- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Monitor hiba topik
Aktív témák
-
dabadab
titán
Den, kerlek, ne akarjuk osszekeverni a dolgokat.
1. Ha bemegyek a boltba, es a zsebembe teszem a CD-t, az lopas.
2. Ha letoltom a netrol es meghallgatom, az jogosult felhasznalas.
3. Ha letoltom a netrol, kiirom CD-re es elkezdem arulni, az szerzoi jog sertes.
Ezek kozul az elso buncselekmeny/szabalysertes (elvisz a rendor), a masodik legalis (nem tortenik semmi), a harmadik pedig jogsertes (beperel a jogtulajdonos).
Ez a torvenyi oldala.
Moralis szempontbol az elso es az utolso tiszta ugy, a kozepso meg egy eros ''attol fugg''.
Az a problema, hogy a tarsadalmunknak meg egy kicsit birkoznia kell a mai poszt-Gutenberg vilaggal: mig regen a media eloallitasa nehezkes volt es az ill annak disztribucioja kepviselte az mu ertekenek tulnyomo reszet (eloallitas, szallitas, raktarozas, kiado/nagyker/kisker arresek, miegyeb) addig a jelenkorban barki lehet kiado (eleg, ha felrak egy kazaa, v ami eppen divatos) es a media meg szinte ingyen van, igy aztan az egesz meglevo struktura borul, es ki kell talalni vmi ujat (mint ahogy annak idejen kitalaltak a szerzoi jogot).
Ebben a kornyezetben en erosen kontraproduktivnak erzem azt, hogy ragaszkodunk ahhoz, hogy ket generacioval regebbi fogalmakat eroltetunk a kontemporalis jelensegekre.
Uff :) -
jerry311
nagyúr
Igen, a szavaknak megvan a jelentése, amit józan paraszti ésszel gondol az ember.
Viszont ha a törvényi szabályozásokat nézzük akkor ott már nem az számít amit gondol az ember, hanem ami oda van írva éa ami a törvény magyarázatában olvasható.
Ha átgondoljuk akkor sokan lopják a zenét a letöltéssel, ha törvényileg nézzük akkor nem. -
dabadab
titán
Egy CD-n konkretan 214 Ft jogdij van, mar ami a szerzot illeti, az eloadoknak kb hasonlo nagysagrendu penz jut (marmint az egesz bandanak egyutt).
Szoval nem azok miatt draga a CD, akik a zenet csinaljak.
Lopasrol meg termeszetesen szo sincs, max szerzoi (es szomszedos) jogok megserteserol (zenek/filmek letoltesenel meg arrol se), ami legjobb tudomasom szerint csak a ptk hataskorebe tartozik. -
KSanya
tag
valóban ''kicsit'' pongyolán fogalmaztam. De a lényeg az, hogy szerintem nem korrekt, hogy annyira védi a jog a szerzőt, hogy többször kell ugyanazért jogdíjat fizetni.
Nem azt akarom mondani, hogy ha van egy 30 éves bakelitem, akkor ugyanazt 200Ft-ért vehessem meg cd-n, csak mondjuk korrekt hozzáállás lenne egy kedvezményes csere.
Nem tudom mennyi a jogdíj egy műsoros cd-n, de ha már 1000-2000 Ft kedvezményt adnának az 4000-5000 forintos cd-ből, akkor elgondolkoznék azon, hogy megveszem, ahelyett, hogy letöltsem... -
sky77
aktív tag
Persz,e én is vettem már CD-t, otthon kibontottam, és akkor láttam, hogy van rajta egy karc és ugrik az egyik szám. Visszavittem, szó nélkül kicserélték. De olyan ez, mint a garancia. Viszed magaddal a blokkot, és minden rendben (persze nem tudom mennyi ideig, gondolom ez az üzlet jóindulatán is működik, de lehet hogy utána kéne nézni, hogy hivatalosan ez hogy is néz ki).
[Szerkesztve] -
sky77
aktív tag
Ld. Napster. Ha jól tudom, fizetős. Kényszermegállapodás, de ez is lehet egy járható út. A program készítőit ill. forgalmazóját pedig meg lehet találni. Ha pedig használod és tényleg terjesztő vagy... nincs mese, a törvény mindenkire érvényes kell hogy legyen. És mint tudjuk tökéletes törvény nem létezik, meg kell találni a legkevésbé rossz megoldást.
Amúgy engem tényleg zavarna, ha mondjuk letöltök egy ingyenes zenét valami olyan oldalról, ami hivatalosnak látszik, aztán kiderül hogy üldözendő bűnöző vagyok, mert illegális, csak épp nem tudtam róla.
Ott van pl. a Bahia (moderáld ki, ha nem írhatom ide), ami legálisan tesz fel zenéken, promóciós célzattal, mégis volt egy-két olyan szám, aminek a szerzője aztán jelentkezett, hogy nem ő, hanem egy olyan személy egyezett bele a felrakásába, akinek nem volt hozzá joga. Akkor most ha én letöltöttem azt a számot akkor bűnöző vagyok?
Az illegális honlapokról pedig: a szolgáltatón keresztül csak meg lehet mondani, hogy ki hozta létre. Kellő körültekintéssel kel üzemeltetni.
Apropó! Megvan az IP címem?
[Szerkesztve]
Aktív témák
- Autós topik
- Renault, Dacia topik
- Nők, nőügyek (18+)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- NBA és kosárlabda topic
- PlayStation 3
- További aktív témák...
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 7800 XT 16GB GDDR6 +Új 16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA
- AKCIÓ!!! DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F + Új RTX 5060 Ti + Új 16-32GB DDR5! GARANCIA/SZÁMLA!
- Razer Book 13 4K+ TOUCH I7 eladó
- HP 2x8 Gb DDR4 2666 Mhz RAM
- Félgép eladó/ Intel i9 9900 / Asus Prime Z390-A / 64GB DDR4 / 500GB Samsung 980 /
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP szerverek áron alul
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest