- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SONY LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
-
PROHARDVER!
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KisApám
addikt
válasz
King Unique #21319 üzenetére
Elsőt már kipróbáltam, semmi változás.
LINUX holnap otthon.
Harmadik: OK. -
King Unique
titán
válasz
KisApám #21316 üzenetére
Szia!
Ilyenkor Windowsnál meg lehet próbálni parancssorban az írásvédett attribútum törlését, amiről egy másik topikban volt szó. Ha nem használ, akkor esetleg pl. egy Live Linux alatt megpróbálni ugyanezt, vagy újraparticionálni. Ha így sem megy és echte írásvédett lett a külső meghajtó, akkor az szívás... A pendrive-oknál ez lehet a meghibásodás jele is, majd később már az OS sem ismeri fel stb.
Amúgy ez a topik külső merevlemezekkel foglalkozik és a pendrive-os problémák itt nyilván OFF! Tehát hasonló ügyben legközelebb a Pendrive probléma topikban kellene érdeklődni.
-
KisApám
addikt
-
KisApám
addikt
Sziasztok!
Az egyik USB-m átment "ÍRÁSVÉDETT" módba, törölni, formázni sem tudom. (Verbatim, 32 GB)
MIT lehetne vele csinálni, hogy újra használni tudjam? -
King Unique
titán
válasz
spileraaa #21314 üzenetére
Az, hogy hány évig őrzi meg az adatokat egy optikai lemez, az annak minőségétől, a lemez és az író által produkált írásminőségtől, valamint a lemez tárolásától is függ. A normál típusok lehet nem olyan tartósak, de az idézett szövegben említett élettartam sem feltétlen törvényszerű, illetve +/- eltérés előfordulhat. Egyébként vannak DVD és Blu-ray lemezekből is kifejezetten archiválásra való típusok, amelyek (jóval) tartósabbak az átlagnál és a felületük is ellenállóbb. Illetve pl. az M-Disc meg pláne, igaz ahhoz speciális író is kell. Viszont ezeknek a témáknak vannak saját topikjai és értelemszerűen a továbbiakat már azokban kellene megtárgyalni.
Tehát akár még manapság is opció lehet az optikai lemez adattárolásra, bár egyre több hardveres konfigurációból száműzik az optikai meghajtókat, ami nyilván hátráltató tényező. Valamint nagyobb mennyiségű adat archiválása és visszaolvasása megint kissé macerás és kényelmetlen ezzel a módszerrel. Ilyen célra praktikusabb inkább pl. belső / külső HDD-ket használni. Viszont örök élettartam azoknál sincsen, illetve a külsőknél is több dolog függvénye a megbízható és tartós működés, ami pl. ebben a hozzászólásban is le van írva. Ahogyan ott az is, hogy fontos adatok tárolásánál eleve a biztonsági másolatok készítése a legfontosabb! Amit értelemszerűen időről időre célszerű újra elvégezni, szükség esetén akár újabb online / offline tárolók beiktatásával. Ezzel egyrészt biztosítható a mentés naprakész állapotban tartása, másrészt elkerülhető a korábbi offline tárolók esetleges meghibásodása miatti adatvesztés.
500 GB-os külső merevlemezt manapság már 2,5"-os fizikai méretben sem nagyon érdemes venni, 3,5"-osban meg pláne nem. Sőt, egyre több gyártónál már nincsenek is ekkorák a kínálatban, illetve az utóbbi méretkategóriánál már 1 TB-osak sem. Ilyen kis tárolókapacitást egyre inkább csak külső házas megoldással lehet összehozni. Aztán, hogy kinek pontosan milyen külső merevlemez lenne a leginkább megfelelő, ahhoz jó lenne először ezeket a dolgokat letisztázni. Illetve van a topiknak összefoglalója, valamint a külső házas megoldásokkal foglalkozó társtopikoknak szintén.
-
spileraaa
senior tag
egy forumon irtak
ha ez igaz akkor lejebb a kerdes"a legnagyobb gond a dvd-vel az, hogy ha csak egy fikarcnyi karc is lesz rajta és nem lehet beolvasni akkor sapka van mindennek ami rajta van/volt
megbízhatatlan a lemez én már akkor is utáltam a lemezt amikor bejött""a DVD nem jó az átlag kb. 6 évig bírja egy lemez. Írás után a lemezek rétege vékonyabb lesz, elöregedik, és 6 év után kettétörhet a dvd olvasóban."
akkor valami alternativa ami eleg megbizhato es jo hoszutavra is?
kulso hdd? ha igen melyikek a legjobbak?
es jobb tobb kisebb pl 500 gb -os mert ugy gyorsabb vgy teljesen mind1?mert akkor minell hamarabb be kell szerezek 2-3 is es a dvdket dobom a kukakba (de elobb felmasolom a hd-ra) kivetel van 50 db ujra irhato az talan megtartom de arol is mindent felmasolok
talan januarba hatha lesz akcio ra olyankor kevesen vasarolnak
-
válasz
King Unique #21312 üzenetére
Igen, Gondolom (a gyártó) részről azért mondták az USB 2.0 -t , mert hivatalosan 2.0-s szabvány van a TV-n és az az amit kezel (hivatalosan) az UASP -ról nincs tapasztalatom és nem is tudom mi is az (nem néztem utána)
RAW -ot ezekkel nem tapasztaltam (és nem is szeretnék) 8TB (vagy 16TB , 2 db 8TB esetén) kimentése (Film) ilyen esetben nem lenne szerencsés.
Hivatalosan (sima USB 2.0-s vagy 3.0-s) külső rackben a 2-3TB -nál nagyobb meghajtók nem támogatottak.
Amúgy a gyártó válaszára azt mondtam, hogy egy 2017 -ben gyártott UHD (55") 4K TV esetén ez miért nincs pl. "unlimited" -re fejlesztve...és erre azt tudták mondani, hogy ezt a fejlesztők csinálják és csak annyit tehetnek, hogy írnak annak a részlegnek és talán új FW -ben talán kapok megoldást a problémámra (azóta 2 új FW -t Updatelt a TV-m , azt ki tudja mit is tartalmaz az új FW) mind1 , lényeg az, hogy simán viszi a RAIDSONIC Dokkoló a 2x8TB HDD-t a TV-n is./szóval megérte Dokkolóra váltanom.../
Merry X-Mass !
MD
L -
King Unique
titán
válasz
MaxxDamage #21310 üzenetére
Ez a 2 TB+ USB-s háttértárak kezelése érdekes a tv-n, mert ez annak a képességeitől is függ, támogatja-e pl. a GPT partícióstílust stb. Illetve, ha időközben frissítve lett rajta a firmware, akkor az megint javíthat ezen a képességen. Ha a tv felől megvan a támogatás és a külső ház is kezeli a 2 TB-nál nagyobb HDD-ket, akkor viszont a tv-hez csatlakoztatva is működnie kellene ennek. Ha ez esetben ez a tv-n nem működik, ellenben pl. PC-n igen, akkor egyértelműen a tv lehet a probléma forrása, valószínűleg az nem kezeli megfelelően az USB-eszközt. Az meg nyilván nem meglepő, hogy az USB 2.0-s külső házaknál sok esetben 2 TB a limit. Viszont az USB 3.0-s típusoknál már OK szokott lenni a 2 TB-nál nagyobb HDD-k kezelése is. A pontos limit pedig az USB-chiptől, illetve leginkább a firmware-től függ.
Az adatátviteli sebesség megint érdekes, mert ez az USB 3.0 (= USB 3.1 Gen 1) szabványnál is leginkább csak SSD-vel használható ki teljes mértékben. Ha csak 1 db háttértárról, illetve nem RAID megoldásról van szó, akkor meg pláne. A 200 MB/s körüli adatátvitelt akár még BOT módban is tudja az USB 3.0, UASP-vel pedig kb. 450 MB/s a maximuma. Persze ez függhet a hardver- és szoftverkörnyezettől is, de normál esetben nem 100 MB/s körüli értékkel kellene szüttyögnie. Az USB 3.1 Gen 2 szabvány sebességét pedig megint kb. csak SSD-vel, illetve SSD RAID 0 megoldásokkal lehet kihasználni. Ez az összefoglalóban is le van írva részletesen, illetve ebben a hozzászólásban szintén.
A nemrég a másik topikban említett dolog viszont nem lett letisztázva. De, ha azóta nem lett egyik HDD-n sem az NTFS-ből RAW kötet és ilyen téren most stabilan működik a dokkoló, akkor az jó hír.
Köszönjük a tapasztalatok megosztását!
-
válasz
King Unique #20866 üzenetére
Dokkolómmal kapcsolatban kis + infó, tapasztalat. (hasznos)
Jelenleg használt (aláírásban szereplő) TV-m (és korábbi 2010-es LG 42LE4500 -s modell) gond nélkül kezeli a dokkolóban elhelyezett 2 db 8TB -os HDD-t is. (TV gyártó szerint 2TB a támogatott - hosszas konzultálás és infó csere során tudtam meg sok mindent) na most a dokkolóval ez (elvileg) beolvasható bármekkora HDD fajta (mivel a dokkoló "unlimited capacity") tehát az minden HDD-t lekezel..Ez számomra is jó hír és nagy meglepetéssel és örömmel töltött el.
(sima USB 2.0 vagy 3.0 külső házzal a 2TB volt a max /tesztelve 2.5" és 3.5" -al is/ amit a TV-m kezelt - aláírásban szereplő TV Modell)
Szóval ez a dokkoló jobb mint korábban gondoltam és TV-hez csatlakoztatva nagy előrelépést jelent a HDD kezelést illetően. (USB 3.1 Gen.2 -n használva 190+-200MB/s sebességet folyamatosan megy , de 122MB/s alá nem csökken le , USB 3.0 -n meg tartja a 100MB/s feletti sebességet folyamatosan átmentés közben)Volt már jó pár fajta 2.5" és 3.5" külső házam (külső adapteres és USB -s áram felvételes is) és a dokkolót kifejezetten ajánlom (bármilyen felhasználásra)
MD
L -
kotati
újonc
válasz
King Unique #21308 üzenetére
Értem.
még egyszer köszönöm a segítséget. -
King Unique
titán
válasz
erer1000 #21304 üzenetére
Az eSATA-s külső háttértárak már egy ideje úgymond kimentek a divatból és az USB 3.0/3.1 lett a sláger. Gyárilag összeszerelt külső merevlemezt eSATA csatlakozóval már nem is nagyon lehet kapni és a külső házaknál is egyre szűkebb a kínálat. 2,5"-os méretben pl. a Delock gyárt még ilyeneket, de ott van a RaidSonic kínálatában az IB-290StUS-B is. Viszont ez utóbbi elvileg már kifutott modell, de az árgép alapján egyelőre még beszerezhető. 3,5"-os méretben meg pl. az IB-351StU3S-B lehet opció, de az is már egyre kevesebb helyen kapható.
-
kotati
újonc
válasz
King Unique #21305 üzenetére
A parancssorost én nem csináltam jól, idézőjeleket is írtam, nem étek hozzá.
Még egy kérdés: a C meghajtóm tulajdonosa a trustedinstaller, érdemes átállítani? -
King Unique
titán
válasz
kotati #21303 üzenetére
Az a parancssoros megoldás nyilván ki volt próbálva és normál esetben működnie kellene. De, ha azóta grafikus felületen sikerült megoldani és most rendben működik a hozzáférés, akkor elvileg az is OK. A parancssoros megoldás egyébként a "Mindenki" csoportnak ad teljes hozzáférést és ha ezt a módszert választod, akkor érdemes rendesen végigcsinálni a leírás szerint.
Általában amúgy akkor szoktak ilyen hozzáférési gondok lenni NTFS fájlrendszerű külső merevlemezeknél, ha pl. több gépen, valamint több Windows rendszeren is használva vannak. De ilyenkor a saját tulajdonba vétel, illetve a hozzáférési jogok átállítása rendszerint meg szokta oldani a problémát.
-
erer1000
őstag
próbálok kíváncsiságból keresni, de az égvilágon, se ebay, se árukeresőn vagy hasonló helyeken, 1 db esata eszközt se találok
kábel, port bővítők, és alaplapi portok vannak tonna számra. nas-okban is van esata
de esata eszköz... azt sehol sem találok
-
kotati
újonc
válasz
King Unique #21302 üzenetére
Közben úgy oldódott meg a dolog, hogy a lemez tulajdonságainál, a biztonság fülön hozzáadtam a "Felhasználók"-at.
Persze idézőjelekkel írtam be a parancssorba a másodikatÉrdemes még lefuttatnom a második parancsot?
Mindenképp nagy köszönettel tartozom, soha nem jöttem volna erre rá. Előtte is azt mutatta, hogy vannak jogosultságaim rendszergazdaként, meg a systemnek, a speciálisnál a használatba vételnél is volt pipa.
Most már csak azt kellene kiderítenem, miért állítódtak ezek el, néha szeretném azért a tévével is használni. -
King Unique
titán
válasz
kotati #21301 üzenetére
Tehát a hozzáférési jogokkal van gond és nálad is az a helyzet, mint egy másik illetőnél, amiről az OS topikjában is írt. Akkor neki is javasolták az előző válaszban említett módszert, amivel végül sikerült megoldania. Egyébként ITT a második parancsot, ha idézőjelek (
"
) nélkül futtatod le, akkor nem kellene az említett hibaüzenetet adnia. De amúgy nem muszáj parancssorban csinálni ezt, mert lehet akár grafikus felületen is, amire szintén vannak leírások (példa).Egyébként ez a jogosultsági probléma még mondhatni a jobbik eset, mert ha RAW lenne a kötet, akkor az nyilván nagyobb gond. Ha fontos adatokról van szó, akkor meg pláne. A tv-n pedig azért működik a hozzáférés, mert a Windowsnál beállított felhasználói jogosultságok egy desktop Linuxnál, illetve egy Linux-alapú rendszernél már nem lesznek érvényesek.
-
kotati
újonc
válasz
King Unique #21300 üzenetére
Üdv neked is
Win10-en megcsináltam az általad ajánlott parancssoros saját tulajdonba vételt, most már a lemez tulajdonságainál a biztonság fülön láthatóak a system és a rendszergazdák engedélyei, viszont a parancssori hozzáférési jogok alaphelyzetbe állításánál azt az üzenetet kapom, hogy " a fájlnév, a könyvtárnév vagy a kötetcimke szintaxisa nem megfelelő".
Ha próbálom megnyitni a lemezt "A hely nem érhető el. Hozzáférés megtagadva" üzenetet kapom még mindig.
A kötet NTFS , nem RAW. -
King Unique
titán
válasz
kotati #21297 üzenetére
Szia!
Ilyenkor célszerű minél pontosabban körülírni a hibát, lehetőség szerint screenshotokat is mellékelni stb. Ugyanis nem teljesen világos, hogy esetedben ez a hozzáférés megtagadva dolog pontosan mit is jelent.
Ha NTFS fájlrendszerű a külső meghajtó és a jogosultságokkal van gond, akkor arra megoldás lehet a saját tulajdonba vétel, illetve a hozzáférési jogok átállítása. Viszont, ha csatlakoztatáskor az alábbi hibaüzenet van és formázni akarja a Windows, akkor valószínűleg sérült a fájlrendszer és RAW lett a kötet. Az pedig szívás, amivel kapcsolatban egy másik topikban is le voltak írva a teendők. De, ha nincsen a külső merevlemezen semmilyen fontos adat, akkor nyilván nem kell adatmentéssel foglalkozni és elég szimplán egy újraparticionálás is.
Egyébként a mai modern tv-ken rendszerint Linux-alapú / Unix-szerű operációs rendszerek szoktak lenni, amelyeknél nyilván lehetnek bizonyos eltérések a Windowshoz képest. Illetve volt már példa arra is, hogy egy ilyen tv-n, vagy akár desktop Linuxon hozzá lehetett férni az NTFS fájlrendszerű külső HDD tartalmához, ellenben Windows alatt nem, mert ott RAW volt a kötet.
-
kotati
újonc
Sziasztok
Egy wd elements külső merevlemezt használok, mióta a tévére kötöttem a számítógépeim (win7, win10) nem hajlandóak megnyitni, azt írják hogy hozzáférés megtagadva.
Ha tudtok segítsetek, legyetek szívesek. Köszönöm. -
goose87
tag
Sziasztok!
Xbox One-hoz keresek külső HDD t!
500Gb vagy 1 TB érdekelne!
Van valami ajánlott típus? -
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #21291 üzenetére
Az integrált USB-vel kapcsolatban ITT le van írva a lényeg a megfelelő fejezetben. Tehát az olyan gyárilag összeszerelt külső merevlemezek, amelyeknél a külső házaknál megszokott különálló SATA-USB PCB van (példa), azok ilyen szempontból előnyösebbek.
A hardveres titkosítás akkor előny, ha valakinek kifejezetten ilyen megoldás kell, nem akar órákat szöszölni a szoftveres titkosítással, nem akar utóbbi miatt csökkenést az adatátviteli sebességnél stb. De a hardveres titkosításnál is többféle megoldás létezik, vannak akár PIN-kódos és biometrikus azonosítást használó USB-s háttértárak is (példa). Ha azonban nincsen erre igény, akkor nem létszükséges ilyeneket venni. Egyébként annyi kontra azért van az ilyen megoldásoknál, hogy ha megsérül / tönkremegy a titkosítást végző hardveres rész, akkor az nyilván szívás, megnehezíthet egy esetleges adatmentést stb.
Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor az a kezelés szempontjából nem gond, mert az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Tehát használható lesz egy USB 3.0-s eszköz is USB 2.0 porthoz csatlakoztatva, viszont az adatátviteli sebesség az utóbbi szabvány értékeire fog korlátozódni. Amire viszont majd érdemes odafigyelni USB 2.0-s csatlakozásnál, az a korábban már részletezett tápellátás!
-
King Unique
titán
válasz
mekker #21288 üzenetére
Egy (külső) merevlemeznél a kevesebb lemeztányér és olvasófej előnyösebb lehet a működési zaj szempontjából, valamint ezeknél mechanikailag elvileg a hibalehetőség is kisebb. Aztán az más dolog, hogy 2,5"-os kivitelben egy több lemeztányért használó modell sem mondható azért különösebben zajosnak, illetve nem is feltétlen fog előbb meghibásodni. Sőt, ennyi erővel pl. egy 1-tányéros 500 GB-os modell is tönkremehet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a fontos adatokról mindig legyen biztonsági másolat! Az élettartam, illetve a tartósság pedig magától a merevlemez típusától is függhet, amiről pl. ebben a hozzászólásban is volt szó.
Az 1 TB-os Maxtor M3 Portable belsejében a Mobile HDD sorozat ST1000LM035 merevlemeze szokott lenni, amit EZ a hozzászólás is szemléltet. Vagyis ennél (is) csak 1 db lemeztányér és 2 db olvasófej van. Az 500 GB-os M3 belsejéről nincs infó, de annál sem lehet kevesebb az 1/2-es felállásnál.
Az 500 GB-os modell alig kedvezőbb ára az 1 TB-oshoz viszonyítva pedig már csak hab a tortán. Ha számodra elég az előbbi, akkor jó, a te döntésed. De amúgy manapság már tényleg egyre kevésbé van értelme 1 TB alatt 2,5"-os külső merevlemezt venni, pláne ha az árakat nézzük. Illetve egyre több gyártónál jellemző az 1 TB-os minimum, vagyis annál kisebb tárolókapacitású modelleket már nem készítenek.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique #21280 üzenetére
Sony: Valamint ezekben valószínűleg normál SATA HDD lehet és nem az egyes gyártóknál jellemző integrált USB-aljzatos megoldás.-> Bármi előnyt jelenthet ez? Torrent eltöltés/másolás gyorsasága szempontjából.
WD: egyes My Passport sorozatoknál a hardveres titkosítás miatt maga az USB-chip is speciális.
-> Szintén, bármi előnye lehet?Hosszútávú megbízhatóság is szempont persze, torrent-re lenne használva főleg. Évek óta vannak WD MyPass-aim (egy előző és agy azt is megelőző Gen-es), azokkal semmi gond nem volt eddig, de csábítóak az ennél olcsóbb árak...
Ja még annyi, hogy egyelőre USB 2.0-ával kell beérnem, mert ennyi van a laptop-omon... Nem tudom ettől függetlenül is van e valami előnye ezeknek...
Köszi!
-
Laslow
senior tag
válasz
King Unique #21287 üzenetére
Szia!
Az adatok elsődlegesen az asztali gép szinte folyamatosan áram alatt lévő HDD-jén vannak meg. Másodlagosan egy polcon tartott külső HDD-n. (Ezt cserélem most nagyobbra.) Harmadlagosan pedig Backup & Sync from Google minden képek/videót rögtön feltölt a Google felhőbe, így ott is megvan a 310GB cuccom (igaz, minden kicsit átkódolva, mert ingyenes szolgáltatásként használom).
Az előbb megrendeltem a Transcend StoreJet 25H3-at. Évente átlagosan 50GB fotót/videót hozunk létre, az 1TB-os külső HDD-re előreláthatólag pár évig még rá fog férni minden cuccunk (persze pár év múlva már nyilván 4K-ban rögzít majd az akkori telefonunk, meg ilyenek, így az 50GB/év igény is növekedni fog - ha kezd betelni az 1TB, jövök megint kideríteni, hogy épp mire érdemes váltani).
Köszönöm a segítséget és az első hozzászólásban összefoglaltakat!
-
mekker
őstag
Hülye kérdés, de van bármi előnye egy 2,5" 500GB-s vinyónak eg 1TB-ssel szemben? Gondolok itt élettartamra, zajra (pl kevesebb tányér, kisebb adatsűrűség miatt). Egy Maxtor M3-ast néztem ki TV box mellé, és most azon gondolkozom, hogy fillérb***áson (-3500Ft) kívül van-e bármi értelme 500-asat venni.
A szokásaimból kiindulva ha 500GB+ -nál tartok, akkor már rég csak a szemetet gyűjtöm, de annyira kicsi a különbség árban, hogy nehéz a döntés.
-
King Unique
titán
válasz
Laslow #21282 üzenetére
Szia!
Ha pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor úgyis a biztonsági másolatok megléte a legfontosabb! Ugyan egy másik hozzászólásban említettek alapján lehet ragozni ezt a tartósság, megbízhatóság stb. dolgot, de ha csak havonta 1x lesz használva a külső merevlemez a mentéshez, akkor az megint más dolog. Illetve a biztonsági másolatokból kiindulva pl. 2, vagy több online / offline tároló nyilván biztosabb megoldás, mint 1 példányban, 1 eszközön tárolni mindent.
Arról nemrég volt szó, hogy a megfelelő hordozótokot inkább külön érdemes megvenni a 2,5"-os külső merevlemezekhez. De pl. maga a külső HDD használata rendszerint a tokból kivett állapotban történik, vagyis olyankor a leejtése nyilván gondot okozhat. Erről és az ütésálló típusokról egy másik hozzászólásban szintén volt szó. A Transcend 2,5"-os kínálatából pl. a 25M3 / 25MC / 25H3 jó választás lehet, ha kifejezetten ütésálló külső merevlemez kell. De attól még a biztonsági másolatokra és az egyéb dolgokra nyilván ezeknél is fontos odafigyelni!
A beszerzés, a nemzetközi online piacterekről történő rendelés és pláne annak részletei viszont már nem igazán ennek a topiknak a témája. Van pl. eBay topik is, ahol lehet ez ügyben érdeklődni. A valamivel kedvezőbb ár OK, de onnan rendelve ugye várni kell X hetet, míg megküldik, valamint szükség esetén a garanciát sem lehet helyben az adott boltnál intézni, mint egy belföldi vásárlásnál stb.
-
King Unique
titán
válasz
Thermy #21281 üzenetére
A korábbi válaszokban már le volt írva a kompatibilitásra, illetve az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetre vonatkozóan a lényeg. Ettől eltérő környezetben történő használathoz viszont pl. az ilyen és ilyen esetek miatt nem egyszerű bármit is ajánlani. Max. a direkt ezen készülékekhez tervezett eszközöknél lehet elvileg igazán biztosra menni. Illetve ettől függetlenül ajánlott mindig a készülék gyártójának a topikjában érdeklődni a konkrét tapasztalatok felől. Normál esetben egyébként ugyanúgy működnie kellene egy tv-n, XY lejátszón, játékkonzolon stb. is egy külső merevlemeznek. Viszont az már leginkább az említett készülékeknek és a gyártóknak a hiányossága, ha az (egyes) USB-s háttártárakra vonatkozóan nem tudják megoldani a megfelelő kompatibilitást és kezelést.
Ha rákeresel a játékkonzol topikjában, akkor van a különféle Elements sorozatokkal némi tapasztalat. De ott pl. az alábbi hozzászólás megint érdekes, mivel az exFAT fájlrendszert elvileg kezeli a konzol. A válaszban említett dolgok pedig szintén, vagyis hogy még az MBR / GPT, valamint az USB 2.0/3.0 eszköz sem teljesen mindegy. Utóbbira egyébként tipikus példa többek között az egyes autórádiók is, amiről egy másik topik kérdésére adott válaszban volt szó. Ellenben ezek pl. PC-s környezetben nyilván nem okoznak gondot és ott maga az említett külső merevlemez is megfelelően működik.
Ha továbbra is 2,5"-os USB 3.0-s külső HDD kell és számodra nem opciók a korábbi válaszban említett speciális típusok, akkor a normál kategóriában pl. ezek és ezek közül lehetne választani. Vagy esetleg egy USB 2.0-s modellt venni / összerakni külső házas megoldással, ha a játékkonzol nem képes az egyes USB 3.0-s háttértárakat megfelelően kezelni. Aztán, hogy melyik pontosan mennyire lenne OK kompatibilitás és egyéb dolgok terén, azt az eddigiek alapján már nem feltétlen ebben a topikban kellene tovább fejtegetni, mert van a témának sajátja is. Egyébként, ha belföldön online (webshop) formában lesz megvásárolva a termék, akkor annál ott van a 14 napos elállási jog. Tehát, ha egyik-másik típus netán nem válik be a konzolhoz, akkor vissza lehet küldeni, másikat venni helyette stb.
-
Laslow
senior tag
Sziasztok!
Mit érdemes mostanában venni az alábbi szempontok alapján?
- Fizikai méret mindegy, de inkább 2,5".
- Tárhely: 1 GB.
- Egybeépített kivitel.
- USB csatlakozás.
- Tok jó lenne hozzá (vagy ütésállóság).
- Havonta max. 1-szer csatlakoztatnám géphez, amíg felveszem rá az új családi fotókat/videókat. Egyébként csak egy polcon porosodna.Köszönöm előre is a tippeket!
-
Thermy
tag
válasz
King Unique #21274 üzenetére
Szia! Egyik topikba se válaszolt senki konkrétan, és fogalmam sincs ezekről sajnos. Ez jó lenne nekem a boxhoz? WD Elements Portable külső merevlemez, 1TB, 2.5", USB 3.0, Fekete
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r #21278 üzenetére
Helló!
Legutóbb ebben a hozzászólásban volt szó a Sony külső merevlemezeiről. Ott újfent össze lettek foglalva az eddigi infók és tapasztalatok.
Az nemrég egy másik válaszban már említve volt, hogy mi a különbség az egyes My Passport és Elements sorozatok között. Hardveres oldalról nézve pl. maga a HDD az ugyanaz bennük, viszont az egyes My Passport sorozatoknál a hardveres titkosítás miatt maga az USB-chip is speciális.
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
A Sony HD-B1BEU 1TB-os merevlemezről van valami tapasztalat? Vagy milyenek ezek a Sony külső HDD-k (és úgy általában az adathordozóik)?
Valamint: a mostani WD MyPassport-ok és az Elements-ek között lehet valami hardveres különbség, ami miatt mondjuk a MyPassport jobban ajánlott lenne? A MyPass-nál Más a kaszni és van hozzá (számomra) felesleges szoftveres körítés, de ezen kívül bármi amiben más lehet?
Köszi!
-
King Unique
titán
válasz
kidda1972 #21276 üzenetére
Szia!
A tv-s használatra vonatkozóan pl. ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. A 4K UHD filmek lejátszásáról pedig egy korábbi kérdésre adott válaszokban szintén volt szó.
Ha USB 3.0 port van a tv-készüléken, akkor egy 2,5"-os külső merevlemez tápellátása elvileg rendben lesz. A bevált típusok felől viszont már a készülék gyártójának a topikjában célszerű érdeklődni, ami az előbb linkelt hozzászólásban is említve van. Jó esetben egy normál modell is megteszi, illetve általában ezeket szokták venni az ismertebb gyártók termékei közül. Az M3 Portable sorozat amúgy újabban már Maxtor márkanéven érhető el. Az USB-n történő tápellátásra visszatérve, ha a PC-n csak USB 2.0 portok vannak, akkor annál erre vonatkozóan érdemes odafigyelni az ebben a hozzászólásban említett dolgokra. Maga az USB 3.0-s eszköz kezelése USB 2.0 porthoz csatlakoztatva pedig nyilván működni fog, mivel az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Illetve az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (pl. PC + desktop OS) normál esetben nem szokott emiatt gond lenni.
-
kidda1972
újonc
Tisztelt Topikgazda!
Az a kérdésem lenne,hogy UHD-4K-s filmeket szeretnék letölteni külső HDD-re és utána azt össze kapcsolva a
Tv-vel (USB 3-as porton keresztül) nézném.A TV USB 3 -as portja 5v és 900ma -es.
Milyen paraméterekkel rendelkező külső HDD-t ajánlanál?
Mondjuk a PC-n amin keresztül letölteném torrentről a filmeket nincs USB 3-as port csak 2-es nem tudom,hogy ez probléma-e?
Válaszodat előre is köszönöm! -
King Unique
titán
válasz
norrberth #21270 üzenetére
Üdv!
A számodra leginkább megfelelő típust megtalálni az alábbi kérdések megválaszolása után lehetne. A megadott 3 modell kb. egykutya, bár a Maxtor esetében a mellékelt Drive Manager program afféle bónusz és vannak hasznos funkciói. Ahogyan a HV620-hoz is mellékelnek ezt-azt. Ha azonban nincsen szükség spéci szoftverekre, akkor a 3 modell közül pl. az ár és a garanciaidő alapján lehetne választani. Egyébként hivatalosan a Maxtor is 3 év gyártói garanciával rendelkezik. De, ha az adott bolt netán kevesebbet ad, akkor akár az RMA ügyintézés is opció lehet (példa). Vagy eleve olyan helyen kell megvásárolni, ahol megadják rá a 3 évet.
Az ilyen gyárilag készre szerelt külső merevlemezek eleve particionálva és formázva vannak. Tehát nem szükséges őket újraformázni, hacsak nincs valami nyomós oka. A több partícióra történő felosztás pedig az adott felhasználói igények függvénye. De amúgy több részre particionálni sem feltétlen muszáj, illetve rendszerint gyárilag is 1 db partíció van rajtuk.
-
King Unique
titán
válasz
Thermy #21273 üzenetére
Olyan már linkelve volt, ami hivatalosan is kompatibilis Xbox játékkonzollal. Jó esetben a normál típusok is (azokra is említve volt példa), de olykor előfordulhat kivételek, amiről nemrég pl. ebben a hozzászólásban is volt szó a PS4 kapcsán. Ezért is volt javasolva a játékkonzol topikja, hogy ott majd megmondják erre vonatkozóan a tutit. Egyébként olvastam ott a választ, de azért a bármelyik inkább csak elméletileg van úgy, míg a gyakorlatban ugye előfordulhatnak kivételek. Aztán, ha a stabil tápellátás a téma, akkor egy 3,5"-os külső HDD a saját tápegység miatt valóban jobb választás. De ilyen téren akár egy 2,5"-os modell is opció lehet, amiről az előző válaszban linkelt hozzászólásban szintén volt szó.
-
Thermy
tag
válasz
King Unique #21272 üzenetére
Tudnál nekem linkelni ami jó fajta megbízható és tuti működni fog?
-
King Unique
titán
válasz
Thermy #21269 üzenetére
Szia!
Vannak Xbox játékkonzolhoz tervezett külső merevlemezek pl. az ADATA, a Seagate és a WD kínálatában is. Ahogyan PS4-hez szintén készít ilyeneket a Seagate és a WD. Ezek elvileg biztosan kompatibilisek a játékkonzollal, akár még dizájnban is passzolnak hozzá stb.
Viszont nem feltétlen muszáj ilyen spéci game drive-okat venni, mert akár egy normál külső merevlemez is megfelelhet a célra. Ha 2,5"-os kell, akkor pl. ezek. Aztán, hogy melyikkel milyen tapasztalatok vannak, mennyire OK a kompatibilitás stb., azt majd az Xbox 360 topikban megmondják. Illetve egy hasonló kérdésre adott válaszban is vannak infók.
-
King Unique
titán
válasz
artiny #21268 üzenetére
Helló!
Ha 2,5"-os fizikális méretben kell egy gyárilag készre szerelt 4 TB-os külső merevlemez, akkor a korábbi válaszban említett infók ezt a kategóriát is lefedik. Viszont itt a topikban a 4 TB-os modellekkel egyelőre csak kevés tapasztalat van. Példa: kérdés | válasz. De azért vettek már többen ilyeneket a fórumról és volt aki pl. egy logout cikkben osztotta meg a tapasztalatait.
Ha a hazai árakat vesszük alapul, akkor a 45 ezres keretbe a Maxtor M3 Portable férne bele. Ellenben pl. a 4 TB-os My Passport már nem és a többi gyártó hasonló terméke is rendszerint magasabb árfekvésű. De, ha külföldön a WD is a 150 eurós limiten belül van, akkor nyilván az is opció lehet. Az Ultra sorozat egyébként kb. ugyanaz, mint a "normál" My Passport, max. a dizájnban és a külső burkolat anyagában van némi eltérés.
Maga a belső merevlemez rendszerint vagy WD, vagy Seagate (ST4000LM016) mindegyik 2,5"-os 4 TB-os modellnél, mivel eleve csak ez a 2 gyártó készít ekkora tárolókapacitásút. Viszont, hogy melyik minőségibb és megbízhatóbb, azt nem igazán lehet megmondani, pláne hogy hosszabb távú tapasztalat sincsen velük. Illetve erre vonatkozóan a korábbi válaszban már le volt írva a lényeg.
-
Thermy
tag
Sziasztok! Xbox 360-hoz milyen hdd-t ajánlanátok, ami a legjobb ár érték arányban? 1tb érdekelne de ha nem nagy az ár rés akkor akár nagyobb is jöhetne!
-
artiny
őstag
helo, melyik kulso hdd t vegyem?
1.Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
4tb, 2.5"2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
kompakt3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
nincs szukseg cloudra, backupra4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
pc backup5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
150€ (45 000ft)6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
kompakt7.
WD vagy Segeatta a jobb?
ultra verzio jobb a sima My passportnal? -
King Unique
titán
válasz
artiny #21263 üzenetére
Van a topiknak összefoglalója, illetve abban az alábbi blogbejegyzés is megtalálható, amely utóbbi kifejezetten a 2,5"-os típusokra fókuszál. A sok közül az adott felhasználó számára leginkább megfelelő típust megtalálni pedig az alábbi kérdések megválaszolása után lehet. De amúgy a legtöbben rendszerint ezeket szokták venni az ismertebb gyártók termékei közül. Ha a megbízhatóság a téma, akkor arról legutóbb pl. ebben a hozzászólásban is le volt írva a lényeg.
-
artiny
őstag
Milyen kulso merevlemezt vegyek?
2,5" szeretnek, 2TB sat.Az elettartalma legyen hosszu,szoval megbizhatobb...,csak neha hasznalnam addig amig ratoltok valamit aztan csak állna a polcomon.
Melyik marka es melyik modeljet ajanjatok ? -
King Unique
titán
válasz
Dark_Spirit #21260 üzenetére
Szia!
A WD 2,5"-os külső merevlemezeinél az Elements Portable és az Elements SE a fapados sorozatok, míg a My Passport és a My Passport Ultra a prémium kategóriásak. Utóbbiak előnye a mellékelt szoftverek, hardveres titkosítás, egyedi dizájn, nagyobb színválaszték, hosszabb garanciaidő stb. Bár utóbbival kapcsolatban pl. a My Passport sorozatnál akad némi ellentmondás. De amúgy, ha 3 év a gyártói garancia, ellenben az adott bolt pl. csak 2 évet ad, attól még a fennmaradó 1 évben opció lehet az RMA ügyintézés (példa).
Egyébként ugyanaz a (belső) merevlemez van mindegyikben, pontosabban a 2,5"-os Blue sorozat integrált USB-s változatai, amelyekről pl. ITT is vannak infók a megfelelő fejezetben. Tehát USB-n az adatátviteli sebességük is ennek megfelelően alakul. Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor az imént linkelt blogbejegyzésben azokra is vannak példák. Valamint a topik összefoglalójában szintén részletezve van a 2,5"-os méretkategória.
-
Dark_Spirit
csendes tag
Sziasztok!
Két külső vinyó között vacilálok;
Western Digital Elements 2.5" 1TB
Western Digital My Passport 2.5" 1 TBUtána olvasgattam és nem igazán derült ki számomra, hogy mi is a különbség, a 2-3 ezer forintos árkülönbségen a dizájnon és azon kívül, hogy a my passport minimálisan gyorsabb talán.
Van velük tapasztalat? Ha esetleg ebben a méretben/árkategóriában van jobb (én nem találtam
) arra is nyitott vagyok.
Sima adattárolásra kell (99% képek).
Köszi a segítséget előre is.
-
eax1650
aktív tag
válasz
King Unique #21256 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Ez egy Asus P7 P55D alaplap, hot swap beállítást nem találtam! Viszont akkor jutott eszembe, hogy annak idején kellett egy J - Micron drájver! Ez most megoldotta a dolgot! -
King Unique
titán
Szia!
Hát ez nem túl kecsegtető, de a további infókhoz a S.M.A.R.T. fület kellene megnézni. Illetve különféle tesztek is vannak a programban a meghajtó állapotának mélyebbre ható felméréséhez. Normál esetben egyébként USB-s csatlakozásnál is megfelelően meg kellene jelenítenie a drive állapotát a diagnosztikai szoftvernek. SATA-n lecsekkolni ennél a merevlemezt pedig amúgy sem feltétlen lehetne, mert egyrészt roncsolással járhat a szétszerelés. Másrészt ennél a típusnál esélyes az integrált USB-aljzat, amiről pl. ITT is vannak infók a megfelelő fejezetben.
Egyébként USB-n az elégtelen tápellátás okozhat gondokat, ezért arra fontos odafigyelni! Aztán egy rossz USB-kábel, a csatlakozó és az aljzat nem megfelelő illeszkedése stb. miatt is lehetnek problémák.
Ez az S2 Portable sorozat egyébként már régebbi és a user manual alapján 160 GB-os modell csak USB 2.0-s kivitelben van. Tehát a jelenlegi esetnél a kétes állapot mellé még kicsi tárolókapacitás és lassú adatátviteli sebesség is társul.
-
King Unique
titán
válasz
eax1650 #21255 üzenetére
Szia!
A BIOS-ban a SATA-vezérlő AHCI módban van, illetve a hot swap funkció engedélyezve van? Volt akinél korábban IDE módban lett telepítve a Windows és amiatt szintén az említett megoldással kellett szórakoznia (példa). De az eSATA-n csatlakoztatott háttértár kezelése, a menet közbeni leválaszthatóság stb. többek között a működésért felelős illesztőprogram függvénye is lehet (példa). Valamint ehhez kapcsolódóan Windows operációs rendszereknél a hardverváltozások kereséséhez és a szoftveres leválasztáshoz szükség esetén akár a HotSwap program is használható.
Egyébként ez a probléma inkább az adott hardver- és szoftverkörnyezettel kapcsolatos, mintsem magával a külső házzal. Ha ugyanazon hardveren és beállítások mellett másik Windowszal OK a dolog, akkor pedig az újabb Windows lehet a probléma forrása. Ennek fejtegetése viszont már nem feltétlen ezen topik témája és lehet célszerűbb lenne az adott OS topikjában érdeklődni. Ami ezen hozzászólás alapján úgy látszik már meg is történt.
-
eax1650
aktív tag
Sziasztok!
Van a géphez kötve a hozzá való kábellel egy eSATA külső hdd, melynek a dobozán van egy ki-be kapcsoló. Ha a gép indítása előtt nem kapcsolom be, akkor csak a Rendszer > Eszközkezelő > Hardverváltozások keresése útvonal bejárásával lesz elérhető! Pedig pont az volna a természetes, hogy bármikor igénybe vehető - elérhető/leválasztható - lehessen!
Win 10 Pro van a gépemen, 7-nél rendesen működött! A Win nem talál frissebb drájvert!
Hogyan lehetne javítani ezt az állapotot? -
Gtaati
őstag
válasz
King Unique #21253 üzenetére
Hello!
Koszonom a valaszodat! Igen ezzel a problemaval korabban is talalkoztam de azota kb minden valtozott. Az alaplapom egy Asrock Z170 Gaming K6 legujabb driverekkel. A kulso vinyo haza egy Lc Power Becrux, benne egy 1,5 terras Seagate-Samsung Spinpoint. Szabadhely van rajta kb 4-500 giga, a masolandon fileok 40-60gigas mediafileok. Van hogy bedugom az usb 3-ba a vinyot es egybol szepen megy, van h.ujra kell inditanom a gepet vagy tobbszor levalasztani es ujra bedugni es egyszer csak jo lesz.... Ha nem jo akkor nem hajlando 30 mega korultol tobbel masolni...
Koszonom!
-
King Unique
titán
válasz
Gtaati #21252 üzenetére
Helló!
Ez így elég általános megfogalmazás, illetve pont a lényeges információk nincsenek leírva. Azok hiányában pedig jobb híján csak találgatni lehet.
Korábban egyébként már érdeklődtél hasonló ügyben és akkor EZ alapján állítólag sikerült megoldani a problémát. Aztán arról is volt szó itt a fórumon ebben és más topikokban egyaránt, hogy az adatátviteli sebesség általában milyen jellemzők függvénye lehet. Példák: [link], [link], [link].
-
Gtaati
őstag
Hello Mindenki!
Nem teljesen ide tartozik, de megkerdeznem, hogy ha usb 3-as kulso vinyora masolok pc-rol szinten usb 3-as porton keresztul, miert van az hogy neha megy normalis sebeseggel 80-100megaval, de sokszor csak ilyen 20mega korul? Mindenbol a legujabb driverek vannak fent.
Koszonom!
-
troland26
őstag
válasz
King Unique #21250 üzenetére
Ok
Vettem és köszönöm .
Új hozzászólás Aktív témák
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- Milyen okostelefont vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen egeret válasszak?
- Politika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Stellar Blade
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Zenelejátszó építése, a kiváló hangzásért
- További aktív témák...
- (új, bontatlan) 250GB WD Blue SA510 (Foxpost:+1400Ft)
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó!
- WD Black SN850P 8TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7200-6600 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 1TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest