Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lortech

    addikt

    válasz WaterWawe #13945 üzenetére

    Utolsó bekezdésre:

    #13934 utolsó bekezdésében írtad, hogy veszel másikat, és hogy nem lehet-e az "SZJA"-t megúszni.
    Válasszuk ketté a dolgot, ha veszel, akkor visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetned (ez a 4%, de több dologtól függ, részletekbe itt nem mennék bele), ha eladsz, akkor pedig ha nyereséget realizáltál az eladással, akkor adóznod kell utána a vételt követő 5 éven belül.
    Tehát az eredeti kérdésre válaszolva, olyat nem lehet, hogy a te új vásárlásod miatt csökken az általad eladott ingatlan után esetlegesen fizetendő adó, viszont fordítva, azaz általad megvásárolt ingatlan után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték csökkenthető, ha ingatlant adsz el a vételt megelőző 3 vagy a vételt követő 1 éven belül. Erre írtuk neked a cserét pótló vételt. Ha ezt igénybe akarod venni, erről már az általad megvásárolt ingatlan adásvételénél nyilatkozni kell és a NAV-nak a megfelelő nyomtatványt beküldeni (általában ügyvéd intézi), hogy ne kérjék rögtön a vételt követően a "4%" illeték befizetését.

    Az eladás után fizetendő adó alapja a szerződéskötés évét követő 2. évtől csökken. Az eladás éve az, ami az adásvételin van, tehát nem függ a birtokbavételtől vagy attól, hogy földhivatalban mikor jegyezték be a tulajdonjogodat.
    Tehát ha te 2015-ben bármikor vettél egy ingatlant, akkor 2020 Január 1-től az eladása után nem kell fizetned adót. 2016-ban az adó alap 100%-a, 2017-ben 90%-a, 2018-ban 60%-a, 2019-ben 30%-a ( 2020-tól 0%-a) után számítandó a befizetendő adó.

    [ Szerkesztve ]

    Thank you to god for making me an atheist

Új hozzászólás Aktív témák