ha nem rontottad el, akkor egy kicsit gyorsabb lesz a boot, meg minden.
Továbbá még tedd fel a preload csomagot, ez egy adaptív előtöltő daemon.
sudo apt-get install preload -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29320 üzenetére
Az a téma nem Debianra készült, gondolom azért nem megy.
sudo apt-get install tango-icon-theme oxygen-icon-theme nuvola-icon-theme moblin-icon-theme human-icon-theme
Így elvileg lesz egy csomó választható ikon témád. Rendszer témát most passzolom, szerintem oda is úgy lehet letölteni, mint ahogy az ikonokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29314 üzenetére
Tévedtem, Pantheon desktop, nem Gnome3.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29303 üzenetére
Az lxappearance csomagot telepítsd fel, az a témaválasztó lxde-re. Azt nem tudom hogy alapból is tartalmaz-e témákat, de innen már el lehet indulni.
sudo apt-get install lxappearance
A képen egyébként egy Gnome3-as disztró van, valami cairo bar jellegű dologgal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29274 üzenetére
Még ezt tudom mondani, egy másik lehetőség a skype telepítésére: [http://community.skype.com/t5/Linux/Skype-is-aborted-on-Debian-32-bit/td-p/3559081]
Számomra kicsit tömören írja a gyerek, valaki kifejti majd neked hogy miként csinálta a symlinket. Nem bonyolult, csak nem tudom összefoglalni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29267 üzenetére
Még azt próbáld ki, hogy nyiss egy üres terminált, és töröld a skype mappáját, pár embernek megoldotta ez.
rm -rf .Skype/
Biztos ami biztos, mehet egy restart mielőtt újra indítod a skypeot.
Bob.zxr: lemaradtál róla, hogy már LXDE-s Debián fut. Továbbá véleményem szerint a Manjaro inkább rolling, mint half rolling. Ha az half rolling, akkor a Chakra mi?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29261 üzenetére
Olyan hangkártyád van, amihez kellő firmware-t licenszelési okból kivették régebben a kernelből. Kicsit hosszú, de nem túl bonyolult beszerezni a kellő firmware-t: https://wiki.debian.org/snd-maestro3
Ez viszont lehet, hogy csak a Debian vonalat érinti. Van még pár másik ág, ahol másik kernel van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29253 üzenetére
Az magyarázat, mert a Skyphoz kell működő hang. Milyen gép is ez pontosan? Jó lenne egy lspci parancsot kiadni a terminálban, akkor látszódna mi van a hangkártyával.
Meg ezt is add ki: aplay --list-devices
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29247 üzenetére
Egy csomó ember járt úgy, ahogy te, aborteddel leáll a Skype. Az már világos, hogy nem nálad van a hiba, hanem a Skypeban.
Egy korábbi Debianos workaround volt, hogy fel kellett rakni a pulseaudio hangrendszert. Nem tudom hogy alapból megvan-e a wheezyben, egy próbát megér:
sudo apt-get install pulseaudio
Ha felrak valamit, akkor indítsd újra, és nézd meg mi változott. Ha nem rak fel semmi újat, akkor kifogytam az ötletekből.
Még azt megpróbálhatod, hogy Debian helyett Ubuntu alatt nézed meg. Pontosabban Lubuntu alatt. Ott frissebb kernel meg csomagok vannak, lehet csak ennyi a gondja neki mert kernel verzióval kapcsolatban is olvastam "aborted" problémát a Skypenál. A felület ugyanaz lesz, mint most Debianon, a terminálos parancsok is azonosak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29245 üzenetére
De nem terminálból kellene indítanod, mert ez egy grafikus program. Mi történik, ha az ikonjával indítod el?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29231 üzenetére
szerk:
Akkor izlés kérdése. Onnan pl. az LXDE-s teljesen jó gyenge gépre, olyan XP jellegű a felülete. Vagyis innen szedd le: http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/current-live/i386/iso-hybrid/debian-live-7.6.0-i386-lxde-desktop+nonfree.iso
Ez egy live image, telepítés előtt ki is tudod próbálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29228 üzenetére
Esetleg nézd meg a rendes Debian telepítő nem PAE-s változatát, ez olyan mint amit most használsz (úgy emlékszem neked kellett PAE mentes telepítő) csak sokkal kezdő barátabb a grafikus felülete, pl. itt ha telepítesz egy programot, az be fog kerülni a listába magától, meg ikonok is menne elvileg. http://sourceforge.net/projects/debianmate/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29224 üzenetére
Ebből az látszik, hogy a pendriveodon nincs betölthető rendszer. Lehet hogy volt korábban, de most nincs rajta vagy meghalt a pen.
Bár hogy mi az a ploplinux cd, arról gőzöm sincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29220 üzenetére
Akkor rakd újra a Crunchbaget, és csináld a wiki szerint a skypeot. Menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sepsi0 #29208 üzenetére
Mint Windows alatt, meg fogod érezni a ha elfogyott a memória. De filmezéssel és böngészéssel az 1GB-t se igen fogod túllépni, nem hogy 8-at. Szóval nyugodtan telepíthetsz swap nélkül.
A ram használatot meg pont ugyanúgy tudod nézni, mint Win alatt a feladatkezelőben.szerk: lemaradtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
westcoastog #29203 üzenetére
Megnéztem, a Skype sem az. Pont úgy működik, ahogy írtam.
Ez történt: http://pastebin.com/NzFRgP1i
Neked valószínűleg a gdebi-s telepítés okozott gondot. Tippem az, hogy ezt kellene végig csinálnod:
sudo apt-get -f install
A felmerült kérdésekre válaszolj igennel, ha vannak. Írd be a "run program"-ba, hogy skype. Ha elindul oké, ha nem, akkor haladj tovább:sudo apt-get purge remove skype
sudo dpkg -i skype-install.deb
sudo apt-get -f installEz után ha beírod a "run program"-ba a skype szót, el fog indulni.
Mindezek után pedig hogy rendben is legyen a rendszer:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeTovábbá így tudsz egy programot magától elindítani openbox alatt:
Jobb gomb -> Settings -> Openbox -> Edit autostart
A megnyílt fájl legaljára meg odaírod amit szeretnél, pl.:
cairo-dock &
skype &
és elmented a fájlt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- BestBuy ruhás topik
- Samsung Galaxy Tab S6 - letett valamit az asztalra
- Netfone
- BestBuy topik
- Gaming notebook topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- További aktív témák...
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest