- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Slim profilos klaviatúrával adott magáról életjelet a Cherry
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Milyen alaplapot vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bounti
aktív tag
válasz
papa maci #24 üzenetére
Nem, azok a Windows beépített profiljai.
Kicsit bonyolult lehet ez így, de a lényeg az, hogy a Windowsban található profilok kevesbé tudják vezérelni a teljesítményt, mert nem kimondottan erre a gépre készültek, hanem nagy általánosságban (csak szoftveres megoldás), viszont az Fn és Q billentyűk lenyomásával változtatható profilok a gyártó által ehhez a géphez készített (nagyon eltúlozva) egyedi, hardveres megoldás.
Amúgy, a Kiegyensúlyozott használata az ajánlott (Gondolom Windows 10-ről vagy Windows 11-ről van szó).
-
Bounti
aktív tag
válasz
papa maci #20 üzenetére
A különböző üzemmódok alatt azt kell érteni, hogy az FN és a Q gomb megnyomásával a laptop az előre beállított három profilja között lehet választani. Ezek lényegében a processzor és a videókártya teljesítményében, illetve a hűtőrendszer zajszintjében térnek el.
A "Performance" profilt nevezhetjük a leggyorsabb-leghangosabb üzemmódnak. Ezt kiválasztva a laptop a lehető legtöbb energiát biztosítja a processzornak és a videókártyának, valamint agresszívabban vezérli (többször és gyorsabban pörögnek fel) a hűtőventilátorokat, így biztosítja az alkatrészek által elérhető legnagyobb teljesítményt (gyorsabbak a játékok), de ez okozza azt is amiről először beszéltünk (az akkumulátor merülése) illetve a megnövekedett hűtési igény miatt hangosabbak a ventilátorok.
Az "Auto" profil kiválasztása a "Performance"-nál kisebb teljesítményt és hangot jelent, a "Silent" pedig még kisebb teljesítményt de jóval kevesebb zajt, és ebben az üzemmódban már nem fordulhat elő, hogy töltőre dugva is merül a laptop.
Vélhetően az "Auto" vagy a "Silent" üzemmódok valamelyike megfelelő lesz.
Amit még ajánlani tudok az a megfelelő szellőzés biztosítása. Ezt lehet mindenféle hűtőpaddal is javítani, de már az is nagy segítség a gépnek, ha a hátsó felét kissé megemeljük. Ezt meg lehet tenni akár ilyen egyszerű módon is:
A lényeg, hogy stabilan álljon valamin, és persze azért kényelmesen használható maradjon.
Ha van még kérdésed szívesen válaszolok!
-
Bounti
aktív tag
válasz
papa maci #18 üzenetére
Igen, bár ezt ők nem gondként prezentálják, hanem mint funkciót. Amúgy ez nem a processzor "hibája" hanem a Lenovo-é, mert Perfirmance módban annyira elengedi a processzor fogyasztását, amit a rendszer már nem képes a tápból felvenni, ezért az akku is besegít. Értelme nincs sok, mivel a Ryzenek egy bizonyos szint fölött már nem adnak le több teljesítmenyt hiába növeled a kakaót...
Én egy 170 W-os utángyártott töltővel használom, de Performance módban még így is beleharap az akkuba. Sajnos most nincs lehetőségem 230 vagy 300 W töltővel kipróbálni. Nem is biztos, hogy működne.
Én megbarákoztam azzal a gondolattal, hogy Silent üzemmódban használom, illetve még a processzor turbót is kikapcsoltam, mivel olyan nagy gépigényű játékokkal egyelőre nem játszom.
Azért szeretnélek megkérni, hogy tudasd itt velünk, ha a szervíz mondana valami okosat!
-
papa maci
csendes tag
Köszi.
Az csak azért volt, hogy megnézzem, mennyi ideig megyen töltő nélkül.
Mindig töltővel használjuk a gépet, csak egy próba volt, mert nem akartam elhinni, hogy még töltés alatt is merül az aksi.
Ma beszéltem a szervízzel, azt mondták vigyem be, kiméregetik mivel van a gond.
Nem hiszem, hogy alapból bármi hiba lenne, ahogy írjátok ez magának a konstrukciónak a gondja. -
Bounti
aktív tag
válasz
papa maci #16 üzenetére
Az Fn és a Q gombokkal lehet a különböző teljesítmény módok között váltani (lenyomva tartod az Fn gombot és a Q-t nyomogatod). Ajánlott a "Performance" helyett az "Auto"-t, vagy a "Silent" modot használni, akkor kevesbé, vagy egyáltalán nem merül.
Játszani pedig ne is próbálj töltő nélkül. Nem arra való, kicsi ahhoz az akku.
-
papa maci
csendes tag
Sziasztok!
Gyakorlatilag 30 perc játék után lemerült az aksi 16%-ra.
A Battfield V-el játszottunk.
Ez borzasztó. A proci lenne a bűnös?
Feltettük töltőre, és tovább merül az aksi, igaz a gyári töltő van hozzá.
Lehet valamit tenni? -
Bounti
aktív tag
Szia!
Nem, sajnos ez Lenovo-éknal fícsörnek minősül, ráadásul kikapcsolhatatlan, talán a Thinkpadeknel van mód rá.
Amit tehetsz, az az, hogy beszerzel egy 170/230/300 Wattos töltőt (nekem 170 Wattossal is merül, de nem annyira mint a hozzáadott mütyűrrel), illetve, hogy Performance mód helyett a Silent-et vagy az Auto-t használod (Fn és Q gombokkal tudsz váltani köztük), bár néha Auto módban is merül...
-
Zsallin
friss újonc
Sziasztok, ugyanilyen Lenovoval ugyanezzel a problémámal küszködöm, sikerült valamit találni esetleg?
-
xXExorcist95
újonc
Friss jelenlegi tapasztalatom Auto modban a következő:
Elden Ring és Maneater nevű játékoknál tapasztaltam:
RTX 70 fokon pőrőg, procit alig eszi ez a két játék, akkumlátor szépen tölt vissza. Ezt még tapasztaltam a Diablo 3 nevű játéknál is de azt hozzá tenném, hogy nem mai játék.
Nos, ebből azt tudom leszűrni, hogy ami irreálissan zabálja a fogyasztást, az a proci.
GTA 5, Battlefield 5, Resident Evil 2 Remake, Diablo 2 Resurrected, ezeknél merül az akkumlátor, viszonytás képp, az Elden Ringnek azért kemény config kell, ellenben a GTA 5 már 8-9 éves játék. Elöbbinél nem fogy az aksi, utóbbinál igen. Elöbbi GPU igényes, utóbbi CPU.A lényeg, hogy itt a proci ami zabál.
Mind ezen tapasztalatok Auto modban, maximális játékbeállításokal amit engedhetek a gép által és nem megy rá a játék élményre (30+fps).Ha már más nem mi majd rájövünk mi itt a ludas
Amúgy maga a gép tényleg jól muzsikál. -
Bounti
aktív tag
válasz
xXExorcist95 #11 üzenetére
Ha megáll, és nem meríti tovább egy bizonyos százaléknál, az azt jelenti, hogy valóban ez a Hybrid Power Boost van a háttérben, ugyanis csak egy bizonyos százalékig működik. Szóval ez nem hiba, hanem fícsör, még ha senki nem is kérte, és hülyeségnek is tartjuk...
Ha kímélni akarod az akkut, én javaslom, hogy ne használd a Performance módot, talán Auto módban nem, vagy nem fogja annyira meríteni. (Akartam is kérdezni, hogy melyik módban használod)
Amúgy nekem tetszik a gép, a kijelzője, a maga 300 nites fényerejével, a 165Hz-vel és a 100% SRGB -vel maximalisan elégedett vagyok, még úgy is, hogy egy külső kijelzővel használom.
Az egyetlen szívfájdalmam az az Optimus kikapcsolhatatlansága (azt meg sem említem, hogy mindenhol Advanced Optimus-osnak írják, a kijelző is elég jó hozzá, megsem megy), illetve, hogy a HDMI is az integrált GPU-ra van kötve. Nem azt mondom, hogy a folyónak megyek ettől, de azért na...
Hagyd is meg szerintem ezt a topicot, hátha még lesz valami, amit megdumálhatunk, illetve ha másnak is van ilyen gépe, talán megoszthat némi okosságot!
-
xXExorcist95
újonc
Rendben. Azért köszönöm a közreműködést, a topicot még nem zárom, hátha lesz megoldás. Azt hozzá tenném, hogy olyan nem volt, hogy teljesen lemerült volna az akkumlátor töltés alatt (csak töltőn játszok) 60% körül mindíg abba szoktam hagyni a játékot, ez kb 2,5- 3 óra, ennyit szoktam napi szinten játszani. Majd kipróbálom, hogy mi van ha esetleg lemerül, vagy mit csinál olyankor. Az nyugtat, hogy alapvetően nem egyéni probléma, hanem ahogy elnézem globális, nem az én gépem gyári hibás.
Ellenben az viszont bosszantó, hogy az ember kiad ennyi pénzt egy ilyen gépért (kinek mi sok) és nem tudja teljes értékűen használni személyre szabottan.
(Lehet ez is a japán/kínaiaknak készült, ott meg bevannak korlátozva az idő/kockulással, így várniuk kell, hogy újra játszhassanak, vagy átment mikrotranzakcióba,vásárolj és játszhatsz még
)
-
Bounti
aktív tag
válasz
xXExorcist95 #9 üzenetére
Sajnos egyelőre én is arra jutottam, hogy ezt semmilyen Windows-os beállítással nem tudjuk felülírni. Vagy lehúzom az akkut, vagy hagyom így működni. Hátha egyszer kiadnak egy javítást, hogy legalább mi magunk dönthessük el, hogy akarjuk-e ezt a fícsört vagy sem...
Azt még le fogom tesztelni valamikor, hogy valóban lockolva lenne-e, vagy azért hasznát veszem a nagyobb tápnak... Addig meg alulfeszelem a videokártyát, és használom Silent módban... Szerencsémre nekem elég így is a teljesítmény. Akinek nem, annak sajnos ez egy elkerülhetetlen rossz...
-
xXExorcist95
újonc
Erről a Hybrid Power Boost ról én is olvastam, hogy ha a táp nem tudja a teljesítményt fenntartani, az aksi besegít, de ez így meg ott bukik meg, mikor próbáltad a 170w os táppal is merül. Esetleg gyárilag le van lockolva, hogy max 135W ot tud felvenni, hiába a nagyobb táp. Ez esetben kétlem, hogy lenne megfelelő megoldás, de azért napi szinten utánna nézek.
-
Bounti
aktív tag
Találtam valamit!
Elképzelhető, hogy egy Hybrid Power Boost/Hybrid Power System nevű feature "áldozatai" vagyunk! Ennek a lényege az, hogy amennyiben a rendszer nagy terhelésnek van kitéve, akkor az akku besegít a tápegységnek. Még keresem, hogy hol a jó fittyfenében lehet kikapcsolni, ha egyáltalán lehet...
Szóval úgy néz ki, ez valamilyen tervezett működés... Mondjuk annyira nem intelligens, hogy érzékelje, hogy az én esetemben például bőven van elég teljesítménytartalék a tápban, mivel nem az alap 135W-t hanem egy 170W-t használok...
-
Bounti
aktív tag
A töltőd hány wattos? Hány wattos a videokártya? Esetleg a pontos típusát meg tudod mondani? Van az Acernek valamilyen programja amiben a fogyasztást állíthatod, esetleg vannak különböző módok (Csendes, Auto, Teljesítménycentrikus) amik között tudsz váltani? Ha van, mindegyik módban fogy az akkumulátor?
-
FaBika74
friss újonc
Sziasztok. Nekem dettó ugyan ez a problémám az egy hete vásárolt Acer Nitro 5 gépemmel.A hardver kb ugyan ez csak RTX 3600.
Ezek szerint nem csak a Lenovo tölt el valamit, és én sem találok megoldást. -
xXExorcist95
újonc
Hát ez így csodálatos. Akkor itt valami gyári gebasz lehet amit benéztek. Silent modba tettem a gépet, mert valóban feleslegessen nyomatja a dolgokat meglátásom szerint.
Én GTA 5, Diablo 2 Resurrected, Battlefield 5, korszerűbb Resident Evil ekhez használom a gépet, ezekhez azért kell a teljesítmény maximális beállításokkal.
Egyenlőre sajnos nem találtam megoldást a merülő akkumlátor problémára én sem.
Lenovo supportnak magyar email címet nem találtam, csak telefonszámot, gondolkoztam, hogy felhívom őket de ugyis az lenne, hogy küldjem vissza a gépet.. -
Bounti
aktív tag
válasz
xXExorcist95 #3 üzenetére
Szia!
Nos arra jutottam, hogy a Lenovo valamit csúnyán elcseszett. Hogy firmware vagy hardware szinten, azt sajnos én nem tudom kitalálni. Silent, valamint Auto módban nincs gond, de ahogy Performance módba teszem a gépet (Fn + Q) még a 170W-os töltőn is csökken az akku. Mindezt úgy, hogy újra raktam a gépet, és a Lenovo Vantage sem lett feltéve, csak az alap Windowsos és a szükséges AMD és Nvidia driverek. Fogalmam sincs ez hogyan lehetséges, mivel a proci és a 3050 Ti együtt bőven nem fogyaszt ennyit. Mondjuk az vígasztal, hogy én nem is fogom így használni, sőt még a proci turbóját is letiltottam, mivel a Baldur's Gate 3 az amivel mostanában a leginkább fogok játszani, és ez alig eszi a procit fullHD-ben és közepes grafikán 75Hz-es Freesync-es monitoron, valamint a videokártyát is alul fogom feszelni Afterburnerben.
Mindenesetre összegezni fogom azt amit tapasztaltam és én is írok majd a Lenovo fórumra, hátha elkezdik kivizsgálni, és kiadnak végre valami javítást erre. Amit addig javasolni tudok neked is az az, hogy csak Silent és Auto módban használd, mivel az a plusz 20W amit a Performance ad a videokártyának fps-ben nem igazán éri meg a melegedés és a hűtés hangja miatt. Ha nem használsz nagyon processzorintenzív alkalmazásokat nyugodtan letilthatod az itt látható módon a turbót, a gép reszponzív marad, viszont sokkal csendesebb lesz. A Vantage nevű bloatware-t meg kerüld el nagy ívben. Az Fn + Q -val enélkül is tudod változtatni a sémákat, illetve a gyorsgomb funkciókat.
Ha esetleg te is találsz valami megoldást írd meg feltétlenül!
-
xXExorcist95
újonc
Na, ezt nem gondoltam volna, azt hittem csak az én gépemmel van probléma, már kezdtem kétségbe esni, függetlenül attól, hogy alapvetően annyira nem nagy probléma, de azért na.
Köszönöm a segítséget, kiváncsi leszek jó lesz e neked a nagyobb teljesítményű táp. Ha igen, akkor megvan a probléma -
Bounti
aktív tag
válasz
xXExorcist95 #1 üzenetére
Szia!
Ugyanez a gépem van. Amennyit sikerült eddig a neten fellelnem, hogy ez egy Lenovo betegség sajnos.
Valószínűleg a táp képtelen leadni azt a teljesítményt amit a proci és a videokártya felvesz terhelés alatt (45W+80W, performance módban még több). Én rendeltem egy 170W-os töltőt, ma veszem át, majd írok, hogy mi vele a tapasztalat.
-
xXExorcist95
újonc
Sziasztok
2 hete vásároltam újonnan egy Lenovo Ideapad 3 Gaming 15ACH6 típusú laptopot.
Configuráció:
AMD Ryzen 5 5600h 6 mag, 12 szál16GB RAM 3200Mhz (gyárilag csak 8GB RAM volt benn, de bővítettem egy másik 8GB al.)RTX 3050Ti Geforce Videókártya512GB SSD
A következőket tapasztaltam:
Nagy teljesítményt és erőforrást igénylő játékoknál, az akkumlátor töltés alatt is merül. 90% felett azt mutatja az akkumlátor ikon, hogy "csatkakoztatva, nem töltődik".
Mihelyst 90% alá ugrik, azt írja hogy " Xy idő a teljes feltöltésig" viszont ha le van terhelve a rendszer, akkor is csak merül az akkumlátor szépen lassan, hiába tölt hálózati adapterről.A töltő adapter 135W.
Lenovo Vantage alkalmazásban minden rendben, nem jelez hibát.
Ez normális folyamat? Fórumokon sajnos nem találtam erre megoldást.
Köszönöm segítségetek, üdv, Ádám!
Új hozzászólás Aktív témák
- Építő/felújító topik
- Horgász topik
- Path of Exile (ARPG)
- Eredeti játékok OFF topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Okos Otthon / Smart Home
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Acer Aspire 3 - Netezős laptop (i3 + 256GB SSD + Win 11 + HD)
- StarTech USB C Dock - 4K 60Hz Quad Monitor - DK31C4DPPDUE
- HP Elitebook 845 G10 Érintő kijelző Ryzen7 Pro 7840U 32GB DDR5, Magyar Garancia
- Kedvező ár! Lenovo E460 laptop (14/i5-G6/8GB/128SSD)
- Kedvező ár! Lenovo Thinkpad E580 laptop (15,6FHD/I5-G7/8GB/128SSD/Magyar)
- HP ProBook 640 G8 I3-1115G4 laptop 8 GB RAM 256 GB SSD 5 órás akkumulátor
- !sűrgősen eladó! Asus Vivobook S15 TouchScreen - i5 8265U - 8gb - 512 gb - MX250 2gb
- MacBook Pro M1 Max 16" 64/2TB CTO
- Lenovo Thinkpad E14 G1 10.gen/8 GB/256 NVMe /14" FULL HD garanciás laptop eladó
- Dell Latitude E7480 i7-6600u/8GB/256GB SSD/14"FHD Touch garanciás laptop
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest