- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- UHD filmek lejátszása
- Bluetooth hangszórók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED monitor topik
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Jobb tiszta lappal kezdeni, ha már mindent újra kellett rakni. Ugye a lényeg a .config alatt van, annak tartalmát nem keverném össze a régi és az új rendszer között.
Az egész külön /home mappának csak akkor látom az értelmét, ha egyébként a oda tárolod le a cuccaidat, nem külön meghajtóra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hehh... Ubuntu 24.04-es céges gépet hoztak be, ami nem tudott elindulni. Felraktak rá egy progit aminél valami konfig nem stimmelt, ettől teleírta a syslogot úgy, hogy az egy 34GB-os fájlt eredményezett amit a logrotate már eltett későbbre és kezdte a logolást egy új fájlba... Voltak egyéb gondok is, azokkal együtt így sikerült 0-ra redukálni a root partíción a szabad területet, a gép meg nem bootolt többet.
Aztán valahogy sikerült elindulnia, és akkor ki tudtam pucolni. Kicsit zagyva nekem a journal konfigja, alapból a partíció méretétől függő területet használ log célra. Na azt lekorlátoztam, mert nincs ennek így gyakorlati haszna a számomra.
fekete.puma: igen. Egy jó hosszú vita időszak előzte meg a Debian 12-t, ahol ezen tanakodtak, hogy hogyan tovább a non free témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103557 üzenetére
Korábban így volt, azért volt külön a non-free telepítő éveken át. Aztán a valós élet felülírta ezt a koncepciót, mert pl. egy csomó mai hardver működtetéséhez bináris drivernek ott kell lennie... szóval nem volt tartható.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103470 üzenetére
Erre a konkrét esetre egy jobb megoldás, ha a háttérvinyódat teszed elérhetővé a /home alatt. Még csatolni sem kell oda, simán egy symlinkkel meg tudod oldani és akkor nem kell többet a csomagot buzerálni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103439 üzenetére
Nos, a Wayland nem 1:1-ben helyettesíti az X11-et, mert az X11 bizonyos megoldásai és a koncepciói egyszerűen nem férnek bele a mai, biztonság centrikus programozásba és ez van akit hátrányosan érint. Cserébe minden téren modernebb a Wayland.
A másik problémája az X-nek, hogy nagyon régi a kódbázis, amivel egy rémálom dolgozni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103429 üzenetére
Rövidesen kb. minden disztróból ki fog kopni az X11, azt már egy ideje nem fejlesztik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #103386 üzenetére
De, frissíteni fogsz tudni róla, csak a normál frissítések állnak le.
Amúgy igen, az egész Ubuntu világ olyan, hogy van az LTS ami kicsit öregecske de megy, meg vannak a fél évig létező kiadások, amik vagy megborulnak, vagy nem. Ha friss csomagokat szeretnél, akkor nem feltétlen az Ubuntu világ az ajánlott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103383 üzenetére
Abban az időben azért Debian netinstall-t összehozni mikor a telepítés közben be kellett lőni a pppoeconf-al a betárcsázós ADSL-t, ehh azok azért keményebb idők voltak.
Ma totál el vagyunk kényeztetve a next-next-finish telepítőkkel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103373 üzenetére
Értem
Megnézheted ezt is: FlashArch snap [link]
Böngészőbe meg van a ruffle kiterjesztés a webes swf játékokhoz. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103371 üzenetére
A Flashplayert azt mire használod manapság?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103362 üzenetére
Sérült NTFS partícióról Linux alatt a Testdisk programmal tudsz adatot menteni, de a használata nem triviális, csak karakteres felület van hozzá.
Azt tudom javasolni helyette, hogy a hdd-t a már bebootolt Windowsos gépre dugd rá, a SATA csatlakozós HDD-k azok tudják a hotplug-ot. Ha ez után használható marad a Windows, akkor van egy célprogram, a "getdataback from ntfs", vagy fogj ehhez hasonlót, és azzal tudsz próbálkozni adatot menteni. Ez a módszer jelentősen egyszerűbb, de jellemzően az összes ilyen program fizetős Windowsra...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cibus #103356 üzenetére
A hibás szektorok kizárását azt a HDD magától csinálja, nincs ráhatásod.
Mint-en menj be a beállítások -> lemezek pontba, a feljött ablakban meg ott látod a cuccaidat, a 3 pöttyre kattintva ki tudod olvasni a SMART adatokat, abból rögtön látni fogod, hogy jó-e még bármire ez a HDD.
Nyilván formázni is tudsz, ott van a gparted a telepített programok között.Tavaly egy félig halott, szektorhibákkal teli HDD-ről mentettem adatot ami az egész rendszert megfogta mikor a hibás részeket akarta olvasni... Napokon át futott a célprogram, míg végül meglettek az adatok, aztán közben a HDD is kizárta a hibás szektorokat és megszűnt a lassulás. Na de azt a HDD-t már vissza nem teszem gépbe, annak vége van.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103342 üzenetére
Talán kétszer töltöttem le appimage-t összesen, azok működtek.
Arch-on az aur bőségkosara miatt nem igazán vagyok ilyenre rászorulva. Most legutóbb az egyik új TA jellegű stratégiát töltöttem le ilyen formában.
Snap-et is csak Lubuntu kapcsán, ahol lassabb lett tőle a Firefox... Mindenesetre ezek a megoldások a koncepcióból fakadó tünetek kezelésére vannak.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mcwolf79 #103270 üzenetére
4K-nak önmagában mennie kellett volna minden gond nélkül, de a 4K 120Hz sajnos nem fog menni, mert ugyan az AMD megcsinálta a HDMI2.1 támogatását, de az HDMI fórum nem engedte az implementálását a nyílt driverben tavaly, mert csak. https://www.phoronix.com/news/HDMI-2.1-OSS-Rejected
Az egyetlen lehetőség a Display Port használata, ha rendelkezésre áll. Intel és nVidia hardveren azért nincs ez a korlátozás, mert ott egy cél IC-t használnak, ami a GPU oldaláról elfedi a HDMI-t, így nem kell engedély a használatához... Nincs erről konkrét infóm, de feltételezem, hogy nem változtatott ezen a téren az AMD, ahhoz túl friss ez a balhé, hogy a hardverre is kihatása legyen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #103176 üzenetére
Ez alapján azt hiszem nem sikerült neki a proton környezetet beállítania. Próbáld meg ellenőriztetni a steammel a játék fájljainak az integritását. Ha az okés és nem segített, akkor próbáld meg áttenni másik proton verzióra, azt szintén a játékon a jobb gombos menüből tudod.
piadex22: Szia, inkább a haladó topicot javaslom: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
savior #103174 üzenetére
Ez az a gép, ami a konfigodnál van? Mi a jelenség? Kaphatsz némi infót, ha bezárod a Steamet, majd terminálból indítod, mert úgy oda kiírja ha valami nem okés neki.
Amúgy kéne mennie, pl. SteamDeck-en is minden további nélkül ment mikor ki lehetett próbálni ingyenesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
abw6291 #103156 üzenetére
A Windows NTFS fájlrendszert használ, arra nem fogsz tudni Linuxot telepíteni, a Linux fájlrendszereit meg nem ismeri a Windows.
Azt javaslom, hogy mielőtt bármit is csinálnál élesben, próbáld ki az ingyenes Virtualbox alá telepíteni a Mintet, aztán el tudod dönteni, hogy hogyan tovább.
Egyébként ha rufus-al dd módban 1:1-ben kiírod az iso-t a penre, akkor azon be fogsz tudni bootolni. Valamit elállíthattál a rufusban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103128 üzenetére
Gazdátlan AUR csomag. Valszeg meg kellene próbálnod inkább a git oldalon írtak alapján feltenni.
options rtw88_usb switch_usb_mode=0 - ez azt csinálja amit mond, letiltja az említett USB3 módba váltást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
MS Excelben futó Linux: https://www.youtube.com/watch?v=NwzHm6X9iAA
Egy rakás makró, külső dll és risc-v emulátor meghívása, az eredménye pedig spredsheetből használható Linux. Nyilván nincs gyakorlati haszna, de attól még komoly.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103101 üzenetére
Mi van, ha átdugod egy USB3 portba egy teszt erejére?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103099 üzenetére
A google szerint ez a wifi driver eléggé problémás Linux alatt. Pár találat szerint azzal van gond, mikor magától USB3 módba kapcsol, akkor dobja a hálózatot. Régebbi, nem kernelbeli drivert javasolnak hozzá, vagy az USB3 mód letiltását.
"Create a file called 99-rtw88_usb.conf in /etc/modprobe.d and edit it.
Add this:
options rtw88_usb switch_usb_mode=0 "A tűzfal kérdésre viszont nem tudok mit mondani, szerintem sosem használtam még gufw-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103097 üzenetére
Az, hogy fele angol, azt még megértem, a disztrók egy része az első frissítés lenyomásáig csak részlegesen van lefordítva. Az okot nem tudom, de attól még így csinálják.
A wifi viszont egy másik kérdés, azok a driverek ugyanazok mindegyik disztró alatt, esetleg verziókban lehetnek eltérések... De jellemzően ha az egyik alatt nem jó, akkor másik alatt sem kellene mennie. Ezt tudom mondani, hogy esetleg nézd meg mi a különbség ezen a téren a két disztró között. Pl. inxi-vel meg tudod ezt nézni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A nem kicsit ismert PewDiePie kihozott egy Linuxos videót, és most mindenki erről beszél. I installed Linux (so should you) Ráadásul még jó is lett.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103080 üzenetére
Igen, Windows alatt is jó. Azt nézd meg, hogy a tűzfal nem tiltja-e az alkalmazást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103071 üzenetére
Suse studio imagewriter, eddig még mindent azzal írtam ki.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103055 üzenetére
Találkoztam ilyennel amúgy márkás drága pennél, visszaküldtem gariba és vissza is adták a pénzt. Vettem egy másikat abban a kategóriában, az meg jó.
Ubi: ez oké, nekem az a bajom, hogy nem tudom mennyi idő lesz a másolás vége. Percek, vagy mondjuk fél óra... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #103049 üzenetére
Ez a viselkedés amúgy felettébb zavaró. Értem, betolja a cache-be, de aztán nincs infóm róla, hogy mikor lesz kész. Ugyanazt a pent a Win10 meg úgymond normálisan írja, ott tudom mikorra lesz meg.
A lentebb említett kernel paraméterekkel próbáltam ezt módosítani korábban, de nem sok sikerrel jártam. Igazából az segített, hogy minőségi pendriveot vettem, amire konzisztens módon gyorsan tudok írni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103040 üzenetére
A többi disztrónál sincs ott, a brave oldalán saját tárolóból telepítést mutatnak. De még az Arch-on a legkönyebb mert ott ott van az aur-ben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103033 üzenetére
Már nem tudom, hogy volt ez 2 éve. De azt hiszem összesen nem volt 8GB a telepített méret, szóval nem kell sokat agyalni a mit ne telepítsen kérdésen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #103030 üzenetére
A applications nem rémlik, de szerintem mehet mert úgy is csak tök kevés dolgot rak fel alapból. Az LTS kernelt viszont én felraktam, nem baj ha ott van, de még sosem kellett használnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
.-..-. #103024 üzenetére
Nézd meg ezt a thread-et: https://forum.endeavouros.com/t/hardware-acceleration-on-old-intel-integrated-gpu/67986/3
Meg még ezt: [link]Lehet, hogy be kell állítanod környezeti változókat.
Nem opció beszerezni egy kicsit modernebb AMD vga-t?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103006 üzenetére
Valamin változtattak tavaly március körül. [link]
"Happy to report this solution is now obsolete, with mesa 24.1.6 release, video acceleration on AMD GPU’s now work out of the box!" - Viszont nem látok egy hivatalos bejelentést meg semmit, egyszerűen csak gondoltak egyet és már nem érdekes a licencelés kérdése?
Petya XT: pontosan mit kellett felraknod?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #103004 üzenetére
Végre valami fejlődés! De hogy oldották meg a mesa-t?
Volt egy hosszú fórum topic anno mikor sokan sérelmezték a HW gyorsítás kitiltását a mesa-ból, ahová beposztolta az egyik arc, hogy különben is minek a HW gyorsítás a mesa-ba, mikor az öreganyja gépe is lejátszik minden videót prociból... Erre az egyik modi beírt egy valami olyan választ, hogy zárja a topicot, mert ha az öreganyja gépe is játssza a videókat akkor nincs miről beszélni. Na ez volt a pillanat, amikor dobtam őket.
Le is írhatta volna, hogy "gyerekek, mi egy üzleti disztró vagyunk így nem engedhetjük meg magunknak, hogy esetleg licenc problémákba ütközzünk", igaz 20 éve minden Linux disztróban ott volt ez a fajta hw gyorsítás... De nem így intézték.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #102990 üzenetére
Nem a nyelvre magára gondoltam, hanem a python csomagok garmadájára. Ami nekem nehéz volt, de az más tészta, az a pip-es környezetben konkrétan az ilyen olyan tudományos célú programoknál megoldani, hogy menjen minden, lássák a hardvert, tudjon dolgozni a GPU, stb stb.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #102986 üzenetére
Havi rendszerességgel jártak le az SSL certificatek, amik megakasztották a normál frissítéseket, előfordult, hogy vissza kellett állni korábbi csomag verzióra is. Van egy pár topic erről a neten, pl. a miért utálja annyi ember a Mnajaro-t: [link]
Egy darabig együtt éltem ezekkel a dolgokkal, pedig a majdnem ugyanezt nyújtó ChakraOS-nél egyáltalán nem volt ilyesmi. Aztán mikor Manjaro is felült a céges para vonatra és kidobták a HW gyorsítást a mesa-ból, akkor váltottam EndeavourOS-re ami szintén tök hasonló mint a Manjaro, csak működik. A velük töltött most már évek alatt egyszer láttam csomag problémát, azt is az általam nehezen felfogható python okozta.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102971 üzenetére
Hát, a Fedora telepítőjével nem jutottam túl a particionáláson, pedig legalább 20 másik disztrót telepítettem már az évek során... Manjaro-t meg az állandó nyűgjei miatt nem javaslom senkinek, ha csak meg nem komolyodtak az elmúlt 1-2 évben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102929 üzenetére
Pedig Tibinek igaza van. Én is dolgozom ezen a területen, úgy van, ahogy írja. De gondolj arra, hogy mivel adják el neked az új laptopot, vegyük a 2 fő jellemzőt:
-hány óra az üzemidő miután kibontod a cuccot -> kell a 100% kihasználtság, azzal jobb a kezdeti üzemidő, 3 év múlva meg majd veszel újat mert abban van az üzlet.-milyen hamar tölt fel -> nagy áramú gyors töltés kell, nem baj ha erősebben melegednek közben a cellák, majd veszel újat mert abban van az üzlet.
De amúgy nem érdemes túlgondolni ezt a témát, üzleti gépekben is gyakori jelenség, hogy azonos típusszám alatt többféle cellával gyártották az akku pakkot attól függően, hogy éppen melyik kínai gyártó tudott olcsóbban szállítani azon a héten, ezeknek a minősége meg nem konzisztens...
#102929: a cellák adatlapján van egy undervoltage cutot feszültség. Az alá nem szabad vinni a cellát, az FG-nek le kell kapcsolnia a merítést itt. Ez viszont terhelési áramtól függ, hogy mikor éri el és épp ezért nem is feszültség alapján mondják meg a 0% elérését, hanem pl. a Texas megoldásaiban mérőellenálláson átment töltéseket számolva. Az FG be van erre tanítva, az áramból számol kapacitást és a kapacitás kijelzésnél figyelembe veszi a degradációt is.
Ha érdekel mélyebben, akkor keress rá a Texas Instruments leírásaiban az impedance tracking-re. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102919 üzenetére
Több gyártó is engedi, hol külön programmal, hol a biosban beállítva. Ezt a dolgot fuel-gauge IC kezeli az aksiban, ami bizony pontosan tudja, hogy mennyire van feltöltve egy cella és azt is követi, hogy mennyire degradálódott. Elég kifinomult jószágok, ezeket lehet konfigurálni és lekérdezni is, így aztán már csak driver kérdése, hogy beállítunk-e felső limitet. Ha nem, akkor a cellák a töltőfeszültségre fognak töltődni.
- De olyanról nem tudok, hogy hamis % kijelzést alkalmaznának.
Viszont nem kell 1-2 havonta lemerítened a cellákat, semmilyen pozitív hatást nem érsz el vele, csak kis mértékben növeled az elhasználódást, az ugyanis a töltés és merítés során zajlik le. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #102915 üzenetére
Ez valóban így van, de erre vannak lehetőségek Linux alatt is. KDE pl. ad erre GUI-s megoldást, de a szokásos terminálos megoldások is működnek a töltés limitálására.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102907 üzenetére
Tulajdonképpen nem sok dolog van felrakva a Lubuntura, a cuccok többsége pár MB-os kis alkalmazás. Pl. a torrent klines az foglalt 4.6MB-ot mindössze, most néztem meg.
Az egyetlen nagyobb dolog szerintem a Libreoffice programcsomag, de az meg azért nem árt, ha van mivel megnyitni egy doksit.
Ha felrakod az Ubi által említett nala-t és azzal frissítesz, akkor nem lesz ezzel a frissítés témával gondod többet, mert kitakarít maga után.
Rowonnak abban viszont igaza van, hogy sajnos a Lubuntu is átvette az Ubuntu Snap csomagját a korábban használt natív Firefox helyett, és ott egy kicsit lassabb lett ettől a böngésző... Mondjuk nem nagy a különbség, de gyenge gépen érdekes lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ki kell próbálni. A Chromebook-ok nem az erős hardverről ismertek, nem tudom mennyit ront az élményen ha az OS-nek még át kell mennie az USB vezérlőn is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lanszelot #102883 üzenetére
Mert a Lubuntu az egy egyszerű disztró. Emlékeim szerint alapból grafikus csomagkezelője sincs, így feltételezi, hogyha ismered az apt-ot, akkor annak működésével is tisztában vagy. Az apt pedig csak akkor töröl valamit, ha te is úgy akarod.
ubi megoldása a nala-val kell neked. Amúgy a "komolyabb" disztrók mint pl. a Mint az magától törli a régi kerneleket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
cigam #102863 üzenetére
Hmm, valóban, tavaly január óta. Erről lemaradtam. Akkor viszont mennie kellene minden gond nélkül, így szerintem is a pendrive, illetve a kiírás lehet a hunyó.
tordaitibi: jelenleg még kikapcsolható a secure boot minden alaplapban. De a távlati tervek arról szóltak, hogy ez később már nem lesz így. Ezek a dolgok azon múlnak, hogy éppen mi az MS aktuális elvárása. Szerintem nem fognak ez ügyben továbblépni, mert az túl nagy felháborodást keltene.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
MageRG #102856 üzenetére
Kikapcsolt SB-vel kellett volna indítanod, mert csak néhány disztró ment bele ebbe a Secure Boot dologba, de a Mint nincs köztük.
Ennek a dolognak a boot folyamat védelme lenne a célja, hogy csak digitálisan aláírt rendszerbetöltők indulhassanak el... Ugyanakkor annyira nem secure, tavaly kikerültek alaplapgyártók teszt kulcsai amikkel lehet aláírni...
Nyugodtan kapcsold ki. Ha érdekel kicsit bővebben:
https://www.hwsw.hu/hirek/53738/microsoft-windows-10-secure-boot-uefi-linux-alternativ-rendszer.html -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton #102848 üzenetére
Annyit jegyezzünk itt meg, hogy nem a Linux csomagkezelőjéről szól a vita, mert olyan nincs. Ugye azon a vonalon az apt/dpkg van, ami felett ott van a Mint saját megoldása, valamint a PPA-k beépülése.
Rimuru: komálom azt a srácot, de ő egyszer azt is benézte KDE-n, hogy egyszerűen túl nagy TV-t használt és nem vette észre az értesítést jobb oldalt a tálcán.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102834 üzenetére
Nem kell GPT-be írnod. Amikor kérdez, akkor kell a DD módot választani:
fekete.puma: az előlapi USB-k jellemzően gagyi portokban végződnek, amik könnyen kikopnak, így ilyen dolgokat mindig hátra célszerű bedugni.
A gyors formázás az meg csak a partíciós táblát törli, de magukat a biteket nem írja felül. Viszont egy DD kiírásnál nem kellene, hogy számítson mert az gyalul.
Ott inkább maga a pendrive volt a probléma forrása. Nem rég visszaküldtem gariba egy amúgy márkás pendriveot amit hivatalos helyen vettem, mert a ráírt sebességet tudta tartani olyan 20 másodpercig, majd periodikusan 0-ra esett le és csak ugrált az átvitel. Vissza is kaptam a pénzt egy szó nélkül. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102832 üzenetére
Akkor Windows 10 LTSC a megoldás, az még sokáig használható.
Linuxoknál meg azzal lehet gond, ha nem jól írod ki. Windows alól rufus a javasolt erre a célra, és amikor kérdezi, akkor "dd" módot választva.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Albert.Tamas #102830 üzenetére
Ezek a jelenségek valamilyen HW hibára utalnak. Még annyit tudsz megpróbálni, hogy frissíted a biost, hátha van benne valami amit elrontottak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Horvi #102761 üzenetére
Ez nem Firefox probléma lesz, hanem valamiért már nem megy a vaapi -> vdpau híd. Arch alatt ez a csomag csinálja: nvidia-vaapi-driver
Fedorához nem értek, de ennek néznék utána. Valszeg ez kell neked: https://packages.fedoraproject.org/pkgs/libva-nvidia-driver/libva-nvidia-driver/
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #102746 üzenetére
Jah, de a GPT előtti világban volt 3 HDD-m, rajtuk szétszórva 5 OS... Simán meg lehetett oldani.
A WSL az meg nem jótékonyságból került be a Windowsba. Egyszerűen csak azzal oldották meg, hogy a fejlesztők akik a unix világban megszokott eszközöket aktívan használják azoknak is tudjanak adni valamit, hogy ne legyen többé okuk Linuxot telepíteni Windows helyett. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102744 üzenetére
Javaslom helyettük az EndeavourOS-t. 90%-ban ugyanaz, csak normálisan megcsinálva.
Úgy egyébként elrontott frissítésnél (ami valóban előfordult a Manjarónál) még mindig megoldás, hogy a pacman csomagkezelő letöltött csomagjaiból visszaállj az előző verzióra, csak tudni kell hozzá a megfelelő pacman parancsokat.
Dißnäëß: egyébként én sem vagyok erre jó példa, csak nagyon későn váltottam át egyáltalán GPT-s fájlrendszerre, akkor is csak azért mert összeraktam az új gépet és na mondom akkor most már legyen GPT...
balage25: ebből nekem az jön le, hogy van valahol egy VEDOR_ID, amit be kellene állítani a gyártó nevére.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102730 üzenetére
Amit az /mnt alá hozol létre sudo-val vagy rootként mappát, azt a chown-al majd ne felejtsd el a saját felhasználód tulajdonába venni, hogy hozzá is tudj férni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102721 üzenetére
Ez disztró, pontosabban asztali környezet függő, különféle megoldások vannak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102718 üzenetére
Igen. Nálam van egy 200MB-os /boot/efi (ez fat32), aztán egy 100GB /root (ext-4) és aztán az adat partíciók.
Swap meg mehet fájlban is, ha nem akarsz külön partíciót, lényegében mindegy. De ha van elég ram a gépben (mondjuk több mint 16GB), akkor nem is igen van rá szükséged.
Két napja futottam bele először, hogy elfogyott a 32GB ram, mert úgy indítottam el a Star Citizen-t, hogy közben a böngésző nyitva volt és ezek együtt már túllépték a 32GB-ot, ami miatt a játék közben az OS kilőtte a böngészőt, hogy megőrizze a működőképességet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102712 üzenetére
A /home alatt mindenféle konfigok is vannak rejtett mappákban, fájlokban. Ha eljut odáig a szitu, hogy újra kell rakni egy OS-t valamiért, akkor én inkább annak vagyok a híve, hogy a /home az ne az előző rendszerből származzon, kezdjük tiszta lappal.
De ettől függetlenül mehet persze, illetve azt is szokták csinálni, hogy a külön adat partíciót vagy a /home vagy az /mnt alá csatolják be.
Bár Linuxot még csak egyszer kellett újraraknom mert elszállt egy frissítés után és az is 10+ éve volt, de ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy a fontos adataid egy másik partíción legyenek, akkor is, ha nincs külön eszközön.
Btw, hdd helyett még Linux alá is célszerű SSD-t tenni, a különbség ég és föld sebességben.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #102706 üzenetére
No de GPT-s fájlrendszeren ugyanúgy lehet GRUB-od, ahogy volt az az MBR alatt is.
Ha egy ilyen, GPT-s, de GRUB-ot használó rendszeren van még egy Windows is, akkor csak annyi a különbség, hogy a Windowsnak lesz egy saját UEFI bejegyzése ami csak őt indítja, meg meglesz a GRUB-os is, ami minden OS-t lát a gépben és felkínálja a recovery lehetőségeket meg akár a memtest86+ -t is, ha van.
Ha jól értem a kérdését az arra irányult, hogy az ilyen GRUB-os megoldáshoz képest miért jobb ha az UEFI-ben kell OS-t választani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #102691 üzenetére
Ezt egy wifivel oldottad meg Widows alatt? Nem kell ehhez két független Wifi, egy amivel kapcsolódsz a hálózatra, egy meg ami a hotspot lesz?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kijött az Indiana Jones and the Great Circle játék. A játék megköveteli a sugárkövetés (RT) meglétét, így elvileg a régebbi kártyák élből kiesnek... Na de a mesa 25.1-el szoftveresen emulálják a sugárkövetést, így a már elég koros RX480 / 580 Polaris kártyákon is futtathatóvá válik a játék Linux alatt, míg Windowson ehhez RX6000-es sorozatú vagy újabb Radeon kellene.
Mindezt úgy hozzák össze, hogy egyébként a szoftveresen emulált sugárkövetés is elég gyors ennek a játéknak. https://www.phoronix.com/news/RADV-Emulated-RT-Indiana-Jones
Szóval lehet mondani, hogy ilyen meg olyan a Linux alatt a hardverek támogatása... Erre kapott emulált sugárkövetést az RX5000-es széria, most meg ezt a speciális megoldást egészen 9 évvel ezelőtt megjelent videokártyákra is kihozzák. Na ez már support.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
A /home -ban ugye van egy adag rejtett fájl és mappa konfig célra, így az egész mappát nem célszerű megosztani.
Az szerintem jó, ha oda csatolsz és onnan osztasz meg mappát, mappa alatti partíciót. Én mondjuk a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az tulajdonképpen arra van de igazából mindegy otthoni környezetben.
Scarletiel: inkább a kernelben lévő driverek és a mesa folyamatos fejlesztése ami ezt a többletet adja. Régebben azért láttam a shader fordítás kellemetlen oldalát is, pl. mikor felraktam a Shadow of Tomb Raidert először és 12 percen át nyélgázon ment a VGA, mire legenerálta a shadereket. Persze ezt a területet is folyamatosan fejlesztik, manapság nem is látni már ilyet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102655 üzenetére
A vicc az, hogy mindezt a proton kompatibilitási rétegen keresztül hozza össze, ami átfordítja a Windowsos rendszerhívásokat Linux alá. Már pedig ha van egy köztes réteg a programod és a hardver között, az jellemzően lassító hatással bír, aztán mégis simább az élmény.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
hódmaci #102648 üzenetére
Az otthoni célra ingyenes Anydesk nem lenne jó? A forgalom titkosított, nem kell külön VPN-el szopni.
fekete.puma: mi lenne vele? Még egyszerűbben működik, mint Windows alatt, bedugja ls megy. Most éppen az nVidia idén kiadott Windowsos driverei okoznak mindenféle gondokat.Nekem pl. Asus Xonar DX hangkártyám van. Windows alatt külön le kell szednem az UniXonar drivert, mert semmit nem tud vele kezdeni... Linux alatt meg csak szól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102642 üzenetére
Ez mitől lenne bohóckodás? A bizonyos anticheatet igénylő online lövöldéken kívül problémával nem nagyon fog találkozni, egyszerűen jellemzően csak működnek a játékok, ráadásul még akár kicsit gyorsabbak is.
Warton: hehe igen, pl. a hardinfo2 vagy hasonló gui-s megoldás nem jutott eszembe.
Mondjuk elgondolkodtató, hogy Windows alatt hogyan jutnál hozzá ehhez az infóhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102641 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, mert a TP-Linkre főleg jellemző, hogy egy típusnév alatt több különféle belsővel is gyártja a cuccait, azért annyira olcsó... Nem mindegyik wifi IC támogatása 100% frankó Linux alatt, tulajdonképpen ki kellene próbálni (élni az elállás jogával ha nem jön be) többet, vagy megbízhatóbb márka termékét venni.
Hogy mi van konkrétan a cuccodban, azt mondjuk egy
inxi -Fxxx
parancs kimenetében láthatod, ha fel van rakva az inxi csomag.Lacpac: ha konzol elég akkor SSH, ha GUI is kell, akkor a RealVNC-t szokták mondani.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102637 üzenetére
Mindegyik Linux disztróra igaz, hogy kevesebb erőforrást igényelnek mint a Windows 10 vagy 11. Nincs annyi háttér processz, nem használnak annyi ramot.
A disztrók között viszont nem fogsz túl sok különbséget látni, ami Bazitte alatt jól fut az a többin is jól fog futni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Scarletiel #102635 üzenetére
Feltennék egy Linux Mint Cinnamont, ott alapból minden ott van, ahol azt a Windows normálisabb korszakában megszoktátok. A te gépedhez ráadásul semmi drivert nem kell kézzel telepítened, minden egyből menni fog. Böngésző, LibreOffice természetesen vannak alapból.
Terminálozni jellemzően nem kell rajta, azért szoktuk használni mert van amit gyorsabb ott, mint a GUI-n kattintgatni. De ettől nem kell megijedni, Windows alatt aki csinált már valamit a CMD-ben, a regeditben vagy esetleg a powershellben, az itt sem fog megoldhatatlan dolgokkal találkozni.
Kb. egy dolog van amit kézzel kell egyszer megcsinálni, Steam-ben a beállításokban engedélyezni a "steamplay"-t minden játékhoz, ez a proton környezetet jelenti a Windowsos címekhez. Ha ez megvan, akkor egy kattintás indítani a játékot.
Ugye a Mint telepítőjét ha kiírod penre és arról bebootolsz, akkor még a telepítés előtt ki tudod próbálni, hogy egyáltalán milyen ez a disztró, tetszik-e neked. Bazzite KDE is megoldás lehet, de azt innen szerintem senki nem használta még, a Mint-et viszont sokan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Silicon Power XS75: Játékosoknak, DRAM nélkül
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- UHD filmek lejátszása
- Gurulunk, WAZE?!
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest