-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Igen, ez a jó megoldás dualboot-ra. Amúgy az se hülyeség, hogy amíg telepítesz, lehúzod a Windows-os SSD, és a BIOS bootmenüjét használod indításhoz. Így kb. 0 az esélye, hogy bármi szétbarmolja a másikat.
És azt is jól mondja a Kapitány, hogy virtuálgépen nézd meg, tetszik-e egyáltalán a cucc. Nyilván az nem fog kiderülni, hogy a hardveredhez jó-e, de ha helyből nem felel meg, akkor nem vettél feleslegesen SSD -
válasz
Sidorovich #105010 üzenetére
" Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza."
Ilyen meg van bármin. Windowson ugyanígy be lehet szívni. Tudnék mesélni 2020 óta az egyszer csak nem működő webkamerákról, hangkártyákról, kompletten megálló nyomtatási sorokról, eldobódó Bitlockerről...
Ajánlott HW-eket is lehet találni (pl. üzleti kategóriás gépeken szokott minden pöcc-röff menni). -
-
-
válasz
alak8 #104958 üzenetére
Várd meg, amíg kijön a megfelelő verzió.
sudo/testing,now 1.9.16p2-2 amd64 [telepítve, automatikus]
ez van a Debian Testing ágban, mire a release-re lemegy, az még idő. (1.9.17 lenne a javítás.)
Különben ez akkor gáz, ha bemászkálnak userek egy gépre, mert kintről nem fog tudni sudo-t indítani csak úgy. Tehát egy támadónak előbb be kell jutnia, vagy rávenni egy usert, hogy az exploitot tartalmazó bármit futtassa le.Elég gáz mondjuk, hogy 4 napja van kint a javítás, de már tele a sajtó bejelentéssel, ezzel azért illik ilyenkor várni.
-
válasz
tordaitibi #104953 üzenetére
Nem teljesen ugyanaz. Mindegyik összepakolja a saját kis csomagját, más dolgokat pakol bele kicsit a kernelbe, stb. Az alap ugyanaz.
És akkor ott van, hogy milyen scripteket írnak mellé, milyen csomagverziókat tesznek bele, hogyan paraméterezik esetleg a modulokat...
Próbálj ki egy saját kernelfordítást, látni fogod, mennyi opció van benne -
-
válasz
daninet #104937 üzenetére
Ja, akkor igen. Mondjuk éles cuccon rollingot használni mindenhogyan Jackass
(Sent from my Testing
)
@I02S3F : Amilyen szinten Windowshoz is értenek emberek... azt a tanulási folyamatot se csinálják végig, csak nyomogatja a legtöbb, aztán csinál valamit. Telefon dettó.De autók üzemeltetésénél is láthatsz hasonlókat.
@Bici : Az emberek nagy része nem akar megmozdulni se semmiért. WIndowst is csak azért "tudja" kezelni valamilyen szinten, mert 20 éve csak azt látja.
-
-
-
-
válasz
Sidorovich #104924 üzenetére
Én simán frissítem amikor eszembe jut a Debian Testinget, aminek ugye Testing mivoltából adódóan akármikor akármi baja lehet. Nem szokott.
Ubuntun jópár évente volt valami hiba, azt is akkor updateltem, amikor feldobta, hogy van mit. Kisebb, nagyobb, de abból meg LTS-t használtam, az normálisabban van összepakolva.
Viszont vagy 10 éve nincs dVGA-s gépem. Annak a driverei okozhatnak érdekes dolgokat.
Az upgrade sima dolog.
Rollback megoldható, de elég macera.
Backupot is jó tartani. -
-
-
-
válasz
Sidorovich #104904 üzenetére
Semmi, a Mintben valamit észrevettek, amit a többi nem.
Energiagazdálkodás, stb., fura dolgokat tud csinálni, amit macera felderíteni. Mondom, én ACPI hülyeségre is tipplenék.
GDM/sddm (milyen asztallal van a Mint? KDE?) is eltér, más verzió is lehet abból is. -
válasz
daninet #104898 üzenetére
Mentesz egy képet, vagy van keyboard map progi az ősidők óta, amin meg tudod nézni
(Pont Gnome-t linkeltem, de van KDE-re is)
-
válasz
Sidorovich #104888 üzenetére
Nvidia meg valami ACPI nyűg lesz szerintem. A journal nem olyan bőbeszédű, bár az az udev queue még lehet nyom.
Dmesg kimenetet is nézz egy ilyen után.
Meg ilyenkor azért van ezeknek community-je, meg Github-ja is gondolom, ahol lehetne issue-t nyitni erre. -
-
-
válasz
Sidorovich #104868 üzenetére
Igen, ezek még elég egzotikus dolgok + gyártók driveres hozzáállása :S
Egy Intel iGPU-val kb. nincs ilyen, hogy nincs kép akármikor. -
válasz
Rowon #104864 üzenetére
Fú, elég régi projekt 8-O
@Sidorovich : Így látatlanban semmi, be lehetne menni a gépre SSH-n, amikor nincs kép, és nézni egy
dmesg
kimenetet. Vagy csak úgy egyébként egydmesg
-et, hátha lesz benne valami infó.
Másik Nvidia driver.
ACPI dolgokat nézegetni,acpi-tools
,acpid
csomagot feltenni, ha nincs, ilyesmi. Ezekkel szokott gond lenni, ha energiagazdákodási gondok vannak. -
válasz
Edorn #104861 üzenetére
A ReactOS nem Linux. Az kb. a Windows újraírása. És hát erősen béta.
NFS kezelés megy akárhogyan is.
Szerintem Linux Mint, vagy Ubuntu. Ezek a leginkább felhasználóbarátabbak, leírások minden bokorban hozzájuk.
Első körben szerintem csinálj egy virtuális gépet (Hyper-V van a Windowsodban jó eséllyel, vagy Virtualbox, vagy Vmware Player) és úgy ismerkedj. Így nembarmolod szét a bootot. Ha minden elfogadhatónak tűnik, akkor mehet a dualboot.
-
-
-
válasz
fekete.puma #104842 üzenetére
Még mindig nem érted, amit mondok szerintem.
Arról volt szó, hogy ahol fontos az adat, oda veszünk újat. Ahova nem, oda használtat.
Ahol lényeges a sebesség, oda veszel erős HW-t. Ha valami megfelelő sebességet tud egy könnyebb OS-sel, akkor meg teszel rá azt, ahelyett, hogy rohannál új HW-t venni.Amúgy ja, ha nagyon muszáj lenne, akkor menne a fő gép is olcsó SSD-n, de jelenlegi gépnél nem volt muszáj.
A NAS-ban (akkor még külön NAS volt) a RAID5 is olyan volt, hogy az apróról összeszedett 250-320-500GB-ps winyók voltak alatta, a megbízható eladóktól vettek között csak 1-1 olyan volt, ami HDD Sentinellel lehetett resetelve...
"Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem..."
De, erről volt szó, csak sikerült elsiklanod felette"Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik."
Ez ott már régen a használtakra vonatkozott."A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék!"
Ezt teszem, kösziNem azért, mert érték, hanem mert nem volnék konzumidióta, hát, sry..
-
válasz
fekete.puma #104839 üzenetére
iPhone SE 2020-am van. 30 ezerért vettem törötten, és kicseréltem az akkut, meg a kijelzőt. (Anyámnak és sógornőmnek is csináltunk 1-1 darabot
) Ha szerinted ez nagyzolás...
Az SE 2020 azért lett, mert 2027-ig supportált, és könnyen szerelhető, kapni hozzá mindent olcsón.
Korábban volt egy 2016-os SE hasonló árban, meg pár Android cucc LineageOS-el, mind addig, amíg annak a supportja is le nem járt.
2000 óta van mobiltelefonom, egyet sem vettem még újonan."Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik?"
Az olcsó HASZNÁLT gagyi SSD.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...Meg amúgy javítok is ilyesmit, bár SSD nem túl jó aránnyal
A napi használósba, amin van érdemi adat, abba újat vettem. Meg erről van backup is. -
válasz
fekete.puma #104836 üzenetére
És te kidobálod a jó cipőidet? Én nem
-
válasz
fekete.puma #104834 üzenetére
Jó, de mi van, amikor tényleg szegény az ember? Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
És ha az ökolábnyom nem egy összetevőből áll, attól még nyugodtan tehet az ember valamit.
Szóval én a jelen idők szoftverfejlesztési igénytelenségét nem intézném el ennyivel.
-
válasz
fekete.puma #104831 üzenetére
"Mai korban nagyrészt már nem arra van igény, hogy minnél ócskább vassal, hogy lehet még ellenni."
Ja, ha van pénzed. Ha nincs, akkor pedig arra van igény, hogy ne kelljen új hardverre költeni.
Meg a *nix oprendszerek még abból az időből valók, amikor még az volt a jobb szoftver, ami hatékonyabban volt megírva.
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve. -
válasz
CPT.Pirk #104826 üzenetére
De villanykapcsoló, klíma, ablekemelő, stb. nem ugyanott van. Esetleg automata váltós, vagy elektromos, akkor meg már pedálból sincs meg mind
Mégsem szokott akkora rinya lenni, pedig az kicsit több kerül, mint egy számítógép
". Egy ideig kénytelen voltam Ubuntut használni Gnome-al egy céges projekt miatt, de egyszerűen nem volt jó élmény használni. "
Ja, a Unity nem is volt jó. Én 4 évig toltam céges gépet Linuxszal, amin Gnome volt az alapértelmezett, összeraktam használhatóra, teljesen jó volt.
Ez pont olyan, hogy ha eleget használod, akkor nem lesz vele gond, kialakítod a jó eljárásokat.Érintőre tényleg jó a Gnome (van mobile konfigja is), az erősebb x86 tabletemen az volt, amíg volt kijelzője... majd lesz megint
@Csixy : Próbálj rá egy Alpine-t, egy erősebb C2D-n szerintem Fhd is menne böngészőből (Lenovo T400-on biztos hogy ment pár éve még P8600-al, pedig aztán az laptop). Ha az Atom x5-8350 SBC-n megy, akkor ezen is menne.
Meg persze szokásos böngészős optimalizálások, ondemand governor. (Itt a végén a "Tuning" meg a "Finomhangolás" rész).
Helyben, vagy hálóról lejátszás meg nem kérdés, hogy vinnie kell a Fhd-t.
Feleség képét nyilvánosan kitenni azért bátor -
válasz
CPT.Pirk #104823 üzenetére
Na jó, de az egy
Nekem a Nyomity volt ilyen WTF
A mezei Gnome-t meg ld. korábban, szépen össze lehetett rakni normális felületnek.
"Nekem a meg lehet szokni résszel van bajom. Az én értelmezésemben az a nem jót jelenti."
Vagy csak nem neked való. Én elvagyok mind a kettővel, hiába korlátozottabb egy iOS.
Autók kezelőfelületében is vannak eltérések, mégis tudják az emberek vezetni a legtöbbet -
válasz
tordaitibi #104818 üzenetére
Nem értettelek félre. 2025 van, minimálisan illik tájékozottnak lenni (vagy érdemes). Ha valaki nem foglalkozik azzal, hogy mi van a világban, az az ő baja (ahogy írtam, több területen is). Lehetősége, ha már használ internet, van megtudni ezeket.
A főnököd csak hallott már olyat a baráti köréből, hogy egy-egy cég kibertámadás miatt pénzt vesztett. Laci meg ha gépet tud összerakni, akkor csak olvas ezt-azt.
@Cpt. Pirk : WTF
Nekem úgy tűnt, hogy mindenhol a Gnome az alapértelmezett.
A Gnome meg szerintem pont erre való, egy alapot kapsz, és kiegészítőzd magadnak
(Ja, meg normálisan működnek a hálózati megosztások)
Apple is csak megszokás kérdése, részemről a második iPhone-t nyúzom, tök lehet használni, csak meg kell szokni. Android felületben jobb, az iOS meg pl. optimailzáltságban, de amire én használom, arra mind a kettő jó.
-
-
válasz
tordaitibi #104812 üzenetére
Felőlem mindenki úgy csinál hülyeséget, ahogy akar. Lehet nem tisztában lenni a közélettel, lehet magasról tenni az elektromossággal kapcsolatos biztonságra, KRESZ betartása opcionális, lehet outdated cuccokról bankolni, felőlem. (Csak az némelyikből gyakrabban lesz komolyabb baja valakinek.)
Pont ezen a környéken ne lenne olyan a lakosság fele, hogy a szakembernek se hiszi el, ha mond valamit? Pláne érteni nem akarja, mi miért van?
Meg amikor hibát tapasztal a működésben, akkor kidobja a cuccot (szigorúan kuka mellé vagy a kommunálisba), és rinyál hogy nincs pénze, de vesz újat.
Felőlem...Nem foglalkozok már ezekkel.
-
válasz
fekete.puma #104804 üzenetére
Használtan?
A legolcsóbb megfelelő. Mondom, attól függ, hova kell. Tarcsigépbe, USB-ről futó Debian alá mi a francnak vegyek 15k-ért egy SSD?
De még a NAS/hostban is egy 32GB SATA SSD van, arról megy a rendszer, teljesen elég.
Pár éve még egy 16GB-os SATA SSD-s tarcsigépem volt (T400, aztán T410, Debian, aztán Alpine elfért rajta, adat meg úgysem azon volt.)@ubyegon2 : " gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! "
Nem erről az esetről beszéltem. Ha valaki hülyeséget csinál, az az ő baja...(De ha az Intenso SSD-idet nem tudod hova tenni, akkor jöhet ide
)
-
válasz
ubyegon2 #104802 üzenetére
"De itt a sebesség szóba se kerül, itt a megbízhatóság a lényeg! "
Akkor olyan helyre, ahol nem kritikus a megbízhatóság. Pl. itthon van jópár olyan gépem, amiért nem kár, abba mehet akármi, csak olcsó legyen.
Ahol fontos az adat, oda normális SSD-t vettem, újat (a napi használatú T480), a NAS/virtuálhostban a két winyó használt, de az ZFS tükör, a homeszerverben nem annyira fontos, de abban is normálisabb van, csak régebbi."Olcsó volt, mondta az ember, nem baj, neki kell. "
Innentől ez így korrekt. Én is eladom a hibás dolgokat, csak megfelelő áron, meg ha látom, hogy nem érti, mit vesz, akkor nem kapja meg. -
válasz
ubyegon2 #104798 üzenetére
"Egy nagyszerű Intenso SSD-t meg hová érdemes felrakni?"
Sok helyre elfogy az, ahol nem kritikus a sebesség, ott örülnek neki. Nyilván nem abból fogsz meggazdagodni.@Dißnäëß : Ennyire nem mennék bele - persze, hogy szar a pool, mindent be lehetne állítani + még pár kvadrága eszköz dobna rajta, de ennyi pénzt felesleges beletolni
Amúgy nálam csak egy mirror van, nem sok lemezes RAID.
-
válasz
fekete.puma #104787 üzenetére
Amúgy tök mindegy, megnézi-e. Ő baja. Gyűjti, amikor kell, kikeresi, ami kell. Többi elfér. Csak ne nekem jöjjön sírni amikor csak egy helyen volt meg
Szóval csináljon mentést valahova, az a lényeg.
ON
Amúgy egy ZFS mirror elé mennyire lenne érdemes betenni egy cache winyót? Meg mekkorát? 2x4TB a tükör, és elé 500 vagy 1TB mennyire lenne értelmes? Hirtelen megállások ellen védene-e, vagy sebességet hozhatna-e? Mert amúgy most is elég gyors, 32GB RAM-ból 4GB van lefoglalva cache-nek, virtuálgépek általában elég jól mennek. -
válasz
Dißnäëß #104763 üzenetére
Ja, ehhez akartam még mondani, hogy backupot rendszeresen meg kell nézni, úgy lehet elkerülni a "meghalt a backup eszköz pont akkor amikor az éles" problémát. Amikor egy oflline eszközön tárolod, akkor remek alkalom, amikor a mentett cuccot frissíted, és látod, hogy működik-e a winyó.
@ubyegon2 : Ennyi.
-
válasz
Dißnäëß #104771 üzenetére
Nemtom, nálam ezer éve nem halt meg winyó. Utoljára a RAID5 tömbömben a kétes helyről vett 320GB-osok döglöttek.
@Tordaitibi : A HDD nem döglik random, álltában. Ezek tök jó kiragadott esetek, de mellé tudnék mondani még csomót, amikor mindenféle abuzálás ellenére sem lett baja. "WD Green" az takarhat egy rakat kivitelt
Pl. nekem volt olyan CD-m, DVD-m, nem kevés, ami pár év után olvashatatlan volt. Hivatalosan 50 évet ki kéne bírnia.
-
válasz
tordaitibi #104767 üzenetére
Ennyi.
Melóhelyen se nagyon döglöttek ezek. Nekem egy WD Green 3TB van külső házban (valamikor CD meghajtó ház volt, saját tápja van beépítve...).
@Cpt. Pirk : A backup megléte pont egy kezdőnek lehet fontos, még ha nem is RAID tömböt backupol -
válasz
Dißnäëß #104765 üzenetére
Létezik a RAID tömbben több diszk halál, és ha nem is jelentkezik, jobb elkerülni. Nem véletlen, hogy szerveres környezetben is must have a backup, pedig ott aztán nem kell, hogy téma legyen egy diszk azonnali cseréje, már ha nincs helyből hot spare. Ami csak egy példányban van meg, az veszélyben van.
"Majd írd már meg, mi lett az egymásutáni clear & scrub indítás-leállás dologgal"
Semmi, ez egy kb. egy éve sztori, azóta így van. -
válasz
Dißnäëß #104763 üzenetére
Nyilván akkor van backupod, ha vissza is tudod állítani.
Az egy szem külső HDD-s backup nem csodaszer, hanem egy szükséges és elfogadható minimum. (Otthoni környezetben.) Ha nincs semmid, az sokkal nagyobb veszély, mint ha van egy külső winyón egy mentésed. Azért egy olyan winya, amit alig használsz, kisebb eséllyel durran el.
Raid5 -ben nekem nem volt olyan, hogy winyócsere közben megállt volna még egy; mondjuk nem is ugyanolyan diszkekből kell összerakni
-
válasz
Dißnäëß #104761 üzenetére
Miért kéne kettő? Backup, nem éles.
Zpool clear eltünteti a következő rebootig, ez meg nem megy folyamatosan. A scrub nem tud vele mit kezdeni, mert ugyanaz a hiba van a két eszközön.
root@a8host:~# zpool status -v
pool: naspool
state: DEGRADED
status: One or more devices has experienced an error resulting in data
corruption. Applications may be affected.
action: Restore the file in question if possible. Otherwise restore the
entire pool from backup.
see: https://openzfs.github.io/openzfs-docs/msg/ZFS-8000-8A
scan: scrub repaired 0B in 05:16:36 with 23 errors on Mon Jun 23 01:34:10 2025
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
naspool DEGRADED 0 0 0
mirror-0 DEGRADED 0 0 0
wwn-0x5000c500c5973297 DEGRADED 0 0 36 too many errors
wwn-0x50014ee213e9cd11 ONLINE 0 0 36
errors: Permanent errors have been detected in the following files:
naspool/store:<0x289f82>
naspool/store:<0x289f85>
naspool/store:<0x289ebe>
naspool/store:<0x289eca>
naspool/store:<0x289dd6>
naspool/store:<0x289ee5>
naspool/store:<0x289ee8>
naspool/store:<0x289deb>
naspool/store:<0x289dee>
root@a8host:~#
-
válasz
Dißnäëß #104759 üzenetére
"Egyszerűen semmi értelme egy több lemezes ZFS exportált poolt kitenni a polcra,"
Nincs hát. Elég az adatokat lementeni egy darab külső USB-re, vagy ha van másik géped, akkor arraAnnak már nem kell redundásnak lennie.
Nekem itt a ZFS nem egészen úszta meg, hogy egyszerre esett le a két winyó alól a táp. Azóta van 36 adathibám, amivel nem tud mit kezdeni. Törölt file-ok, de mindig degraded-ként jön fel a pool.
A villámban meg nem kell hinni ahhoz, hogy adatot vessz (az adatvesztésben sem)
És más miatt is elmehetnek az adataid. Nem véletlenül alakult ki az, hogy a redundáns tárolás nem backup.
-
-
válasz
Dißnäëß #104755 üzenetére
S ha nem VB alól, hanem Vmware Player vagy Hyper-V?
Meg hát backup. Amúgy is kell lennie backupodnak, ha értékes adat"FreeBSD régóta mocorogtat. Filózok, miben adna többet a Debilnél. "
Nem feltétlen ad többet, viszont ha van olyan HW, ami azzal jobban működik, akkor igencsak opció. Nekem több olyan gépem is van, amin Alpine döcög úgy-ahogy, azokra megváltás lenne, ha jól működik rajta. -
válasz
Dißnäëß #104752 üzenetére
Ért
Virtuális Linux, annak odaadni azt a 4 diszket, az már fel tudja csatolniDe előtte csinálnék backupot
Kell szívás -> én inkább akkor szoktam ilyeneket, ha az valamire jó lesz
Most kezdtem gondolkodni FreeBSD-n mint Alpine alternatíva, ha a tabletemen kezeli a touch-ot, akkor jó lehet.
-
-
-
válasz
ubyegon2 #104743 üzenetére
Secure boot kompatibilis a Mint is, meg minden is, van signed bootloader, az nem gáz. Maga a SB az érdekes, hogy lehet-e vele több OS-t bootolni?
Ugye az egész lényege, hogy a teljes betöltési lánc, BIOS-szal kezdve a kernelig, legyen aláírt. Ezeket a kulcsokat fel kell venni a SB-ba, így tudja, hogy azt bootolja, ami már hitelesítve lett, és nem ül be senki a boot folyamatba. -
válasz
tordaitibi #104741 üzenetére
Linuxon feloldható, azt tudom, az Ubuntu látja a BL partíciókat. Amúgy partíciót is lehet vele titkosítani
Viszont a kulcsot bemásolgatni minden mount esetén, az macera lesz -
válasz
tordaitibi #104738 üzenetére
Eszerint megy, de nekem ez meredek. Secure boot nyomogatása elég könnyen Windows újratelepítéshez szokott vezetni.
-
-
-
válasz
tordaitibi #104724 üzenetére
Így van. Ez volt az, ami miatt kell neki a 8. genes proci meg a TPM2.0.
Sajnos ezt nem lehet a userre bízni :S@Bici : A Steam OS nem Wine-n futtatja, ha minden igaz, a Valve-nak van saját platformja
-
-
válasz
urandom0 #104715 üzenetére
Ez nálunk gyakori volt, tetézve azza, hogy a signage rendszer szállítója FAT32-t gondolt egy olyan eszközre Linux alá, amin nincs power gomb, de kezelőszervek
Rendszeres volt, hogy akár csak a SD-t kellett újraírni, vagy olvasható maradt, de nem bootolt róla a Pi, és nem is lehetett már rá írni, mert azonnal dobta el magát
-
-
válasz
IstvánLászló #104702 üzenetére
A kérdés inkább az, hogy az i686 dolgokat le lehet-e majd futtatni valahogyan? Mert csomó mindenből nincs 64 bites szerintem.
-
-
válasz
ubyegon2 #104685 üzenetére
"Megpróbáltam recovery módban indítani, de ugyanúgy xserver unable hibát írt és"
Akkor ott valami nem jó, a recovery nem indít X-et...@urandom0 : SD halál gyakori. Gyakoribb, mint a Pi-é. (Üzemeltettünk rakás Pi-t előző melóhelyen, és 40 fokban is simán mentek, a SD viszont pár hetente adta meg magát random valamelyikben. Pár tíz darab volt.)
-
-
válasz
CPT.Pirk #104669 üzenetére
Ért. Én úgy emlékszem, hogy leszedett valamit leállás közben is. De ha lehet menet közben, akkor szerintem úgy jobb. Sokan nem indítják újra a gépet, ha nem muszáj.
@ubyegon2 : Hát most az aktuális Testingnek nem csináltak külön Grub hátteret
Az se mindegy, mi van a /etc/apt/sources.list-ben.
deb http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmware
deb-src http://security.debian.org/debian-security testing-security main non-free-firmwareMég a régi formátumban
-
válasz
tordaitibi #104634 üzenetére
Igen. És ha pl. laptop, akkor nem tudod elrakni amíg updatel. Vagy ha lejárt a policyben meghatározott idő, akkor mindenképpen úgy áll le, hogy updatel.
"Linuxon ilyet sose láttam, az mindig indításnál frissül."
Nem tudom, nekem az Unattended leállítás ÉS indítás közben, de az se jó, ha bármelyik közben, mert mindig akkor fog, amikor sietsz. Egyedül a KDE-ben van normális updater, amiszépen futás közben feltesz mindent. (Vagy ha van ilyen Gnome, XFCE-re, akkor jöhet. Anyámnak pl. írtam update scriptet, az indulás után 5 perccel a háttérben lefut.@Dißnäëß :
"Mert a VM-eket, vagy egyéb "játszós" Debianokat csak minimálba felteszem gyorsba, aztán annyi. "
Azt én is. Nyilván a célnak megfelelően beállítom.
" Nem akarom őket bántani, de vagy fiatalabb dzsenzík, vagy elfáradt veteránok, stimm ? "
Így van, és pl. IT szakemberek isAzaz, IT-ban dolgozó szakmunkások, inkább.
@Sh4d0w : WTF, ez melyik és min? Mert Debianon nem nyögi.
@Cpt. Pirk : Erről mesélj, mert nekem soha nem csinálta a háttérben, csak indulás/leállás közben.
@ubyegon2 : Akkor lesz stable, amikor "megfagyasztják" a csomagállapotot. Meg különben minden Linuxon a verzió egy bizonyos csomagállapot
@fekete.puma: Redhat alapú a Fedora desktopon. Meg én pár munkahellyel ezelőtt használtam rendes Redhat desktopot is. Egész jó volt.
-
válasz
sh4d0w #104628 üzenetére
Unattended nem tudom, nekem teljesen felesleges - olyasmire gondolok, ami futás közben képes lenyomni az updatelést. Windowson is az egyik legidegesítőbb dolog a leállás közbeni update...
Amúgy ja, driver fronton a non-free csomagok beépítése óta javult a helyzet, de ez még mindig nem olyan felhasználóbarát, mint egy Ubi.
Nyomtatóm nekem sincs, de előző munkahelyen pont láttam Ubis nyomtatást, meg néha javítok nyomtatót, és azt tesztelni kell... Alpine-on pl. nem is jöttem rá, mitől nyomtat egy HP.
@cigam : https://askubuntu.com/questions/445487/what-debian-version-are-the-different-ubuntu-versions-based-on
Az Ubuntu úgy nevezi magát stabilnak, ahogyan akarja (az arra vonatkozik, hogy az az Ubuntu kiadás micsoda), függetlenül attól, melyik ágból épül.@Dißnäëß : Az LTS-ek használhatóak. Párszor próbáltam régebben simát, de bughalmaz volt.
"De egy kicsit is IT-s cimbinek szó nélkül merném ajánlani, hogy tanuljon ezen. "
Én nem, mert az első problémánál fel szokták adniMondjuk akiket én ismerek, azok máson sem nyomoznak, ha 10 percnél tovább tart valaminek a kitúrása.
DVD-m néha nekem is van letöltve, de nagyon nem mindenből; alap az, hogy PXE boot, netinstall, vagy még az sem, mert elég sok mindent lehet közvetlenül az installerel bootolni netről
Le se kell tölteni semmit.
És igen, pár év szokás után pár parancs a belakás (én azért 1-2 napot el szoktam lenni friss rendszernél, bár saját gépet nagyon ritkán telepítek újra, mert minek? ami rázósabb, az virtuálon megy, az addig létezik, amíg kell), de újoncként nagyon nem.
-
válasz
Dißnäëß #104613 üzenetére
és @sh4d0w : Amik Ubiban alapból vannak, azt Debilen kézzel kell felhackelni. Az összes ACPI cucc, videodriverek, firmwarek, minden. Sok-sok kézi konfig. Nincs autoupdate. Fapad. Persze sokkal kevesebb erőforrást kér, és nem bloat, de egy kezdőnek nem adnám oda.
És pl. pont egy videodriverezés kapcsán szokott előjönni, hogy fúj szar a Linux, mert azt hiszi, hogy le kell tölteni, Ubuntuban meg ott van a szoftverkezelőben, és felmegy.
Bedugsz egy nyomtatót, Ubuntun feljön egy ablak, hogy akkor itt egy nyomi, telepítsük? És működik.BTW hardverigény; azonos hardveren Ubuntun FullHD videó böngészőben : szaggat. Debianon elmegy, de 100% CPU használat, Alpine meg 60-70% procival...
A Mintet kevésbé ismerem, mert Ubuntut azért 23 végéig használtam, de a Mint is hasonlóan jónak tűnik. Ami még durván jól összerakott, az a KDE Neon, de amikor próbáltam, hát borzalom bugos volt.
@Cigam : Ubuntu, és ami abból van, az mind Testing
LMDE-t nem tudom.
@Pöttön : /etc/samba/smb.conf a barátod
Abban van a Samba konfig, abba kellenek ezek.
Nekem kb. ennyi van benne (végére odarakva) :[cuccokz]
comment = cuccokz
path = /store
browseable = yes
read only = no
guest ok = no
És így a saját useremmel (aminek van joga a /store-ra) bejutok, más meg nem jut be.
Pedig létezik szerintem GUI-s Samba konfigoló is, de nem találok :S -
-
válasz
Dißnäëß #104605 üzenetére
Ami minden disztrón ugyanolyan, ahhoz ja, mindegy, min fut.
"A VM-ek erre valók.
"
JajaBTW bármilyen is legyen a kezdő, érdeklődés nélkül nem sokra fog jutni, az biztos. ÉS semmi mással sem.
@tordaitibi : "Hány 100millió teljesen tudatlan használ okostelefont?
ami egy linux-származék."'
És tegyük hozzá azt is, hogy milyen szinten. Ugyanolyan borzalmasan, mint Windowst."Ha viszont ez nem megy akkor zárjon be a bolt,
R.I.P linux-desktop, élt x évet, béke poraira. "
De megy, ha nem valami cryptic disztrót akar az ember elsőnek... -
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
"ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak.."
Aha, mert ha 10 éve Windowst használ, akkor benne van 10 év tanulás, csak az nem tűnik fel. Meg azt hiszik, hogy értenek hozzá, aztán elég könnyen meg lehet fogni a legtöbbeket, szakembereket is. (Ott kezdve, hogy hibakeresés.)A világon nincs olyan OS, amit tanulás, megértés nélkül lehetne használni. Meg más dolgok se.
-
válasz
Dißnäëß #104595 üzenetére
A legtöbben nem tanulni akarnak, hanem csak használni. Arra meg jobbak a nagyobb disztrók.
Meg a hopperkedés is olyan, hogy okos ember más kárán tanul. Nem azon a gépen kell próbálgatni, amit napi használatban tartasz, oda már olyat kell feltenni, amit tudsz, hogy jó. Szóval bármi egyéb fizikain vagy virtuálison kell megnézni, hogy megfelel-e valami.Nekem is sok év Ubuntu után lett Debian az élesen, de addigra már töb más gépen is volt, ismertem.
-
-
-
válasz
Rowon #104575 üzenetére
Nem is _kell_ frissíteni. Ubuntu KDE-n lehet állítani a gyakoriságot. Itt a Debianokon nincs beállítva semmi, amikor eszembe jut, nyomok egy updatet.
Nekem azért Debian Testing van, mert bugosabb, de nem verziós, tehát nem kell vele foglalkozni, hogy mikor jár le, meg van-e elég hely. Bármikor elnyomsz egy updatet, jön a legfrissebb. -
-
-
-
-
-
-
válasz
.-..-. #104545 üzenetére
Nem GPU, a Chrome ezzel az izével. FF meg pöcc-röff ment.
@Rowon : Amit az előbb írtam
Ezt lehet regisztrálós normál felhőként is, nem csak otthon futtatva.@104550 : Aztán indítasz valamilyen feldolgozóprogit, vagy csak egy Chrome-t, és...
A RAM meg a proci azért van, hogy az a cucc használja, amivel értelmes dolgot csinálsz. Az OS azért van, hogy valami működtesse az előbbit... -
válasz
tordaitibi #104536 üzenetére
Az Egde Chrome
Annyira, hogy ugyanazok a kiegészítők jók hozzá.
Nekem Chromium lenne, de mivel az nem volt hajlandó GPU-n lejátszani videót, mentem FF-ra. És hát ja, adatvédelem azért itt valamennyire van, legalábbis alapszinten nem szolgáltatok a Google-nek"Vagyis lehet a kínai meg Redmond is ugyanannyit monitoroz és kémkedik mint a Firefox vagy bármelyik társa."
Nem. Meg hát uBlock, Ghostery erre való.@Petya XT : Nextcloud pl., jól integrált Linuxon, és akár otthon is futtathatod a szervert, ha van min.
-
válasz
csixy #104529 üzenetére
Ez is egy módszer
Én letöltöm az ISO-t a home szerverre, és már lehet is bebootolni. Kézzel, vagy menüből.
Itthonon kívül meg nem szokott kelleni telepíteni, de vihetek akár iPXE-s cuccot (mert hát pl. egy Debian vagy Ubuntu simán települ mezei netről is, az itthoni is ezt csinálja, ha PXE-ről települ, és akkor mindig a latest jön le), vagy pendrive, ha kell. Nyilván van, csak egy átlagos telepítéshez nem kell semmi.
" Nem kell PXE, sem virtual gép, csak egy bootolható gép torzó."
Ezek nem függnek össze. PXE-ről a legtöbb dolog tud bootolni.BTW nem tudom, a Ventoy hogy működik, de USB-s Debiant (tehát nem live, hanem USB-ről futó) meg lehet oldani úgy, hogy MBR és UEFI is megy ugyanarról a cuccról. Mondjuk macera, de utána akármin megy
"Feltalálhatnák már a 2in1 USB meghatót ami egybeépített USB hub és két pendráv"
Sztem multi kártyaolvasó lesz azLegalábbis mintha külön eszköznek látszana
(De szerverekben láttam már dual SD kártyás OS tárhelyet, az is megfelelne neked. Viszont az IDSDM PCIe-s...)
-
válasz
fekete.puma #104526 üzenetére
Sztem simán, de én pont nem
@ubyegon2 :
Persze, mindenkinek más az egyszerűbb.
Amúgy ja, itt is vannak USB-s dolgok, de azok máshoz (gépet tesztelni, stb). Ahol lehet, nem pendrive-ról telepítek, hanem PXE-ről. A pendrive mindig eltűnik, nem az van rajta, ami éppen kéne, stb. Ugyanez igaz, hogy plusz háttértár is vagy van, vagy nincs (most éppen van, de azon se az lenne soha, aminek kéne
)
-
-
-
válasz
fekete.puma #104514 üzenetére
Aszongy'a virsh list --all
Azonosító Név Állapot
----------------------------------------------
- aixtest leállt
- android_studio leállt
- archlinux-arm leállt
- debian_test leállt
- debiantesting_client leállt
- fedora36 leállt
- freebsd14.0 leállt
- KDE_video_editor leállt
- macOS leállt
- openvms leállt
- reactos leállt
- retrogép leállt
- rhel9.5 leállt
- special_debian leállt
- UEFI_PXE_TEST leállt
- UEFI_SECBOOT_PXE_TEST leállt
- win10 leállt
- win11 leállt
- win11-2 leállt
- winxp leálltBeszédes nevek
30 régebben volt. Asszony 28-as Fedoráját szerencsére már le lehetett törölni.
Dobok majd egy Redox-ot is mellé, ilyesmi.
Ki kéne szórni a WIn10-et is, de az is jó még rázós dolgok próbálgatására, pl. ami vírusgyanús, ilyesmi.
A KDE video editor pl. egy KDE-s Debian, amin KDEenlive-el lehet videovágni, mert nem akartam a Gnome-os lapost összeszemetelni a KDE libjeivel, ott meg elfér.
Néha szokott lenni pár Alpine és/vagy Android-x86 gép is, amíg kiderítem, hogy utóbbi még mindig használhatatlanA VMS meg az AIX elég nehezen lenne pl. futtatható fizikai x86-on, meg az ARM-os Arch is
"Vagy a másik munkaterületen ott fut a windows ha kell és nem kell ki-be jelentkezni, csak váltani."
Akár, de én inkább csak akkor kapcsolom be, ha kell. Annyira nem erős az a gép, pár VM elfuthat egymás mellett, de jellemzőbb, hogy minden oda van neki adva, és egyszerre egy megy. Mondjuk a két tesztelős Debian van, hogy egyszerre fut. -
-
-
-
Határeset, de valaki tudja esetleg, hogy Android x86 alatt mitől tud eltűnni az OS partíció?
Illetve hogyan lehet GRUB-ot újrarakni? Mert grub-install nincs, efibootmgr nem működik, mert nem lehet felhúzni az EFI változókat filerendszerként.
Kajak feltelepíted, elteszed az eszközt, majd pár nap múlva bekapcsolva nem indul. Telepítőről bootolni a telepített rendszert, és jé, csak egy EFI partíció van.
Live Linux, testdisk, az vissza tudta állítani az OS partíciót, de az EFI entry nem nő visszaÉs ebből kiadtak már több verziót
-
-
Van 1db Alpine-om, ami minden rebootnál (tehát normál boot esetén nem) megáll vagy 5 percre (a default timeoutra) az udev settle-n. Mindegy, mit adok timeoutnak, mindegy, hogy honnan (Grub-ból vagy a service scriptben paraméternek), mindenképpen. De ha elveszem a tápot, szépen bootol.
Ezzel valaki tudott már valamit kezdeni?
Mert ez a "Waiting for uevents to be processed" ezer helyen megtalálható, csak egyik sem alkalmazható erre az Alpine-ra.
Illetve boot után az 1-es konzolon látom, hogy keres egy /dev/ttyS0-t, de ilyen nincs sehol megadva neki... se Grub, se sehol
(Simán okozhatja az udev hülyeségét is...)
-
-
-
válasz
Balerik #104441 üzenetére
Nem baj, csak fura volt, hogy miért kérdezed
@sh4d0w : Hm, köszi.Changelogot is követi?
6.12.33 kernel van most a tesztdarabon, ezen a 3.19-es és 3.20-as Alpine nem fagyott, a 3.21-es viszont igen.
Semmi látható para. Se dmesg-ben, se sehol semmi, egyszer csak megáll. Random időközönként. -
-
válasz
Warton #104432 üzenetére
Mivel több fogyasztó lesz, persze. Kérdés, mennyivel, meg mennyire áll le a winyó, ha nem használod.
Én azért nem szerettem a winyós gépeket, mert érzékeny, és nem szerettem vinni.ON
6.6-6.12 kernel között valahol történt valami. Két SBC-m van, az Alpine Edge és 3.22 (az az aktuális kiadás) mind a kettőn össze-vissza fagy, a 3.19 nem.
A hasonló, de nem pont ugyanolyan procis tabletemen meg vígan elvan az Edge.
Tud valaki valami változásról a kernelben, ami ilyet okozott?@Balerik : Talán itt vagy itt
Esetleg Hiren's Bootcd, Partition Find and mount, de nem tudom, az ismeri-e az Ext4. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Óvodások homokozója
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest