-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
spammer #33041 üzenetére
Szerintem inkább az itt segítő szándékkal jelenlévők kitartása a tiszteletreméltó, elviselni a kezdők problémáit, értetlenkedését (magamra gondlok) valószínűleg, nélkületek már kidobtam volna mind a két gépet a kukába. Talán, ha előbb találok erre a fórumra, már veterán Linuxos lennék, mert az XP már rég a bögyömben volt, a Win 7-ről és 8-ról meg jobb nem is beszélni..
-
teleahocipöm
senior tag
Letöröltem az SMPlayer-SMTube -t felraktam a hiányzó scriptet, majd új ból telepítettem, egy csomó error ki, és megint kért valamit hiányzó már nem is tudom mit, de az a Synapticból feltaktam. updeteltem, megint egy csomó error, meg duplikált sources.list probléma, de elindult az SMtube-SMPlayer, egyszer volt hang majd többet nem. Próbáltam frissítteni semmi..
Végül is hang azért nem volt mert valami oknál fogva az SMPlayer -ben elállítodott a hangbeállítás alsa -ról pulse -ra. Most már van hang.
Érdekes, hogy a tálcán lévő hangerőszabályzó nem működik!
A gép indítása után a vezetéknélküli billentyűzeten nincs ékezetes karakter, (eddig egy próbál disztrónál sem volt így) a ps2-es billenytűzeten viszont igen és ha ott pötyögök, akkor a rádiós biil -en is lesz ékezet. -
teleahocipöm
senior tag
Vagyis akkor most előbb le kell törölnöm az Smplayer és smtube csomagokat?
smplayer 14.9.0~ds0-1 i386 complete front-end for MPlayer an
smplayer-themes 1:14.9.0-1 all complete front-end for MPlayer -
smplayer-translations 0.8.0-1+deb7 all complete front-end for MPlayer an
smtube 14.8.0-1 i386 YouTube videos browserez így jó, (már root vagyok) : apt-get remove smplayer smplayer-themes smplayer-translations smtube
-
teleahocipöm
senior tag
Ez a duplikációs probléma még mindíg megvan, pedig töröltem a sources.lest -ből egy sort, valószínűleg a var/lib/...ben is van egy kettőzött
letöltve 103 kB 11mp alatt (8.937 B/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
W: Duplicate sources.list entry http://http.debian.net/debian/ wheezy-backports/main i386 Packages (/var/lib/apt/lists/http.debian.net_debian_dists_wheezy-backports_main_binary-i386_Packages)
W: Próbálja futtatni az „apt-get update” parancsot ezen hibák javításához -
teleahocipöm
senior tag
Felraktam az SMTube -ot, nem működik és az SMPlayer sem
Csere kicsomagolása: smplayer-themes ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of smplayer-themes:
smplayer-themes függőségek: smplayer; ám:
smplayer csomag még beállítatlan.dpkg: error processing smplayer-themes (--install):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Hibák történtek a feldolgozáskor:
smplayer-themesSelecting previously unselected package smtube.
(Adatbázis olvasása ... 102115 files and directories currently installed.)
Kicsomagolás: smtube innen: smtube_14.8.0-1_i386.deb ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of smtube:
smtube függőségek: libqt4-script (>= 4:4.5.3); ám:
`libqt4-script' csomag nincs telepítve.dpkg: error processing smtube (--install):
függőségi hibák - e csomag beállítatlan maradt
Processing triggers for desktop-file-utils ...
Processing triggers for hicolor-icon-theme ...
smtube -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33030 üzenetére
Bocs, ezt tényleg nem értem, telepítéskor kellett egy root jelszót megadnom, majd egy felhasználót és egy felhasználói jelszót, ez utóbbiakkal lépek be. A root jelszót egyébkén a Synaptic indításkor vagy a gksu -hoz elfogadja, de most kiderült a su beírásakor is elfogadja.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33016 üzenetére
cd persze,
beírtam cd Letöltések :
de így sem jó
..../Letöltések# dpkg -i libc6_2.19-13_i386.deb
dpkg: regarding libc6_2.19-13_i386.deb containing libc6:i386:
libc6:i386 breaks libtirpc1 (<< 0.2.3)
libtirpc1:i386 (version 0.2.2-5) is present and telepített.dpkg: error processing libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
installing libc6:i386 would break libtirpc1:i386, and
deconfiguration is not permitted (--auto-deconfigure might help)
libc6_2.19-13_i386.deb -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33016 üzenetére
próbáltam így is:
sudo dpkg -i /Letöltések/libc6_2.19-13_i386.deb
dpkg: error processing /Letöltések/libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
az archívum nem elérhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
/Letöltések/libc6_2.19-13_i386.debAz abaj, hogy, hiába akarom rendszergazdai terminálba megynitni, ot nem tudom, :
"Jogosultság megadva jelszó bekérése nélkül
A ... program root felhasználó jogosultságaival indult el, a jelszó bekérésének szükségessége nélkül, a rendszere hitelesítési mechanizmusainak beállításai miatt.Lehetséges, hogy fel van hatalmazva bizonyos programok futtatására root felhasználó nevében jelszó megadásának szükségessége nélkül, vagy a jelszó gyorsítótárazva van.
Ez nem hibajelentés, egyszerűen csak egy értesítés, hogy biztosan tudatában legyen ennek."
A lényeg, hogy nem nyílik meg a rendszergazdai terminál, még akkor sem, ha csak a böngésző fut, mondjuk a fájlkezelőz gksu -val nyitottam. de akkor is csak a sima terminált tudom megnyitni, ott meg nem fogadja el egyik jelszót sem. A Lubuntun jobb klik , megnyitás terminálban, sudo .... jelszó és enter.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33012 üzenetére
Köszi, a procim valóban 2,66MHz pae
Próbáltam már terminálban is : sudo dpkg -i libc6_2.19-13_i386.deb
eredmény:
dpkg: error processing libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
az archívum nem elérhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
libc6_2.19-13_i386.deb -
teleahocipöm
senior tag
spammer
Nem írtam el. De hogy tudom lekérni a proci adatait? Olyan gyorsan indul a GRUB -ból, hogy csak most vettem észre, hogy a Debian PAE változai indult el, eddig azt hittem non-pae gépem. Az antX pae Live módban el sem indult.Bekapcsoláskor a CPU 1%, ha böngészőben megnyitok több ablakot akkor ingadozik 45-70% között. Tény, hogy tavaly gyorsabb volt a gép. Most vagy meghalt az VGA-kártyám, vagy a proci. Van még egy 3GHz procim, de a bus vagy ok miatt csak 2GHz-en ködött a Lubuntu alatt.
Fenyő
A Mint Cinnamon-t próbáltam Livemódban, de már az egér húzása is furcsán akadós volt. Ha lehet maradnék a stable -nál, ezen a gépen ez üzembiztosabb. Köszi, eddig nem figyeltem, hogy a Synapticból is lehet frissíteni, megszoktam a startmenüt. A sima Chromiumot raktam fel, akkor most felrakom a -l10n -t is, hozzá írtam a ....non-free sort is.ubyegon2
A jessi -ből letőltöttem egy lib6 ...i386.deb csomagot, de ha rá kattintok az Xarchiver jelenik meg ...tar.gaz fájlokkal, ki kellene csomagolni a nem tömörített fájlokat??Csináltam updet -t:
Letöltve 59,0 kB 16mp alatt (3.530 B/s)
Csomaglisták olvasása... Kész
W: Duplicate sources.list entry http://http.debian.net/debian/ wheezy-backports/main i386 Packages
(/var/lib/apt/lists/http.debian.net_debian_dists_wheezy-backports_main_binary-i386_Packages)
W: Próbálja futtatni az „apt-get update” parancsot ezen hibák javításához -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32996 üzenetére
Köszi, nézni néztem, de angolul van és ez gond... Ezt a sources.list -t hol találom?
Iceweasel 8 ablakkal, Lxterminál, Leafpad nyitva és így a CPU 45-70% között ingázik, de felmegy többre is, Ha youtube megy akkor 100% -os a CPU terhelés, ez van, majd lefuttatok egy proci tesztet valamikor.
A kék a CPU -
teleahocipöm
senior tag
Lehet, hogy szívni fogok, de adtam még egy esélyt a Debian-nak, felraktam az asztali gépre. A RAM használat 89MB-ról indult, de a CPU használat, hát azzal nem lehet mit csinálni, nem találni olyan disztrót, ami ne pörgetné, talán a Puppyk valamelyike kíméletesebb lenne, sajna ennyit bír a gép.
Rakom fel az alkalmazásokat, most SMTube a következő, ha jól emlékszem valami "backports" tároló kellene, ezt hol találom, vagy mit pötyögjek a terminálba?
Most tünt fel, hogy nincs a frissítés menü pont!
-
teleahocipöm
senior tag
A Lubuntu13.04 LiveCDgond nélkül elindult, régen is ezt raktam fel, és később fríssített 14.04-re
-
teleahocipöm
senior tag
Lehet rászánok 8 órat, de két gép van az
Sajnos a CD-ről ismét nem ment, de a most a notin lévő Unetbootin-val írtam USB-Pen-re és arról betőltött az asztali gépre, talán a dvd/cd lemezek lehetnek rosszak, bár a lemezellenőrzés nem talált hibát.Az asztali gépre nem lesz jó a Peppermint
, mert elég lassú és akadós, youtube elég gáz, tavaly amikor felraktam az XP helyett a Lubuntut, még élvezhető volt, asszem a gép a végét járja. Nem szerettem volna antiX -t felrakni, mert a menűrendszere és kinézete nem igazán jön be, talán a Debian (deskton nincs Toucpad).
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Apollyon #32913 üzenetére
nem túlzás egy kicsit a két hét, és akkor még a procit is ?!
Most letöltöttem a Pepermintet, ellenőriztem az md5sum -val kiírta a kódot, így talán jó lehet. Érdekes, hogy a letőltött fájl-ra jobb egér klikkre, csak egy villanásnyira jön fel a menü, majd felbukkan egy ablak az ellenőrző köddal, ilyet még nem láttam. -
teleahocipöm
senior tag
Futtattam a Memtes-et 4 órát ment
és nem talált hibát
-
teleahocipöm
senior tag
Az antiX gond nélkül betöltött a desktopon, a NET beállítással volt kis gondom, mert kézzel kellett buherálni, de most megy.
CPT.Pirk
Ettől féltem, hogy a HW hiba lesz felhozva. A HDD-t 100%-osan vettem alig pár óra volt benne. Memtest nem volt, de megnézem mitlehet tenni proci ellenőrző jó volna. Köszi a linket. Melyiket töltsem le? Esetleg ezt, "**Memtest86+ V5.01 (27/09/2013)** Pre-Compiled Bootable ISO (.gz)" gondolom cd-ről lehet futtatni?Fenyő
Fogalmam sem volt mire való az alterna, de kipróltam, lehet, hogy a telepíteni is lehetne tóla?! A youtub-val nincs csíkozás az SMPlayernél meg egyáltalán nincs gond, de köszi megnézem a pepperflast és fresplayert is. A System Prof... gyakorlatilag PC Info (CPU, VGA, Szenzorok, Sytem stb..mutatja)Iscariah
Kicsit rosszul esik, hogy ilyet mondasz a PB notikról,mert elég sokat szenvedtem vele.
joecontra
Telepíteni a HDD hibája miatt nem tudtam, de nyáron ki lett cserélve és utána szervízben is volt, ott csak az optikai meghajtó hibáját állapítottak meg, azért nem bootolt. Most is sok Linux LIve-CD-t megnéztem (Zorin, PCLinucOS, WattOS, Elementary, Sparky, Bodhi, Linux LIte, Debian, Manjaro, Mint, ezek működtek) és többség most működött, nem úgy mint tavaly, mert az tényeg szívás volt,a többség el sem idult. -
teleahocipöm
senior tag
Megnéztem mindkét gépemen live-cd-ről a Lubuntu 14.04-t (sötét képernyő) és a Peppermint 5-t (kernel pánik) és nem indul egyik sem. Ráadásul a notebookon, már pár napja a paprika fel van telepítve, hogy mászott fel oda? Így a desktopra a Peppermint kiesett, megnézem mén antiX-t .
A Lubit 14.04-et mind a négy letölthető formájában próbáltam, de csak az alternat verzió jutott el a disk ellenőrzés végéig.
A legszebb az egészben, hogy a már korábban felrakott Peppermint sem tökéletes, időnként becsukódnak az ablakok, full képernyőn csíkoz -jó vastagon- az Indavideo, Qupzilla időnként összeomlik (Lubin is gond). A Frissítékezelő és a Szoftverkezelő nem indul, bár az utóbbi legalább a jelszót élkéri. Hiányzik a "System Profiler and Benchmark"
-
teleahocipöm
senior tag
Hát elég magas a CPU használat antiX -nél bár az azóta kipróbált (live-cd) Zorin is elég magas volt (kinézuetétől nem voltam elájulva), a WattOS nem ment 65% fölé. A ElementaryOS betöltés közben kírta "Bug: unable to handle kernel." Érdekes, hogy az antiX (Debian) a WattOS(Ubuntu) és az előbbin mégis flottul működött a Touchpad, az utóbbin egyáltalán nem.
Ha nem találok telepítésre érdemesebbet akkor az antiX-et megnézem telepítve is -
teleahocipöm
senior tag
antiX-13.2_386-full.iso -t töltöttem le ez fut live-cd -ről, (még nem telepítettem) így a CPU 55-75 % -os (elég sok) a RAM 60 MB, (az előbb % -ot írtam véletlenül) nem tudom telepítés után, mennyit és merre változnak ezek az értéke.
Nem aggódom az SMTube miatt, mert megoldható (bár nem tudom mi ez bacports), RAM is rendben, inkább már a CPU terhelés csökkentése a lényeg, mert nem akarom a notebokon megfőzni a procit. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #32835 üzenetére
Most antiX live-cd -ről írok, egész jó, Touchpad sirály, föl-le, jobbra-balra, görgetés, bár a wifi beállítással buherálni kellett, de sikerült megcsinálni, sajna nincs SMTube, de megoldaható. Menü rendszer nem tetszik nem átlátható, Youtube nem mükszik, Gnome Mplayer szintén. Ram 60% induláskor (Livemódban), böngésző 4 ablakkal, fapad "szövegszerkesztővel" CPU 55%-75% ???
N0zer0
720p filmet néztem youtbon, SMPlayer nem nézetem a beállítást, hasonló vagy jobb. Érezhetően jobb a Peppermitn a notebookon, mint a Debian, mind a yotubon mind SMPlayeren viszont, a paprika veszett módon pörgeti youtube alatt a procit. Persze a Debiant lehetne buherálgatni, hogy olyan jó legyen és talán a procit jobban kímélné, de nem akarok szöszölni vele.
Most nem emlékszem, mennyitpörgött a proci a Debian-on, de nem lehetett vészes ezért is sajnálom.Viszont a notebookon a Lubuntu sokkal jobb volt a procit sem pörgette (Youtube-on) ez persze egyéni tapasztalatom. Sajnos a lejátszók a ezen a gépen ezzel a disztróval már nem működtek, gondolom kellett volna frissítés, amit tegnap megcsináltam a desktop gépen. Egyébként legjobb minőség (érzésre) a Gnome MPlayere -n érhető el az összes disztron.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #32831 üzenetére
Akkor így mondom, nem folymatos a mozgás, a Debian a szinkron jó volt de kép gyalázat az előző disztróhoz képest, a Lubuntus asztali ( P4 2.66GHz / 2 GB RAM / alalplap 166MHz bus ) gépemen nem is lehet filmt nézni a youtubon. A Peppermint CPU használa 97% fölötti, amíg a RAM csak 24% a debian előtti disztrón sokkal jobb értékek voltak, lentebb írtam is.
AZ SMPlayer nem müködött a Debianon, a Lubuntus asztali gépen, meg a hang van elcsúszva, a Pepermintes notebookon mennek a HD filemek de láttam már jobbat is.
-
teleahocipöm
senior tag
Fenyő
Feljegyeztem, kipróbálom Lubuntus aztaligépen, mert mostanában eléggé bolondozik.CPT.Pirk
A amikor átálltam linuxra, a Minitube már akkor sem működott, persze kipróbáltam most a Debianon is szintén nulla eredménnyel.
Meglátásom szerint a linux disztrók sokasága között keresgélni kell és csak meg kell találni a megfelelő verziót. Úton vagyok. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32821 üzenetére
Kattintottam egy filmre kiírta, hogy valami frissítést kell letöltenie, pár pilanat volt és most oké, mennek a filmek jobb minőségben mint a Debian-on, azért a HD-t nem bírja enyhén szaggat. Itt a Pepperminten a Synapticban benne volt mind a kettő, a Debian-on és a Lubin is külön kellett a netről levadásznom az SMTube-ot. Pár napig használom és meglátom mi lesz vele.
Szerintem a Qupzilla a legtakarékosabb, bár nem a legjobb böngésző. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Apollyon #32818 üzenetére
Miért cseréltem le, már lentebb írtam, a stabilitás, gyorsaság, CPU RAM alacsony használtság, gondoltam rosszabb nem lehet min a Lubi, részben bejött, de terminálos bütykölgetés nem az én világom.
Tény, hogy nagy hülyeség volt lecsrelni egy műkodő rendszert.mindegy most raktal a Peppermint 5, minden sikerült felrakni, mint a Lubura a Wine -t is. Touchpad működik, Talán a RAM -ot és a CPU -t jobban terheli, mint a Lubuntu, de a Debin-nál biztosan, a Chromiumi nagyon pörgeti ezeket, talán a proci hűtésem lett hallkabb, ezt nem igazán értem.
Az SMPlayer az SMTube rögtön a Synapticból felment, nem kellett terminálos kandácsolás hozzá,persze nem játszik le mindent
sőt elég rossz az arány nem felé.
-
teleahocipöm
senior tag
N0zer0
A hiba már meoldva rendszer törlésével. Köszi, lehet megnézem a Mint -et is. Debian már nincs fenn. Nem akarok 5 percenként disztrót váltani, de a gép és az én igényeimnek a lehető legjobbat szeretném. Az Arc a végső megoldásIscariah
Azért akarok keveset fogyasztó disztrót, mert sok ablakot szoktam megnyitni, a Wine-on meg futna a Windozos progi, meg egyéb dolgok.. Az Lubuntus asztali gépben is 2 GB RAM van és néha elfogy a CPU-val együtt.Fenyő
A Peppermin 5 volt fenn, az XCFE nem tetszik, antiX-t terveztem megnézni, már lementettem.Adamis
Persze az én gépemen is el fut, de megszoktam a sok ablakos böngészést és nagyon el tud fogyni a gép.
Találtam egy nagyon kis fogyasztású böngészőt a Dooble -t, de többek közt nincs Kedvencek stb. -
teleahocipöm
senior tag
Iscariah
Már 2GB van benne, RAM-ból sosem elégTim82
Ha ennyi a Gnome fogyasztása, akkor felejtős számomra, ez nagyon sok. -
teleahocipöm
senior tag
CPT.Pirk
Öszintén a Debian Gnome3 tetszett, írtam is, de az csak hibaüzenettel indult, nem töltött be a gnome teljesen, a KDE nem igazán jött be. A Gnome ram-használata, így hibás betöltéssel 120 MB környékén lehetett, nem tudom mennyi lett volna, ha rendesen betölt, de már egy később kipróbált Live-DVD-n sem töltött be rendesen.lanszelot
Nem Debiannal kezdtem, nyár óta Lubuntu volt a kérdéses gépen és az van az asztalin is. Mint-ről is sok jót és elég sok rosszat lehet olvasni, ami a lényeg, hogy cpu és ram használatban nem a legjobb legalábbis a Debian a Lubuntu, Peppermint, ebben jobb. Debiant megnéztem Live módban és bár voltak gondok vele tettem egy próbátkár érte.
Találtam a nyárról egy Peppermint cd-t feltelepítettem kb 15 perc volt az egész, van net is, de nem indul a Chromium, a Synaptic hibaüzenet, frissítésre semmi nem tőrténik.
Terminal apt-get update lefutott, de az upgrade már nem, ezt írja " W: Nem lesz zárolva a(z) '/var/lib/dpkg/lock "csak olvasható zárolás fájl", már le is töröltem -
teleahocipöm
senior tag
Megnézek egy párat, de csak azért mert úgy is le kell szednem ami rajta van, a parancssoros telepítgetéshez nincs sok türelmem. Kivácsi vagyok az openSuse-ra is az volt az első linux a gépemen még a '90 évek végen, -egy ismerős rakta fel- de fagyogatott, elég sok bajom volt vele.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
spammer #32782 üzenetére
Elég, ha nem eszik többet, mint a Debian,
az év elején már egyszer már próbáltam az Elementaryt és azt hiszem a Crunchbang-et is (mg sok mást is), az előbbivel nem tudom mi volt a gondom, az utóbbival az Openbox nem igazán jön be, de mivel lepucoltam egy pendrájvot, így talán gyorsabb lesz, lehet megnézem mégegyszer. Persze tudom, hogy a Debian alap jó-e, mert ugye ott vannak a felmerült problémáim a Touchpad, Wine, SMTUbe ....
Most olvastam hogy a Bodhi is eléggé eszi a RAM-ot, a Linux Lite meg PAE támogatást igényel. -
teleahocipöm
senior tag
N0zer0
Most, hogy így írod, tudom pótolni, csak telepítés után többet vártam volna, nem még kevesebbet. Most már látom, hogy nem igazán felhasználóbarát persze, ha értenék hozzá egész élhető rendszert lehetne kihzoni belőle kis fogyasztás mellett.Régebben az Arch is felmerült, de az sok odafigyelést terminálozást igényel, volt itt olyan, akinek indíthatatlan lett a gépe egy frissítés csomag után. A PCLinixOS is olyasmi mint az Arch, az volt még fenn az év elején, fürge is volt, nem is tudom miért szedtem le. A Lubuntu is jó volt, csak azt hittem, hogy a Debian problémamentesebb lesz.
spammer
A Debianról sok jót olvastam, stabilitás, minimális CPU, RAM használat. Persze lehetne a terminálban bütykölgetni, hogy tényleg flottul menjen minden, de tényleg nem értek hozzá vagy itt kell állandóan problémáznom, ami nem hiszem, hogy jót tesz a fórumna és a fórumozókna, vagy a neten keresgélni a megoldást napokig.Eldöntöttem a Debian nem marad fenn, de mi legyen helyette, amin van minden, ami kell vagy egyszerűen felmegy és a lehető legkevesebb terminált kell hozzá használnom, magyar nyelvű legyen, de ne csak a felszinen és olyan takarékosan bánjon a RAM-val ahogy a Debian.
A Lubuntu visszarakása előtt, még megnézek pár disztrót, PCLInuxOS, Elementary, Bodhi, stb ...
-
teleahocipöm
senior tag
Az Lubuntu-s asztali gépemre telepített Wine :
-
teleahocipöm
senior tag
CPT.Pirk
A Lubuntu alapból, induláskor tudja a touchpadon való klikkelést,
de a legtönn Puppylinux is, valamint az többujjas lap oldalra mozgatást.
Debianon minden indulás után terminálban be kell pötyögnöm azt a pár sortés akko is csak a kattintás lesz meg.whbear
kcm-touchpad nincs a Synaptic-ban.
A "Bluez-Gstreamer" megvan, Pulseaudio nincs, de gondoltam, hogy videóleátszónak letölti magának ami kell, a Lubuntun nem kellett külön ckodekeket töltögetni. Meg halványlila gőzom sincs, hogy milyen kodekeket kellene letölteni
Az előbb az SMTube kiírta, hogy a youtubon történő váltzások miatt frissítenie kell, frissített, de cserébe nem indult el egy vidó se. Filmet csak akkor játszik az SMTube, ha a beállításában át állítom a
lejátszás fül alatt SMPlayer-ről MPlayer-re.lev258
A Lubuntun a Wine a startmenübe főoszlopába került, mellette
-Programs / Kellékek / Jegyzettömb
-A 'C' meghajtó tallózás,
-Wine beállítás
-Wine szoftverek eltávolítása
-Winetricks
Ebből nekem kettő van meg a Debian-onElment egy egész a nap és hátrébb vagyok mint előtte
Az biztos, hogy touchpad kérdés roppantul zavar -persze a többi is-, reflexből állandóan kattingatok és nézem, miért nem tőrténik semmi, ha nem tudom megoldani, akkor nehéz szívvel, de visszarakom a Lubuntut.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32758 üzenetére
Ezeken a Live-CD -ken nincs magyar és én Touchpad-ot kerestem ez nem volt, ilyen Wacom ... szokot lenni, azt nem néztem egyiken sem.
MIndegy, az LXDE egyenlőre működik, majd keresgélek, megpróbálok valahonnan szerezni egy grafikus touchpad beállítót, ha mást nem egy puppyból kioperálom
és összeszedem Lubuntun használt alkalmazásokat, remélem mind meglesz.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #32760 üzenetére
Live-cd-ről megnéztem a feltelepített, de nem működő rendszerben és ott volt az rt2661.bin, pedig nem is kérte, na mindegy.
Telepítettem a Wine -t, de csak az Uninstallert és a Configuration-t rakta föl -ez nagy gond-, Shutter van, SMPlayer-t sikerült SMTube nincs
Ubuntu Tweak -hoz hasonló alaklmazás nincs Debianra?
-
teleahocipöm
senior tag
Fent van a LXDE de progihasználat katasztrófális böngésző egy ablakkal 60-80% között, most bezártam és 50% re esett csak vissza, a ludas az lxpanel 50%-on pörög.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #32757 üzenetére
Szerintem a LIve-CD-ről hiányzik az rt2561.bin fájl (remélem jól emlékszem, lent problémáztam ezen).
Most rakom újra a Debian LXDE-t és telepítésd közben kérte a fenti bin fájlt, a korábbi telepítésnél ezt nem kérte, de úgy tünt nem is kell neki, mert kérte a hálózati tükör kiválasztását, wlan jelszót -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32755 üzenetére
Live módban persze, nem érzékelte a Wifi hálózatot, beállítani sem lehett, nem találtam, ja a KDE-n sem volt touchpad beállítás.
Közben megnéztem a XFCE-t na ez tetszett jó pofa, ezért megpróbáltam telepíten, de a Wlan jelszó beírása után közte és az ESSID azonosító (nemtom mi ez) közt oda-vissza ugrált, nem lépett tovább. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #32751 üzenetére
A Touchpad egyes funkciói működnek, használható is a gép, ami nem működik az kattintás és az oldalra görgetés (a túl sztéles weblapot lehet oldalra mozgatni).
Az előbb próbáltam ki a Gnome változatot, (ráadásul a gnome szintésn be sem töltött rendesen), ezen az internet nem működött,
Megnéztem közben a KDE -s Debiant, na azon sem találtam a touchpadot, de internet sem volt,
úgy látszik nem komálja a debian a Packard Bell notebookot
Kiváncsiságból megnézem az XFCE -t -
teleahocipöm
senior tag
Már a lice-cd sem tölt be és én vagyok az ökör, mert ha kipróbálom előbb rájöttem volna, hogy valami nincs redben, de hanem egyből telepítettem.
Na letöltöttem még egyszer, kiírtam, most működik a Debian live-cd, de a touchpad továbbra is gond, se klik, se az oldalgörgetés nem működik, így nem rakhatom fel. Jól ki..esztem magammal. -
teleahocipöm
senior tag
Az a baj, hogy fogalmam sincs melyik LXDE verzió kell nekem, semmi segítség az oldalon, hogy melyik miben tér el amásiktól, mi az a standard verzió
-
teleahocipöm
senior tag
Újratelepítettem és ua a helyzet, GRUB van utánna a nagy semmi
A Debian LXDE netinstal változata kell!
-
teleahocipöm
senior tag
Na most végeztem a Debian újratelepítéssel, és nem indult újra a gép, csak villog a kurzor
faja.
-
teleahocipöm
senior tag
Mindegy, akkor legalább magam megnyugtatására azért fent van és használom igaz nem is talált még semmit, de használtam win alatt is -ott azért akadt a horgára egy-két dolog- valószínűleg megszokás.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
spammer #32739 üzenetére
A Comodo Antivírus van fent és egy külön tűzfal. Sajnos linuxra is vannak vírusok és szeretem a biztonságot, a komolyabb dolgot előtt csinálok egy elleörzést vele. Malware egyéb károkozók keresésére is akartam felrakni valamit, de csak terminálos verziót találtam, éa ahhoz nem értek.
-
teleahocipöm
senior tag
Már úgy volt, hogy a touchpad görgetés hiánya miatt leszedem a debiant a notebookról, de megnéztem a RAM használatot az Lubuntus asztali gépen és ott bekapcsoláskor 671 MB, ua. a notebookon 94 MB Debiannal LXDE-vel, a rosszul betöltödő Gnome3 -al 130 MB (nem vettem észre, hogy az az alap indító felület és csak lazán beléptem),
Mondjuk a desktopon ott a tűzfal, van Comodo a feladatkezelőben látható, hogy a cmgdaemon 9-10% CPU és 130 Ram használattal fut, vagyis ez lejön de akkor is magas a Lubuntu 541 MB-os Ram használata, nem hiszem, hogy ez normális érték.
Érdekes, ha leállítom a futó progikat a Ram használat nem esik vissza a bekapcsoláskori értékre, az asztali gépen 850 MB marad, a notin 120 MB.
Mivel ennyivel jobb a Debian memoria felhasználása, valószínűleg csak újratelepítem, de nem netinstal és siker esetén az asztali gépre is ezt rakom és remélem a Wine, SM PLayer, Comodo, Shutter stb Debianon is futni fognak.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Apollyon #32714 üzenetére
Köszi, megpróbáltam beírni terminálban, denem fogadja el a jelszót. A telepítéskorkért egy root és felhasználó jelszót és egyik sem jó neki. Indítottam az LxTerminált a gksu-val, de így semcsinál semmit.
Tévedtem, a terminálban ugyan valóban nem tőrtént semmi, de a Touchpad működik a kattintás.
Most azt hogy tudnám beállítani, hogy az oldalra történőmozgatás lapmozgatás is működjön
Erőforrásmonitor nagy ablakos az van én arra kicsire gondolomtam amit le lehet rakni a tálcára töld,kék stb szinben megy fut rajta egy grafikon szerű dolog és az egeret ráhúzvanutatja, %-ban a használtásgot, rákattintva a feladatkezelő nyílik meg. Lubuntun van ilyen.
-
teleahocipöm
senior tag
Van ez a Configuration Editor (org / gnome / Settings Daemon / Peripherals / touchpad ) gondolom lehet benne állítgatni dolgokat, de itt semmire sem jó. Ezzel a touchpaddal jólmeg jártam.
-
teleahocipöm
senior tag
Hát most LXDE-n meg nincs touchpad beállítás, az előző beállítást az átállítás után elfelejtette, kattintani csak egérrel
,érdekes mert görgetni enged. Erőforrásmonitor nincs, csak a CPU látható, de %-os nélkül.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32700 üzenetére
Igen néztem, de már elkezdtem és nem akartam megszakítani, ha nem muszály, pedig lehet jobb lett volna.
Holnap megnézem LXDE rátelepítést, mert ahogy nézem ez nem lesz egyszerű.
Itt leírják: https://wiki.debian.org/LXDE, hogy és milyen fölösleget kell leszednem, vagy ha nem, akkor hol találom meg? -
teleahocipöm
senior tag
Működik a Debian a notebookon, így elsőre teszik is, most róla írok, tetszik, az touchpadot be kellett állítani könnyen megtaláltam, Libre Office rajta van.
De ez a Gnome 3 verzió(LXDE kellett volna) és hibaüzenet kaptam nem tudott betölteni és ezért csak tartalék üzemmódban fut.
Át tudom valahogy alakítani LXDE-re,nem szeretnék újratelapíteni, mert ez nagyon-nagyon lassú volt.Normális, ha jobb edér kattra nem örténik semmi? Nem tudok a tálcákra sem pakolni semmit
-
teleahocipöm
senior tag
whbear
Csak érdekes hogy jelmondattotkér jelszó helyett.
CPT.Pirk
Nem örülök, ha termináloznom kell, de remélem semmi komoly, és működik nélküle is, bár eleinte a Lubuntun is kellett, de köszönet az itt forumozóknak a segítségért sikeresen mgeoldodott minden.Most akarná a HDD-re telíteni magát én az egész lemezre szeretném, de lehet
-LVM az egész lemez, lehet
-tikosított LVM az egész lemez
-kéziMi az az LVM és pláne titikosítva, nem tudom, ha titkosítom lesz-e valami hátránya jövőben?
-
teleahocipöm
senior tag
CPT.Pirk
Aminél most elakadtam innen írtam ki a jobb alsó sarokbóla sima netinst cd-képet i386 és innen töltöttem le.
http://www.debian.org/CD/netinst/Tegnap angol live-cd-t próbáltam, ki, netet nem is néztem rajta, mert ....
Most a netinstallal kezdem, a grafikus telepítést választottam, mert a terminálos dolgokhoz nem értek és gondoltam így egyszerűbb lesz, hát nem..
Nkboy
Köszi, ha nem lesz más akkor az lesz.whbear
Nem rossz az ötlet, megnéztem az asztali gépen -Lubuntu fut rajta- és ott ismeg van az rt2561.bin. A kérdés az, hogy ezt rámásolhatom-e egy nem üres pen-re, jó lesz a notebooknak.Na közben rámásoltam, megtalálta és kéri a "jelmondatot"
-
teleahocipöm
senior tag
kb 10 perce kezdem el telepíteni a Debian net-install verzióját, ésmár el is akadtam. Aszongya:
"E gép egyes hardverei csak nem-szabad firmware betöltésével működnek. Firmware betölthető eltávolítható médiumról pl USB kulcsról, Flopyról.
A hiányzó fájl: rt2561.bin
Ha ilyen médium rendelkezésére áll, most kell betennie a folytatáshoz.
A hiányzó firmware betöltése eltávolítható médiumról?
O Nem
O Igen"
Ettől féltemMerjem-e folytatni? A gépen lévő régi rendszer ilyenkor sérült már, ha leállítom a telapítést az fog működni?
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32637 üzenetére
Köszi, lementem a dolgaimat és holnap megnézem. Ha a RAM fogyasztás Böngészés közben sem ugrik meg jelentősen akkor jó lehet.
Tegnap a notin egy film ment a youtubon a háttérben, közben letöltöttem a debian kétszer, -mert elsőre a Gnome-t töltöttem le az LXDE helyett.- böngésztem és 80% körül volt a RAM, a proci használat nem ugrott meg jelentősen. hosszabb időre, csúcsok voltak.
Akkor volt gond ha több ablakot -7-8 körül- nyitottam meg az oldal betöltés jelentősen lelassult, volt persze, hogy a film hangja egy pillanatra elakadt, de ment tovább nem szaggatott a kép ha ránéztem, de proci használat ekkor is jó volt, csak az afránya RAM nem ment ugyan 100-ig de közel volt hozzá. -
teleahocipöm
senior tag
Iscariah
Még a nyáron próbáltam a Debiant telepíteni az asztali gépre, most már nem emlékszem mi volt az elakadás pontos oka, lehet ide is megírtam még akkor, de elég sokat kellen visszakeresgélni.N0zer0
Állítólag egy megbízható stabil linux verzó a Debian, itt is ajjánlották, már az év elején. Valahol azt olvastam gyengébb gépekre ajánlott.
Láom elég rossz a véleményed a róla, én mondjuk az LXDE-t próbálnám, de kérdés, hogy az mennyivel jobb. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Apollyon #32616 üzenetére
Amit néztem LXDE volt. Sajnos Live verzóban nem találtam beállítási lehetőségeket -kivétel a képernyő kinéze-, de más linux live-CD-je esetében is találkoztam már ilyennel. Gondolom, hogy telepítve már be lehet állítani, de szeretem előtte megnézni, kipróbálni.
Netinstalt az csak asztali gépen próbáltam, de a telepítés a végefelé elekadt, így kicsit félve kezdek bele.
-
teleahocipöm
senior tag
Kipróbáltam a notebookon a Debiant live-CD-n, sajnos angol nyelvű, nem is ajánlotta fel indításkor a nyelv választását, de később sem tudtam állítani, egyszerűen nem találtam sehol, ellenben sok-sok termiálos valamit Bash, Dash stb..... A tapipadon nem érzékelte a kopppintást és ezt sem lehetett beállítani. Ja és a wifi kapcsolat hiányára figyelmeztető buburék végét a képernyő vége levágta. Úgyhogy nem is kisérleteztem tovább vele.
Lehet, hogy a NET-es telepítést kellene kipróbálni -érdekes módon az magyar-, mert akkor valószínűleg a megfelelő illesztőket onnan leszdné, de így, hogy a live-CD ilyen gyengusz?!
-
teleahocipöm
senior tag
A notin a hanggal semmi gond a youtubon halk filmeket fogtam ki, a zenék hangosak. Érdekes, hogy az Alsamixer a notin kevesebb beállítási lehetőséget mutatott, de a hangerők a max közelében voltak.
Gondoltam letöltöm a Debiant és megnézem live-cd-n milyen .... 10 DVD
és rahadli verzió, asszem jegelem.
Az új UHU-Linuxot próbálta valaki? Még az indulásakor -tizen x éve- próbáltam, akkor tetszet, de a HDD-en lévő másik rendszert szétbarmolta, nem indult öbbet.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
God Vazzeg #32469 üzenetére
Köszi, az asztali gépen - a notit közben kikapcsoltam- megnéztem, valóban 100% főlé lehet hangosítani, de régebben maga rendszer volt sokkal hangosabb már a notebookon, szerintem valami illesztő progi lehet a ludas.
-
teleahocipöm
senior tag
Boldog Új Évet!
Nemrég végeztem a "műtéttel", a Packard Bell Easy Bote MZ35 notebookban kicseréltem a zsanértartó alu lemezt, kicsréltem a Celeron M410 procit Intel T 2450-re és működik . Most egy full hd film megy rajta a youtubon (kis képernyőn) a proci használat 29-42 %-között mozog, RAM ( állítólag 1GB, de a rendszer 894 MB) használat 57-60 % között. A film nem szaggat, nekem folyamatosnak tűnik. Kellene a RAM-ot bővíteni 2GB-ra, de valószínűleg jobb párban venni és a régit "kidobni" belőle.A hang az valami gyalázatosan halk, de ez már a proci csere előtt is így volt, de érdekes, hogy az év elején felrakott PCLinux OS -on hangosabb volt a gép, mint előtte a XP-n.
Néztem a System Profiler and Benchmark-ot (a gépen Lubuntu linux van), bár nem tudom mit jelentenek ezek, de aki ért hozzá annak bizotos mondanak valamit :
CPU Blowfisht : 8,50 (az előző procival 27 környékén volt)
FPU Raytracing : 28,95 (40)
CPU Fibonacci : 5,01 (8,0)Lehet kellene egy BIOS frissítés, -de annak nem merek neki állni- és még jobb eredmények lennének.
Mivel lehetne a procit tesztelni? -
teleahocipöm
senior tag
23-án rendeltem a notebookba a procit már ma meg is kaptam,
, 2-án lementek pár dolgot róla a kicserélt pendrájvra ( mert a nyáron vett 8GB-os bedöglött
) és lehet a Lubuntu helyett kipróbálok rajta valami mást, talán Debiant, kiváncsi vagyok rá.
-
teleahocipöm
senior tag
Leöltöttem az Inkscape-t de a kijelölést nem találtam. Megnéztem a Krita-t kár, hogy angol és nagyon aprók az ikonok, látszólag sokat tud, kijelölés-kivágás működik, ezt próbálgatom még.
Megnéztem közben az mtPaint-ot egész, jó, de jobb egér kattra eltünik a kijelölés
csak az ablak fenti menüből sorából a Szerkesztés fül katt Kivágás elég lassú a dolog így. Szinmódosítás viszont gyors.
-
teleahocipöm
senior tag
A notebook most jó, igaz nagyon ritkán használom a zsanértörése miatt, remélem a déli híddal sem lesz gond, ha megjön a proci akkor szétszedem és kicserélm a zsanért és ezt fogom használni. A GIMP ezen sem működött és a többivel is voltak gondok,
Most asztali gépet használom, ebben mi a rossz azt nem tudom, kerestem hw-tesztelő alkalmazást, de nem találtam, van 3 vga kártyám azokat cserélgettem és ugy tünt, pont a legrősebbel gondok lehetnek, most a leggyengébb vant bent.
Scanner: Valamelyik nap szkennelni akartam a leolvasó szépen végig ment és egy szép fekete kép az eredmény,az év elején vagy 4 HDD, 1 DVD RW, 1 CD RW, 2 alaplap hagyott cserben rövid idő alatt, mos meg a HP Scanner
-
teleahocipöm
senior tag
Dumber_
A pinta sem vált be.CPT.Pirk
Szerintem abban a szervízben, meg sem nézték a gépet, csak mondak rá valamit. Szerencsére megnézettem egy másik szervízben. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #32387 üzenetére
Libre Office marad, amíg nem találok jobbat, talán az Open Office-t megnézem.
Elnézést, hogy nem jeleztem előre, hogy a grafikai programok csak az otthoni fényképek javításához, alakításához kellenek, nem munkához, ahhoz akkor komolyabb gép kellene ezeknél.
Koluor Paint: sajnos azon sem mindíg működik a kijelölés-kivágás,nem tudom mitől függ ennek működése. Egyszerűbb dolgokhoz elég egy Paint féle is, ezen apróbb dolgokat gyorsan megoldhatóak.
GIMP: azzal win alatt is voltak gondok, de itt több, még nem tudtam használni.Az asztali 2002-es gép a noti talán 2006-os, ez utóbbit megnézettem szervizben és ott állapították meg, hogy nemcsak a HDD, de a látszólag jó optikai meghajtó is rossz, pedig bootolt róla a rendszer, írta-olvasta a lemezeket. Hiába raktam a gépbe „új” HDD-t egyszerűen nem indult el, a DVD cseréje után rögtön bootolt a rendszer, ritkán van ilyen a szerviz szerint.( egy másik szerviz meg valamiféle alaplapi vezérlő déli kapu vagy mifélét talált hibának, majdnem kidobtam a gépet) Most jó!
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
lev258 #32385 üzenetére
Egy egyszerű felhasználó vagyok, azt sem tudom mi fán terem az a log, nemhogy még keresgéljem is. Ez nem beidegződés kérdése, ha win alatt gond volt az ember lefutatott egy jónak vélt programot és vagy megtalálta a hibát vagy nem, de általában megtudtam oldani a gondokat. A Win-re azér vannak grafikus hw-ellenőrző programom, itt mivel teszteljem a hw-ket, amit találtam az terminálos?
Sőt a hw hibás notimra a linuxok simán elkezdték a telepítést, sok fel is települt, amíg a win megállapította telapítés előtt, hogy rossz a hdd. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
N0zer0 #32323 üzenetére
Csak felmerült a Win 7 vásárlása, mert 7e Ft egész jó ár érte és lehet még olyan alkalmazás, ami nincs meg linuxra. Igen a gépeim gyengék, de a gyártó szerint a notin a Vista-nak futnia kellene. Próbáltam rajta a Win 7-et, ment egy darabig, majd, egyre lassabb lett, sokszor fagyott, próbáltam Linuxot rárakni sikertelenül, kiderült, hw hibás a gép, (rossz a HDD és a DVD meghajtó), most ezek már jók, és várom a komolyabb procit. XP-vel egész jó volt a noti, filmet simán lehetett nézni rajta.
Egyébként a Libre Officre gondoltoltam, hogy ingyenes elnézést, ha félreérthető voltam.Libre Office a gondom, hogy a Calc időközi mentéskor megáll, pont annyi időre, ami engem nagyon zavar, az egyik cellából a másikba másolás nem mindig lehetséges, sokat használom ezért roppant bosszant, az egyszer beállított cellaformázások elállítódnak, és nem is tudom visszaállítani pl. van egy függőleges számsorom és az egyik-másik szám jobb szélen a többi középen, ha a kilógó számokat is középre igazítom akkor is kilógnak a sorból
A Writer iszonyúan lelassul, egyes megnyitott vagy bemásolt szövegtípusoknál, háttér mentésnél ua a helyzet, mint a Calc esetében. ezek nem jelentettek godot az MS Officenál. A másolás-beillesztés a jobb egér klikk menü legalján. Lehet apróságok ezek, de engem roppant mód bosszantanak. Sajos az Abiword és a Gnumetric is nagyon lassu, akadós. Lehet az Open Office-t kellene kipróálnom.Grafikai programok amik a gépemen vannak, reménykedtem, hogy jók lesznek valamire, de most, hogy felmerült a téma, legalább -GIMP kivételével- törlöm ezeket.
fotoxx, (angol, bonyolult,)
F.Spot, (ez sem ismeri fel képeimet)
Gimp, ( rendszeresen lefagy vagy magától bezáródik)
Image Magic, (angol, ...
MyPaint (nem tudok kijelölni, kivágni, pedig egész jó lehetne)
Pinta (hiába jelölöm ki a kivágandó részt nem csinál semmit)
Shotvell ( nem tudom mire jó, egy képet sem ismer föl)Ami kellene, egy egyszerű mint Paint (Win XP) és egy közel GIMP tudású grafikai program, de lehetne egyszerűbb is.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32324 üzenetére
Az újraindítást csak azért említettem, mert ismét olvastam, hogy a linuxokat nem kell …., nekem kiírja, hogy újraindítás szüksége, de végül így is élhető, nem jelent akkora problémát.
Rendeltem egy Intel T2450 procit a notiba, reményeim szerint sokkal gyorsabb lesz a gép, akkor majd ezt használom napi szinten és a desktopot -már nem fejleszthető tovább- legfeljebb bankolásra.
A Wine meglepett, mert azt hittem, hogy roppant lassú lesz, de... igaz még korai bármit mondani róla, majd többnapos használat dönti el menyire lesz jó. -
teleahocipöm
senior tag
Már rég voltam itt és azóta is Lubuntu-t használok, nem kellett újratelepítem egyik gépen sem, a bankolás a kezdeti problémák után már simán megy - mint XP alatt- már nincs fagyás közben.
A desktopon Qupzilla-t használom, ez a leggyorsabb, de néha fagy és 100% pörgeti a procit, de ez megtörténik más böngészök esetén is, nem értem miért.Kellett egy progi, ami nincs meg Linuxra -de érdekes Androidra megvan- így felmerült, hogy esetleg veszek egy Windows 7-t a notira, az eBay-n már 7 ezer forint környékén már találtam, ennyiért már vállalható. Persze felmerült a Wine használata, előbb elvetettem, mert elég gyengék a gépeim és féltem, hogy nagyon lassulnak majd, de csak rászántam magam. Valahogy sikerült felraknom a Wine-t és hosszas próbálkozások után valahogy sikerült elindítani a progit is, ment rendesen, de majd tesztelgetem menyire válik be, ha jó akkor lehet ejtem végleg a Windowst, bár ennyiért elég olcsó és soha nem lehet tudni mikor kell, mert a Linux megoldásokkal nem vagyok teljesen elégedett.
Itt van például a Libre Office, értem már miért vannak sokan oda a MS Office-ért, talán annyi jó van benne, hogy ingyenes. De egy normálisan működő fotó, rajzoló alkalmazást sem találni, vagy fagy vagy más gondom van.
Sokat olvastam, hogy a linux frissítések után nem kell újraindítani a gépet, ez nem így van, nálam szinte mindig kéri az újraindítást, persze lehet, hogy a hardverek nem tökéletesek.Az tény, hogy a Lubuntu-val nyugodtabb az élet és valahogy nincs meg a programok letöltögetésének vágya sem, xp alatt nagyon sok progit próbáltam ki.
Köszönöm az itt kapott segítséget nélkülük, valószínűleg nem is ment volna a linux-ra való átállás...
Boldog Karácsonyt!
-
teleahocipöm
senior tag
kipróbálom xp-vel és ha azzal normálisan működik a lubuntu-t törlöm, nem normális a 100%-os cpu használat. Ráadásul az a nyomurult az eddidg legjobban működő Qupzilla letörölte az össze könyvjelzőmet
-
teleahocipöm
senior tag
Üdv!
Alaplapot cseréltem az asztali gépben, egy picivel talán jobb mint az előző és gondoltam megszűnik az állandó hibaüzenet induláskor, de nem! Közben bedöglött a monitorom, így TV-ra kötve és usb-wifi-ről használom és annak ellenére, hogy most a procim teljes 3 GHz működik, 100%-on megy folyamatosan. Használtam már erről az USB-wifi-ről, de ilyen még nem volt.- Ami feltűnő. hogy fut a wpa-suupclient kétszer, az egyik 52% a másik 2%-on, nem tudom, hogy ez normális-e?
Ezek futnak, jelenleg, amíg kábelen neteztem nem futott ennyi.
wpa suppclient 35-50% (de általában 50 felett)
cmdagent 34% ( amíg írtam lement 3%-ra, de a cpu használat 100% maradt)
lxtask 8%
Networj Manager 7% (felmegy 12%-ra is)
kded 4 5%
rsxlogd 4%
dbus-daemon 3%
cmgdaemon 2%
ntpd 1%
firefox 1% (3 ablak megnyitva)
wpa suppclient 1%
xorg 1%Végre sikerült eBankolnom, persze ugyanúgy lefagyott az oldal -pedig letöltöttem egy másik java-t is előtte, de rányomtam a frissítés gombra és így elment. Itt olvastam, hogy valaki így csinálja, kipróbáltam és sikerült
-
teleahocipöm
senior tag
AZ Android, IOS mutatja az utat, szerinted ezen op-rendszereket használók készülékekből mennyit adtak volna el, ha a használója rákényszerül a terminál használatára.
Egyébként én sem kívánok vitatkozni, mindenkinek megvannak az elvárásai van aki a bitenki pötyögéssel elégedett lenne.
-
teleahocipöm
senior tag
Örülök, hogy már nem kell DOS-t használni, nem is szeretnék soha többet, csak úgy mint terminált sem. Nekem a terminál használat visza a múltba, a jövő nem a billentyűzeté és leírom megint, hogy ez az én véleményem. Az egyszerű felhazsnálók többsége nem fog megtanulni parancsszavakat, nem fogja megtanulni a terminál használatát. Persze lehet, hogy célszerűbb, annak aki ért hozzá, a környezetemben egy embert ismerek, aki foglalkozott Linuxos rendszerekkel és utálja, Wint használ és azt is fog.
A programozáshoz természetesen (még) kell a parancsok, utasítások használata, de ez már túl van az egyszerű felhasználón.
-
teleahocipöm
senior tag
CPT.Pirk
Ha arra gondolsz, hogy a Linux alapból tele van olyan szükséges programokkal, amihez nem kell a terminál, én nem ezt tapasztaltam, de szerintem már beszéltünk erről. Neked mint gyakorlott Linux felhasználónak már nehéz úgy látnod, mint aki az XP-ről most tért(ne) át. Nekem csak bosszúság, ha meg kell nyitnom a terminált, de az "Alt+F2" is, hála az égnek mostanában nem nagyon kellett az előbbi.mzx
Egyszerű felhasználóról beszélek, nem programozóról. Nem is nagyon emlékszem használtam-e parancsokat az XP-ben. Itt volt olyan hét, hogy napi szinten kellett. Én egyszerűen használni szeretném a gépet, nem akarok programozni, nem kívánok mindenféle extra paraméterezéseket, beállításokat, mit ahogy a felhasználók nagyrésze sem. Mondjuk, ha egyéb kártevőket - vírusírtóm az van - szeretnék keresni a gépen akkor nem is nagyon tudnám mit használjak, mert grafikus alkalmazást nem találtam.Siriusb
Köszönöm, hogy észrevetted, hogy a saját véleményemet írtam le.Talán akkor a lyukkártya használatára sem volna rossz visszatérni.
lenne ennek is támogatója. Szerinted az Android, hol lenne a terminálhasználattal?
Bocs, de szerintem neked kellene egy egyszerű XP-s felhasználó szemével nézned a Linuxot. Akinek mondtam, hogy Linuxot használok, épp hogy le nem hülyézett.Aki akarja használja a terminált, de ne kényszerüljek rá.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
Lassan nem merem frissíteni a Lubit, mert eltünnek az alkalmazásaim, volt root file manger és eltünt a Nautilus is csak "Alt+F2" -re indul.
-
teleahocipöm
senior tag
Akkor segítek!
http://www.hdsentinel.hu/hard_disk_sentinel_linux.php"Figyi, a terminálhasználat legalább minimális szinten muszáj egy linuxosnak, én amondó vagyok."
Akkor gondolom sejted miért nem használnak közel annyian linuxot mint wint. Szerintem a terminálhasználat ellentétes a számítástechnika fejlődésével, egyszerűen idejét múlt. A felhasználók többsége nem akar - én sem - bíbelődni mindenféle parancsorok bepötyögésével.
-
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
Mzx
A DVD írót a szervizben előttem kivették és beraktak egy másikat, rögtön normálisan bootolt a gép, felismerte a BIOS. A szakember szerint a dvd író csatlakozó hibája gátolja a HDD felismerését, indulását.
Ebben az évben 4 HDD és 1 DVD olvasó és notim DVD írója döglött be.
Letöltöttem Lubira a HD Sentinelt, de elindítani nem tudtam, sőt nem is találtam. Mást nem tudok, amivel lehetne bárminemű HW ellenőrzést csinálni és grafikus kezelőfelülettel rendelkezik, mert nem szeretek terminál parancsokkal bíbelődni.
Van egy újratelepített hdd-m XP-vel, -meglepő módon egész fürgén fut- majd arról ellenőrzöm az asztali gépet. Most elég tűrhetően megy a gép az induláskori „Sytem program detected” (vagy valami ilyesmi) hibaüzenettől eltekintve és az időnkénti indokolatlan 100% proci használatot és lefagyást. De most, hogy működik a noti valószínű, hogy szétszedem és vagy beszámíttatom alkatrészeit vagy eladom és veszek egy használt Dual Core vagy Core 2 Duo gépet.
A notiba a HD Sentinel szerint egy 100/100 %- hdd került, ami csak pár napot ment, így remélem sokáig nem lesz gondom vele.Decepticon
Köszönöm! Végre működik, de még nincs vége, mert a zsanérnál lévő fém merevítés eltört, megpróbálom így megragasztani, ha nem jön össze szedhetem szét és csere, szerencsére van tartalék.
Nekem úgy tűnik, hogy az öreg gépekkel nem mindegyik szerviz foglalkozik, leadja az ember másnap mehet érte, de nagy valószínűséggel a kutya sem nézte át. Érdemes kétkedve fogadni, ha hibát állapítanak meg és megnézetni egy másikkal is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen egeret válasszak?
- Éjszakai műszak
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Okos Otthon / Smart Home
- Fotók, videók mobillal
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Starlink
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- PlayStation Plus Premium előfizetések
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest