-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
urandom0 #84231 üzenetére
Oké, valamiért a browser cache-ből szedi elő a fájlt. Még abból az időből, mikor nem volt php telepítve és tényleg letöltődött. Átnevezve a fájlt már rendben lefut a query-response. Illetve a cache-t kiürítve az eredeti fájlnévvel is lefut.
CPT.Pirk: Jaja, igaz, sorry.
-
törölt tag
Segítségre volna szükségem. Valamiért nem sikerül az nginx-el php-t futtatni. Folyton csak letölti, mint egy sima fájlt. Mit szúrok el?
$ sudo systemctl status php-fpm
● php-fpm.service - The PHP FastCGI Process Manager
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/php-fpm.service; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (running) since Tue 2022-05-24 19:35:27 CEST; 56s ago
Main PID: 849 (php-fpm)
Status: "Processes active: 0, idle: 2, Requests: 0, slow: 0, Traffic: 0req/sec"
Tasks: 3 (limit: 18832)
Memory: 15.6M
CPU: 57ms
CGroup: /system.slice/php-fpm.service
├─849 "php-fpm: master process (/etc/php/php-fpm.conf)"
├─863 "php-fpm: pool www"
└─864 "php-fpm: pool www"
máj 24 19:35:27 pm-notebook systemd[1]: Starting The PHP FastCGI Process Manager...
máj 24 19:35:27 pm-notebook php-fpm[849]: [NOTICE] fpm is running, pid 849
máj 24 19:35:27 pm-notebook php-fpm[849]: [NOTICE] ready to handle connections
máj 24 19:35:27 pm-notebook php-fpm[849]: [NOTICE] systemd monitor interval set to 10000ms
máj 24 19:35:27 pm-notebook systemd[1]: Started The PHP FastCGI Process Manager.
nginx.conf
...server {
listen 80;
server_name localhost;
#charset koi8-r;
#access_log logs/host.access.log main;
location / {
root /usr/share/nginx/html;
index index.html index.htm index.php;
}
location ~ \.php$ {
fastcgi_pass unix:/var/run/php-fpm/php-fpm.sock;
fastcgi_index index.php;
root /usr/share/nginx/html;
include fastcgi.conf;
}
... -
törölt tag
válasz
#68216320 #84184 üzenetére
Azt hiszem valami ramfs cucc lesz ez a systemd a /run/credentials/systemd-sysusers.service alatt. Szóval gregory91 meg kell kövesselek, mert van igazság abban amit mondasz.
Megnyitni ugye jugosultság miatt nem lehet. Az pedig, hogy miért megy le erre is a disk felderítés, hát passz...
Viszont a neten futottam bele orosz oldalon ugyanebbe. Volt aki Arch-on panaszkodott erről szintén, valaki Ubuntu 22.04-re frissítés után találkozott vele. Gondolom a systemd új verziója hozz ezt. -
törölt tag
válasz
gregory91 #84178 üzenetére
Ne viccelj, nem lehet belépni, mert nem partíció, hanem service.
Nem ramdrive. Egy service ami boot közben usereket hoz létre az alkalmazásoknak. Nem olyan /home alatt lévőket, hanem olyan virtuálisokat, mint például a http. Mert Arch esetében az van a www-data helyett. Szóval nem ramdrive és nem partíció, hanem a működéshez szükséges service.Mint fentebb írtam, ismert a jelenség Arch-on. [link]
-
törölt tag
válasz
anorche1 #84155 üzenetére
A boot partíció EFI esetén az EFI partíció igaz?
Mert azt felcsatolva az os-prober maga nem adott hibaüzenetet.
Viszont kiírva a grub-ot feltűnt már (amit érthetetlen, hogy eddig miért nem vettem észre)$ sudo os-prober
/dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-linux
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot: initramfs-linux-fallback.img
Figyelem: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
készUpdate:
Az /etc/default/grub fájlban uncomment a "GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false" részt, már megtalálta a win-t is.Köszönöm a segítséget.
Valamiért átsiklottam ezen a részen. Hogy miért??? -
törölt tag
Urak, nem az os-prober feladata lenne az, hogy a grub konfig kiírásakor felismerjen egy windows partíciót és a grub-ban megjelenjen mint választható menüpont?
Mert elméletileg telepítve van az Arch rendszeremen, de nem jelenik meg a win a grub2-n belül és így bios boot-al kell win-re váltanom, ha játszani támad kedvem.Alapvetően nem gond ez sem, de időnként elfelejtem előhozni a boot menüt.
Arról nem beszélve, hogy néha megkeveredem, melyik gépemen, milyen billentyűvel lehet előhozni.Szóval kényelmes volna, ha a grub boot select tartalmazná a win-t is választható módon.
Tudnátok segíteni, hogy mit kell tennem, mit rontok el?Így tettem fel a grub2-t és írom ki a gurub.cfg-t:
grub-install --target=x86_64-efi --bootloader-id="Arch Linux" --efi-directory=/boot --recheck
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
-
törölt tag
válasz
#63718632 #84129 üzenetére
Kicsit olvasgatva a "pókhálón" úgy tűnik nem egyedi a helyzet (problémát direkt nem írok, mert ez közel sem az), másnál is megjelenic DC-ben Arch-on a "systemd-sysusers.service" lemezmeghajtónak.
Letiltani nem ajánlatos a szolgáltatást (boot esetén is kell tudtommal), így max. talán egy újabb DC build-ban el lesz ez rejtve.
Szóval, egyelőre az "ez van" státuszba helyeztem. -
törölt tag
válasz
#63718632 #84127 üzenetére
Igen, jól emlékszel, Arch.
A fura, hogy mindegyik gépemen (2laptop, 1 desktop) megjeleni ez az ikon, mint lemezegység. Igazából nem zavar sok vizet, inkább csak esztétikai/kényelmi szempont lenne, hogy ne legyen ott.
Például a Nautilus-on belül nem látszik lemezegységnek, ott nincs jelen. -
törölt tag
Munka közben RadioTray-ng appot használok netrádiózáshoz.
Hogy ne kapcsoljon ki időnként a képernyő üresjáratban Caffeine-ng appot.
Viszont előfordul, hogy csak hagyom menni a rádiót és nyugodtan kikapcsolhatná a képernyőt, mégis ha inaktívra teszem a caffeine-ng-t, akkor pár másodperc múlva visszakapcsol, ha megy a netrádió és így meggátolja a képernyő kikapcsolást. Ha abrádiót is lekapcsolom (értsd fut a radiotray-ng, de nem szól) akkor kikapcsolva marad a caffeine-ng.
A caffeine-ng auto bekapcs listája üres, szóval az nem okozhatja.
Hogyan lehetne inaktív módra kényszeríteni a caffeine-ng-t?
Teljesen kilőni nem akarom, mert akkor pont a kényelmet vesztem el. -
törölt tag
válasz
#63718632 #83988 üzenetére
Nem az NVidia-val lesz a gond, mert kikapcsolva-bekapcsolva ugyanaz a helyzet.
Optimus a laptop, tehát a beépített display használatkor az Intel UHD630-on megy át minden kép. De az NVidia nincs használatban és csak az Intel-t használva is fennáll a probléma.
Először arra gondoltam, hogy a browserben valamiért problémás lett a codec.
Opera-t használok és hozzá az ffmpeg codec csomagot. De a helyzet az, hogy sem a Chrome, sem a Firefox nem jó. Tehát nem a codec lesz a gond.
Nem tudom, hogy pár nap alatt miért lett ilyen.
Nincs ötletem, hogy merre induljak. -
törölt tag
válasz
#63718632 #83984 üzenetére
DoubleCommander -> doublecmd-gtk2
#83976 folytatása:
Visszakapcsolva és használva az nvidia vga-t, ugyanúgy gond van a browseren belüli lejátszással. Visszaállítottam kikapcsolt állapotba.
Viszont valamiért már a Kodi sem akar kilépni lejátszás után. Azzal amúgy nincs egyéb gond elméletileg. -
törölt tag
A laptopomon Arch Linux + Gnome van.
Eddig nem volt ilyen gondom, de most valamiért nem játszik le egyik browser sem (operca, chrome, firefox) semilyen video-t (youtube, vimeo).
A laptopban Intel UHD630 + RTX2060 VGA van. Utóbbi iaktív, csak az Intel van használatban.
Pár napja még nem volt ilyen gondom. Talán valami frissítés okozta, de passz. Hogyan vtudnám kideríteni, hogy miért nem tudok semmi-t lejátszani browser-en belül? -
törölt tag
válasz
#63718632 #83966 üzenetére
Sima ügy, túl vagyok már jópár telepítésen. A szervert leszámítva minden gépemen már Arch van. Még egy 2017-es MacBook Air-t legyalultam és arra is Arch-ot tettem. Sikerült a fogyasztását is kicsit visszafognom.
Szóval tényleg csak az install gyorsítása lenne a cél.
Bár gondolkodtam valami saját bash script írásban is ahol pár infó bekérése után megcsinálná, amit most manuálisan teszek meg. De ha kvázi van készen, akkor nem küzdök vele.Hát én eddig pikaur-t használtam user repo-hoz, de semmi akadája, hogy mást használjak.
-
törölt tag
Tegnap este úgy határoztam, hogy az öregecske Macbook Air 2017 laptopomról is letörlöm a jelenleg rajta lévő macOS-t és arra a gépre is Arch Linux kerül.
Egy ideje a Debian/Ubuntu és ezek forkjai után már az Arch-ot használom és valahogy nagyon megtetszett. Még a CPU paramétereit át kell néznem (i5 4xxx), hogy alkalmas-e luks-al való titkosításra, illetve mennyi erőforrást emészt fel, de a terv szerint itt is használnám a root partícióra.Viszont eddig a desktop gépemen és a laptopomon is Gnome ablakkezelőt használtam.
Egy ideje nézegetem viszont az i3 WM-et. Arra gondoltam, a Macbook Air azt kapná meg a Gnome helyett (vagy mellett).Esetleg van tapasztalata az i3-al valakinek? Ha meg tudná osztani a személyesen tapasztalt előnyöket/hátrányokat mondjuk egy Gnome-al összehasonlítva, az sokat segítene az indulásban. Köszönöm.
-
törölt tag
Jelen felállásban nincs www-data user, sem csoport.
Az Arch-on (legalábbis nálam) http:http user/group van.
Viszont sikerült megoldanom, hogy az nginx.config-ban nem root-ként (így települ fel) vagy éppen http user-ként (ez van kikommentezve a konfigban) indítom, hanem saját userként.
Ekkor nem lesz forbidden és működik.
Az autoindex is működik.Miért jó, ha az user fiókjában van a root mappája?
Azért, mert ez csak egy developer gép és így egyszerűbb a jogosultságokat kezelni ide-oda másolgatásnál, editálásnál, etc.
Természetesen a debian szerveren a git repo-ból lerántva már www-data a user/group és úgy fut. -
törölt tag
Bocsánat, de miért kellene benne lennie?
Sem itt , sem a Debian Server-emen nincs benne és utóbbi rendben működik.
Maga a root lenne átpakolva és azon belül majd alkönyvtárakban létrejönnek egyéb site-ok külön konfig fájlokat használva.
Kipucolva az alap kb ennyi:server {
listen 80;
server_name localhost;
location / {
root /home/peachman/WWW;
index index.html index.htm;
}
error_page 500 502 503 504 /50x.html;
location = /50x.html {
root /home/peachman/WWW;
}
}
(Például egy autoindex-et kezdettől fogva, azaz az eredeti path-on sem csinál meg, holott tudomásom szerint integrált modul, telepíteni nem kell)
A root path természetesen megfelelő (case sensitive, user és 755-644) -
törölt tag
Az mitől lehet, hogy Debian, Ubuntu distro esetében az nginx.conf fájlban ha átírom a location / alatt root könyvtár path-ot, akkor simán tudok /home/USER_NAME/WWW könyvtár alatt lévő fájlokat elérni (pl. index.html), de ha uyganezt megcsinálom Arch Linux distro esetében akkor 403 forbidden az eredmény? Mindkét esetben az owner/group a user neve és 755/644 a jogosultság. (direkt nem www-data)
Arch esetében amúgy az nginx eredeti html könyvtára is root:root. -
törölt tag
Ha már szóbakerült a biztonság, akkor szabad kérdeznem ez ügyben?
Van egy hobbi VPS-em Debian 11-el.
Az alábbi beállítások mellett tehetek még valami egyszerű dolgot a biztonsága érdekében?- ssh (port 30000-65535 között, csak publickey, root tiltva, pam tiltva)
- fail2ban (bantime = 1440m, findtime = 30m, maxretry = 3)
- ufw (beállítva csak a szükséges portokra)Semmi vészes dolog nincs rajta, inkább probálgatásokról-tesztelésről szól.
(webserver, db, apache-tomcat) -
törölt tag
válasz
#63718632 #83821 üzenetére
Oké, azt hiszem telepítettem magamra extra-maximal-hyperlamer-user-error csomagot
Gyakorlatilag csak 3x írtad, hogy /usr/share/themes path-on próbáljam meg.
Mégis, valahogy kimaradt. Ahogy átraktam oda a gnome témákat, azonnal átvette a DCSzóval köszönöm neked és mindenkinek aki segíteni próbált, de a saját hülyeségemet ti sem tudtátok legyőzni
-
törölt tag
válasz
urandom0 #83836 üzenetére
Ugyan, dehogy. Sem flatpak-ot es foleg snap-ot nem hasznalok.
Amugy probaltam repo-n kivuli verziot is a DC-bol. Talan a sourceforge-rol toltottrm zip-ben, mar nem emlekszem.
De az sem ugy jelent meg, ahogy szeretnem.
Amugy a gnome felulet eleve az Adwaita temaval telepult, azzal kezdtem az egesz huzavonat.
Az lxappearance-t nem ismerem, majd megnezem. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #83832 üzenetére
Én a sörösdobozt tartom közvetlenül a gép mellett, hogy ne fagyjon le. Nem is tette, szóval működik
-
törölt tag
válasz
#63718632 #83818 üzenetére
Elméletben gtk 2-3-4 kompatibilis. A téma is tartalmazza a könyvtárat:
$ ls ~/.local/share/themes/gnome-professional-40.1-dark/
COPYING gnome-shell gtk-2.0 gtk-3.0 gtk-4.0
Nézd meg az oldalon a changelog-ot, ott írják:
"Adeed GTK2 support, solve issues - 12 months ago"Próbáltam ezzel (kimondottan gtk2), de azzal sem látok változást.
-
törölt tag
A tracker azért nem látja, mert nincs vele kapcsolat és pont ez a gondom. A webui-ban nézve is "Not contacted yet" üzenet van és az is marad.
Ha nem indítom automatikusan a service-t, hanem kézzel a boot után akkor jó. Vagy ahogy írtam, indítom automatikusan, de leállítom és újraindítom, akkor is jó.
Emiatt sanszos, hogy a túl korai indítás a gond.
Egyelőre most hagyom így, hogy script-el indítás után leállítom/elindítom.
Nincs most időm ezzel vacakolni tovább sajnos.
Talán majd máskor. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #83791 üzenetére
Egyelőre én is így csináltam.
Most nincs kedvem vacakolni tovább vele, így írtam egy script-et, ami boot-ot követően 15mp után leállítja, majd 5mp után újraindítja a service-t.
Na így rendben van a kapcsolat.Hát ez van. Egyelőre marad "magic", hogy normál indításnál miért nem jó.
-
törölt tag
Saját user alatt megtaláltam a log-ot, köszi a path-ot.
Viszont abból semmi nem derül ki szerintem, láthatóan minden rendben van, miközben átírtam a service-t ahogy javasoltad, de továbbra sem jó.
log
A journalctl sem mond semmit: [link]Update: Közben kikapcsoltam az IPV6-ot, mert úgysem használom a lokális hálón. Hátha ... de nem.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #83791 üzenetére
Persze, gondoltam erre, de ezzel a valódi problémát nem sikerül kideríteni és elhárítani.
Mivel nem kritikus a dolog, inkább "nyomozni" volna jó az okot kiderítendő.
Szóval igazából nem automatizálni szeretném a "tákolást", hanem elhárítani az okot.
De érthetetlen számomra, hogy miért csinálja így.Régebben Ubuntu 20.04 Server volt a gépen (talán régebbi qbittorrent-nox-al) és ott nem volt ilyen gondom. Más nem változott azóta. (illetve egy plusz hdd került be, de annak sok köze nincs a dologhoz)
Szóval, valami magic van a háttérben
-
törölt tag
Üdv.
Debian 11 Server-en qbittorrent-nox-ot használok.
A systemd service így néz ki:[Unit]
Description=qBittorrent Command Line Client
After=network.target
[Service]
Type=forking
User=peachman
Group=peachman
ExecStart=/usr/bin/qbittorrent-nox -d --webui-port=9091
Restart=on-failure
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Olyan gondom van vele, hogy a gép restart után elindul ugyan a qbittorrent-nox és elméletben seed-el is, de a tracker mégsem látja. A webUI alapján a tracker disabled státuszban van, tehát nincs client-tracker kapcsolat. Egy service stop/start után helyreáll a kapcsolat és a következő restart erejéig jól is működik.
Viszont, ha esetleg elfelejtem a service stop/start kombinációt indulás után, akkor soha nem áll helyre a kapcsolat és üresben megy a client.Csak ötletelek, hogy talán amikor indul a qbittorrent-nox akkor még nincs igazából 100%-os hálózat és ezért nem lesz kapcsolat a betöltött torrentek esetén a client-tracker között és később automatikusan nem is áll helyre. Amikor később leállítom/indítom a szolgáltatást akkor már van rendesen működő hálózat és ezért lesz kapcsolat a client-tracker között.
Viszont a systemd service-ben az
After=network.target
nem pontosan azt csinálná, hogy akkor indítja a service-t, amikor helyreáll a hálózat?
Hogyan tudnám megoldani, hogy rendben elinduljon a service és a qbittorrent-nox élő tracker kapcsolattal rendelkezzen egy gép restart után? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #83764 üzenetére
Hát, a config szerint azt használná, igen. "adjustment-method=randr"
Szóval ez is bukta. Nem tudom hogyan lehetne állítani. -
törölt tag
válasz
fatpingvin #83762 üzenetére
Ez alapján csináltam ~/.config/redshift.conf fájlt és elindul most már. viszont ha a gamma értéknek 1.2-t írok be, akkor sem látható különbség.
tordaitibi:
Nem nincs xrandr és xgamma, hanem azzal történő gamma állítás nem működik. Ahogy olvasgattam a neten, wayland esetén nem is fog működni, ha azzal állítom. Erre írtam, hogy nem működik. -
törölt tag
Elakadtam, kis segítségre volna szükségem.
Wayland esetén (Arch, Gnome) bármivel próbálkozom, nem sikerül a gamma értéket állítanom a laptopon.
Ugye eleve az xrandr, xgamma nem működik, ezt több helyről olvastam már a neten.
De bármi mást próbáltam, nem tudom állítani.Van esetleg ötlet, hogy mivel lehetne kicsit növelni az értéket?
-
törölt tag
Üdv.
A Gnome felület indulása után (és értelem szerűen login után) szeretnék egy command-ot lefuttatni user jogokkal. Ezt hogyan tudnám megtenni?
-
törölt tag
Sziasztok.
A laptopomban 3db ssd van. Két darab nvme, ezeken ntfs partíciók vannak egy win10ltsc-vel.
Illetve egy sata (m2+adapter) amire menne egy saját efi és ext4 partíció.
Abban kérnék segítséget, hogy miként lehetne megoldani, hogy a linux (arch) partíció titkosított legyen? Hogyan működik ez?
Kell ilyenkor egy külön boot partíció (/boot) ami nem titkosított és egy másik (/) ami már lehet titkos?
Mitöl függ, hogy hardveres vagy szoftveres titkosítást használok?
Adatmentés ilyenkor hogyan oldható meg mondjuk egy usb-ről indított rendszerrel? -
törölt tag
-
törölt tag
Van a Gnome-ban a "Szoftver" (a package nevét nem tudom).
Viszont Arch-on nekem most nem talál semmi programot a repokban. Mi kell ahhoz, hogy használni tudjam? [kép] -
törölt tag
Többször belefutok ugyanabba a problémába.
Szeretnék egy Arch base rendszerre Gnome-ot felrakni.
A "pacman -S gdm gnome" eredménye az lesz, hogy bejön a desktop ugyan, de se terminal, se dock.
Kizárólag a mellé felrakott nvidia-settings és pár apróság van.
Miért nincs a megszokott dock indító amikor az Activities-re megyek? -
törölt tag
válasz
fatpingvin #82167 üzenetére
Megnézem, köszi.
Az Opera is Chromium alapú. Gondolom akkor ott is hasonló beállítás kellhet. Mondjuk Opera esetén plusz még kell a codec miatt egy libffmpeg.so. De ezt leszámítva szerintem nagyon hasonló lehet az Opera és a Chromium. -
törölt tag
Hogyan áll jelenleg linux distro-k esetében browser-ben video acceleration dolog?
Például Arch+IntelVGA+Opera kombinációval van rá valami esély?
Van egy laptopom (macbook air 2017) és arra szeretnék linuxot pakolni és hurcolászós laptopnak használni. De ha megeszi a video a harmatos cpu teljesítményt, akkor bukó a dolog. -
törölt tag
Arch-ot használok gnom felülettel.
Gnome esetében az indítópult (nem tudom mi a neve) hogyan lehet folyamatosan látható?
Illetve hogyan helyezhetem a képernyő bal szélére?
Illetve hogyan tudok autostart indítani 1-1 script-et vagy alkalmazást? Például esetemben a "/user/bin/imwheel" útvonalon lévő command-ot? A tweaks csak applikációkat mutat, nem tudok ezen az útvonalon megadni neki semmit. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #82109 üzenetére
Nem tudom mennyire alapokra gondolsz?
Én azt a megoldást követném és követem jelenleg, hogy nulláról particionálva felrakom az alaprendszert, beállítom a csomagkezelőt/hálózatot/nyelvet és teszek rá valam DE-t.
Aztán a használat közben jönnek elő problémás helyzetek, amelyeket megpróbálok megérteni és megoldást keresve elhárítani azokat.
Így a "probléma megjelenés -> probléma megértés -> megoldás keresés -> probléma elhárítás" útvonalat bejárom, ami esetemben a gyakorlati tudás megszerzését jelenti. Az évek során ez a módszer vált be leginkább.
Emiatt teszem azt, hogy telepítve és testreszabva egy saját környezetet próbálom az ismereteket megszerezni az Arch vonalhoz. Kipróbálok néhány DE-t is.
Az eddigi Ubuntu 14+ használatom alapján a Gnome2 (azt anno nagyon szerettem), Unity (amennyire utáltam az elején, mostanra már szeretem, csak hát ...) és Gnome ismerem van leginkább. Xfce és Lxde DE-k sem ismeretlenek, de azokat keveset használtam.
De ugye Ubuntu használattal sokminden "kulcsrakészen" érkezett. Na, ezeket kell most manuálisan beállítanom.Amúgy Arch esetén nagyon tetszik, hogy amíg Ubuntu 20.04 esetében, ha nem akartam mondjuk egy Handbrake flatpak-ot használni akkor magamnak kellett build-elni, addig az Arch repóban ott van nativ a Handbrake.
Ha már kellő biztonsággal tudok majd egy rendszert összerakni magamnak, akkor a vége egy OpenBox+Cairo páros lesz csak és a munkámhoz szükséges fejlesztőkörnyezet beállítása.
Addig sok próbálkozás, kutakodás, kérdés és főleg doksi összerakás vár még rám
-
törölt tag
Nem raktam fel semilyen vga drivert.
Az alaprendszer elindulása után kizárólag ennyit adtam meg:pacman -S xorg plasma plasma-wayland-session kde-applications
és bekapcsoltam a display és netvork managert
systemctl enable sddm.service
systemctl enable NetworkManager.serviceSzóval pont ezaz, hogy vesa-ként mennie kellene. Vagy alapban van nouveau driver a kde felrakással és az kergül meg?
Megjegyzem a jelenlegi felállásban egy ubuntu 20.04 live is csak safe módban indul el nálam, különben szétesik a kép. Talán a display port kavar be, nem tudom. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #82102 üzenetére
Koszonom, meglesem.
Feltetlenul magam szeretnem a rendszert osszerakni.
Tudni akarom mi es miert van ugy konfigolva, ahogy van.
Ezert az Arch reszemrol. -
törölt tag
A desktop gépemre Arch-ot telepítettem. Kapott egy KDE-t is. (kde-plasma, xorg, wayland-session) Viszont nvidia vga van a gépben és kimaradt a zárt driver felrakása.
Jelenleg elindul a login screen, de a belépés után a desktop már nem jelenik meg.
Van valami megoldás, hogy fel tudjam tenni az nvidia drivert jelen állapotában? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #81537 üzenetére
Húúú, ez méglétezik??? Van aki oszt meg ezen cuccot?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #81354 üzenetére
SPF Checker szerint megfelelő a beállítás. DMARC-ot még nem csináltam. Persze lehet nem annyira egyszerű, hogy csak paraméterezem a DNS-t. Ennyire nem értek hozzá. A kulcsot amúgy a DNS hozza létre hozzá? Mert a paraméteren kívül semmit nem írtam a TXT mezőbe.
Mail szerver beállítással ne menjek át a haladó csoportba? -
törölt tag
Elméleti kérdésem lenne.
Saját domain alatt szeretnék levelezni, tehát pl. joskapista@mydomain.com címet használni.
Mi a véleményetek, érdemes volna egy Postfix-et (vagy valami más szervert) felraknom és mellé valami webklienst vagy inkább külső szolgáltatásba átvinni a domaint?
Gondolom ömleni fognak a spam-ek, kezelni kellene azt is valahogy majd.
Valahogy hajlanék a saját megoldásra, mint új felhasználási területre.
Van erre vonatkozóan tapasztalat, pár info-morzsa? -
törölt tag
válasz
#63718632 #81248 üzenetére
Persze, lesz mellette a normál desktop gépem, amit most is használok. Arról nézem a doksikat és próbálkozom majd. Aztán előbb-utóbb egy saját doksit is össze tudok magamnak rakni. (Mindenről gyártok saját útmutatót magamnak, ez amolyan megszokás)
Gondolom az alap rendszer felrakása után kényelmes volna gyorsan egy OpenSSH-t feltennem és akkor már copy-zhatnám a parancsokat.#81249 ubyegon2:
"...eleinte max szokatlan lesz meg fura a konzolos telepítés..."
Ugyan, dehogy lesz. Van itthon is egy szerverem és használok VPS-t is.
Pont az egyik ok amiért szeretem a Linox-ot az, hogy nem valami GUI konfigolja a rendszert a franc tudja hova mentett konfig fájlal (vagy isten ments a windows-os registry-be turkálással), hanem minden ott és úgy van, ahogy azt beírom és akarom.#81251 csixy:
"Nézd meg a Magyarch telepítőt vagy a CALAM arc telepítőt."
Köszönöm, meglesz."Ha nem akarsz megkeseredni válassz hozzá egy gépet kb 4 giga RAMmal."
Mi a baj a választott géppel? Az csak hever a polcon, jó lenne azt használni, ha nincs vele különösebb gond. -
törölt tag
Sziasztok.
Úgy határoztam, hogy félreteszem az Ubuntu/Debian/Mint (és alapvetően az Ubuntu/Debian alapú) vonalat és remegő kézzel, sok félelemmel, de szívemben halvány reménnyel nekiállok egy Arch rendszer összeállításának. Gondolom lesz pár nekifutásom, így egy régi, félretett desktop gépen próbálkozom majd.A gép paraméterei:
- Asus Z170I (itx) alaplap [link]
- 6600K CPU (@4.5GHz OC - évek óta stabil beállítással)
- 16GB 3000MHz DDR4
- Intel HD530 integrált VGA
- 64GB SSD (valami sata, nem emlékszem már)
- 1920x1080 monitor (HDMI), kész rendszeren 3840x2160 monitor (DVI)Van esetleg valami hasznos tanácsotok a nekiinduláshoz?
-
törölt tag
válasz
gregory91 #81202 üzenetére
Azt hiszen én egy Debian-t, OpenBox-ot és Cairo-t fogok feltenni. Elegem van a meglepetésekből. Csak használni szeretném.
májkimiki: Nem-nem, nem hagyom. Csak felhúzott az Ubuntu és ingerült vagyok miatta. Elnézést, ha esetleg ingerülten válaszoltam. Debian-al teszek egy próbát, de ha nem válik be, akkor sok energia mellett nekiugrom az Arch-nak. Jól jönne raspberry projecteknél is.
-
törölt tag
válasz
#68216320 #81196 üzenetére
Storno.
Törlöm a p....ba.
9 év alatt végignéztem ahogy egyre alulmúlja önmagát. Főleg az elmúlt 5 évért gratulálok a Canonical-nak. Csak így tovább és sikerül elérni egy kvarcjáték szintjét.májkimiki: Zseni vagy. Úgy kezdtem: "Ugyanis nem figyeltem oda". Szóval köszi, hogy elmagyarázod.
-
törölt tag
Valahogy meg lehet nézni, hogy az Ubuntu 20.04-en az "apt autoremove" milyen xarokat szedett le?
Ugyanis nem figyeltem oda és telepített programok tűntek el (opera, chrome, radiotray-ng, obs és még franc tudja mi minden)
Nem is értem, hogy mi a francért ajánlott fel esetleg ilyeneket törlésre, ha az csinálta egyáltalán.
Lefutott egy update ugyanis, aminek az lett a vége, hogy behalt az nvidia driver. Röhej az egész.
Átálltam nouveau driverre, leszedtem a zártat, majd felraktam újra.
Sokadszorra szivat meg az Ubuntu.
Tudom, hogy szentségtörés ilyet mondani, de szerintem az Ubuntu-nál már egy Windows is jobb. Sajnos. Lehet, hogy webes tartalomfogyasztásra megfelelő, de melóra használnám viszont nem tudom, mert iszonyat bizonytalan a működése. Így használhatatlan számomra. -
törölt tag
válasz
#63718632 #80679 üzenetére
Köszi, 2013-óta , alkalmanként ránézek az ElementaryOS-re. Sokat fejlődött ugyan, de nem az én világom. (Mondom ezt úgy, hogy használok mac-et is)
#80680 tordaitibi:
Nekem bizony vicces. Ha neked lehet nem vicces, akkor nekem lehet az. És ezt nyugodtan meg is jegyezhetem.
Kellemes vicc például, amikor nem vagyok felkészülve egy update-re, de a háttérben mégis lefut és mondjuk egy Kodi remote.xml vagy Lircmap.xml laza mozdulattal felülíródik és pislogok, hogy miért nincs távvezérlés. Szóval, igen, vicces.
És ehhez nem kell "vérprofi, akiknek a terminálos oviba pingvin volt a jelük veteránoknak" lennem, hogy a büdös francba kívánjam az auto update funkciót.
Lehet én vagyok a hülye szerinted, de nagyon nem bánnám, ha az OS nem nézne annak és hagyná, hogy ne windows-ként kelljen tekintenem rá?
Szóval igen, vicces és indításként kikapcsolom.Viszont rájöttem, hogy nem tartozom közétek, szóval köszi az eddigieket, de elhagyom ezt a topic-ot.
-
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #80673 üzenetére
Nem hinném, hogy ssd hiba lenne. Log szerint is rendben volt a boot és a smartctl is hibátlannak látja.
Totál érthetetlen az oka.
De ez ahogy említettem csak hab a tortán. Vicces az is, hogy felrakva egy 20.04.03-at, ami ugye lts lenne, nem tudtam pár hete ferakni hozzá a gnome-tweaks/gnome-tweak-tool csomagot, mert függőségi hibát jelzett. Nem tudom azóta van-e változás. Ez csak úgy eszembe jutott még.
Szóval az uborkát inkább elengedem, nincs kedvem a meglepetésekhez.
Debian lesz a következő próba. -
törölt tag
Es annak mi koze van ahhoz, hogy eredetileg nem latta a vga-t sem? Aztan a vga az open driverrel sem ment rendesen. Nem hinnem, hogy a kernel lenne a gond, mert ugyanez honapok ota jol ment, es amit hasznalok a kettobol, ugyanezt hasznaltam sok even at egy masik alaplapon. Soha nem volt gond ezzel a tipussal. Sima, hetkoznapi, tucat lan. Talan 8111, de nem biztos, fejbol nem tudom.
Masreszt veglegesen eltuntettem az ssd-rol es ujra mar nem fogok ubuntu-t felrakni.
Az, hogy a vga-t sem tudta hasznalni es a lan-t sem, mikozben kikapcsolas elott (nincs autoupdate) meg jo volt, nalam kiverte a biztositekot. -
törölt tag
válasz
leviske #80664 üzenetére
Az igazat megvallva a sok .deb csomag miatt a Debian-ra gondoltam elsokent.
Lehet azzal kellene probat tennem elobb. Ha az nem valik be, akkor szabad a gazda.
Van vps is a haznal, ott is elerheto sablonkent a Debian, ha jol emlekszem. Szoval lehet a CentOS helyett is hasznalhatnam. De az elmult evekben nem kovettem a distro-t, nem tudom jelenleg milyen allapotban van. -
törölt tag
Kernel 5.11 és nincs wifi. 2db LAN van, mindkettő realtek és alapból használni tudja a kernel.
PCProfessor: Én is sokszor gondolkodtam már azon, hogy az egész ubuntu vonalat dobni kellene (minden olyan distro-t aminek az alapja) és belerázódni valami másikba. Eddig szerver vonalon CentOS-t használtam, desktopon ubi-t. Viszont most jó volna találni valami másikat már mindkét esetre.
-
törölt tag
Mi a jó franc van a Canonical-al, hogy az elmúlt 5évben az Ubuntu többet szivat, mint a win?!?
Hiányzó csomagok, friss telepítés után nem frissülő nyelvi fájlok mert hiányzik, etc.
Ezek akarják, hogy egy kezdő is használni tudja desktop-on? Röhög a vakbelem. Ubi 12-nél kezdtem és 16.04 volt az utolsó, amivel nem voltak gondjaim. Azóta folyamatosan valamit elszúrnak.A mai agymenés:
- bekapcsolom a gépet
- fura módon, a képernyő skálázás 1x, nem pedig 2x, ahogy használni szoktam (4k monitor)
- átállítom, semmi változás
- elindítom az nvidia beállítóját, nem látja a vga-t
- visszateszem open driverre, restart
- ugyanaz az agymenés, nem megy a skálázás
- jól van, akkor vissza az nvidia driver-t
- akkor veszem észre, hogy nincs net
- beállításoknál nincs hálókártya (2db is van)
- lspci mutatja a kártyákat, vga-t, stb., switch led jelzi az 1Gb kapcsolatotAkkor most ilyenkor mi van? Legutóbbi használatnál minden rendben volt.
Hogy a jó fenébe történhet ilyen???
mondhatni friss telepítés volt, 20.04.03 iso-ból. Persze az is kapásból xar, mert az apt sources.list-be elfelejti beírni a "focal-updates main" repository linkját. Emiatt persze fejreáll a lib-ek verzió függősége és egy normális c build nem fut le. -
törölt tag
válasz
lev258 #80400 üzenetére
Igen, tudom hogy a gui-ban nincs ilyen limit. Valószínűleg a cli-t fogom használni. Főleg akkor kényelmes, amikor sorozatokat csinálok. Elég lesz a script-be a copy-paste
De van egy olyan érzésem azért, hogy az ffmpeg lesz végül a befutó. Majd csinálok sebesség tesztet és megnézem mi a helyzet. illetve ahhoz régebben elkezdtem egy saját java alapú gui-t csinálni a saját igényeim szerint (pont sorozatokhoz, peak és loud normalizálási funkcióval). Lehet előkaparom majd. -
törölt tag
válasz
lev258 #80386 üzenetére
Na, felraktam offline az ubuntu 20.04.3 iso-t. Próbáltam a telepítőt nomodeset paraméterrel indítani, de felrakta az nvidia drivert is.
Kikapcsoltam az automatikus frissítés-t és adtam neki netet. Felraktam a synaptic-ot és megnéztem mi a helyzet. A libc6 már fent volt 9.2 verzióval. A libc6-dev letölthető, de csak a 9-es verzió. Szóval nem változott semmi.Aztán egy ötlettől vezérelve ránéztem a /etc/apt/sources.list bejegyzéseire.
Feltűnt, hogy hiányzik a focal-updates sor belőle. A sources ott volt a szokott módon kikommentezve, de a "deb http://hu.archive.ubuntu.com/ubuntu/ focal-updates main restricted" sor nem volt benne.
Beírtam, apt update, és láss csodát, letölthető lett a libc6-dev 9.2. Még pár motyót leszedett magával, de simán felment. Szóval ilyen megoldást találtam. Ez gondolom jó lehet, nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged