-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szucstom #77702 üzenetére
Ja szóval variálsz, mint zsidó az üres boltban!
A mostani gépembe meg kellene egy nagyobb tároló, mert jelenleg csak 256 gigás az ssd. Ehhez vadászok most plusz sata kábelt és keretet.
Kábeltől és kerettől nem lesz sokkal nagyobb!
Amúgy a keret tök felesleges, nekem desktopban csak kábel tartja, valahová becsúsztattam, de akár félig lóghat is rajta.
Amin volt eddig a Manjaro, ezt nem tudtad átrakni másik gépbe egy az egyben?
-
-
válasz
#05413120 #77685 üzenetére
Úgyhogy a magam részéről az a (részben) Linuxos vagyok, aki senkinek nem ajánl Linuxot, mindenkit igyekszek rábeszélni a Win vásárlásra, nekik is jobb lesz, meg nekem is...
Annyira nem győztél még meg a Win biztonságossága szempontjából, hogy gyorsan felrakjak egyet. Konkrétan szólva mi biztonságos amúgy? Semmi. Szóval én majd később kezdek aggódni!
-
válasz
Véreshurka #77684 üzenetére
Akartam is kérdezni, honnan jöttek ezek az opciók, de így tiszta! Érdemes foglalkozni vele az elején kicsit, látva a Manjaro trehányságát is TRIM terén (is). Általában sem mondható el, hogy amit a rendszer default beállít, az mindig optimális. Az előbb linkelt doksiban például nyoma sincs a nodiretime opciónak sem. Nézd át, mi mire jó és ha nem tudod, hogy neked arra szükséged van, akkor inkább vedd ki. A noatime is elég idejétmúlt már, a naplózás megléte miatt jobb ha van, bár mint említettem, én csak az EXT4-et ismerem minimálisan mount opciók szempontjából.
-
válasz
#05413120 #77681 üzenetére
Egyszer majd ha nagyon unatkozom, én is írok egy "A Linux szívás" jellegű cikket...
No ez jó 5let!
Szerintem se lesz LinuxÉve soha, egyszerű Winesnek soha nem lesz jó valami okból.
Ezekkel a különböző disztrókkal meg a fejlesztők kísérletezgetnek, próbálgatnak ezt is azt is, de igazából ezért is csinálják, az egy dolog, hogy sokan megtanulják ezeket használni OS-ként.
Ha ennyire francia vonalas vagy, a Manjarot nem teszteled még?Amúgy van olyan disztró, amit laikusnak felrakva jó eséllyel csak használnia kell, de erre nem térek ki, ilyesmi miatt kellett innen inaktiválódnom....
-
válasz
#05413120 #77678 üzenetére
hol így, hol úgy van beállítva
Én is így tudtam, míg nemrég Kapitány írta, hogy szerintem, mert a csodaManjaronál éppen mindkettőt kifelejtették, megnéztem és valóban nulla TRIM volt, szóval jó az, ha valami népszerűségre hajt, csak nincs elég idejük alapvető dolgokat berakni/bekapcsolni default a disztróban. Ezt is meg szeretném majd nézni az új Manjaróban, bár ami hibákat eddig találtam, jellemzően később is megvoltak, eddig az iwlwifi negyedórás felismerését javították.
Én amúgy sokáig használtam a heti fstrim-et és a discard-ot is egymás mellett, sok vizet nem zavart, bár kis méretű SSD-nél célszerűbb hetinél gyakoribb fstrim, ha kiszedi valaki az online TRIM-et.
(#77679) vadkörte
Nálam is ez az első minden telepítésnél, mielőtt upgrade-et ráeresztem.
Kolléga tuti olvasta, hogy Manjaronál ezzel nem kell foglalkozni, mert mindent megcsinál automatikusan. Ja, mint a TRIM-melést például.
(#77677) Véreshurka
Látom btrsf-et használsz, nem ismerem, de a mount opciókat nézd át szerintem a lenti link alapján, mert nagyon nem jó így laikus szemmel nézve. Elsőre a compress tűnt fel, ahová célszerű lenne beírni, milyen módot válasszon, de úgy látom, ha aktív a compression, akkor a nodatacow értelmetlen, mert azt inaktiválja. Figyelni kell ezekre a
mount
opciókra és csak azt alkalmazni, ami tényleg szükséges és pontosan tudjuk, melyik mire való.Compressnél is vigyázni kell, például az lzo-t Ubuntu alapúak csak csomagkezelő szinten támogatják, más disztrókban viszont már teljeskörűen. Szóval kevesebb opció néha több, szerintem.
#MOUNT_OPTIONS btrfs
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Manpage/btrfs(5)#MOUNT_OPTIONS
-
válasz
anorche1 #77672 üzenetére
El akartam kerülni, hogy kétszer is ki kelljen írnom az összehasonlításhoz. Debian/Ubuntu alapúaknál az iso-t betallózva egymás mellé nyitok két szövegszerkesztőt és látom a különbségeket egyből. Egyszóval nem a telepített csomagok érdekelnek, hanem ami az iso-ban van, mert a Manjaro honlapja írja, hogy a minimal verzióból kimaradt minden, csak az alap van fenn. No mindegy, itt akkor nincs erre lehetőség, egyelőre akkor jegelem a Manjaro tesztet.
Ilyesmire gondolok, mint Mint alatt a Casper mappában lévő manifest file:
-
válasz
#05413120 #77671 üzenetére
Pedig tudna az ember használható írást is elénk dobni, aminek hasznát vehetné, aki saját maga nem tudja megállapítani, mit próbáljon ki. Én is próbáltam egy éve ilyen köztes Ubuntu verziót, reboot után a notebook képernyőjén fejjel lefelé jelent meg a kép, fogalmam se volt, mit kezdjek vele! De nincs mit fikázni, ha egyszer ez a kiadás épp a végleges kiadás előtti csomagokat tesztelteti, többek között.
(ettől még qrva idegesítő volt maga a jelenség)
-
Azaz érdekes, hogy a legújabb változatát sem ajánlják.
Lehet, hogy tényleg nem jó a legújabb Ubuntu, de akkor azt kéne inkább cikkelni, amit linkelsz, az nem a legújabb és ha majd kiadásra kerül, akkor is csak tesztelőknek való köztes kiadás lesz. Biztosan tudja ezt a blogíró is, csak úgy csinál, mint ha nem tudná. Értelmetlen egy teszt verzióról, főleg annak végleges kiadása előtti verzióról ilyen írást megjelentetni!
Kb olyan értelmes ez, mint ha egy gasztroblogger félfővésben lévő ételt kóstolgat és a végén leírja, hogy nem ajánlja ezt megenni senkinek.
-
https://manjaro.org/downloads/official/kde/
Letöltöttem fenti linkről a normál és a minimal iso-t, tudjátok miként tudom összehasonlítani a két kiadásban milyen csomagok vannak? Fájlkezelőben beolvasva látom az iso-t, de nem találok olyan fájlt, ami felsorolja a csomagokat.
Már szinte mindenki Manjaro-fan, mondjatok valami okosat, mert az alapján döntöm el, melyik verziót írom ki penre.
-
válasz
szucstom #77664 üzenetére
Legutóbb is ihletésedre tettem fel ezt a nagyszerűséget, már azon voltam, hogy erre az új SSD-re is felrakom másodiknak és összedobok egy blogot a legjellemzőbb hibáiról, de ezt most megúsztam.
Nemrég olvastam mennyire szuper, hogy ennél a repolisták automatikusak, nem kell földrajzi szempontból átállítani, mint egy lesajnált LTS disztrónál.
Mindegy azért egy nonpublic blogot majd írok, mert látom, igény volna rá....Jó régóta nem használhattál Manjarot, ha ilyen alaphiba is kifogott rajtad!
Tudjátok, mik maradnak ki ebből a minimal iso-ból? Mondjuk ez is 2,3GB, látom náluk a minimal definíciót is furán értelmezik.
-
válasz
#05413120 #77582 üzenetére
Super, ezek szerintem hasznosak nagyon, thnx!
Kár, hogy a Linux Mint meg az Ubuntu topikoknál régóta nincs Topikgazda, mert a régi blogjaid vannak beragadva az Összefoglalóba....
Mennyivel jobb egy közel 5 éves Összefoglaló, köszönjük a jóindulattal rossz viszonyban lévő nagybetűsöknek!
-
válasz
vadkörte #77572 üzenetére
Szerinted amikor Mint-eztem tudtam ezekről a listákról?
Esetleg itt megkérdezted vagy beírtad a gugliba?
Fostam tőle én is, de ha követem a txt-ben lévő utasításokat nagyot nem lőhetek mellé.
Tényleg nem, pár dologra kell figyelni, amiket growler szaki is leírt és már műxik is. Legnagyobb baj az lehet, hogy nem működne.....
-
válasz
tordaitibi #77558 üzenetére
&(#77566) vadkörte
Szóval féltek a PPA-k megbízhatósága miatt, értem. Nem egy weboldal listázza a hivatalos PPA-kat, azok tuti megbízhatók, míg az AUR-ba tudtommal nem ellenőrzötten is bekerül bármi. Lényegében amit elkezdesz használni, annál úgyis összeszedsz annyi infót, hogy magabiztosan tudd használni és csomagokat felrakni rá és ez a lényeg. Mindenki megtalálja a neki testhezállót, no meg persze a géphez is passzolót és ha minden klappol, tuti meg is kedveljük azt a disztrót.
Ez az AUR bekapcs tényleg egyszerű amúgy, de volt már több ilyen kérdés kezdőktől, de PPA-s kérdés dettó.
Ezt a make izét, lánykori nevén forrásból telepítést vagy forgatást? én is igen ritkán csinálom, de mindhez van egy txt fájl, amiben leírják, mi az a pár karakteres pár parancs, amivel fordítani lehet, ha már nincs kedvem a gugli ban rászánni 3 másodpercet.
Először hangosan ordítoztam a gépemmel mert ugyen nem atomlogikusan install maka vagy mi hanem valami ./ vagy /. kell elé különben azt írja, nincs ilyen fájl. Hát bammeg ott van a könyvtárba!
Ez nagyon tetszik, bár nem túl hatékony módszer ezek szerint.
Abszolút kezdőnek nyilvánvalóan jobb egy Mint/Ubuntu, de akin érződik az affinítás, annak szoktam javasolni a Manjaro-t, nekem is mindig van fenn egy. Igaz most az 1 terás SSD-n egyetlen Mint van csak fenn, ilyen meghajtóm se volt még a 8 év alatt.
(tényleg nagyon elvették a kedvem nemrég ezek szerint)
Legutóbb nekem is nagyon integetett egy biciklis, de alig mosolygott.
-
válasz
CPT.Pirk #77555 üzenetére
Értem. Csak az a baj, hogy láttam már én is közelről AUR-t meg a benne lévő tízezres nagyságrendű szemetet is. De nekem semmi bajom nem lenne ezzel, mivel ki tudom választani onnan is és a PPA-k közül is azt a 3-5 csomagot, amire szükségem van. A rolling nem szeret engem, ill a gépeimet.
PPA-val egy kicsit több a macera.
Ezt ugye nem komolyan írtad? 3 sor a terminalba plusz az install parancs. Évente 5 PPA-s csomagot rak fel egy átlag home user. És most inkább azokról beszélek, akik már kicsit jártasabbak, a tök kezdő mindkét rendszeren csodálkozik majd, főleg amíg kinyomozza, hol kell bekapcsolni az AUR-t, hogy onnan is felrakhasson bármit. Amott meg rá kell jönnie, hogy vannak a PPA-k és azokata gugliban megtalálni, ez mondjuk 00,5 sec kb. (az utóbbi) Minden kezdet nehéz, mindenkinek az. Neked is az volt, ha még vissza tudsz emlékezni.
Meg ahány kiadás, annyi külön PPA...
A hivatalos Ubuntu PPA-k ugyanott vannak, max néhánynak a végét kell módosítani, az AUR-ban meg egyetlen csomagból van 20 példány, nagyon tudja a kezdő, melyik kellene is neki. (de nekem amúgy tényleg nincs gondom az AUR meg a rolling használatával sem, ha működött volna a 7+ év alatt bármelyik hosszabb ideig, talán azt használnám napi szinten)
-
válasz
tordaitibi #77552 üzenetére
3 embernek tettél fel Manjarot és 2/3 ebből használni is tudja!
Ammándöfi!
Én pár tucatnak LTS Mint-et és 100% használja. Csak úgy megemlítettem, nem kekeckedésképpen.....
vadkörte legalább nem csak felrakja, használni is tudja!
Tényleg ekkora kihívás lenne egy egyszerű PPA-ból való csomagtelepítés?
-
válasz
#05413120 #77549 üzenetére
Gondoltam, hogy költözteted megint őket, szerintem nagy része a blogjaidnak hasznos olvasmány, az SSD-s persze avulgat, de még akkor is jobb, ha van, mint ha ennyi sem lenne. (meg ugye mi alapján írtam volna a kezdőknek szóló SSD-s blogomat)
LTS....akkor kocaLinuxer vagy Te is!
(meg még vagyunk egy páran így ezzel)
-
válasz
I02S3F #77544 üzenetére
Ír az hibaüzit, csak az eseménynaplóba, ami nincs szemelőtt.
Na igen, egyszerű user ott se nagyon oldja meg a gondokat, anno napokig nem indult a gépem, aztán találtam a minidump nevá programot, ami a hibakódot lefordítja érthetőre, mindjárt más lett a helyzet! Főleg ha nem volt kikapcsolva a dumpolás, mert találkoztam olyannal is már.
Azért a hibák nagy részét Linux alatt is tudni kell megtalálni és még meg is kéne érteni. Ha egy gépben hiba van, akár hw, akár sw forrású, az mezei usernek ritkán kezelhető probléma, ezt el kell fogadni.
-
válasz
vadkörte #77543 üzenetére
Nekem már hiányoztál.
Pedig pont félre akartam érteni!
Nagyjából tiszta, kiknek hiányzik ez a barátságos stílusom, egyszerű pszichológia ez is, alapból akik ide járnak rendszeresen, azok megszokják a légkört és ha a kezdeti nehézségeken túljutunk, egész használható kommunikáció tud kialakulni.
Ezek a halott/tetszhalott eszközök engem is üldöztek egy időben, szerencsére ma már annyit tudok, mikor kell elengedni egy meghajtót vagy pendrive-ot, mert nem fog szuperálni.
Ezek a régi horror tápok is működtek azért valameddig, csak sokan azt nem vették tudomásul, hogy az egyre jobb VGA-k beszerelésével mit okoznak, mert ugye a fogyasztás jelentősen megnőtt sok esetben. Anno VGA-m is füstölt már el, alaplapom is és mindnek a táp volt az oka, az tuti! Mégis a HDD megnyekkenése érinti rosszul a usert, mert azon voltak/vannak az adatai meg a rendszer....
Kicsit megértem ám azokat is, akik értetlenkednek és a saját ügyetlenkedésüket kivetítik az OS-re, mert hát miért nem szól!!!! ? Csak azt felejtik el, hogy akiknek minden klappol, azok odafigyelnek a részletekre is, főleg a megfelelő hardverkörnyezetre.
-
válasz
madrac #77538 üzenetére
Célszerű felkészülni arra, hogy egy OS bizonyos hardveres és BIOS szintű dolgokkal nem tud mit kezdeni, például leírtad, hogy bott során se kép se hang, ebben az esetben kár az OS-t kárhoztatni, mivel még nincs is kapcsolatban a hw környezettel. Nem csak a Linuxra, hanem a többi OS-re is állíthatjuk ezt. Az OS nem látóasszony és nem oldja meg azokat a user gondokat, ami nem rá tartozik. Mint írtam, nálam fél óráig se kép se hang nem volt UEFI/CSM váltáskor, de ehhez volt-e köze, éppen melyik Linuxot használtam? volna
Számtalan esetben vesznek az emberek M.2 csatlakozós SSD-t a gépükbe, mert olvassák, hogy van olyan az alaplapjukon. Az már nem érdekli őket, hogy az AHCI protokollos Sata3 csatolós csak és nem NVME protokollos. Erre sem fog figyelmeztetni az OS, mivel még nincs kapcsolata a hardverekkel!
Amúgy ha már fut a Linux, onnantól kezdve elég sok hibát jelezni fog, más kérdés, hogy ez a mód, ahogyan teszi, mennyire olvasható home userek számára. Egyszóval kitartás, végy példát Tordaitibi ft-ról, ő is szídja a rendszert a saját bénázásai és létező OS hülyeségek miatt, de emellett harcol is, hogy megnyerje a csatát!
Egy laikus usernek az általad leírt user error átélések ugyanúgy gondot jelentenének WIn alatt is. Nem? De! Amit leírtál, abból az a tanulság, hogy egy béna usert semmilyen OS nem véd meg a saját hülyeségeitől. Azért ez is hasznos tanulság mindenképpen!
(#77539) gbgb
Blogolj, amit tudsz, úgy látom megszűnt a legutóbbi bloghelyed nemrég.
-
válasz
I02S3F #77531 üzenetére
Vicces is voltál nagyon!
A Blikkes poen nagyon ült, azóta is kacajgok, már felrepedt az ajkam is.
Remélem a következő évben is mondasz valami vicceset!(értem én a viccet.....)
Viszont a TestDisk nem vicc, helyreállítható vele az MBR és a GPT partitions table is!
How to Fix a Managed Partition Table on Linux
(hoppa, elhasználtam félévnyi hsz keretemet itt.....) :-(
-
válasz
Cirbolya_sen #77529 üzenetére
Nem láttam még élőben, de az időtájt akár lehetett is valamelyik gépemben, csak nem volt rajta a neve. Pár gagyi tápom nyírt már ki pár eszközömet.
Vargháné táp viszont igazi legenda!
Amúgy régóta nyúzom már az ipart home user szinten, ja. Mondjuk első saját gépemre Win 98-at rakott kollégám, net nuku.....nem semmi így visszagondolva.
te sem vagy egy mai kezdő
Én örök kezdő vagyok!
-
válasz
I02S3F #77527 üzenetére
Hát persze, mert Blikket olvasol
Miért, ott nem írnák meg szerinted?
De gondolom linkelsz most legalább egy forrást akkor, hogy ez valós veszély. Amúgy mi van, ha ez történik? Csinálok másik particiós táblát. Telepíteni meg 10 perc.
6milliószor nagyobb veszély, hogy más baja lesz a meghajtónak magának, mint a particiós táblának épp azon a kis területen. Ezt is a Blikk-ből tudom.
Amúgy ha nagyon ráérsz, sasold meg majd, mire is jó a TestDisk program.
-
Annyira azért nem rossz az UEFI szerintem.
Szerintem sem, de a premium diesel üzemanyag is nagyon jó. Csak hát az én gépeimbe nem jó egyik sem, ez van.
Semmi ideig nem tartana beledobni egy kis vinyót, vagy SSD-t átmenetileg. Rárakni egy aktiválatlan windowst és lehetne vele überelni a BIOS-át.
Ezt már lefutottuk régebben.
Hogy miért nem leszek mégsem akkora supermarha, hogy Windowst rakjak bármire és úgy frissítsek bios-t? Azért, mert azon a még mindig igen jó kis üzleti notebookon rohadt tökéletesen fut az MBR/Legacy pároson minden Linux!
capisci?
Biztonságosabb is az MBR-től, mert ha lemez eleje bexarik, akkor a túlsó végén ott a tartalalék partíciós tábla.
Csak hát életemben még soha nem olvastam olyant, hogy valakinek beszart volna a part table. De persze komoly veszély ez is bizonyára.
(van most 3 nem használatos SSD-m éppen, de inkább szétverem mind samukalapáccsal, mintsem Wint raknék ezekre)
(#77525) K0zm0
Minél drágább a cucc, annál nagyobb az adrenalinlöket.
Egy minél drágább cucchoz marhaság venni egy alap szünetmentest 10-15 rugóért. Jó abba a Vargháné tápegység.
RGB futkosson körbe, kívül-belül, az a király!
-
válasz
GrotESC #77490 üzenetére
Xiaomi mindkét teló, de nem kell belépni, ill csak akkor, ha át akarom állítani, hogy ne csak töltsön, viszont egyik telónál ebben az opcióban is felugrik az említett ablak. Mivel alapokban a gépek, a telók és az OS is ugyanaz, csak arra gyanakszom, hogy a Note 8T-ben van valami, ami miatt felugrik mindig az ablak. Egyébként simán tallózza a Nemo a mappáit, ha oda van állítva a telón az USB opció. (sajna a telót nem nagyon kaptam meg vizsgálatra, így bakfitty)
-
válasz
growler #77521 üzenetére
Köszi a lépésenkénti leírást, anno valamiképpen megcsináltam ezeket én is, de a HP 8570p hibrid megoldása nagyon nem díjazta, fél óráig bootolni sem volt hajlandó! Pedig nem csak Mint volt rajta, aminek valami furmányos EFI particiós nyűgje van, ahogy olvastam. No meg ez a bootidős furcsaság is ráadásul!
-
válasz
#05413120 #77519 üzenetére
Mire kihal, addigra lesz EFI-képes gépe mindenkinek, a limitáció meg inkább elméleti, legalábbis user szinten. Persze a 4 elsődleges particióra figyelni kell, de ha már van extended partició, nem lehet gond. Sokan használják még ezt vígan. Én kb addig, amíg meg lesz a HP Elitebookom.
Nyilván, ahol nem kompatibilis a cucc 100%-ban, oda nem rakunk...
Na ja, de ezt ugye egy mezei user majd csak utólag fogja megtudni.
-
válasz
Rimuru #77517 üzenetére
johetnel gyakrabban es rendet rakhatnal
Igaz, végül is a népszerűségemet tuti nem kezdené ki!
Már a totál null perces kezdőtől kezdve a veteránig (jómunkásemberig) mindenki elküldött valamerre, ez nekem belefér, a betűvetés enyhe ismerete nem annyira..... egyébként én kb 8-15 hónapra, max 5 évre tettem az idejét annak, hogy valaki hiányolni fog.
(#77511) gbgb
Ha már így visszatértél, hadd kérdem meg, hol okoz gondot az a galád MBR/legacy? Főleg ha valaki csak Linuxot használ? UEFI jóval több gondot okoz még a mai napig, főleg olyan 8-10 éves gépeknél/notebookoknál, amikor hibridálták a két sémát és ahány gyártó, annyi módszert követett. Nekem még működőképes UEFI-s rendszert nem sikerült összehozni, OK, hogy örökkezdő vagyok, de akkor is érdekes.
-
válasz
#05413120 #77511 üzenetére
Azért akad egy kis user error is....
Ennyire kár finomkodni.
Kolléga bevallottan kiderítette, mit csinált rosszul ő maga, ennek ellenére persze a Linux a szar(ilyen összekutyult Windowsos particiós sémát minek is tudna kezelni a Linux GRUB?), de ahogy látom ilyenkor be is indul az is, aki értelmeset ide még sose írt...... Ilyenkor nem bánom, hogy csak ritkán nézek be már ide.
(nem rád gondoltam tordaitibi koma)
-
Köszi, ez lehet jó lesz, mert az én gépemen nincs fenn, eszerint a másikon sem lesz. Bár még mindig fura, hogy nálam nincs is ilyen probléma. No majd ha pár percre megszerzem a kisgépet, felrakom. Aztán meglátjuk.....
Amúgy régebben még vágtam ezeket, amiket teló miatt fel kell rakni, de a Mint leszokat minden pótlólagos csomag felrakásról, topikba se írogatok már, lassan minden alapdolgot jöhetek ide megkérdezni.
-
válasz
vadkörte #77467 üzenetére
Az én szegényes linux ismereteim alapján azt mondanám, nem tudja felcsatolni az eszköz tárhelyét.
Nekem még kevesebb ismereteim vannak ilyen téren, de az én gépemen nincs ez Mi 9 SE-vel, nem hiányol semmit, ha töltésre van állítva a teló USB kapcsolata, akkor nem is kéne neki a tárhelyet látnia, csak töltenie. Azért érdekes, mert tök ugyanaz a két gép gyakorlatilag, telók is Xiaomi tesók, az OS meg tök ugyanaz.
Lehet, hogy az ADB kiegészítőt hiányolja?
Nyilván hiányol valamit, de fogja is, mert kettőnk nulla ismerete alapján ez sosem fog felkerülni.
Nem az a gond, hogy nem tölt, hanem az, hogy felugró üzenetek vannak és ez filmnézés közben zavarja a gép használóját. Azért köszi a tippet.(ha az én gépem lenne, nem zavarna, de mivel ez a gép nem nálam lesz, nem akarok kísérletezgetni rajta, saját dolgomban nem is szoktam itt gyakorta kérdezgetni)
-
Új Mint 20.1 Cinnamon rendszeren HP 8470p-n ha androidos telefon USB-n csatlakoztatva van töltés miatt, folyamatosan felugrál az alábbi ablak:
Mi hiányzik vagy mi az oka ennek? Én nem szoktam így tölteni a telómat a 8570p-n, így elképzelésem sincs. Ahogy látom, mindegy melyik USB opció van bejelölve a telón, mindegyiknél csinálja, filmnézéskor elég zavaró a gép gazdájának. Köszi, ha van ötletetek.
-
válasz
Kenderice #77368 üzenetére
Ja, hogy bP és EFI/GPT, meg nincs sudo....értem. Ettől függetlenül ha azt írják, hogy sdx és az x-et helyettesítsd be, akkor az nem lehet sda1, csak sda. Alapesetben meghajtóra telepítünk GRUB-ot, nem particióra.
(amúgy szerintem rajtad kívül itt senki nem használ bP-t, nem lesz könnyű dolgod ezután sem)
grub-install /dev/sdX
parancs egyébként leírások alapján működik, ha van GRUB. Ha nem a boot/EFI helyen van az indító, akkor Kapitány módszere a jó. -
válasz
Kenderice #77366 üzenetére
sudo grub-install /dev/sdx
Át lehet vinni a rendszerbetöltőt valahogy a régi lemezre?
-nem
Vagy a régi rendszerbe belépve meg lehet valahogy javítani annak a rendszerbetöltőjét?
-nem, viszont fenti parancs lefuttatása új GRUB-ot csinál, x-et értelemszerűen helyettesítsd be.
-
Hasonlóképpen vagyok én is ezzel, párszor javítgattam a GRUB-ját, de beleuntam, sajna ha utolsónak volt telepítve, a többi kernel frissítés akkor is kinyírta. Amit nem értek, hogy kb 3 éve megvan ez a probléma és nem javítják.
(#77340) Rimuru
Ezert legyen minden rendszernek sajat bootloadere.
Eddig kizárólag a Manjaro csinálta ezt, emiatt felesleges particiókra bootloaderezni, bár biztosan van előnye akkor is, ha sok disztró van fenn egymás mellett.
-
válasz
tordaitibi #77335 üzenetére
-
válasz
BigManus #77323 üzenetére
Hozzá teszem, ott valóban egy segítőkész csapat van, nem igaz, hogy flegmák és nem segítenek.
Tényleg nem flegmák, inkább suttyó rüparasztok nyilvánosan, de ha nekik tetsző kérdést teszel fel, akkor szeretnek. Anno án is kérdeztem tőlük, mitől ennyire nagymagyar ez a disztró, ha nemzetközi komponensekből épül fel ugyanúgy, mint a többi, valamint ha ennyire büszkén hirdetve magyar, miért éppen fekete párduc a neve, az is angol nyelven. Szóval pár ilyen érdeklődés a nyilvánosan úgy elhajtanak női felmenődbe, hogy ihaj. Nincs mit beszélni egyébként erről a képződményről.
Ja igen, anno megkérdeztük, miért csak 32bites verzió van, a válasz az volt a fejlesztő részéről:- mert nekem így tetszik.
Aki akarja használja, de a fejlesztők stílusa miatt a PH forum topikjaiban nem sűrűn szokott téma lenni, ha igen, akkor is a bunkó arroganciájuk okán.
(az őstörténeteket ne is említsük, ahol bizonygatják, hogy a fekete párduc valójában ősmagyar állat)
-
válasz
dokee78 #77213 üzenetére
Csak arra vonatkozólag szólok bele, ha Linux Mint-et választanál:
- magyar honlapot olvasgatod, iso-t viszont mindig az eredeti honlapról töltöd le : Editions for Linux Mint 20 "Ulyana"
- abszolút kezdő a Linux Mint 20-at tölti le, nem az épp frissen megjelent 20.1-et.Ha Mint Cinnamont telepítesz és elakadsz, van Linux Mint specifikus topik is. Jelen topik a rolling mániások terepe már jó ideje.
Rufus kiírás OK, de a dd módot válaszd! Sok sikert kívánok!
-
válasz
st3v3np3t3r #77092 üzenetére
Akár ezt is kipróbálhatod: Phoronix test suite
-
Adatvesztéseim lettek és nem tudom az okát.
Pedig leírtad, az ID alapján a külső DVD író chip-je van a külső házban, szóval csoda, ha egyáltalán működik. ASM1153-as (1153E) chip lenne abban a házban táblázat alapján. Tesztelheted King kolléga blogjában leírtak alaján, hogy pontosabb képek kapj az eszközről:
-
-
válasz
mefistofeles #76660 üzenetére
Hi! Ha valaki nem akar az SFlint python2 függőségekkel vacakolni, akkor rmlint, rmlint-gui
Egész jó tutorial is van hozzá.
Ja és nem árt ha tudjuk a
rmlint
előző nevét, mert telepítés után ez is Shredder néven található a menüben és a program fejléce is ezt írja ki.# files duplication finder
-
válasz
mtomi95 #76605 üzenetére
Firmware tartalmazza a drivert. Régebben paman-t és pulseaudio-equalizer-t használtunk hangjavításra, de úgy látom már egyik sincs. Helyettük van viszont a pasystray és a pulseeffect, mindkettő benne van a tárolóban. onnan is feltelepítheted.
YT video
Hangproblémák esetén az ebben lévő terminal kimenetek segítenek a probléma kiderítésében.
-
válasz
anorche1 #76557 üzenetére
16 hibas szektor van rajta, ahogy eddig is annyi volt (evek ota, csak torrent megy ra, semmi fontos).
Ezt nem tudtam, ha ez változatlan, akkor kicsi az esélye, hogy ez okozza, mert egyébként ritkán nem rendszermeghajtó I/O hibája is meg tudja akasztani a futást.
Viszont így elég sok dolog lehet, célszerű volna egy Stress Linux megoldás arra a gépre.
-
válasz
anorche1 #76546 üzenetére
A logban ilyenkor mindig keress rá az error szóra, két error csoport van, az alsó egy bug, de ahogy látom csak szemetel a log-ba és javasoltak itt rá egy rövid kiiktatást.
How to suppress QXcbConnection: XCB error
Az első error csoport viszont az USB-n lévő sdd meghajtóval kapcsolatos, a leírásod alapján arra megy a torrent is. Javaslom az ebben található linkek alapján ellenőrizd az sdd jelű meghajtót.
-
válasz
mtomi95 #76533 üzenetére
Nagyon jó! Egyébként mindenkinek az a legjobb, ami neki tetszik.
De ha már így felhoztad a témát, amiért tegnap el lettem küldve a *-ba, csak lusta voltam visszagörgetni, de most megnéztem. Szóval aki másba beleáll vagy lehülyézi, legalább vagy olvassa el kétszer, ami alapján teszi vagy nem is tudom....
ezt írtam én:
".....és kolléga gépére raktam Mint-et és soha nem jött panasz rá. Biztosan nem kezdőbarát, ja.Nem a legjobb disztró, de az, hogy ne lenne kezdőbarát, az konkrétan idióta kijelentés."
[link]Kolléga úr ezt írta fenti írásomra:
"Az hogy csak a Mint a Cinnamon a legjobb, az egy oltári buta kijelentés."Remélem azért a nem a legjobb nála se azt jelentheti, hogy a legjobb....
Külön megköszönöm előre is azoknak, akik, ha nehezen értelmeznek akár egyszerű szöveget is, azért próbálkoznak!
Azért nem 20as, mert ott már nem ez a lilás/naracssárgás szín dominál. Ott akárhogyan állítottam nem akart más színű lenni, pl egy kijelölésnél.
no de visszatérve hozzád!
Ne szórakozz már, a 20.04-re is felrakhatsz számtalan theme csomagot, amiben tuti vannak lehetőségek vagy Unity-re nem tudsz témákat rakni? Régebben voltak theme manager vagy valami hasonló programok, ilyenekre is rákereshetsz, bár a 18.04 még jó ideig teljesen jó lesz!
És legalább valaki már valóban leírta, hogy az övé a legjobb disztró!Unity ablakkezelővel amivel működik a compiz
Ezen ne lepődj meg, anno a Unity egy Compizhoz készült témaként indult.
-
Mi bajod van a türheparaszt-tal? Kb ez az egy kifejezés olyan, mint amit nekem írnak, azzal nincs bajod? Én a cirkalmas lesötétezés helyett megoldottam egy szóval. Nem olyan irodalmi, mint amit fórumtársunk írt, elismerem.
Ha téged az oltári buta nem zavar, akkor írhatom, ha legközelebb vitázunk?
ha ezeket neked írnák, mit válaszolnál: (nem kell leírnod, mert láttam már párszor)
begyepesedett fejjel itt állsz
hülyeségeidet meg már el is felejtette.
egy oltári buta kijelentés
begyökösödött szűk látó kört -
válasz
mefistofeles #76513 üzenetére
OK, ezek szerint az, hogy a rendszer dönti el vagy Te választhatod a telepítéskor, nálad semmi különbséget nem jelent? Mit kéne ezen értelmeznem? Először írtad az egyik verziót utána meg a másikat, nem? És persze én nem tudom értelmezni. Rendben.
-
válasz
mefistofeles #76505 üzenetére
Egy ajánlott funkció automatizálása nem tudom miért teszi rosszabbá az egész megítélését.
Ajánlott funkció? Csak éppen eddig nem ezt írtad. Ha ajánlott azzal mi lenne a gond? Anno egy előző Mint kiadásnál is ajánlott funkció volt, de sokan vinnyogtak, mert nem látták, hogy nem kötelező használni, ezért ki is vették az opciót.
Mindegy, az egészről egy szót se írtam volna, ha nem azt írod, hogy a rendszer saját magától csinálja. No mindegy, amúgy is elegem kezd lenni megint ebből a topikból, látszik, hogy tél van és a türheparasztok beszorultak a földektől. (ezt nem rád értettem)
-
A kémkedés mellékszál volt, minden kémked, ha akar, ezt ne vedd komolyan. Kutyát érdekli, hogy egy user mit csinál, az adatgyüjtéseknek persze van célja értelemszerűen. Engem nem érdekel a kínai telóm ténykedése sem.
Abban a hsz-ben ez volt számomra megdöbbentő:
telepítés közben már létre is hoz egy recovery particiót utána meg kérdezés nélkül csinált egy rendszermentést
Magyaráznom gondolom nem kéne, mi fura ebben. De ha csak én akarod fenn ilyeneken, akkor elnézést kérek mindenkitől.
(#76504) cigam
Egyébként én fel se tudnám rakni a Deepint, mivel 20gigás particiókat használok, ara nem férne el egy 60-80gigás mentés.
De miért is mentene, ha nekem nincs szükségem mentésre? De látom tényleg mindenkinek jó ez így.
-
válasz
#63718632 #76494 üzenetére
Az hogy csak a Mint a Cinnamon a legjobb, az egy oltári buta kijelentés. Arch-on is ott van az xapps csomag mellé, ha éppen azt akarod.
Én hol mondtam, hogy a Mint Cinnamon a legjobb? Azt írtam, hogy a Mint csapata, mint az összes komponens fejlesztője úgy rakja össze a disztróalapot, a DE-t és az Xapps-ot, hogy az a leg.....na jó nem írok minősítést. Ha valakinek egy csepp esze van, csak elképzeli, hogy a fejlesztő a saját 3 fő komponenséből jobban összegyúr valamit, mint ha egy user tölti le a nyers Xapps-ot és a DE-t akármire is. Ha Te ezt nem így látod, akkor valóban az én kijelentésem volt a buta. Gondolom Te az Archodra leszeded az Xappsot és simán jobban összehangolod, mint akik évekig fejlesztették. De lehet, hogy mégse.....
Szerinted pl. (privacygirl) hol jár már? Árkon bokron túl van, próbágatja a disztróit. A hülyeségeidet meg már el is felejtette.
Ez konkrétan elég türheparaszt beszólás volt, de olvasd már el azt a 30 hsz-t, amit neki írtam és utána mondd már meg, mi volt abban a hülyeség? Az említett ft baja azzal volt, hogy kijelentette, nem megtanulni akarja a dolgokat, hanem megérteni. Ennél nagyobb marhaságot se hallottam még.
És még nekem van szűklátóköröm? Lehet, de akkor Te viszont vakegér vagy konkrétan.
Még valami?
és ráakarod mindenkire kényszeríteni a nézőpontod.
Ja ez ki ne maradjon már! Tényleg komolyan írsz ekkora sötétséget? hol látsz bármilyen kényszert bárkinek is a hozzászólásában? Ismered a kényszer szó jelentését? Még nem késő utánanézned.
-
válasz
#63718632 #76490 üzenetére
De a Timeshift a nyomába sem ér ennek.
Lehet, de ott halál pontosan azt történt, amit én szerettem volna. Sokan Winről is azért jönnek át, mert nem örülnek annyira, hogy a user tudta és beleegyezése nélkül történik szinte minden.
Ebben jobb a Timeshiftnél akkor? Hát deqrvajó! Most pont nem tudok hanyattesni, de később bepótolom. Tényleg ennyire odavagytok egy windózóssá visszafeljesztett kínai kémvalamitől? Nem bántásból mondom, de amit említesz, az nem a haladás, alapból nem akarom használni Mint-en sem a Timeshiftet, most a kérdezésem nélkül egy disztró úgy döntene, hogy kb 4x akkora tárhelyet felhasználva ő csinál egy mentés , mert szeretne? Nem is értem, ez miért tud tetszeni Linuxosoknak....
Most röhögsz ezen.
Már nem. Sírok inkább.
(de nehogy megint besértődjetek ti is, mint a kezdők)
-
válasz
mefistofeles #76484 üzenetére
telepítés közben már létre is hoz egy recovery particiót utána meg kérdezés nélkül csinált egy rendszermentést
Kérdezés nélkül? Az mán döfi, meg is van a kínai Winux.
Amúgy használd csak egészséggel. Valahogy a kínai telemetriát is kell tesztelni, elvégre a legnagyobb supercomputereket ők építik.
-
válasz
growler #76479 üzenetére
Az a helyzet, hogy nekem a Cinnamon felület tetszik. Megszoktam/megkedveltem.
Ezt talán meg tudom érteni, 6 éve nyúzom, viszont más disztrón pont a leírtak miatt nem használom, nem nyújtja ugyanazt az élményt. Egyedül Debianon értem el jó pár hét alatt, hogy szinte tök ugyanúgy nézzen ki, mint a Mint Cinnamonnal. De akkor még nem volt az Xapps sem.
KDEt én sem birom megszokni, de például Chakra-n nincs is más, ott jó volt meg Manjaron is elviselhető. De túl sok nekem is, a Cinnamon az éppen jó mindenre, szép, nem fapados és jóval több minden beállítható benne, mint sokan gondolnák.A tükröket meg jó hogy említed - mert tegnap este mikor először kipróbáltam,
nem tudtam frissíteni, mert a beállított tükör nem volt elérhető.Ezt azért is említem, mert pár napja írta valaki, mennyivel jobb, hogy a Manjaron nem kell külön foglalkozni vele, mint a Mint-nél, hanem automatikusan a legjobbat használja a rendszer! Hát én nem ezt tapasztaltam, konkrétan a Mint telepítés után/közben eléd tolja a beállítási opciókat, míg máshol ha nem megy mégsem magától, akkor keresgélheted, hol lehet beállítani.
És nem is találtam hogy hol lehet újat/másikat beállítani.
Hátha valaki beírja a megoldást, bár Manjarot Cinnamonnal nem sokan használnak. Ezért mondom, hogy egy Cinnamon DE felrakása nem az az élmény lesz, mint egy Mint saját fejlesztéseinek összehangolása után kapott rendszer. De legalább felfedezgetsz újra!
-
válasz
I02S3F #76477 üzenetére
Nem gondolnám olyan bonyolultnak.
Nem bonyolult, de ha pár év alatt az apt csomagkezelés alap parancsait kapásból irkálod és hirtelen odakerülsz, hogy írnál be valami parancsot Manjaronál...... Ha sokáig Manjarot használsz és felraksz egy Fedora-t és terminalból akarsz valamit csinálni, az megy készségszinten?
Nem hátrányként írtam ill annyiban, amennyiben hátrány bárkinek egy rutinnal kezelt package management után egy másikat használni.
-
válasz
growler #76469 üzenetére
Live rendszerként indítva kóstolgatom a Cinnamon felületű Manjaro 20.2-őt.
Nem ezt próbálgatnám a helyedben, a Cinnamon felület egyrészt nem hivatalos kiadás a Manjaronál, másrészt meg sem közelíti a Mint Cinnamont, mert náluk minden saját fejlesztés, összehangolva a fájlkezelővel és az Xapps csomaggal. Csak a pucér DE egy kommunity kiadáson nem tudom, milyen lehet, bár lehet az is, hogy klassz! Manjaro szerintem KDE-vel a tuti, de eleinte XFCE-vel raktam fel, azzal is super, semmi fapados érzésed nem lesz. Tényleg két eset lehetséges, vagy minden jól superál és akkor nagyon fog tetszeni a Manjaro vagy belefutsz a jellemző hibáiba és akkor apt csomagkezeléshez szokott userként hamar dobni fogod. Sajnos a csomagkezelés eleinte elég nyűgös lesz. A Frissítéskezelőben meg nézz jól körül, célszerű a tükröket lecsekkolni meg pár engedélyezést bepipálni, KDE-n így volt, ha jól emlékszem.
-
válasz
mefistofeles #76463 üzenetére
Amiket a kolléga ír, nem lehet igazán komolyan venni, onnantól kezdve, hogy leírja, nem kezdőbarát a Mint.
Nem az volt a kérdés, hogy használtál e valaha Mintet, hanem, hogy MIKOR?
Ez a mikor is érdekes amúgy, mert én mikor dobtam a Win7-et, nagyon sok disztrót próbáltam felrakni és egy volt, ami teljesen barátságosan működött, az meg épp a Mint Maya volt, a Linux Mint 13. Abszolút nulla hozzáértéssel is elvoltam vele, persze mindent meg kellett tanulnom és pár nap alatt felszenvedtem mellé a Debiant is később, Ami tény még, hogy azóta elég sok közvetlen barát, ismerős és kolléga gépére raktam Mint-et és soha nem jött panasz rá. Biztosan nem kezdőbarát, ja.
Nem a legjobb disztró, de az, hogy ne lenne kezdőbarát, az konkrétan idióta kijelentés. Ezen vitatkozni sem lehet, mindenki ezt mondja, aki látott már néhány disztrót életében. Nem tudom mi a küldetése billencs ft-nek, de mivel a beköszönő stílusa ilyen türhőparaszt, így nem is próbálom vele megbeszélni a tapasztalatait.
Az se normális amúgy, hogy egy évig használta úgy a Mint-et, hogy most utólag ez róla a véleménye. Nekem ha nem jött be egy disztró, egy napig sem használtam, szóval teljesen hiteltelen így az emberünk.
-
válasz
lanszelot #76453 üzenetére
Nem! Azt írják ott, hogy csak akkor fog működni, ha a non-free fw-t telepíted! Emiatt lényeges, hogy a non-free iso-t töltsd le és telepítsd! De kb ezt írtam először is. Persze biztosan egyszerűbb dolgod lesz egy kezdőbarát Mint XFCE-vel vagy akár Mint Mate változattal.
Csak halkan mondom, hogy kicsit figyelned kéne a kapott válaszok tartalmi részére, mert az elején még sok dolgon bukhat egy telepítés, de ez főleg a Debianra vonatkozik.
a minth ubuntu alapú nem debian ha jól tudom
Félig tudod jól, de a kolléga írta is. Ubuntu Debian alapú, Mint pedig Ubuntu alapú és az LMDE változata Debian alapú. (csak a pontosság kedvéért, ja és ugyanezért Mint, nem minth)
-
válasz
lanszelot #76443 üzenetére
Értelek, de ha megnézed a válaszomat, a második fejezet és az alatta lévő direkt link már nem is Debian!
(#76436) ubyegon2 Direkt elég szellősen írtam a két bekezdést, hogy észrevedd a másodikat is.
nég 1x:
Ha kicsit bonyolultnak tartod a Debian felrakását és mégis tartasz attól is, hogy valami gond lesz, akkor a Mint XFCE 20-at javaslom, Debian alapú, szóval ha a Debian jó arra a gépre, akkor a Mint is. Itt nem lesz gondod a firmware-ekkel, driverekkel szerintem.
(#76449) tordaitibi
Nem mertem enable állásba tenni, lelki szemeim előtt már egy olyan mélyen alvó pc lebegett amit már fel sem lehet ébreszteni
Ne röhögtess már!
Kimegy az álom a szememből, pedig már két napja alvásdeficitben vagyok.
-
válasz
lanszelot #76420 üzenetére
Szia!
Hajnalban belenéztem a linkedbe, csak az eszköz ismeretlen volt számomra, azért nem vauztam bele. Viszont az ajánlott Debian is jó lenne, szerintem is a 64bites javasolt, gondolom 2GB RAM van minimum. Egy dolgo fontos, hogy a BT+Wifi firmware az a non-free csomagokban van, ezért innen töltsd le valamelyik 64bites verziót, de inkább ezt a torrent fájlt, majd menet közben tudod kiválasztani mondjuk az XFCE felületet, az elég lightos.(kikerestem neked a download linket is, mert elég nehéz kiválasztani a nonfree-k közül, melyik a megfelelő)
Ha kicsit bonyolultnak tartod a Debian felrakását és mégis tartasz attól is, hogy valami gond lesz, akkor a Mint XFCE 20-at javaslom, Debian alapú, szóval ha a Debian jó arra a gépre, akkor a Mint is. Itt nem lesz gondod a firmware-ekkel, driverekkel szerintem.
(#76435) vadkörte
Huha, lehet nem kellett volna mégse belevauznom hw-ek ismerete nélkül? Gondoltam, ha a Debianos javaslat valid, akkor annak alapból jónak kell lennie, mindegy, valahol el kell úgyis indulnia a kollégának.
A Manjaros részhez:
Van akinek megfelel a kiadás alapú OS és van aki szükségét érzi a rolling rendszerűnek. Elvoltam a naptári Mint Mate-tel is, csak hajtott a kíváncsiság. Ez miatt kötöttem ki ott ahol.
Hasonlóképpen voltam én is ezzel. Hiába volt tökéletes a Mint/Debian páros anno a desktopon, legalább 100 esetben azért próbálkoztam Archklónokkal is, legtöbbször Manjaro volt a kiszemelt, de mindig volt valami vele. Igaz a legújabb fenn van, ha valamit le akarok csekkolni és a kernel panic miatt nem is javítom már ki, a fallback boot bőven jó.
Ami viszont nagyon jó lett végre, az a Chakra volt, amúgy is csípem a különleges megoldásokat és ebben már valami új scheduler patch vagy mi a fene volt, gyors volt, szép volt, erre leállt a fejlesztőgárda és a beta5-nél megállt a dolog.Szóval nincs szerencsém ezekkel a klónokkal, persze nem hiszem, hogy a 7. éve folyamatosan használt Mint Cinnamont kiütötték volna a nyeregből. Amit írsz ,egyébként teljesen megállja a helyét.
-
válasz
tordaitibi #76431 üzenetére
De azt biztosan tudom mik az Arch előnyei.
Köszi az összefoglalót!
Én tuti öreguras vagyok, mert nemcsak a Mint 100%-os stabil és minden megvan, ami kell, de még pár évig mellette a Debiannal is tök jól elvoltam, igaz az arra kellett, hogy kicsit tanuljak, mert a Mint-et felrakom és a következő verzióig nem sok dolgom van vele, ha eszembe jut frissítem. Lassan 7. éve megy ez, azóta pár tucatszor Manjarot is próbáltam használni, utóbbi 4 évben az a hiba idegesít, ami nálad is jelentkezett. Meg persze az iwlwifi, mert nagyon jók a friss csomagok, de ez éppen beta.a verzió volt, tele hibákkal. Egyébként a szögegyszerű csomagokat nem mindig értem, miért adják ki addig, amíg nem használható, de mivel a rollingosok erre vannak rákattanva.....Nekem ennyi idő alatt kialakultak a használt programjaim, lehet ezért is vagyok el egy stabil disztróval.
Kicsit fentiek miatt döbbentett meg a kolléga, ahogy a Mint-et összehasonlította a Manjaroval, mert nagyon nem ezt tapasztaltam, de mondjuk túl sok tapasztalatom nincs is. Arch felrakása meg túl bonyodalmasan hosszú, anno install helperrel raktam fel, az volt kb 2 óra. Igazából viszont konzolból érdemes felrakni, de nem gépiesen másolgatva a parancsokat, hanem minden lépést értve. No én ettől egyre távolabb vagyok.
A csomagszámokkal nem foglalkozom, Mint-nél alapból van majd 3000, Manjaronál 20000 felett, persze előbbinél mindenből van egy, utóbbinál egyes csomagoknak 10+ változata van fenn, de sok jelentősége nincs ezeknek a számoknak, ha lenne, akkor jóval többen használnának Debiant a majd 60000 csomagja miatt.
Az Archwikit én is használom időnként, az tényleg rendkívül részletes.
-
válasz
billencs #76428 üzenetére
Tehát ekkor az Archhoz hasonlítottam és nem a Minthez.
Én csak a Mint-tel való összehasonlításodra reagáltam, de be is idéztem hozzá az általad írt mondatot.
ezt is tőled idézem most:
Én a Linux Minttel hasonlítottam összeAz Arch és Manjaro összehasonlításához nem tudok hozzászólni, nem értek ilyen szinten hozzá, bár ez alapján Te sem igazán:
Nekem például az Arch nem akart települni eleinte az asztali gépemre
Hát ja, az Arch az már csak ilyen, hogy nem akar települni eleinte.
De ne bánkódj, amúgy meg nevettem persze, jó, hogy írtál!
-
válasz
billencs #76421 üzenetére
Rolling rendszer és grafikusan minden elérhető,ezért kezdőknek is bátran ajánlható, a saját tárolója bőséges. Korábban Linux Mintet használtam, de annál nem kicsivel jobb a Manjaro, szerintem.
Ezt írtad és ha valaki ismeretlenül fog bele, kapásból azt hiheti, hogy a Mint-nél nem érhető el minden grafikusan, így a megfogalmazás nem korrekt. Az, hogy kezdőknek mi ajánlható, megint nem kérdés, mert igazán kezdőknek alapból mindenki Mint-et ajánl. A csomagok felrakásánál kb annyi kérdés volt Mint-re, mint Manjarora. Szóval ez konkrétan marhaság: A Linux Mintnél szegényes a programválaszték, gyakran kell elavult flatpakokkból vagy innen onnan összeollózva programokat telepíteni.
Érvek mentén szívesen beszélgetek vagy vitázom, másképp nincs is sok értelme.
Jó is lenne, de jelenleg olyanokat állítottál eddig, amik vagy nem igazak vagy félrevezetően fogalmaztál. Nem az a baj, ha véleményed van, de az baj, ha félrevezető azok számára, akik nem ismerik az általad említett rendszereket!
Ubuntu alapú rendszerekhez sok csomag PPA-ban van, de van sok, aminek minden változata nem érhető el GUI-san, de az sem igaz, hogy a Manjaro telepítése után nem kéne használni az AUR-t. Semmivel sem könnyebb vagy jobb egyik rendszer a másiknál, hibák viszont jóval gyakoribbak a Manjaronál.
Egyébként célzol rá, hogy én csak belevauzom, nem is ismerem/használom a rendszert. Nem lenne rossza, ha az ilyen rutinos Manjarosok előkerülnének akkor is, mikor másoknak gondja van és nem nekem kéne leírnom a megoldást Mint-esként.
Szóval meglepő, ha valaki egyszer nem írt még, ha segíteni kellett volna, de amúgy jobban össze tud hasonlítani rendszereket azoknál, akik már próbáltak itt párszor segíteni is. Így kb annyit számít a véleményed, amennyit letettél az asztalra. Szerinted?
-
válasz
mefistofeles #76416 üzenetére
mostanában nem is hallani más disztrórol itt a topicban......
És ugye általában ha nagyon sokat említenek egy adott disztrót az jó? 10-ből egy dicséret volt mondjuk, de a többi?
Akinél működik minden, az odáig van meg vissza, de ez persze más disztróknál is előfordul. Összehasonlító kinyilatkozások meg akkor jük, ha valaki igen sokáig nyúzta az összehasonlított egyedeket, egyébként csak mosolyogtató.
Azért a legjobbhoz közeli állapottól még kicsit messze van szerintem. Bár ettől mindegyik messze lesz mindig, van sok jó, ez bőven elég.
-
válasz
Panthera #76403 üzenetére
Esetleg megnézem majd, hogy végül fut-e a trim. Ezt az fstrim paranccsal kell? - remélem nem hülyeséget írok, de nehéz követnem a dolgokat.
Ha megvan és felvarázsoltad ezt a csoda disztrót, kitaláljuk majd, de szerintem fstrim parancs nem jó itt semmire. Ha már van mit nézegetni, kitaláljuk, milyen ellenőrző parancsok működnek, de kb 1000%, hogy a discard működni fog.
Egyébként egy évekkel ezelőtti verziónál már írta itt a támogatást:
- TRIM support for ext4 SSD partitionsNagyon régóta mindenütt ez a helyzet, 3.xx kernel előtt nem volt minden SSD tipusnál egyértelmű, de ha nagyon bele akarsz merülni, ebben az 1000 éves blogban vannak ellenőrző parancsok és ott a blacklist is, ahol oda kell figyelni a TRIM alkalmazására, de ezek speciálisabb felhasználásnál lényegesek.
Szóval Te akartad......
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is - Frissítve!
-
válasz
Rimuru #76397 üzenetére
szerinted, ettol meg ne tenykent mondd a hulyeseget.
Jelen thread-ben totál mindegy volt, hogy én mit mondok erre, de azért kiderült, hogy nem tényként állítottam, szerintem. Legyen ez az RC akármi az init, jó. Változik bármi is? Nem. Akkor lehetett volna az eddigieken felül mást javasolni, ha systemd-s, de az tuti, hogy nem.
Akkor a lelkivilágod simaságáért módosítom az eddig mondottakat:- szerintem nem systemd-s, így az ott alkalmazott services beállítások nem használhatók az SSD ütemezett TRIM-meléséhez.
Marad az, amit már leírtam, kb 100%-ban az. Te írtad, hogy a TRIM a kérdés, nem? De! Arról beszéltem? Igen.
Így OK?
További kérdés már csak a Milyen SSD-t vegyek topikban lehet....én amúgy WD Blue 3D-t vennék.
-
válasz
Panthera #76394 üzenetére
Még nem vettem meg.
Juj de jó! Akkor az A400-at most felejtsd is el.
BX500 is belépő szintű DDR cache nélküli, de ajánlott SSD. A Kingston nem ajánlott, mármint az SSD-s topikra gondolok itt.
Arra gondolsz, hogy az SSH felejtős?
Erre nem gondoltam egyáltalán. Sose használtam, GUI huszár vagyok, SSD-be csak azért kotyogok bele, mert abban a témában eléggé elmélyültem utóbbi pár évben. Ja igen, a BX500 érthetetlen módon melegedősebb az átlagnál, nagyon szűk helyen ezt is számításba kell venned, de sata SSD-nél igazából nem lehet gond a melegedéssel, gyárilag 70-ig optimális.
(#76395) májkimiki
Jó, akkor disztró, de init nélküli webui-s disztró, szerintem van kernel osztjónapot. De tényleg nem ismerem az ilyen herélt akármiket, erről se hallottam még.
-
válasz
#63718632 #76391 üzenetére
Mittudomén....gondoltam, mivel ez nem egy disztró csak egy webui-s bizbasz, de kérdezd meg a Distrowatch-ot, miért húzták ki az init sorát. Ha ők nem találtak, én honnan tudnám?
No de majd a kolléga nemsoká felvilágosít téged is. Engem nem érdekel, mert azt kell alapul vennie, amit imént leírtam. Vagy csak berakni az SSD-t és használni. Ma már ezt mondják minden SSD-s kérdésre és joggal. Ha nem régi az SSD és a kernel nem 3.19 előtti, akkor minden OK.
(#76393) májkimiki
Szerintem ha ritkán kell TRIM, jobb az online, de ha mindkettő van, az se gond.
-
válasz
Rimuru #76389 üzenetére
Szerintem nincs, legalábbis ami itt említve lett, a sysvinit meg systemd. Mert szerinted van benne? DW-nél is ki van húzva az a sor. Kell egyébként egy webui-s valaminek init? (ehhez tényleg nem értek)
Persze ha lenne initrendszere annak a valaminek, akkor is pontosan ugyanezt javallanám a kollégának!
discard és/vagy garbage collection és overprovisioning
ennyi
-
válasz
anorche1 #76374 üzenetére
Szerintem ebben a inxi grafikai kimenetbe semmi gubanc nincs. Marad a hibakeresés előbb emlegetett módszerekkel és a vaktyúkistalálszenet elmélet alapján csak kibukik, mi a nyűgje a gépnek. Hw-es prücök is lehet attól még, hogy más OS-nél nem jött ez így elő. De még a swap-ban is bízhatsz. Amúgy ha a swaptól várnék segítséget, pont nem venném le a default értékről 10-re a swappinest.
(#76373) growler
Nem sok jelentősége van, ha 20-30MB swapot akar a rendszer, sőt, mint ahogy most említettem, jobb inkább hagyni alap 60-on, ha kell a rendszernek valamiért, hadd vigye. Sokat nem fog lassítani a rendszeren vagy az adott programon, ami miatt swap-hoz nyúl.
Egyébként kösz a tippet, szinte el is feledkeztem arről a swappinessről, de tényleg nincs értelme már ezt állítgatni.
-
válasz
Panthera #76383 üzenetére
Szerintem nyugodtan használd az SSD-t, az amit leírtál, az lófütty felhasználás, ha még az SSD-ről is lehetne tudni valamit......
, de amúgy ha viszonylag új tipus, akkor neked bőven elég oda a garbage collection is. Linux oldalról csak az FSTAB-ban alkalmazható
discard
opció működhet vagy a cron, de mondom, felesleges ez is. Beírod FSTAB-ba a discrad-ot és kész, majd egyszer kidobod az elhasznált SSD-t. A két időpont között feledkezz is meg róla nyugodtan. Max az overprovisioning-gal érdemes foglalkozni, ha gyárilag nincs lefoglalva min 7%.Ja igen, nincs init rendszer abban a valamiben, ne is keress, azért vannak csak a fenti lehetőségeid.
-
válasz
anorche1 #76366 üzenetére
# hibakeresés
Az ebben a linkben lévő linkeket nézegesd meg, hátha a # systemd - leállás vizsgálata leírásában találsz valami hasznosat. Valami előzménye csak van a fagyásnak, persze totál fagyáskor lehet, hogy tényleg nem ír semmit, de onnan visszafelé érdemes átnyálazni a logokat mégiscsak.
(remélem Te nem kapsz hisztirohamot, mint a kollegina legutóbb, mikor ezeket javasoltam neki)
Ha az X halogat meg, akkor a xorg logot is nézd át.
Required tool glxinfo missing.
Az előbbi inxi kimenet hiányolja a glxinfo csomagot, érdemes lenne azt is felrakni és utána megnézni, de
sudo inxi -Gxxx
is jó célzottan.Display: server: X.Org 1.20.8 driver: modesetting
Ez is fura nekem, hogy nálad nem
modesetting
van, hanemintel
, de azt Archosok jobban tudnák, lehet nagyon új a kernel? Tényleg csak tipp, nem értek hozzá.Főleg csak tipp, de én csinálnék 1GB swap-ot, nekem 12GB RAM mellett is néha ír a swap file-ba a rendszer. Használatban max 2/3 fizikai memó volt eddig.
-
válasz
tordaitibi #76360 üzenetére
Persze, értem én mire gondolsz, de ezek a GUI-s megoldások néha logikátlanra sikerülnek, főleg azért, mert az általad említett beállításokat is a userre bízzák. Ha belegondolsz, Te állítod be ilyen logikátlanul, de én is persze, mert autologinom van, de ha melóban pár percre otthagyom lezárva a képernyővédővel, csak abban bízhatunk, hogy nem jut eszébe senkinek egy reboot....egyszóval a user túlzott kiszolgálása miatt van ez az értelmetlenség is. (nekem amúgy ismerős ez a téma, már lehet, hogy beszéltünk is róla régebben)
Szóval ritka eset, de most igazat kell adnom neked!
(#76361) I02S3F
Ja, ezekre a rövid időkre tényleg jó amúgy. Azt azért nem hiszem, hogy ezt így jónak gondolják a fejlesztők, egyszerűen az van, amit írtam előbb. Gyakorlatilag egyre inkább a képzetlen userre szabnak minden GUI-s megoldást.
-
válasz
tordaitibi #76352 üzenetére
Mit akarsz? Ez egy igen hatékony screen locker akkor, nem?
Tényleg nem cicózik a Manjaro.
Így is marad, amúgy is csak akkor lesz indítva ha Manjarós problémát kell távsegítenem.
Szerintem elég gyakorta lesz nálad indítva, ha így megy!
Bocsi, de én szóltam. Ha a Manjaro működik, akkor tényleg tuti, néha szerintem azért még a fanok is dobnak pár keresztet upgrade-kor, szóval.....
No de ne panaszkodj, ahogy látom Te vagy az egyetlen olyan távsegítő, aki nem lehetetlen küldetésre vállalkozott.
-
válasz
tordaitibi #76349 üzenetére
Super!
A módszert ne feledd, mert másik disztró GRUB frissítése újra előidézi ugyanezt az állapotot.
Ezt netkepcsolat nélkül honnan tudta ilyen pontosan...?
Ne hülyülj már, ez Manjaro!
Mondtam neked, ha ez működik, akkor csodákra képes. Amúgy meg fene tudja, nekem wifit is rohadt nehezen hozta össze mindig, kivéve az utolsó verziót, de ha tényleg nem volt net vagy nem emlékezett live beállításokra véletlenül, akkor beépített látóasszonnyal is rendelkezik. Ha a csomagszámot eltalálta, akkor kellett, hogy legyen valami....
(egyébként tényleg el tud tárolni infókat telepítés előtti állapotból több disztró, nálad is valami ilyesmi lehetett ez, legutóbbi disztró telepítésénél első boot után már el volt mentve a wifi jelszava)
-
válasz
tordaitibi #76332 üzenetére
Kb ezt fogod látni majd és akkor jöhet is az ebben javasolt megoldás. Illetve az, amit archklóner kollégák imént javasoltak. (én mindössze csak arra utalok, hogy mi lehet a probléma 99%-os valószínűséggel)
Ennek a boot.cfg részletnek az utolsó sorában láthatod az átírt részt:
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Manjaro Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
menuentry 'Manjaro Linux (Kernel: 5.6.16-1-MANJARO x64)' --class manjaro --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-5.6.16-1-MANJARO x64-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
savedefault
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos4'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-ieee1275='ieee1275//disk@0,msdos4' --hint-bios=hd0,msdos4 --hint-efi=hd0,msdos4 --hint-baremetal=ahci0,msdos4 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
fi
linux /boot/vmlinuz-5.6-x86_64 root=UUID=69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1 rw quiet apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.6-x86_64.img -
válasz
tordaitibi #76330 üzenetére
Teljesen igazad van, annyi a mentségem hogy a szóbanforgó pc-től 3 napja 21 kilométerre tartózkodok fizikailag, így nehéz
Ja értem, most nem tudsz a gépben perzekútorkodni, távolról sem. Ez elkerülte akkor a figyelmem, bocs.
A telepítő ugye felajánl 3 opciót.
Rendszerindító telepítése a meghajtó gyökerébe,
Ez az amikor simán választod mondjuk az sda-t, ekkor felrakja a GRUB-ot és végigtallózza a meghajtót* más rendszereket találva, azokat berakja az indítóba.
*helyesen a gépben lévő összes elérhető meghajtót
rendszerindító telepítése a linuxos partícióra,
Ez az amikor külön, a rendszer által foglalt particióra rakod a GRUB-ot, mondjuk sda1-re, ha arra került a /. Ebben az esetben más rendszer sda-n lévő GRUB-ja nem fogja ennek az sda1-en lévő rendszernek a GRUB-ját felülírni. (ez lehet hasznos esetedben, mert a Manjaro GRUB nem íródik felül)
és ne telepítsen rendszerindítót.
Én ez utóbbit választottam
Ez utóbbi esetben hogyan indul el a telepített rendszer?Ebben az esetben nincs rendszerindító, értelemszerűen semmi nem fogja indítani a rendszert! Ha viszont más meglévő rendszert indítva annak a GRUB-ja frissítésre kerül, akkor betallózza ezt a rendszert is és onnan már fog indulni.
röviden ennyi
-
válasz
tordaitibi #76327 üzenetére
Szerencsére
a konkrét hibaüzenettől folyamatosan megkímélsz bennünket és helyette saját következtetéseket írod csak le, de ezek jó eséllyel lehetnek tévesek akár. Mi van ha az elsődleges partició készítése előtt csak egy
Warning
-ot dobott fel a rendszer, amit tudomásul véve, figyelmen kívül lehetett volna hagyni?A particionálás eléggé kötött rendszerű platformfüggetlen művelet, ezért is írtam, hogy használj particionálót, ne az install segédet használd particionálásra. Ezek veszedelmesek, nekem anno Chakra alatt az install helper simán felcserélte a meghajtók betűjelét!
Szerinted boot után mennyire volt ez gáz?
-
Ugyanakkor ha valóban tisztában van az MBR felépítésével, stb, akkor tudja, miért ír butaságot.
Bennem is felmerült hasonló, ezért is írtam reflexból az alábbit, de tényleg ez volt az érzésem a kérdése alapján:
"Amíg az alapvető ismereteid nincsenek meg, kár vitázni azon, mit hogyan nem csinálhattál."
Az is lehet, hogy már rég UEFI-zik tordaitibi kollégánk és hirtelen nem ugrott be neki az MBR/legacy.....
Az viszont nekem is homályos, mi volt a gond a Manjaro particionálása során, mert a kép alapján az alsó szabad helyre simán mennie kellett volna. Sokan szeretik itt a Manjarot, nem is írnék így véleményt, tényleg super disztró, ha párszáz gyakori és működést gátló hibájától eltekintünk.
-
Érdemes pontosan fogalmazni, hogy aki nincs tisztában vele, az jól tanulja/értse meg.
Nyilván így van, csak itt mi már benne voltunk egy thread közepén és már az is kiderült, hogy a kolléga érti is a témát, ilyenkor már felesleges az alapokat újra leírni. Tordaitibi kolléga így is rossz néven vette, hogy úgy írok neki, mint ha fogalma se lenne az egészről.
(#76317) tordaitibi
Mindenképp számolj be róla, mit sikerült a Manjaro GRUB-bal csinálni! 99%-ban amúgy ugyanaz a gond lesz, ami nálam is elő szokott fordulni.
-
-
válasz
tordaitibi #76317 üzenetére
Kivételesen nem csináltál semmit rosszul, lassan 4 éve ezt eljátssza nálam is a Manjaro GRUB, tényleg nem értem, miért nem javítják. Ebben megtalálod a megoldást, jegyezd is meg, mert később is kelleni fog.
2 ismerősömnek is ajánlottam és hoszú ideje használják csak néha megakadnak és akkor jó lenne ha a konkrét OS előttem lenne, könnyebben menne a távsegítség.
Én már meguntam a javítgatását, ha nagy ritkán kell Manjaro, akkor fallback-ból indítom. Az a jó, ha csak Manjarot raksz fel másnak, mivel így sosem találkozhatnak ezzel a buggal.
-
Az üres területen (unalocated) nem tudsz fájlrendszert létrehozni csak partíción.
Szerintem ugyanarról beszélünk. Gondolom, ha kolléga meg tudja formázni ext4-re, akkor már particionálta is előtte, ez evidens. Vagy mi nem jó neked?
Amúgy az sda3 utáni unallocated helyről van szó most.
-
válasz
tordaitibi #76309 üzenetére
Ha rosszul fogalmazok, és Te is tudod hogy mit szeretnék mondani, akkor...,
Azért próbállak javítani, mert particionálásnál pontosan kell fogalmazni, nem bántani akarlak ezzel.
Miért azonnal a "nics ismereted" szavakat kell használni?
Ez is csak tény, nekem milliónyi dologról nincs ismeretem, ez se bántás.
Az unallocated helyet megformáztattam a telepítővel ext4-re, így jó?
Jó, de az 1MB helyet azt ne bántsd, csak ami utolsó helyen van.
igen tudom mi az partíció eltolás és kb. tisztába vagyok a partíció és a fájlrendszer kifejezésekkel, sőt nem átallottam belemélyedni az efi és a gpt rejtelneibe sem.
Akkor bocsi, előző hsz-ed nem utalt erre. Azt viszont nem értem, a Manjaro telepítője miért nem boldogul vele, nincs ott is a telepítés particionálójánál olyan opció, amivel a külön particionáló indítható? Mert annak ugyanúgy kell működnie mindenütt, az install helper meg lehet hibás valamiért. Ilyen Archklónoknál valamiért gyakori.
A képernyőképen látszik hogy elsődleges, nem logikai. Win kiírja.
Nem is lehet logikai, mert előbb kiterjesztett particiót kéne csinálnod és abban logikait. Akkor így particionálva már megy a telepítés?
-
válasz
tordaitibi #76307 üzenetére
Akkor eddig hogyan tudtam az ssd végén lévő unallocate helyre vagy 5 Linuxot telepíteni eddig?
Úgy, hogy igen kitartó vagy.
Mer'ugye unallocate helyre még senkinek nem sikerült egyet se telepíteni. Szerintem ezt sem olvastad még, anno az új összevont topikhoz készült nagyon konyhanyelven íródott szöveggel. Meghajtók, partíciók
Amíg az alapvető ismereteid nincsenek meg, kár vitázni azon, mit hogyan nem csinálhattál.
unallocated helyet értelemszerűen tudsz particionálni, kb olyan, mint a földet tudod szántani, arra van! Törölni nem tudod, mert unallocated. Picit bele kéne mélyedned a témakörbe szerintem. Én is laikus vagyok, de kénytelen voltam pár infót összeszedni a témában.
-
válasz
tordaitibi #76305 üzenetére
Telepítenék egy Linuxot, arra az ssd-re amin már több is volt, és a telepítő a partíció létrehozásánál hibaüzenettel kilép.
Ismert okok miatt nem akarok belevauzni a thread-be, csak annyit segítek a későbbi segítőknek, hogy megkérlek ezt a hibaüzenetet legalább a Látüasszonyok topikjába írd meg! Csak az érne valamit, az összes többi, amit írsz csak rizsa. Azok az 1MB közbeékelt helyek kellenek, a rendszer csinálja őket SSD-re, ha nem tenné, nem lenne jó az alignálás. Ezért célszerű manuálisan megsszabni a tól-ig méretet. De amiről szó van, az nem partició! Már csak látod Te is, hogy ha az lenne, akkor már most 5 darab lenne a lehetséges 4-ből.
-
válasz
I02S3F #76301 üzenetére
Mire olyan szintre hozok egy wm-et, mint egy DE-t, ugyanott vagyok.
Dehogy, azt nem tudod ugyanolyan szintre hozni, eleve minimalista és ahogy mondod, billkombókkal lehet elég gyorsan dolgozni rajta. Nem véletlen neveztem ám pálcikaWM-nek.
Egyébként pár hónap gyakorlás, állítgatás, manuális konfig után talán használható egy ilyen is home userként.
-
válasz
I02S3F #76294 üzenetére
És ha két desktop rendszert hasonlítok össze? Ubuntu vs. Mint? Így is értelmetlen az összehasonlítás?
Nem értelmetlen, hanem ez így kevés paraméter. A Mint Cinnamonja 19-től lett jóval gyorsabb, az Ubuntu Gnome-ja meg a 20-as kiadásnál érezhetően hasonló gyors lett. Viszont az Ubuntunál ott van a beépült Snap, ami sok esetben lassíthat, sokan említik, hogy maga a snap-os program jóval lassabb, mint ugyanazon program tárolós verziója más hasonló adottságú disztrón. (nekem a Mint C 20 és az Ubuntu 20.04 totál egyformán gyors)
Ott az XFCE, mindenki tudja, hogy jóval pörgősebb a nagy fullos DE-knél, de hoppa! Mi történik, ha egy Manjaro XFCE és Manjaro KDE-t hasonlítasz össze? Az, amit fórumtársunk említ, hogy gyorsabbnak találja a KDE-t, mint az XFCE-t. Ez normális, elég csak megnézni mindkettő kinézetét. A plasma 5 gyakorlatilag alapon hozza azt a visual élményt, amit a Manjaro-ra is húztak, az XFCE-t viszont nagyon meg kellett turbózni, hogy ne látszódjon túl fapadosnak. Nyilvánvaló, hogy a plasma fentiektől is gyorsabb meg a GTK/QT összehasonlításnál is nagyon elvérzik az alőbbi, egyre inkább nyílik a kettő között az olló. Manjaronál viszont fontos a paradicsom madár érzet, anno blogban épp ezt hasonlítottam össze a Mint szürke, majd fekete kinézetével.
Azon a gépen amúgy tényleg kb egyforma lesz minden DE, fentiek fegyelembevételével persze. Ami érezhetően dob a gyorsaságon, az valóban Frawly koma pálcikaWM-je, egyszóval a DE-k kb egyformák, a WM-ek jóval gyorsabbak lesznek. szerintem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest