Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit ne hagyj ki!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen notebookot vegyek?
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz
Pitterix #18999 üzenetére
Helló!
Azért a Transcend ezen két modellje eléggé hasonló, mind felépítés, mind szoftveres funkciók tekintetében. Sőt, a tesztek alapján 1 TB-os kivitelben még a merevlemez (ST1000LM024) is ugyanaz mindkettőben: 25M3 | 25H3.
A TV-n való használatnál pedig az a lényeges, hogy a készülék legyen kompatibilis a külső meghajtóval (kezelje az adott USB 3.0 chipet) és támogassa a különféle fájlrendszereket. Valamint az egyik legfontosabb, hogy magán a TV-n legyen 2,5" külső HDD-hez való USB-port a stabil áramellátás érdekében: [link], [link]. Továbbá vannak direkt TV-s felhasználásra tervezett külső merevlemezek is, mint pl. az ADATA HC500. Igaz, ez nem ütésálló.
Na meg ez ügyben az adott TV topikjában kéne leginkább érdeklődni, hogy ott mit használnak hozzá a többiek, mik azok, amik kompatibilisek vele stb. -
Pitterix
őstag
válasz
King Unique #18953 üzenetére
-
winfos
tag
válasz
King Unique #18997 üzenetére
Köszönöm válaszod, igen annyi a dolog hogy rádug kód beír és már fel is ismerte, semmilyen szoftver nem kell hozzá.
Tegnap ismét kipróbáltam és amikor rádugom pittyen a gép hogy valami van de se a lemezkezelőben se az eszközkezelőben nem jelenik meg.
Sőt az van hogy ha rádugom és nem nyúlok hozzá akkor kb 10-15mp múlva ki is kapcsolja. Több gépen több usb porton is próbáltam, win 10 alatt mindig ezt csinálja.
-
King Unique
titán
válasz
winfos #18995 üzenetére
Helló!
Ez azért nem egy szokványos külső merevlemez és maga a probléma is elég speciális. Az tudna jobban segíteni, akinek van ilyennel konkrét tapasztalata. Illetve érdemes lenne a gyártónál is érdeklődni, mert ők nyilván meg tudnák mondani, hogy mi okozza a problémát.
Ha már az adatlapján megadják kompatibilis rendszerként a Windows 10-et, akkor illene működnie az alatt is. Viszont, mivel folyamatosan kapja a nagyobb frissítéseket, build upgrade-eket, lehet akár az is bekavarhat.
Tehát nem kell semmi külön szoftver a használatához, hanem csak a PIN kódot kell bepötyögni magán az eszközön és utána feloldja a meghajtózárat? Illetve, ha Windows eszközkezelőben netán problémát jelez, akkor esetleg meg lehet próbálni az eszközillesztő újratelepítését [link]. Valamint, ha megtörtént a feloldás, akkor jó esetben a fájlkezelőben meg kéne jelennie a meghajtónak. Ha nem, akkor érdemes megnézni a lemezkezelőt, hogy ott mit mutat. Továbbá célszerű több USB portban is kipróbálni, illetve vannak olyan gépek, amelyeken az előlapon lévők mindenféle különös hibát produkálnak. Ilyenkor ajánlottabb inkább a hátlapi portokat használni.Amúgy nemrég másnak is volt hasonló gondja Win10 alatt egy szintén hardveres titkosítású, de biometrikus azonosítást használó külső meghajtóval [link]. Nála ráadásul csak XP alatt működött normálisan... Illetve a Windows build upgrade-ek miatt én sem tudom használni egyik külső merevlemezemen a gyári titkosítást [link].
Ahogy nézem nem egy olcsó típus, de végül is nem olyan vészes az ára.
-
winfos
tag
Sziasztok!
Adott egy intenso memory safe külső hdd.
A problémám az vele hogy Windows 10 alatt nem akar menni.
Rádugom, felismeri, be kell ütni ugye a kódot, majd ez után leáll és ennyi.
Win 7 alatt rádug, kód beüt és jó is, működik.
Leírása szerint win 10 alatt is kéne működjön.
Ötlet?
ui.: több win 10 gépne próbáltam és sehol nem megy, de win 7 gépeken meg hibátlan
köszi
-
King Unique
titán
válasz
bexinho23 #18992 üzenetére
Az csak egy dolog, hogy megpörgeti a 2,5" külső HDD-t. Az megint egy másik, hogy mennyire biztosít neki stabil áramellátást? Voltak már emiatt problémák és itteni adatmentő szakik általában Y kábelt javasolnak USB 2.0 portnál még PC esetében is. Illetve, mint említettem korábban, azért más (lehet) ilyen téren egy PC és megint más egy router.
A felsorolt típusok közül az alapján célszerű szelektálni és választani, ahogyan például az összefoglalóban is kategorizálva vannak. Illetve még a korábbi, néhány 2,5" | 1 TB típust összegző hozzászólást is érdemes lehet átfutni. Ha fémházas | + szoftveres csomaggal rendelkező | gyárilag titkosítható | TV-s felhasználásra tervezett | nem integrált USB aljzatos | hosszabb garanciaidejű stb. modell kell, akkor egyértelmű, hogy melyek jöhetnek szóba.
A belsőt illetően általában nincsenek köztük azért akkora különbségek, mert rendszerint mindegyikben kommersz, gyakran előforduló 5400 RPM-es notebook merevlemezek és USB 3.0 chipek vannak. Korábban az ADATA kapcsán lehetett hallani olyanokat, hogy itthon átlagosan valamivel többet vittek vissza belőlük garanciális cserére, mint a többi gyártó termékéből. De ez is inkább pár korábbi modellnél fordult elő, illetve ez alapján még nem feltétlenül kell általánosítani, főleg nem a mostani kínálatukra. Valamint esetükben azért a 3 év garancia is előnyös. Továbbá gyengébben sikerült / hibás termék ugyanúgy előfordulhat a többi gyártónál is és ez alapján még nem feltétlenül az adott sorozatot kell teljes egészében leminősíteni.
-
bexinho23
őstag
válasz
King Unique #18987 üzenetére
Köszönöm az információ gazdag leírást.
Szerencsére 2 USB port van a routeren. Viszont a router topikjában olvastam, hogy többen is használnak 2,5"-es külső HDD-t Y-kábel nélkülözésével. Így elvileg nem okoz majd gondot nekem sem.
HDD-k közül melyek az "ajánlott" típusok? Tudom, hogy kifejezetten ajánlott nincsen. De gondolom itt is fennáll az az eset, mint minden elektronikai cikknél, hogy vannak elhibázott szériák. 1TB-os kompakt HDD-t szeretnék venni, és ár/érték arányban ezek tetszettek meg:
Korábban a Samsung HDD-iről hallottam negatív kritikákat. Nem tudom, hogy ez ma is így van-e. Illetve az ADATA nem tudom mennyire számít minőségnek a HDD piacon.
-
junior11
veterán
válasz
King Unique #18988 üzenetére
Köszi, hát igen. WD esetében a My Book felé hajlok, jobb ár/érték aránya miatt, valamint jobban szellőzik a háza, mint a zárt Passport ultrának, de a My Book és a Passport ultra esetében is egy kicsit tartok (ismét) a Green/Blue lemezek tartósságától, megbízhatóságától.
Amúgy van egy ismerősöm, mely kimondottan csak 2,5" lemezeket használ, mivel szerinte tartóssabbak, többet bírnak, mint a 3,5" társaik. Nem nagyon boncolgattam ilyen téren a helyzetet, de szerintem ez nem feltétlenül igaz...
-
King Unique
titán
válasz
elfelejtette #18986 üzenetére
A Seagate már X éve felvásárolta a Samsungot [link]. Így utóbbi külső merevlemezeibe is előbbi gyártó HDD-i kerülnek már. Pontosabban a 2,5"-os típusok még az eredeti Samsung Spinpoint M8 | M9T belsősek, csak át lettek címkézve.
Ilyen hibaüzenettel még nem találkoztam, mert eszközkelőben probléma esetén általában sárga felkiáltójel és ismeretlen eszköz van. Esetleg meg lehet próbálni a jobb klikk —► Illesztőprogram frissítése opciót, vagy az eszközillesztő újratelepítését [link]. Ha ez nem oldja meg, akkor vsz komolyabb a hiba, lehet maga a külső rack szállt el. Továbbá még a lemezkezelő és HDS lenne érdekes, valamint (fizetős) adatmentő programokkal lehetne ránézni. Ha azok sem ismerik fel, akkor mindenképpen szakemberhez kell vinni.
Na persze, ha nem fontos a meghajtó ára és a garancia, akkor esetleg szét lehet kapni, de nem biztos, hogy a gépben ok lesz. Ha durván szektorhibás, akkor meg eleve nem is érdemes nekiállni...
-
elfelejtette
veterán
válasz
elfelejtette #18986 üzenetére
Az eszközkezelő azt írja, hogy "Az eszköz nem indítható el. (Kód: 10)" Ez jelent valamit, vagy csak szabvány duma?
-
King Unique
titán
válasz
junior11 #18983 üzenetére
3 TB tárkapacitásnál jelenleg még a 3,5" típusok ár/érték aránya valamivel jobb. Az adott kategóriák, azokhoz tartozó típusok és árak (3 TB) pedig benne vannak az összefoglalókban. Ekkora méretben a külső házas megoldás sem jönne ki olcsóbban.
Amúgy ezen logout cikk alapján már a 2,5" | 3 TB modellek ára is egyre kedvezőbb, lement 40-45 ezer körülire.(#18984) Callme: 500 GB alatt manapság külső merevlemezt nem érdemes venni és kompakt kivitelben nem is lehet kapni ennél kisebbet. De utóbbi kivitelben sok gyártó 3,5" méretben már 2 TB alatt sem készít. A My Passport Cinema hivatalosan 4K UHD TV-khez való, de a különlegessége igazából a kompatibilitásban, esetleg egyéb szoftveres dolgokban rejlik. Maga a belseje ugyanaz az 5400 RPM | 8 MB | 500 GB / lemez adatsűrűségű HDD lehet, mint ami egy normál, 1 TB-os My Passport belsejében is van.
Én úgy tudom, hogy PC-n / laptopon a CPU erőssége is sokat számít HD filmek lejátszásánál, valamint nyilván nem árt egy jobb videókártya sem. Illetve a megfelelő lejátszóprogram és a helyes beállítások is fontosak. Valamint gondolom a háttértároló sebessége is némileg számít, mert nálam volt olyan 2,5" külső HDD, aminél kicsit akadtak az FHD filmek USB 2.0-án. Aztán USB 3.0 porton használva mintha gördülékenyebben ment volna a lejátszás, holott hivatalosan az előbbi szabvány sávszélessége is elvileg elegendő.
Továbbá TV-n használva nem árt odafigyelni 2,5" típusoknál a stabil áramellátásra. Az az ideális, ha van a készüléken megnövelt áramerősségű USB-port: [link], [link]. Valamint a témában érdemes lenne itteni házimozi topikokban is érdeklődni. De, ha jól tudom, akkor a 4K | UHD sem feltétlen igényel speciális külső merevlemezt.
-
King Unique
titán
válasz
bexinho23 #18982 üzenetére
Üdv!
A.) Mindegyik 2,5" külső HDD csak USB tápos és jó esetben 1 db USB 2.0 portban is használhatók. Bár ez nagyban függ a gazdagéptől is, mert nyilván jobb és stabilabb ilyen téren egy PC, mint egy külső multimédia eszköz. Kedvezőtlen esetben USB Y kábeles / DC Power kábeles kiegészítő tápellátásra lehet szükség. A külső tápos megoldás 3,5" típusoknál jellemző, de extrémebb helyzetekben akár 2,5" külső meghajtóknál is lehet rá példa [link].
B.) Gyári kompakt kivitelben nem nagyon, mivel már nincs értelme ilyeneket készíteni és a legtöbb gyártó kiszórta a kínálatából a régi, USB 2.0 modelleket. A külső házas kivitelnél lehet még ilyen interfészes típust kapni, de már ott sincs különösebb értelme ezeket választani.
C.) Attól függ milyen és hány darab USB-port van a routeren? Ha több darab (Y kábel), netán USB 3.0, akkor használható hozzá simán egy 2,5" külső HDD. Ha csak 1 db USB 2.0 port, akkor az vagy / vagy kategória. Ha a külső tápellátás sem jöhet szóba, akkor nyilván egy 3,5" típus a biztosabb megoldás ilyen téren.
D.) Alvó mód = készenléti (standby) állapot. Vagyis üresjáratban X perc után kikapcsol a külső merevlemez, leállítja a HDD-t és nyilván energiatakarékossági szerepe van. Illetve, ha később valamely folyamat használni akarja a lemezt, akkor az ilyenkor automatikusan felpörög és felébred alvó állapotból. Viszont egy külső merevlemez az elsődlegesen támogatott eszközökre van belőve, míg xy multimédia készülékeken használva nem garantált többek között az imént említett funkció működése sem [link].
Az említett felhasználásra megfelelne jóformán a legtöbb külső HDD, de az "egyéb eszközökön" való használat miatt pl. a tápellátás kérdéses lehet. Emiatt pedig érdemes megfontolni a 3,5", külső tápos kivitelűeket is. Konkrétumokat illetően továbbra is az összefoglalót, az ott feltüntetett típusokat tudom javasolni. Vannak multimédia felhasználásra tervezett modellek is, de nem feltétlenül muszáj ilyeneket venni, mert általában megteszi egy normál is ezen célra.
Ez még nem olyan sok, közel sem a teljes verzió, mint látszik a tartalomjegyzékből is.
-
elfelejtette
veterán
válasz
King Unique #18985 üzenetére
Köszi a választ, ez így elég gáz, főleg a vége, mivel rá van írva a dobozra, hogy "Importer: Seagate Technology"...
-
King Unique
titán
válasz
elfelejtette #18981 üzenetére
Helló!
A garanciális javításba (cserébe) az adatmentés rendszerint nem tartozik bele, így arról mindenkinek egyénileg kell gondoskodnia. Illetve ilyenkor a hibás meghajtó és a rajta lévő adatok tulajdonjoga is átszáll a másik félre.
Otthoni adatmentésnél az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba:
A.) Szoftveres mentés —► nem jár garanciavesztéssel
Ha a (külső) merevlemez állapota megfelelő és a külső rack is jó, akkor kb. ezek a lehetőségek USB-n: [link], [link], [link].B.) Szétszerelés —► garanciavesztéssel jár
Ha például csak maga a külső rack ment tönkre (merevlemez ok) és nem a tápegysége hibás, akkor meg lehetne próbálni szétszedni és áttenni a HDD-t egy másik külső házba (USB) / gépbe (SATA)*. Majd ott megkísérelni hozzáférni a tartalmához, illetve szükség esetén az előbbi pontban említett szoftverekkel megpróbálni lementeni az adatokat.* Bár SATA interfészre kötve nem biztos, hogy (újrapartícionálás nélkül) hozzáférhető lenne a tartalma, mivel a gyártók a gyári kompakt modelleknél szeretnek a logikai / fizikai szektormérettel, firmware beállításokkal trükközni. Így pl. még a Windows XP is képes kezelni a 6 TB-os külső HDD-t anélkül, hogy támogatná az ehhez szükséges GPT partícióstílust [link]. Illetve ennek mintájára egy 3 TB-os modellt is MBR lemezként jelenít meg az OS, holott ekkora tárkapacitásnál hivatalosan GPT-nek kéne lennie [link].
Illetve ezen típusokhoz mellékelik a Samsung Drive Manager programot. Ha abban be van kapcsolva a titkosítás és le van jelszavazva a meghajtó, akkor az megint okozhat hozzáférési problémákat gépbe / másik külső házba téve.
Tehát, ha a HDS felismeri és a lemez állapota megfelelő, akkor lehet adatmentő szoftverekkel próbálkozni. Viszont, ha a lemez állapota kritikus, sok szektorhiba van rajta, netán még fura hangokat is ad, akkor nem érdemes otthon nyúzni. Ez esetben el kell vinni adatmentő szakemberhez, amivel kapcsolatban az itteni Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban is lehet érdeklődni. További érdekesség, hogy a D3 Station belseje is kb. ugyanaz lehet 3 TB méretben, mint ezen cikkben szereplő típusé...
-
Callme
tag
Sziasztok! Egy LG 55UF695 UHD-s tévé mellé vennék egy külső merevlemezt, ami képes akadásmentesen lejátszani a nagyobb terjedelmű (akár 50 gb-os) filmeket is akadás nélkül. Tévére kötve használnám, de láttam az összefoglalóban a WD mypassport cinema nevezetű cuccot, ami nekem tetszett, de nem tudom, van-e értelme. Laptopról próbáltam full hd-s anyagot lejátszani, egy 23 gigásnál már szaggatott a gép (Sony vaio, i5, 1 gb video, 3 gb ram). Esetleg több ram megoldaná a dolgot, (úgy 2 gigásra növelhetném a beépített videokártyát), vagy inkább a vinyón múlik a dolog?
Volt egy WD mybook 2tb-os külső vinyóm, de nemrég döglött be, és nem is szeretnék nagyot, max 1 terrásat, de az 500 gigás, vagy alatta is megfelel, csak férjen el rajta egy 50 gigás film. -
junior11
veterán
Tárhelyre lesz szükségem, megteltek a lemezeim, 2-3TB-os méretben gondolkodom, inkább 3TB, ezért kérdem, van jobb vétel ár/érték arányban a WD My Book 3TB-os modelltől (112euró)?
2TB esetén My Passport ultra (96euró) és M3 Portable (83euró) jöhetnek számításba. Kár, hogy 2,5"-os méretben a 3TB-os lemezek még elég drágák... Mit javasoltok? Köszi. -
bexinho23
őstag
Üdv!
Szeretnék beruházni egy külső hdd-re, de teljesen tanácstalan vagyok. Nagyon örülök, hogy van egy összefoglaló, ami mindenre kitér (még olyanra is, amire ember nem gondolna vásárlás előtt). Viszont ez a temérdek információ így elsőre sok. Vagyis inkább csak kevésbe segít így első körben a választásban. Ezért szeretnék tanácsot kérni tőletek.
Amire használni akarom:
Videók és képek streamelése Chromecast2 médialejátszó segítségével (mobil applikáció távirányítással), illetve alkalomadtán hálózaton keresztüli adatmásolás a külső hdd-re USB 2.0-ás router porton keresztül.Amilyen rendszerbe kerülne:
Router (ASUS N56U B1 - USB2.0-val) - Külső HDD - LAPTOP és Chromecast2 (Wifivel) - TVKérdés:
Hordozni nem hordoznám, így a méret nem fontos, illetve a tárhely méretének növelését sem tervezem rövid időn belül. Ennek megfelelően az összefoglaló szerint nekem a komplett külső hdd lesz a nyerő.A, USB 3.0 portos hdd (hosszútávon) problémamentesen köthető 2.0-ára táp nélkül?
B, 2,5"-es méretben kapható 2.0-ás? Vagy nyugodtan mehet a 3.0-ás?
C, Milyet érdemes választanom a 2.0-ás routerhez? Tápos vagy nem tápos?
D, Alvó mód mit jelent egy külső hdd esetében? Energiafogyasztásban játszik szerepet? Rögtönzött streamelés esetén nem kell bekapcsolni, vagy ilyesmi, jól gondolom? -
elfelejtette
veterán
Sziasztok!
Kollégám szólt, hogy a Samsung D3 Station 3TB HDD-je haldoklik, a gép nem ismeri fel, mikor rádugja. Még garanciás, de vajon a rajta lévő adatoknak várhatóan mi a sorsuk? Megmenthetőek valami módon?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel foglalkozik és ad információkat, valamint tanácsokat a vásárlók számára. A külső házak, dokkolók stb. az alább felsorolt társtopikok témájába tartoznak.
Kérünk mindenkit, hogy mielőtt a kérdését feltenné, a téma összefoglalót mindenképpen olvassa el, mert a legtöbb kérdésre a válasz ott megtalálható!
Társtopikok:
• Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
• Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
• Milyen merevlemezt vegyek?
• HDD probléma (nem adatmentés)
• Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
• GPT, MBR
• Particionálás
- Kerékpársportok
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Indián keresztül kerülné meg Trumpot az Apple
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Google Pixel topik
- Napelem
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 16GB I 256SSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest