Hirdetés
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Philips LCD és LED TV-k
Aktív témák
-
golyani
őstag
hát az elektronyikai bótokba max 10 forint 1 db.én úgy csináltam hogy bekötöttem az ellenállást a kapcsoló után és aztán kötöttem párhuzamba rá a LEDeket.
-
mg105
senior tag
ilyen ellenállásokat hol lehet venni?
-
mr_ricsi
veterán
''Tudná valaki ecsetelni az előnyöket ill hátrányokat a két mo esetén?''
A párhuzamosnak az a legnagyobb előnye, hogy a másik nem működik! :)
Ugyanis a kék LEDeknek 4-4,1V a nyitófeszültségük, azaz 4 darabhoz 16,xV kellene. (12V-ról soros ellenállás nélkül is csak igen haloványan pinnyognának.)
Én inkább a kettőt-kettőt sorba, és a dupla LEDek párhuzamos kapcsolását ajánlanám. (1 db 100ohm/0,25W-os ellenállás kell sorosan.) -
Esmein
nagyúr
12 volt, sorban ellenállással, ebből jön 4 db led párhuzamban aztán jön a föld sorban.
-
Esmein
nagyúr
Én is mindig össze vissza keverem a pólusokat, ahogy egyszerű megjegyezni szerintem :
a lednek van 2 lába, az egyik kicsivel hosszabb mint a másik. Azért hosszabb, hogyha meghajlítod, odaérjen a 4.5V-os zsebtelep rövidebbik kivezetéséhez és azokra meg rá szokott írva lenni a polaritás. Ja és azzal szokták tesztelni a boltban is, szal nem vágja haza. -
Horbal
őstag
Ha sorba kötöd a ledet akkor 1 db ellenállás is elég, persze némi fényerő csökkenés az lesz (a nyitófesz miatt), ha párhuzamosan kötöd, akkor mindre kell ellenállás, egyforma fényerővel fognak világítani, a 8-at én 2x 4 es csoportba kötném. 1xelenállás, 4x led sorba, ez az egész 2x...
-
Gergello
addikt
hosszabbik lába
-
mg105
senior tag
minek törölni? ha van valakinek ilyen problémája, legalább nem nyit új topicot. (remélem)
-
cwa
csendes tag
Köszi! Anód, katód-cucctól már világos! :C A Topicot kéretik törölni, köszönöm!
-
mg105
senior tag
''Általában az egyik lába rövidebb mint a másik. Ez nem ok nélkül van így. Mivel egyenárammal -telep- fogunk dolgozni ezért az áramnak egy jól meghatározott iránya van. Az elektronok az egyik polus -saru- tól folynak a másik felé. Honnan hová? Mos nem árulom el, ezt már valószinû az iskolában tanultad, vagy ha még nem akkor biztosan fogod. A lényeg, a diódákon a fõ a meghatározó áramirány. A LED dióda is csak a nyitó irányú áram hatására vezet , világít. Záró irányban nem világít és vezetése is elhanyagolható. A rövidebb lába a KATÓD , a hosszab az ANÓD. A hosszab lábat a plusz , a rövidebbet a mínusz ponttal kell kapcsolatba hozni. A LED az átfolyó áram hatására világít, az elektronok fényt gerjesztenek, amely kilép a félvezetõ kristályból. Errõl részletesebben olvashatsz az RT 2002 évkönyvében.''
forrás: [L]http://www.elektrolight.hu/alapozo/ledlamp.htm[/L]
[Szerkesztve] -
btotyi
tag
Az a pozitív (az anódja) lába. De ha alulról a lábak felől megnézed az egyik oldalon egy kicsit le van csapva az oldala. Az a negatív pólusa (katód). Így ha lecsíped a lábait is meg tudod állapítani a bekötését. Ne felejts el áramkorlátozó ellenállást sorbakötni vele mert különben nagyon rövid ideig világít :DD Ha véletlenül fordítva kötöd be nem megy tönkre csak nem világít.
-
cwa
csendes tag
Ne haragudjatok, tudom, hogy nagyon lúzer a kérdés, de: Melyik a LED pozitív pólusa? Vettem, de nemtom (nem vagyok egy műszaki agy :( ), hogy melyik az. Az egyik szára hosszabb, ennyi a különbség. Köszi a segítséget és még egyszer bocs ezért a gáz témáért!
Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Nintendo Switch
- OLED TV topic
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy A05 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest