- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
- Gaming notebook topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Figyelem! Ez az összefoglaló már elavult! Ha valami nem világos, kérdezz a topikban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nauro
aktív tag
Végigolvasva az elmúlt oldalakat, akkor most melyik angol-magyar szótárat érdemes használni? Ez az egy nem derült ki, csak az, hogy mindegyiknek van valami gondja
Jelenleg az van, ami az első hsz-ben elérhető. Van akkor jobb? (akár fizetős is) -
cocka
veterán
Na ha már szótárak. Van ugye egy rakat szótár alapból felrakva a Kindle-re és ezek a Kindle Librarydben is megvannak. A Kindle Libraryből pedig kitörölhetetlenek. Ugyanakkor ha a terméklapjukat betöltenéd, kiírja az amazon, hogy ismeretlen oldal.
Ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem.
Van itt ez:
Meg ez:
Merriam-Webster's Advanced Learner's Dictionary
Ezek ugyanazok, amik az új paperwhite-okon is alapból fenn vannak?
-
alexw801
senior tag
A Lingvo nem szótár szerző, mint a Webster, hanem egy brilliáns integrátor.
Én Windows alatti PC-n, androidos okostelefonon, Pocketbook és Kindle olvasókon egyaránt tudom használni a Lingvo rendszert. Bizonyos mélységig ingyenes, de az igazi az fizetős, vagy egyéb "ügyes" elérhetőségű, ami pl. zárt céges gépen szóba sem jöhet.
Az egynyelvű angolokról írt információt köszönöm, tanulmányozni fogom. -
zsola32
őstag
PW3-ra van be tudnátok linkleni német-magyar szótárat?
nem baj ha fizetős, gyerek nagyon nyomja az isisbe a németet, és lassan jönnek a német nyelvű gyermek könyvekköszi
-
cocka
veterán
válasz
alexw801 #18671 üzenetére
De a Mobimouse anyaga = Akadémiai nagyszótár anyagával, azaz a tartalom nem kifejezetten a MorphoLogic érdeme.
És egy Lingvo mitől tud többet, mint egy Merriam Webster pl. kifejezések terén?
Amúgy angol egynyelvűekből kb. két normális van: Longman Contemporary English Dictionary meg Oxford Advanced Learner's Dictionary
Ami viszont szerintem nem való magyaroknak az az Oxford English Dictionary. Ez persze nem az, ami a Kindle-ön alapból rajta van, ez egy másik. Ennek van nyomtatott kiadásban vagy 8 kötete és olyan részletesen van egy-egy szó ill. kifejezés megmagyarázva, hogy az már túlzás. Ritka, huszadrangú ismeretlen jelentések, régies szavak, régebbi jelentések, szó eredetekről kisesszé. Egyszer letöltöttem az elektronikus verzióját (tévedésből, mert azt hittem, hogy ugyanaz, mint a Learner's) és azt kell mondjam, hogy egy nem echte britnek a tartalom kifejezetten nehézkes és megterhelő. Főleg azért mert kb. minden szónak mind a 20 millió jelentését leírják. Ehhez képest a Merriam Webster, a Longman és Learner's tartalma is kevés, holott e három azért nagyjából lefedi a teljes angol szókincset, ami ezekben nincs az kb. szleng vagy szakzsargon, azokra meg vannak egyéb szótárak vagy ott a netes urban dictionary.
-
dragon1993
őstag
Ha már szótárról van szó, a Kindle mekkora szótárakkal birkózik meg ?
-
alexw801
senior tag
Bocs, nem akartam leszólni azt, hogy használható szótár készült a Kindlére, ez köszönetet érdemel.
A nyelvi oldalon van a kritikám. olyan szótárnak van értelme és haszna, amelyik több és árnyalt, példákkal illusztrált fordítást ajánl fel. A Mobimouse ilyen, és az ABBYY Lingvo is, ebből a Lingvo 2 jogtisztán fut céges laptopomon, kb. 12 szótár szócikkét nyitja meg egy szimpla kijelölés majd Ctr +CC kattintással azonnal, rendkívül jól el lehet dönteni, hogy az adott szövegkörnyezetben mi a helyes értelmezés. Erre én rá is vagyok szorulva, mert műszaki témát levelezek angolul (kínaiakkal).
A Lingvo oroszra fordít, benne 1-2 angol-angol szócikkel.
A neten elérhető 15 nyelvű Lingvo is, elképesztő. -
alexw801
senior tag
Köszi a választ.
Az említett angol-magyar szótár nem az én esetem. Irritál a primitívség.
Így kénytelen vagyok a Lingvo-t használni, minden eszközömön, beleértve a céges laptopot is. (10-15 éve volt drága pénzen vett angol-magyar, pl. Moby Mouse, de elhagytam).
A Lingvo a Kindle-n is szótár csomag használatát teszi elérhetővé, ez több szócikket nyit meg azonnal, lehet választani az árnyalatok, alkalmazási példák között. Emellett mindig aktív wifi kapcsolattal használom (otthon) a Kindle-t, így az online szótár és a Wikipédia link ajánlat is azonnal elérhető.
Azt majd elfelejtettem, hogy az egész, amiről eddig írtam, orosz alapnyelvre fordít. Ну что?
Persze az angol egynyelvű értelmező szótár(ak) is ott vannak a Kindlémen. -
cocka
veterán
válasz
Degeczi #18665 üzenetére
Van kétféle szótár is, az egyik az az 1.6-os, a másik meg valami Akadémiai (de hogy nem nagy, az szinte tuti) és a kettő együtt kb. jól kiegészíti egymást.
eddig néhány speciális szót kivéve mindegyiknek a szótövét felismerte
Az a baj egyébként, hogy csak szavakat ismer fel és kifejezéseket nem.
fogalmam sincs a PW-ok hogyan kezelik a szótárakat
Hál istennek jól. Németül tudóknak akár az is előnyös lehet, ha angol-német vagy esetleg német-angol szótárban néznek utána. Nem jut eszedbe angolul, de németül igen vagy fordítva.
-
Degeczi
nagyúr
Úgy értem, h amit otthon, magánszorgalomból hoz össze vki, az mindenképpen amatőr, hiszen nem nem pénzkeresési céllal, nem eladásra készült.
Egyébként ha jól rémlik, olyan 50e szó körül van, ami még akár rendben is lenne (bár egy tényleges nagyszótár ennek 2-3x-t tartalmazza), viszont csak rövid, egy-két szavas magyarázatokat tartalmaz, és azokból is nagyon keveset, sokszor pont a szövegkörnyezetben használt jelentés hiányzik, hiába "van meg" egyébként a keresett szó.
Az újabb típusok sokkal kényelmesebbek, mert szótárazás közben bármikor át lehet kapcsolni másik szótárra, így ez nem gond (pláne 5.6.x fw-el, ami még magától átugrott a következőre, ha az aktuálisan kiválasztottban nem találja a szót), könnyen megnézhető vmelyik nagyon részletes angol-angol gyári szótárban
-
válasz
Degeczi #18665 üzenetére
Bocs, nem nagyszótár, Nagy Gábor féle v1.6, de nem gondolom, hogy amatőr kisszótár lenne, eddig néhány speciális szót kivéve mindegyiknek a szótövét felismerte. Jó, nyilván nem szakkönyveket olvasok angolul...
Ha valaminek nagyon nem derülne ki számomra a jelentése a szövegkörnyezetből, úgyis utána nézek a neten, nem szoktam offline szótárakra hagyatkozni ezekben az esetekben.alexw801
Leragadtam a Kindle 3-nál, fogalmam sincs a PW-ok hogyan kezelik a szótárakat -
Degeczi
nagyúr
Biztosan nagyszótárról van szó?
Mert ami elterjedt, szabadon letölthető angol-magyar, az csak egy amatőr kisszótár, meglehetősen hiányos, ezért mindenképpen ajánlott gyári angol-angol-t is megnézni helyette (gyakran akkor is, ha ugyan benne van egy adott szó, de pont nem az ott használt jelentéssel) -
-
Degeczi
nagyúr
Úgy rémlik, azon valóban csak egy aktív szótár lehet kiválasztva, a nyitóképernyő menüjébe kell visszaugrani a váltáshoz. De legalább a Back gombbal gyorsan vissza lehet térni a könyvhöz.
A későbbi típusokon már lehet szótárazás közben is váltani (sőt, ha utoljára másikra léptél át, azok megőrzik a választást, és ha abban nem találják az adott szót, ugranak az alapértelmezettre, ami nagyon praktikus, mert az angol-magyar szótár elég gyengécske, nem mindent talál meg, így olyankor feljön az angol-angol magyarázat)
-
cocka
veterán
Amúgy ha már Kindle Keyboard, lenne egy-két kérdésem. Bár kétlem, hogy valaki tudja a választ, de azért a remény hal meg utoljára.
1. Tényleg csak egyetlen egy szótár állítható be? Paperwhite-nál 10 szótáram van.
2. Jó volna, ha az ilyen interaktív regényekhez (meg néha játékokhoz is) elérhető lenne a szótár. Ha már mindenképp jailbreak és társai, nem lehet valahogy ezt megoldani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Mielőtt kérdezel, kérünk, hogy olvasd el a téma összefoglalót!
Tiltott témák
● könyvek illegális beszerzése
● 3G modem internet megosztása vagy a korlátozás kijátszása
- LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung S23 128GB Fekete /+AJÁNDÉK ÜVEGFÓLIÁVAL/normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest