Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- ASUS ROG Ally
- Milyen videókártyát?
- Milyen notebookot vegyek?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- TCL LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Zolnagy is mini elektronicozik
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szerintem csak tizedet.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Én a Kalmár féle, SEP-es órát tettem be SEP nélkül, és éltem Gábor trükkjével, hogy 2db kicsi imbuszt használva megfordítottam az átmenő csavart. Így az óra nem a Cafelat felirat oldalán rögzül
-
norkov84
tag
válasz
rastacsz
üzenetére
Nekem bevált, az elkészült ital nem okoz csalódást. Maga a munkafolyamat is OK, bár én bögre forralt vízben melegítem elő a kart és kosarat.
Sajnos a mostani forralónk teteje íves, arról csúszott már le a kar, forralás közben. Tervben a forraló csere, de nem tudom még, mi lesz helyette: sokfunkciós, nem csak Robothoz van használatban. -
norkov84
tag
válasz
üzenetére
700-ért ment el végül a flow controlos R58-am, 2 hónapnyi hirdetés után…
Minőségi gond nem volt vele, egyedi esetként az elektronikát kellett cserélni (nem vezérelte ki az állapotjelző ledet), de az is gariban ment, máshol nem találkoztam ezzel a hibával sem. Mindez 3 évnyi aktív használattal… -
norkov84
tag
Hölgyek-Urak!
Az R58 elkelt, így a következő eszközöktől is megválnék:
- 58.6-os Fragola palmtamp v1 (maroktamper), 2016 dec-i vásárlás: sajna egyszer leesett, így két apró csorba van rajta (l. képek) - 8e Ft
- LM, peremes 14g dupla szűrő: elvileg a VST 15g-os szűrője, VST logó nélkül - 3e FtKettő egyben 10e Ft.
Helyileg Bp. XIII. ker, nem postázom. -
norkov84
tag
válasz
lojzi1
üzenetére
Ugyan nem a legigényesebb, de nekem Kinunál az IKEA-s, fiókba tehető csúszásgátlóból kivágott korong bevált. Könnyű felhajtani is, amikor a babokat betöltöm.
-
norkov84
tag
válasz
Flashback
üzenetére
Néztem azt is, de egyrészt drágább (a sima verzió is), másrészt nekem méretben-kialakításban egy fokkal kevésbé volt szimpatikus, maga a munkafolyamat pedig nagyon nem (leginkább előmelegítés a Robothoz képest).
Aztán 1 hét Robot próba után láttam Kalmárnál a Flair 58-at és megerősítette bennem a fentieket
-
norkov84
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Roboton húzom, szokásos előmelegítéssel (kosár + tartó), így hőfokra csak ennyit tudok mondani.
Nyomás/időre nekem a következő profil vált be:
- minimális (1-2 csepp) előáztatás 2-3bar között
- nyomás fel ~7-8barra
- lassú ejtés 3-ig, amíg a kar “leér”
- az egész művelet 40-45s alatt (45g italra tehát 1g/s)Kisebb csúcsnyomással “laposabb” volt, hosszabb kivonatolás sem állt jól neki. Nálam 1.5hetet pihent fagyasztás előtt.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Kb. hasonló.
Ma reggel a 2 dupla időszükséglete előpakolástól az eltörölgetés utáni elpakolással együtt 16 perc volt. 2x 16.5g kávé, Kinuval őrölve.De én kicsit lassabban csinálom és van benne potenciál, mert a kosarat külön bögrében melegítem elő forró vízzel, ahogy a csészét is felöntöm, hogy melegedjen amíg őrlök, előkészítem a kosarat és felcsattintom. És így ugye el kell törölni a kosarat a töltés előtt, meg a pohár külső felületét, miután kiöntöm a vizet belőle.
Sajna egyszerű műanyag forralóm van, aminek íves a teteje, így nem tudom annak a tetején előmelegíteni a kosarat, és az kell a jó eredményhez, így egyelőre ez a folyamat. -
norkov84
tag
válasz
LazacX
üzenetére
számszaki különbség a két jószág kosár kapacitása között, és a kész kávé között?
Robotba azt hiszem min. 12g kell, én 15g-mal próbáltam, de szerintem olyan 16g nem árt. Felső határ most hirtelen nincs meg fejben.
16-18g mellett pl. simán hozható az 1:3 is akár (75-80g víz elfér a kosárban). Alternatív kosárról nem tudok.A Robotnak mekkora a lábai közötti fesztávolság, valamint a csőrök közötti fesztávolság?
Lábak közt 9.5-10cm van (este tudom megmérni pontosan). Az Acaia Lunar pont nem fér be egyenesen, és az 105mm széles.
Magasságban a dupla kifolyó nélkül (azaz naked) csapolás mellett 9.5cm van.
Én nem vesződnék azzal a kifolyóval, sima mérős pohárba csapolsz és ketté öntöd
Shot ismétlésnél (vendégség) mennyi idő alatt hűl le a 9B?
Ezt ugyan nem tudom, de nekem az ismételhetőség miatt lett Robot. Gyakorlatilag egymás után húzhatsz akármennyit. Nálunk meg naponta minimum egyszer 2 duplát főzök, így bár én is vacilláltam, de nálam ezért esett ki a 9B. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Vettem v2-t, akksisat. Tök jó, még E61 DB-hez viszonyítva is jó habot lehet vele készíteni. Csak annyi a macera, hogy külön kell a tejet megmelegíteni, meg picit több a nettó habosítási idő.
-
norkov84
tag
For the record: az elmúlt hetekben 2-3 alkalommal hullott le őrlés közben a Kinu Simplicity gyűjtőtartálya, nyilván mikor már majdnem a teljes mennyiséget leőröltem. Azt hittem 2.5 év után elfáradt a szilikon O-gyűrű, de csak el kellett mosni a gyűrűt mosószeres vízzel. Pedig pár naponta áttöröltem nedves szivaccsal, de az úgy látszik nem volt elég, összegyűlt rajta a kávés zsír /szmötyi
Ha valaki hasonló cipőben járna, próbáljon rá erre a megoldásra, mielőtt rátesz egy másik O-gyűrűt.
Amúgy még az első garnitúra van rajta, mind a 2, gyárilag adott pótalkatrész érintetlen. Tök tartós, olyan ~50kg kávén lehetek túl vele. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
-
norkov84
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Én a Kalmár-féle órával és készlettel használom. Nem para a szerelés, kb 5 perc volt még este 11-kor, miután mindenki más aludt itthon és hiper csendben kellett a szerszámokat letennem is
Van nem “steampunk” verzió is, számlappal. Szerintem jobban leolvasható méret, mint a gyári óra.
-
norkov84
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Jaja, ismerős. Tekertem én is sokat azt a kart
Csak arra akartam utalni, hogy ami szemre tök jó, az más felbontás a SEP-en. De igazából Neked az Acaia-n tök jól követhető a g/s, és tulajdonképpen úgy már elég jól belőhető.
Robot alá sajna elég nehézkesen fér el a Lunar (diagonálban), meg egyelőre nem szántam rá magam, így marad még a Hoffmann-módszer, előre kimért vízmennyiséggel
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tavaszig sok építőanyag lesz belőle (remélem).
Fent az aprón a hirdetés, ha valaki “rámenne”. -
norkov84
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Soktényezős: egyrészt csökkent az igény a tejgőzölésre, másrészt hely- / energiaigény szempontból is érzek némi belső nyomást (napi 3-4 dupla mellett), plusz egy elhúzódó ház felújítás/építkezés, ahol minden plusz fillér jól jönne.
És itt jön képbe egy vágyam kb. a flow control megléte óta: karos / dugattyús gépek. Rugós-karos profillal főzök jó ideje, és ha már… kölcsönbe került egy Robot hozzám, s megszerettem. Így elég sok fenti tényezőt kipipálok úgy, hogy a csészeélmény megmarad.
-
norkov84
tag
Csak halkan: nekem lehet pont lesz egy eladó, flow controlos R58-am, új Bia árban (3 éves, én vagyok az első tulaja, csak lágy vízzel ment, kb. 1000 kávét főzött le).
Attól függ, kollégám mit mondd, kell-e neki (övé az elsőbbség
). -
norkov84
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Egyéni preferencia kérdése.
Én sima Loveramics presszós csészéből iszom a 45-ös duplát (tulip alak, 80ml), szimplából készített kapuhoz/flat white-hoz 150ml-s csészét, duplából készítetthez pedig a 200ml-est használom.
De el tudom képzelni, hogy valaki több tejjel szereti, és mondjuk szimpla kapuhoz 200ml, duplához 300ml.
-
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Azért az tényleg elég durva, mit tudnak nyújtani a Mahlkönig késprofilok.
Munkahelyemen E65S őrlők vannak a dolgozói kávézóban, és egy "sima", 42 által pörkölt klasszik blendből (70% Brazil, 30% Rwanda) is olyan ízjegyeket húz elő (durván mandula íz), hogy leesik az állam.
OK, LM KB90-en készítik, de azért ebben a tekintetben az őrlő domborítja az ízt
Sajna pontos receptről csak annyit tudok, hogy std. 25s lefolyás és 11g a szimpla, 20-21g a dupla az E65S-ből, és ránézésre 1:2 - 1:3 közötti arány, inkább az előbbi irányba tendálva.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, ezért írtam, hogy ha mindenképpen új, és kézi nem lehet, akkor az adott ársávban valóban csak ez marad. Ekkora felárral (Fred eladása mellett), én nem lépném meg a kolléga helyében, mert biztos vagyok benne, hogy ugyan lesz változás/javulás, de szerintem nincs arányban a befektetett költséggel.
Persze, technikai/hobby dolgoknál ez a "mi éri meg" kérdés mindig relatív/szubjektív. De ahogy körüljárja a témát, úgy vélem egyfajta ár/érték arány fontos neki, ergo fontos az "észérv", nem csak a "szívmotiváció"

A Kaffeemacher-es srácok szerintem elég jól körüljárták a témát az ő szempontrendszerükkel, az elég jó támpont. Itt a topikban ugyanis a belépő őrlő után nagy eséllyel úgyis a használt Mazzert ajánlja a többség, esetleg egy jobb kézit. De ha ezek valakinél kizárva, erre vonatkozólag itt elég kevés a tapasztalat, legalábbis a linkelt tesztekhez képest mindenképp.
-
norkov84
tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Szia!
Én Fredről 5 éve egy használt Mignonra váltottam. Árban emlékeim szerint így 40-et költöttem pluszban a Fred eladásával. Akkor csak egyféle Mignon volt, 50-es késsel. Más volt vele valóban a kávé, de hogy ez csak a sík vs. kúpos kés miatt volt-e, passz.
Utána bő fél év múlva jött egy Mazzer Major, szintén használt, de teljesen felújított. Itt a csere különbözete már lényegesen több volt. Ekkor még nem volt közismert, hogy a C-s Major kés milyen tuti, így a sima, A-s késsel használtam bő 2 évet. Itt is volt előrelépés a Mignonhoz képest, de ár/értékben nem annyi.
Most, az elmúlt 2 évben pedig egy kézi Kinu Simplicity-t használok. Ízben ez is más a Major után, ez árban “visszalépés” volt. Nekem mindenesetre bőven hozza, amit várok ízben. Néha azért jól jönne egy motoros.Én arra akartam kilyukadni, hogy jelen szettről váltani a fenti feltételekkel valószínűleg hozna valami változást ízben, de szerintem nem annyit, mint amennyit költenél. Hogy megéri-e, ezt Neked kell eldönteni. De ha amúgy elégedett vagy ezzel, és nincs benned nagy “kísérletezhetnék”, nem biztos, hogy váltanék a helyedben. Hacsak nem, valaki ismerősnek van olyan őrlője, amit meg tudnál venni, és el tudja hozni, hogy “összekóstold” a Freddel. Úgy magad is meg tudnád nézni, megérné-e számodra.
Nem tudom, hogy állsz a német nyelvvel, de az elmúlt ~1 évben a Kaffemacher yt csatornán teszteltek rengeteg őrlőt fej-fej mellett, elég részletes eredményekkel.
Írásban is elérhető nagy részük:
[link] -
norkov84
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Na most már nem csak nyerő gép van abban az üzemben, hanem még egy országúti is? Ej-ej
-
norkov84
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
A nyomás-felépülés nálam is ennyi idő. Viszont ha a pumpát leállítom (kar félállásban), akkor nálam 5-5,5-re esik vissza. Fejben lévő nyomás is ezt mutatja vakszűrővel ilyenkor. Kv-val esik persze, ahogy szökik el a nyomás a pogácsán keresztül. Ha teljesen lehajtom, akkor is 5,5-re esik a nagy óra. Vakszűrővel és kv-val is. De nálam 7,5-re van belőve.
-
norkov84
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Valami ott nem kerek. Nálam nagyon hamar felépül a nagy órán a nyomás.
Rocket szervizes ember erre azt mondta, hogy ha a pumpa nem tudja átnyomni a vizet a kávépárnán, akkor felmegy a nyomás.
Ezt nem értem. Ha így lenne, vakszűrővel is ezt csinálná. Nekem vakszűrővel sem megy feljebb a nagy óra, fejen lévő 1-1 alkalommal elmegy 12-ig ugyan, de az valami légbuborék lehet.A nyomást viszont úgy néz ki tartja, mert a karra szerelt mérő ott marad 11 Bar nyomásnál, ha félig lehajtom a kart, és leáll a pumpa, de alul nem lövi még ki a vizet a fejből. A gépen lévő nyomásmérő viszont azt mutatja, hogy leesik a nyomás.
Reggel megnézem az enyém mit csinál. Emlékeim szerint nem szokott 0-ra menni teljes kar lehajtás után sem.Kar hitelesítésben most kicsit nehézkesen tudok Bp-n segíteni, 1 hete megszületett a 3. gyerkőc, nem annyira kísérletezős most a terep
-
norkov84
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Én úgy tudom csak frekiváltóban érdemes gondolkodni. Legalábbis amikor még Majorom volt, ez volt a konklúzió. 1f-1f frekiváltó viszont használtan ritka, újonnan drága.
Frekiváltóval pachuha69 kísérletezett még Major-ral pár éve. Vannak itt is, meg külföldi fórumon is bejegyzései róla.A dimmeres megoldással viszont nagyon sok teljesítményt fogsz veszteni.
-
norkov84
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Megértelek. Én a közepes és sötét vonalat szeretem, világost (CM és társai) nem tudom megszeretni egyszerűen, mindegy hogyan csapolom.
De egy jól elkészített, friss olasz bármikor jöhet
-
norkov84
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Elég sok videóban láttam, hogy a teljes nyomás megmarad a fejben, és csak lassan több perc alatt csökken le. Láttam egy videót, ahol egy kínai csaj mutatja be a gépet, enged egy kis vizet, majd a kart lehajtja, és a teljes nyomás ott marad. Állítólag ezzel lehet előáztatni, ha 45 fokban megnyitod a kart.
Szerintem az akkor megy, ahogy Peti írja: addig hajtod vissza, hogy a pumpa kapcsolója kikapcsol, de a háromjáratút még nem nyitod. Még nem próbáltam így.
Úgy már jártam, hogy csapolás közben elfogy a víz a tartályból, akkor lelövi a pumpát. És amíg a karhoz nem nyúlok, és már megindult a kávé, szép lassan esik a nyomás, ahogy csordogál a kávé.Melyik ez a fejben lévő fúvóka?
A “gomba” kis csavarja (22-es viláskulccsal nyitható) alatt:
0.75-ös a gyári, úgy látom. Ha gondolod, kivehetem a kisebbet a fejből és oda tudom adni Bp-en. A gyárit megtartom azért
-
norkov84
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Igen, én a pumpán lévőre gondoltam, de akkor elbeszéltünk egymás mellett
Nem baj, közben látom meglett a megoldás.
Egyébként az előlapon az alsó kis kivezetőn bekapcsolás után (főleg melegedés közben) mindig csöpög ki egy kis víz, de szerintem az nem ezen a szelepen keresztül... simán csak a folyadék tágulása miatt.Illetve amikor engedsz egy kis vizet, és felmegy a nyomás a névleges értékre, miután lehajtod a kart neked megtartja a nyomást?
A pumpa nyomásmérőjén marad némi nyomás, ha erre gondolsz. A fejen lévő flow control-os mérő egyből leesik nullára, ahogy zárom a kart és nyit az OPV.A másik kérdésem, hogy a nyomás hirtelen épül fel, vagy szép lassan?
Eredeti állapotában nagyon gyorsan (<1s) elért a 9bar-ból mondjuk 8-at, utána kb 1-2s múlva a beaállított 9bar-t.
Pár hét használat után én cseréltem a fejben lévő fúvókát (azt hiszem 0.8-as a gyári) 0.55-ösre. Ezzel lassabban épült fel a fejben ("sziszegésből" következtetve), de a pumpa nyomás ugyanúgy épült fel. Fejben ekkor még nem volt óra, csak következtetek. Flow controllal meg én elég elnyújtva engedem rá... kb 6-7s, mire 2bar-t elér, ahol előáztatok. Pumpanyomás persze ugyanúgy gyorsan felszalad.van egy előáztató funkciója az E61 fejnek, ezt írja is a gépkönyv, amikor kb 45°-ban beállítod a kart, de a pumpa még nem indult el
Ahogy Peti is írja, ez csak vízhálózatra kötve igaz. Ellenben ha kar nélkül felnyitod így, némi gravitációs előáztatás van, csepeg némi víz a kazánnyomás hatására, de azzal nyomás nem alakul ki a pogácsán. -
norkov84
tag
Hölgyek - Urak!
Valakit érdekelhet egy funkcionálisan kifogástalan, ámbár kissé karcos Beurer KS36 mérleg? Nálam kihasználatlan, 1 éve a dobozában pihen (Timemore-ra váltottam).
Egy zacskó friss pörkölésű kávéért vihető (Bp XIII. ker, megbeszélés szerint akár X. ker). Adok egy ajándék tampert is hozzá
Ha valakit érdekel, privát üzenetben jelezze.
Köszönöm! -
norkov84
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Fú, ez nehéz kérdés, mert nem használtam párhuzamosan egymás mellett ezeket (Silvia 2020. januárban ment, R58 februárban jött, de flow control csak júliusban lett, de akkor őrlőt is váltottam).
Az biztos, hogy mire “beletanultam” / kialakult a folyamat (workflow), számomra nagyon élvezeteseket húzok vele.
A befutó a következő lett nálam: rövid előáztatás 2baron az első cseppekig (1-2s), innen fel 7barra (OPV-t ide lőttem be), és szépen ejtem (időben kb. lineárisan) 3barig, ahol kikapcsolom. Mindezt indítástól zárásig 35-40s alatt, 1:2.5 aránnyal.Számszerűsíteni nehéz, de közepes pörkölésekből többet tudok kihozni, sötétnél kb. mindegy. Illetve ha új kávénál túl durva/finom az őrlemény, valamennyire utána tudok menni a nyomással.
Nagyon világos pörikre nem mentem rá, ott szerintem én és a Kinu is szűk keresztmetszet vagyunk
-
norkov84
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Szerintem, ha már E61 a GC után, akkor roto szivattyús is legyen + flow control.
Érzésem szerint nem sok különbség lesz egy ilyen rezgős E61 vs. tuning GC viszonylatban.Én full tuning Silviáról váltottam DB roto E61-re (Rocket R58), de ez sem volt valami “hű de nagy ugrás”, csészében lévő eredmény tekintetében. Igaz a flow control később jött. Persze gőzölni ezzel sokkal tutibb

-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez különben tök érdekes téma. Lassan 2 éve nyúzom Kinuval, napi szinten 2-4 duplára. Én pl. nem untam meg, és baromi jó, hogy Niche-szintű 0 pangó van

Mégis alkalmanként az idő tényező miatt gondolkodom rajta, hogy valami motorossal gyorsabb lehetne-e a napi rutin (Majorom volt, azt még a "C"-késes felfedezés előtt adtam el, sima, "A"-s gyári késsel). Rohanós a reggel, de szerintem a pepecselés (WDT, gép eltakarítása, elpakolászás stb.) a mérvadó nálam, nem az a kétszer 70-80s őrlési idő... fene tudja, számítana-e.
Másrészt, én a Major-rel is pepecseltem ecsettel, ráindítással, így nálam talán egy Niche lenne ilyen szempontból jobb, de őrlési időben az sem sokkal rövidebb a Kinunál (kb. 30s/dupla), cserébe elég jelentős anyagi plusz... és nem vagyok meggyőződve, hogy a csészében landolt italnál hozna valami érezhető pluszt a Kinuhoz képest... -
norkov84
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Gábornak (Kávékalmár) nem régiben volt egy eladó ECM Syncronica-ja... nem tudom megvan-e még.
Ha nem babrálja az ember a kis kart, csak nyitva hagyja, nem kell profilozni, de a lehetőség mégis ott van.
Nálam az R58 kb. 25 perc után hadra fogható. Mivel felépítésben ez is hasonló, így kb. fél óra a bemelegedés, nem tudom ez Nektek soknak számít-e. -
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Januárban rendeltem 1 zacskóval. Nem emlékszem rá, hogy küzdöttem-e vele. Szerintem nagyjából a többi Kalmár kávés recepttel mentem: Kinu 2.8.4, 18g, lassú felfutás 2barig, itt tartom az első cseppekig (kb. 2-3s), innen lassan kinyitom 7barig (OPV ide állítva), majd onnan kvázi lineárisan csavarom le 3barra (rugós karos profil szimulálás), 45g italig. Ez kb. indítástól leállításig 35-40s nálam. R58 flow controllal.
-
norkov84
tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Én most akaratomon kívül beleszaladtam, hogy egy dec. 15-i Kalmár-féle Peru Cajamarca II megbújt a konyhaszekrényben. Bontatlan zacsiban, végig száraz, hűvös (~10-15°C) helyen.
Összehasonlításként pont előtte fogyott el ugyanebből egy január 19-i pörkölésű zacskó, amit kb. 4 hétig tároltam ugyanott, majd plusz ikeas simítózárasban bekerült a hűtőbe. Ez utóbbihoz képest már számomra is érezhetően laposabb a fenti, "öreg" zacskó.
De mondjuk ugyanebből a kávéből én kicsi különbséget szoktam érezni pár napos pöri és a fenti, kb. 4 hétig tartó pihentetés közt. -
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nekem a videóból az jött le (de most beleolvastam a cikkbe is), hogy ők máshogy értelmezik a pangót. Igazából őrlés után amit ki tudsz belőle szedni, szétszerelés/ecsetelés segítségével. Pedig írja, hogy meg kell különböztetni a belső holttérben maradót (ami kiül a falra és "marad"), ill. a "folyamatosan cserélendőt". De mennyiség szintjén már nem bontja így ketté.
Ismételhetőség alatt pedig azt érti, hogy simán csak járatja a motort tovább, miután nincs már értelmezhető őrlési hang. Ergo semmi ráindítás/pofozás/mozgatás/ecsetelés. Így ha kicsit is sztatikus az őrlemény, akkor előfordul, hogy 1-1 nagyobb "gombóc" bent marad, majd egyszer csak kijön, ergo a kapott mennyiség +/- több grammal ingadozhat.
Nem tudom, hány kg-ot futtattak át rajta, mert az elején meg a sztatikusságról ír, hogy az majd kb. száz adag őrlése után csökkenni fog (ami még mindig csak~2kg). És a lényeg, hogy jövő időben fogalmaz, szóval nem tudom, lehet még nem járatta be. Bár az első próbákat még nyáron csinálták, szóval bő fél éve náluk volt az örlő...
Egyébként a mostanában nálad lévő őrlőkhöz képest (pl. Fio AG, Forte...) egyelőre hogyan muzsikál ízben?
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Néztem én is. Tiszta média személyiség lett Gábor
Még jó hogy Sipy nem ment rá valamelyik háttérben lévő króm csodára egy polírgéppel
-
norkov84
tag
Eladó Mazzer Mini E a home barista FB csoportban - ha valaki ilyet keres.
Nem én árulom, csak láttam ott
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Hm, érdekes amit írsz. Nálunk egyik kedvenc az említett Kalmár kávé.
Ahogy én szoktam (R58 + flow control, PID 105 - az 92 fokos fejhő, Kinu M47 2.8.4 állás)
18g —> 45g, kb 35-40s közti lefolyás. Nagyon minimálisan áztatom elő 2baron (kb. 2-3s), majd óvatosan fel 6.5-7bar, tartom amíg 1 “sugárba” áll össze, és innen lineárisan “ejtem” 3barig (rugós karost próbálok mímelni). Nálam így pazar. -
norkov84
tag
FB-on a home barista csop-ban van egy eladó Kinu M47 simplicity, ha valaki ilyet keresne…
-
norkov84
tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Érdekes ez az alvás dolog. Én közvetlen a 18g dupla után is bármikor tudok aludni
Na jó, robusztás cuccok esetén érzem azért a koffeint, de az általában fogyasztott kávékkal semmi ilyesmi.
Én inkább elővigyázatosságból álltam át a napi 1 dupla + 1 szimplára (utóbbi felezett dupla a nejemmel). Nincsenek vérnyomás/egyéb problémáim, de nem is szeretném ha idővel kialakulna. Tudom, többet kéne hozzá mozogni is. -
norkov84
tag
Tárolás: igaz, én inkább közepes pörköléseket fogyasztok (leginkább kalmár), de pl. a világosabb polipos kávékkal is működött az alábbi.
A bontatlan zacsit beteszem ikeás simitózárasba, és úgy be a fagyóba egyből. Mikor kiveszem "fogyasztásra", utána ugyanúgy a simitózárasban hagyom, csak bontás után már a hűtőből veszem ki és oda megy vissza. Nem nagyon szoktam érzékelhető "romlást" felfedezni, nekem bevált. Sötét pörivel van hogy a hűtős "rész" 2-3 hétig megy, mire kiürül a zacsi, mivel azt ált. flat-whitehoz használom csak (max napi 1 duplával).
Egyszerre általában 1.5-2kg kávét rendelek és az korábban 4-5 hét alatt fogyott el, mostanában inkább 1.5-2 hónap (több irodai jelenlét).
-
norkov84
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Kalmár sötét pörkölésű brazilja nekem nagyon OK flat white-hoz.
-
norkov84
tag
-
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Ausztrál vonatkozásban a coffeefusion YT csatornáján követtem a latte art boot camp-et, nekem sokat segített. Azt láttam, hogy ő is pörköl kávét, nem tudom ismered-e, illetve milyenek a kávéi, így nem tudom, mennyire ajánlható
-
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Szuper, örülök, hogy sikerült.
Flow control: "sajnos" SEP és Acaia mérleg nélkül csak kb-ra tudom belőni, de nekem közepes pörkölésre a rugós karos profil vált be. Ezt csak idő/mennyiség függvényében kb. próbálom követni.
Sötét pörköléshez viszont csak elnyújtott felfutást adok (kb 10s alatt futtatom fel, alacsony térfogatáram/flow mellett), és utána a csapolás végéig a csúcsnyomáson tartom. Amit én amúgy letekertem 7-8bar közé. OPV 8 baron van, csapolás alatt a fejben lévő óra 7-7.5-ig szokott felfutni (vakszűrővel 8-ra).Más görbékkel nem nagyon játszottam, bár a Whole Latte Love YT csatornán megnéztem minden, ezzel kapcsolatos videót. Ők azért nem túl profin űzik ezt a részt
Kávékalmár Gáborral beszélgettünk erről sokat.
Én az általa gyártott karral használom, így csak olyan 210 foknyi tartományban tudom mozgatni a szelepet, de ez szerintünk bőven elég (max álláson kb. 160g/30s a vízhozam). -
norkov84
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Lehet, hogy csak nekem volt "szerencsém", de a nálam töltött bő 2 éve alatt nekem nem csinált ilyet a Major. Annyi, hogy volt egy esztergált magasítóm is hozzá (arra feküdt fel a pumpa, így nem kellett vágnom belőle, nem ért bele a késbe), és a körtepumpával kb. kétszer nyomtam rá őrlés után. Mondjuk én aztán áttértem a garatseprésre, Majornál annyi is elég volt.
Amikor alulról szétkaptam nem sokkal az eladás előtt (Arduino vezérlő tápját kellett cserélnem), nem láttam belül sehol kávé port.
-
norkov84
tag
válasz
bayarena
üzenetére
Gratula!
Én is R58 Synchronika között vacilláltam, de idehaza akkor (2020 eleje) előbbit tudtam olcsóbban-könnyebben beszerezni.Emlékeim szerint sima körömlakk-lemosóval szedtem le az E61 fejen lévő matrica ragasztó-maradványait. Nem kezdte meg, semmi baja így bő 1-1.5 év távlatából.
Flow-control kit-et is vettél hozzá?

-
norkov84
tag
Sziasztok!
Balatonföldvár, Balaton Klub: CasMo Etióp van porondon, ha valaki erre jár és speciality-t keres.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- ASUS ROG Ally
- Milyen videókártyát?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen notebookot vegyek?
- alza vélemények - tapasztalatok
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Green- 1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4200
- Tekken 7 Playstation 4
- Samsung Galaxy S21 Ultra 5G 12/128GB Fekete / 12 hó jótállás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
).