- Forrmell.enn
- Bluetooth hangszórók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Autós kamerák
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #78253 üzenetére
Igen, szeretek gémelni, így Manjaro fasza nekem.
Hogy Chakránál mi van, azt nem tudom. Az egy dolog, ha a kulcs emberek nem érnek rá csomagokat frissíteni, de ők nem is kommunikáltak már jó ideje. Egy pár soros posztra pár havonta csak van ideje az embernek...
Sajnálom, mert egyébként minden frankó irányba tartott, pl. már a csomagok LTO-s fordításán gondolkodtunk, mielőtt megállt az élet. Azóta csak ilyen maintenance módban frisítgetik a csomagjait.
Szerettem volna beszállni a fejlesztésbe legalább csomagok fordítása terén, de még az én Linuxos múltammal sem sikerült megértenem a náluk használt build ökoszisztémát és github dolgokat. Aztán már nem volt, aki elmagyarázza... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #78247 üzenetére
Én nem kapcsoltam be semmit az AUR-hez. Egyszerűen csak elindítottam a bauh programot (ami feljön, ha beírod az install vagy application szót), és ott volt minden. Mostani verziója meg már flatpak és appimage, valamint arch aur tárolót is kezel, meg a disztró összes csomagját by default. Mindamellett van egy normál grafikus csomagkezelő is, de az csak a saját csomagjaikra.
Mondjuk felteszem, hogy egy minimális arch ismeret célszerű mellé, de ha valaki el is olvassa mi van odaírva, akkor fogja tudni használni. Annyira sok verzió meg nincs a dolgokból, inkább az szokott lenni, hogy vannak a normál release-ek, meg a git-es build-ok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #78230 üzenetére
Engem a Linus Tech Tips videói vittek oda, mikor nem tudtam, hogy milyen disztróval folytassam amin játszani is lehet (friss mesa volt az alapfeltétel), látva h. a Chakra nem jut sehová mostanában, hiába volt addig progresszív fasza disztró.
Aztán végül is Manjaro KDE-re mentem át, az nekem minden téren bejött eddig. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Eastman #78196 üzenetére
Hát ez tényleg régi. Idén április 30-ig tart az élettartama, utána már nem jönnek rá frissítések.
Ennek a pár sornak kellene mindössze szerepelnie az /etc/apt/sources.list fájlban (nem a sources.list.distupgrade fájlban):
###### Ubuntu Main Repos
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial main restricted universe multiverse
###### Ubuntu Update Repos
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-updates main restricted universe multiverse
Mivel mindjárt lejár a támogatása, így vagy csinálsz disztribúció frissítést, vagy feltelepítesz egy újat. Szerintem ez utóbbi a jó megoldás. Lubuntu 20.04 LTS-t javaslom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Eastman #78194 üzenetére
Mit mond az
lsb_release -a
parancs?
Rendbe kellene tenni ezt a sources.list fájlt. Az első lépés lennem hogy kikommenteled az összesdeb-src
kezdetű sort, mert azok forráskód tárolók, amiket nem használsz.szerk: a sources.list.distupgrade az egy backup fájl, ami visszamaradt frissítés után. Mi szerepel az
/etc/apt/sources.list
fájlban? Azt másold be ide. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Schiano #78156 üzenetére
Az az igazság, hogy ha nem mutatja a fájlkezelő a dekstop mappát, akkor fizikailag nem is volt ott. Még nem találkoztam ilyesmivel, bár nem próbáltam online fiókkal használni Windowst, offline fióknál meg minden ott van, ahol lennie kell.
A OneDrive meg egy problémás jószág, a cégnél azt használjuk de több sebből is vérzik mikor úgy rendesen dolgoznál vele. Csináltak valamit, hogy legyen nekik is felhőjük, de nem is lett túl jó... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Redneck #78122 üzenetére
Akkor csak simán méretezd át. Mindegyik normális particionáló progi kezeli a Linuxos EXT fájlrendszereket. Összezsugorítod, a felszabadult helyből meg csinálsz NTFS-t, később meg törlöd az NTFS-t és visszanyújtod az eredeti partíciót.
Gparted live pl tökéletes megoldás neked, csak letöltöd, kiírod és bebootolsz vele, aztán már mehet is a méretezés.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Redneck #78120 üzenetére
A Windows nem kezel semmilyen Linuxos fájlrendszert, mert csak... Ext drivert ugyan tehetsz fel, de azok olvasni szoktak tudni, írni nem és ez talán jobb is.
Két dolgot tudsz megpróbálni:
-bebootolni ezzel az SSD-vel és a Debian alól átmásolod a cuccokat, mert a Linux kezeli az ntfs partíciókat
-letöltesz Ubuntut vagy akármit, kiírod egy pendrivera, bebootolsz róla és abban másolod át a dolgokat a Windowsról az SSD-re. Itt mondjuk lehet, hogy azonnal nem fogsz tudni írni az ssd-re, mert nem te vagy a fájlrendszer tulajdonosa. Hmm.Mindkét módszer előnye, hogy nem kell belematatnod az SSD partícióiba.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
peterattila #78110 üzenetére
Most megnéztem a Costa Rica 4k 60fps videót a jobbik gépemen, ami tudja a VC1-et hardverből. 10-20% körül használta a proci magokat a Firefox és ez ingadozott a magok között. Megnéztem ugyanazt Chromium alatt ahol nincs hardveres gyorsítás, ott masszívan 40% fölött dolgozott mindegyik mag.
Szóval a helyzet nem olyan tragikus.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lev258 #78070 üzenetére
Sosem próbáltam úgy, mert ott van az auto login opció, így gy.k. semmihez nem kér jelszót ami a GUI-n történik, kivéve a partíció szerkesztő elindítását. Szóval nincs okom nem beállítani jelszót.
hentes555: és csak simán majaro-t jelszónak? Alapból manjaro a jelszava az iso-nak, lehet azt vitte tovább.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bigduke6 #78033 üzenetére
Ha legközelebb újraraksz mindent, akkor megpróbálhatod, hogy az egész GPT-s partíció szisztémát átrakod a jól bevált MBR-es szisztémára, és akkor nincs többé efi partíció meg ilyen dolgok, gyakorlati előnyt úgy se nagyon ad asztali téren.
Sanyi.mTs:
df -h azt is kiírja, meg h. mennyire van tele. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bigduke6 #78008 üzenetére
Itt azt hiszem az a hiba, hogy már van egy efi partíció, amit a Windows csinált és azt látja a biosz. Ezt meg kellene nézned, hogy hogyan van. Utólag már nem lehet vele mit csinálni, de egy új telepítéskor szerintem egyszerűbb minden szempontból, ha hagyományos, MBR-es telepítést csinál az ember.
A rufusban a "Partíciós séma: MBR Cél: Bios vagy UEFI nem tudom ezt változtatni." ez oké, de mivel a Winsowst efi módban telepítetted, így abban a módban is kell bootolnod a pendrieról. Ha jól értem amit írtál, akkor így történt.
"Fájlrendszer: FAT32" - passz, szerintem itt nincs jelentősége, ez csak a pendrive. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Véreshurka #77868 üzenetére
Szerintem simán. Egy kis program, töltsd le és nézd meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Véreshurka #77865 üzenetére
BleachBit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Alex123 #77802 üzenetére
Ha csak nem rakod fel a Wine emulátort, akkor semmilyen Windowsra írt kártevő nem tud futni Linux alatt, binárisan inkompatibilisek. Léteznek ugyan kártevők Linuxra is, de annyira gyakoriak, hogy megnevezni sem tudok közülük egyet...
Viszont amit feleslegesnek tartok:
-lehúzni a netet. Helyette inkább a frissítések felrakása a célszerű, ami akár lehet automatikus is.
-vpn - ez mitől véd meg téged? Mert VPN-t korlátozások és állami megfigyelés kijátszására meg hasonlókra szokták használni, legális banki tranzakcióknál nem leszel vele előrébb.A tűzfal működéséről Ubuntu alatt itt találsz leírást: http://sugo.ubuntu.hu/10.04/html/serverguide/hu/firewall.html
*a Windows semmit sem lát a Linuxodból, mert hiába a Microsoft az egyik legnagyobb Linux kernel fejlesztő, a Linuxoknál megszokott Ext fájlrendszerek támogatását sosem tette be a Windowsba...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, KDE fans... Dolphin alatt a jobb klikkes menüben ki van szürkítve a tömörítés opció, pedig fent van az Ark, meg pár egyéb tömörítő is. Ötletek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zebra_hun #77746 üzenetére
A Linux telepítők át tudnak méretezni NTFS-es partíciót (is), de ha már előre megcsinálod a 2. partíciót a W10 felrakásakor, vagy utána W10 alól, akkor annyival is előrébb vagy. Igen, Lubuntu meg az összes többi népszerű disztró is tök hasonló módon telepíthető.
Anno "komoly" 5.1 rendszerem volt, az Audigy-re volt kötve 3 külön tranzisztoros (nem IC-s) végfokos sztereó erősítő és bent állt 4 nagy meg egy center hangszóró a szobámban. Mélyet nem használtam, mert nem volt rá szükség, szóval 5.0 volt. Be volt lőve a hangerő és nos igen, eléggé odavert.
Aztán jöttek a 7.1 filmek meg az, hogy pl. az EAX-es térhangzás gyakorlatilag megszűnt létezni a játékokban és az utóbbi 10 év alatt amik megjelentek, azok a címek sehol nincsenek ezen a téren ahhoz képest, amit pl. a régi System Shock 2 játék nyújtott térhangzással.Ez a 3 erősítős rendszer azért állt így össze, mert a sok csatornás házi-mozi erősítők így vagy úgy, de mindig belenyúlnak a hangba. Ugye DSP-s hangzás állítás, meg mérőmikrofonos önkalibráció meg egyéb fasságok vannak bennük és a végeredményben meg már nem azt kapod, amit szeretnél. Szól, de nem úgy...
Aztán végül megmaradt 1 sztereó erősítő saját építésű végfokkal, először 4 nagyobb hangfallal, most pedig kettő de naggyal.
Ezt a nagy váltást az okozta, hogy építettem egy fejhallgató erősítőt magamnak meg vettem fasza fejhallgatót is hozzá és sokkal jobban kihallottam az ellenséget egy játékban fejhallgatón, mint az 5.1-es rendszerrel bármikor. A filmeknél szintén, ha felrakod a jóféle fülest akkor a rendes sztereó élmény feledteti veled, hogy nem 5.1-et hallgatsz.
Az az igazság, hogy sosincs elég hely a szobában a megfelelő méretű hangfalak elhelyezésére, ha csak nem eleve úgy építed a házadat, hogy legyen mozi szoba.Az 5 pici + 1 nagy hangfal koncepciója nekem nem tetszik.
USB-s DAC-ból az SMSL M100-at tudom javasolni ár / érték alapján USB-s sztereó DAC-nak, nagyon príma cucc azért az árért. 5.1-es DAC-ot nem tudok mondani, azokat nem próbáltam soha.
Az optikai kábelen nálad szerintem sztereó PCM módban megy ki a hang, és abból csinál 5.1-et az erősítőd. Optikán csak úgy megy át 5.1, ha Dolby Digital, vagy DTS kódolással küldöd ki és az újabb dolgokat mint a Dolby-TruheHD és a DTS-MA nem is tudja, mert nincs hozzá elég sávszélessége a kábelnek.
Ugye Audigy kártyák is csak akkor tudtak 5.1-et optikán kiküldeni, ha külön megvetted a DDL licencet hozzá. Szerintem az alaplapi Realtek kártya egyáltalán nem is képes DD vagy DTS kódolásra optikán, de ez csak tipp. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zebra_hun #77743 üzenetére
Audigy-m nekem is van és szintén kínlódás vele W10 alatt az élet, Linux alatt meg fasza. Helyette upgrade-nek javaslom az Asus Xonar PCIe-s kártyáit, jó cuccok, az Audigy hardvere belül meg úgy is egy átverés... Vagy USB-s külső DAC-ot, nagyon komoly tudásúakat is lehet találni relatíve olcsón.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #77654 üzenetére
Nem is baj, a pkexec legacy dolgok számára van. Ezt olvasd el: https://wiki.archlinux.org/index.php/Running_GUI_applications_as_root
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #77645 üzenetére
Ezek kellenek hozzá. Nem is értem, hogy ez miért nem alapvető, még mindig vannak disztrók ahol ezeket kézzel kell felrakni.
Viszont majd a vdpauinfo kell elvileg ellenőrzésre. A vdpau-va-driver azt hiszem csak egy híd a vaapi és a vdpau között, mert az nVidia zárt driverben csak vdpau van, vaapi támogatás nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #77640 üzenetére
Két dologgal próbálkozhatsz:
chormium-vaapi, de le kell mondanod a Google sync-ről meg a többi ilyen dologról mert lelőtte a Google.
Firefox, a 81-es verzió óta aktív benne a va-api támogatás by default.Btw, a Youtube problémás, mert újabban nem x264-et használnak, hanem ami van ahhoz újabb hardver is kell. Nézz utána, hogy a géped mit tud hardverből. Pl. vainfo megmondja, szerintem kezdj ezzel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #77628 üzenetére
Ez valami régi vizsgakérdés?
Attól függ mit akarsz elindítani, sok dolog eleve úgy van ma már megcsinálva, hogy így ne is lehessen elindítani, pl:
kate
Executing Kate with sudo is not possible due to unfixable security vulnerabilities.
Ugyanakkor pl. egy SMPlayer elindítható rootként. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Bounti #77620 üzenetére
A Windows alapból se lát semmit a Linuxból, mert külön feltett driver nélkül nem is kezel Ext és társai fájlrendszereket.
Amúgy talán felesleges ez az egész elkülönítés dolog, mert a Windows telepítőből az "indítás helyreállítása" dolog elvileg gond nélkül vissza tudja állítani az eredeti állapotot.
A grub-ban egyébként beállítható, hogy mi legyen az alapértelmezett és az is, hogy jegyezze-e meg az utolsó választásodat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sweet Lou 6 #77561 üzenetére
Így én is jártam pár hete, mikor újra kellett rakni a W10-et az egyik gépemen. A vicc az, hogy azon a gépen kért drivert, amin addig nem. Persze a telepítő nem tudta megmondani, hogy mihez kér drivert, nem is tudtam neki mit adni.
Végül aztán LTSC telepítő volt a megoldás, az nem kért drivert... Érdekes...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Kodegány táp és az ontopic legyen veletek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kw3v865 #77508 üzenetére
Aug 28? Azóta nem is megy a gép? Valami gyanús dolgot nem találtál?
Szerintem, először csinálj egy mentést a vbox fájlról, hogy nyugodtan tudj garázdálkodni az eredetin. Aztán az eredetin a recovery módban indíts el egy frissítést a szokott módon:sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
reboot
aztán lássuk mi történik. Egy kis ideig a 16.04 még támogatott, szóval kell kapnod frissítéseket. Hátha egy kernel meg minden frissítés megoldja az elindulási gondot magától. - lehet, hogy kézzel kell a dhcp-t elindítanod a recovery módban, hogy legyen netetd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kw3v865 #77505 üzenetére
Dmesg kimenet kellene először. Azon a disztrón azt hiszem megtalálod a /var/log/kern.log fájlban is, meg ott mellette van egy két log fájl, pl. az xorg logja. Ezeknek a tartalma érdekes lehet.
Mi ennek a telepítésnek az előélete? Egyszer fel lett telepítve a 16.04 és azóta ott lett hagyva, vagy pl. frissítéseket kapott? Mi okozta a problémát?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #77500 üzenetére
Azért messze nem normális, amit átélt. Ilyen alap dolog, hogy egy Steam nem működik azon a disztrón, amit a gamerek többsége használ Linux alatt Steamre?
Ez a GPT-s szívás meg... A magam részéről minden gépemen MBR-es partíció kiosztást csináltam, mert számomra nincs olyan előnye a GPT-nek, ami miatt megérné a kínlódás vele. És ez független az oprendszertől, mindegyik alatt szívás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
madrac #77495 üzenetére
Érdekes a tortúrád a Manjaro-val. Mindegyik gépemen azon fut a Steam, gond nélkül. A protondb-s review-k között is nagyon gyakori. Ott nem próbáltad terminálból indítani a Steam-et, hogy lásd az okot?
Btw, MBR-GPT dolog a Windows telepítővel is pont ilyen. Két hete mikor újra kellett raknom épp ilyen szívásokat okozott...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
attilav2 #77486 üzenetére
Na ez szívás a Chromium felhasználóknak.
Szóval 7 év után rájött a Google, hogy a sync, contact meg egyéb API-k megléte egy nyílt forrású böngészőben biztonsági kockázatot jelentenek, így most ezeket letiltják (03.15-től), ráadásul ez érinti a jelenlegi és régebbi Chromium verziókat is. Ez 7 évig nem volt gond? Ehh...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zebra_hun #77454 üzenetére
Áhhá, régi a Lubuntu.
A géped procija tudja a 64 bitet, szóval ne használj 32 bites disztrót. A mai disztrókból már gyakran nincs is 32 bites kiadás.
A 20.04-es LTS Lubuntut töltsd le és tedd fel: https://lubuntu.me/downloads/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rimuru #77448 üzenetére
x264 erőltető pluginnel a Firefox alatt tudná nézni a Youtube videókat, mert az a GPU VP5-ös dekódert tartalmaz és azt ki is tudja használni most már a böngésző x264 dekódolására - azt hiszem nVidia alatt is.
zebra_hun: pontosan mit raktál fel? Mert pár hete raktam fel Lubuntut egy gépre, de az nem így néz ki. *buntu disztrókból az aktuális LTS kiadást tedd fel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
anorche1 #77425 üzenetére
Firefoxhoz van datasave kiegészítő, ami a kompatibilis oldalaknak elküldi html-ben a kérést, hogy a médiatartalmakat alacsonyabb minőségben szeretnéd látni.
Btw, elég nagy cache-t használ a Firefox, így a gyakran látogatott oldalak legtöbb elemét onnan olvassa be, nem a netről. Itt nálam most éppen 900MB felett van ez a tár.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77407 üzenetére
Tedd be az fstab-ba. Itt a lap alján írják hogy kell: https://linuxconfig.org/mount-remote-ftp-directory-host-locally-into-linux-filesystem
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77372 üzenetére
Félreérted. Nem instabil az új megoldás, csak fölösleges problémákat hoz be olyan előnyökért cserébe, amit alig pár gép használ ki.
Egyébként mikor a fájlrendszert létrehozod, ott lehet megadni, hogy MBR vagy GPT. A BP is adott erre lehetőséget, ebben látatlanban is biztos vagyok. Mondjuk mindegy, mert a másik hdd-d is valószínűleg GPT-s, így jobb, hogy nem vegyes rendszer lett.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77370 üzenetére
GPT-s fájlrendszert csináltál a hagyományos MBR-es helyett, így nem a sima grub telepítés kell, hanem valami ilyesmi:
grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=esp
BP-ben nem vagyoj járatos, viszont az én tanácsom az, hogyha csak valamiért nincs tiltva a gépen a legacy boot, akkor nem érdemes GPT-s fájlrendszert csinálni, mert haszna gyakorlatilag nincs, cserébe problémái igen. Persze utólag már mindegy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77347 üzenetére
Hmm, a leírás pedig jó amit csináltál. Mi történik, ha csak az a hdd van a gépben, amin a Linux van?
Ha úgy sem tudsz bootolni, akkor megcsinálnám a chrootos grub telepítős dolgot azon a HDD-n, majd ha már az működik, akkor tenném csak vissza a wines hdd-t, majd pedig linux alól csinálnék egy update-grub -ot. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kenderice #77345 üzenetére
UEFi... nagyobb Windows frissítés bele szokott keverni az UEFI boot sorrendbe, azt nézd meg szerintem.
Ha ott rendben van, akkor jó kérdés mi történt, de megpróbálhatsz live rendszer alól chroot-tal belépni, majd pedig kiadni egy grub frissítés parancsot. A chroot leírását megtalálod az összefoglaló elején. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Cirbolya_sen #77311 üzenetére
Nem tudom, de amit kiírtam vele Manjaro ISO-t, azzal simán be tudtam bootolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Információ Windows alóli ISO kiíráshoz, a Rufus 3.13 már nem kérdez, hogy DD vagy iso módban írja-e ki a képfájlt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
cowsay -f head-in ...
-----------------------------------------
\
\
^__^ /
(oo)\_______/ _________
(__)\ )=( ____|_ \_____
||----w | \ \ \_____ |
|| || || ||És én erről eddig nem tudtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dokee78 #77238 üzenetére
Nem tudom elképzelni, hogy mi történik nálad máshogy. Annyi iso-t írtam már ki vele, olyan még nem volt, hogy ne jött volna fel az az ablak. Ha csak a legutolsó rufusban nem változott meg valami...
Viszont akkor rufus helyett próbáld meg az etchert https://www.balena.io/etcher/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fodor0410 #77234 üzenetére
Ez egy régi probléma a Linuxokban, hogy a kijelző tájolásának megváltozását nem követi le az érintőképernyő koordináta mátrixa, az marad az eredeti kiosztásban, ezért kattint máshová.
Sajnos egyszerű megoldást nem tudok rá, de meg lehet csinálni, hogy az elforgatás eseménye meghívjon egy shell scriptet, ami átforgatja az érintőképernyő koordináta mátrixát, minden elforgatáskor.
Elsőre bonyolult lehet, de csak egyszer kell megcsinálnod. Csináltam ilyet pár hónapja, de már sajnos nincs meg a fájl.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabengocia #77202 üzenetére
Érdekes, de sajnos vannak ilyen elátkozott hardverek... Amúgy, ha valahogy vissza tudnád varázsolni rá a SteamOS-t, ott egy gombnyomással ki tudsz lépni a Gnome asztalra, és onnantól kezdve olyan, mintha Debian-t használnál. (mert végül is az)
Még mondjuk a puppy Linuxokkal tennék egy próbát, amúgy is jobban illenek erre a gépre, mint a normál disztrók. http://puppylinux.com/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabengocia #77200 üzenetére
Láttam már ilyet, néhány Intel processzor rosszul jelzi vissza, hogy mit tud így a Linux azt látja, hogy a processzorból hiányzik a 64 bit támogatás, pedig tényleg tudja a proci. Sokat nem tudsz vele kezdeni, de ha minden igaz 32 bites UEFI-t nem használnak sehol már, még az egyébként 32 bites disztrók se.
Akármit is írsz ki, Windows alól Rufus-al csináld, de mikor kérdezi, akkor "dd" módba, ne "iso" módban. Így úgy kerül fel a penre, ahogy kitalálták és valószínűleg be fogsz tudni bootolni UEFI-vel.
Szóval keress egy populáris, még 32 bites verzióval is rendelkező disztrót és próbáld meg azzal.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Gabengocia #77198 üzenetére
Üdv.
Mi volt a probléma a többi disztróval?Btw, a ZorinOS csak 64 biten létezik, de a Z3735F proci az tudja. Nagy élmény nem lesz, de azért elmegy rajta.
UEFI miatt fontos a 32 bit?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Több Lenovo Thinkpad x1 carbon gen 4 / 5 / 6 / 7 X1 Yoga gen3 6-9. gen i7, i5 procik
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest