-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #53709 üzenetére
Nálunk az okozta a gondot, hogy per pill. Catalyst kompatibilis maradt a Chakra. Egyszer frissült a mesa és ha ez nem lenne elég mellé glvnd-vel lett forgatva ami azt jelenti, hogy többé már nem kell külön gyártó specifikus -libgl fájlt telepíteni, de a Catalyst miatt kényszerből régi Xorg és kernel verzió volt megtartva, amik miatt nem minden konfigon működött jól a végeredmény.
Most az lesz, hogy végleg repül a Catalyst, és jön az új mesa / xorg / kernel. Csak gondoskodni kell a Catalyst felhasználók problémamentes átállításáról nyílt driverre. Ami annyira nem egyszerű...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #53707 üzenetére
A Unity meg az idő szavának.
- pedig állítólag most már frankón működött.
Már egy hónapja teszteltük a 17-es Mesa-t meg vele a glvnd vagy milyen váltást, de nem volt jó aztán teltek a hetek és közben minden mást frissítettek, azt nem. Emiatt kicsit duzzogtunk, de most végre az jön sorra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53703 üzenetére
Én kerestem a legjobb KDE-s disztrót és így kötöttem ki a Chakránál, mert az akkori KDE-s Debianban volt pár bosszantó bug, amit nem is javítottak ki a következő főverzióig. Akkoriban váltott az Ubuntu nekem nem tetsző irányba, a Minttel meg rossz tapasztalataim voltak. Szóval az itthoni gépeken elhagytam a Debian vonalat, az alap Debiant meg megtartottam ott, ahol pl. beágyazott rendszerre kell fejleszteni valamit, mert arra meg a Debian a jó választás.
Számomra pl. azért olyan jók ezek az Arch leszármazottak, mert Linuxoknál az egyik legjobb wikije az Arch-nak van, a benne lévő okosságokat meg lehet használni mindenfelé. Valamint számomra azért jó még a Chakra, mert nem az Ubuntunál szokásos év / hónapos kiadási modellt használják, hanem 1-2 havonta lecserélődik a rendszer nagyja, ez nekem jobban tetszik.
Egyébként innen szerintem csak én vagyok tesztelő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53699 üzenetére
Ha még van kedved, tegyél egy próbát a Chakra-val, elég csak kiírni az isot egy penre és bebootolni róla. [link] 13-as mesánál tartanak, de most már nagyon hamar meglesz a 17.2-is, elvileg a héten már teszteljük.
Azért javaslom ezt, mert ez egy Arch leszármazott disztró, egészen más csomagbázist használ, mint a Debian vonalon lévők amiket eddig néztél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53697 üzenetére
Csak a böngészőben? Ha igen akkor néz meg másik progikat is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53693 üzenetére
Ez így frankó! Mehet a játék, vagy amit szeretnél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53691 üzenetére
Olyan, mintha az apt-get update kimaradt volna.
Ha bemész a grafikus csomagkezelőben, ott mit ír mesa verzióra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53689 üzenetére
Nem írt valamit az apt, hogy valami valamiért nem rakható fel? Azt hiszem a /var/log alatt van az apt.log, annak érdemes lenne feldobnod a tartalmát pastebinre, megnézném miért nem frissült a mesa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53687 üzenetére
Ez most egy frissen felrakott Mint?
A microcode dologhoz nem értek, azt majd valaki megírja. Viszont a vga-hoz szerintem csak annyi kell neked, hogy a stabil padoka PPA-t használod: [link]
így:
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53678 üzenetére
A Mint valóban népszerű, de a legjobb leírások meg kb. az Arch és leszármazottjaira vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53676 üzenetére
Ha gyors grafika kell, akkor ne a Debiant válaszd mert abban mindig régiek az ezzel kapcsolatos csomagok és a most megjelenő újban is azok sajnos...
Viszont, azért nem kell a catalyst / crimson drivert feltenned, hogy ne a prociba épített vga-t használja a gép. Per pillanat nem vagyok képben ezen a téren, de korábban voltak rá nem túl komplikált megoldások, hogy lehessen váltani a videokártyák között. De talán a legegyszerűbb, ha a biosban fixálod, hogy a radeon legyen az elsődleges. (Erre a váltásra a catalyst / crimson sem ad lehetőséget, ha a biosban az intel az elsődleges, akkor azt fogja használni a disztró.)
Ha ez megvolt, akkor lenne érdemes azt a mesa ppa-t beizzítani, csak nem a devel ágról, hanem a stabil ágról.
*nekem is dupla vga-s gépem van, de én letiltottam az alaplapit, így nincs rá gond.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53669 üzenetére
14.2-es driver az mi volt? Catalyst 14.2?
Mikor feltetted ezt az Ubuntut és mielőtt beraktad neki a mesa-devel ppa-t, akkor mi volt a szitu? Használtad ahogy volt és valami gond volt, vagy egyből be akartad kapcsolni a gyártói drivert majd pedig az vezetett el a mesa-devel használatáig?
Áttekintőül:
Az R9-es radeon 270X az a HD7790 volt leánykorában, csak aztán átnevezték, mert miért ne... Azt a szériát a Catalyst driverek támogatták az AMD részéről, de a Catalyst fejlesztését abbahagyták egy ideje már, helyette rámentek az AMDGPU-PRO driver fejlesztésére, de az még nem tart ott, hogy a régi GCN-es radeonokat is vigye, mint a tied. Majd idővel... Azt hiszem emiatt nem találtál friss drivert az Ubuntuban, mert kényszerűen dobniuk kellett nekik is a Catalyst támogatását, különben megrekedtek volna egy régi kernel és xorg verziónál.Ahhoz a kártyához amit használsz jelenleg a mesa-s nyílt drivert érdemes használni, csak nem a devel ágról. Ha máshogy nem megy, érdemes újrarakni a disztrók és rendbe tenni ezt a dolgot. Ha valami tearing vagy egyéb gondod van vele, azokra is tudunk megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53665 üzenetére
Mint írtam neked, kellene több infó. Milyen gép, milyen VGA, melyik disztró melyik verzióját használod...
Valamint úgy általában, érdemes kitölteni az adatlapodon a "cuccok" mezőt a géped főbb dolgaival.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #53611 üzenetére
Kezdenek összeérni ezek a dolgok. Mesa, Wayland, Vulkan, SteamOS... Lesz itt még "Linux éve".
Mondjon ki mit akar, de iszonyat gyorsan fejlődik ezen a területen a Linux.
DC/DAL dolgokat annyira nem ismerem, de folyamatosan jönnek nagy kernel pull requestek ezekkel kapcsolatban, ahogy olvasom a Phoronixot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53606 üzenetére
Neked nem kellene egyik gyártó oldaláról sem letöltened drivert (azok a driverek nem is az enduser számára készülnek, hanem többnyire a fejlesztőknek), ezeket a disztrók szállítják.
A Mesa teljesen jó választás, az a közösségi driver. Mostanában AMD oldalon dobták a régi Catalyst (fglrx) drivert az új ami helyette van AMDGPU vagy AMDGPU-Pro meg azt hiszem még mindig nem kompatibilis az összes GCN-es kártyával, majd csak lesz valamikor. Szóval per pillanat a Mesa jó választás, ráadásul jól is működik.
Mi csak azt mondtuk, hogy ne a devel verziót használd, hanem maradj a stabil mesa ágnál, amin most 17.1.2 a legújabb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Misiviktor #53603 üzenetére
Én is azt mondom, hogy ne használd azt a ppa-t. Jelenleg a 17.1.2 az utolsó kiadott Mesa.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #53434 üzenetére
A Steam számára mindegy, a különféle libek 32 és 64 bites verzióit tartalmazza alapból és maga a steam csomag úgy szokott szerepelni a disztrókban, hogy 64 biten telepíti a neki kellő grafikus driver 32 bites könyvtárait is, ha azok nincsenek fent.
Szóval mehet a 64 bit, nincs gyakorlati előnye 32 bites rendszert rakni a gépre.
growler: hova kell 3GB? Erős túlzás.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #53423 üzenetére
Ha hibás a csomag, akkor kellene csinálni egy bugreportot a Debian illetékes felületén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Chabee #53418 üzenetére
Magát a nyomtatót a HP saját programjával kellene feltenni, a HPLIP-t keresd. Szerintem a tárolókban nem lesz, hanem a gyártó oldaláról tudod letölteni. Most éppen nem jönnek be az ezzel kapcsolatos oldalak nálam: [link]
Elvileg gui nélkül is fog működni. A megosztást nem ismerem, de a samba azt hiszem tud ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
choco01 #53155 üzenetére
Szerintem előbb meg kellene nézni, hogy miért nem látszik a hdd a telepítőben. Sok mindent telepítettem már de olyan még nem volt, hogy a biosban látszó vinyó a telepítőben nem. Ott valami probléma van!
A hdd gondolom satás. Nativ IDE vagy AHCI módban van használva? Mondjuk ennek is mindegy mire van állítva, mindkettőben mennie kell. Persze ahci legyen, ha esetleg nem azon van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#38314240 #53046 üzenetére
Ezek nem rendszer tisztításra vannak, ezek a csomagkezelő parancsai.
Ezek megcsinálják a frissítést, ami gyakran javasolt:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgradeEz törli a letöltött csomagokat
sudo apt-get autocleanEz törli a valami által felrakott, már felesleges csomagokat (érdemes elolvasni a parancs kimeneténél kiírt törlendő csomagokat, hogy ne érjen meglepetés)
sudo apt-get autoremoveA két utóbbi parancsot nem kell állandóan futtatni, az egyéb dolgokat meg a rendszer kezeli magától. A Linux nem Windows, nem fog magától meghízni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95488640 #52908 üzenetére
Az egy rollingnál sem igazán engedhető meg, hogy omladozzon. Debiánnál főleg nem, de nem is igen fogsz látni omladozó Debiant, nem véletlen használják még az ISS-en is.
Az mondjuk előfordulhat, hogy bugos csomag verzió kerül be a stabil ágba, és nem kerül frissítésre, jártam már úgy egy esetben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
God Vazzeg #52856 üzenetére
Utána kicsivel linkeltem a videót. Nem vagyok jobban képben a témában annál.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #52815 üzenetére
Pár kiegészítővel, ami természetesen nem része az alap telepítésnek, ahogy korábban sem volt... Nézd meg az előadást, 20 perc körül van csak az Ubis rész és pont ezekkel a dolgokkal foglalkozik, ráadásul egyet is kell értsek az előadóval.
Az Ubuntu akkor indult el rossz irányba, mikor a közelgő Unity váltás előszeleként átrakták az ablak gombokat a bal oldalra, odáig frankó volt és a Gnome2-es felülettel elfutott bármin.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #52799 üzenetére
A Unity meg a kornak...
Pénteken voltam Ubuntu hour előadáson, ahol ez volt az egyik téma. Ugye most Gnome3-ra vált az Ubi, de azzal meg azt érzem, hogy csöbörből vödörbe kerültek. Mate, Cinnamon, stb. frankó felületek mellett miért pont a Gnome3 tetszett meg a cégnek, érthetetlen... Hopp, meg is találtam a felvételt az előadásról: [link]
Akit érdekel az ilyesmi, 4 téma volt:
Ubuntu / Unity
Proxy-k működése
Tor hálózat és darkweb
Git és társai verziókezelő rendszerek---
A grakikás cikk meg valóban fejlesztésre szorul. Összedobom a nagyját, csak kellene valaki aki vágja az nVidiás drivereket, mert én már csak ilyen megrögzött AMD-s vagyok.sh4d0w: Windows alatt szerettem volna az alap lemezkezelővel egy üres partíciót hozzácsapni az előtte lévőhöz, na ott én félreértettem a leírtakat, aztán abból lett az lvm-es virtuális partíció, amit utána nem lehetett szétbontani, csak mindkét partíció megsemmisítésével...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #52793 üzenetére
Játékhoz neked friss mesa és friss xorg kell. Meg időnként a mesa 32 bites függőségei pl. a Steamhez, ha alapból nem kerülnek fel.
Meg tehetsz próbát az amdguo-pro driverrel is, ha már elérhető nálad, akkor meg az tartalmazza azt, ami kell.
#52796: az a KDE saját screenshot progija, az a KDE-re van szabva. Ezért van nálad ott egy azonos nevű, de totál más progi.
sh4d0w: uhh egyszer véletlen csináltam olyat magamnak, jól be is szívtam vele. Soha többet lvm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #52789 üzenetére
Bitang lassú a netinstallos Debian telepítés. Ott vannak a nonfree live iso-k a neked tetsző DE-vel, azzal sokkal könnyebb az élet Debianon.
ubyegon2: Keversz valamit. a vdpau kell ahhoz, hogy a va-api működni tudjon és legyen hardveres videó lejátszás (a vdpau kezeli a hardvert, a va-api meg a felület, amit a programok egyszerűen használhatnak), de ez a két dolog csak videók esetén játszik, nincs köze 3D-s játákhoz. A böngészőben futó 2 vagy 3D-s játékokat sem érinti a va-api, mert az csak videóknál van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #52770 üzenetére
Egy férfit nem kell minden 4 évben emlékeztetni az ígéreteire!
Amúgy totál nem emlékszem erre.
Most egyszerű a helyzet, mert az fglrx/Catalyst halott, jelenleg van a nyílt amd driver ezen az oldalon, meg többnyire érkező fázisban az amdgpu-pro. nVidiával nem vagyok képben, de a gyorsítás terén a vdpau-nak manapság mindennel kellene mennie.
Korábban az AMD-nek még volt az XvBA-ja a vdpau helyett, de azt 2009-ben abbahagyták és nem is működött tovább. Azóta ott is vdpau van.BoB:
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#95488640 #52653 üzenetére
1 tranzisztor, pár ellenállás, egy kapszula mikrofon meg egy darab próbanyák és jack kábel, ezek kb. 600Ft-ból kijönnek és ezekből olyan minőségű mikrofont tudsz csinálni, ami a szekrény tetejére rakva is szépen érti a beszédet.
Pontosan ugyanezek vannak benne az említett 10+10E forintos megoldásban is, csak nevetségesen túlárazva.Itt vannak a részletek, ha érdekel: http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/047mikrofonerosito/micamp.htm
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #52594 üzenetére
Jah értem, a régi kernelhez van megcsinálva az új driver.
Kíváncsi vagyok, hogy mit fog produkálni live alatt amit linkeltem. Ha nincs gondja, akkor már live alatt mennie kell majd a wifinek, meg mindennek.
*ebből az időből származó T60-on nekem Atheros wifim volt, mert az előző tulaja OSX-et tett rá és cserélte magának.
Aztán váltottam T400, T410-re, mert az a T60 még csak 32 bites volt, meg el is járt felette az idő.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Keeperv85 #52587 üzenetére
Ez most nem teljesen tiszta, mert backports az a Debian-os dolog. Milyen wifi ez?
KDE-s disztrót próbáltál már? Azért kérdezem, mert ott eléggé kiterjedt konfigurációja van a touchpadnek.
szerk:
Érdekes helyzet. Ha van 10 perced, tehetnél egy próbát nem Ubuntu / Debian alapú disztróval egy live boot erejére: [link], csak egy pendrive kell. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Black&White #52574 üzenetére
Én becumiztam, mert nem tudtam erről a visszaállítás dologról.
Pano: megoldotta?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #52487 üzenetére
Rendesen működnek ezek a ppa-s dologk? Úgy értem, kezdő is simán meg tudja csinálni?
Mert lehet egyszerűbb csak magát a TearFree-t bekapcsolni, ahhoz csak csinálni kell egy config fájlt ide:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-radeon.confEzzel a tartalommal:
Section "Device"
Identifier "Radeon"
Driver "radeon"
Option "TearFree" "on"
EndSectionAztán csak egy újraindítás kell. Mondjuk támogatom a frisseb Mesa-s megoldást, mivel azért nincs a tearfree alapból bekapcsolva, mert nincs teljesen készre megcsinálva. Ezért egy újabb xorg / mesa ajánlott.
Lefordítva, a te ppa-s megoldásod mellett még mindig szükség lehet a tearfree kézi bekapcsolására. Anno az R7-es radeonomhoz nekem is kellett. Az új Rx 460-am az AMDGPU driverrel már nélküle is frankó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #52484 üzenetére
Valóban nem kártya, hanem egy A10-es APU grafikus magja.
A jelenség amit látsz az tearing. Azt hiszem elég egy sort hozzáadni az egyik config fájlhoz ez ügyben, de kérdezz rá a Mint topicban, hogy mi náluk a bevett megoldás a nyílt Amd drivernél a video tearing megszüntetésére. [link]
*szerk:
plusz ha még nem volt, akkor tedd fel a Mint frissítéseit. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akkor is ez van, ha nem teszt oldalt nyomtatsz elsőre?
Itt van egy megoldás rá, hogy wifin keresztül is lehet használni, a poszt szerint a nyomtatás része működik. https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=205835
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikori drivert mellékeltek? Most 1.31-es a Linuxos driver.
Ez a driver kell neked: http://support-in.canon-asia.com/contents/IN/EN/0100595001.html
Itt van némi Debian wiki-s help a témában: https://wiki.debian.org/PrinterDriver/Canon/UFR-II
Melyik Linux melyik verzióját használod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52448 üzenetére
Az ezzel kapcsolatos csomagok kissé régiek Debian alatt. Lehet valami azóta már javított bug, mert a KDE-s Chakrán nincs ilyen gondom Firefoxal Radeon karival.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52442 üzenetére
Valahol itt a topicban olvastam ilyen böngésző karakter problémát. Próbaképpen nézz meg egy másikat is, hátha csak valami egyszeri dolog.
Lathronos: haha.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52432 üzenetére
Szerintem most lenne itt az idő egy újrarakásnak, az alapból nonfree image-el. http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/8.7.1-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #52428 üzenetére
Xorg az a display szerver, azon keresztül van kép. A Mesa a 2D/3D gyorsításért felelős függvény könyvtár.
Kezdjük az elején. Nézd meg, hogy mit ír a glxinfo parancs, van-e olyan az elején, hogy direct rendering = Yes.
Ha nem ismeri a glxinfo parancsot, akkor a mesa-demos vagy mesa-utils nevű csomagot fel kell tenni, nem tudom a pontos nevét. Aztán menni fog.Addig meg a kde-t ott az opengl-es résznél amit linkeltél képet, ott át tudod tenni Xrender-re opengl1.2 helyett, hogy legalább legyen valami.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem értettem, hogy miért játszik olyat a gép, hogy bootolnak - nem bootolnak a disztróim. Végül leesett mi van, mikor megláttam a systemd hibát egy pillanatra. Kijött a héten a Win10 creators frissítése, ami kérdés nélkül visszakapcsolta a gyors rendszerindítást, azzal meg nem igazán kompatibilis a dualboot.
Frawly: ahhoz a nyílt driver kellene használni. Mondjuk Debian alatt elég régi lesz, beleértve a Xorg és Mesa-t is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
norbert400 #51768 üzenetére
De abból mit? Mert van a pár száz MB körüli netinstallos verzió, meg vannak kész live image-k, amik tartalmaznak mindent és ki lehet őket próbálni telepítés nélkül, a grafikus felülettel együtt. [Debian nonfree Live iso-k 64 bitre, igény szerinti felülettel]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
norbert400 #51765 üzenetére
Milyen Debian verziót töltöttél le?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
donmackó #51700 üzenetére
Anno pár éve a szomszédéknak P3-as netezős gépe volt, azon a Debian alapú ChrunchBag futott OpenBox-al. A ram használat olyan 80MB körül alakult a boot után.
Ezt vittem tovább mikor odakerült hozzájuk egy P4-es gép, azon is jól szuperált.
Végül kaptak egy régebbi de egész jó laptopot, arra már Debian ment fel LXDE felülettel, normális 2 magos proci mellé.
Neked azt tudom javasolni, hogy az Arch leszármazott ArchBang-et még próbáld ki, ez olyan mint a ChrunchBag, csak Arch alapon. https://en.wikipedia.org/wiki/ArchBang
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
minionair #51624 üzenetére
Kifogtál egy olyan disztrót, aminél nem azzal kezdődik a bootolás, hogy megkérdezi a nyelvet. Ebből ne vonj le messzemenő következtetéseket. Mindenesetre ha valami angolul beszélt hozzád, akkor gondolhattad volna, hogy a bevitel nyelve is angol.
Ez egy Windows10 esetén is pont így történne, ha az angol verziót telepítenéd.
És biztosan nem kell terminál a nyelv beállításához, csak azért írta Ubeygon2 azt, mert ott volt a legegyszerűbb és leggyorsabb beállítani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Milyen wifiről van szó? Úgy általában gond nélkül kellene mennie a wifinek live alatt is. Debian amúgy alapból nem tartalmaz semmilyen gyártói firmware-t vagy drivert (valódi teljesen ingyenes oprendszer), e miatt nem látta a wifidet.
Megnézheted még ezt: [ChakraOS - Goedel rc7], ez nem Ubuntu / Mint leszármazott és több dolog is frissebb benne.
Flowtation: általában igen, de van olyan telepítő ami már eleve bootolható zárt driverekkel és utána azokat rakja fel.
Amikor telepítés során be lehet pipálni a 3rd party szoftverek telepítését, az vonatkozik a zárt driverre vagy az más? - ez spec disztró kérdése szerintem, hogy abba a kategóriába beleveszi-e a videokártya drivert, vagy csak pl. bizonyos wifi drivereket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51612 üzenetére
Az a kapcsoló nagyjából mindegy hol áll. Maradhat bekapcsolva.
A mesa az a 3D függvény könyvtár, amit a nyílt driver használ mikor bármit ki akar rajzolni a képernyőre, így közvetlen kihatása van pl. a játékok futására, meg sok egyéb megjelenítéssel kapcsolatos dologra is. Ezt a mesa-t viszont elég régen frissítették az Ubuntuban, ezért van az a ppa, amin keresztül lehet rá újabbat felrakni.
Ha most nincs gondod és nem is igen játszol a gépen, akkor nem fontos a frissítése. Friss mesa-t a következő LTS Ubuntu kiadás fog tartalmazni.
*ha a nyílt driver nem lenne elérhető, akkor még mindig ott van a vesa mód ha jól mondom ami még mindig alkalmas arra, hogy adjon képet és az minden vga-val kompatibilis. Többet nem igen tud, szóval észrevennéd ha ilyen gond lenne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51609 üzenetére
Üdv!
A VGA compatible controller az csak a hardver típusát jelenti, hogy vga kártya. Ha nem telepítettél semmit, akkor a nyílt, radeon drivert használja a disztró. Ha nincs vele gondod akkor nem kell zárt drivert felrakni, ha valami mégis lenne, akkor először a mesa-t frissíteném, Ubuntu alatt ezt egy ppa-val meg lehet oldani. (padoka vagy mi a neve)
Az addit. driver az zárt driver.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
minionair #51604 üzenetére
A Mint az nem Ubuntu, csak közeli rokonok. Javaslom nézz körül a Logouton, jó Linuxos bemutató cikkek vannak fent a disztrókról, telepítésről mindenféléről.
Ezek a dolgok úgy működnek, hogy:
Opció1:
Kiírod Windows alatt Rufussal egy pendrivera az iso-t, majd bebootolsz a penről. Ott ki tudod próbálni a dolgokat, aztán ha tetszik akkor fel is telepítheted. Nyilván a pendrive sebessége fogja korlátozni a "live" rendszer sebességét is.Opció2:
Felraksz Windows alá egy ingyenes Virtualbox-ot, beállítasz rajta egy virtuális gépet, annak beadod az iso fájlt majd ott elindítod és feltelepíted. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
minionair #51600 üzenetére
Az Ubuntu az olyan, mint a Windowsok között a 8.1 volt.
Nem jobb vagy rosszabb mint a Debian, csak populárisabb és újabb cuccok vannak benne. Debiant inkább célfeladatokra szokták használni, ahol fontos a megbízhatóság. Nem véletlen fut pl. a nemzetközi űrállomás laptopjain is Debian, ott Windowsokat cseréltek le rá.
Viszont az Ubuntu a kinézete miatt (Unity desktop) egy viszonylag erőforrás igényes disztró, ha a sebességre vagy kíváncsi akkor inkább azon a vonalon egy Linux Mint-et nézz meg, annak a felülete is (cinnamon vagy kde) hasonló lesz az úgy mond "normális", Windows7 szerű felülethez.
Egyébként mondok egy dolgot, hogy miben jobb bármelyik disztró, mint a win. Nem néz hülyének és nem akarja megmondani, hogy mit csinálj. Rád bízza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adika4444 #51585 üzenetére
Nem emlékeztem rá, de Debian alatt az nem elég a wine telepítéséhez. Kissé el van bonyolítva a folyamat. Érdekes...
Először szedd le a most fennlévőt, aztán csináld meg ezt:Viszonylag új Wine a Jessie Backports tárolójából érhető el amit engedélyezni kell, hozzá kell adni ezt a sort az /etc/apt/sources.list fájlhoz, ha még nincs benne:
deb http://ftp.debian.org/debian jessie-backports main
Aztán így megy a telepítés:
sudo dpkg --add-architecture i386 && sudo apt update
sudo apt-get -t jessie-backports install wine-development winetricks
WINEARCH=win32 WINEPREFIX=~/win32 winecfgFlowtation: könnyen lehet, mert az SM busz hardveres szinten tudja beállítani a töltő áramkört, amit ezek szerint nem drótoztak ki a biosba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51575 üzenetére
Ezek az akkumulátorok SM buszon keresztül kommunikálnak a géppel, a töltőelektronikával, meg az oprendszerrel rajta. Így ha Windows alatt beállítottad ezt a kímélő módot, az a jelek szerint hardveres szinten került beállításra. Ha biosban nincs erre kapcsoló, akkor lehet, hogy ideiglenesen fel kell dobni egy Windowst azzal a progival, hogy ezt kikapcsold.
Annak a proginak valszeg nincs Linuxos kiadása (de azért megnézheted) és ilyesmi szerintem wine-val sem fog működni, bár az is megér egy próbát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
adika4444 #51570 üzenetére
WINEARCH=win32 winecfg
Ezt futtasd le és okés lesz. E mellé lehet kellenek 32 bites libek is, ha 3D-t is szeretnél használni, azt most nem tudom, hogy Debian alatt hogy van. Lehet behúz mindent a winetricks csomag, lehet már fenntvan minden ami kell.
A ram korlátot nem tudom van-e.
ubyegon2: csak egy winearch-ot kell létrehozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51537 üzenetére
Valamit írtak erre az egyik Ubuntus topicnál, hogy mindössze zippel rakták ki a cuccot és úgy ment? [link]
zip és boot flag.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51535 üzenetére
Azzal lesz gond, amivel kiírtad az iso-t. Mivel írtad ki?
*illetve az UEFI bootal. Ha lehet állítani ez ügyben valamit a biosban, már lehet az is megoldja.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #51531 üzenetére
Kezdésnek csinálnék egy memtest86+ tesztet a gépen, valamint egy másik pendriveot fognék.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Macska topik
- Milyen videókártyát?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Revolut
- Formula-1
- 3D nyomtatás
- Óvodások homokozója
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B365M i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA FSP 400W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest