- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
LámaZ
addikt
Szia!
Önmagában a monitor nem fog neked tévéadást fogni, akkor sem ha van egy átalakítód.
Szükséged van egy olyan
- grafikus kártyára, amely lehet USB-portba dugható kis kütyü is, amely a tévéadás antennán érkező jeleit feldolgozza a monitor számára emészthető formába. Ezeket angolul úgy hívják, hogy USB TV tuner stick. Ezen már van koax antenna bemenet. (Persze, antennára is szükséged van, de most látom, hogy ez már megoldott.)
- szoftverre, amelyet általában adnak a fenti kis kütyühöz. -
csopee
csendes tag
Sziasztok!
Nem teljesen a témához tartozik, de mégis és nem szeretnék új topicot nyitni...
Szóval röviden a lényeg: Célom, hogy az újonnan vásárolt monitoromra (amin USB és HDMI csatlakozók vannak) valahogy rá tudjam operálni az antenna adását, amit KOAX típusú kábelen kapok. Nem nagyon vagyok otthon a témában, ezért is kénrém az itt megjelent nálam sokkal jobban hozzáértők segítségét, hogy lehetséges-e ez és ha igen akkor hogyan? Találtam az e-bay-en néhány "átalakítót", de mivel még sosem próbáltam ilyet nem bízom benne és nem is túl olcsó, ezért nem rendelném meg potyára...
Előre is köszönöm a segítségeket!
Ui.: Ha érthetetlenül írtam le kérlek kérdezzetek és aszerint pontosítok!
-
And
veterán
Ha arra gondolsz, hogy az első tévé bemenetére, pl. kompozitot fogadó RCA-aljzatra kötöd a beltérit (vagyis a jelforrást), és e tévé egy ettől független kimenetéről (pl. SCART-ról) viszed a jelet a másodikhoz, akkor működhet.
Ha viszont úgy csinálnád, hogy a köztes tévénél egyszerűen leágaznál a második felé, akkor nem, mivel ennek a végeredménye ugyanaz a párhuzamos kapcsolódás volna, amiről korábban diskuráltunk. -
And
veterán
Nem jó ötlet. Az audiónál eleve felesleges a splitter, mint írtam, mert a hangjel-bemeneteket lezáró impedancia 10kΩ nagyságrendű, a forrás pedig, amin megjelenik, ennél sokkal kisebb. Felesleges is 75Ω hullámimpedanciájú koaxon vezetni. A videónál pedig több okból sem jöhet szóba. A videojel szintje nem 'erős', hanem szabványos, kompozit videó esetén 1Vpp. Ezt 3,5 dB-lel csökkentve már csak < 0,7Vpp szintet kapunk, ami elégtelen fehérszintet jelent, szinkronkiesés lehetősége mellett. A másik probléma, hogy az antennajelet elosztó splitterek frekvenciamenete minimum 40, de még jó esetben is 5 MHz-től felfelé lesz lapos (ezt az adatot rá is szokták írni az osztókra). Márpedig a PAL-videojel spektruma pont a 0..5,5 MHz-es sávot foglalja el, és elvileg a DC-szintjét is át kell vinni (azt vagy helyreállítja a jelet fogadó áramkör, vagy nem). Írtam: videót normálisan elosztani csak olyan aktív elosztó-erősítővel lehet, amely minden kimenetét külön hajtja meg és azokon szabványos jelszintet ad: [link].
-
Szentes
tag
Mivel 75 koaxon megy a video és a hang én is a következőket gondoltam ki. Mondjuk próba után okosabb az ember. A video és az audiónak is beiktatnék egy splittert, igaz áganként -3,5db. a veszteség, de olyan erős a jelszint, hogy szerintem még ezzel is elfog menni. Természetesen, ez csak elmélet és majd a próba után tudok okosabb lenni.
Mi a véleményed erről? -
And
veterán
Az audió jel szétosztásánál nincs probléma: a forrás kellően alacsony, a lezárások pedig elég nagy impedanciásak. A videóra ez nem igaz: a forrás és a lezárás is 75Ω-os, ezért nem lehet csak úgy simán elosztani kettő vagy több irányba (RF-re ugyanez igaz, az illesztettséget fenn kell tartani, csak annál nem probléma, ha 3..4 dB-lel csökken a jelszint, mondjuk egy kettes splitter beiktatásával). A párhuzamosan kapcsolódó lezárások lecsökkentik a szabványos videójel-szintet, amelynek következménye a rossz, elhalványuló, esetleg szinkronból is kieső jel (utóbbi hatásaként a kép 'összetörik', a megjelenítő nem tudja normálisan kirajzolni a képet). Videót csak aktív elosztó erősítővel lehet korrekten szétosztani. A másik megoldás, ha a második jelet nem ugyanarról a forrásról viszed, mint az elsőt, hanem pl. a beltéri egy másik jelkimenetéről, hiszen azok egymástól függetlenül vannak meghajtva.
-
Szentes
tag
Köszönöm a kedvességedet, de tegnap a tábornokom (na vajon kinyúzza ilyen hülyeségekkel az embert
) elrendelte a helyzet megoldását.
Ne végre én naiv úgy gondoltam, hogy letudtam az egészet (F csatlakozó + RCA menetes dugók) mikor jött a lányom az újabb hülyeséggel.
Még tovább kell vinnem valahogyan a jelet, magyarul egy Y kell beletennem a rendszerbe, hogy akár három helyen is tudjuk (persze ugyan azt) nézni az adást.
Erre van ötleted? Esetleg az elágazási pontnál egy - egy F csatlakozó beiktatásával ketté osszam a hangot is és a képet is? Vagy hogy csinálnád meg, hogy normális legyen?A linkeket köszönöm, nagyon hasznosak! Nekem főleg az RF modulátor tetszik, nagyon profi cucc!
-
And
veterán
Nem kell dupla koax. Elegendő egy normálisabb vezeték-keresztmetszettel rendelkező két ér + árnyékolt kábel is. A kompozit videó jobban szereti ugyan a dedikáltan 75Ω-os koaxot, de menni fog. Alternatív megoldás a párban kapható 2,4 GHz-es analóg rádiós AV-továbbítók használata, tizenvalahány ezer forinttól kezdődően: [link].
Egy modulátor sem sokkal olcsóbb, és annál kábelezni kell. -
Szentes
tag
A következő a szituáció.
UPC beltériről szeretném kivinni a jelet a nappaliba. Tudom, ott is ugyan azt lehet majd nézni mint a hálóban de ez jelen esetben nem számít. Kipróbáltam, a beltérink egy időben a scarton és az RCA-kon keresztül is letudja adni a jelet. Mivel scarttal a hálószobában össze van kötve a tv, így marad az RCA. De mivel ott csak egy mono tv van, elég lenne egy képet és egy hangot vinnem. Nem akartam dupla koaxal megoldani (külön kép, külön hang) ezért egyszerűbbnek tűnt az RF megoldás. Bár koaxom van még vagy 50m, legrosszabb esetben ismét kikábelezem.
Esetleg valami jobb ötlet? Amit meg is tudok fizetni? -
And
veterán
"[..] de könnyebb lenne kivinni a jelet és a TV-n megkeresni a csatornát ahol bejön az adás."
Ezt nem vágom: az alapsávi (főleg komponens) átvitelnél az RF-jel továbbítása minőségben és költségben is sokkal rosszabb: még a legkevésbé jó minőségű komponens videó is jobb megoldás, mint az RF, a többcsatornás hangot pedig azzal el is felejtheted. Tehát miért kell így? Sokeres árnyékolt kábel tetszőleges hosszban kapható, a 75Ω hullámimpedanciájú koaxon pedig az analóg videojel(ek) is átmennek, nem csak az RF.
A megoldás neve különben modulátor. A kazettás videomagnókban még volt ilyesmi, de kábé a VHS eltűnésével ez a módszer kihalt, miután manapság - sőt sok-sok éve - minden tévén akad annyi analóg jelbemenet, hogy egy kezeden meg sem tudod számolni. -
Szentes
tag
Nem tudom valaki olvassa e még a topikot.....
Segítségetekre lenne szükségem.RCA-ról szeretném a jelet átalakítani Koax-ra (RF-re)
Tehát, a beltéri egység RCA jelét a nappaliba kivinni antenna kábelen tovább. Igaz, nem AV keresztül csatlakozna a tv-re, de könnyebb lenne kivinni a jelet és a TV-n megkeresni a csatornát ahol bejön az adás.Tudtok erre valami eszközt? Van erre technikai megoldás megfizethető áron?
Köszönettel: Zoltán
-
And
veterán
Sok, persze
. Mihez képest? Miután kiderült, hogy 25 dolláros passzív átalakítóval (ami nálunk mondjuk 1-2 ezer forint lenne) nem megy, csak tunerrel, ami legyen bármilyen készülékben, minimum pár wattot meg fog enni. Különben egy 6W-os állandó üzemű fogyasztó napi szinten nagyjából 0,15 kWh pluszfogyasztást jelent, azaz kb. 7 Ft-ot, havonta 200-at. Egy lakás átlagos készenléti fogyasztása nagyfogyasztók, hűtő és világítás nélkül is sokszor 10W nagyságrendű, amit az állandó üzemű pici készülékek (modem, router, hálózatról működő ébresztőóra, cordless telefon, stb.) és a standby cuccok (tévé, PC, videó, DVD, erősítő, egyebek) hoznak össze.
Igen, 6W sok, de ennél kevesebbel nem nagyon úszod meg, másrészt ugye nem muszáj 7/24-ben működnie annak a cuccnak. Ha lemérnéd a jelenlegi AV-adóvevő párod teljesítményfelvételét, lehet, hogy csodálkoznál rajta.
Tény, hogy egy tuneres AV-továbbító nem olcsó, de eddig az ár nem merült fel szempontként, csak a megoldási lehetőségek. A VHS-magnókat sem ingyér' osztogatták, ugyebár. -
LámaZ
addikt
Szia!
Az a 6 watt nagyon sok.
Gondolj bele, nálam a nappaliban két 9 W-os LED-lámpa világít esténként.
Az, hogy most vegyek egy másik, 30 ezer forintos átjátszót ehelyett, amely 8500 ft-ba került, nem jó ötlet. Mit csináljak ezzel? Persze, ha van neked ilyen felesleges 30k ft-os átjátszód, és ajándékba nekem adod, vagy a 8,5k ft-osra kicseréled, azt szívesen veszem, és nagyon megköszönöm. -
And
veterán
Nem hinném, hogy nagyságrendileg többet fogyasztana egy csak tévévevőként használt VHS-rekorder, mint bármilyen más tuner, hisz gyakorlatilag olyankor csak az működik benne. (Tévé hiányában nálam is egy DVD-rekorder a tuner, és a saccmérő szerint bekapcsolva mindössze 6 wattot fogyaszt). De ha emiatt aggódsz, akkor tényleg válassz egy belső tunerrel ellátott videojel-továbbítót: [link], [link].
-
And
veterán
Ezt az "átalakítót" tunernek hívják
. Olyan külső tunert már láttam, amely VGA- (és azon felül valószínűleg alapsávi kompozit videó- és audió-) jelet adott. De esetedben sokkal egyszerűbb volna rögtön olyan AV-továbbítót használni, amely rendelkezik saját beépített tunerrel, és a vevőegységéhez tartozó távirányító segítségével képes a parancsokat az adó (abban van a tuner) felé visszaküldeni. Alternatív megoldásként kiszuperált VHS-magnó vagy régebbi DVD-rekorder is használható tunerként.
Mod: egy s-video / scart átalakító teljesen passzív, egyik csatolófajta sem foglalkozik antennajelekkel.. -
LámaZ
addikt
Olyan átalakítót keresek, amelybe bemegy a koaxiális antennakábelen érkező tévéjel (audió+videó), és a másik végére RCA (http://en.wikipedia....ideo_connector) kábeleket lehet bedugni.
Az antennától érkező tévéjelet egy AV-átjátszónak szeretném átadni. -
I_Am
veterán
válasz
steve@prhw #28 üzenetére
Pedig elég sok tunerkártyán kivehető a csatlakozó, azért, hogy cserélhető legyen és ne a kábelen kelljen szerelgetni.
Pixelview kártyákon is.
Lehet venni átalakító csatlakozót is, például Lomex-ben a Lehet úton. -
steve@prhw
őstag
Így igaz.
Látod, megint egy véleményen vagyunk. Egyébként őszinte volt a korábbi dolog, kölcsönös bocsánatkérések lementek, minden OK!
5-6 féle TV-tunert üzmeltem be eddig, és még sose találkoztam rca-s bemenetűvel...
tibi.82-nek:
Lehet, hogy egy jobb elektronikai boltban kapsz olyan kábelt is (ha nem akarsz szerelgetni), ami a fali antennacsatlakozóból rca-ra alakít, sztem kérdezz rá! -
tibi.82
tag
Válasz mindenkinek (akiknek nem világos a helyzet) :
Biztos hogy létezik ilyen átalakító, mert a régi TV tuneremhez (Pixelview) adtak is gyárilag.
A tuneren mind a TV, mind a rádió antenna bemenete RCA. A TV antenna kábele viszont koax dugós. Az átalakítóval viszont működik a dolog.
Most szereztem egy másik tunert is (Lifeview), aminek szintén mindkét antenna bemenete RCA, ehhez viszont nem kaptam ilyen átalakítót. (A koaxot bedugtam az RCA bemenetbe, úgy is jött adás, de nem elég jól, gondolom mivel rövidebb és keskenyebb a koax dugó ''villája'', mint az RCA-é.)
Ezért keresek mégegyet.
[Szerkesztve] -
simonzé
addikt
válasz
steve@prhw #24 üzenetére
Úgy néz ki, hogy tényleg félreértettelek. Azt hittem, éle van annak, amit nekem mondtál, így sértőnek találtam. De ha őszinte volt, akkor részemről bocs.
-
steve@prhw
őstag
Totál félreértettél. Én is pont azt mondtam #2-ben, mint Te, és ezért örültem meg, hogy nem voltam egyedül. #4-ben lehurrogtak, azért is céloztam arra, hogy felhomályosítottak szabványügyileg. Ha olvastad az elejét, akkor sztem nem gondolhatod, hogy nagyarcoskodom, pláne nem, hogy meg akartalak sérteni. Ha mégis így éreztél, bocs. Abszolút nem azért volt...
-
Suliro
senior tag
Miért nem jó az azonnali kérdések órája, vagy az off topic? Szerintem sem lehet megcsinálni! Ne nyissatok mindenért új topicot. Van egy srác akinek meghalt a hűtése a ti4200-án. Nem rohant és nyitott egy új topicot, hanem szétnézett, hogy mi van, majd a ti4200 topicba írt.
-
simonzé
addikt
Ja, ha konkrétan tudnánk mit akar csinálni a topicnyitó ezzel az átalakítóval, lehet hogy tudnánk rá más, LÉTEZŐ (!) megoldást...
-
simonzé
addikt
válasz
steve@prhw #13 üzenetére
Most miért van ekkora arcod? Nehogy már megsértődj, hogy segíteni akarok. A mondandóm annyi volt, hogy szerintem nem lehet megoldani ezt a problémát.
Én nem beszéltem semmiféle szabványról, valakivel összekeversz... Egyébként ha a segítséget és a ''nem lehetséges'' választ sértőnek találod, akkor bökapoá! Arra haragudj, aki a szabványokat kitalálta! -
micro
addikt
Vannak olyan tunerek, amin az antenna bemenet RCA, mert az jobban elfér a hátlapon, és adank a kártyához ilyen átalakítót. (pl pctv)
Lehet elvesztette! -
steve@prhw
őstag
Bots Tibi, de önkéntelenül RGB jutott eszembe erről a vigyorgó sárga avatarról. Gyorsan meg is néztem, mikor regisztráltál.
Még1x bots a feltételezésért is! -
steve@prhw
őstag
Jajdejó, nem voltam egyedül az ismereteimmel! Már tudom, hogy ez csak egy szabvány. Meg azt is, hogy valszeg akkor sem fog menni. Mindenkinek van igazság a mondandójában - mégsincs megoldva a problem.
Tibi.82, egyébként miért is akarod annyira az antennát rca-ra alakítani? -
simonzé
addikt
A tuneren van ugye koax aljzat, meg RCA kép aljzat, meg S-VHS aljzat.
Koax-RCA átalakítót még nem láttam, és szerintem nem is létezik. Mégpedig azért nem, mert az RCA három kábelen megy (képb, hang j.o., hang b.o.), ezt a 3 szálat pedig aligha küldheted egy egyszálas kábelre mindenféle átalakítás nélkül. Nem ismerem a technikai hátteret, de nagyon utópisztikusnk tűnik.
A képet a kártya RCA-jába vidd, a hangot pedig a Mic, vagy a Line in bemenetre, ahol egy Jack villa/2*RCA aljzat típusú elosztóval fogadod a két RCA hangkábelt. -
Varga Csaba
aktív tag
KOAX-RCA átalakító: a SINI KFT nél kaphatsz.
Én is ott vettem. De mit fogsz vele csinálni???????
Mert, nekem semmire nem volt jó, dvd video outot akartam tv RF (koax) innel összekötni de nem lett belőle semmi, ekkor értettem meg, hogy mért néztek hülyének a boltban.
Ha pénzt akarsz kidobni akkor vegyél, ha nem akkor tanulj az én káromból.
Üdv -
ISZOLE
senior tag
válasz
steve@prhw #6 üzenetére
Könyörgöm az RCA az csak egy csatlakozó típus. Minden csatlakozót oda dugj ahova való. Például a kompozit videójel RCA csatlakozóját hiába dugod a HIFI erősítőd hangbemenetébe pedig mindkettő RCA.
-
luciferc
őstag
válasz
steve@prhw #6 üzenetére
Szvsz a hang is rajtamarad, úgyhogy az eszköznek kell tudnia hogyan kell szétválasztani. Maga a koax csatlakozó meg az RCA csatlakozó csak csatlakozó szabvány. Az átvitt jelhez nem sok köze van.
-
micro
addikt
Próbéld meg itt: Bővebben: link
-
ISZOLE
senior tag
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
Mivel az RCA is egy koaxiális csatlakozó ezért alkalmas (meg használják is) antenna csatlakoztatására.
-
tibi.82
tag
Honnan tudok beszerezni egy Tv antenna koax aljzat - RCA dugó átalakítót ?
(TV tunerhez kéne.)
Neten rákeresve nem találtam...
Új hozzászólás Aktív témák
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Netfone
- Futás, futópályák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- További aktív témák...
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest