- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dell notebook topic
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24852 üzenetére
A pasta már megvolt , sajtosan. Nyami.
Amúgy igen, elkövettem az elmúlt órákban egy másolatot.
1-2 éve is segített itt valaki fstab-ot írni, de akkoriban találkoztam avval először, és a csiga se emlékezett mááá arra.Egyébként nem az ilyesmikkel van gondom, anno programoztam is (assembly-ben abszolut csak bevezető szinten, valamint c, pascal: közepes szinten). Hanem amikor vmi újjal találkozom, legyen az rém egyszerű is, mégis van úgy, h megzavarodom, plusz ha még esetleg elbeszélünk egymás mellett...
De csak összecsiszolódtunk a végére.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24850 üzenetére
Maggi után szabadon
Milyen családias lett a hangulat...
Ugye csiga nem szerepel a receptben? Különben hozom a transzparenseket.
Még egyszer köszi a segítséget. Ma colomb2 feltette az i-re a pöttyöt, és egy pöttyet már tökéletes az fstab dolog.
Köszönhetően neked is.
whYz (#24793)
Jé, megkerült a macskám!!
Egyébként de. Körömreszelővel. Sajos nem tudok kifinomultabb megoldást... -
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2 #24840 üzenetére
Mint 640480
Házimacskámnak meg Lao halait már meg se említem. Elment durmolni. Nem akaromfelCSIGÁzni.
"Még jó, különben olyan lennél, mint a kék csiga a maggitól!"
15 éve nem nézek tv-t, szóval nem vágom. Tudom, mi a maggi, de hogy mi a reklámja...
Bár "a Klááárit" jobban ismerem... ;-)
-
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2 #24837 üzenetére
Látod-látod, a macskámnak is hiába mondtam, h feleslegesen emlegeti... de csak szajkózza... akarom mondani, nyávogja: "máóóóó"
Legalább a kínait már jól nyomja.
(Igaz, a szókincsén még van mit csiholni.)
Mitszóóóósz?Multikulti házimacskám van. Kétnyelvenbeszélő. De legközelebb ősmagyarul tudót rendelek.
Nyelvújítás előttit.
(Csigának macska???)
-
-
mzx
senior tag
válasz
Rimuru #24821 üzenetére
Sikeeer!
Köszönet, colomb2 ! Persze Decepicon-nak is köszönet.
Egyébként mire utal ez az uid? Most már kíváncsiskodom erről is.(#24825) ubyegon2
Éééértem már.
Okéka.
Tehát gyakorlatilag kísérletezgettél, kipróbáltál a különböző particioidon különféle linuxmint verziokat. A végül meg -gondolom én- a kísérletezgetést követő hónapokban formáztad a neked már nem tetsző linuxmint particiokat. Jól értelek?
És üdv Lao Ce-nek is! Egy közös pont közöttünk máris van!
-
mzx
senior tag
Ja arra gondolsz, hogy iktassam a
locale=hu_HU.utf8,
és a
0 0
közé azt, hogy
uid=1000
?Tehát így?:
locale=hu_HU.utf8,uid=1000 0 0És ennyi?
(#24819) ubyegon2
Nem figyeltél.Írtam a "hacsak"-jaim után a kivételeket.
Erre te megismételted most.
Azt már harmadszor írom számodra, hogy pici kapacitású a hdd-m, nem férek el rajta. Szűk a gyatyám.
Csak egy kérdés: tegyük fel, hogy valakinek van elég helye a hdd-n. Na most, így linuxmint9-ese mellé felrak egy másik particiojára mondjuk egy linuxmint16-ot. Ez milyen esetekben lehet hasznos, érdekes?Mert ugye ha az illetőt, csak a mint16 érdekli, a mint8 már nem, akkor ennek semmi értelme. Más eset létezik? Tehát volt olyan, hogy mondjuk nem azért raktál fel pl mint16-ot, mert csak az tetszett, hanem mikor a régi verziószűmúval, mikor meg az újabb (16-os) verziószámúval bütyköltél, neteztél, stb? Csak hogy értsem.
Én isrespekt, írányodba, mielőtt ismét félreértenél.
-
mzx
senior tag
válasz
Rimuru #24809 üzenetére
Na most elvesztettem a fonalat. Hiába írom a terminálba, amit jelzel, enter után megismétli, ugyanazt írja ki...
Most akkor mit is kell csinálnom??Elmondom a fejleményeket, hátha az is számít:
Ugyebár tegnap még home alá raktam az ntfs particiot. Ekkor merult fel a kuka gond. Kiprobáltam ma, hoy
gksu nautilus
paranccsal a nautilus file manager-ben létrehoztam /mnt alatt egy mappát, és ma átírtam utána a vonatkozó fstab sort erre, hogy eme újonnan létrehozott mappába mount-olja ezentúl az ntfs particiomat.
Az eredmény ugyanaz: egyetlen probléma ,hogy nem engedi a kukába rakni a file-t , de szerenécsre tehát rákérdez, h akarom-e véglegesen törölni: "igen, vagy pedig cancel?"EXT4-es file-ok esetén tehát nincs kukagond, csak ntfs-es file esetén.
Viszont rájöttem ma valamire!
Ha jobb egérgombal akármelyik, ntfs-ben levő file-ra kattintok és megnézem a permissions-t-, ez a szöveg fogad (ext4-eseknél semmi ilyen kijelzés nincs) :
"You are not the owner, so you cannot change the permissions."
És mindez rendszergazdai fiókomból!Jelenleg ez a vonatkozo fstab sor:
UUID=AMEGFELELOSZAM /mnt/EGYUJMAPPA ntfs-3g defaults,locale=hu_HU.utf8 0 0 -
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2 #24808 üzenetére
Valszeg elbeszélünk egymás mellett, bár ezért használok hangulatjelet, h ne értsenek félre, de hát van, aki mégis.
No problem.
Tehát: én nem akadtam ki, nem bosszantottál fel.
Csupáncsak tényszerűen jeleztem ,h én valahogy nemigen szeretek letörölni mindent, ha már évek óta belaktam a rendszert, bár ki hogyan van evvel. Ugyanis ha abból indulunk ki, amit itt valaki állított, hogy technikailag képtelenség újabb verziószámot felrakni linuxmint esetlén adott gépre, kivéve, ha az egészet formázzuk / letöröljük / gyaluljuk, akkor tehát abból az következik, hogy egy másik verziószámot kizárólag annak árán lehet feltenni, ha a korábbi linuxmint telepítést formázzuk. HACSAK...hacsak nincs egy másik pc-je az embernek, amit újabb linuxmint verzióra szán, vagy hacsak nincs elég szabad helye a hdd-n, de mint mondtam, régi gépem van, kicsi kapacitással.<- kacsintójel ismét, ami nem haragot fejez ki.
(Persze egyéb megoldásként szóba jöhet külső hdd, akinek van rá pénze, stb.) Bár ugye a "hacsak"-ok esetén felmerül, mi lesz a régebbi mint verzióval?? Csak úgy foglalja a kapacitást, mikozben nem használjuk??
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24767 üzenetére
Az én mint felületem egész más.
Linux Mint 9-et használok.
De a gond ott van, sztem logikus, h ha egyszer az fstab átállítás előtt még nem volt kuka gondom, de most van, abból az következik -mivel máshoz nem nyúltam- h az fstab átállítás okozta a kuka problémát, és nem egy file manager beállítása.(Egyébként ext4-en levő file esetén nincs ilyen gond ,csak a tegnap fstab-ban becsatolt ntfs -en van ilyen gond, azota.)
Az a gyanum, h talán ilyen szempontból nem tetszik a rendszeremnek az, ahova csatoltam. Mint említettem, home alá mount-oltam. Csatoljam esetleg máshova, hátha ujra a régi módon működik a kuka? És akkor hova lenne célszerű?
Egyébként nem nagy baj számomra, h nem rakja kukába ntfs-ról (bár szerencsére rákérdez tehát , hogy akarom-e véglegesen törölni, amit kukába terveztem tolni), de ha valaki tudja a megoldást, nyugodtam szóljon.
Előre is köszi.
(#24770) ubyegon2
Nem ugrok verziót. (Egyébként a napokban írtam is erről e topic-ban.) Tehát... egyrészt bő 10 éves pc-m van, kis kapacitásu, és nem bírna el egy jelentősebb frissítést, nemhogy verziószám ugrást; másrészt amúgy is valaki itt azt írta pár napja -remélhetőleg ő se hazudni jár ide, ekkorát meg nem tévedhet, ha ő már próbálta-, hogy linuxmint-ben nem lehet szerinte verziót ugrani, csakis újra telepítéssel. Úgy vagyok evvel, hogy ha már egyszer belaktam a gépet, akkor nem fogom legyalulni a rendszert, pláne nem csupán egy újabb verziószámért. -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24759 üzenetére
Ne hari, de nem értem, mire gondolsz - hol kell megnyitni és mit?
Valahogy folyton félreértjük egmást.
(#24755) Decepticon
"Igen, az lehet a probléma. Ha nagyon nem tetszik, akkor a 'windows_names' törölhető onnan, minden más marad."Oké, törlöm, még ma fogok reboot-olni, és akkor meglátom, mi lett.
Köszi.
(#24752) CPT.Pirk
Na igen, de nálam folyton rá kellett kattintani az ntfs paritcióra, Nautilusban, minden boot-oláskor, hogy csatolja.(#24754) ubyegon2
Nálam, Mint9-ben, ami még gnome-os, udisks néven van, tud mount-olni is, de parancssoros. Legalábbis graf megfelelőját nem találtam még meg, ha létezik.(#24761) Penty
"Igaz, ez a külső meghajtóm nem NTFS, hanem EXT4-es. Nem tudom, ennek van-e jelentősége ez esetben..."Van! Pont ez volt a problémám!
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24750 üzenetére
Közben felmerült egy gond az fstab műveletet követően:
a csatolt ntfs particio (ami home alá raktam) nem enged semmit mozgatni a kukába, hanem jelzi, h nem lehet oda, és akarom-e véglegesen törölni - igen válaszra véglegesen törli, más további opció nincs, csak cancel.Előre is köszi a leendő választ, bocsi, de csak felugrani volt most időm, holnap majd visszanézek.
Egyébként nem lehet, h ez okozta?:
itt, hogy
ntfs-3g defaults,windows_names,locale=hu_HU.utf8 0 0
a windows_names helyett HALANDZSA_names -t adtam meg; ez nem gond? Mire utal ez a X_names sor?A többit köszi neked és a többieknek.
(#24749) CPT.Pirk:
oké, köszi a választ. -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24746 üzenetére
Kész, siker, köszi még egyszer nektek colomb2 és Decepticon.
(Egyébként mielőtt boot-oltam és leválasztottam, az után se engedte a gparted a címkét megnézni...)
Egy apróság:
itt, hogy
a windows_names helyett HALANDZSA_names -t adtam meg; ez nem gond? Mire utal ez a X_names sor? -
mzx
senior tag
Gyanítom, h ez a "címke" kifejezés is félreértést okoz közöttünk.
Sebaj. Szóval sztem már rég értem, miről van szó, de most megez zavart meg engem.
Csinálom, aztán szólok mi lett.SZERK.:
Látom, egyszerre post-oltunk hárman.Decepticon:
nálam nem engedi a címkét (label) megnézetni, azaz szürke menüsor."Nem kell neki semmilyen címkét adni, inkább írd le meddig jutottál, jöhetsz privátban is. Ha nem megy kérnék majd egy sudo blkid kimenetet."
Na ezt mondom én is ,h a címke sztem megint egy felesleges kör, vagy félreértés, inkább csinálom most már.
Köszi mindkettőtöknek.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24741 üzenetére
Értem, bár furcsálom, h itt a file rsz típusaként "windows" van megadva, mivel az ntfs, bár ntfs-sel kezdődik... de még mindig nem tudom, hogyan adjak meg címkét. Azt írtad, kötelező.
-
mzx
senior tag
Decepticon:
Tippem - ezen belül, hogy
a címke név ez?:
windows_namesTehát ha ehelyett mondjuk azt írom:
JAJDEJOCIMKE_names
akkor JAJDEJOCIMKE lesz a cimkenév?
És ez lesz a mappa neve is az alatt, ahova felcsatolja boot után az fstab? -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24736 üzenetére
Csak nagyjából értem ,amit írsz, mivel kezdő vagyok. De köszi a választ.
Azt értem, hogy vannak app-ok, melyeket a telepítő default felrak, meg van nálam synaptic csomagkezelő, abból tudok frissíteni is, új appot is felrakni. (Vagy terminal-ból paranccsal.)Decepticon:
Köszi neked is és colomb2 -nek szintén!
Csak az homály még előttem, hogyan adok meg címkenevet? Tehát mit írjak az fstab-ba, cimkenév megadás gyanánt? -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24734 üzenetére
Mondom közben rájöttem, h kicsit félreérthetően fogalamztad meg: a "módosítás" helyett "eltérés" értendő, ezért értetlenkedtem eddig, szóval olyan szinten képben voltam korábban is ,amiket eddig írsz most:
"Itt írd át a UUID-t a tiedre."
Na szóval...
names,locale=hu_HU.utf8 0 0
Ez muszáj? Látom, ez magyarít.... ha kihagyom, akkor nem fog tudni pl ékezetes mappákat értelmezni? Ugyanis colomb2 beírása nem tartalmazza a locale=hu satöbbit. De tegyem bele mégis?Ezt a címke dolgot viszont nem értem...
Most úgy állok, úgy döntöttem, home alá raktam egy mappát oda fogom csatoltatni.
A címke miatt mit is írjak fstab-ba?
Per pill előttem az fstab, de csak akkor nyomok rajta mentést, ha előtte majd terminal-ból lecsatolom a jelenleg becsatolva levő ntfs-t. -
mzx
senior tag
Á, közben rájöttem, mire utalsz a módosítanivalókkal.
Azok inkább eltérések a tiedé és enyém között - kicsit félreérthető volt.
Sebaj, most már leesett. Szóval azokat nekem nem kell módosítanom valójában, hanem hagyjam úgy: azok a többi csatolnivalók, melyeket jól szokott csatolni a rendszer.
Oké, amúgy a biztonság kedvéért maradok az egyszerűbb, colomb2 által javasolt verziónál:
/dev/NTFS-part /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0Na csinálom, szólok, mi lett.
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24730 üzenetére
(Bocsi, elírtam a neved az előbb!)
A kettes és hármas pont nem vili:
Az előző kérdéseim továbbra is állnak, evvel összeföggésben.
A hármas pontban a módosítanivalókat nem értem, mindaz, amiket vastagon jelöltél a screenshot-ban??
És az első pont előtt akkor tehát umount-oljam?
sudo umount /dev/sdxy
? -
mzx
senior tag
Ezt mikor adjam ki?:
sudo mount -aA példák között írtatok olyat, hogy
/media
alá csináljak mappát. Na de eleve ott ismeri fel a nautilus, mégpedig uuid nével. Ez így elegendő? Vagy inkább csináljak egy másik mappát?Kedves Depect, colomb2 ezt ajálnja:
/dev/NTFS-part /mnt/windows ntfs-3g defaults 0 0
A tied mibven tér el ehhez képest?
Melyiket válasszam?
Mira utalnak a paraméterek? -
mzx
senior tag
Jaaa, rájöttem közben, h fstab-ról van szó, oké.
UUID megvan. Tényleg csak az hiányzik az fs taból, ami az ntfs partícióm!
Na de hova csatoljam? Egyikőtök javasolta a
/mnt
alá, de oda csak sudo-val lehet, ugye? Hogyan?
sudo mkdir TETSZOLEGESMAPPANÉV
így?Na most... gedit-tel benne vagyok, de mégis kell root jog? ezt nem értem... ha menteni fogom, akkor kérni fog rendszer jelszót?
És milyen sort íjrak be? Addig oké, hogy
UUID satöbbi... de ti többféle paramétert adtatok meg, és nem értek ehhez. -
mzx
senior tag
válasz
Rimuru #24723 üzenetére
Izémizé, vagyis bizonytalan vagyok...
Szóval csak annyit kell tennem, hogy terminálba beírom:
/dev/PARTICIONEVE /mnt/FIKTIVMAPPANEV ntfs-3g defaults 0 0
parancsot? Ez egy parancs sor? Vagy kell elé valami?LINKhez:
Sajnos csak alapfokon beszélem az angolt, linux-hoz meg kezdő vagyok, szóval a link nekem egyelőre bonyolultnak hat.Ezen kívül kérdés: mindenképp /mnt alá kell raknom egy tetszőleges nevű mappát? Azaz sudo-znom kell? (Másképp nem engedné.)
mkdir, vagy mi is rá a parancs?
sudo mkdir mappanév
? -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24718 üzenetére
Sztem hasznos, amiket írsz, különösen pl eastsider számára, aki most tesztelgeti az installálás apróbb buktatóit, és mint látod, egyetértünk pl a swap kérdésben.
Egy kérdésem lenne ehhez:
"Az NTFS partíció automatikus felcsatolása bootoláskor, picit sem macerás, tudok benne segíteni."Kérhetek egy rövid vázlatot erre? Bár nem tudom, nálam mount-olásnak számít -e boot során, hogy a Nautilus file manager-em kijelzi bár az ntfs-t azonnal, de nem érzékeli ,tehát pl médialejátszó süket az ntsf audio file-okra, eleve semmi nem érhető el azonnal, csak ha rákattintok Nautilusban arra, amit lát az ntfs-ből. Bár ez apróság, nem különösebben körülményes a rsz-emen, csak úgy mellékesen érdekel, ha van kedved kifejteni.
-
mzx
senior tag
válasz
gery2123 #24717 üzenetére
Ez komoly? Köszi az infót! Egyébként se tudok frissíteni, mert régi gépem van, pici hdd-vel. Köszi a korrigálást - akkor visszavonom az ellenkezőjét.
Kedves eastsider, akkor hát eldöntendő számodra: a tetszetősebb mint cinnamont választod, vagy az ubuntut, ami utóbbin lehet verziót ugrtani.Egyébként anno ubim volt, és egyszer frissítettem verziót azon sikeresen, bár csigalassú volt a csiga gépemen nekem, csigusznak.
Szóval amikor később mint-re váltottam, azt hittem, elvileg azon is lehet, mivel gnome alapú mint-et raktam fel anno (az ubi is gnome- os ugyebár).(#24719) CPT.Pirk
Nekem ehhez csiga eszem van
. Szóval elég kezdő vagyok, nem ástam bele magam a linuxba különösebben. Ha van kedved, időd, esetleg elmagyarázhatod nekem, a te esetedben hogyan történik egy Chrome telepítés, miből stb.
-
mzx
senior tag
U P : (#24648) mzx
Csak alapfokon beszélem az angolt, szótárral csak sejtésem van, hogyan lehet Sox-szal kiszedegetni a minimum fél másodperces szüneteket adott audio file-ból (ogg, mp3), és az is érdekel, hogyan lehet csak az elején és végén levő szönetet kiszedni.
Valaki tudna segíteni nekem értelmezni?
Előre is köszi....
Íme a manual.
Idézet a kívánt részből:
"silence [−l] above-periods [duration threshold[d|%]
[below-periods duration threshold[d|%]]
Removes silence from the beginning, middle, or end of the audio. ‘Silence’ is determined by a
specified threshold.
The above-periods value is used to indicate if audio should be trimmed at the beginning of the
audio. A value of zero indicates no silence should be trimmed from the beginning. When specify-
ing an non-zero above-periods, it trims audio up until it finds non-silence. Normally, when trim-
ming silence from beginning of audio the above-periods will be 1 but it can be increased to higher
values to trim all audio up to a specific count of non-silence periods. For example, if you had an
audio file with two songs that each contained 2 seconds of silence before the song, you could spec-
ify an above-period of 2 to strip out both silence periods and the first song.
When above-periods is non-zero, you must also specify a duration and threshold. Duration indica-
tions the amount of time that non-silence must be detected before it stops trimming audio. By
increasing the duration, burst of noise can be treated as silence and trimmed off.
Threshold is used to indicate what sample value you should treat as silence. For digital audio, a
value of 0 may be fine but for audio recorded from analog, you may wish to increase the value to
account for background noise.
[...]
The following example shows how this effect can be used to start a recording that does not contain
the delay at the start which usually occurs between ‘pressing the record button’ and the start of the
performance:
rec parameters filename other-effects silence 1 5 2%
"______________________
(#24679) eastsider:
Én mondtam, h már évek óta mint-et használok, és h az ubuntu utódja.
Na mindegy, tényleg a legtisztább, még most, amíg nem laktad be a rendszert, hogy gparteddel radír (mármint ubi particioja törlés), majd rá a linuxmint cinnamon. Különben is erős vasad van, pár perc alatt tudsz vele installálni.
(Az utólagos foltozás tényleg olykor kockázatos lenne, szóval rakd újra sztem is.)
Amúgy nem tudom, milyen a cimmamon gui, mert nekem régi mint-em van, az még gnome-os (kicsi a vinyóm, ninc slehetőslgem frissíteni), de a gnome is egész okés, szép, éles, színgazdag képmegjelítést ad, persze a cinnamon állítolag szebben "tálal" - ha erre is igényed van."sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.deb"
1. lehet h hülyeséget mondok, de 64 helyett nem 32-est kellene telepítened?
2. én régi és új chrome-t is simán felraktam mint-re, régi gépemen, és mindegyik működött (persze egyszerre csak egyetle nverzióju volt fent).
Egyébként a hozzáértő válaszban CPT.Pirk-től biztos jó megoldást kaptál - parancsosrra; de engedd meg, hogy javasoljam a szintén általánosan alkalmazott grafikus megoldást: a synaptic csomagkezelőt (vagy ha cinnamon-on már más van, akkor azt, de grafikusan sokkal kényelmesebb)."olyan media player HC alternatívát tudtok mondnai, amivel gombnyomásra tudok tallózni és betölteni feliratokat mkv-fájlokhoz?"
Ritkán nézek mkv-t, de az amúgy remek vlc mellett, amit ajánlottak neked, emellett még az SM Player, amit még szívből ajánlhatok rengeteg beállítási lehetőséggel media player-ként.
SM Player-en amúgy a feliratok is többfunkciósan szabályozhatóak lejátszáshoz (késleltetés-siettetés, feliratméret, manuális csúsztatás, stb).
"legújabb mint (petra)"
Ha jól tudom, alig 2 hónap múlva jön ki az újabb mint verzió, de utólag is ráfrissithetsz a Pertára, ami azért lényeges, mivel -ha jól tudom, de javítsatok ki- az újabb verzió már LTS lesz - erre is figyelj, javaslom.
Az LTS = hosszan támogatott verzió.
"ha a wine beválik és tudok rajta futtatni Adobe PS lightroomot repül is a csába a win"
Hát, csodát ne várj a wine-től, de számos alap windows progi tökéletesen fut rajta, pl totalcmd (total commender file kezelő), apex dc, 7-zip, Audacity, bár a legtöbb media alkalmazás nem megy rajta, az Audacity kivétel (leszámítva apróbb panel bug-okat).
(#24705) Rav3n02:
Pesten laksz, nem lesz nehéz szerezned egy cd olvasót, biztos akadsz computer boltra, ahol hasnzált cuccok vannak - én 300 FT-ért veszem a cd ROM darabját! Nehogy 300 FT gond legyen, ha már van géped...
Ettől föggetlenül egyöttérzek veled és szukrolok h megoldódjon a nonPAE cpu-s gondod... Sajnos nem értek ennyire a gépekhez. De ha még a cd rom-od is problémás, sztem ezen már ne múljon...
"Olvas - kipróbál és talán örül.
Ez a disztro nekem olyan utolsó menedék, ha már semmi nem akarja az igazat. LXDE elég könnyűsúlyú, azt kellene megpróbálni"Az LXDE gui-t én is szívből ajánlom problémás ill régi gépekre.
Inkább, mint xfce-t...
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24670 üzenetére
Az lehet, de az egész linux, swap nélkül csak 4 GB particion van?? Az nagyon kevés.
A swap meg teljesen feleslegsen elvesz 14 gigát... ennek nem sok értelmét látom, de te döntesz.
Neked nem kell swap, 16 GB RAModhoz.Kb 20 perc alatt lemegy egy ubuntu install, szerintem rakd újra, ha ez a kép. Nem idő rá.
Addig is gyakorlod a kézi beállítást. (Amint nekem se ártana, mert alig párszor telepítettem, és jó régen utoljára , csak nincs min gyakorolnom telepítgetni.)
Az egész rendszernek jobb, ha van minimum 9 GB, ha ubuntu, vagy linuxmint.
Avagy külön home és gyökér:
home : 4+ GB
gyökért (/) : 5+ GB
neked swap: nulla (semmi) ; de ha nem kihagyható, akkor a legkisebbre vedd, javaslom. -
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24665 üzenetére
A main az a gyökér ("per jel") lesz, gondolom, de a 4 GB hatéreset. Szóval nem értem... Ez automatice csinálta? Én inkább a kézi beállítást javaslom telepítéshez. Főleg azt nem értem ,h swap-nek ilyen sok?? 16 GB RAM-od van, ugye? Minek swap? Nekem 1 GB RAM-om van, és emlékeim szerint csak 0.5 GB swap-ot (virtuális ram) adtam meg, és bőven elég.
Az is lehet, h egybevette nálad a home és a gyökér particiot, amennyiben nem kézi beállítással telepítetted. Akkor meg mindenképp keveslem a 4 GB-ot neki, szóval inkább 8-9 GB kéne arra minimum, 4-5 GB gyökérnek és 4 GB home-nak, minimálisan.
Swap-ra tényleg nem értem, mi van... 14 GB??Swap-t külön particiora szokta rakni, de neked nem kell swap.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24662 üzenetére
Még 10 GB is elég, bár biztosabb a 15 GB. Ha nagyon csupasz verzióval is megelégszel, 4 GB-ból is kijön - csak viszonyításképp mondom. (Van, aki bátorított arra, h 4 GB pendrive-ra telepítsek ubit, bár határeset.)
Igényfüggő. Gondold végig, csak alapcélra kell-e neked linux, vagy teleraknád app-okkal.
Arra javaslom, ügyelj, gyökérnek legyen legalább 4 GB particio, az a biztos; és javasolt külön home particio, bár kinek hogyan... ha csinálsz, legyen az is legalább 4 GB. Szívtam már kicsire méretezettel. Szóval összesen jobb, ha van 10 GB a teljes linux-nak. Több nem muszáj, csak ha telepakolod utólag.
Ja, és file tárolásra is csinálhatsz külön particiot - én pl jobb szeretem így, elkülönítve a rendszertől. De mivel már van rajta nálad windows, a linux látja az ntfs file rendszert is, tehát az elég. Bár egy miimum ext4-es file rendszerű particio még gyorsabb a linux számára (és azt a windows is, megfelelő segdéprogival, látja szintén).
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24654 üzenetére
Apropó, windows partícióból akarsz lecsípni, linux telepítéshez? Nem külön partícióra? Akkor passzolom. Nincs a win partíciódon kívül 15 GB, amire rakhatnál ubit? Ha nincs, akkor tényleg biztosabb előbb gparted-del, ahogy te is írtad, de én kezdő vagyok, gparted-et eddig csak egyszer használtam, és linux partícióból csíptem le vele.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24656 üzenetére
Erre úgy tudok csak válaszolni, ahogy megéltem:
A mint-et sajnos előbb raktam fel hdd-re, és utólag windows-t (XP-t anno).
De régebben ubuntut nyomtam fel egy windows-os gépre, egész egyszerűen grafikus csúszkákkal be lehet lőni emlékeim szerint, hogy ne túrjon bele a windows-ba. De kipróbáltam, hogy ha win-es particiora jelöltem be, akkor figyelmeztetett, hogy "biztosan felül akarom-e írni a windows-t?".
Én nem aggódnék ubi telepítéssel akkor se, ha van már fent win - ezt megnyugtatásul mondom. Csupán minimális odafigyelést igényel kezdőként is. -
mzx
senior tag
Én még a cpu kímélő Transmission torrent kliens-t ajánlanám.
DC-zni meg nyugodtan rakd fel a wine-t (Windows "emulator"), az alá meg a windows-os APEX DC-t. Tökéletesen fut.(Alá úgy tudod telepíteni, hogy simán csak letöltöd az exe file-t és enter / dupla jobbegérgomb; nem kell ehhez elindítani a wine-t , legalábbis alap esetben linux boot-tal indul, nem zavar sok vizet, nem igazán terhelő, régi gépet használok, ebből tudom).
Sok más előnye miatt is megéri wine-t telepíteni: vannak windows progik, melyek tökéletesen futnak így linux alól is, de persze sokuk tökéletlenül, vagy egyáltalán nem fut némelyik (játékok többsége pláne nem, és vigyázz a média alkalamások nagy részével is wine alatt).
(#24654) eastsider :
Ahogy hallottam, a win 8 eléggé terhelő. Nem használtam sose, de saccra egy mai ubuntu verzio is esélyesen gyorsabb. Ráadásul 16 GB RAM-od van. Én régi gépet használok, bő 10 évest, P4, 1 GB RAM-mal, és Linux Mint illetve Ubutnu is futott már rajta, remekül.
Win már fent van? Az jó, mert egyszerűbb, ha előbb az kerül fel, a grub (boot-olásnál oprendszer választó) miatt. Szerintem egyszerű a telepítés, én kezdőként elboldogulok egy ubi (ubuntu) telepítéssel. Értelemszerű, írja, amit kell, grafikusan megadhatod a partíciókat, figyelmeztet, ha meglevőt jelölsz be törlésre stb. De ha elakadsz, kérdezz. Ha itt vagyok, reagálok, ha tudom esetleg a választ, vagy más, aki épp itt van.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24649 üzenetére
A distrowatch-ot böngészted? Bocs a kérdésért, nem tudom, mennyire ástad bele magad a linux-ba.
Sajnos én személy szerint nem tudok az általad megadott paraméterek szerint ajánlani, mivel alig értek a linuxhoz.
Na meg relatív, mi a gyors és lassú. Az egyik leggyorsabb a Lubuntu, de kikötötted, h szépen nézzen ki, míg a Lubuntu hiába nagyon gyors, nem igazán szép a képmegjelenítése (élesség, színtelítettség, stb, az lxde környezet miatt). Az ubuntu és klónjai (linuxmint / linux mint) talán közepesen cpu terhelő, és a gnome-os környezete grafikailag számomra szép megjelenítésű. Sokkal több disztrót meg nem próbáltam még. Javaslom, várd meg más válaszát, aki hozzáértőbb, mint én.K I E G:
Aki az előbb az ubuntu-t javasolta, gondolom az ubuntu népszerűsége miatt; könnyebb segítséget kapni hozzá, mint sok más disztróhoz. De ennek egy klónja, a Linux Mint még népszerűbb az utóbbi pár évben. Mindkettő GNOME környezetű. Ahogy fentebb írtam, szerintem kb közepesen CPU terhelőek. Grafikailag, megjelenításre nekem tetszenek.Az, hogy ennyire egyértelmű-e lenne választani? Kinek mi az igénye... Szóval distrowatch...
-
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24622 üzenetére
Nagyon szépen köszi!
Egyelőre ott tartok, h tanulmányozom a manual-t. A silence opciója lesz a SoX-nak. Szótárazgatom, nem értem teljesen, csak alapfokon beszélem az angolt.Arra próbálok rájönni ebből a fél oldalnyi "silence" leírásból, hogyan tudom az összes, minimum fél másodperces szünetet kivágni az adott audio file teljess hosszából, készítve ezáltal egy új audio file-t.
Az se világos számomra, h kizárólag wav file-t szerkeszt-e, vagy mást is, bár ír mp3 példákat is a doksi, de a play parancs pl kiabált mp3 miatt, h nem tetszik neki...
Lehet használni a sox parancson kívül / helyett a rec (felvétel) és a play (lejátssza parancssorból az adott audio file-t) parancsokat. Utóbbival tesztelem épp a silence-t, egyelőre ne mértem a kapcsolóit. Kétszer három van:
above-periods [duration threshold[d|%]
[below-periods duration threshold[d|%]]Ír egy példát rá (itt a rec helyett ha sox lenne, akkor készítene egy másik file-t ilyen módon, ha meg play lenne, akkor meglejátszaná a megadottak szerint, tehát most tekintsünk el attól, h rec-cel, vagy mással kezdődik-e) :
rec parameters filename other-effects silence 1 5 2%
Itt a paraméterek: egyes, ötös, valamint kettő százalék. Ezeket nem értem... Csak azt h az első "valami" above-periiods, a második az ehhez tartozó duration (időtartam), a harmadik meg valami treshold (küszöb?)_______________________
#24633 CPT.Pirk:
Köszi a választ.
Amúgy van másik pendrive-om is, csak, gondoltam, a régit is használnám. -
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24619 üzenetére
Köszi.
A pár napos kérdésembeli pendrive mount-olást is esetleg meg tudod mondani? Ha benyomom a gépbe a pendrive-t, nem jeleníti meg a Nautilus, viszont kiírja lsusb-re, hogy ott van. (15 éves pendrive. Az újabbakat azonban kapásból csatolja a Nautilus, ha bedugom.)
-------------------------------
Az audio szünet-kiszedegetősre valaki tud progit? (LD: ELŐZŐ HSZ-EM.) Lehetőleg parancs sorost, légyszi, mert régi a gépem, kicsi a vinyóm, az Audacity sok giga temp-et csinál, ezt nem szeretném, általában nincs elég empty space a hdd-n.
-
mzx
senior tag
U P - két kérdésem, ismét. Előre is köszönet, aki tudja:
Parancsosoros app-ot tud valaki, mellyel audio file (mp3, ogg) szüneteit, és lehetőleg az eléggé halk részeket ki lehet vagdosni általa?
___________________________Csak előre tudakozódnék:
Azt írja egy weboldal, hogy
dhclient-2.0.x program kell a 2.0.x-es kernelhez,
dhclient-2.2.x program kell a 2.2.x-es , és a 2.4.x-es kernelhez.Az enyémre ezt írja ki, az uname -a parancsra:
Linux mintegy-desktop 2.6.32-21-generic #32-Ubuntu SMP
...satöbbi.Na most akkor nekem milyen kernelem van?? 2.6-os?? És az esetben szerintetek nekem majd a
dhclient-2.2.x program kell...? -
mzx
senior tag
válasz
Rav3n02 #24600 üzenetére
Biztosan jó szándékból írta az illető a Xubuntu-t és a Manjaro-t, de ellenvéleményem van, tapasztalatból.
Akartam írni ma reggel is, hogy a Xubuntu (és minden XFCE-s felületű disztró) majdnem annyira terheli a CPU-t, mint a "sima" Ubuntu, és szerintem egy tévhit, h a Xubuntu gyors. Régi gépen évekig teszteltem a Lubuntut, de kipróbáltam a Xubuntu-t is, tehát tapasztalatból mondom.___________________________
Parancsosoros app-ot tud valaki, mellyel audio file (mp3, ogg) szüneteit, és lehetőleg az eléggé halk részeket ki lehet vagdosni általa?
___________________________Csak előre tudakozódnék:
Azt írja egy weboldal, hogy
dhclient-2.0.x program kell a 2.0.x-es kernelhez,
dhclient-2.2.x program kell a 2.2.x-es , és a 2.4.x-es kernelhez.Az enyémre ezt írja ki, az uname -a parancsra:
Linux mintegy-desktop 2.6.32-21-generic #32-Ubuntu SMP
...satöbbi.Na most akkor nekem milyen kernelem van?? 2.6-os?? És az esetben szerintetek nekem majd a
dhclient-2.2.x program kell...?____________________________
-
mzx
senior tag
Közben a
(#24587) mzx 2014-03-18 17:34:15
hsz-es , pendrive mount-olásos kérdésem mellett egy újabb:Parancsosoros app-ot tud valaki, mellyel audio file (mp3, ogg) szüneteit, és lehetőleg az eléggé halk részeket ki lehet vagdosni általa?
-
mzx
senior tag
UP.
Valaki esetleg?
Ha legörgeted itt az éppen legfelső hsz feletti barna sávról az "összefoglaló kinyitásá"-t, többek között ezen kérdésedre is kapsz választ, pl látsz majd linket is, ami elvisz weboldalra, szempontok szerint szemezgethetsz rajta, disztrók közül.
Egyébként a Lubuntu, ami az áltaslam ismertek közül igen minimális erőforrűás igényes, és javasolom számodra. Tehát LXDE környezetű ubuntu-ról van szó, a Lubuntu esetén. Javaslom, h LTS verziót telepíts, persze lehetőleg a legfrissebbet.
-
mzx
senior tag
Pendrive mount-olása?
Egy kb 15 éves pendrive-ot ha pc-re csatlakoztatok, nem érzékeli a Nautilus (utóbbi file kezelő az újabb flash eszközök többségét érzékeli azonnal, ahogy rádugom).
Ha boot előtt teszem rá a pendrive-ot, akkor a boot-oló linux érzékeli.
Hogyan tudom mount-olni, hogy ne kelljen boot-olnom?
Ugyanis az
lsusb
parancs kijelzi, mégpedig ekként:
Bus 001 Device 010: ID 0420:1307 Chips and Technologies Celly SIM Card ReaderÉrdekelne az is, hogy mire utal -mit keres e kijelzésben- a Sim kártya olvasó elnevezés, holott a mobiltelókban van sim kártya, nem pedig pendrive-okban...
-
mzx
senior tag
válasz
_Dumber_ #24357 üzenetére
Nem látok okot az idézőjelre, de kipróbáltam így is, így sem sikerült sajna hozzáadni a repót.
Lehetséges, hogy a probléma oka az, hogy túl régi a LinuxMint-em? 9-es verzió, ami azt hiszem 2009-ben lett kiadva.
Sajnos a gépem kapacitása és teljesítménye nem elég a biztonságos, és belátható időn belül történő oprendszer firssítéhez.
Tehát el se férne a merevlemezen... így is hely szűkében vagyok, folyton "radíroznom kell" file-okat a pici vinyóról.De persze csak tippeltem, hogy netán a régi linuxverzióm miatt nem tudom felvenni a repót.
Van ötlete vkinek, mi lehet az oka?
-
mzx
senior tag
Köszönöm a válaszokat.
Ami linket kaptam, abból a köv. sornál megakadt a telepítés, ha jól látom, ez egy repó felvétele. Ezt a hibaüzit kaptam a
apt-add-repository http://ppa.launchpad.net/freeipa/ppa/ubuntu
parancsra:
Error: 'http://ppa.launchpad.net/freeipa/ppa/ubuntu' invalid -
mzx
senior tag
válasz
ubyegon2 #24284 üzenetére
Nos, az a helyzet, hogy megtetszett egy macintosh file, és megkérdeztem máshol a neten, lehetne-e linux alá telepíteni vhogy? Erre a következőt linkelték nekem:
http://pkgs.org/ubuntu-12.04/ubuntu-universe-i386/freeipa-client_2.1.4-0ubuntu1_i386.deb.html
1. Update the package index:
# sudo apt-get update2. Install freeipa-client deb package:
# sudo apt-get install freeipa-clientErre én letöltöttem a DEB file-t a fenti linkről, amit ajánlottak ott, mondván ez egy áthidaló megoldás macintosh file-ok és linux között, és előbb a fenti terminálos parancsokkal próbálkoztam, sikertelenül, arra is hibaüzenetet kaptam.
Ez után erre a deb file-ra kettőt kattintottam, hogy telepítse a linux mint -em, és akkor jött elő az említett hibaüzenet.
Bár ami nem a hivatalos tárolóból való, azokkal általában óvatos szoktam lenni. De egy bizonyos mac file érdekel engem. Nem túl kockázatos telepíteni? Ha nem kockázatos, hogyan telepítsem?
Ez a DEB file neve:
freeipa-client_2.1.4-0ubuntu1_i386.debNEM ANNYIRA NAGYON FONTOS SZÁMOMRA, szóval ha azt mondjátok, van némi kockázata, akkor hagyom a fenébe.
-
mzx
senior tag
DEB file-t telepítek, de valami nem kielégítő függőségi hibát jelez:
"Error: Dependency is not satisfiable: libxmlrpc-core-c3 (>= 1.16.33-3.1ubuntu5)"
Ez mit jelent? -
mzx
senior tag
válasz
Claude Leon #24266 üzenetére
Köszi, így már csak fele annyi ideig tart a művelet, de Penty módszere lehet, h még gyorsabb. A shift+del is idő, percek, mire több ezer apro file-t kitöröl a régi gépem... Még jobbnak látszik per pill Penty ötlete, mert az RAM-ba másol, logout során meg úgy is azonnali RAM smirgli.
Csak még nemtudom, hogyan kivitelezi Penty, vagy bárki más.
Igen, igen, köszi a megerősítést, pár órával ezelőtt felleltem az mp3cut -ot, poc streamer-ként, a synaptic- ban. De tényleg már csak ogg és m4a esetén érdekel az audio file darabolás.
PLUSZ KÉRDÉSEM (más jellegű) :
DEB file-t telepítek, de valami nem kielégítő függőségi hibát jelez:
"Error: Dependency is not satisfiable: libxmlrpc-core-c3 (>= 1.16.33-3.1ubuntu5)"
Ez mit jelent? -
mzx
senior tag
Elfogyott az időlimit a szerk-re, így új post-ban:
MÁSIK kérdésem:
Tud megoldást arra vki, hogy Linux Mint-ben NE küldje a ".thumbnails" mappába (az user mappa alatt van rejtetten), a nautilusban előhívott mappákban levő kép file-k miniatürizált PNG változatát?40-50 MB szemetet termel ezáltal, de a fő gond, h tíz éves gépemen percekig tart a trash mappába nyomni ezeket, és újabbb percek, mire a trash-ból véglegesen ürítem... hiszen sokszor több ezer pici PNG file-ról van szó, mégpedig azonnal termelődnek, ha a nautilust elkezdem használni megint... Idővel meg tovább gyűlnek, így hetente kell takarítanom, ami legalább 10 percen át tart, addig is lassítva a többi futó alkalmazást; a következő nautilus kattintásra meg ismét több ezer PNG keletkezik.... :S
-
mzx
senior tag
Köszi, de , mint írtam, végül is nekem megfelel Total Commanderben is az mp3-ak darabolása, TC meg van nálam telepítve. Szóval abban igazad van, h kértem, tud-e valaki parancssorosat is, és ez tényleg jónak tűnik, amit mutatsz. Bár mivel régi gépem van, kis kapacitással, így nem frissíthetem a linux mint -emet - aztán lehet h nem ez az oka, csak hiányzik a megfelelő tároló nálam, de a synaptic-om egyébként se találja az mp3cut -ot ,sajna.
Szóval igazából már csak OGG, M4A file-ok esetére keresek darabolót.
(#24247) Iscariah :
OGG, M4A file-okat szeretnék darabolni jelenleg, bár nem sűrgős, így még nem néztem utána én se, mivel mp3-ra volt sürgős, utóbbi esetén meg rájöttem, h a wine-s Total Commander remek, erre nézve. Ajánlom figyelmedbe, mert a lehető leggyorsabban hajtja végre, ha csak kapacitás szerint akarsz darabolni, hiszen nem kell semmit bajlódni az audio vonatkozásokkal, hanem egyszerűen csak file-t darabol, kvázi mint egy favágó... szóval a TC, mp3 darabolásra elég mezei megoldás, gyors, egyszerű, remek.
-
mzx
senior tag
Igaz, nem "média file barát" egy egyszerű file daraboló, ogg, m4a, mp4 hangfile-k esetén nem működött Total Commanderrel...
De MP3 file bármelyik utólagos darabja megszólal mp3-ként.Legalábbis mp3 kiterjesztésre átvenezéssel biztosan.
Teszteltem a köv. média lejátszókban:
Audacious
vlc
gnome player
sm player
totem playerAzonban ha vki tud egy EGYSZERŰEN KEZELHETŐ audio file darabolót, ami nem csinál nagy temp file-okat, szóljon, please. Lehet parancssoros is.
-
mzx
senior tag
válasz
CPT.Pirk #24233 üzenetére
WiinFF-t ahogy nézem, audióra és videóra is használható, de sajnos pont olyan funkciót nem látok benne, amire szükségem van: X perces darabokra vágása audio file-nak...
Bár nekem az is megfelel, ha csak X kapacitásonként, X KB-os egyenlő file darabokat hoz létre... Tehát nekem nem feltétlen kell most média app.
A lényeg h egyszerű, könnyen kezelhető legyen.
Az audacity irdatlanul zabál TEMP kapacotásdt, ősi PC-m pici hdd-je nem bírja el, egy bizonyos perchosszú média file felett...
Az ffmpeg meg első ránézésre túl bonyolult számomra. -
mzx
senior tag
válasz
Apollyon #24230 üzenetére
Köszi! Audacity-t csak felszínesen ismerem, de majd tüzetesebben megnézem egyszer. Most kiprobálnám előbb a terminálost, az ffmpeg-et.
Ffmpeg: huh, rengteg kapcsolója van... a bőség zavara... csak fel akarok db-olni zenei file-t, bizonyos perchosszakra... Ha tudod kapásból esetleg, mely kapcsolókkal működik, súgj!
Addig is tanulmányozom.
-
mzx
senior tag
Majd elfelejtettem... audio file darabolót milyet ajánlatok? Sima, karakteres üzemmódú, terminálos app oké lenne. Perchossz szerinti vágás kellene. MP3, lehetőleg m4a, mp4, ogg file-okra is.
-
mzx
senior tag
HOPP! Van mellette egy kulcs ikon! Lehet h csak zárolt?? Netán a táblagépem valamely app-ja zárolhatta tegnap, tudtomon kivul??
Most nézem, a legtöbb más partíció (pl hdd-s particiok) mellett van kulcs ikon, és azoknál is szürke a "format to" parancs... Még nem jöttem rá, hogyan kell használni a gparted-et...
FLAG-elni érdemes, hogy formázhassam a micro sd-t? Hogyan?
-
mzx
senior tag
A "szomszédos csigusz bajtárs" előtt/után szólván
, tömören az android topicból csak annyit emelek most ki, a félig androidos, félig linuxos kérdésemből, hogy érdekel, hogyan tudok linux mint-ből formázni micro sd kártyát? És h az megoldja-e, h tegnap ota nem tudom írni per pill?
-
mzx
senior tag
Van egy táblagépes - micro sd-s, egyszerűnek látszó problémám, de tegnap óta nem sikerült rájönnöm még a megoldásra. Van, aki itt most ráér, és linkelhetem a kérdésem? Most írtam ki android topicra, mert hátha androiddal is öszefügg a "bibi". Bár a nautilus file kezelőmmel is kapcsolatos lehet(?)
-
mzx
senior tag
válasz
FіkuszKukіsz #22899 üzenetére
sorry és köszönöm.
-
mzx
senior tag
Nem tudom, megfelelő topicba írok-e. Teljesen általános jellegű kérdés:
PC-re léteznek más oprendszerek is a linuxon és windows-on kívül? Annyit tudok, h hackelt mac-et is lehet. Ezen kívül (pláne ami nem hackelt)?(NEM emulátorokra v hasonlókra gondolok, mint pl Android "emu", c64 emu, stb)
-
mzx
senior tag
Értem, köszi.
Valaki, track felismerőt tud, weboldalasat? Szívtam már telepítéssel, linuxmint-en, szóval az android emu-t csak végső esetben...
-
mzx
senior tag
válasz
persnongrat #21203 üzenetére
Végülis track-id szerűségre van szükségem ,csak ezért kell. Virtual box-ot sose próbáltam még.
Tudsz esetleg, vagy valaki más, track (zeneszám) felismerőt? Jó nekem weboldalas is, vagy linux-os. Win-t nem használok online. -
mzx
senior tag
Nos, azóta megpróbáltam párat, pl az amarok -ot nem viszi a linuxmint-em. (Talán mert kde-s?) A hivatalos tárolóm meg nem leli a deadbeef-et (valszeg mert régi mint-em van, régi gépemen, amit kockázatos frissiteni, és hosszú is lenne, meg nincs rá hdd hely.)
Az audacious-omon van egy plugin, ami közel 3d szerű hangzást ad, végül is elvagyok avval, és van rajta echo.
senior tag
Köszi a választ.
(Audiociaus-on pl van egy csomo plugin-em, de ezek közül alig van pár olyan, ami érdekel, a virtuális/3D hangzáshoz hasonló meg nincs is a 10 féle hangmódosítóm között...)Még valami: track felismerő (TrackID jellegű) alkalmazást, plugint tudtok?
Előre is köszi a ötleteket.
-
mzx
senior tag
Elsődlegesen érdekel:
Hogyan lehet mappatartalmat kódolni?Másodlagosan az is érdekel, hogyan lehet k3b-vel dvd-t, ill cd-t úgy megírni, hogy utána csak az előre beállított kódommal lehessen hozzáférni?
Még valami:
érdekel olyan media lejátszó, amely képes stage (aréna/színpadi), de leginkább virtuális (3D) hangzásra (opcionálisan). Mit/milyet javasoltok?
(Audiociaus-on pl van egy csomo plugin-em, de ezek közül alig van pár olyan, ami érdekel, a virtuális/3D hangzáshoz hasonló meg nincs is a 10-15 féle hangmódosító között...) -
mzx
senior tag
válasz
vgyuri #17542 üzenetére
Köszi srácok, én gmail-t használok többek között, de offline archiválást is szeretnék, nem csak felhőn tárolni.
Vki esetleg - email arciválót ismer? Esetleg tapasztalat a Piler-ről?Üdv ChkRootkit ,
hogyan lehet használni a Piler-t?Érdekel továbbá, létezik-e ubuntura ingyenes vpn és hogyan lehet használni? Életemben mostanában hallottam erről először, de kíváncsi lettem rá.
-
mzx
senior tag
Milyen email archiválót ajánlatok, és hogyan működik?
Találtam egyet, piler a neve, erről mi a meglátásotok, és hogyan működik? -
mzx
senior tag
Szinte nulla ismeretem van proxyhasználatról, viszont olvastam előnyeiről, hátrányairól. Azt se igazán értem, technikailag ezek mik, hogyan vannak megoldva... ez egy server fajta?
Tudna segíteni vki elmagyarázni nekem, hogyan tudok proxy-t használni, és hogy mi alapján válasszak a neten proxy-t?
Érdekelnek a hátrányai, előnyei leírása is, mert keveset tudok erről egyelőre.
Pl. van egy USA-beli netrádió portál, amit szerettem régen, de pár éve már csak USA területén fogható. Egy USA-beli proxy-ra csatlakozva már tudnám fogni annak adásait.
-
mzx
senior tag
Köszi nektek, sikerült.
(Egyébként a linkelt youtube video ugyanazt tartalmazza, mint Vladi írása.)
Aprócska probléma, h nem mindegyik régi gépem Lubuntu-ja képes kezelni a 11.2 r202-t (a P3 csak 10.3-as flash-t kezel), de legalább gyakoroltam, hogyan és hova kell tenni a flash-t. -
mzx
senior tag
Egyszer valahogyan segítséggel, nagy nehezen választottam kívánt, (Shockwave Adobe) Flash verziót letöltésre és telepítésre linux alá, de már nem tudom, hogyan csináltam anno...
10 éves gépemen a 11.2 r202 verzió van fenn, és van két másik, legalább ilyen régi PC-m, azokra is fel akarom tenni (azokon 10.3 verzio van jelenleg).
Amely gépemen meg van nekem a 11.2 r202, hol találom meg a könyvtárszerkezetben? Használja a Mozillám is, a Chrome böngészőm szintén. De nem lelem. Néztem már USR/BIN-ben is chrome-nél, mozillánál, de nem tudom, hogyan és hova telepítettem anno. Synapticba nse találtam, bár ha ott lenne, gondolom csak a legfrissebbet ajánlaná, de én NEM A LEGFRISSEBBET akarom, hanem a már jól bevált
11.2 r202 -t.Persze megfelel nekem letöltésre is, de hiába ad ki találatokat a google, nem tudom, h a csomagolt tar.gz -t, vagy melyik változatot töltsem le és hogyan telepítsem...
Pentium 4 és Pentium 3 gépekről van szó.
-
mzx
senior tag
Jaj, nem írtam emberek, magától megoldódott az elveszett mappám esete, de tényleg köszi mindenkinek.
Amikor ismét beléptem Win-re, automatikusan chech disc-kelt, majd engedett belépni loginomba, és másfél-két órán át matatott a merevvé vált lemezem alsójában.
Mire kielégült(em én is), és helyreállt a rend.
Visszakaptam a közel 3 gigámat, pedig nem is avval elégítettem ki a merev lemezemet.
(De előtte tényleg szopás volt.) -
mzx
senior tag
Nem akarom magamnak az elsőbbség jogát, de én még Szaby előtt kérdeztem, mi a megoldás.
Én meg minden-minden-mindenkinek köszönöm a válaszokat.(Én győztem
)
Vladi bátyó, hova lett a lobotómiás őrületes aláfirkantásosságod...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BestBuy ruhás topik
- PlayStation 5
- TCL LCD és LED TV-k
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Nintendo Switch 2
- Anime filmek és sorozatok
- Eredeti játékok OFF topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest