- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- DDR4 vs DDR5 vs DDR6 – melyik kell neked?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HTPC (házimozi PC) topik
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Komolynak tűnő gamepadekkel gyarapította palettáját a Razer
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andralin
aktív tag
válasz
ubyegon2 #50168 üzenetére
Végülis 4 GB swap-et csináltam neki, lehet, hogy sok lesz, de elfér a HDD-n.
Fent van a CentOS 7-es, GUI nélkül, hálózat megy rajta, eddig minden OK. SSH-zni be tudok rá, Apache default oldala elérhető kívülről. A Postfix-et letiltottam és feltettem a Sendmail-t is.
Abban tudtok segíteni, hogyan migráljam át a usereket a régi Redhat 8-asról? Van 6 darab user, akiket úgy szeretnék áttenni, hogy a lehető legtöbb dolguk megmaradjon. Pl. levelek, jelszó, stb.
Az jó lenne, ha a következőket másolnám át:
- /home alatti könyvtárak minden usernek
- /var/spool/mail alatt az inbox-ok
- az /etc/passwd és az /etc/shadow fájlokban az adott userekre vonatkozó sorokat soronként átmásolom a régi fájlból az újba. Tehát nem az egész fájlt cserélem le a régire, csak sorokat hozok át belőle.Ez a megoldás működhet? A régi Redhat rendszer jelszótitkosítását tudja még kezelni az új CentOS?
Nem szükséges esetleg az egész procedúra előtt még adduser-el létrehozni egyenként a felhasználókat? -
válasz
ubyegon2 #50271 üzenetére
Az a gond, hogy a Porteus LILO-t használ. Szerintem a Porteus alatt le kéne szedned a LILO-t és felrakni a GRUB-ot, akkor már az frissíti magát és látni fogja a többi disztrót.
Sajna nem használtam még LILO-t, így nem tudom, abba hogyan kell beolvastatni a többi oprendszert.
Itt van egy leírás. -
válasz
ubyegon2 #50270 üzenetére
Ez alapján csináltad a telepítést, ami az iso-ban benne van?
Porteus can be installed to a flash drive or hard
drive in several ways.From Windows:
a) copy the contents of the ISO image to your drive
b) navigate to the \boot folder and launch the
'Porteus-installer-for-Windows.exe' script
c) verify you are installing to the correct drive and press 'Enter' to
complete the installationFrom any Linux Distribution other than Porteus:
a) copy the contents of the ISO image to your drive
b) navigate to the /boot folder and launch the installer
'bash Porteus-installer-for-Linux.com'
c) verify you are installing to the correct drive and press 'Enter' to
complete the installationFrom Porteus itself (booted from CD):
a) launch 'Porteus Installer' from the desktop menu,
under the 'System' heading (if you are
prompted for the root password, it is toor)
b) plug in your usb drive or select a partition
on a hard drive
c) follow the on-screen instructionsvideo presentations:
http://goo.gl/lB9uL
http://goo.gl/2nojeIf you run into trouble please refer to the more
detailed installation guide which can be found at
/boot/docs/install.txt or our website at
http://goo.gl/ci4EEPorteus Team
Ez elég speciális telepítési módszer, ilyet még nem láttam!
-
-
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #50197 üzenetére
Szerintem csak te gondolod, hogy mások azt gondolják, hogy ez "szemetes" topik.
Csupán egy általános kezdő topik, ezért disztrótól függetlenül elfér a kérdés, ha kezdő. Szerintem ettől még nem lesz szemetes topik.
"Ettől még ha van saját topik, oda kell írni, lehet nem is tudja a kérdező, "
Az összefoglaló tetejére és/vagy oldalsávba be lehetne linkelni a disztró specifikus topikokat (ha már úgysem bezárhatók), és akkor könnyebben odatalálnak.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50186 üzenetére
"Pedig az van, hogy ha valaki használ egy disztrót, annak van topikja, akkor oda kell feltennie a kérdését!"
Akkor ez a topik zárható is, mert minden disztrónak van saját topikja.
Persze az ubuntusok írhatnak ide mert miért ne. Mert az a "kezdők" disztrója. Nem mintha nem lenne Manjaro vagy Antergos ami ugyanolyan könnyen telepíthető. És van aki kezdőként meg is teszi, majd ki van zavarva innen, merthogy ez nem "kezdő disztró".
Attól függetlenül, hogy éppencsak mondjuk az a baja hogy az asztal hátterét nem tudja megváltoztatni. Mertháthogy a pacman. Az kavar be a háttérnek.Vagy csak nekem tűnik - enyhe kifejezéssel - logikátlannak ez?
-
válasz
ubyegon2 #50186 üzenetére
Egyébként lehet, hogy nektek van igazatok. Az Ubuntu és Mint topikban már lemondott a Topikgazda, lehet, hogy nekem is ezt kéne tenni, aztán legyen akkora katyvaz, amekkora és előbb utóbb már senki nem fog eligazodni semmiben.
Kivéve persze a disztró specifikus topikokat, mert azok természetesen tiszták maradnak, oda aztán ne kérdezzen kezdő idióta kérdéseket senki, arra ott van a szemetelős kezdő topik!
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #50181 üzenetére
A kérdése nem Arch specifikus, semmi köze sincs a csomagkezelőhöz, és pont ugyanúgy kell megoldani mint akármelyik másik disztrón, mert DE specifikus, és abszolút kezdő szintű!
Ettől egyszerűbben, nem tudom leírni, ha valaki ezt nem érti az ő baja. És ha már itt tartunk, miért jönnek ide ubuntus kérdésekkel, miért nem mennek az ubuntu topikba, ha már van???
Ez egy triviális kérdés volt. Komolyan kezd felidegesíteni már ami itt megy a kezdő topik hülyéskedés körül.
-
-
ooszi
senior tag
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #50128 üzenetére
Nem néztem,igazából linux-on még nem tudom,hogy hol van egyáltalán.MIvel hibernál 3,5-4giga használat mellett is így maximum olyan 3giga lehet szabad mert az igp is a rendszermemóriát használja amit 1gb-ban határoztam meg a nagy hd filmek miatt,biztos ami biztos.Nem hiszem igazából,hogy ez befolyásolná mivel ugye innen írja ki egy fájlba,tehát tök mindegy a fennmaradó mekkora mert leállításkor törlődik a tartalom.Igazából a swapot sem értem miért határozza meg mert ez egy fájlba lesz kiírva az ssd/hdd-re,nyilván az adott memória méreténél nagyobb nem lehet amit kiír és így nem kell a swap-hoz nyúlnia betöltésnél.De valaki biztos eltudja magyarázni érthetően.
-
jerry311
nagyúr
válasz
ubyegon2 #50116 üzenetére
Kezdo/halado...
A gep meg 7/24-ben uzemel uzleti kornyezetben, ez nyilvan halado szint.
Viszont en kezdo vagyok es ugy ereztem/erzem, amit kerdezek az is alapszintu.Ez az egyetlen gyarilag telepitett debug tool, tehat ezt lehet es kell hasznalni.
Viszont a kerdesem meg mindig "csak" annyi: mikent lehet ellenorizni, hogy debug modban indult-e a linux vagy sem? Tehat debug reszletekbe nem kell belemenni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50068 üzenetére
Én is mezei home user vagyok...
Régen hatalmas Slack fan voltam, kimondottan jólesett visszatérni.
A systemd után azt meg konkrétan megkönnyeztem, amikor az engedélyezett/tiltott démonokat elkezdtem konfigolni, hogy azt mondja:chmod +x /etc/rc.d/rc.ntpd
chmod -x /etc/rc.d/rc.cupsAmúgy a Slackware máig a leggördülékenyebb, legstabilabb terjesztés, ha egyszer összekalapálod!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #50063 üzenetére
Benne bizony!
A logok egy része most is HDD-re megy nálam...Annak már rég vége!
Sokat fejlődött a Mint, de nem lettünk barátok, meg meg is csömörlöttem kicsit a "modern", systemdvel terhelt, csilli-villi desktop Linuxoktól, úgyhogy most teljes nosztalgiában vagyok Slackware-rel (ennyit az önszopatásról tartott prédikációimról).
-
ooszi
senior tag
válasz
ubyegon2 #50044 üzenetére
szia köszönöm, most teszt fázisban van a cumó, de úgy fogom csinálni ahogy írtad.
Egy biztos én ezt ki hagyom, "3. 20GB -más disztrók telepítésének" nekem egy kell ami rendesen működik.
Az ssd végén ne hagyak 5-10 GB szabadon, hogy ne tudja teleírni a lemezt?
Más, a programokat terminálból vagy szoftver központból töröljem? -
ooszi
senior tag
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49952 üzenetére
Egyik oldalról értem a kérdezőt, másik oldalról teljesen egyetértek veled!
Röviden már említettem, hogy a melóhelyen teljes Wines környezet van (szerver/kliens egyaránt), és ott is az új cuccok beüzemelése után nagyon szigorú szabályozást vezettünk be a jelszavakra (karakterszám, bonyolultság, kötelező havi csere). Sajnos a mai informatikai környezetben ez minden biztonsági intézkedés alapja!
Én sem javaslom senkinek az automata beléptetést, jelszó nélküli működtetést, még "játékból" sem! -
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #49949 üzenetére
Ne aggódj emiatt, nem kell megvédened másokat az esetleges saját hibáiktól.
Ha valaki saját felelősségére úgy dönt, hogy kikapcsolja a jelszókérést, akkor majd vállalja is az esetleges következményeket: ha probléma lesz belőle, majd megoldja magának (majd akkor tanul belőle).
Amúgy virtuális gép esetén nem nagy probléma, könnyen visszaállítható egy állapot.
-
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49933 üzenetére
Köszönöm szépen!
Sikerült beállítani és már mindent elérek távolról is!
@Lathronos:
Köszönöm, de nem csak a doksikat akarom elérni, hanem zenéket is szeretnék hallgatni az rPi-re kötött erősítőn át. Ehhez meg kell a Samba, mert a miniDLNA nem szinkronizálja a zenéket az albumborítókkal -
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49930 üzenetére
és Lev
Sajnos a Live-al nem sokra megyek, mert a gép nem tud USB-ről boot-olni, a DVD meg meghalt... Úgyhogy marad az imádkozás.
De közben megcsináltam mindent, amit írtatok és helyreállt a béke.
Na már most csak a Samba megosztásomat szeretném megcsinálni, hogy elérjem az ezen a gépen tárolt doksikat... Szép lesz az is -
válasz
ubyegon2 #49924 üzenetére
Ha minden kötél szakad, akkor nyitsz egy szövegszerkesztőt emelt joggal, például így:
ALT+F2 lenyom, kis ablakba beírgksu gedit /etc/apt/sources.list (ha nem gedit a szövegszerkesztőd, akkor annak a nevét írd be a gedit helyett)
Az ablakban található sorokat kilövöd és bemásolod ezt:
#------------------------------------------------------------------------------#
# OFFICIAL UBUNTU REPOS #
#------------------------------------------------------------------------------#
###### Ubuntu Main Repos
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty main restricted universe multiverse
###### Ubuntu Update Repos
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-security main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-updates main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-proposed main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty-backports main restricted universe multiverse
###### Ubuntu Partner Repo
deb http://archive.canonical.com/ubuntu trusty partner
###### Ubuntu Extras Repo
deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu trusty mainitt a linkje
ezeket bennhagyhatod, ha tudod mire kellenek:
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib -
toth_janika
őstag
válasz
ubyegon2 #49919 üzenetére
Hm...
Lehet rosszul értem a kérdést, de a telepítést így szeretném elvégezni:
apt-get install samba
Meg akartam nézni, hogy milyen repók vannak fent, de az etc/apt/source.list üresnek tűnik...
Szerk.:
F@szláma vagyok: sources.list az megvan és ezek vannak benne:
deb http://download.webmin.com/download/repository sarge contrib
deb http://webmin.mirror.somersettechsolutions.co.uk/repository sarge contrib
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-updates main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ precise-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu precise-security main restricted universe multiverse
deb http://extras.ubuntu.com/ubuntu precise mainMi hiányzik ebből?
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #49822 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
Erről az lxle-ről még nem is hallottam, ki fogom próbálni. Lehet, hogy alacsony a fogyasztás, de sokat van töltőn, és ugyanolyan gyenge, tudom lehetett volna asztalit is venni, de akkor ez tűnt ideális választásnak. Nem várok sokat tőle, de mikor elindul a firefox és egyesével, betűnként iródik be a gugliba a szó, meg fél perc mire egyáltalán bejön a kereső, az egy kicsit idegtépő, 2016-ban. Friss telepítés, persze.(#49823) Vladi:
Erre az erőforrás kezelésre majd még ránézek, bár ezt pl. nem tudom hogyan működik linux alatt. Reklámblokkolóm van ezer éve, abp, persze ettől lehet, hogy van korszerűbb (tényleg, van?). Használtam chrome-ot is, előbb utóbb annál is előjöttek ezek a bajok.
Azért kiváncsi leszek az ssd-re, bár a netezéshez többen is mondták, hogy nem fog hozzáadni. Viszont legalább lesz egy terás vinyóm, amit tudok hasznosítani. Már ez is valami. Meg aztán elvileg lesz net bővítés, valamint megoldanám, hogy kábelen menjen a net, mert most wifizek, hátha az is segitene... -
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49819 üzenetére
Hajlok rá,hogy igazad van.Olvasgatok a témában és már abban is kételkedem,hogy a sandbox egyáltalán védelmet nyújt-e az általam említett támadás ellen,főleg,hogy felhasználó hibából indul az esetek nagy része.Sajnos nem vagyok szakember így nem tudom,hogy elérhető lenne-e bármilyen lap ezen támadás után ilyen védelmi eszközzel.Ehhez kevés a tudásom sajnos,így jegelem a témát.
-
Normi™
őstag
válasz
ubyegon2 #49804 üzenetére
Ha törnek egy lapot simán elérik a többit és ha az éppen egy netbank megszívtad.Nem nézek "érdekes" lapokat,de sokat olvasok és fórumozok,nem minden lap ügyel a maximális biztonságra.Nyilván nem azt mondom,hogy ha nyitva van több máris ellopták az adataimat,ez így hülyeség,de lényegesen nagyobb esély van rá ha van egy sérülékeny lap megnyitva együtt a netbank-al.Itt pont a chrome szakemberi szemléltetik is miről van szó.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49790 üzenetére
Mikor Noé apánk idején sikerült először felvarázsolnom a szép emlékű Mandrake 7-est a gépemre, az egész Linux témában az tetszett a legjobban, hogy 4 asztalom van kapásból! Azóta sem tudok enélkül élni, és az is fontos, hogy lássam az összes futó alkalmazást a panelen és onnan be is tudjam csukni őket, na most a Cinnamon itt csúszik el nálam. Tudok vele élni, de kényelmetlen...
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49786 üzenetére
Samut már csak azért sem vennék, mert simán megengedhet magának olyan bakikat, mint a 840 EVO-é volt, a mögöttük álló pénzhegy miatt észre sem veszik...
Az ADATA-val nagyon elégedett voltam, most anyuka laposában szolgál tovább, viszont most a Transcendet jobb áron tudtam venni.
Az ilyen sebesség tesztek sok dolog függvényei, azért szoktam a bonnie++-t ajánlani, mert ott minimális a mérések közötti szórás. Mondjuk nem is igazán arra találták ki, hogy otthon játszikálj vele, inkább szerverek I/O teljesítményének a mérésére használatos. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49780 üzenetére
Sosem nézek ilyen sebesség teszteket, otthoni felhasználás szempontjából semmi jelentőségük, nem veszed észre a különbséget. Nyilván van aki éjjel-nappal bonnie++ teszteket futtat az új szerzeményén, hogy meggyőzze magát, én semmilyen tesztet nem futtattam a Transcenden, érzetre jó oszt jó van!
A Samu 850 Pro nyilván jó meghajtó, de hogy nem ér 12-14e forinttal többet a 370S-nél, az is biztos.
Egyébként sebesség mániásoknak ezt az oldalt szoktam ajánlani, itt több teszt összevonásából vonják le a következtetéseket.Istju kolléga az a fajta megmondó ember, aki azt gondolja, valaki attól profi Linuxos, hogy felkínlódik a gépére egy Archot v. Gentoot, az ilyen emberkéket szoktam elkeseríteni azzal, hogy Linus amúgy Fedorat használ, az általam ismert legképzettebb hazai szakember (Slapic) meg Mintet, tehát igyekeznek nem szopatni magukat ha lehet...
#49781: "Cinnamon Window list all workspaces" névre hallgat.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49765 üzenetére
Az az igazság, hogy SSD-t cseréltem, és gondoltam, ha már telepíteni kell megnézem az újdonságokat mielőtt véglegesítem a cuccost.
A Minttel kezdtem, mert mindig megkapom, hogy úgy szidom, hogy jó ideje nem is néztem, ami igaz...
Ez a frissítési beállítás nekem új, amikor utoljára néztem, emlékeim szerint még nem volt...
Persze ha kötekedni akarok, akkor azt mondom, még ez is kevés, mert egy kimondottan asztalinak szánt terjesztés ne kérdezgessen ilyeneket az esetleg laikusabb felhasználótól, hanem azt a frissítést, ami bekerül az Ubu LTS-be kérdés nélkül, azt pakolja fel kérdés nélkül...
A legnagyobb fejlődést a Cinnamonnál látom, már egészen használható lett, bár még vannak hülyeségei... -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #49761 üzenetére
Engem meg meg sem dicsérsz, hogy csak a kedvedért felraktam a Mintet!
Amúgy a 18.1 egészen összeszedett lett, de jó szívvel továbbra is csak azoknak ajánlanám, akiknek a Cinnamon a kedvenc asztali környezetük.
Igazán az tetszett, hogy a debil frissítési metódusuktól végre megszabadultak olyan módon, hogy telepítés után megkérdezi, hogy szeretnénk-e ezt (nem tudom mióta van így, tényleg nem mostanság néztem). -
lanszelot
addikt
válasz
ubyegon2 #49732 üzenetére
4k: felbontás, a live linux crash-el miatta amikor elindul. Ha basic graphic settings -el inditom akkor indul el csak.
azután hogy su - , majd nautilus, a nautilus nem root, csak egy konyvtarban vagyok, es semmi mast nem tudok elerni belole. A terminalba vissza lepve, ott se lehet semmit se csinalni, csak bezarni. hiaba irok barmit, olyan mintha egy text editorba irnam, beirom es semmi se tortenik. Pl beirtam exit - enter es semmi se tortent.
Tehat nem tudok vele mit kezdeni, csak bezarni mindkettot.Sikerult ubuntu-t is elinditani basic graphic-cal, és ott is ugyanaz. Ott se tudom elinditani root kent.
Ugyanugy mint fedora alatt, csak bezarni tudom.
Valoszinu teljes linuxra lenne szukseg, nem live-ra.
Megprobalok valahova felbuheralni egyet. -
kispx
addikt
válasz
ubyegon2 #49722 üzenetére
Igazából az egész NTFS proprietary cucc, aminek nem nyilvános a működése és az egyetlen dolog amivel nem MS alapú rendszeren hozzátud nyúlni az a ntfs-3g, ami nem feltétlen kompatibilis a winnel.
Így határozottan a Windowsra hárul a megoldás. Wines topikban lehet, hogy választ kapna, hogy miért fagy a jogosultság beállításánál. -
mefistofeles
veterán
válasz
ubyegon2 #49668 üzenetére
Tőle is igen furcsa, akár csak az egész topicban... (érthető módon)
Érdekes egy izlésem van egyébként.... jelenleg a két kedvenc disztróm a Peppermint és az Elementary.
Az első bohókás, vidám, színes külsővel rendelekzik az utóbbi meg kimondottan letisztult, egyszerűen stílusos. -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49650 üzenetére
Köszi a tippet, beírkáltam a cuccaim. Kipróbáltam a settingset, bejött, működik. Volt már kalandom rosszul telepített driverrel linux alatt, és akkor nem tudtam megoldani, győzött a terminál, egyszerűbb volt egy újra telepítés, de most már igyekezni fogok megoldani az ilyen problémákat is.
-
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49644 üzenetére
Megfogadva tanácsod, a 18-at szerettem volna telepíteni, de sehogy nem akart elindulni a telepítő valamiért. Megnéztem, a 18.1-el viszont semmi gond. De csak kiváncsiságból néztem meg, nem telepítettem fel.
Egész máshogy döntöttem, egy antergost telepítettem fel.
Remélem még ezek után is kapok tőletek segítséget, hogy ennyit variáltam
Rögtön ott elakadtam, hogy fogalmam sincs mi a módja ánnak, hogy nvidia drivert telepítsek fel.
Bejelentkezésnél írja, hogy ez a nouveau vagy mi nem ismeri fel a chipsetet, ezzel nem tudom mit akar mondani
El kell távolítanom ezt a nou-izét, mielőtt telepítőből letölteném az nvidia pakkot?
Sajnos az antergos erre vonatkozó wikijét nem tudom megérteni, mert ott mindenféle nvidia kártgyáról szó van, meg SLI-ről, meg hibrid dolgokról, nem tudtam kihámozni a lényeget. -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49642 üzenetére
Neked ez nyilván egyértelműbb, mint nekem
Az első adag kérdésemben nem volt benne a stabil, illetve te is csak azt mondtad, hogy egyelőre hanyagoljam a 18.1-et, én ezt a bétára értettem. Eért kérdeztem azt, amit idéztél is tőlem.
Abszolút kezdő topikban hadd engedjek már meg magamnak egy kis értetlenkedést -
Balion
senior tag
válasz
ubyegon2 #49637 üzenetére
Köszönöm a választ!
Amúgy érdekes, hogy a tárhelyükre mai dátummal felkerült a 18.1 cinnamon stabil.
A Beta 28-i dátummal van fent, és dec 1-én írták ki az oldalra. Létezik akkor, hogy tényleg megjelent ma a stabil?
-
Nowhereman
őstag
válasz
ubyegon2 #49590 üzenetére
Itt nem a disztrókról van szó, hanem a D.E.-kől. Még a Mint Mate+Cinnamonos telepítésnél is meg lehet csinálni, hogy a Cinnamon alatt letolt hangerőtől képtelenség egy Mate-s menetben hangerőt csiholni. Ez leginkább annak a következménye, hogy minden DE-hez külön programcsomag van, amelyek gyakran csak a feliratban különböznek, aminek hála még nagyobb káoszt sikerült teremteni. No hiába, a Linux világhoz képest a magyar politikai baloldal is egy megbonthatatlan egység.
Különben meg éppen a gyors újrahúzás miatt nem szabadna lebeszélned a kezdőket. Elqrnak valamit, de teljesen, oszt azt se tudják, hogy mi a baj, nem egy igazi Dzsóker, ha egy pendrájvos újrahúzást negyed óra alatt "mintha mi se történt volna" állapot lehet visszahozni. A Linux varázsa, főleg, hogy a Window$ esetén ennyi idő alatt még a drájvereket se vakarja össze a szájbergyerek...
Különben meg szerintem a Mate már használhatóbb mint a Cinnamon - szolgáltatás majd azon a szintem, miközben az erőforrás-igény az Xfce-LXDE környékén van.
-
válasz
ubyegon2 #49560 üzenetére
Innen töltöttem le:[link]
A rufus-al kiírtam pendriv-ra és onnan bootoltam.
De így ha a start linux mint-et választom akkor nem telepíti fel hanem a Live-ot kapom.
Most töröltem win7 alatt létrehozott 3 partíciót, egyesítettem, formáztam ext4-re, de így sem engedi telepíteni, sőt már a win7-et sem tudom elíndítani.
Most is Live alól írok. -
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Ja igen, az off-ban jelölt, általad beidézett rész nekem tökéletesen lényegtelen a probléma szempontjából, mivel van hálózati kapcsolat (amíg nem oldom meg a wifi sticket, addig bizony LAN-ra dugtam a Pi-t, anélkül csomagokat sem tudnék keresni, telepíteni).
Másrészt nem Pi Zero-ra szeretném telepíteni, az idézett rész pedig már arra vonatkozik a leírásban. Nekem viszont csak a leírás eleje lenne a lényeg.
"Building the mt7610u driver
Follow instructions from mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916:
lixz789/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916git clone https://github.com/lixz789/mt7610u_wifi_sta_v3002_dpo_20130916
make
sudo make install
sudo cp RT2870STA.dat /etc/Wireless/RT2870STA/RT2870STA.dat
sudo rebootFails on “make” with an error about a missing directory:
/lib/modules/4.4.17-v17/build
To get the “build” directory:
sudo apt-get install raspberrypi-kernel-headers
but this installed /lib/modules/4.4.21-v7+ headers. Updated the OS with:
sudo apt-get upgrade
(Az én rendszerem nem Debianon alapul - RuneAudio, Arch alapon -, így annyit feltételeztem, hogy az apt-get helyett a megfelelő pacman paranccsal működnie kellene a leírásnak.)
De ez már tényleg nagyon off, csak utólag olvastam, mit emeltél ki és gondoltam, tisztázom, hogy nem arról a részről van szó.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #49542 üzenetére
Az ilyen vitak se biztos hogy elorebb viszik a topicokat, mivel mindig csak ugyan az megy. Ez kb lin/win szintet kezti utni.
Valaki bejon, ezt latja aztan megy is tovabb mondtan ezek a hulyek egymassal se tudnak mit kezdeni.Szerintem amugy kevessebb is lett a kezdo kerdes, vagy csak en olvasom kevesebbet a forumot
az ilyenek miatt is? -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49538 üzenetére
Én már elvégeztem a melómat.
Egyébként jah. Ha elolvassa a kezdő a forgatós cikkem, akkor már érti 90%-át.
Amúgy én előbb tudtam fstabot szerkeszteni, meg grubot beállítani, mint hogy futó linuxom lett volna. Mert akkoriban még ilyeneket kellett tudni, meg érdekelt, meg utána olvastam.
1 hónapnyi csak linux (fedora core 6) használat után már forrásból raktam fel programot. például.
Úgyhogy jah, ez kb kezdő szint.mod: egyébként már (#49536) CPT.Pirk -is szólt jogosan, hogy ez nem debian based.
(#49540) hcl:
fedora/centos topikból sose űztünk el kezdőt.
Ha ráérsz olvass vissza ott, pl: nukewar miket garázdálkodott. -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #49535 üzenetére
"Valami oknál fogva topikokra van osztva a fórum."
Ezt én értem, de nem opensuse topkban kérdezett asus alaplapokról.
Erről a hercehurcáról mindig a veszélyes kölykök utolsó jelenetei jutnak eszembe. Amikor a külsőségekkel vagyunk elfoglalva a segítés helyett...."Persze, ha mindenkit idecsalsz, hogy amott ne legyen semmi dolgod! "
Na látod, ott sose mernek rendetlenkedni.Az off az az itteniek csevegőklubja eszvéesz.
-
Tim82
félisten
válasz
ubyegon2 #49525 üzenetére
A kérdésem lényege annyi volt, hogy olvastam a linkelt, eléggé egyszerűnek is tűnő leírást, ami alapján próbáltam megoldani egy olyan, azért talán nem igazán agysebészeti előképzettséget igénylő feladványt, hogy beüzemeljek egy wifi sticket egy Arch-alapú disztrón és nem tudtam, mit rontok el. Gondolkodtam azon, hogy melyik topikba érdemes feltenni, azért döntöttem emellett, mert 1. Linuxos kérdés, nem igazán Pi-specifikus, 2. azt feltételeztem, hogy valami triviális, nem is disztró-specifikus dolgot hagyok ki, amire a kezdő topikban is rá tudnak nekem mutatni nálam tapasztaltabb kollégák. Azt az apróságot már meg sem említem, hogy továbbra is kezdő vagyok Linuxos téren.
Ha ez számodra a "pottyantás" kategória, akkor valóban komolyan elgondolkodhatnál azon, hogy mennyire van értelme topikgazdának lenned, hiszen a részedről tapasztalható verbális inzultusok alkalmazása és a minimális segítőkészség - sőt, a másik fél minimális megtisztelésének - hiánya esetleg elképzelhető, hogy több embert elriasztana a topiktól, mint az én problémám olvasása, amit amúgy simán át tudnak görgetni. Nyilván lehet normálisan is közölni, hogy szerinted nem ide való a kérdésem, de ezt a talán elvárható szintet nem sikerült megugornod.
*
lev258-nak és CPT.Pirk-nek köszönöm a segítséget és a segítőkészségüket, nem szeretném tovább elrettenteni holmi idepottyantott problémákkal a topikot. -
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #49435 üzenetére
Szia!
Nos, én először ezt próbáltam, de ugye itt már elakadt a root parancsnál. Amiket linkeltél azokat elmentem, biztos ami biztos. Feltételezem, hogy live cdről is meg lehetett volna oldani, mindenesetre, jó hogy win telepítő lemezről is megy, bár az igaz, hogy az a megoldás az uccsó, mert törli a grubot.
Abból fakadt ez az egész, ha emlékszel, hogy a debiant az sdbre telepítettem, de a grubot meg az sda-ra és kérdeztem, hogy okoz e majd ez valamilyen gondot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- PC Game Pass előfizetés
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 512GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest