- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen alaplapot vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- SSD kibeszélő
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
meggymagos21 #73989 üzenetére
Kattints rá a másodikra, csak egy kisablak jön fel, nem fog elindítani így semmit. Szóval a Tor-böngészővel indítsd! Simán indult nálam a Mint 20-on.
-
válasz
meggymagos21 #73987 üzenetére
Ha ott az indító ikon, akkor próbáld először indítani, aztán ha nem OK, utána pucold le és rakd fel újra. A múltkori felugró ablak a gpgkey miatt volt, de most azt is sikerült felraknod.
közben eggyel bővölt a sor, de egyre kevésbé látom értelmét leszedni, ha minden fenn van:
sudo apt remove --purge tor tor-geoipdb torbrowser-launcher torsocks
-
válasz
meggymagos21 #73983 üzenetére
"start menümben" szerepelnek ezek:
tor böngésző
tor böngésző beállításai
Akkor nulladik lépés gyanánt (Boborján szerint banánt) valami uninstall kell? Hogyan? Synaptic? Terminal?Start menuben?
Szedd le őket akkor parancssorból inkább.....no de várjunk, ha fenn vannak és a gpgpkey is felment, akkor nem működik már?
Egyébként az eltávolítás parancsai a remove és a purge. Akár együtt is mőködik
sudo apt remove --purge csomagneve
de mivel a Tort elég spéci módon rakja fel ez a launcher, nem tudom mennyire lehet így eltávolítani.
Úgy látom, kb így:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt remove --purge tor tor-geoipdb torbrowser-launcher
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő csomagok automatikusan lettek telepítve, és már nincs rájuk szükség:
libqt5designer5 libqt5help5 libqt5sql5 libqt5sql5-sqlite libqt5test5
linux-headers-5.4.0-37 linux-headers-5.4.0-37-generic
linux-image-5.4.0-37-generic linux-modules-5.4.0-37-generic
linux-modules-extra-5.4.0-37-generic python3-pyqt5 python3-sip torsocks
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
tor* tor-geoipdb* torbrowser-launcher* torsocks*
0 frissített, 0 újonnan telepített, 3 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 13,4 MB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]Egyébként ha valami már fenn van és újra fel akarnád rakni, semmi nem történik, kiírja a rendszer, hogy már telepítve van. Csak ez a Tor kicsit rendhagyó valami.....
-
válasz
meggymagos21 #73981 üzenetére
Juj, ez az egerészős dolog kemény volt! Sose jöttem volna rá, hogy ott a bibi.
A) 1 kb-nyi frissítés kijelölve: "linux kernel"
B) felette / szeretne-e váltani egy helyi tükörkiszolgálóra?
C) legfelül / Állítsa be a rsz pillanatképeket. (Ha vmi elromlik, így visszaállítható stb)A B) az fontos a gyors letöltés miatt! A pillanatkép az egyéni preferencia kérdése, Az A) ha valóban kernel, akkor az nem 1 kb. Ja látom a kép alján tényleg 1kb-ot ír, nincs kijelölve semmi, azért nem ad rendes infót, de persze telepíteni fogja így is. Mivel nemrég frissítettél, nem lesz soha túl nagy méret a frissítés, ha nem vársz hónapokig vele persze.
Biztos, ami biztos, még egyszer most lefuttatom, hogy
sudo apt update && sudo apt upgrade -y
Most már csak alig 1 percbe telt, míg végigfutott. (Gondolom 1-2 nap alatt nem sok új frissítenivaló akadt.)Ezt láttad az előbbi Frissítéskezelő ablakban.
ez a jó sorrend: (nálam a 19.x-en csak sudo-val ment a második is)
sudo apt install torbrowser-launcher
sudo torbrowser-launcherHa megnézed, az első parancs telepíti fel a launcher-t, szóval csak az lehet az első. Elég sok módszer van a Tor felrakására, de ez a két parancsos a legjobb, mivel ezek fenn vannak saját tárolóban.
Mint 20? Látod, milyen régi gépem van, nem lesz ebből gond? Még sose frissítettem magasabb verzióra. Fogalmam sincs, hogyan kezdenék hozzá, már ha megkockáztatnám. Szépen működik a 19.2, nem lesz ebből baj? Régi gép, kb 6 GB szabad hely a gyökérpartíción.
Ha a 19.2 fut a gépen, akkor az újabb verziók is fognak.
Amúgy a 19.3-ra frissítést simán megejthetnéd, de ha minden működik most, az se fontos, ugyanaddig kapja mindkettő a frissítéseket.
Frissítéskezelő, azt tettem, amit írtál, kulcs betesz, majd OK, és cache frissítést végzett, hibátlan. "X" ablakzáróval kikapcsoltam az ablakot.
Akkor simán ment ez is, szerintem most már nem fog leállni a Tor.
Ez a dw elég érdekes lehet, bár nekem már hétköznapi hírek, írások, blogok is elég megdöbbenést tudnak okozni, amúgy nem a kábszer miatt foglalkoznak vele az NSA tipusú cégek, hanem a destruktív témák miatt.
Nincs folytatás. Ezek szerint nincs mit pucolni?
Viszont neked frissítések után célszerű pucoválni és az autoremove-ot is futtatni, ha kernelt is rak fel a frissítéskezelő, mert kevés helyed van a root partición.
-
válasz
#63718632 #73979 üzenetére
Bocsi, nem jött át, hogy költőien sóhajtoztál csak!
Nagyon ott vagy a szeren ezekkel a különleges valamikkel, én nem bírnám megszokni egymás mellett a két különböző csomagkezelést.
Ez a Grml biztosan nagyon hasznos lehet szintén, biztosan másabb, mint a TUI-s installer Debianban.
-
válasz
vadkörte #73976 üzenetére
Valamiért sejtettem, hogy a feketemacskára gondolsz...
Szerintem nemrég rémálmom lehetett, azért ugrott most be.
Most "unalmas perceimben" épp a Manjaro Architect-tel ismerkedek.
No ha már ismerkedsz a TUI-s telepítősegédes módszerekkel, akkor rákapsz az ízére és egyszer csak pure Archot telepítesz, azon veszed észre magad.
Az kétségtelen, hogy gyors mint a veszedelem. A privát böngészésben a TOR jelenléte, nem is tudom, lehet, hogy placebo. Mi a garancia rá, hogy valóban anonimok maradunk vele.
Mivel a Brave honlapja is azt írja, ha valóban anonimitást szeretnél, akkor használj teljesértékű Tor-t......a másik meglepő az a gyorsaság! Tor-t használva érezhetően lassabbá válik a böngészés, de igazán anonim közeli állapot tényleg a Tails használatával lehetséges, ott az egész rendszer e köré van felépítve, nem csak egy Tor browser, hanem Tor proxyk is rendesen konfigolva vannak benne. Egyszer kipróbáltam, de tényleg jóval lassabb volt vele a böngészés. Ha Te gyorsaságot tapasztalsz, az egyben a TEBIK gyorsasága is lesz, ha érkeznek. (itt a cégnévben felcseréltem a magánhangzókat véletlenül)
Ez jóval hatékonyabb, mint a Brave:
-
válasz
Lathronos #73973 üzenetére
Igen, jobban mondva arról nem beszélek.
A MagyArch Linux egy magyar Archlinux alapú disztribúció.
Ezt írja a linken, most akkor disztró vagy csak installer? Ne de nem kekeckedek, akinek tetszik használja. Szerintem Archot épp azért jó hagyományos módon felrakni, mert aki kicsit ismerkedett már a Linux-szal, végig láthatja, hogyan épül fel egy disztró, csak valóban időigényes.
-
válasz
meggymagos21 #73969 üzenetére
Cuki az a Duck, csak negyedannyi találata sincs, mint a guglinak. Yahoonak se több, a live Mint valamiért azt használja default-nak, akkor próbáltam. Szóval a para/biztonság kényelmetlen kicsit.
minden egyes linux boot befejeztével rá kell kattintanom a file kezelőn a partíciókra, melyeken file-ok vannak ahhoz, hogy használni tudjam a file-jait, mégis olvashatóak onnantól, de csak onnantól. Minden egyes boot lefutása után.
Ezt kifelejtettem, ez nem befolyásolhatja a Tor-t szerintem, itt a rendszer részét nem képező particiók/meghajtók csatolását végzed el boot után, hogy hozzáférjen a rendszer. Ha nem MInt-et használnál, autocsatolás után még hozzáférési jogosultságot is kéne konfigolni, gondolom erre utal ez a chom, amit írsz, ez chroot lenne inkább.
szintén Összefoglalóból:
Jogosultságok Linux rendszerek alattHalkan említem, hogy semennyi alapozással egyből ugranál a mélybe, de nem a legjobb haladási módszer ez így!
-
válasz
meggymagos21 #73968 üzenetére
Na figyelj, próbáltam a 19.x-es Mint-emre felrakni ezt a szörnyetegséget, de a második parancsra egyszerűen nem csinálja végig, amit kéne. Nem tudom, mi a baja, de arra gondoltam, mivel a Mint 20-ra simán felment és a kulcsokat is kezelte szépen, hogy neked is fel kéne telepítened a Mint 20-at és azon megnézni, mi a helyzet. Ha már ennyire rá vagy kattanva erre a Tor-ra.
A másik: mivel már 1-2 alkalommal telepítettem linuxmintet (talán háromszor csak), mindig ugyanazon probléma történt a telepítésük elején:
valami "chom"-szerű parancsot javasoltak, amivel olvashatóvá vált a merevlemezemnek az új partíciójaEz nekem elég egzotikusan hangzik, de van jó hírem, épp ma olvastam offtopikban, hogy a Mint telepítése annyira egyszerű, hogy nem is kell hozzá telepítése leírás, 4 katt az egész.
Egyébként igaz, kivéve, amikor nem automatára bízzuk a telepítést és kb a telepítések 90%-a ilyen. Mindegy, annyira nem értek hozzá.....
Szóval a Mint 20, rakd fel, nagyon jó szerintem.
Viszont a piros soros linkedre kattintva (vagy akár a linkelt oldalon alul ugyanarra kattintva) semmiféle letöltőablakom nincs, hanem előjön egy krix-krax weboldal
Ez elég érdekes, mivel annak a pár kb-os fájlnak simán le kéne jönnie. Lehet, hogy a Brave valami védelme nem engedi, mert ez a Tor gpgkey neki valami zavaró lenne.......különben Linux alatt elég biztonságos, de biztosan okkal erőlteted ezt a Tor-t, nem baj, téged is feljegyez a helyi NSA, nem ugrik be, mi a pontos neve.
Normális böngészővel és beállításokkal szedd le azt a gpgkey fájlt, után, ha megvan, már tudod kezelni.
Gondolom nincs mit pucolnia a clean parancsnak. autoremove-val is megpróbálhatod amúgy, de ha olvasgatsz a témában, látod, mik a különbségek ezek között.
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt clean
[sudo] ubyegon jelszava:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt autoclean
Függőségi fa építése
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo apt autoremove
Függőségi fa építése
Az alábbi csomagok el lesznek TÁVOLÍTVA:
linux-headers-5.4.0-37 linux-headers-5.4.0-37-generic
linux-image-5.4.0-37-generic linux-modules-5.4.0-37-generic
linux-modules-extra-5.4.0-37-generic
0 frissített, 0 újonnan telepített, 5 eltávolítandó és 0 nem frissített.
A művelet után 359 MB lemezterület szabadul fel.
Folytatni akarja? [I/n]aptitude ki is írja, hogy nincs semmi
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ sudo aptitude autoclean
0 B lemezterület szabadult fölUrduul van az aláírásod? Csak nem ismered Boborjánt? xD
"csak még nálam is lustábbak"
Az nem lehet, mert Boborján a világ leg...lustább embere, te meg nem Boborján vagy.urdu bizony! Nem ismerem Boborjánt, de csípem nagyon, két hete pont jött szembe talán az Árkádban!
Most olvasom, miért is kell neked a Tor, így már érthető!
Darkwebhez elég a Brave tor kieg-je is, úgyis hamar megunod ezt nézegetni szerintem. De a Tor felrakását már csak a kihívás és tanulás miatt se dobd!
Amúgy meg van az a disztró, amit Snowden is használt, neked azt kéne felraknod! Tails a neve, nem nézted még? Ebben Tor a default böngésző.
-
-
válasz
Rimuru #73964 üzenetére
Az is ilyen lenne? Fenébe, behatóbban is érdeklődhettem volna irányába.
Sajnos a másik nagymagyar disztró kb 50 évre elvette kedvem minden magyarnak titulált alkalmatosságtól.
Egyébként pár képet láttam a telepítés elejéről, nagyon más akart lenni, hát sikerült. Tán akkor sírtam utoljára brühühüzve.Amúgy nem értem mit egerésznek Archer kollégák meg hol, tök gáz, hogy én ajánlok nekik Arch installereket.
Ezt a nagyzoló mindenféle megközelítést is csak Archnál látom, Vanilla Arch meg anyámtyúkja Arch, hát ez nem a pure Arch végülis? Lehet kérdeztem már ezt.....
Amúgy mostanában az Arch van annyira magyar, mint a blackPuli, szóval hajrá! (ezt inkább a két szöszmötölő kollégának írtam)
Ez a fasza sárgacsillag megint odapattant a nickem mellé, érdekes, ha valahonnan kivágnak 30 napra, mindig előkerül ez a haszontalan bugyutaság.....
-
májkimiki & vadkörte
Anno ilyen GUI vagy TUI-s install helperrel raktam fel az Archot, de ez meg az utódja is megszűnt sajnos, Evo/Lution és Architect volt a nevük, de ilyenek szerintem ma is vannak.
Alapból így raktam fel az Arcolinux elődjével is az Arch base-t és utána lehetett a scriptcsomagokkal feltenni minden mást, így gyakorlatilag ha kiszeditek a sricptből a felesleges repokat, egy tiszta Archot kaptok. Arcolinuxot nem próbáltam, hogy ilyen-e.
Ha most akarnék ilyet csinálni, a Zen Installer-t vagy a Anarchy-t próbálnám meg, utóbbi TUI-s.
Arch Anywhere volt lánykori nevén az Anarchy és azt biztosan tudom, hogy nem disztró volt, hanem installer.
-
válasz
meggymagos21 #73943 üzenetére
Köszönöm a részletes írásodat!
Most még igazán nincs mit, de elrakom akkorra, mikor sikerül is valamit összehoznod!
Na figyelj, ezzel a curl - kezdetű parancssorral nem akarja nálad letölteni a kulcsot, pedig a terminalos módszer volt a legegyszerűbb. Akkor jön az, amihez valamennyit értek is, a
GUI-s módszer!Ez volt a forrás eddig is, most ez ez lesz. Ez a módszer arra is jó, hogy hamar kiderül, ha nem tölti le valamiért a rendszered!
Lemész a forrásoldal legaljára, ahol az előbbi módszer is megtalálható, de most a pirossal kijelölt sorra kattintva töltöd le a kulcsot:
Workaround (using a public key)
If you encounter errors you cannot fix, feel free to download and use this public key instead. Alternatively, you may use the following command:
curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -
Elméletileg ha itt a piros sorra kattintasz, már onnan le kéne töltenie, ha ez így van, akkor felugrik ez az ablak, mented a fájlt. Tudd, hová ment ilyenkor(alapból a Letöltések mappába ment).
Ha nem tölti le se itt se a weboldalon, akkor gond van*. Ha igen, akkor a kezdők barátját, a Frissítéskezelőt fogod használni a kulcs aktiválásához. (*nálam például most valami van a tárolótükrökkel, de lehet, hogy csak a mobilnettel csinálja ezt)
A megnyitott Frissítéskezelőben a Szerkesztés fülön a Szoftverforrások fülre mész, kéri a jelszavad, majd a következő ablak jön be:
itt rutinosan rákattintasz az Importálás gombra és eltallózol a Letöltés mappában lévő letöltött key fájlhoz, Megnyit és ez berakja a hitelesítő kulcsot.
Ezután újra próba. Van egy még kezdőbarátabb módszer erre, de azt most a letöltő tükrök vacakolása miatt nem tudom kipróbálni.
Ennek pont így megy a folyamata, ahogyan leírtad. Kb annyi jelenlegi fájlt tárol a rendszer, amennyit most frissített, ezekre nem nagyon van szükség és eljön lassan az idő, hogy az Összefoglalót tényleg szépen nézegetni kezdd.
Onnan most ezt javallom az előbbi témában:
Csomagok takarítása - törött csomag, telepítési hibák, hibaüzenetek, stb. esetén (hasznos parancsok)
sudo apt clean
parancsot futtathatod most is és az kiszedi a cache-ben őrzött előző verziós csomagokat.Feltételezem, hogy jól értesz hozzá, biztos korrigálna valaki, ha mégsem volna így megfelelő, korábban valaki megerősítette, hogy jól látod a dolgot, bízom ebben és köszönöm.
Nem értek jól hozzá viszont a 6 év alatt feltűnt volna, ha nem ez lenne az egyik alapvető dolog.
Az update/upgrade kell. Nincs mese. Egyébként amikor elkezded a frissítési folyamatot és nem -y van a sor végén, hanem manuálisan hagyod jóvá, akkor kiírja a rendszer, hogy mennyi adatot tölt le és mennyi helyet fog felhasználni tartósan.
Itt egy példa erre:
Függőségi fa építése
Frissítés kiszámítása... Kész
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
linux-headers-5.3.0-62 linux-headers-5.3.0-62-generic
linux-image-5.3.0-62-generic linux-modules-5.3.0-62-generic
linux-modules-extra-5.3.0-62-generic
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
glib-networking glib-networking-common glib-networking-services
libcurl3-gnutls libcurl4 libgnutls30 libseccomp2 libsmbclient libwbclient0
libxau6 linux-generic-hwe-18.04 linux-headers-generic-hwe-18.04
linux-image-generic-hwe-18.04 linux-libc-dev python-samba samba-common
samba-common-bin samba-libs smbclient
19 frissített, 5 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 83,1 MB.
A művelet után 345 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]Itt is meg fog maradni aktívnak az előző kernel, de egy előző kernelt célszerű mindig megtartani, ha valami nem működik az újjal, akkor bootnál vissza lehet állni a régire. De ezzel még korai foglalkoznod.
Ha valami nem tiszta, szólj! Ezeket mindenki tudja nálam bőven jobban, csak még nálam is lustábbak.
-
A Lineage OS az teljesen más, annak az elődje is tök jó volt, de még annál sem volt mindegy, melyik verziót rakod fel. Annyira nem, hogy a Motorola Defy és a Defy+ Cyanogenmod verziói sem voltak kompatibilisek egymással. Emiatt nem nagyon tudják megoldani a Linuxokkal sem a telós portolásokat. De ahogy említették, a LOS az abszolút nem Linux, a kernel az aztán bakfitty.
-
válasz
Sinkapeter #73936 üzenetére
A linkben azok is benne vannak meg még pár hasonló kezdeményezés:
-
válasz
meggymagos21 #73930 üzenetére
Nem tűzfal, nem telepítési hiba, annyit csinálj elsőnek, hogy ezt a parancsot bemásolod a terminalba:
curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -
és ha lefutott a parancs, a kimenetet másold be ide, egyébként így kell kinéznie:
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ curl -s https://openpgpkey.torproject.org/.well-known/openpgpkey/torproject.org/hu/kounek7zrdx745qydx6p59t9mqjpuhdf |gpg --import -
gpg: keybox '/home/ubyegon/.gnupg/pubring.kbx' created
gpg: /home/ubyegon/.gnupg/trustdb.gpg: Bizalmi adatbázis létrejött.
gpg: 4E2C6E8793298290 kulcs: „Tor Browser Developers (signing key) <torbrowser@torproject.org>” nyilvános kulcs importálva
gpg: Összesen feldolgoztam: 1
gpg: importálva: 1
Valami repo hiányzik?
Nem, akkor nem tudnád telepíteni a csomagot, a repo az a repository rövid változata, gyakorlatilag csomagtároló, ahonnal a rendszer telepíti/frissíti a programokat.
Kell-e upgradelni és az pontosan mit tesz? A rendszert frissíti? Nem szeretném frissíteni a rendszert, ha nem muszáj (majd ha kijön egy újabb LTS, inkább akkor, mert régi gépen nem annyira szerencsés), bár valaki korábban ezt is javasolta.
Frissíteni mindenképpen kell, a következő LTS az a fejlesztők dolga, neked annyi dolgod van, hogy frissíted a repokat és telepíted a frissítéseket. Ezek alapvetők, akár a programcsomagok működését, akár biztonsági szempontokat nézzük!
(ne keverd az újabb alverzióra való frissítéssel!)Roppant bonyolult lesz ez is, megnyitod a terminalt és bemásolod a:
parancsotaz update a tárolókat frissíti, az upgrade pedig a csomagokat.
Főleg az APT és az APT-GET közötti eltérést nem értem.
apt-get a régebbi, de ma is használt csomagkezelő, az apt újabb, pár funkciójában más/jobb, de teljesen mindegy melyiket használod! Ugyanazt csinálja mindkettő-
Advanced Packaging Tool ezt a magyar leírást olvasd el, részletesebben le van írva minden a csomagkezeléssel kapcsolatos alap tudnivaló.
sudo apt install tor
Ez egy terminalos csomagtelepítő parancs. A sudo neked, mint user-nek ad alkalmi hozzáférési jogosultságot, hogy módosíthasd a rendszert, az apt a csomagkezelő, az install a telepítés parancsa és a végén pedig a csomag/program neve áll. Gyakorlatilag minden programot/csomagot a sudo apt install parancs telepíti, Te csak beírod mögé a telepíteni kívánt program nevét. Enter és jelszó és ha kéri, akkor a igen i vagy y betűje. Ha ez van a parancs végén, akkor már szükségtelen az igen válasz: -y
Na nézzük mi lesz a Tor-ral az első parancs után.
-
válasz
meggymagos21 #73905 üzenetére
#Tor browser install Debian/Ubuntu /Mint
Super, van még egy böngésződ. A Brave weboldala is említi, hogy ha valóban komolyan akar valaki Tot-t használni, akkor használja a Tor-t, ebben nincs egy teljes értékű másik böngésző természetesen, kb hasonló, mint Firefoxban az inggombnyitó mód.
Ha mindent eltávolítasz, amiket a Torral kapcsolatbban felügyeskedtél, akkor roppant egyszerű felrakni a Tor-t, célszerű terminalból csinálni, majd meglátod miért.
első parancs
sudo apt install torbrowser-launcher
második parancs
torbrowser-launcher
A második parancs, ahogy elindul, felhoz egy kisablakot, ami fut egy ideig, hagyni kell és amikor kész, feljön ez az ablak:
Kipróbáltam most, egyszerűen a Connect gombra nyomva elindul a Tor böngésző.
Ha még proxyként is használnád a Tor-t, ez alapján csinálhatod azt is. De maga a Tor browser felrakása 2 parancs és 2 perc.
Install Tor proxy on Ubuntu 20.04 Linux
A Configure gomb akkor kéne, ha alapból nem jó portokat állítana be a telepítő. Szerintem próbáld felrakni így.
A Tor felrakása Mint 20 Cinnamon alatt történt. Régebbi Mint kiadásokkal is pont ugyanígy raktam fel a Tor-t anno. Más tárolókból, de ugyanezt csinálja, viszont a sorrend a két parancsnál igen fontos.
további módszerek Tor weboldaláról
Az itteni 2. módszert csinálod gyakorlatilag a két fenti paranccsal, mert a kisablakban kb ez fut le:
# curl https://deb.torproject.org/torproject.org/A3C4F0F979CAA22CDBA8F512EE8CBC9E886DDD89.asc | gpg --import
# gpg --export A3C4F0F979CAA22CDBA8F512EE8CBC9E886DDD89 | apt-key add - -
Szia!
A Linuxos részhez nem tudok hozzászólni, nincs is mit, de alapból azt mondom, hogy ahogy működik, úgy használd. Vannak super WD lemezek és a Purple is az, egyedül oprendszer alá nem javasolják. A tapasztalt jelenség oka lehet a Purple sajátossága is meg az is, hogy USB 3.0 házból használod. Survelliance rendszerek meghajtója, ami két sajátosságban nyilvánul meg, nincs a rendszermeghajtókban alapvetően szükséges hibajavító funkciója és nem parkol!
Pontosan amiatt, hogy az akár 32 kamera vagy egy NVR rendszer optimális működését biztosítsa.Egyébként meg tudod nézni a parkolást és módosítani is tudsz a widle3 Linuxos megfelelőjével, ebben a leírásban benne van, hogyan. Az írás címe ne zavarjon.
Ezt a fejezetet kell nézned: Change the idle time on Linux
Itteni szakiknál is érdeklődhetsz, én kb 8 éve olvasgattam HDD-kről, akkor még a Purple elődje az AV-GP volt. Átfuthatod még King szaki igen szakszerű írásait is. A vége úgy is az első mondatom lesz.
-
válasz
vadkörte #73887 üzenetére
Ezt a függőséget nem nagyon értem, nem Debian az, hogy ilyennel bohóckodjon. Amúgy én azt szedném le először, aminek szüksége van rá, meg mindent, ami gyárilag ezzel kapcsolatban fenn van és úgy kezdeném felrakni a linkeltet. De persze csak óvatosan kockáztass.
Ahhoz az AMD APU-hoz jók a nyílt driverekj, nem kell a zárttal foglalkoznom?
Persze, a nyílt az tökéletes, a zárt amúgy sem home usereknek készült, hanem professional használatra.
A Manjaro egy kiváló OS, nekem nagyon bevált. de nem a hozzá hasonló felhasználóknak. Neki annyi kell, hogy ha bekapcsolja a gépet, az mindig működjön, de neki ne kelljen a lelkivilágával törődnie.
Ez tényleg így van, ezért teszek fel én is mindenkinek Mint Cinnamont, ez olyan, mint egy hűséges blöki, a Manjaro meg mint egy hisztis macska, azt én se mernék senki gépére telepíteni, aki nem velem egy háztartásban lakik. Bár annak meg főleg nem.
-
válasz
vadkörte #73881 üzenetére
De csak ez miatt nem fogok Debian/Ubuntu vonalra váltani a jól belakott Manjaro-ról
Pedig kizárólag erre gondolva linkeltem neked a drivert.
Az az említett gép a mostani Cinnamonokat már elég jól futtatja, ha csak böngészőt használ meg átlagos home user, akkor a Mint Cinnamon is jó lesz, AMD APU-val még a VGA driver problémákat is kikerülted. Elsőre jó választás, ha mégse olyan, amilyenre számítottál, akkor Mate, XFCE jöhet.
KDEnlive helyett meg majd keresel mást, rengeteg alternatíva van, ha nem muszáj, ne rakjuk fel a fél KDE-t egyetlen program miatt.Azért ilyenkor ez jelzésértékű, mit rakna fel az ember mások gépére. Nem lep meg, hogy nem Manjaro jutott eszedbe.
-
Pedig szoktam érteni, de lementem bagzani és mobilon megint feljött az utolsó hsz és kapásból leírtam. Utána gyanús lett a két smile, de mondom nem baj, hátha másnak jól jön egy ilyen kevésbé bonyolult --help vagy csak mindig berakom a képet a programkód szöveggel.....
Nem való már ez nekem, kezdem belátni.
-
Kijelöl, rákattint, elküld
(#73873) csixy
Pastebin egy ilyen szövegsorhoz?
ubyegon@MintCbeta-8570p:~$ test -d /sys/firmware/efi && echo UEFI || echo LEGACY
LEGACYÍgy értelmezhető a parancs és a kiadott eredmény is. Felőlem pastebinezhetsz is. De ki vagyok én, hogy a topik használatát oktassam.......
Elegem is lett egy időre ebből a topikból.
-
A
gomb értelmezhetővé teszi a parancssort és a terminal kimenetet! Használatához nem kell Premium tagnak lenni, teljesen free.
-
Nagyszerű, +1 értelmetlenség a köbön.
Imént viszont ezt írtad:
... Ennyi. Én ehhez a csörtéhez többet nem fogok hozzátenni. Passz. ... Rebetli.
Egyetértünk, aminek UEFI-hez van köze, azzal nem foglalkozom ezután. Már annyiszor leírtam, de mindig elfelejtem. Mindenki azzal b*ssza el az idejét, amivel akarja. Én inkább foglalkozom a 860 EVO fw frissítés blog összegereblyézésével meg az NVME SSD-k témájával, mert már totál elfelejtettem, miket akarok írni.
Fenti témát amúgy Cigam ft-vel kezdtétek én csak belevauztam. Kiszálltam belőle.
Hsz-be hányt szöveg helyett:
gomb
-
válasz
CPT.Pirk #73858 üzenetére
Nálam is 502 csomag frissítése vigyorgott és valami 4giga helyet írt, de ezt lehet félreolvastam, igazából csak a kolléga gubanca miatt bootoltam be gyorsan, de azért upgrade-eltem is egyet.
Szóval ez nem olyan gáz egyébként, rollingosok gyakorlatilag letépték az arcomat, mikor azt írtam anno, hogy elég rázós lehet a frissítés, ha már igen rég nem volt megejtve! Ennél mondjuk kevés logikusabb állítást olvastam mostanában, de rég tudom, hogy az Archer komák orra felsősínre van akasztva mégis roppant vicces komák.
valaminek as letöltésébe beleragadt a pacman
Egy ilyen azért okozhat meglepetéseket, nem csak mobilizmo kollégánál,
-
válasz
mobilizmo #73856 üzenetére
Jó, hát ezeket ne is sorold, végül is Manjarot használsz!
Amiből idéztem sorokat, azt nemrég raktam fel épp szucstom koma dícséretei alapján, amúgy tényleg jól is ment, minden OK volt, nem negyedóra alatt lelt rá a wifire, mint az előző verzió. Aztán második boot már a látható okokból hozta is a jól megszokott kernek panicot! De mindegy, ha valamit meg akarok nézni rajta, ott a fallback.
Vicces ez a számozott verziós rolling amúgy.
(#73855) szucstom
Csak odafigyelek, hogy ne nyissak meg olyan linket, ami full bizonytalan.
Ez de jó szöveg!
-
válasz
mefistofeles #73852 üzenetére
de azért ne mond, hogy bizonyos oldalak látogatása nem növeli meg akár jelentősen az elvi esélyt .....
Én ezt bizony nem is mondtam, egyszerűen ezen az óvatosan/megfontoltam látogatom az oldalakat szövegen kacajgtam mindössze. Egy időben én is mindenféle veszélyes oldalakat is látogattam, szopott is be vírust a WInem anno, hiába volt azon ilyen-olyan irtó. Többek közt ezt elégeltem meg a Winnél.
-
-
válasz
mobilizmo #73839 üzenetére
Nálam is ez volt a végén, de szerencsére befutott egy Archer hozzáértő, így nem nekünk kell bénáznunk. Ez a cache clean eszembe nem jutott volna.
Ha mégsem megy az upgrade, rakd be a script szövegét pastebinnel ide és BoB szaki megszagérti.
Nálam lefutott a frissítés, de a kernel panicot okozó sort ez sem rakta rendbe, pedig most nem kinódom manuálban ezzel:
Generating grub configuration file ...
Found theme: /usr/share/grub/themes/manjaro/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.6-x86_64
Found initrd image: /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.6-x86_64.img
Found initrd fallback image: /boot/initramfs-5.6-x86_64-fallback.img
Found Linux Mint 19.3 Tricia (19.3) on /dev/sda1
Found Ubuntu 20.04 LTS (20.04) on /dev/sda5
Found Linux Mint 20 Ulyana (20) on /dev/sda8
Found Debian GNU/Linux 10 (buster) on /dev/sda9
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+/memtest.binsudo pacman -Sc parancsnál mindkét esetben igent válaszd szerintem.
-
válasz
mobilizmo #73836 üzenetére
Aham, akkor marad az előbb említett lddd parancs, futtasd le, amíg nem jön valaki, aki ismeri az Arch alapú témát.
Nálam lefutott az ellenőrzés, de ugye itt nem is volt törött csomag:
[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo lddd
[sudo] ubyegon jelszava:
==> Go out and drink some tea, this will take a while :) ...
-> DIR /home/ubyegon/.local/bin
find: '/home/ubyegon/.local/bin': No such file or directory
-> DIR /usr/local/sbin
-> DIR /usr/local/bin
-> DIR /usr/bin
-> DIR /usr/bin/site_perl
-> DIR /usr/bin/vendor_perl
-> DIR /usr/bin/core_perl
-> DIR /var/lib/snapd/snap/bin
-> DIR /lib
-> DIR /usr/lib
-> DIR /usr/local/lib
-> DIR /usr/lib/libfakeroot
-> DIR /usr/lib32
-> DIR /usr/lib/openmpi
==> Files saved to /tmp/lddd-script.XIcbMég a használt tükröket nézném meg a helyedben illetve váltanék, hátha....
-
válasz
mobilizmo #73834 üzenetére
Nekem is ezt írta. akkor próbáld sudo pacman -Syu paranccsal.....illetve nem lehet, hogy fel kell rakni ezt a
findbrokenpkgs
csomagot? De, a pamac-ban most néztem, telepítsd fel a csomagot előbb.Vagy felrakhatod a
devtools-git
csomagot és utána terminalból a lddd parancs csinál egy hosszú átvizsgálást, kb így néz ki, nem fog mozdulni egy ideig semmi, hagynod kell dolgozni[ubyegon@manjaro8570p ~]$ sudo lddd
[sudo] ubyegon jelszava:
==> Go out and drink some tea, this will take a while :) ...
-> DIR /home/ubyegon/.local/bin
find: '/home/ubyegon/.local/bin': No such file or directory
-> DIR /usr/local/sbin
-> DIR /usr/local/bin
-> DIR /usr/binHirtelen ennyit tudok segíteni, rég láttam már a Manjaromat, sajnos ez is kernel panicos.
-
Szerencsére nekem is bejön ez az igen rendhagyó látásmódod az egyszerűség kerülésével kapcsolatban.
Minap még elkezdtél visszaszámolni, hány napod van hátra, most meg itt hosszútávra tervezel!? De vettem a célzást, hogy én rükverzben haladok.
Kibukott egy pici bug, ezért nem kell haragudni.
Normális használat mellett ez sem bukott volna ki, ha Mintesek tudnának rólad, tuti felvennének tesztelőnek, de különben ha lenne is bug, nekem beleférne még az is. Ha csak ennyi bug lenne minden disztróban, mint a Mint beta-ban, azzal sokan kiegyeznének. Valamit az első telepítésemen én is elügyeskedtem, ráment 1 órám, de nem sikerült visszacsinálnom, de mivel panel kisalkalmazás, így nem gond, ezek amúgy is később csiszolódnak a stabil rendszerhez. Például időjárás panelapp mindig később lesz csak jó, most már beta-ban is tökéletes, sőt! Eddig be kellett állítanom a lokációt, most már azt sem kellett.
Sok választásod nincs, el kell fogadnod, hogy a Mint Cinnamon beta egyszerűen jó, mivel 6+ éve kevesen használják ugyanazt a rendszert és van ennyi viszonyítási alapom. Ez nem hozzáértés, hanem egyszerűen látok. Most még csak nem is úgy, mint egy látóasszony.....
Szóval nincs indok, miért használsz UEFI-t, ez a jövővel kapcsolatos dolog......
Szóval ez csak mese. De ebből érthet fórumtársunk is, miért cikizted a DVD-ről való telepítést!
-
Ezek szerint ezt (#73816) feleslegesen körmöltem ide? Nem az UEFI-vel van bajom, hanem a bugyuta erőltetésével olyan hardvereken, amik nem csipázzák! Addig ment a hype, hogy UEFI a jövő, ki használ már elavult legacyt!? Na vajon ki? Akinek a gépe sem éppen mai darab! Kiknek van ilyen? A többségnek. Jogosan nyekergek, ha mindenki nyomja ész nélkül az UEFI-t mégis? Jogosan hát!
Nem? Nincs jelenleg olyan OS, amit ne lehetne felrakni legacyban.
-
-
Látható, hogy bármennyire is nem akarja az a vas, mégis rávarrjuk a Mintet,
Azt tudom, ha kell flex-szel is!
Hát mi kihasználjuk keves Egon barátom.
Öööö melyik is az az előnye konkrétan? Olyant mondj ám, ami legacyban nem lenne meg! Köszi előre is.
na erre se fogok választ kapni
Az meg kifejezetten érdekes, hogy dvd-ről telepítsük az UEFIt
Gyanítom, hogy ezt a jelenséget 32 bites verzió esetén lehetett megfigyelni. No de 32 bit meg UEFI együtt?
-
válasz
mefistofeles #73818 üzenetére
Akartam is írni, hogy Te is kiemelted, hogy neked működött, de annyira egyértelmű volt, hogy ezt én is látom....szóval rád ez most tényleg nem vonatkozik, de amúgy is inkább általános jelenség ez, elfeledkezünk arról, hogy a hardvereken is sok múlik, főleg amiatt, mert igen sok van belőlük, különbözőek és gyakran esetleges kompatibilitással áll össze egy rendszer belőlük.
Dehogy vagyok harapós, ez csak a tegnapi folytatása Papogány komámmal, igaz az a Mint topikban alakult.
Pont az UEFI-ről is volt szó tegnap, mennyire utálják egyes hardverek, amik még nem igazán vagy csak hibridben voltak rá felkészítve. Erre mondtam Papogány komának, mi a ragyának kell azt a sz*rt erőltetni!? Különben még ma sem egységes az UEFI, minden gyártő alaplapja másképpen kedveli. De legalább egy emberről hallanék aki a tényleges előnyét kihasználná.....
-
Már hárman is beszélgettek itt szoftverekről, holott mindhárom kérdés hardverfüggő jelenség. Gyakorlatilag a Linuxos kérdések jelentős része hardverekkel kapcsolatos működésről szól, mégis amikor valami nem kerek, kizárólag azt látom, hogy a szoftverrészt emlegeti mindenki.
A szoftvereket hardvereken működtetjük a megfelelő driver, fw komponensekkel összetapasztva, nem? De.
Akkor itt is: a Mint Cinnamon 20 beta tökéletesen működik. Asus alaplap nevű hardveren eddig az összes Mint bootolható lett volna UEFI-ben is. Megint csak a hardver, mert egyszerűbb azt írni, hogy a Mint (bármi más) így/úgy/úgy nem?
-
válasz
Sanyi.mTs #73768 üzenetére
Igazán nincs mit!
Célszerű megjegyezned, ha weboldalról töltesz le valamit, .deb vagy .targz, mindig az a jó Minthez, ahol Ubuntut írnak ill Debian/Ubuntut és nem a más rendszereket, ez nekünk többnyire nem lesz jó. Ha több olyan csomag van fenn ill PPA-nál választani lehet, akkor viszont figyelni kell az Ubuntu verzióját, ami az aktuális Mint alapja. A többi szintén nem lesz nekünk jó.
-
válasz
Sanyi.mTs #73766 üzenetére
Neked felülről a második kell egyébként, ami .deb formátumban van! Azt meg a Gdebi szerintem automatikusan megcsinálja kattintásra, ha nem az jönne be a fájlra kattintáskor, akkor indítsd el a Gdebit és abból telepítsd.
Ha ide kattintasz, elméletileg pont az jön le, ami neked kell majd.
Teljesen jó a TW, ha már ismered is, akkor ne keress másikat.
-
válasz
mefistofeles #73759 üzenetére
Szeva!
Nehéz így, ha fene se tudja mit mondtak a másik fórumon, így senki nem kezd el köröket futni, hogy aztán azt írod, á ez volt már amott is.
r8168-dkms
fenn volt valamelyik disztrón? Mint 20-on tárolóban van a8.048.00 (2020-01-08) verzió, de már az előzőben is volt linux-5.4.patch. Rakd fel az említett fw drivert, hátha, ha viszont nálad az telepólt, akkor bakfitty. Itt is ezt írják. -
Super, hogy ennyire jól működik a géped, ez a lényeg, a BT-ot meg hagyd a fenébe, amúgy sem működnek ezek stabilan. Én már nem is próbálkozom, mert attól agyfrászt kapok, hogy szól a film egy darabig, aztán bakfitty vagy hívnak telón és semmit nem hallok a fülesben, az előtérben meg csak úgy süvít jóanyám hangja. Jó, ez nem a gép miatt van, de egyszerre sok BT eszköz van egy helyen, az kavarcot okoz. A karakterek nagyítására több mód is van, ha Cinnamont használsz és a 20-ban lesz az az új lehetőség, aminek most nem ugrik be a neve. Valami ilyesmi:
Én szoktam itt is kicsit nagyítani, nem csak betűméretet, hanem szövegméretet is. Neked is javaslom ezeket az opciókat!
Ez már a Mint Cinnamon 20 beta.
-
-
válasz
vadkörte #73738 üzenetére
No így már értem, miért kellett nagyon tervezetten költened a forintokat! Ha ennyi dolgot vásárol egyszerre az ember, akkor már tényleg körül kell járni a témát.
Ha így oldottad meg két darabból a meghajtók kérdését, így is tökéletes lett, én amiatt is említettem az 500GB-os WD Blue 3D-t, mert azzal egyben megoldottál volna mindent. Külön tárolásra teljesen jó a WD Green is.
Az, hogy egy SSD mennyire ajánlott vagy sem érdekes, a Samu 840-em sem volt ajánlott, sőt...
No itt azért időzzünk el kicsit, az, hogy valami ajánlott, nem csak arra vonatkozik, hogy mennyire tartós.
Rendszer és általános napi feladatokra mindenképpen Blue javasolt a Green helyett és figyeld csak a következőket! Bár lehet, hogy ismered ennyire a témát, akkor majd okul belőle más, aki olvassa. Kb annyi a különbség, hogy a Green a 256GB-ból 240-et enged a felhasználónak birtokba venni, a Blue meg 256-ból 250-et. Előbbiben nincs DRAM memória a cache-nek, valószínűleg ezért 10GB-tal többet hagytak gyárilag lefoglalt helynek, hogy az overprovisioning optimálisan biztosítva legyen és ne tudjon belassulni az eszköz végletesen. Blue esetén van DRAM cache, emiatt válik alkalmasabbá rendszerfuttatásra és általános napi használatra. Fura, de tárolási célokra épp egy 250GB-os lenne megfelelő DRAM cache nélkül, de mivel a felhasználók azt is használnák minden másra is, így a gyártó gondolkodik helyettük.
A Samu 840-nél voltak problémák, amiket ha jól emlékszem fw frissítéssel orvosoltak, ott sem a tartósságával voltak gondok.
-
Az nagyszerű, ha le tudod majd tesztelni a csatlakozót, de ez a linkelt Sata csati tényleg beleférhetett volna még, de kb ennyire számít minden apró bigyó is a költségek lefaragásánál.
A képek alapján elég zavaros a belső, nem hasonlít a 8570p-re egyáltalán.
Ismerve munkásságodat, nem sok kétség merülhet fel, hogy valami frappáns módon megoldod ezt a helyzetet is. Ha még a gép is túléli, az lesz majd az igazi megnyugvás.
Lehet neked érdemesebb lett volna csak egy vázat venni aztán a többit összehozod már Te is. -
Esküszöm eszemben volt a multkor megkérdezni, nekiugrasz-e majd az új gépnek is a flex-szel.....hát naná!
Egyébként maga az ötlet zseniális, ha fizikailag odatuszkolod a leműtött csatolót és csatlakoztatni tudod az SSD-t, mivel ez történik akkor is, ha normál állapotokat tételezünk fel. Ehhez egy ilyen legolcsóbb optibay is elég, maga a külső belső csatolósor kell neked úgyis. Két dologra kell viszont felkészülnöd, a kisebbik gond, hogy itt SATA1, esetleg SATA2 csatolás van bekötve.....no és a zárószó a kulcs, ha be van kötve bármi is! Sok esetben, ha nem szánnak az adott kiépítésbe eszközt, de a lap fizikai kiépítése adott ugyan, maga a túloldali forrasztás egy másik profil alapján készült, ilyen gyakorta van. Így aztán bakfitty! De ez nem 100%, csak készülj erre az eshetőségre is, vagy akár beforrasztod Te magad, de gyanítom ez nem csak ennyi lenne.
Várjuk kíváncsian a fejleményeket!
-
válasz
szucstom #73729 üzenetére
Na várjunk, Te azt írod, hogy a WD-vel rossz tapasztalataid voltak, de én egy konkrét tipust írtam, ami viszont bizonyítottan nagyon jó! Érted azért a különbséget. Anno a WD HDD-k közül volt nem ajánlott, a Green például, hullott, mint a légy. Aki ezekkel találkozott, azt írta volna, hogy WD HDD-t soha, érdekes módon a WD Black viszont nagyságrendekkel jobb volt és az is a többi konzumer HDD-knél. Szóval konkrét tipus esetén más kicsit a felállás.
Egyébként pont azért írtam, hogy egyéni szocproblem, mert valszeg tényleg csak én vagyok így vele
Ez szinte biztos!
-
válasz
szucstom #73727 üzenetére
Nyugtass meg, hogy most ez csak poen volt! Egyrészt a WD Blue 3D nem az első WD Blue SSD széria már, másrészt a konzumer középkategórai 3 javasoltja mindenki által az imént linkelt Milyen SSD-t topikban a szintén imént említett 3 tipus!
Egy tipus van utóbbi egy évben, amit mindenki ellenjavall SSD-s topikokban, az pedig éppen az Kingston A400-as.
(#58937) Raymond hsz-től olvasd, miket írnak A400-ra.
-
válasz
vadkörte #73724 üzenetére
Szeva!
Nagyon okosan csináltad, aranyáron adta volna a bolt a használt eszközöket. SSD vásárlásról ejtünk most pár szót, a három nem belépő szintű 250GB-os SSD-ből a WD Blue 3D 250GB kell neked 15eft-ért! Semmi más, az pont abba a gépbe van kitalálva! 21eft-ért már az 50GB-os vehető, nekem éppen az van a HP 8570p-ben fél éve, de ha bizonytalan vagy, hogy nem beszélek-e zöldeket, nézz be a Milyen SSD-t vegyek? topikba, 3 tipust fogunk ajánlani, a WD Blue 3D, MX 500 és 860 EVO-t.
Ja és PCX-től venném.
Amit Kapitány írt, az úgy van, swap partició kivételével, mivel az az Ubuntu alapúak automatikusan hozzák létre, fájlként. EXT4 maximálisan továbbra is, vannak ugyan flash alapúakra optimalizált fs-ek, de Te csak maradj az EXT4-nél. Ha Arch alapú disztrót raksz fel, annál nem ugrik be, hoz-e létre swap file-t, de 8GB fizikai memóriánál különben nem is sokat számít, de ahogy látom a Mint is létrehozott 1GB swap fájlt a 12GB fizikai RAM mellé.
Használd egészséggel! Nekem eddig az összes kezem közé került Elitebook nagyon bejött!
-
#Realtek Bluetooth lwfinger
#Realtek rtlwifi lwfingerlwfinger lehet a megoldás, főleg mivel itt az oldal legvégén találtam külön BT fw-t. Ügyeskedj, mert ha ezzel nem megy BT, akkor nincs neked kékfog.
Igaz, hogy itt ebben a 8821a fw van.......
Gondolom ilyet raktál fel, ami ebben is van.
Ha wifid sem lesz a végén, ne engem szidj!
tartalék:
-
Ez azért jól hangzik, de nem lehetne eltávolítnai magát az ICE-ot is? Nekem nem kell ilyesmi, és jó lenne leállítani, mint "szolgáltatást" hogy windowsos hasonlattal éljek. Hogy ne lógjon a rendszeren feleslegesen, ne használjon erőforrást.
Nem ismerem ezt az ICE-t, de ha körülnézel, csak láthatod, hogy az egy csomag-e, amit lehet törölni, de ha viszont szolgáltatás lenne, azt is ki lehetne kapcsolni, ha egyáltalán futna így, hogy nem is vetted alkalmazásba, Ahogy láttam anno, ez a szép színes disztró sok elemet a office kinézetű Cinnamonból vett át, így érdemes lenne megnézned a Rendszerbeállításokat, lehet, hogy az is a Mint-től átemelt és akkor ott valami Indítópult néven lévő almenüben látni fogod az ICE nyomait és ki is tudod lőni. Ha nem, akkor meg még mindig itt van az ebben a hsz-ben lévő services kilövés, szóval gond egy szál se!
A kinézet dologban én kicsit nem értek egyet veled, de az igaz, hogy az alapkinézet szolid a Mint összes változatánál. Peppermint anno nekem csicsa volt kicsit, de inkább túlzott öszvérsége nem jött be. Ha lightos akar lenni egy disztró, akkor ne egy fullos DE elemeit építse magába részben.
MInt jó lehet B tervnek.....jaj, megyek is kisírom magam, ez nagyon szíven ütött!
-
válasz
Rimuru #73717 üzenetére
Ha megnezed mire valaszoltam talan megerted miert batorkodtam berakni ezt a listat.
Kéklufi, ez fájt! Én azért szoktam követni a thread-et t9bbnyire, most is pontosan értettem, miért írod a listát, de ha ennyire gyengeelmém lenne is, láthattam, ahogy a nyilvánvaló kérdésre többen is válaszoltak, még valaki az én accommal is rakott be egyet! Gondolom alapból feltételezted, hogy ha hozzászólok valamihez, akkor csak kekeckedés lehet az alapja!
Hát kabbe b+
Igaz hogy nem mindenkinek de tok hasznos cuccok vannak ott.
Nekem éppen volt egy hasznos, szóval örülök, hogy beraktad a listát! Bár ez a tömörítés dolog nem érintett meg, de a homebank nagyon jó és felismertem egyből, hogy pár éve már ez fenn volt nekem valahol és tetszett! Szóval thnx!
Igaz belőled nem néztem ki, hogy ilyen GUI-s flancokat használsz, amikor ott látom a synapticban ezt a CLI-s bankingert is. No mindegy, Frawly komának viszont jó lesz ez a minimalista disztrójába.
-
válasz
Rimuru #73711 üzenetére
Kb ilyen varázsszóra gondoltam egyébként, de nekem a lista elején azok a kategóriajelző előtagok sem voltak annyira rémisztőek. De nagyon rendes tőled, hogy a kedvemért beraktad lepucolva a listát!
Lássuk be, hogy visszatérő fórumtársunk annyira nokedli kérdést tett fel, hogy kénytelen voltam megnyugtatni, hogy ne nagyon akarjon rácuppanni a Gentoo-ra.
Ez a
pigz
ismeretlen, de tetszik neve alapján.Tévedtem, nem annyira érdekes már így :
pigz, which stands for Parallel Implementation of GZip, is a fully functional
replacement for gzip that takes advantage of multiple processors and multiple
cores when compressing data.*************************************************************
Viszont ha már érdekességekre rácsodálkozás van, ez a
homebank
tényleg az, amit a neve is sejtetni enged, erre lehet, hogy befizetek! -
válasz
lypen99 #73710 üzenetére
Ja, hogy Te is nagy visszatérő vagy, mint a hagymásvér disznóvágáson! (sok hp alkalmazása esetén csak)
Volt Mint 19-ed és Ubuntut raksz fel mégis? Pedig épp most ecseteltem a Mint topikban, milyen atomstabil a Mint 20 beta. Hát Te bajod, ha Ubuntuval szenvedsz. De elgalább a Winx-et hátha dobod végleg.
-
válasz
lypen99 #73708 üzenetére
Ha nem jön be a Gnome3 felülete vagy gubancok vannak a friss Ubuntuval, akkor rakd fel a Mint Cinnamon 20beta-t, jóval kezelhetőbb a Cinnamon felülete és eddig, mint mindig, atomstabil a beta verzió. De nem hiszem, hogy gondjaid lennének az Ubuntuval, szóval sok sikert és üdvözöllek a nokedli Linuxosok táborában!
-
válasz
lypen99 #73704 üzenetére
Igen, igen kezdem érteni.
Ha ez ilyen hamar van, akkor sok gondod nem lesz! Legjobb supportja user szemszögből az Ubuntunak van, így ez az összes verziójára és deratíváira is érvényes. El kell döntened, mit akarsz pontosan, felhasználási terület például, kiadás alapú vagy rolling rendszerű Linuxot szeretnél és milyen asztali kezelőfelülettel. Linux Mint Cinnamont nem javaslom, mert azt csak fel kell tenni és működik.
Legjobb wikije viszont Arch, Gentoo disztróknak van. Legtöbb leírás, megoldás cross-platform egyébként, ez mondjuk logikus. Ami más az a csomagkezelés és a frissítési metodika. No neked kb elég is ennyi indításnak.
Szóval vesd bele magad!
-
válasz
lypen99 #73700 üzenetére
gparted
htop
acpi
acpitool
ibam
notepadqq
smtube
nload
speedtest-cli
pulseeffects
mkchromecast/gnomecast
ffmpeg
selene
mkvtoolnix-gui
tree
qbittorrent
npm
coronavirus-tracker-cli -g
tlp
libinput-tools
hddtemp
psensor
kazam
fzf
gitAmúgy ha rendes disztrót telepítesz, akkor abban alapból fenn van elég sok, amit itt a kollégák felsoroltak. Nekem ez a tegnapig használt Mint Cinnamon 19.3-on volt felrakva. Ha már kérdezted, abban alap a Flatpak is. Épp tegnap esett szó erről is.
Más kérdés, hogy minek használnád a Flatpak, Snap megoldásokat, amikor minden megvan normál tárolóban ill egyéb forrásból.....
Ezt a topikot bogarászd át, szerintem ezekből a gyors listáinkból sok ötletet nem szedsz össze, kéklufi koma Gentoot listájából főleg nem, de nem paramcsokról van szó, csak beírt terminalba valami varászszót és azt a listát kapta. Ez ilyen.
-
ICE szerintem, amitől tartasz, de nem kell használnod.
Képek alapján jobban tetszik? Ez addig tart, amíg felrakod, után úgy szabod testre, ahogy szeretnéd, ha viszont nem csak kinézet alapján való testreszabásra gondolunk, akkor a Mint Cinnamon felülete jobban konfigolható GUI-s Rendszerbeállítóval. Valamivel nagyobb erőforrásigény, de fullosabb a felület, kezelhetőség, Themes Cinnamon pár tipp.
Ha már erőforrásigény......hát igen, mihez viszonyítunk? Megyek benézek a Látóasszonyok topikjába, hátha tudják, milyen gépre szeretnél telepíteni.
-
lvm+efi -n nem jelenik meg a grub menü
Köszönöm, erről tényleg halvány fogalmam sem volt, nem is találkozhattam volna ezzel így soha, lvm+efi eddig kimaradt. Ezek szerint régebben nem volt még ilyen gond, azért lepett meg.
6.366s NetworkManager-wait-online.service
Ez mondjuk különösebben nem fog hiányozni, remélem. Szóval köszi az infót!
LVM-et is értelmetlennek tartom ebben az esetben, egy meghajtó-egy OS.
-
válasz
hódmaci #73679 üzenetére
Bár szerintem most sem tökéletes mert induláskor még csak fel sem tűnik a linuxmint logó.
Lehet, hogy ez nem változtat semmin, csak nem látod a visszaszámlálót, kozmetika. A kikapcsolt szolgáltatások rövidítik elméletileg a boottime-ot. A logót visszarakhatod ill hátteret is rakhatsz be a grub-customizer használatával, sőt konfigolhatsz is. Most jutott eszembe, nem szoktam használni, nézd meg szerintem.
A lényeg, hogy attól, hogy a rendszer elindít bizonyos szolgáltatásokat, ez normális, van amikor hiba miatt lassú a boot, például egy csatolásnak rossz UUID-je van, de itt nincs ilyen gond.
Tesztelgesd csak nyugodtan a rendszert az új SSD-n!
*közben találtam leírást az említett sorról
-
válasz
hódmaci #73676 üzenetére
Az első a samba-hoz kell, ha nem használsz samba-t, azt is kilőheted, viszont a másodikhoz csak tippem van. Nem pipáltad be telepítéskor a meghajtó titkosítást? Ha igen, akkor ez az LVM miatt van, de ezt se használtam még, nem tudom, ki lehet-e kapcsolni ezt a szolgáltatást, de szerintem ennyi plusz idő kell neki a bootnál. Ha nincs szükséged LVM-re, gyorsabb ha újratelepíted és nem pipálod be a telepítés elején. Azt hiszem ott lehet ezt bejelölni, ahol az automata bejelentkezést is, amikor megadod a nevet, felhasználónevet, jelszót.
(#73677) BoB
GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT=0
Ez mi a bánat? Nem találkoztam még vele. Jobb, mint ha kikapcsolná a szolgáltatásokat?
-
válasz
hódmaci #73672 üzenetére
Igen látom, szépen a képernyő alján számol.
Aham, OK, annak semmi köze a GRUB-hoz szerencsére.
ez a bűnös és ez a szolgáltatás totál felesleges:
6.366s NetworkManager-wait-online.service
Ebben a hsz-ben benne van, hogyan tudod kilőni. Ja várj, a kilövés ebben nincs benne, csak az ellenőrzés......
Itt ebben van pár leírás a How to enable or disable services? témában.
Gyakorlatilag a
sudo systemctl stop NetworkManager-wait-online.service
sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.serviceparancsok kellenek és
reboot
-
válasz
hódmaci #73670 üzenetére
Mivel említed azt a 30 másodpercet......ezt látod is, ahogy megy a visszaszámlálás? (a default késleltetés amúgy 10 sec)
Nem telepítettem még így, de tényleg nem kéne a GRUB beállítások miatt visszaszámlálnia.
systemd-analyze blame
terminal kimenetet is meg kéne nézni.Az előző update-grub utáni reboot-ot követő kimenet kéne.
-
válasz
#63718632 #73649 üzenetére
Ja persze, az SSD ilyen szempontból igencsak különbözik a HDD-től, amit véglegesen törlünk, az tényleg végleges lesz, ha a TRIM átgereblyézi a NAND-okat, márpedig megteszi, ha alapból discard opció van FSTAB-ban, akkor gyakorlatilag azonnal. Mondjuk nekem HDD-nél is volt fájdalmas, mikor egy hosszú HDD-k közötti másolás alatt ügyködtem és valami miatt tty-t váltottam, kb 300GB film kampeca lett.
(#73650) szucstom
Szagértő a lóf*sz, 6 éve használom, ebből 3 évig érdekelt/foglalkoztam vele, ma inkább már csak használom és egyre kevesebb dologra emlékszem. De a feltételezés nagyon szimpatikus ettől még!
Baromságot én is írok szerintem, de ha észreveszem ritkán, kijavítom, ha más dörgöli a pofámba, akkor elkezdem vadul megmagyarázni még azt is.Büntiből elolvastam, de ennél jobban én se tudtam volna megfogalmazni.
Ez már felér egy fél dicsérettel!
(#73648) Pörp
Szerintem a kernel elintézi, de csak desktop Linuxot ismerem ilyen szempontból, szervert nem. Én már raktam másik gépbe telepített meghajtót és simán bootolt onnan is. Desktopból notebookba is. De ezer% persze így sem lesz ez, csak nagyon valószínű.
-
válasz
Rimuru #73631 üzenetére
Nem csak én fáradok, úgy látom!
ahol fél éve meg sem nyikkannak - szinte biztos vagyok benne hogy van olyan SW a gepeden ami tobb mint fel eve nem frissult, megis jol el vagy vele.
Mutatsz még egy disztró weboldalt, ahol az utolsó kiadás óta nulla információ került fel? Mert én qrvára nem a sw-ek frissüléséről írtam. Az még OK, hogy Twitteren már évek alatt született egy saját bejegyzésük, de a honlapon egy árva betű sem? Életszerű ez egy élő disztrónál?
Függetlenül a DW-től, ez egy alvónak látszó disztró. Azért rolling disztróknál fél év alatt pár szó csak esik az addig frissült 1250000 csomagról......
-
válasz
szucstom #73641 üzenetére
Nagyon jó munkamegosztás! Mondasz egy mondatot, a részleteket meg rám hagyod.
Ezért büntiből nem ártana, ha elolvasnád, amit írtam, nincs-e benne valami marhaság, mert a megszokottnál is tompább vagyok már így iccaka. Bármilyen meglátás csak előrevisz jelenleg. Még akár baromságot is írhatsz, nem lenne példa nélküli......
-
válasz
hódmaci #73642 üzenetére
szucstom koma egész jó irányba indított, de kicsit hangolható még ez.
Hát inkább ahhoz ragaszkodok, hogyha valami oknál fogva újra kell húzni valamikor a rendszert később akkor a /home "sértetlen" maradjon
Sajnálnám a sok dokumentumot, képeket amiket akarok tárolni, kezelni rajta
Ez így nem működik sajna, tök mindegy mi okból kell újrahúzni a rendszert, a külön /home arra jó, hogy újrahúzáskor ugyanazon beállítások maradjanak meg, amiket már bekonfigoltál. Ha a második mondatodat nézzük, akkor elárulom, hogy SSD-n semmilyen dokumentum nincs biztonságban, ezért a /home-ban lévő fontos dokumentumokról, képekről mentés kell készítened, mert ha az eszköz vezérlője megadja magát, akkor ezeknek lőttek. Ez nem HDD, hogy csak úgy vissza lehet nyerni elveszett adatainkat.
Timeshift szintén arra való, hogy a rendszert magát őrizd meg vele olyannak, amilyet egy esetleges összeomlás előtt kialakítottál. Dokumentumokat, képeket nem mentünk Timeshifttel, értelmetlen, felesleges és helyigényes macera. Egyszerűen átmásolod őket oda, ahová biztonsági mentésként tárolni kívánod! Ez ugye értelemszerűen nem ugyanez az SSD lesz, márpedig a Timeshift mentési helye ugyanazon eszköz lehet. Timeshiftról pár észrevétel innen az utolsó 3 hsz érdekes.
Fentiekig eljutva ebben a helyzetben az célszerű valóban, ha engeded a telepítőnek, hogy automatán megcsinálja a telepítést a teljes meghajtóra.
Nekem így elsőre ez lenne a javaslatom, de ha ezen átrágod magad és vannak még kérdések vagy döntéseid ezzel kapcsolatban, akkor megyünk tovább. Csinálhatod persze más módon is az egész telepítést/particionálást, de fenti módszerrel 95%-os biztonságban vannak az adataid, minden más módszerrel max 50% lesz az érték! Szóval ezzel kalkulálj.
(ha valahol értelmetlenséget írtam vagy csak nem érted, inkább kérdezz rá)
Ha manual particionálást akarsz, azt is lehet, de kevésbé rugalmas egy ekkora méretű SSD-nél. Ha így van, azt is megbeszélhetjük.
-
válasz
csocsoszán #73626 üzenetére
Mondtam kezdő vagyok. De nem értem miért kell bármit is frissíteni ha működik.
Ezt én sem értem. Mégis így van.
Van a kiadás alapú disztró, aminek van egy stable alaprendszere és az ezen futó programok időnként frissülnek. Van a rolling alapú disztró, ahol gyakorlatilag folyamatosan minden frissül. Ez van neked. Emiatt kérdeztem, frissült-e mostanában, mert abból tudtuk volna, hogy él-e még az, amit használsz. Nagyon konyhanyelven írtam, ennél azért bonyolultabb, de nem sokkal. Ha nem nagyon futnak neten dolgok, akkor akár frissítés nélkül is kibírja a rendszer sokáig, ebben igazad van. Aki ezt a rendszert ajánlotta neked, a "nagyok", nekik meg gratulálok. De ha működik minden, végül is.....gondban akkor leszel, ha valami nem úgy működik majd, ahogyan kéne neki.
-
válasz
Rimuru #73625 üzenetére
Egyebkent wikipediahoz hasonloan mukodik vagy proprietary cucc a distrowatch?
Fene se tudja, a helyezős listából nem szabad következtetést levonni, de egyébként a disztrókkal kapcsolatos infók jónak tűnnek.
Ennél az AP-nél gondolom az is számított, hogy a decemberi kiadás óta ténylegesen egy betű infó nem került fel a honlapra. Én nem használnék ilyen disztrót, ahol fél éve meg sem nyikkannak.
egy true rolling distronal mit jelent a release?
Archból is jön időnként új kiadás, ezen nem akadtam fenn. Tudjuk mi okból történik.
-
válasz
Rimuru #73623 üzenetére
Ezt kérdezd meg a DW-től, miért írják oda egyes disztrók mellé a dormant-ot a Status sorba. Én a 6 év alatt, ha valahol azt olvastam, az azt is jelentette. De. Első hsz-emben direkt megkérdeztem a kérdezőt, hogy tudott-e frissíteni, mert a válaszából kiderült volna, ha mégsem alvó a disztró. Szóval teljesen nem voltam én sem biztos a dologban. Már nem is leszek.
A honlapjukon körülnéztem, az alapján nem lettem okosabb, mindegy. De legalább a Twitterük aktív.
(egyébként a mostani hsz-edtől nem jutottunk előrébb, max azt tudhatnánk meg, ha igaz, hogy én már megint hülyeségeket írok)
-
válasz
csocsoszán #73621 üzenetére
(#73610)-ben már rákérdeztem, de senkinek nem tűnt fel ez alapján sem, hogy egy rolling rendszernél nem igazán előny, ha már 6 hónapja dormand állapotban van, azaz nem kap frissítéseket. DW szerint legalábbis.
Viszont a "nagyok" azt mondják APlinux.
Ja látom, így persze mindjárt más. Jó pár élő multimedia disztró van meg ahogy elhangzott, ez a multimedia meg audiophile-ség abból áll, hogy beraknak pár plusz csomagot, ami minden egyes disztrónál is elérhető. Lehet, hogy ezt azok a "nagyok" nem is sejtik?
Akkor egyszerűen mondom, ne telepíts/használj olyan rendszert, aminek a fejlesztése leállt, különösen ne használj ilyet, ha az rolling rendszer!
Nem kívánok innentől belevauzni abba, mit csinálj, főleg ha a "nagyok" megmondták, de gondoltam felhívom a figyelmed fentiekre. Hátha 2. alkalommal átmegy a roppant egyszerű üzenet.
-
válasz
csocsoszán #73607 üzenetére
Ez egy rolling rendszer volt fél évvel ezelőttig, azóta alvóban van a disztró, tudtad mostanában frissíteni?
-
Megtaláltam egy külső SSD-n a plasma felrakását, ahogy mondják a fórumtársak, én is felraktam később a spectacle-t, ezek szerint kellett. Semmi feljegyzést nem találtam sajna, ami a blogba ment volna, a history-ban megvannak a parancsok, ha át akarod őket mazsolázni. Azt tudom, hogy nem egyetlen leírás alapján csináltam, mert másképp írta mindegyik, így próbálkoztam.
Itt vannak a kiadott parancsok, de pár csomagra a terminalban kerestem rá, lehet onnan is raktam fel, de ez a rendszer működőképessége után volt. Külön a history parancsai és a term-log-ban minden csomag telepítése/eltávolítása külön látható
System: Host: LM191Cin-8570p Kernel: 5.0.0-37-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 7.4.0
Desktop: KDE Plasma 5.12.9 wm: kwin_x11 dm: SDDM Distro: Linux Mint 19.3 Tricia
base: Ubuntu 18.04 bionicIdén még nem volt használva ez a meghajtó, amin a rendszer van, de működik cin/plasma váltás után is rendesen. KDE csomag csak pár darab van fenn, az örökölt csomagokat tudja jól használni a plasma, screenshot épp kivétel volt.
Innen már sima utad van, mivel KDE ismerős fórumtársak segítenek. Ügyeskedj! Nekem ennyi infóm volt.
-
Hűűűű anyám! Mate+Cinnamon és arra plasma.......és működik valami ezekből?
apt install kubuntu-desktop
nekem visszabüfiződött, elég sokat kellett variálgatni, míg jó lett. Most vagy én vagyok ennyire béna vagy a kubuntu repoban változott valami....Neked legalább van türelmed ilyen teljesen agyament kutyulásokhoz is. Nekem nem volt, nem is sikerült csak 3. próbálkozásra 2 nap múlva, ha jól emlékszem. -
Ezzel a felszereltséggel a Mint Cinnamon azon a gépen le fogja vinni a hajadat!
Én is szeretem a HP-kat, mondjuk eddig Elitebook 8xxxy sorozat járt nálam, nincs ezekkel gond. A felhasználási profil miatt nekem amúgy is jobbak az IGP-s gépek, egyszerűen nincs értelme dedikált VGA-nak bennük, persze a Workstation-ben volt.
-
KDE-t én se annyira, de a plasma az tetszik Cinnamonra húzva KDE-s programok nélkül. Amúgy elég pörgős az új Cinnamon 4.6.2, de gondolom majd Ubuntu 20.04 alapjaira csiszolva lesz az igazi. Ismerve téged, úgysem sokáig birod kutyulgatás nélkül, szerintem amíg nem érdemes felrakni a Mint 20-at, húzd fel a plasma-t a Cinnamonra.
-
Gondolom ez az áldozat, ahogy látom, HD Graphics 620 van benne, igaz itt nem írják. Ezt pár éve rengeteg IGP-s gépbe szerelték, nem hiszem, hogy gondod lenne vele. Sokan szidják az újabb HP-ket, nekem az Elitebook sorozat a kedvencem. Mint Cinnamon is szereti az Intel IGP-ket, pár szokásos beállítás kell a Firefoxon, a kompozitor alapból jó hozzá, de majd meglátod, kell-e még valamit kutyulni. openGL és font rendering szerintem jó neki.
ezt itt olvastam, talán vagy-vagy, de gondolom jót tesz:
about:config
gfx.xrender.enabled -> true
gfx.webrender.enabled -> trueHasználd egészséggel....ja és ezt egy darabig ne flexeld!
Erre már nem fogok Hidas Billi féle oprendszert tenni.
b+ erre már csak itthon jöttem rá, mi a ragya lehet vajon! Gates zavarhatott meg, nekem így hídnak fordítva szokatlan.....
Ja és egy jó tanács, ha megjelenik a Mint 20, Te még egy pár hétig csak ismerkedj a 4.4.8-as Cinnamonnal, én felraktam minap a 4.6.2-est, de nem nagyon vettem észre változásokat. Nem is nézegettem sokáig, mivel tovább KDE-sedett, most a panelen eltünő bezárt program miatt ki is lőttem a disztrót. Aki eddig sírt, hogy megszünt a KDE kiadás, lassan örülhet én meg sírni fogok, lassan értem, miért nem kell KDE kiadás.
-
válasz
ekkold #73558 üzenetére
Rendben. Mint mondtad, nem értesz a Linuxhoz, ettől függetlenül sajnos még a logikával is szembe megy, amit írsz, de leírtuk mindketten, hogyan vélekedünk erről a dologról. Éppen csak a programot nem tudod bekonfigolni, talán az is közrejátszhat, hogy egyikőnk sem ért hozzá.
míg ha valami miatt nem fog menni az adott disztrón, akkor feltehetőleg nem is fogják alapból beletenni azt a csomagot.
Ez pontosan így van! Nem fogják a tárolóba betenni az ilyen csomagot, remélem átmegy a különbség e között meg a között, amit Te írtál.
Egyébként jó, hogy nem értesz a Linuxhoz, de idejössz egy Linuxos topikba és elkezded az alapvetéseket vitatni!
-
válasz
ekkold #73555 üzenetére
Az összerakott disztróknak azért van egy olyan előnye, hogy azok a programok amit terjesztője beleépít, az többnyire működik is abban a disztróban.
Előbb leírtam a lényeget, de ha nem értesz a Linuxhoz, akkor.....nulla jelentősége van, hogy egy csomag telepítéskor kerül a disztróba vagy ugyanazt a user rakja fel ugyanabból a tárolóból, amiből a már telepített csomagok is származnak. Ezt a tényt szerintem el kéne fogadnod.
Itt a Synapticban láthatod amit magyaráztam, ha a terjesztő a telepítőscriptbe beleírja a -l2tp végű csomagot, akkor az is települ alapból, ha később rakod fel, az 1000%-ig ugyanaz!
Sajnos ha nem értesz hozzá, akkor egy ilyen konfigolásnak lehetnek buktatói.
-
válasz
ekkold #73552 üzenetére
Mivel nem akarsz érteni a Linuxhoz, csak röviden írom. Nincs olyan Linux, minden Linux disztró egy core-ból áll, a főbb rendszeralkotó elemekből, amit minden telepítés során felrak a gépre, van olyan, ahol ezen kívül mindent a felhasználó jelöl telepítésre(netinstall) és vannak (desktop) disztrók, ahol konyhakészre telepíthető az adott Linux. Utóbbiakban az van, amit a terjesztő úgy gondol, hogy default legyen fenn telepítés után, de ezeken kívül még rengeteg csomag ott van a disztró saját tárolóiban, ahonnan ugyanúgy felrakhatod, mint ahogyan a telepítés során felkerülne, ha így látja jónak a terjesztő. A többi részletre nem is térnék ki. Számodra rossz hír, de a Linux nem ingyenes Windows.
Ja és a konfigolás a nehézség esetedben, aminek qrvára mindegy, hogy a csomag a telepítővel kerül fel a többi 10000 csomaggal vagy Te rakod fel utólag.
-
válasz
ekkold #73547 üzenetére
Szia! Életemben nem hallottam ezekről, max a VPN kifejezés ismerős, de könnyebben tájékozódom a meglévő rendszerben talán.
Találtam egy ilyet :
How to Setup an L2TP/IPsec VPN Client on Linux
Ahogy belenéztem, láttam, hogy neked egy alapból fenn lévő csomag pluginja fog kelleni. Ez annyit jelent, hogy a NetworkManager mellé felrakod a plugint, ami Ubuntu alapú rendszereken saját tárolóban benne van, így pár pillanat felrakni, a linkelt leírásban lévő PPA tárolósra nem is lesz szükség szerintem. Magát az írást a képekkel támogatott beállítás miatt linkeltem.
network-manager-l2tp
No ezt kell csak felraknod, terminalból itt láthatod a parancsot:
ubyegon@WD-HP8570p:~$ sudo apt install network-manager-l2tp
Függőségi fa építése
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libstrongswan strongswan strongswan-charon strongswan-libcharon
strongswan-starter xl2tpd
Javasolt csomagok:
libstrongswan-extra-plugins libcharon-extra-plugins
Ajánlott csomagok:
libstrongswan-standard-plugins libcharon-standard-plugins
libstrongswan network-manager-l2tp strongswan strongswan-charon
strongswan-libcharon strongswan-starter xl2tpd
0 frissített, 7 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 950 kB.
A művelet után 4.104 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]- Használható grafikus felület + internet böngésző (pl. firefox)
- Jól kezelje a leggyakoribb hang és videokártyákat.A hardvereid miatt Linux Mint XFCE 19.3 az én javaslatom.
Ez a PPTP VPN alapból a választható kapcsolattipusok küzütt van:
-
válasz
ekkold #73547 üzenetére
Szia! Életemben nem hallottam ezekről, max a VPN kifejezés ismerős, de könnyebben tájékozódom a meglévő rendszerben talán.
Találtam egy ilyet :
How to Setup an L2TP/IPsec VPN Client on Linux
Ahogy belenéztem, láttam, hogy neked egy alapból fenn lévő csomag pluginja fog kelleni. Ez annyit jelent, hogy a NetworkManager mellé felrakod a plugint, ami Ubuntu alapú rendszereken saját tárolóban benne van, így pár pillanat felrakni, a linkelt leírásban lévő PPA tárolósra nem is lesz szükség szerintem. Magát az írást a képekkel támogatott beállítás miatt linkeltem.
network-manager-l2tp
No ezt kell csak felraknod, terminalból itt láthatod a parancsot:
ubyegon@WD-HP8570p:~$ sudo apt install network-manager-l2tp
Függőségi fa építése
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libstrongswan strongswan strongswan-charon strongswan-libcharon
strongswan-starter xl2tpd
Javasolt csomagok:
libstrongswan-extra-plugins libcharon-extra-plugins
Ajánlott csomagok:
libstrongswan-standard-plugins libcharon-standard-plugins
libstrongswan network-manager-l2tp strongswan strongswan-charon
strongswan-libcharon strongswan-starter xl2tpd
0 frissített, 7 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 950 kB.
A művelet után 4.104 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]- Használható grafikus felület + internet böngésző (pl. firefox)
- Jól kezelje a leggyakoribb hang és videokártyákat.A hardvereid miatt Linux Mint XFCE 19.3 az én javaslatom.
-
válasz
peterattila #73543 üzenetére
Pont ez volt a bajom nvme esetén, hogy a sensors-detect ezt nem látja.
Azért lényeges ez, mert ebből akkor látjuk, hogy a sensors frontend-jei sem fogják kezelni. Jöhet a Conky.
lm-sensors Graphical front-ends
Conky amúgy tényleg nagyszerű, csak elég munkás, ha valaki nem a conky-managert használja. Bár az meg ugye eléggé korlátozott saját konfigolás szempontjából.
(#73544) Tarokk79
Pfff no ez nem Kezdő téma, inkább ezt kellett volna beírnod a Debian topikjába vagy a Haladóba!
-
válasz
peterattila #73538 üzenetére
Mindez nem jöhetett volna létre ubyegon2 írása [link] nélkül, amit ezúton is köszönök neki
Na ez super, végre valaki hasznát látta ennek a hirtelen ötlettől vezérelt írásnak! Örülök neki.
Sajna ez ilyen a gyártóknál, lematricázzák, így ha leszeded, ugrik a garancia, ha nem szeded le és túllépi a gyárilag megadott optimum hőintervallumot, akkor is ugrik a gari.
Viszont a lényeg, hogy nem kell ám annyira aggódni a hőfokok miatt, még a SATA SSD-k gyári optimuma is 40-70 fok között van, NVME SSD esetén ez 40-90 fok is lehet! Épp ma reggel nyomtam egy nagy okosságot ezzel kapcsolatban szaktopikban! Egyébként tényleg, ha 40-60 sőt 70 fokig felmegy az NVME, az teljesen normális! Viszont ezek a tök egyszerű bordák is tényleg sokat tudnak hűteni, az a fura, hogy filléres dolog, mégis csak a Pro verziókra tesznek alapból bordát a gyártók.
Én meg ezt a namhuy.net-es cikket köszönöm! Régen megvolt egy írása, de azt hiszem az előző weboldala megszűnt, így újra megvan.
Erre a másik dologra sok tippem nincs, ha van hozzá affinitásod, ez alapján talán be tudod rakni a psensor konfigjába, nem nagyon értek ehhez. Viszont ha Conky-t használnál, azt sokkal jobban lehet konfigurálni, nagyobb esélyed lenne megoldani a hőérték kijelzését! Sajna még csak kipróbálni sem tudom, még mindig nincs NVME SSD-m. Ha lenne, jóval bővebb lenne az említett blogom is.
Egyébként a sensors-detect parancsot lefutattad terminalban? Utána mutatott értéket az SSD-ről? Ha nem, akkor esélyes, hogy nem fogod kiiratni a psensor-ral sem. De ez csak laikus következtetés.....
-
válasz
headhunter #73534 üzenetére
Annyira tönkretette a felülírás, hogy lett vagy 20 feletti almenü és Mageia rendszert nem is tudtam bootolni, mert helyette más került a GRUB-ba.
Egyes Linuxos valóban trükkösen állnak a GRUB kérdéshez, épp minap írtam, hogy a PoP OS egy rendszert sem volt képes betallózni, gyakorlatilag egyedül érezhette magát. Néhány rendszer felpakolása után egyébként elég sok albejegyzés születik, gyakorlatilag disztrónként vagy 4 plusz ha több kernelt is telepít a rendszer.
Ha nagyon szeretnél variálgatni a GRUB-on, a GRUB-customizer-t rakd fel, hátha pofásabbra tudod vele szabni a kedvenc indítódat.
Customize Grub To Get A Better Experience With Linux
Amúgy ha egy másik rendszer GRUB-ja jobb neked, akkor az alatt a rendszer alatt felrakhatod annak a GRUB-ját és onnantól az fog bootválasztóként működni.
ez a parancs kell hozzá, persze a meghajtó betűjele értelemszerűen változhat:
sudo grub-install /dev/sda
-
válasz
szucstom #73533 üzenetére
Ha az ember Windowst is tart a gépen és amellé pakolgat, az sajna ilyen eseménydús is lehet!
Én emiatt egyáltalán nem aggódom! Neked van Wined, nem nekem.
Az ilyesmire vigyázni kell, ha valami szokatlan dolgot ajánlgat a rendszer, mivel simán előferdülhet, hogy egyes hardvereket tévesen ismer fel. BIOS-ban piszkálgatni a beállításokat egyébként működő gépen, nem jelent jót az álmoskönyvek szerint se! Látóasszonyokról ne is beszéljünk.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Napelem
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Amazon Kindle
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- BESZÁMÍTÁS! HP Victus 16-D0655NG notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest