- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- 3D nyomtatás
- Canon EOS DSLR topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, nem overkill a 32GB ram. 16GB ram már akkor sem elég önmagában, ha játszol a Cities Skylines játékkal, pedig az 2015-ben jött ki.
Csinálhatsz egy bash scriptet vagy valamit, ami x időnként fájlba írja a free -h kimenetét és akkor utólag látod írt-e valamit a swapba.
Az SSD miatt meg nem aggódnék. A srác esete, már ha igaz, valami más okból lehetett, mert még egy Windows se írja lyukasra maga alatt az SSD-t, nem hogy egy negyed akkora Linux disztró...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
R̲e̲m̲ #89388 üzenetére
Debian stabilra nem nagyon.
Talán a Linux Appimage-ként, az 1.2-es libtorrent ágból futtatható: https://www.qbittorrent.org/downloadMég esetleg működhet, ha forrásból fordítod magadnak, de szívás lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #89373 üzenetére
Mindig is volt dualboot a gépemen, legalább 2 de inkább több oprendszerrel. Eddig még mindegyik mbr-es telepítés volt.
Egyszerűen csak ismerni kell azt, hogy hogyan működik a boot szektor és kész.
Majd egyszer lesz uefi-s telepítésem is, de jelenleg semmi okom nincs átalakítani olyanra a rendszereimet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sinkapeter #89272 üzenetére
Igen... Ez a jogi rész mondjuk nekem érdekes, hogy ennyi év alatt senkit nem érdekelt, meg igazán most se, hogy híre ment a dolognak... Mindegy, van mindenféle disztró mindenkinek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pop! az jó. Az az egyetlen Gnome-os disztró amire még én is azt mondom, hogy használható.
Viszont tudom javasolni az EndavourOS-t mondjuk KDE-vel. Olyan mint a Manjaro, csak a náluk megszokott fasságok (pl. lejáró tanusítványok meg kivett va-api) nélkül.
Warton: megpróbálhatsz iso-kat csinálni a két lemezből és vagy mindkettőt felcsatolod már kezdéskor, vagy azt váltod át menet közben. Vagy le is töltheted valahonnan iso formában, aztán használod hozzá a telepítő kulcsodat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindig is kevés volt a nyílt nV driver, viszont nem rég elkezdett az nVidia is rágyúrni erre ahogy az AMD is csinálja, csak több évvel később mint az AMD, szóval még idő, mire érdemben javulni fog a nyílt nV driver.
Horvi: a Wayland még nincs kész. A KDE Wayland támogatása sem teljes. Maradj nyugodtan az X-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
VGA kihasználtság monitor AMDGPU-hoz: https://github.com/Umio-Yasuno/amdgpu_top
Horvi: jaja! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #89208 üzenetére
Brománcotok további építésére javaslom a Linuxos OFF topicot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kemény. Nem rég haver Win10-ét átvittük SSD-re, azzal lett 45sec a bootideje, egy a tiednél modernebb gépen. Nem tudom azt a 22 másodpercet hogy hozza össze hdd-ről, elég hihetetlen.
tordaitibi: Nem tudom, de se Linux Mint, se ChakraOS, se Lubuntu nem kér semmi ilyesmihez jelszót laptopon nálam.
DBandi_: A Mint Cinnamon az jó. Viszont érdemes neki helyet szorítani az SSD-n, ha már úgy is újraraksz mindent. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DBandi_ #89115 üzenetére
Melyik Linux disztrót telepítetted fel?
Az RST használata az itt nagyban bonyolítja a helyzetedet.
Az Intel RST Premiumnak akkor volt valami haszna, ha HDD-ről futott a gép, de volt optane memória az alaplapon, valamint raid köteteknél. SSD mellett ennek semmi haszna, de mivel ilyen módban telepítetted a Windowst, így ezt utólag nem fogod tudni átállítani AHCI-re, mert nem fog bootolni, ahogy azt tapasztaltad is.
Technikailag lehetséges visszaalakítani AHCI-re a Windows telepítést de nem egyszerű, az uborka ír erről: https://help.ubuntu.com/rst/ - szerintem egyszerűbb újrarakni az egészet RST Premium nélkül, ha Linuxot is szeretnél használni ezen a gépen.Ezektől függetlenül, a 2 perc bootolás hdd-ről az nem barátságos. Még akkor sem, ha az 5400-as fordulatú laptop HDD-k híresen lassúak tudnak lenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #89112 üzenetére
Érdekes amit írsz. Lubuntun semmi jelszókéréssel nem találkoztam a laptopomon a sudo apt updgrade-en kívül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már játék téma, mai korrekt videó a témában:
Michael Horn - The True Gaming Experience on Linux ... [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #89079 üzenetére
Viszont játszik is... Így a Debian nem igazán jó választás. Tavaly ugrott a proton-experimental a szükséges mesa verzióban 22.0-ra, így várhatóan a normál proton is meg fogja ezt lépni, de Debianon még 20.3 van...
Stabil disztrónak KDE-vel openSuse-t meg Fedora-t szokták ajánlani. - mondjuk az utóbbit én képtelen voltam telepíteni. Egyszerűen nem jutottam dűlőre a particionáló megoldásukkal.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mert ott egy valódi 4/4-es procit mérsz össze egy bár újabb, de csak 2/4-es hyperthradingelős procival. Ráadásul az UB egy vicc, szándékosan úgy csinálták meg a tesztjeiket, hogy a sok szálas eredmények ne számítsanak túl sokat, mivel a Ryzenek megjelenésével az AMD procik jobbak voltak azon a téren. Ez az oldal csak erősen tájékoztató jellegű...
Ma minden böngésző erősen többszálú. Az az i7 proci bizony megéri a felárat. De a "milyen procit vegyek" c. topicban szerintem meg fognak erősíteni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89043 üzenetére
Igen, a dolgok általában így romlanak el, hogy "de eddig működött".
Ezért kell hibajegyet nyitni ott ahol mutattam, hogy tudjanak róla és csinálják meg. A google találatok alapján nincs megoldás, így marad a bugtracker vagy vársz hátha magától megoldódik.
Jobb tippem nincs. - illetve amit BoB írt, azt csináld meg, az hasznos lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89038 üzenetére
Van, akinek az ntfs partícióra telepítés okozza. Gondolom nálad nem azon vannak.
Viszont átfutva a proton bugtrackert, nem találtam kifejezetten ilyen hibát, mint ami neked van. Szerintem kellene nyitnod egy hibajegyet itt: https://github.com/ValveSoftware/Proton/issues?q=is%3Aissue+is%3Aopen
Könnyen meglehet, hogy egyszerűen nem próbálnak játszani több mint 10 éves hardverrel, így nem jött elő náluk ez a probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #89026 üzenetére
Ilyen hosszabb dolog mehetne legközelebb pastebinre.
A nyílt AMD driverrel GCN1-es kártyáktól van Vulkan. Neked HD5750-ed van, az sajnos régebbi. Itt elsőre nem látok hibát, de valóban a Steam is azt írja, hogy nem tudta a vulkan-t életre kelteni. Elvileg jó az a proton parancs is, amit használsz.
Esetleg megpróbálhatod az AMD saját driverét a nyílt driver helyett az amdvlk-val, az ha jól nézem a régebbi kártyákon is tudja a vulkant. De ezzel nincs tapasztalatom.
Hosszabb távon lehet, hogy érdemes lenne azt a régi Radeont egy picit modernebbre cserélni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #89020 üzenetére
3.5GB ha Win11-ről van szó és akkor még érdemben programot nem indítottál el rajta.
Torrent, Viber, facebook meg youtube videók nézése kellett hozzá, hogy ennyi ramot használjon az Endeavouros KDE.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na, az jó hír!
Tegnap letöröltem az egyik csomagot a snap-ben, gnome-38-2004 valami... néven, mert mondom minek ez ide, csak foglalja a helyet. Nem problémázott rajta, de többet nem indult el a snap mert mint kiderült, ez valami alap függősége, aztán csak terminálból lehetett visszarakni.
Érdekes, hogy közben ugyanazokat a csomagokat amiket az Ubuntu Snap-en keresztül rakott fel, a Lubuntu meg a normális módon tartalmazza.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #88894 üzenetére
input: PC Speaker as /devices/platform/pcspkr/input/input41
input: BRLTTY 6.4 Linux Screen Driver Keyboard as /devices/virtual/input/input42
Ennek nem kellene történnie. A braily tty valami driver azt hiszi, hogy hozzá tartozó usb eszköz csatlakoztattál, így át akarja venni. Azt írják, a legegyszerűbb megoldás eltávolítani a brltty-t. [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akit érdekel, Diablo IV nyílt bétája így játszható Linux alatt:
Lutris-t felteszed
Lutris-ban Battle.net-et telepíted, majd belépsz. Érdemes logint előre megcsinálni ha még nem volt.
A telepített Battle.net-et viszont zárd be, majd a Lutris beállításaiban a legújabb, lutris-ge...7.41-es wine-t le kell tölteni, és arra kell átkapcsolni az alapból 7.35-ös wine-t, amivel a bnet-et telepítette. Így már nem fog hiányzó GPU-ra panaszkodni a játék, hanem elindul. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #88707 üzenetére
A régi csomagok. A KDE az egy elég jól fejlődő dolog, ott nem igazán buli az évekkel korábbi csomagok használata. Anno azért hagytam el a Debian KDE-t, mert állandóan összeomlott az egyik menü a beállításokban, másik disztrókban friss KDE-vel meg nem.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #88638 üzenetére
De Mint-en ott van a systemback. Ha valami nem klaffol, visszaállsz vele. Vagy akár clonezilla mentéssel.
Amúgy, Arch vonalon mondjuk hetente lezajlik a teljes rendszer frissítése. Érdekes módon egyszerűen csak működik.
Manjaronál nem ebből voltak problémák, hanem mert pl. elfelejtették megújítani egyik-másik tanusítványukat.
Btw, EndeavourOS-t nézd meg KDE-vel. Mostanában páran azt kezdtük el használni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pruzsi #88623 üzenetére
A bejelentkezéshez azért kér, mert a telepítőben nem pipáltad be, hogy jelentkezzen be jelszó kérés nélkül. De ezt utólag is be tudod kapcsolni, a felhasználó vagy valami hasonló nevű menüben a beállításokban.
Disztró függő, hogy program telepítéshez kér-e jelszót. Frissítések felrakásához viszont mindegyik kér. Itt annyit enged a Mint, hogy képes a frissítéseket magától, a háttérben telepíteni, ez bekapcsolható a frissítéskezelőben.
Wifinél mihez kér jelszót? Csatlakozni a hálózathoz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
No. Most fussatok ennek neki újra, baráti hangnemben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
pruzsi #88575 üzenetére
Maga a Linux támogatja 2018 októbere óta (4.19-es kernel-től) a wifi6-ot. Itt más lesz a gond.
A lényeget sajnos nem mondták neked a srácok, hogy másold be nekünk ennek a parancsnak a kimenetét:
inxi -Fxxx
És akkor rá tudunk keresni, hogy a te wifi kártyádnak van-e gond a Linuxos támogatásával. Sajnos előfordul egy-két problémás wifi chip.
Plusz mivel Mint-et használsz, így nézz be a "illesztőprogram kezelő"-be, hogy nem-e kell valamit bekapcsolni ott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Régebben Debianos voltam mert tetszett, de nekem más tapasztalatom lett ezen a "hosszú ideig tesztet" csomagok mondás terén, legalább is KDE-s Debiannal... Aztán meg van egy-két dolog, ami nem is működik esetenként több éves csomag verziókkal. A Debian testing meg hosszabb távon nem életbiztosítás... Szóval én inkább kerestem magamnak másik megoldást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi most Arch vonalon a héten megkaptuk a 6.2-es kernelt, ráadásul azt hiszem most már a 4. build fut belőle. Én szeretem, ha fénysebességgel mennek a dolgok.
Egyébként attól függ, hogy mik az igényeid. Én gamer vagyok, meg olvasom napi szinten a phoronix híreit, hogy ebben meg abban az új kernel verzióban mik kerültnek be és már várom mikor adják ki őket.
Az Ubi / Mint jellegű disztróknál zavar, hogy sokára csorognak át az új kernelek, meg hogy ha pl. új mesa-t akarok, akkor kapcsoljak be hozzá PPA-t és onnan elérhető, de majd főverzió váltásnál lehet, hogy előbb vissza kell csinálni... Ugyanakkor melós laptopra meg Lubuntut raktam, mert azon úgy sincs értelme játszani és ott a "csak menjen és kész" a lényeg, ott az az igény.tordaitibi: Tervben van, viszont a saját gépeimen a bloatware mentes W10 LTSC van fent, ami egy kicsit jobb ezen a téren, mint a normál Pro kiadás. Szóval azzal összevetni nem feltétlen fair plusz eleve nem egyszerű az idle fogyasztást pontosan mérni. Ha lesz is ilyen mérésem végül, az csak tájékoztató jellegű lesz.
retardalt: Jah. Viszont általában többszálas letöltés mellett is még mindig hosszabb a letöltés, mint a telepítés. - legalább is egy modern gépen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Gyakori, de nem törvényszerű.
Ráadásul Windows alatt egy másik sleep módot használnak a "modern standby" számára, ami lehetőséget ad pl. frissítések letöltésére és telepítésére sleep közben, de ezzel random csutkára le tud merülni a gép minden előjel nélkül. Nem rég foglalkoztak vele az LTT-s srácok: [link] [link]
sh4d0w: hehe, nálunk Arch ágon meg a kis pacman figurák megeszik a többszálú letöltést. Imádom ezt a világot, heti több GB frissítés lesuhan
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88481 üzenetére
Valójában holnap érkezik egy pont ilyen mérő, mint ami neked is van. Az előző, gagyibb cuccom az beadta a kulcsot.
Viszont nekem csak nagy teljesítményű desktopjaim vannak, finomhangolt 5800X procikkal, ezeken amúgy terveztem egy-két összehasonlító mérést csinálni a lin-win cikkhez.
Még a céges gépem is relatíve erős gép. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88413 üzenetére
A haladó Linuxos topicba, ott amúgy is hamarabb kapsz választ ilyesmi témákra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #88410 üzenetére
Ezt nem mondanám kezdő témának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fatpingvin #88400 üzenetére
Rájöttem mi van... Nem voltam hozzáadva a vboxusers csoporthoz... De miért nem dob fel a program egy egyszerű figyelmeztetést? 3 sor programkód kellene csak hozzá.
Most faszán át tudtam adni a cuccost és már megy is a defrag.
#88399: de nem feltétlen desktop fronton. Napi szinten én is csak annyit csinálok benne, hogy futtatom a pacmant.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már eszköz átadás, USB-n csatolt külső HDD-t át lehet adni komplett eszközként Virtualbox alá? Mappaként megy, de úgy hálózati megosztás lesz belőle Windows alatt, amin nem lehet töredezettségmentesítést futtatni.
Az usb eszközök átadásánál semmi lehetőséget nem ad.
sh4d0w: nálam már volt, hogy megoldott hibát. Persze általában nem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #88380 üzenetére
Nekem az a kedvencem, mikor egyik-másik flame topicban előkerül a terminál, mint ultimate érv Linux ellen... Aztán akkor elkezdem sorolni a hétköznapi dolgokat Windows alól mint pl:
sfc /scannow
ipconfig /all
...
és akkor megy a süketelés, hogy ezeket még sosem használták... (nem persze...) A regedit turkálásról már ne is beszéljünk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lubuntu 22.04.1 halálos csapda:
Van egy "Apply full system update" progi a Lubuntuban, ami felrakná a frissítéseket. Neki is állt a frissítésnek, csak hát az Ubuntu vonalon van ez a mizéria néha, hogy az xy csomaggal újabb konfig fájl jött mint ami a rendszerben van, mit tegyünk? A frissítéseket terminálból futtatva legalább le lehet kezelni, de itt nem jött fel a kérdés, így örökké várt...
Általában tanácstalanul állunk és engedjük a felülírást, remélve a legjobbakat mert amúgy sokat nem szokott mondani ez a dolog.Ráadásul root jogokkal futott a háttérben az apt, így mikor bezártam az ablakot, attól még a processz megmaradt és nem tudtam egy normál apt upgrade-et indítani. A processzt kilőni sem lehetett a gui-ról emiatt, de még a terminálban kiadott reboot parancs sem ment, csak sysctl-en keresztül lehetett leállítani a gépet. Annak meg persze kernel panic lett a vége, mert félbeszakadt az egyik legfontosabb komponens frissítése.
Mivel ez egy frissen felrakott virtuális gépen történt, így gyorsan újraraktam... De éles rendszeren elég kellemetlen lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zolka95 #88246 üzenetére
Milyen gyakran van ez az újratelepítés? Ez valami céges környezet ahol klienseket állítasz üzembe?
Egyébként Clonezilla. Vagy timeshift bizonyos disztróknál. Kevés az infó.A saját repós kérdést viszont nem értem. Milyen csomagokat tennél oda?
Nem azt szeretnéd, hogy az x az y meg a z program felkerüljön magától? Mert ha igen, akkor az egy 1 soros bash parancs megoldja. Pl apt-os disztrókon:sudo apt install mc vlc cowsay
Sanyi.mTs:
Ezt már nézted? https://wiki.archlinux.org/title/ICC_profiles -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
agentswitch #88243 üzenetére
Ki mondott ilyet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt van fasza videóban Nick-től: https://www.youtube.com/watch?v=onPUaAKoGIM
urandom0: basszus. Na akkor én azt leírom az asztali disztrók közül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Autós topik
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Gaming notebook topik
- E-roller topik
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- The Crew sorozat
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest