Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
válasz
eladocuccaim
üzenetére
DISC szerint ők a piros személyiséggel rendelkezők. Steve Jobs is ilyen volt, felépített egy sikeres céget, tehát az ő szemszögéből nézve jól csinálta amit csinált. Ők kevésbé foglalkoznak azzal, hogy a másik mit gondol/másiknak mi jó. Nekem legyen jó a többi nem érdekel.
-
eladocuccaim
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Biztos nagyon jó szakember vagy. Én olyan vagyok, aki nem bírja elviselni az olyan kollégákat, akik tényleg minden nap átszellemülve dolgoznak, és van ilyen kattjuk, hogy a cégért, projektért mindent, és mindenki dögöljön meg, aki nem tart ebben vele. Természetesen én is dolgozok, és odateszem magam amikor kell, de van az a típus aki képtelen leengedni, és folyamatosan emeli a stresszt, nyomást, mert nem bír 2 percig megülni a seggén, és magával ránt mindenkit, mert szerinte szar alak, akinek nem ez a legeslegfontosabb 24/7. Azon szoktam gondolkodni, hogy ez valami indokolatlanul magas megfelelési kényszer miatt alakul ki, plusz rájön az téveszme, hogy ez a helyes, és mindenkinek így kéne élnie, vagy valami más van a háttérben. Persze félreértés nem essék, a semmittevő, magukat soha meg nem erőltető (de persze leghangosabb, mindenbe belepofázó) emberekkel még nagyobb bajom van,.
Sajnos mindig az van, hogy a szélsőségekből vannak sokan, és elenyésző a jól dolgozó, problémákat megoldani képes (és újakat nem generáló) szakember, aki emellett normálisan tud is tud kommunikálni, egyezségre tud jutni, nem arra megy hogy mindent jobban tud, nem akar egy feleslegesen extrán szép megoldást mindenre (ami az adott pillanatban jó, de hosszú távon nem).Managerből is leginkább két szélsőséggel találkozom.
Az egyik a hataloméhes, aki ettől megrészegülve élvezi hogy parancsolhat felnőtt embereknek, mintha oviban lennének, és a felsőbb rétegek totális kiszolgálása a saját pozíciójának megőrzése miatt.
A másik, a soha semmit nem csináló szellem managerek, akik csak vannak és belélegzik az oxigént, de ennyi. Mindenre bólogatnak, mindent megértenek, de persze semmiből nem lesz semmi, és valójában leszarják mit mondasz. A lényeg hogy az ő szempontjából az energiaminimum felé lejtsen minden. Lefele mindig lekommunikálják hogy megtesznek a a csapatért mindent, de 5 perc múlva persze úgy jön vissza, hogy minden pontban letérdelt, és semmiben sem képviselt…. Mert neki nyilván így egyszerűbb. -
válasz
mandleee
üzenetére
Nekik vége. Annyi az elvárás hogy valamikor 7.30-9.30 (max 10) között kezdjenek el dolgozni és onnan 8-8.5 óra (van aki nem ebédel, annak nem szólok ha csak 8 órázik).
Én, jellemzően ha élesítés van, akkor azért rá szoktam húzni 1-2 órát. Aztán azt vagy le tudom csúsztatni vagy nem.
Olyat nem csinálok, hogy kezdett 7.30-kor és 16.00-ra teszek meetinget, nem b.szok ki senkivel sem szánt szándékkal.
-
tototos
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Miért ne lennének elégedettek? Hozza a csapat a számokat/profitot, őket az meg nem érdekli most, hogy milyen módszerekkel éred ezt el.
Számomra az a jó team lead aki csapatjátékos és kiáll a csapatáért. Nyilván kis cég vagytok de téged inkább egy projekt manager/PO szerepkörben tudnálak elképzelni és nem people managerként. Egy emberben nem tud működni rendesen a két szerep, valamelyik oldal sérülni fog. Tavaly pont ilyen éltem át, amikor egy személyben volt mindenért is felelős a főnök. A vége az lett, hogy 2 hónap alatt kiégette a csapatot mert napi 12 óra munka volt minden nap és ő mondta meg hogy aznap mit kell csinálnod és számon kért hogy miért nem vagy proaktív.@mandleee: Törvényileg azt ugye tudod, hogy a kötetlen azt jelenti, hogy te osztod be az idődet? Nyilván ez szinte lehetetlen, de azért nem rúghatnak ki ha nem reagálsz csak 12 órával később.
-
mandleee
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Munkaidőben én odateszem magam, aztán ha vége
Ha jól sejtem, nálatok törzsidő vagy fix munkaidő van. Ha vége a "munkaidőnek" mondjuk 17:00-kor és mindenki lecsukja a gépet, akkor szerintem jogosan elvárható, hogy a törzsidőben elérhető legyen az ember vagy jelezze slacken, hogy éppen távol van a géptől.
Én örülnék neki, visszasírom a régi időket, hogy 5 után vége a munkaidőnek. Nem vagy bent, akkor nem vagy elérhető, csak holnap. Nekem most kötetlen és a reggel 6-tól kezdve az este 10-ig bármikor lehet meetingem. A bölcsebb kollégák 24 órával előbb kiírják, a kevésbé előrelátóak hajnali 2-kor, hogy nekem már reggel 8-kor a gép előtt kellene ülnöm.
Szerintetek melyik effektívebb?Tőlem lehet ad-hoc is, de az ilyen felállásban 50-50%, hogy vagy jó vagy nem.
-
válasz
tboy93
üzenetére
Azért mekkora arc már, HO-ban 3 figyelmeztetésre is tett, elvetted tőle a HO-t, most az irodában bedugja a fülét, slacket nem nézi, elmatat a taskokkal amikhez éppen kedve van, nem azokkal amik fontosak
ő lehet az, aki felől a világ vége is eljöhet, az ő vérnyomása aztán nem fog fentebb menni. Néha irigylem az ilyet egyébként
-
válasz
dellfanboy
üzenetére
A felettesem es a tulaj elegedettek velem. Nekem ennyi eleg. Mindenkinek nem lehet megfelelni.
-
válasz
tototos
üzenetére
Ha alkalmatlan vagyok / találnak jobbat, majd kirúgnak
A visszajelzések alapján elégedettek, nekem jelenleg ennyi számít."és nem hívod be random callba"
Mégegyszer mondom, ilyen nálunk nincs. Nem random call volt, hanem célzottan az ő problémájával kapcsolatos segítségnyújtás. Nincs nálunk random call, csak az van ott adott megbeszélésen akinek mindenképp ott kell lennie. És ez olyan szinten, hogy van aki néha jönne láblógatásra meetingre, de szólok neki hogy ez totál irreleváns számodra, ne gyere.
Én nem az vagyok aki heti 8 meetinget tart random témákról, meg külön meeting hogy mikor legyen meeting.

Ami még probléma szerintem, a dokumentációk hiánya. Ezen én aktívan dolgozom, de egy 5 éves lemaradást kell pótolni belőle (és szintén kapacitás probléma).
-
tototos
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Nem bántás de ha ez a bizalom nincs meg akkor vagy nem neked való a manageri pozíció( sokszor láttam már hogy ez az egyetlen lehetőség a feljebb jutásra és mint elismerés rakják oda a kollégát, és ebből az esetek 90%nál nem pozitív lett a végeredmény) vagy a csapatod nem megfelelő az adott feladatkörre. Nem azért lesz jó valami mert én csinálom hanem azért mert aki csinálja tudja mit csinál.
@Vision: hát vagy elküldöd vagy úgy alakítod a folyamatot hogy neki több napos feladatai legyenek és nem hívod be random callba.
-
tototos
addikt
válasz
proof88
üzenetére
A sírás szerintem azon volt, hogy normális indoklás nélkül rendelik be őket 2-3 napra. Én pont olyan cégnél dolgoztam, ahol covid előtt heti 1 nap volt engedélyezve. Aztán jött a covid és full remote, csak azok jártak be akik laborban dolgoztak, de náluk meg volt határozva hogy melyik wc-t hasznáhatják stb. Ez tartott 3 évig. Közben meg semmi sírás rívás a management részről, hogy jajj csökkent a hatékonyság bajban leszünk a HO miatt. Majd most elkezdték, hogy heti 3 kötelező, a jelenlét beleszámít a bónuszba(elvileg minden pénteken riportot hívnak le ki volt az irodában és ki nem, és hogyan fogod pótolni). De nyilván majd itt is lesznek managerek akik komolyan veszik mert mit szól majd a felettesük ha nem hozzák a számokat és lesznek akik meg attól félnek hogy elmennek az emberei és inkább megengedőbb lesz.
-
-
proof88
addikt
Gondolom naponta, hetente történik ilyen.
Én éppen ezért minden nap bemegyek az irodába, hátha leejtem és összetöröm a céges telót, hogy gyorsan ki tudják cserélni.
Amúgy nincs bajom azzal ha be kell menni az irodába, mert ahogy mondod, covid előtt ez volt a természetes. Én sem értem, miért sírnak az emberek azon, ha most be kell menni heti 2-3 alkalommal.
Ami nekem fáj, hogy én nem lettem kárpótolva: azok az emberek is ezen sírnak, akik covid előtt úgy néztek rám mint a véres rongyra, ha néha elkéstem a reggeli standupról. Most meg a seggüket alig bírják egyáltalán bármikor bevonszolni az irodába.
Főleg csak szerdán tudják, el is neveztem corporate kérődző napnak a szerdát, állnak sorba a birkák, tehenek, nyakukban a sorszámozott bilétával az ebédhez délben, hogy tuti sokat kelljen sorban állni, nehogy spóroljanak 10 percet egy 11:15-ös ebéddel, nekik délben kell odaállni és bégetni, utána ebéd, kv, büfizgetés, kérődzés, aztán lehet menni a gyerekért. Egy csomó multinál még a rendezvényeket is szerdára rakják emiatt most már, mert akkor van bent az emberek többsége. Hétfőn és pénteken pangás van. Csütörtök még viszonylag erős. Többi napokon nehéz bemenni mert nehéz az élet, sok dolguk van szegényeknek, de amikor én a heti 5 alkalomból elkéstem standupról, akkor én voltam a köcsög.
-
válasz
tototos
üzenetére
Az első 5 évben brutális fluktuáció volt. 7 éve vagyok itt azt hiszem és 1 kolléga maradt a team-ben (a korábbi vez. fejl), azóta már mindenki ledobbantott. Az indok a legtöbb esetben maga a korábbi vezető volt. Emiatt léptem be én a helyére, ő meg kapott másik szerepet (egy nagyon-nagyon jó fejlesztő egyébként). Alattam még nem mondott fel senki, jól kijövök a srácokkal. Akivel nem / vagy teljesítmény probléma van, az meg előbb-utóbb ki lesz téve. A felettesem úgy gondolja, hogy az utóbbi évek leghatékonyabb csapata vagyunk most, csak én vagyok olyan f.sz hogy ezt nem érzem elégnek és úgy gondolom, hogy van ebben még jóval több is.
-
válasz
tboy93
üzenetére
Azért az jegyezzük fel széljegyzetnek a történeted mellé, hogy nálatok az elmúlt évek alatt ez nem egyedi eset. Tehát nem ugyanaz az ember...hanem hasonló probléma másik emberrel. Bár ezt csak tippelem a hozzászólásaid alapján... Szóval ezek a problémák nem feltétlenül általánosak.
Mondjuk nagyon érdekes az az ember is akkor HO-ban eltűnik... és irodában mit csinál? Ott ő a high performer vagy ami a szösz? Mert ha ott is csak max 2-es alá, akkor inkább elköszönni kéne tőle...SZerk:
Csak most olvastam tovább a szálat... el is avult már amit írtam, és némileg redundáns is. -
-
válasz
tototos
üzenetére
Nekem egyszerűbb lenne az életem, az biztos, de valaki akkor is kéne, aki összefogja a csapatot és átlátja az összes projektet. Egyébként én ezt szeretem csinálni, fejleszteni is szerettem, de a mostani munkakört is szeretem, változatos. Illetve nyilván, jobban is fizet. Egyszer ha kiégek simán benne van, hogy újra csak fejleszteni fogok valahol

Nem kell győzködni róla, tisztában vagyok azzal is, hogy vannak itt szervezeti problémák. Abban nem vagyok biztos, hogy máshol nincsenek. Val.szeg ott is vannak, csak másfélék.
"De ugye azt érzed, hogy ha hetente vannak olyan problémák amiket csak te tudsz megoldani, akkor ott valami nem kerek?"
Erre egyébként már mi is "rájöttünk" és elkezdtem kinevelni egy helyettest, akire le tudok delegálni dolgokat, de ez időbe telik. Sokszor betanításra és hasonlókra őt szoktam megkérni, aztán megszervezik ők egymást között. (De 2-3 év tapasztalattal ő sem tud még mindent, minden projekten)
-
válasz
tboy93
üzenetére
Tok egyszeru a problema: ha tenyleg te vagy a felelos ezert a csapatert, akkor olyan embereket vegyel fel, akik passzolnak a te mukodesi mododhoz. Emelle nem is teszek pozitiv vagy negativ jelzoket, tehat nem az a kerdes, hogy jok-e vagy nem, vagy hogy te jol gondolod-e vagy sem -- lathatoan allandoan terelgetned kell oket, hogy arra menjenek, amerre te akarod. Ez pazarlas. Ha te vagy a felelos, akkor vegyel fel szamodra megfelelo embereket, ha nem lehet, akkor valojaban nincs autoritasod, igy felelosseget sem tudsz vallalni.
-
válasz
Vision
üzenetére
"És akkor kilyukadunk újra oda, hogy milyen az emberanyag."

2
elment márki lett már téve, ha csak a jók maradnak, minden nálunk maradt fejlesztőnek lesz HO-ja és nem kell nekik meeting sem a haladáshoz.Most egyébként éppen 1 fejlesztőmről beszélgetünk, a csapat nagy részére ez nem érvényes. 6/3 főnek van rendszeres HO-ja, 1 nem tart rá igényt, 1-től elvettem, 1 meg biz isten nem fog kapni amíg alattam dolgozik.
Nyilván a fejlesztő cserélgetés lassú folyamat, évi 1 a reális, be is kell tanítani, meg is kell találni a jót.
-
válasz
tototos
üzenetére
"manager nem bízik a kollégákban, hogy meg tudják oldani a problémát"
Bingo.
"Nem úgy csinálják esetleg ahogy ő csinálná és nem tud/akar felelősséget vállalni mások döntéseiért"
Bingo.
Ha rájuk hagyom az egészet, review-on akad meg, onnan megy vissza és kezdődhet a ping-pong. Az általános fejlesztői mindset a gond:
- nem gondolnak a jövőre, csak az adott probléma legyen megoldva, a lehető legegyszerűbben
- nem elég robosztus, skálázható a kód
- vagy csak simán antipatternÉs akkor kilyukadunk újra oda, hogy milyen az emberanyag. Van aki ezekre tesz, a manager / lead szintén, aztán abból jönnek ki a KRÉTA szintű alkalmazások.
-
válasz
tboy93
üzenetére
A legjobb az, amit emvy írt: a fejlesztők beszéljenek egymással. Fogalmam sincs, hogy a ti szervezetetekben milyen folyamatok vannak, és mi az oka, hogy így kell kezelni a problémákat. Azt tudom, hogy ez nem fenntartható. Btw erre vannak a tanácsadó cégek, nem én fogom megmondani neked a tutit. Ha meg tudnám, akkor már milliárdos lennék.
-
válasz
tboy93
üzenetére
Általában 1-2 óra alatt vissza szoktam jelezni, hogy megyek-e a meetingre.
Nem szoktam 10 percenként nézni, hogy éppen akar-e valaki valamit.
De ha észre is venném simán rányomom a decline-t.Ha valakinek sos baja van, írjon, hogy "halp", ez-az amaz, mikor tudunk erről beszélni?
Aztán vagy most vagy megbeszélünk egy időpontot.Proaktív... hát szerintem az a "proaktivitás", hogy nem is tudsz róla, hogy issue van, de már megoldódott.
De mondjuk nálunk nem is "illik" valakit csak úgy randomra felhívni.
Persze van olyan amikor nagy a baj, mert bement produktívba valami aminek nem kellene, és mostazonnal dobjon el mindenki mindent, de ez szökőévente 1x fordul elő. -
-
tototos
addikt
Nekem ilyenkor az az érzésem, hogy a manager nem bízik a kollégákban, hogy meg tudják oldani a problémát. Nem úgy csinálják esetleg ahogy ő csinálná és nem tud/akar felelősséget vállalni mások döntéseiért. Előző munkahelyen ezt azzal próbálták áthidalni, hogy dolgozzunk scrumban mert ott ezeket megoldották. Aztán amikor a sprint planningen kijött, hogy x kapacitásra 2x feladat van, jött az, hogy biztos nem jól becsültünk meg hogy majd sprint közben majd kitaláljuk mi legyen.
-
válasz
tboy93
üzenetére
> Ilyenkor ahhoz, hogy ez a feladat tovább tudjon gördülni a leghatékonyabb 1-1 meeting.
Persze, ilyen siman van. Viszont az az optimalis, ha elakadas eseten a fejlesztok hivjak fel egymast, es nem kell kozponti szervezes egy ennyire pici csapatban. En egy joval nagyobb szervezetet viszek full remote egyebkent, es tok jol mukodik a Slack a legtobb esetben. Heti 1 fix meeting van, amin opcionalis a megjelenes egyebkent, az jon, akinek van mit megbeszelni (plusz a nagyon seniorok, akik altalaban ott vannak, hogy tudjanak segiteni).
-
A technikai meetingek jellemzően a fejlesztők elakadásából adódnak, xy programozási problémára, adott projekten, adott környezetben, nem tud jó megoldást adni.
Ilyenkor ahhoz, hogy ez a feladat tovább tudjon gördülni a leghatékonyabb 1-1 meeting.
Ez a tapasztalat. Leírhatom a megoldás javaslatot a jira ticket alá, de összetettebb problémák esetén az a tapasztalatom, hogy vagy nem elég ha pár sorban összeszedem, (mert abból nem érti meg és nem biztos, hogy visszakérdez) vagy írok 12 bekezdést amit meg nem olvasnak végig.
Egyébként nyilván ilyen elakadás az van a héten rengeteg, 1-1 van amit nem elég a slacken vagy ticket alatt kifejteni.
Ekkor, ha az én segítségem szükséges hozzá, akkor hozzám kell igazodni. Sajnálom ha ez embereknek ellenszenvet kelt velem szemben
Az biztos szimpatikusabb lenne ha hagynám a dolgot, a feature-t, a release-t, majd jövő héten ráér alapon, de akkor nem itt kapnám a savat hanem bent a főnökömtől. Piacról élünk, kis cég vagyunk, a gyors reakcióidő az előnyünk.Hozzáteszem, hogy még fejlesztőként is hasonló attitűdöm volt, mindig is érdekelt, hogy amit csinálok mikor kerül partner elé és ha a felettesem jelezte hogy le tud ülni velem egy probklémáról beszélni, akkor kapva kaptam az alkalmon.
A kizökkentésről meg annyit, hogy ezek a meetingek arról a problémáról szólnak általában amivel amúgy is foglalkozik a fejlesztő. Nincsenek általános bullshit meetingjeink. Egy sprintzáró van nekik fixen a héten és ennyi.
-
válasz
tboy93
üzenetére
Szerintem itt arra mutatnak ra tobben, hogy ha rendszeresen beugranak ilyen emergency meetingek, akkor valami processz problema van. En megerto vagyok, mert eroforrashiany eseten az ember ugy dolgozik, ahogy tud -- es siman lehet, hogy a te megoldasod a megfelelo valasz a te helyzetedre.
-
válasz
tototos
üzenetére
Kiadok heti egy releaset xy alkalmazásunkhoz, jellemzően pénteken. Szerinted ha fix napon lenne a meeting mennyire tudnánk ezt megtenni? Képzeld el a helyzetet, hogy kedd a fix meeting nap, szerdán kapunk választ valamire, de nem ülök le vele, mert majd csak jövő héten lesz meeting nap, lol.
"dolgozhattok otthonról de közben meg beosztom az időtöket"
Akkor ez nem home office, nevezd aminek akarod
home prison
képzelj oda engem, ahogy virtuálisan ostort is csattogtatok.Elfogadom egyébként a véleményeteket, ez valóban egy szigorú szabályokkal tarkított home office lehetőség. Nálunk így van, máshol meg az irodában lévő kém szoftverrel nézik, hogy kattogtatod-e az egeret. Nyilván akinek nem tetszik, az elmegy a cégtől. (Évek óta nem mentek el, csak kirúgni rúgtunk ki a csapatból két főt)
-
avl
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
eladocuccaim és tboy93 és mások: ugy latom ezt is mindenki a sajat szemszögéböl látja csak
igen sokféle munkakör, munkajelleg stb. van, az egyikben egész más "engedhetö meg", mint a másikban
...eetleg ez ilyen magyaros cucc
en sem dolgoznék / dolgoztam sosem ilyen "alatt", sosem dolgoztam "magyar mentalitású" munkahelyen; hanem nyugodt, kulturalt, emberszerüeken; sosem volt "azonnaliságból" gond
-
tototos
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Szerintem rosszul látod. Ez nem heti 1 alkalom hanem heti 5, mert nem tudják előre melyik napon kapják a meghívót. Erre találták ki a törzsidőt, akkor elérhetőnek kell lenni. Azon kívül meg én döntöm el mikor fogok elérhető lenni nem a főnököm. Nagyon cherry pick nekem ez a dolog, hogy dolgozhattok otthonról de közben meg beosztom az időtöket.
Qtya123: ez az, vagy mindenkire egyformán vonatkozik vagy ez lesz belőle. -
válasz
tototos
üzenetére
Kellő akarattal sok mindent meg lehet csinálni, igen

Ez személyiség, evvan, én ilyen vagyok. Motiválatlanná válok ha nincs elég feladat és leül a buli.
Pl. utálom ha van 1-1 rövidebb szakasz az évben amikor nincs éppen új ügyfél igény és backlogot kell túrni a tennivaló után.Munkaidőben én odateszem magam, aztán ha vége, leteszem a dolgot és foglalkozom a családdal és a hobbijaimmal.
-
Qtya123
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Havernál most van az, hogy heti 4 nap HO heti 2re csökken. Írkálják a méltányossági kérelmeket, mert a fél brigád megszokta ezer éve a sok HO-t, azt hitték sosem változik ez. Ezért jó messze vettek házat.
Most megy a sírás, hogy jaj rám ne vonatkozzon, messze lakok.Ha ezt megadják én a többiek helyében tuti bejelentkeznék a legtávolabbi rokon/szülő lakcímére és már menne is a kérelem. Azért na.
-
válasz
quailstorm
üzenetére
Heti 1, maximum 2 alkalomról van szó, fél órás terjedelemben. Ennyi bele kell férjen.
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Én nem látom gáznak, már megbocsáss
Van X feladatom, rá Y fejlesztőnyi erőforrásom. Sakkozok, hogy mindent meg tudjak oldani, hát bebaszna ha még azt is figyelembe kéne vennem hogy Józsikának most nincs kedve eljönni a technikai megbeszélésre, mert éppen frotend css-t akar hegeszteni. Vagy éppen délután 3-kor rakja be a mosást otthon. Ez egy munkahely nem óvoda.
"te meg széthajtod magad, a cégnek élsz"
Ennek semmi köze hozzá, ha így van ha nem. A munkaidőben, 8 órában várom el ezt tőlük. És kilyukadunk megint a HO kérdéshez, attól mert valaki otthonról dolgozik még munkaidő van, és elérhető kell legyen. Gondolom amíg mindenki onsite volt, addig sem napközben jártak ki az emberek mosodába meg főzték az ebédet a céges ebédlőben
-
-
eladocuccaim
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Eleve szuper gáz hogy akkor van meeting amikor te azt mondod, amikor neked jó. Az miért nem számít, hogy ők hogy akarják, nekik miért nem jó…. Tipikus understaffed kis kkv, te meg széthajtod magad, a cégnek élsz, és másoktól is elvárod, plusz igazodjon mindenki hozzád. Ez szuper gáz, nem csodálkozom ha menekülnek, elfogy a motiváció.
-
Reggie0
félisten
-
Mert mi is pontosan azzal a probléma, ha odamegy a felettesed, hogy fél óra múlva beszéljetek át egy üzleti témát? Nekem ezzel sosem volt problémám, legfeljebb jeleztem, hogy OK, de ezt meg ezt csinálom, akkor azok várhatnak?
Érdekes, hogy onsite ezzel általában nincs senkinek problémája, de ha HO alatt történik akkor mindjárt köcsög a team lead

Egyébként azt is hozzáteszem a teljesség igénye kedvéért, hogy azzal sosem volt problémám és sosem mondtam rá nemet, ha előre bejelentette valaki, hogy HO alatt ide vagy oda el kell mennie vagy jön a szerelő. Ha ezt előre tudom, figyelembe veszem és nem szervezek rá meetinget. Ha viszont nincs ilyen, akkor én osztom be a munkaidejét a csapatomnak és ebbe az is beletartozik, hogy én mondom meg mikor mit csináljon (X taskot kódold vagy Y meetingen legyél).
-
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Ez nálunk nem fér bele. Ezer projekt, feszített határidők, kicsi csapat. 6 fő van alattam, egyszerűen nem fér bele, ha valaki nem teljesít.
Másrészt végtelen dolgom van, a meeting akkor van amikor nekem jó, nem amikor nekik.
Említett példában pl. 1 órával később én már egy élesítéssel foglalkoztam, az adott meeting meg egy technikai probléma megoldásáról szólt egy olyan ügyfél igénnyel kapcsolatban amivel több hetes csúszásban vagyunk, szóval az optimális az lett volna ha meg van tartva a meeting aznap és akkor, nem pedig hétfőn. (Hogy tudjon vele haladni és ne más, alacsonyabb prioritási dolgokkal kelljen foglalkozzon).
-
dnelb
veterán
válasz
tboy93
üzenetére
ez a proaktívkodás mennyire jellemző senior szinten? Szerintem ezt az első 2-3 évben kinövi az ember mikor rájön hogy semmi haszna

semmi személyeskedés de volt hasonló felfogású főnököm, gyűlölte is mindenki. Mondjuk ő este 5kor írt ki reggeli meetinget aztán lebaszta az embert hogy miért nem tud róla
-
JoinR
őstag
válasz
eladocuccaim
üzenetére
Én már az ilyen spontán meetingektől felmondanék, hogy 15:30-kor kitalálják, hogy 16:00-kor meeting.

-
"Nem az a megoldás, hogy akkor a komplett céget visszavesszük - főleg, ha nem az a tapasztalat, hogy az emberek legnagyobb része ezt csinálja."
Ezzel teljes mértékben egyetértek és emellett ki is álltam a cégnél. Figyelembe vették, a mi csapatunknál ez így most működik is.
"Mindenki 30 másodpercen belül válaszol Slack-en nap közben"
Nála ez úgy nézett ki, hogy 15:30-kor szóltunk hogy 16:00 meeting. 16:05-kor reagált slacken, hogy neki az nem jó, legyen 16:30. Nálunk ilyen nincs, akkor van meeting amikor mondom. Neki nincs olyan feladatköre ami indokolná egy meeting visszautasítását. Nyilván nem egyszer fordult ez elő, meg nem csak ilyen problémák fordultak elő vele. Gyakori eset az is, hogy megkérem valamire, leokézza hogy csinálja, 1.5 óra múlva rákérdek, nincs reakció, aztán később kiderül hogy teljesen mással foglalkozott.
"Miután visszament az irodába, tényleg helyreállt, nőtt a teljesítménye, nem lazsál?"
Friss a dolog, most nőtt a teljesítménye onsite, de meglátjuk hogy ez mennyire marad tartós. Ahogy fentebb is említettem vagy tartós javulás lesz vagy búcsú. -
tototos
addikt
Nem ez volt az ok. Ki akarták rúgni csak kellettek olyan dolgok amiket fel lehet írni a papirra. Amúgy vissza is jelzett majd kapott másnapra egy újat amire megint csak nem tudott elmenni csak ha last minute vesz egy repjegyet. Kb úgy nézett ki, hogy hétfőre kapott egy meghívót mondta hogy bocs nem tudok menni majd csak jövő héten, majd kapott keddre egy másikat.
-
mrots
tag
válasz
lumpy92
üzenetére
"Ennek kapcsán még nem sikerült megértenem, miért nem az a megoldás, hogy eladja/nem bérli tovább a campust?"
Valoszinuleg azert nem sikerult meg megertened, mert nem lattal nagy campust. Nalunk peldaul az a bevett szokas, hogy a ceg felepiti a komplett epuletet, majd amint keszen van eladja es visszaberli. Nyilvanvalo, hogy egy ilyen berleti szerzodes nem fel evre, hanem evtizedekre szol, megfelelo kotberezessel mindket iranybol.
Csak, hogy erzekeltessem a meretet: a campusunk legutobbi epulete, amit felhuztak, nagyjabol haromezer embernek az irodaja, es van mellette masik het epulet.
Egy ilyet nem tudsz nem berelni tovabb, ha holnap reggel kitorne a covid-25.
-
lumpy92
aktív tag
A valodi indoklas az, hogy a ceg nem tud elszamolni bizonyos campus fenntartassal kapcsolatos koltsegeket
Ennek kapcsán még nem sikerült megértenem, miért nem az a megoldás, hogy eladja/nem bérli tovább a campust?! Mármint, ha ez a nagy céges költség megspórolható, akkor miért nem ebbe az irányba mennek? Ahelyett, hogy okot teremtenek a költség fenntartására.
-
mrots
tag
válasz
tototos
üzenetére
"És ez szépen bekerült mint kirúgás oka, hogy nem jelent meg a meetingen"
Valoszinuleg nem ez volt a donto ok, mert egy meetingre vissza lehet jelezni, hogy nem alkalmas, vagy nem tudok ott lenni. Ritka suttyonak kell lennie, hogy egy szemelyes meetingre kapott meghivora visszajelzes nelkul ne menjen el, hogy aztan varatlanul erje a masik felet, hogy nincs ott.Ha meg visszajelzett volna akkor a meetinget kenytelenek lettek volna maskorra idoziteni, vagy nem lehetett volna valid ok az, hogy nem volt ott, mert szolt, hogy nem tud.
-
tototos
addikt
Én ezt az egyénileg kapsz valamilyen büntetést/szivatást akkor láttam amikor el akartak valakit küldeni de kellett minél több indok. Pl volt egy srác akinek megengedték, hogy külföldről dolgozzon majd személyes meetinget szerveztek vele amikor tudták hogy külföldön van. És ez szépen bekerült mint kirúgás oka, hogy nem jelent meg a meetingen
-
válasz
tboy93
üzenetére
Ez oké, részben erre is akartam kilyukadni, hogy ezekkel az emberekkel le kell ülni beszélgetni, hogy mizu van. Nem az a megoldás, hogy akkor a komplett céget visszavesszük - főleg, ha nem az a tapasztalat, hogy az emberek legnagyobb része ezt csinálja.
Bár nekem hihetetlennek hangzik, hogy 3 beszélgetés után sem értette meg a kolléga... ahogyan mondtam, nálunk szerencsére nem volt még ilyen eset, talán mert mindenkit kifejezetten érdekel a termékünk, szóval nincsen ilyen tapasztalatom. Mindenki 30 másodpercen belül válaszol Slack-en nap közben. Miután visszament az irodába, tényleg helyreállt, nőtt a teljesítménye, nem lazsál?
-
"A tényleges oka ennek szinte biztosan nem az, hogy panaszkodnak a lead lead-ek, hogy nem dolgoznak az embereik"
Vagy de. A múlt héten vontam meg a HO-ját az egyik fejlesztőmnek teljes mértékben, mert úgy érzékeltem, hogy nem érhető el otthonról. 3x ültem már le vele előtte ezzel kapcsolatban, nem segített. Úgyhogy marad neki a full iroda.
Ez nálunk egyénileg van eldöntve mindenkinél, van akinél a havi 1 bejárás is tényleg csak azért van, hogy lássuk él-e még, meg 1-1 értékelőt jobb személyesen megejteni face-to-face, nem kikapcsolt kamerával beszélni valakihez, akinek a reakcióját sem látod.
Van is néha miatta háborgás, hogy nem mindenkinek van HO.
-
tototos
addikt
"hetente ket olyan napom amikor az irodaban vagyok es lazabbak a napok, mert teazgatunk meg hosszan ebedelunk a kollegaimmal."
Na pont ez az ami a hybrid esetben szerintem pont ront a dolgokon. Bepotoljátok azokat a beszélgetéseket amiket HO-ban nem tesztek meg. Aláírom, hogy a morálnak jót tesz a közös jelenlét, de erre szervezni kell 3 hetente egy sörözést akár munkaidőből. De az, hogy gyere be mert én azt mondtam és szervezünk megbeszéléseket ezekre a napokra hogy legyen mivel indokolni, szerintem inkább ront a helyzeten mint javítani. -
mrots
tag
válasz
Vision
üzenetére
"Nálunk ez úgy néz ki, hogy 3-at kell bejárni, de kisgyerekre, távolságra hivatkozva ez le tud menni 1-re. És ez elég sok embert felbasz."
Amikor a managereknek a HR eligazitast tartott a hibrid bevezetesekor akkor explicit peldakat is hoztak bizonyos esetekre. Kulon kiemelesre kerult, hogy a hibrid policy alol van kivetel, lehet kivetelt adni. A sajat hataskoromben tudok nehany honapra kivetelt adni az embereimnek, ha ugy gondolom. HR-hez kell eszkalaljak akkor, ha hosszabb tavon vagy permanensen kell kivetel valakinek.Es kulon ki volt emelve az a scenario, hogy mi van akkor, ha valakinek gyerekfelugyelettel vagy idos rokon felugyelettel kapcsolatos kotelezettsegei vannak. Kereken le van irva a policyben hogy egyik sem lehet alap a hibrid policytol valo elteresre, mert covid elott sem volt semmi ilyesmi valid kifogas.
Kovetkezo kerdes: es mit tegyek ha az emberem emiatt fel akar mondani? Valasz: akkor felveszel mast a helyere.
-
Ebben a témában sosem értem, hogy miért védik ennyien a return to office-t, itt a topikban is

A tényleges oka ennek szinte biztosan nem az, hogy panaszkodnak a lead lead-ek, hogy nem dolgoznak az embereik... sokkal inkább a management/HR döntése, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy ténylegesen növekedett vagy csökkent a teljesítmény a HO miatt. Egyszerűen úgy gondolják, hogy az irodában jobb lesz, kell a "csapatépítés" és amúgy is megéri haverral üzletelni a drága irodák bérleti díján.
Vagy csak nekem volt még olyan szerencsém, hogy nem találkoztam lusta fejlesztővel HO-ban - bár tény, hogy nálunk nincsenek juniorok.
Azt viszont továbbra sem hiszem el, hogy még ha teljesítménycsökkenést is tapasztalnak, nem tudnának a problémás néhány emberrel összeülni és megbeszélni, minthogy inkább a komplett csapatot visszakényszerítsék.Én így 8 év szorgalmas HO után nehezen tudnám elképzelni, hogy irodába menjek.
Sőt, nekem kissé abszurd is, hogy van egy szuper, kényelmes otthonod, de igazából sosem akarod használni, inkább reggeltől estig a cégnél akarsz lenni, kivéve heti 2 napot hétvégén. -
Egon
nagyúr
Juteszembe, tegnap bejött az egyik kolléga, kapcsolná be a laptopját, és se kép, se hang, meg sem moccant (próbálkoztunk vagy 3 töltővel, de nem segített). Elment az üzemeltetésre, kapott új laptopot, fél órán belül melózott.
Persze sokkal jobb lett volna, ha Bivalyb*sznádon lakik, és full HO-ban dolgozik: mennyi idő is esett volna ki úgy?
Mivel nem egy garázscégről van szó, megfelelő biztonsági szoftverek nélkül nyilván nem érhető el a céges ökoszisztéma, így az nem játszik, hogy becsattan a saját lopottwindowsos használt üzletijéről... -
mrots
tag
válasz
tototos
üzenetére
"Nagyon kíváncsi lennék a tényleges okokra, amiért kezd terjedni a return to office."
A hivatalos indoklas az, hogy a kozossegi moral leepul nelkule. Ez amugy igaz. Nem baj az, hogy van hetente ket olyan napom amikor az irodaban vagyok es lazabbak a napok, mert teazgatunk meg hosszan ebedelunk a kollegaimmal.A valodi indoklas az, hogy a ceg nem tud elszamolni bizonyos campus fenntartassal kapcsolatos koltsegeket akkor, ha nem tudja bizonyitani, hogy az emberei valamilyen rendszeresseggel bent vannak.
-
tototos
addikt
Szerintem nem a munkaadó felelőssége/kötelessége, hogy több gyerek szülessen és hogy kialakítson a gyerekesekre külön szabályokat. Szerintem igenis el kell fogadni, hogy ha gyereket vállalsz akkor kevésbé leszel sikeres a munkahelyeden. Vagy karrier vagy gyerek a kettő együtt nem megy.
-
mrots
tag
válasz
D1Rect
üzenetére
"Szeptember 1-től kitalálták, hogy járjunk be havi 2 napot az irodába.
Október 1-jén felmondott a vezető fejlesztőnk"
Kicsit hisztisnek tartom a vezeto fejlesztotoket de remelem olyan konnyen talal uj munkat, ahogy szamit ra.Nalunk mar regota heti 2 nap kotelezo, bizonyos role-okban heti 3 nap kotelezo. Az utobbi fel evben ami allasokat nezegettem, mindegyikbe heti 4 nap volt a minimum, de volt par, ahol heti 5. Nem, nem automoso allasok voltak.
-
gerii
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Hadd tippeljek: az elégedetlenkedők egyikének sincs gyereke, és fingja sincs arról hogy miért kap valaki 2 napot pluszban a gyerek miatt...
Elég hamar könyörögnének, hogy inkább többet dolgoznak, csak ne kelljen gyerekkel foglalkozni abban a 2 csodás ajándék napocskában...A falmászás és egy ember felnevelése közötti társadalmi hasznosságot pedig elég ha a munkaadó tudja.
-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Senki nem vetít ki semmit sehova, tőlem aztán mindenki oda megy ahova akar, a legminimálisabban sem érdekel.
Csak egy idő után fárasztó, amikor az lesz a baj, hogy miért nincs maracuja a gyümölcsnapon. Hiszen rád akarják erőszakolni azt a k*rva banánt, há" milyen má"?!? Ez a példa van annyira releváns, mint a retyós hasonlatod. -
Egon
nagyúr
válasz
Alexios
üzenetére
Értem, tehát a technológia fejlődés és a világ változása nem számít.
Hogyne számítana, hiszen a technológiai fejlődés még sosenem hozott zsákutcát, és az új tévéd is plazmatévé lesz, ugye?
Ahogy az is oké ha a cég felvesz téged a világ végéről, majd mivel a JPMorgan úgy dönt hogy megszünteti a ho-t, emiatt neked is kelljen innentől bejárni, remek indok,
Nem gondolnám, hogy komoly cég a másikra mutogatna, ha meghozna egy ilyen döntést, kommunikációban biztos nem, de te tudod.
szerintem mindketten örüljünk hogy nem kell a másikkal dolgozzunk

Az nem kifejezés.
-
Reggie0
félisten
Rosszul gondolod. Sok oran at tomegkozlekedni szerintem meg nagyobb szivas is, mit lehipozni es atkenni par cseszet, azzal legalabb megvagy 15 perc alatt.
De az egesz lenyege, hogy rad akarnak eroszakolni valamit, amit te nem akarsz. Hogy neked ez nem szempont az a te egyeni preferenciad, de nem gondolnam, hogy ezt masokra ki kellene vetiteni.
-
Egon
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
Nem gondolnám, hogy bármilyen párhuzamot lehet vonni az onsite munkavégzés és a retyótakarítás között, de mindegy.
Nincsenek adatok, csak ötletelések, hogy mi áll az HO megszüntetésének trendje mögött, de tippem nekem is van: egy kicsit olyannak tűnik, mint a négynapos munkahét. Amikor bevezetnek egy ilyen, mindenki tök elégedett, és hajt rendesen, hogy a korábbi viszonyokhoz képest kiváltságosnak tűnő helyzet megmaradjon. Ebből aztán téves következtetéseket vonnak le felsővezetői szinten, a hatékonyságot illetően. Egy idő után meg a HO lesz a természetes, már nem sarkall intenzívebb munkavégzésre (sőt: nagy lesz a kísértés, hogy "na még bepakolom a mosogatógépet, vagy megszerelem a villanyt" stb.), és az újabb mérések során jön a pofára esés, és a visszatáncolás.
Részemről a témát lezárnám, már így is bánom hogy belementem százegyedszer is. -
Alexios
veterán
Értem, tehát a technológia fejlődés és a világ változása nem számít.
Ahogy az is oké ha a cég felvesz téged a világ végéről, majd mivel a JPMorgan úgy dönt hogy megszünteti a ho-t, emiatt neked is kelljen innentől bejárni, remek indok, szerintem mindketten örüljünk hogy nem kell a másikkal dolgozzunk

-
Egon
nagyúr
válasz
Alexios
üzenetére
100 éve meg mindenki a földeken meg gyárakban dolgozott és az is jó volt, de vannak ilyen korszakhatárok ami után változnak a dolgok.
Perszepersze, ez nyilván mindent is megmagyaráz (jó hogy nem hoztad a petróleumlámpa példáját).
Tudok több olyan cégről is aki kifejezetten elkezdett Bp helyett országszinten embert keresni, mert ha már távolról dolgozol akkor mindegy, csak nem mindegy hogy aztán amikor meggondolod magad a szomszéd kerületből kell visszarángatni vagy mondjuk Nyíregyházáról.
Én meg sok cégről tudok, aki nyírja ki a HO-t legutóbb olyan kis sz*ros garázscégektől jöttek ilyen infók, mint a JPMorgan vagy a brit IKEA, most akkor én nyertem?
Saját tapasztalat alapján amúgy a havi 2-nek simán lehet értelme, sőt, több értelme van mint több más hibrid setupnak, ahol se nem vagy remote de igazából bent sincs rendes setupod.
Ezzel viszont egyet tudok érteni, mivel shared desk-es megoldásokat kifejezetten ellenzem.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060TI 8GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- HIBÁTLAN iPhone 15 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4113
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Szerintetek melyik effektívebb?
ő lehet az, aki felől a világ vége is eljöhet, az ő vérnyomása aztán nem fog fentebb menni. Néha irigylem az ilyet egyébként
A visszajelzések alapján elégedettek, nekem jelenleg ennyi számít.

Az biztos szimpatikusabb lenne ha hagynám a dolgot, a feature-t, a release-t, majd jövő héten ráér alapon, de akkor nem itt kapnám a savat hanem bent a főnökömtől. Piacról élünk, kis cég vagyunk, a gyors reakcióidő az előnyünk.