Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hankpoke

tag

válasz csapos2 #1442 üzenetére

Így már minden világos!
    Prózai oka van a foltnak,nincs jó optika a LED-ek után. Ismerős probléma,95%-ban akik LED-ekkel foglalkoznak elektromos eszközként teintenek rá,gyakorlatilag nogyon kevés figyelmet fordítanak az optikára,vagy nem is értik. Mivel én is az elektromos részéhez értek jobban,ezért van egy munkatársam aki a LED-es optikai trükköket tudja.Eléggé újfajta fényforrás,ezért világítástechnikai mérnökök se értenek nagyon jól hozzá.
    Házi kivitelben szinte lehetetlen precíz optikát gyártani. Egyik megoldás ha direkt a LED-hez tervezett szegmenstükröket gyártanának(vákuumformázott foncsorozott tükör). Optikailag LCD-hez lenne tervezve a négyzetes fényfoltos tükörrendszer. Hagyományos optikával az a baj,hogy kerek a fényfolt,és átfedésekkel lehet megoldani a teljes felület megvilágítását.Mindez azt eredményezi hogy helyi maximumok és minimum megvilágított felületek lesznek(lásd a fotó).

Másik dolog,hogy szerintem az átvilágítós szines LCD projektorok technikája eleve egy fénypazarló megoldás. Legjobban maga az LCD nyeli el a fényt, rengeteg energiát elpazarolva.
    Ha már LED-es projektor akkor RGP LED-ek,minden színnek saját LCD,végén egy egyesítő prizma+optika. Kb ez a legoptimálisabb elrendezés LED-eknél.
    Nagy mértű 15" feletti LCD-be nem raknék most még LED-et.Ha rendes fényt akarunk,akkor kb kell 160db LED,akárhogy is számolom ez 100e felett van. Igaz ha jól megoldott a LED-es panel min 50e üzemórát tudni fog a proji :D Hűtés se árt,ezért illő lenne egy korrekt vízhűtés a LED-ek alá,ehez hozzá jön min 30e optika,mert egyedi cucc,és direkt erre kell gyártani.
    Akárhogy is számolom egy jó homemade HD felbontású LCD projektor alaphangon min 250e környékén van. Csak mellékesen hogy ennyi lovettából LED-esen ki lehet világítani az egész lakást. Szerintem még csak pici játék írásvetítős dologba érdemes beleépíteni,ott nincsenek ilyen nagy igények.
    Hankp

Új hozzászólás Aktív témák