Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Sempronius89 #21171 üzenetére
+1
Tonermagus : Ilyen nem fordulhat elő hogy EU vs Oroszország ami elő fordulhat NATO vs CSTO így már más fekvése van a dolgoknak . Deviza sepkulációt engedd el most még, rakd a pénzt PMÁPba folyamatosan és mellette képzed magad ezután hoz döntést és fektess be .
Migráció hát igen az lesz ha nem történik valami csoda és sokkal rosszabb lesz mit sejtik az emberek de ne legyen igazam .Csabroncka : Kíváncsi leszek hogy alakul a kosaram a jövőben év elején 40-60 k között megállt az étkezési költségeim.
[ Szerkesztve ]
-
sakal83
addikt
Sziasztok
Valaki esetleg tudja atombiztosan hogy a zöldhitelnel az ingatlant lehere kovetkezmenyek nelkul értékesíteni a futamidő alatt?
Tudom hogy az elidegenites benne van de valki igy értelmezi hogy a fedezetcsere tiltott igy valaki pedig igy hogy nem lehet eladni igy sem hogy a vevod fizeti ki a vételárbol.
-
Qtya123
őstag
válasz
Csabroncka #21196 üzenetére
" de ha összerakosgatom, akkor a bevételnövekedés ellenére is lassan havi 100 ezer, amivel csökkent a megtakarítható összegem havonta."
Elkezdtem egy munkát, amivel növeltem a havi bevételem és szép lassan oda drágul minden, hogy a havi megtakarítási összeg kb nem változott a plusz bevétel ellenére, vagy csak minimálisan, pár tízezerrel.
Ezért sem értem, hogy ennek ellenére mindenki adósítja el magát mindennel is. Hiába nem nő a törlesztő, ha minden más igen.Bele se merek gondolni, hogy egy 3 gyerekes család havi kiadása mennyivel ugrott meg csak az élelmiszerek miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Ursache
senior tag
válasz
Csabroncka #21196 üzenetére
az szerintem 50% lesz inkabb.
viszont igen! en is erzem, hogy dragabb mint 1 eve..
-
Csabroncka
addikt
válasz
concret_hp #21193 üzenetére
Nem hiteltörlesztővel lesz a gond! Korábban is írtuk, hogy az élet drágul meg úgy, hogy vagy a béred növeled drasztikusan, vagy az életszínvonalad csökken. A kaja 2019 óta szó szerint 100%-al dupláz. Ami eddig megállt 90-100-ban, az most 140 és nincs még vége. Éhen nem halunk (gondolom más sem), de ha összerakosgatom, akkor a bevételnövekedés ellenére is lassan havi 100 ezer, amivel csökkent a megtakarítható összegem havonta.
-
Stanlee
őstag
Ne felejtsd el, mindenbe amibe földgáz kell, annak nagyjából megjósolhatatlan az ára. Múlt héten kicsit megnyugodott a piac, aztán a németek leállították a Nord streamn2 engedélyezését és 20 eurót ugrott az ár egyik napról a másikra. Most kb. Az egy évvel ezelőtti árak negyszeresen vagyunk. Szóval minden amibe kell földgáz, annak qra felmegy az ára jövőre, mindegy hogy ki mit makog a politikusok közül. Persze a tobbseg itt a németeknel nemigen vágja, hogy az autó kalap tartojatol a kenyerig mindenben valahogy ott van a földgáz. És ennek nem pár hónapos kihatása lesz, hanem kb. 2 év.
-
Stanlee
őstag
válasz
concret_hp #21187 üzenetére
Egy 20 millas hitelnél 2% kb. 35 ezer forinttal több havi törlesztőt jelent. És ez még inkább az alja a hiteleknek. Valószínűleg nem fogják emiatt visszaadni a lakásokat, de máshol azért el kell kezdeni a kiadásokból lefaragni, hogy a törlesztés menjen.
Nagy árcsökkenésre nem számítok, de azért stagnálás az már igencsak aktuális. A sok pénz meg csuda tudja meddig fog tartani, választás ide vagy oda.
-
A Zéé
addikt
válasz
AxBattler #21189 üzenetére
Szerintem esélytelen msot bármit jósolni. Nincs már messze az a pont, amikor elkezdenek bedőlni a projektek, mert finanszírozhatatlanok lesznek, az emberek meg egyre jobban árazódnak ki. Eszetlen már az is, ami idén történt. Nincs olyan építőanyag, ami ne drágult volna legalább 50%-ot. Hőszigetelés csak a héten emelkedett egy 15%-ot, de nem biztos, hogy ez az idei utolsó, mivel a mostani árakat is december 1-ig tartják...
-
Ijk
nagyúr
válasz
concret_hp #21187 üzenetére
Jön a szokásos ciklus, vagyis beesik az ingatlanpiac. Egyrészt az utóbbi 4-5 évben sokan vásároltak ugyebár, aki vásárolna az pedig kiárazódik. Szokásos 5-10 éves beesés jön, árak nem mennek lejjebb, legfeljebb olyan ingatlanoknál ami már ezelőtt is eladhatatlan volt, viszont kell belőle a pénz.
-
concret_hp
addikt
válasz
Stanlee #21186 üzenetére
kíváncsi leszek, mi lesz a hatás, az hogy mondjuk 4%-ról felmegy 6%-ra a kamat (ugye már félúton vagyunk, vagy azon túl), az elég sok % a törlesztőben, ami annyit jelent, hogy azok akik fullra maxolják az eladósodottsági arányt, simán kevesebb hitelt tudnak felvenni, ami szummában lefelé kéne, hogy nyomja az árakat. a másik oldalon meg ott a meglóduló infláció. bonyolódik a képlet a moratórium végével is persze ami szintén lefelé tolná, de jövő év elején meg ráöntenek a népre qrvasok kp-t ami meg megint felfelé hajtaná az árakat... így legyél okos
-
Stanlee
őstag
válasz
concret_hp #21184 üzenetére
5 felett az mar eleg kellemetlen, 6 felett meg erdemes atgondolni, hogy mennyire eri meg a lakasvasarlas.
Poziciobol beszelek, igy jo ha az ingatlanarak mennek felfele, de azert a magas kamatok mellett egyre tobbeknek lesz nehez felvenni a hitelt, vagy olyan konstrukcioban veszik fel, hogy kevessel nyugdij elott fogjak csak visszafizetni. Majd akkor lesz egy tehermentes de lelakott ingatlan amire az akkor iertekenek a felet is ra lehet nyugodtan majd kolteni, hogy jo legyen.
-
Stanlee
őstag
válasz
#41635072 #21177 üzenetére
Nem kovetem aktivan a hitelek kamatvaltozasat, ez most mit jelent? 4-5% kozotti kamatot 10-20 evre fixalva?
Azert ez meg nem "drasztikus". 2008 utan eleg kellemetlen volt, amikor a bankom az euro hitelre a kamatot minden honapban novelte, mikozben a bankkozin lement 0 kornyekere es meg az arfolyamvaltozast is kellett valamibol fedezni.
Ahhoz az idoszakhoz kepest szerintem eleg barati a mostani helyzet. Nem jo annak, aki venni akar, mert a novekvo kamat novekvo terheket jelent, de azert nem is 2000 elejei vadkeleti allapotok uralkodnak mar szerencsere.
-
bmakszim
senior tag
A Cordiánál hívták fel erre a figyelmem.
Azt javasolták, kérdezzem meg a bankom, hogy folyósít-e lakásvásárlási előszerződésre. Ilyet nyilván nem fognak tenni. Értékbecslés nélkül nem is köt szerződést a bank, de az meg nem történik meg csak a tervrajz alapján.
Róka fogta csuka helyzet.
De meg kell kérdezni. Előfordulhat, hogy vagy a bank, vagy az építtető lazábban kezeli, vagy talál valami kiskaput. -
törölt tag
-
törölt tag
Üdv!
Van egy lakásom, amiben 100% a tulajdonrészem, és a nevemen van a lakáshitel.Szeretnék másik ingatlanba költözni, viszont eléggé elszálltak a kamatok, az én hitelem pedig még “szuperolcsó”.
Elviekben van lehetőség átvinni meglévő lakáshitet új ingatlanra, de a hitel összegét nem lehet növelni, mert arra új kamatláb vonatkozna.A kérdésem az, hogy lehet egy ingatlanra 2 külön lakáshitelt is felvenni? Akár úgy, hogy mondjuk a párom tulajdoni hányadot szerezne az új ingatlanban, és arra a hányadra ő külön venne fel hitelt?
(Csak piaci hitel játszik, családtámogatásos dolgok nem érdekelnek, hiteltörlesztő jelenleg fizetésem töredéke, ezzel nem lenne baj)
Köszi!
-
Sempronius89
tag
válasz
tonermagus #21163 üzenetére
Az emberek 99,9%-ának köztük neked nem éri meg!
Abban a devizában spórolj amiben a jövedelmed és a kiadásaid vannak ez pedig gondolom a forint.Bocsánat egyébként, de a világ helyzetéről írt gondolataidat ( válság, Oroszország, kamatok, stb) fájt olvasni így péntek este. Ha így csapódnak le dolgok inkább felejtsd el hírforrásaidat. Elég szépen magadért tenni és nem foglalkozni a nagyvilággal. :)
-
Ijk
nagyúr
válasz
tonermagus #21161 üzenetére
Hány éves vagy? Mennyi a jövedelmetek? Mennyi lesz a jövedelem ha asszony elmegy szülni? Mennyi önerőtök van? Mennyit tudtok most havonta megtakarítani? Milyen ingatlant akartok venni? Hol?
Ezek hiányában elég nehéz bármit mondani. Ne a Ft árfolyammal meg 3. világháború esélyeivel foglalkozz, hanem azzal most mennyi a bevételed és ha reál értéken nem növekszik tudod-e fizetni a hitelt? Ha babavárón felüli rész kamata megduplázódik azt tudod-e fizetni? Ha lerobbansz, munkanélküli leszel 6-12 hónapig van-e elég tartalékod amiből megéltek és a hitelt is tudod fizetni? Ha bármelyikre a válasz nem ezekből az alapvető dolgokból akkor lapot húzol 19-re, a többit meg ki lehet elemezni. -
válasz
KilgoreTrout #21165 üzenetére
Hát ha az a kérdés, hogy forintban vagy devizában gyűjtögesd a pénzed, akkor a válasz a deviza. Nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben a forint jelentősen erősödne az euróhoz képest.
Igen, ez a devizaspekuláció. Szerintem pedig átlagember olyan devizában takarékoskodjon, amiben bevétele van, és várhatóan kitettsége lesz. Minden más esetben ő árfolyamkockázatnak van kitéve, amit lehet vállalni, de senki sem garantálja azt, hogy jól fog vele járni. Anno még 2008 után felugrott az EUR 330-ra, akkor a főnököm bevásárolt belőle, aztán szépen visszamászott 300-körüli értékre hosszú-hosszú évekig. Elég sok pénzt bukott ezen. -
Drizzt
nagyúr
válasz
KilgoreTrout #21165 üzenetére
"Ha armageddonra számítasz, akkor pont megéri hiteleket felvenni, minél hosszabb kamatperiódussal."
Hát ez azért rohadtul függ attól, hogy milyen jellegű armageddonra számít az ember. -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
Hát ha az a kérdés, hogy forintban vagy devizában gyűjtögesd a pénzed, akkor a válasz a deviza. Nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben a forint jelentősen erősödne az euróhoz képest.
Mivel a babaváró kamatmentes, - feltételezve valamekkora inflációt - a lehető leghosszabb futamidőre érdemes felvenni. (De mivel max. 50.000 lehet a havi törlesztő, ezért 10 millióhoz minimum 19 éves futamidő tartozik, szóval itt nincs is nagy mozgástér.)
Ha armageddonra számítasz, akkor pont megéri hiteleket felvenni, minél hosszabb kamatperiódussal.
-
válasz
Szerintem nem, ennél vannak sokkal logikusabb lehetőségek. Nem értem azt se, hogy hogy jön ez a babaváró hitelhez, ami kamatmentes.
Mitől dőlne be a forint? Ezt minden évben elsüti valaki szerintem 50 éve már. Mi a fundamentális alapja?
-
válasz
tonermagus #21161 üzenetére
EU vs. Oroszország háború esélye magas?
Na nemáááár! A forint inflálódása pont a hitelfelvétel melletti érv.
Szerintem laikusok ne foglalkozzanak devizaspekulációval!
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
A téma Lakáshitel, de babaváró kölcsönnel...
15 évre szeretnénk felvenni a hitelt, bár eléggé félünk tőle. Soha nem volt még ilyen hosszú hitelünk. És hát manapság elég kockázatos. Ahogy nézem a világ eléggé a válság felé szalad (koronavírus, "népvándorlás", és egy háború kitörésének esélye is elég magas, pl. EU vs Oroszország) és sajnos a magyar forint is piszok gyors módon inflálódik, és ez a folyamat jó ideig nem is fog megállni.
Az mennyire életképes ötlet, hogy mivel a hosszú futamidő miatt alacsony a havi részlet, így a spórolt pénzünket Euro/Dollára váltjuk, és szépen gyűjtjük havi szinten. Ha véletlen 3-4 év múlva bedől a forint, akkor addigra tegyük fel lesz 6000 Euro/Dollár. Ha a forint bezuhan, akkor ebből a 6000 euró/dollárból ha beváltjuk forintra akkor akár az egész hitelt fedezni fogja ha olyan mértékben elértéktelenedik a forint?
Vagy ez nem megy ilyen könnyen? -
Drizzt
nagyúr
Ez most hat a hitelkamatokra is majd? Részleteiben nem ismerem ezeket az irányadó kamatokat és azok egymásrahatását.
-
bmakszim
senior tag
válasz
noiq_nolife #21153 üzenetére
Zöld hitelnél érdemes számításba venni, hogy szerződést kötni és folyósítani csak használatbavételi engedélyt követően fognak (amennyiben vásárolsz és nem te építkezel). Viszont van a hitelnek egy meghatározott keretösszege, ami véges és nem biztos, hogy bővítik.
Szóval előfordulhat, hogy az átadás idején már nem lesz elérhető ez a hitel.[ Szerkesztve ]
-
_NCT
addikt
válasz
Milyen ingatlanra igényelhető?
- Új lakás vásárlásra
- Épülő új lakás vásárlására (használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező új lakás vásárlása): társasházi lakás, családi ház, sorház, ikerházSzóval én úgy értelmezem, ha nincs még használatbavételi engedély, vehetsz félkész házat is, ahol már mondjuk kb 60-70% készültségi fok megvan. Persze ilyen nagyon ritka, de nem lehetetlen, .com-on is van pár.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Szerintem a CSOK-os előírások relevánsak itt is: [link]
Természetesen nem csak tervezőasztalon lévő ingatlanok számítanak új lakásnak.
-
noiq_nolife
csendes tag
Zöld hitelnél kizárólag tervező asztalról lehet lakást venni, vagy már elkészült lakások is szóba jöhetnek ha megfelelő az energia besorolás. Mi az új lakás definíciója?
-
Pfiucska
aktív tag
válasz
Handball94 #21149 üzenetére
Emlekeim szerint egy ilyen pest megyeben kb 80k volt ~5-7 éve.
Szerintem ez mostanra bár 100k felett lesz.
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
skristof #21148 üzenetére
A választások miatt pont most változtattak az állandó lakcím feltételein, nem kell a lakcímkártya szerinti állandó lakcímeden lakni, bárhová átjelentkezhetsz.
A zöldhitelnél a lakcímkártya alapján ellenőrzik a bentlakási feltételt, így a jogszabálymódosítás miatt igazából nem is kell a lakásban élni...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Handball94 #21149 üzenetére
100-150k HUF, településtől is függ.
-
Handball94
aktív tag
Lakás ajándékozás két egyenes ági rokonnak + az ajándékozó számára holtig tartó haszonélvezettel mennyiből jöhet ki, van esetleg hasonló tapasztalatotok?
Tudom, hogy nincs illeték és adó, de van ügyvéd/közjegyző költség, valamint földhivatali költség, én egy 100asra saccolom, reális lehet?[ Szerkesztve ]
-
skristof
tag
ZOP-ot igenyelt mar valaki? ez a 10 evig eletvitelszeruen ott lakik dolog teljesen rugalmatlan?
ha jol tudom CSOK-nal koltozhetsz legalabb A-bol B-be, es viheted a kis CSOK-odat, de elso olvasatra, jogszabalyba belebujas nelkul ez a feltetel sokkal jobban roghoz kotes, meg orszagon belul is.
-
Stanlee
őstag
Erdemes itt rakerdezni: https://logout.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/friss.html
-
Semin
őstag
Nagyon profi válaszokat kaptam, köszönöm szépen mindenkinek!
Előszedtem a szerződésem, és csekkoltam a dolgokat.
(THM-et majdnem sikerült eltalálni: 3,79%)
A számoláshoz annyit, hogy 1% a betörlesztésre a "büntetés" más költséggel elvileg nem jár.
(Annyi hogy max. évi kettő alkalommal tehetem meg.)
Szerződés módosításról nem tudok, bár lehet nem is reklámozzák előre ...
@Stanlee, axioma:
Ezért kezdtem el gondolkodni a dolgon. Nagyon jól összefoglaltátok mindkét aspektus előnyeit.@PazsitZ: Szép kis matek lecke, azt nem állítom hogy minden értek, de a lényeg átjött.
Úgy gondolom be fogok fektetni, és nem törlesztek csak közvetlenül a kamatkorrekció
(10. év) előtt. A jelenlegi viszonyok (folyamatos kamatemelés) ennek a konstrukciónak kedvezhetnek, és közben jelentős tartalékom marad.Most már csak annyi a nyitott kérdés, hogy melyik MÁP variációt érdemes választanom hogy lekövesse az esetleges kamat emelkedést.
[ Szerkesztve ]
-
PazsitZ
addikt
válasz
Stanlee #21141 üzenetére
Nálam egy gyors excel ilyesmit dobott ki:
(tévedés joga fenntartva, nincs se betörlesztési költség, se MAP+ visszaváltás-konstans 4.55% kamat végig, etc.)120 hónap
MAP+ 104.55%
bazis (24. hónap) 12,460,079 Ft 9,460,079 Ft
fizetett 7,821,199 Ft 5,957,510 Ft
fennmaradó 7,946,809 Ft 6,033,464 Ft
fizetett+fennmaradó 15,768,008 Ft 11,990,975 Ft
MAP+ 4,282,660 Ft 0 Ft
--------------------------------
-11,485,348 Ft -11,990,975 Ft
240 hónap
MAP+ 104.55%
bazis (24. hónap) 12,460,079 Ft 9,460,079 Ft
fizetett 17,577,539 Ft 13,403,654 Ft
fennmaradó 0 Ft 0 Ft
fizetett+fennmaradó 17,577,539 Ft 13,403,654 Ft
MAP+ 6,682,730 Ft
---------------------------------
-10,894,809 Ft -13,403,654 Ft -
axioma
Topikgazda
Szigoruan szvsz (nem szakmabelikent vagyok TG).
1. nezd meg, hogy mennyit buknal az elotorlesztes egyeb dijain (egyreszt a hitelnek is elejen vagy, ekkor lehet extra bunti, masreszt kamatperiodus kozepen, harmadreszt egyes bankok ilyenkor szeretnek "megorvendeztetni" egy szerzodesmodositassal...)
2. en a jovore nezve nem tartom draganak a 3.9-et, sot leginkabb a kovetkezo 1-2 evre nem, szoval en most me'g nem torlesztenem be, majd ha mar rosszabb lesz a befektetesi hozam hatarozottan (tetozes utan) - de most kamatfelszallo agban, nullszaldos penzt inkabb megtakaritasba tennek, es a csucsot kivarnam, felteve hogy ismerve magad nem fog "elkoltodni"
+1. ha betorleszted, akkor azt nem tudod kesobb felhasznalni egy esetleges problemas idoszak eseten, akkor egyezkedni kell a bankkal [nyilvan elethelyzetfuggo, hogy ennek van-e annyi valoszinusege hogy figyelembe vedd - gyerekezes elott vagy kevesbe valsagallo szakmaban inkabb megtartanam, ha ilyen varatlan plusz penzek vannak inkabb kilatasban, es kisebb hitellel/torlesztovel nyugodtabban alszol, akkor betorlesztes] -
Stanlee
őstag
3,9%-nal nem kell sokat gondolkodni, ha a cel a mielobbi visszafizetese a hitelnek akkor elotorlesztes a legnagyobb lehetseges osszeggel.
En azert nem MAP+oznek, mert a hitelkamat es a MAP+ kozotti differencia minimalis, 3. evtol lenne 1%-kal tobb, amit a MAP+bol ki tudsz hozni, ami millionkent 10000 Ft. Ezert szerintem nem eri meg zsonglorkodni.
Mivel nem ismerem a szerzodest, nezd meg benne, hogy van-e valami dija az elotorlesztesnek, ill. hogy van-e valami plusz koltseg, vagy valami mas hitelfolyositasi kedvezmenynek a visszafizetese, ha x even/honapon belul elotorlesztesz.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp #21129 üzenetére
No, de akkor ilyenkor hogyan tovább? Akkor gondolom kell legyen már aláírt szerződés. Most be kell szerezned máshogy az összeget, vagy foglaló vissza és nincs biznisz?
Más: asszem holnap lesz újabb MNB kamatdöntés.
-
Semin
őstag
Nekem egy már meglévő lakáshitellel kapcsolatban lenne kérdésem, hátha valaki hasonló cipőben jár. Egy 10 évre fixált hitel 2. évében vagyok.
(20 év a futamidő, és 15m a hitelösszeg, THM 3,9% )Úgy alakult, hogy a megtakarításaim lelépték a tervezettet, így jelenleg van +3m amit bele tudnék törleszteni a hitelbe. A kérdésem az, hogy a jelenlegi állapotokban befektetni érdemes, vagy törleszteni? Nem tudom, hogy milyen mértékben csökken a kamat, ha tőkerészt törlesztek be. Hogy lehet ezt pontosan kiszámolni?
Nyilván a célom, hogy 10 év alatt visszafizessem, és tehermentes legyen a ház.
Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
M3aN
senior tag
válasz
golfvariant #21131 üzenetére
Nógrád megye
-
hurenzon
senior tag
válasz
concret_hp #21117 üzenetére
Honnan veszed , hogy az eladó miatt nem kapsz hitelt ?
-
M3aN
senior tag
Sziasztok!
Vidéken garázst szeretnék vásárolni. A menete a folyamatnak ugyanaz, mint egy lakás esetében?
Nem bíznék meg ügyvédet egy néhány százezer ft-os ügyletért ha lehet, mert szerintem az ügyvédi költség a vételár 10%-át is átlépné. -
Stanlee
őstag
Mar korabban irtam, anyukam lakasat emlitettuk eladasra az egyik "ingatlanosnak" es 1-2 het alatt szerzett vasarlot es leporgette az ugyvedes dolgokat is, anyumnak csak a szokasos dolgokat kellett inteznie, mint kozmuvek, meg alairasra bemenni az ugyvedhez.
Azert is mentunk ingatlanossal, hogy idos kora ellenere nehogy valami xart alairassanak vele a vasarlojeloltek, ill. ne menjenek hozza vadidegenek, legyen ott egy ingatlanos is.
Ha otthon lennek, nem biztos, hogy foglalkoznek ingatlanossal, de nekunk pont jo volt.
-
mamboo
tag
Hello, majd ha jön a baby akkor érdemes szüneteltetni a babaváró fizetését?
-
Drizzt
nagyúr
válasz
concret_hp #21117 üzenetére
Nem hallottam, de ettől még el tudom képzelni. Lehet rajta van valamilyen feketelistán. Bank nem mondott semmit? Ez már akkor a jelek szerint a szerződés aláírta után derült ki? Előzetes elbírásálásnál még nem tudták ki az eladó?
-
Ijk
nagyúr
Eladásnál milyen indoka lehet ingatlanos megbízásának manapság? Egyelőre itt lakunk, nekem így is úgy is jelen kell lennem bemutatásnál, nyilván ha 200km-re van akkor nem kérdés.
-
concret_hp
addikt
hallott már valaki oylat, hogy az eladó miatt mondja azt a bank hogy nem ad hitelt
vevői oldalon minden papír rendben van, az ingatlanon 2 aktív bejegyzés van a tulajdoni lapon: a társasház megalapításakor ki lett a tulajdonos (az építtető) és széljegyen, hogy megvenném... én oldalamon minden rendben van.
-
PazsitZ
addikt
Nálam korábban vásárolt ingatlannál úgy volt ,hogy az ár tartalmazott egy nagyon alapot mindenből.
Végül mivel nem mindenből a legalacsonyabb szintet, hanem minőségibbet, szebbet szerettem volna, így ezek pluszként jelentkeztek. (Nyilván lejött belőle a az alap ár, csak különbözetet fizettem). Ezt nálam a vásárlás után műszaki egyeztetésen lett kiválasztva.Aztán, hogy manapság mi megy..., nem lennék nagyon meglepődve ha így is spórolnának.
[ Szerkesztve ]
-
KMT
addikt
válasz
concret_hp #21107 üzenetére
Ilyeneket nem láttam. Mind a hirdetésben, mind a kapott listán annyi van, hogy "ár". Elég kicsinyes így hirdetni szerintem. Legyen egy fix ár, amiben benne van "minden". A másik, hogy így most lehet számolgatni, hogy kb. hány nm burkolat kell és ez milyen költség pluszban. (Ehhez képest most egy olyan hirdetést is láttam, ahol a hirdetett árban a tároló és beálló is benne van. Ez jó pont.)
Még az elején vagyunk a keresésnek, azért kérdezem ezeket, hogy kb lássam a reális árakat. A zöldhitel csok-kal sokmilliós árelőnyt jelent a használthoz képest, ezért vonzóak az újak, de ezek szerint vannak rejtett költségek, ráadásul az alku is esélytelenebb. Plusz a bizonytalanság és várás...
-
válasz
KilgoreTrout #21106 üzenetére
Ne nekem írd, nem én akarok oda költözni.
Amúgy meg tököm se akar bezárkózva élni, tavasszal-ősszel tuti nyitva vannak az ablakok/erkélyajtók nálunk.
[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
válasz
KilgoreTrout #21106 üzenetére
Ja, csak ablakot nyitni nem lehet.
-
axod
tag
Mi Márciusban tudtunk alkudni, lakásra 1.1%, beálllóra 15%, tárolóra 1.8% (ezeket nem mint csomag kértük, függetlenül is járt volna). Nem sok, de valami. Ez már egy kész projekt volt, albetétesítés megtörtént és kb. a lakások 10-15%-ka volt eladó még. Lehet, hogy emiatt... Hitel+KP volt a konstrukció.
-
Brandynew
őstag
Sziasztok,
A CSOK hitel állását online valahol tudom követni? A Babaváró és Fogyasztóbarát ott van a netbankban, a CSOK nem. Vajon a CSOK miért nincs ott?
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
AxBattler #21101 üzenetére
Korszerű nyílászárókkal nem gond a hév és az út. Évekig laktam arrafelé, az árpádra és a hévre néző nappalival - igaz nem panelban - és ha nem full csendben ültem, nem lehetett hallani semmit.
Amúgy tök jó környék - főleg a Kolosy tér és a hegy felé vannak hangulatos kis utcák, a közlekedés is szuper (hév, 9-es, fonódó), szerettem arra lakni.
-
KMT
addikt
válasz
golfvariant #21104 üzenetére
Köszi! Sejtettem. Így a zöld hitel mellett meg pláne van elég vevő...
Az mennyire megszokott, hogy a meghirdetett árban nincs benne a burkolat, csapok, belső ajtók, ilyesmi (lakópark)? Csak egy helyről kértem egyelőre részletesebb infókat, ott ezekre még külön árakat adtak meg, ami elég bosszantó. -
danih
veterán
Kamatforduló nappal kapcsolatosan volna egy kérdésem. Ezzel kapcsolatos kivonat a szerződésből:
(1). Az első referencia-kamatláb kamatperiódus a kölcsön folyósításától a 12. (tizenkettedik) havi törlesztőrészlet esedékességének időpontjáig tart. A további referencia-kamatláb kamatperiódusok időtartama: 1 év.
(2).Az egyes referencia-kamatláb kamatperiódusokra irányadó kamat mértéke meg fog egyezni a referencia-kamatláb kamatforduló napját megelőző hónap utolsó munkanapja előtti 2. napon érvényes, az MNB által közzétett 12 havi BUBOR referencia-kamatlábnak és a kamatfelárnak a kamatkedvezménnyel csökkentett összegével.Szerződéskötésem napja, és a szerződés lejártának napja: október 13. Folyósítás napja: október 18. Első törlesztő: november 13.
Ennek fényében az (1)-es pont szerint a kölcsön folyósításától a 12. (tizenkettedik) havi törlesztőrészlet esedékességének időpontja a következő év október 13. Ebből kifolyólag az utána következő kamatperiódusok időtartama (1 év): adott év október 14 - következő év október 13. Ebből következik, hogy a (2)-es pont szerinti referencia-kamatláb meghatározásának napja a következő periódusra szeptember 28.A fenti interpretáció helytálló? Vagy lehet a fordulónap október 29? Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Hálózati / IP kamera
- Interactive Brokers társalgó
- Horgász topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- PHILIPS Series 5500 LatteGo EP5549/70 - ÚJ, BONTATLAN!
- TP-Link TL-SG1024D Hálózati Switch
- Új DELL Inspiron 14 (5435)/AMD RYZEN 7-7730U/16GB/512 SSD/14"/FHD/IPS/Garancia
- Pénztárcabarát áron dobozos Acer Aspire 5/i5-1135G7/16GB/512 SSD/15.6"/FHD/IPS/Gari
- Latitude 5520 27% ÁFA 15.6" FHD IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe IR kam gar