Hirdetés
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: rackezhető munkállomás Razer recept szerint
- CES 2026: ténylegesen megoldotta a leégő tápkonnektorok gondját a Cooler Master
- Indul a ChatGPT Health
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- CES 2026: kvantumpontos OLED monitorok az MSI boszorkánykonyhájából
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- Milyen egeret válasszak?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- OLED TV topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mercutio_
félisten
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
"A vizsgált városok közlekedési leterheltségét egy úgynevezett "torlódási faktor" alapján hasonlítják össze, amely százalékban fejezi ki, mennyivel hosszabbodik a vizsgált menetidő az éjszakai (alacsony forgalmú) időszakhoz képest."
Ez egy arányszám alapján álltott rangsor. Figyelembe véve, hogy EU egyik "bulinegyede" vagyunk nyilván ennek az arányszámnak az egyik oldalán magasabb szám van, mint sok más városban, így lehet, hogy jóval kevésbé zsúfult, de éjjel közel kihalt városok is rosszabb értéket kapnak, miközben kevésbé zsúfoltak, mint Bp. csúcsidőben.
De ez már nagyon OFF
-
válasz
Kukipapa_rr
üzenetére
Azért mert mindenhol máshol még szarabb, attól még ez a közepesen fostos helyzet nem lesz ok a boldogságra.
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
üzenetére
Btw egyre elhetetlenebb a varos es ez az egesz kozlekedes szempontjabol.
FYI: Budapesten van a harmadik legkisebb dugó az európai nagyvárosok közül: felmérés
-
Orionk
senior tag
Sziasztok,
Még ehhez az előző bejegyzésedhez visszatérve, az alap kérdésemhez, ami elindította ezt a lenti témát, lenne még egy kérdésem.
Az EPAM-ban, ha dolgozik valamelyikőtök, akkor ott a Project Manager pozíció milyen munkát végez a BA és PO pozíciókhoz képest?
Ahogyan utánaolvasgattam előző napokban továbbra is BA, PO tetszene nekem legjobban, de a PM pozícióhoz kevés infót találtam. köszönöm.
-
Stanlee
őstag
A HR reszleg sokszor elfelejti, hogy a magas hozzaadott ertekkel biro munkakor nem csak abbol all, hogy napi 8 oraban a szalag mellett osszeszerel az ember, tehat ugyanazert a penzert ketto tobbet tud termelni, mint egy. A masik amin ki szoktam akadni, hogy amit te is irsz, a kutyat nem erdekli, hogy mennyirol indult a fizetesem, es a mai berigenyem mennyi - a tudast, tapasztalatot kell megfizetniuk. Hiaba van 2-3 olcsobb munkaero, ha nem tudnak egy projektet osszerakni, akkor megette a fene...
-
djgeg
őstag
válasz
Fecogame
üzenetére
Pont ezt írtam. 100% bérpótlék, a kérdés inkább a munkaszüneti napon történt túlóra. Arra mit mondtak?
Mert ismerőst megkérdeztem (bérszámfejtéssel is foglalkoznak), hogy a bérpótlék összeadódhat így arra akár +x% jár ( a munkaszüneti napon történt túlórára) mivel ledolgoztál 8 órát mert elrendelték az 8 óra +100% bérpótlék és X óra +100+30% bérpótlék -
Kobe
veterán
válasz
Jhonny06
üzenetére
Aki most 10 ev tapasztalattal bir, az valsag kozepen kezdte a karrierjet.
Ez kimutathatoan alacsonyabb bazist, indulofizut jelentett, mintha valaki konjunktura kozepen kezdi el epiteni a palyajat.A problem az hogy ezekkel a szamokkal a hr is tisztaban van, es probalja kihasznalni, minek adjon 800-1000K t hatudja hogy te anno br250-280rol indultal 10eve vs a mostani 4-500Br kezdofizuk.
Na en erre, mar ha csak latom h be is indulna a ciganykodas motor, nemes egyszeruseggel annyit szoktam viccesen mondani, hogy akkor fel lehet venni 2db 0kmt futott palyakezdot, olcsobbak is, tobben vannak is, ketten ugyis tobb munkat tudnak elvegezni.... De ha esetleg ember kell nekik aki latott mar ilyet vagy esetleg ert is hozza, akkor majd keressenek nyugodtan.
-
Goose-T
veterán
Na ugye hogy ugye? Majd' fél évvel ezelőtt ugyanezt a témát boncolgattam, és nekem esett a fél topik (veled együtt), hogy milyen hülyeségeket beszélek.
-
djgeg
őstag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Most mielőtt visszajöttem vállalkozni kaptam a választ rá pár helyen, hogy a mostaniaknak se fizetnek annyit, sőt egyszer még a főnöktől is megkaptam (aki tulajdonos is volt), hogy még ő se keres annyit amennyit kértem (hol érdekel egy tulajdonos fizetése...). Vagy belső policy nem engedi. Elenyésző volt a hely ahol nem húzták a szájukat.
Volt ahol meg mondták, hogy még okés is lenne a 800.000 de inkább számlázzak be, úgy mennyi lenne. mondtam 850.000 +áfa( ami 100 így is kevesebb mint a 800 munkáltatói költsége lenne). Erre meg hüledeztek, hogy mi az, hogy nem a nettót számláznám (800 bruttó nettóját).
A vicc, hogy nem is olyan kis cégek voltak.
10 év tapasztalattal, rendszermérnök majd BA-PM, kisebb vezetői tapasztalattal, pénzügyi terület már vagy 5 éve jó per certel meg miegymás...Szóval igen eléggé érdekes, hogy sáv alja ennyire jött fel, de a plafon meg alig alig mozog. Azt tapasztaltam én is meg jó pár ismerős is, hogy ha 800-900+ fölé akarsz menni sokkal előbb kifizetik azt vállalkozóként (akár ugyan annál a cégnél ahol meg normális munkavállalóként fizunak nem adnák meg )
-
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
Ahhoz kepest linkedinen egy jopar IT fejvadasz hirdet ilyen savokkal....
Nyilvan megeri egy cegnek meghirdetnie, elbacni az idot a tobbi jelentkezovel es mindehhez meg egy kulsos IT fejvadaszt felberelni (aki jellemzoen 1 havi bert kap fejpemzkent ha visz valakit), ha haveri alapon megvan a jelolt....
-
djgeg
őstag
válasz
H A M M E R
üzenetére
Nyugdíjunk úgy se lesz mire odajutunk. Lesz majd 80 év a nyugdíjkorhatár meg kapuk majd 50.000 xD
Inkább szépen rakom félre magamnak.(#11969) FLx
Vagy nézni kell külföldi melót itthonról remote.... le se merem írni mennyit számlázok mostanában.
-
FLx
addikt
válasz
H A M M E R
üzenetére
Ez teljesen realis a piacon szerintem, a fentebb emlegetett 1,2 brutto mar nagyon ritka es tenyleg haverok kozott megy el maximum egy ilyen allas.
-
H A M M E R
csendes tag
válasz
Vision
üzenetére
Én 10 év BA, PM és egy nagyon kis programozói tapasztalatta a fejvadászoktól bruttó 900 K alapbér + juttatások sávval kapok megkereséseket jellemzően (ami efelett van, azt nem kell fejvadásszal hirdetni, mert haverok között elkel az állás). Számlázva (attól függően hogy hogy adózol) kb ez a nettó, pl PL KATA val havi 1 millió + ÁFA számlázva és kicsit több mint 900 megmarad belőle. De ugye itt minimálbér alatti járulékokkal vagy bejelentve, tehát a nyugdíjad kevesebb lesz mint a minimálbéresnek. Szóval nyugdíjmegtakarítást érdemes félretenni havi 100-200 ezret.
-
Goose-T
veterán
-
HoTDoG
tag
válasz
Vision
üzenetére
és sajnos nem az látszik, hogy legalább a szűk belvárost mentesítenék az autós forgalomtól, persze úgy, hogy mellette hatékony alternatívákat biztosítanának... Lásd József Nádor téri mélygarázs építése. Na az aztán igazi agyfa**, komolyan. Ahelyett, hogy a kötött-pályás vonalakat bővítenék, újítanák, terjesztenék, egyéb alternatív kiegészítőkkel (e-robogó, bicikli, stb), plusz megfelelő számú P+R parkoló. Ja és persze egységesített e-jegyrendszer. Mert már a lesajnált Kijevben is azt használnak. Szóval ez a város Nyugaton valahogy úgy nézne ki már legalább 10 éve, hogy minden főbb út mentén P+R-ból lehetne utazni a belvárosig átszállás nélkül, és a repteret metróval elérni nem egy örök álom maradna.
De itt, az egyetlen, potenciállal rendelkező városban sincs ez megoldva. Közben mindenki idejön az országból (vagy külföldre) és már a megyeszékhelyek is kihalnak. Aztán 10 év múlva már nem lesz vidéki egyetemista aki fizesse az elszállt pesti albérletet, ami miatt (részben) a pesti és környéki ingatlanárak is elszálltak.
Na, de nagyon elkanyarodtam... -
válasz
EQMontoya
üzenetére
A soroknak ehhez semmi köze hidd el, egyszerűen túl sok az autó a városban. Illetve beljebb nincs akkora áteresztőképessége az utaknak, mint a bevezetőknek. A balesetem előtt végig mocival jártam a budafoki-szerémi-fehérvári vonalon, nem voltak feltúrva, és sok kilométeres dugó volt reggelente. Este dettó.
Engem is ez tart vissza az agglomerációtól. Vannak kollégák, akik 60km-ről járnak autópálya mellől, mégis hatalmas szívás. Most már az összes bevezető túlterhelt reggelente, ha pedig beüt a baleset, akkor KO.
-
EQMontoya
veterán
válasz
Vision
üzenetére
De ismétlem, ez az út elhanyagolható a másik kettőhöz képest.
Ebben igazad van, de kombinalva azzal, hogy a Tetenyi is mindket iranyban egy savra van szukitve, mar a okoz azert problemat. Minden reggel latom a sorokat.
Tel Elek: igen, ezzel egyetertek, sokkal szarabb, mint 3-5 eve volt. Epp ezert nem is akarok agglomeracioba koltozni, nem tudok annyi penzt sporolni, hogy napi szinten megerje ez a dilihaz. Most fel ora a melohelyem bringaval, hetkoznap alig ulok kocsiba.
-
válasz
EQMontoya
üzenetére
Én naponta közlekedek erre, jelenleg egyik sincs feltúrva, mégis hatalmas a dugó. Egyszerűen túl sok az autó a városban, ennyi.
(#11957) Madwe
Délről pont jó, északról-délre van egy rövid szakaszon feltúrva. De a Fehérvári kapacitása egyébként is eltörpül a másik kettőhöz képest. Ha az egészet lezárnák, az sem okozna jelentős teljesítmény csökkenést.
-
-
1M+-hoz már be kell számlázni BA-ként. PM is elég rizikós. Nem tudom, hogy honnan jönnek ezek a számok, elég sok interjún voltam tavaly, de az 1M-ra csak pislogtak mindenhol.
(#11944) tboy93
Jó, ezt elfogadom akkor, ha a város szélén dolgozol. Ha viszont beljebb kell jönnöd, akkor nagyon necces a csúcsforgalom.
-
Kobe
veterán
Kicsit visszakanyarodnek az eredeti kerdesemre
Senior IT BA / PM / Process expert aktualis savokat hol lehetne megtudni?Linkedinen lattan 1-2 fejvadasz listat, de eleg nagy szorassal - pluszminusz 20%, illetve hirdetesek kicsit elteroeket mutatnak ha van konkretum megadva
(800-1.2M hirdetett vs ilyen br 5-600as kategoriak) -
válasz
tboy93
üzenetére
Vannak nagyon jó kis oázisok még a Belvárosban is, nem hogy II-XII menőbb részein. Persze ezek heroinárban mennek, nem véletlenül. Nyilván, ha egy 10 hektáros kaszáló mellett akarsz lakni nagy konyhakerttel, akkor ez nem opció, de azt is vegyük figyelembe, hogy az emberek szignifikáns többségének utóbbira nincs szüksége!
Az a 2x1 óra ingázás nagyon ideális esetben áll fenn, kocsival.
-
JayZ
tag
válasz
üzenetére
Adonisz az pont 12.

Szerintem 14-16-17, 12-11-22 kerületeknek vannak nagyon kellemes, élhető, zöldebb részei. Hármas metró vonalán laktam eleget, kerülöm, mint a tüzet.
De ha a kollégának az agglo jön be valamiért, az jön be. Én inkább lakok BP peremkerületben, ahova van éjszakai járat, nem kell kötelezően autót fenntartani, stb. (egyedülálló huszonévesként) -
Goose-T
veterán
-
-
EQMontoya
veterán
válasz
axioma
üzenetére
Azert itt felmerul bennem ismet, hogy a napi 50-60km ingazas koltsegeit hiteltorlesztesre forditva vajon mennyivel bentebb lehet hasonlo ingatlant venni.
No offense, nem beszolni akarok, de igy siman el lehet kozlekedni havi 40-50 ropit (vagy venni egy elektromos autot, de ugye az is extra love), ami azert hosszabb tavon tetel.
-
axioma
veterán
válasz
Vision
üzenetére
1. masodik auto a csaladban, a ferjeme egy hibrid (elso prius)
2. persze, hasznaltan, meghozza kivarassal egy eleg jo vetelt... +1.8M az elozo automhoz kepest, havi parkolas meg napi 50-60km es mar meg is van -- igaz nem art, hogy cs.hazban garazsban tudom ejjel tolteni -
djgeg
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Mint leírtam nem mentség a kis cég vagy a kis csapat az irányelvek be nem tartására, mivel maga a scrum is kis csapatra a legjobb megoldás.
Egyébként nem baj, ha nem dedikált ember van, persze nem mindig kivitelezhető. Én is hordtam már mind két sapkát miközben más volt alapvetően a feladatom. Voltam PO miközben BA voltam voltam SM miközben PM is egy ideig, de sosem egyszerre kavarva a két scrum roll-t, nem a semmiért két elkülönült role a scrum manifesto-ban.
Egyszerű, az egyik fejlesztő vagy valaki akinek van tényleg fogalma, hogy hogy is kéne kinéznie ennek, szépen felhúzza a fejére az SM satyekot, csak abból amit leírtál pont nem az látszik, hogy lenne ott olyan ember.Csak hogy értsd...a rendőr és bíró szerepköre se a semmiért van különválasztva (persze túlzó példa)...
-
Lortech
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Az egy dolog, de ennyi erővel akkor hívhatod kiskutyanak is az SM szerepkört, pont annyi köze lesz a scrumhoz. Amit leírtál, szöges ellentétben áll a scrummal de úgy általában az agile-lal is.
Ezek a szerepkor elnevezések kb azert szoktak lenni az altalad leirt felallast alkalmazo cegeknel, hogy az ugyfelnek elmondhassak, hogy persze, mi fullkretenagile-ba' toljuk. -
djgeg
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Amit te PO nak hívsz az max egy product manager vagy bármi más (ennyi erővel business analyst is lehet) és a Scrum Master igazából meg két sapkát hord nálatok és Product Owner és mellékesben Scrum Master ( de kb 20%-kban ahogy írod ő kezeli a backlogot, ő kíséri végig a teljes életútján a tasokt. Ez a PO... ez nem scrum master)
10 főnél 2 csapatnál nem gáz, viszont így nem sok idő marad arra, hogy jól menjen a scrum... láthatóan ha még ti is keveritek a kifejezéseket.
Persze a Scrum csak egy iránymutató... és mindenki úgy nyaka tekeri ki szegényt ahogy akarja... csak utánna ne csodálkozzon ha nem megy vagy zavar van a fejekben. PO és SM nem a semmiért nem szokkott egy ember lenni. Lehet az egy fejlesztő vagy bárki más... csak valaki aki más mint a PO és szem előtt tartja azt az amúgy nem túl sok szabályt amit be kéne tartani.(#11924) Orionk
Visszatérve a konkrét esethez. Tessék szerezni a cert-et. Azon kívül, hogy jól mutat letisztáz talán egy két félreértést is amit a nyakatekert helyi megoldások dolgok okoznak. Lásd az előbbiek.
Ezek mellet én megpróbálnék a jelenlegi helyen ha használtok Scrum-ot vagy bármit belefolyni a processbe. Besegíteni a PO nak stb.
Mivel fejlesztő vagy érzésem szerint a PO jobban feküdne mint egy SM... Az SM inkább soft skilles dolog. Terelgetni az embereket, stb. Egy fejlesztőből szárnyait bontogató PO-t előbb felvennének szerintem mint egy 0 tapasztalatos SM-etScrum
Nézzél körbe itt ( ingyenes gyakorlás és vizsgadíj ellenében certi is szerezhető)
[https://www.scrum.org/open-assessments
]Meg több anyag itt (de itt már kurzushoz van kötve a cert ami drágább)
[https://www.scrumalliance.org/get-certified/practitioners/csm-certification] -
Orionk
senior tag
válasz
Orionk
üzenetére
Látom, hogy komoly témát indított el a bejegyzésem.

De visszatérve az eredeti kérdésemre tud-e valaki tanáccsal segíteni, hogy egy fejlesztőtől mit várhatnak, hogy meg tudjak pályázni PO, vagy BA pozíciót?
Ha a CV-ben eddig inkább fejlesztői tevékenység volt és van, de váltani szeretnék. Valamit bele kellene tennem CV-be is, ami érinti a témát. Van valakinek ebben tapasztalata?köszi
-
Po vagy nevezzuk ahogy akarjuk meghatarozza hogy xy featureoket szeretne ha lefejlesztenenk a kovetkezo idoben. SM megmondja mennyi ido lesz kb (hany sprint), aztan szettagolja a feladatokat es kiosztja a sprintben a fejlesztokre. Utána figyeli hogy halad a fejlesztes, kesz taskokat reviewolja, kozben szakmai tanacsokat ad es fejleszt ha marad ideje.
-
djgeg
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
"a backlogot a Scrum Master kezeli" WHAT

Pont ez a PO feladata."PO határozza meg a fejlesztés irányát."
Úgy hogy nem kezeli a backlogot hogyan? Vagy akkor egy product manager vagy bármi más de nem PO.Scrum master-nek semmi köze hírből se a fejleszté irányához sőt ha csak ezt a sapkát viseli akkor kb semmi termék se kód-hoz. Csak és kizárólag a csapatot és max folyamatokat manageli, hogy maga a scrum működjön.
A 2 csapat 10 fő irtózatosan nem mentség... Pont ez a lényege a scrum nak kis csapatok.... ti meg fogtátok kitekertétek a nyakát és leültettétek az asztalhoz, hogy nesze vigyorogjál hátrafelé....

-
Lortech
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Scrum masternek nem sok köze közvetlenül a backloghoz, PO felel a backlogért.
SM max segédkezhet abban, hogy normális backlog előálljon, pl. ha nincs eléggé feltöltve, vagy nem elég jó minőségű, akkor presszionálhatja a PO-t, vagy ha grooming hiányzik, akkor segít időt allokálni és megszervezni a csapattal és PO-val közös groomingot.
Ahogy írták, alapvetően nem menedzseri pozíció, végezheti menedzsment személy, ez az impedimentek hatékony elhárításában előny tud lenni, de Scrum master sapkában elsősorban szolgálja a csapatot, és nem menedzseli, semmiképp sem a csapat felett áll.
Más kérdés, hogy néhány cégnél, ahol finoman szólva félreértelmezik az agilis irányt, az SM az ostorcsattogtató és menedzsment felé felelős, reportoló személy. -
Orionk
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
köszi.
Igen, Scrum Masteren is gondolkodtam, de úgy látom, hogy Szegeden jelenleg nincs arra lehetőség, hogy egy cégnél valaki csak Scrum Master legyen és akkor több csapatot vigyen. Hanem úgy alkalmaznak Scrum Master-eket, hogy mellette egyik csapatban fejleszt is csak nem kap olyan sok task-ot.
Én meg már inkább csak saját magamnak freelancer-ként vállalnék fejlesztést, ahol nem köt annyira az ütem, a tempó, mint pl. egy 2 hetes sprint esetében.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Orionk
üzenetére
Álláskeresős topicban is felteheted a kérdést, ott is van bőven IT-s

-
Kobe
veterán
válasz
Orionk
üzenetére
En azt tanacsolnam jobban lodd be az elkepzelt iranyt. Amiket felsoroltal pozi azok kozul a gyakorlstban egyik sem feltetlenul manager pozi.... Egy business analyst pl nagyon nem
Ezek horizontalisan vannak egy fejlesztohoz kepest, de ha jol ertem te inkabb vertikalisan szeretnel elore moccanni
-
Orionk
senior tag
Sziasztok,
Nem találtam IT-s topicot az alábbi kérdésnek, de ha van, akkor szóljatok kérlek. köszönöm.
Úgy tapasztaltam, hogy elég sok IT-s van ebben a topicban. Fejlesztőként dolgozom néhány éve és szeretnék manager irányba váltani. Product Owner, vagy Business Analyst az, amelyek leginkább érdekelnek és elég közelről tudtam már besegíteni egy Product Ownernek, miközben fejlesztő munkát végeztem.
- Az szeretném kérdezni, hogy van-e valami tanácsotok? Vagy milyen lehetőséget lenne célszerű keresni?
Talán EPAM-ban lenne lehetőség átképzésre?- Illetve milyen menedzser jellegű pozíciók vannak még általában a cégeknél?
Delivery Manager, System analyst, vagy még valami mást ismertek?köszönöm.
-
EQMontoya
veterán
válasz
bandus
üzenetére
Illetve annyit meg hozzatennek, hogy ha a mostani 3.8%-os inflacios adathoz no a jegybanki alapkamat, es mondjuk 5%-os ingatlanhitelek lesznek, akkor vege lesz itt a kanaannak. KP-s kereslet meg max befektetoi korben letezik, a magyar lakossagnak nagyon ritkan van 40 gurigaja.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- Dell Latitude 7480 14" FHD IPS, i5 7300U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 9060 XT 16GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- 186 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ez már nem kispályás lóvé. Álmodni sem merek még ilyen fizetésről. És ezt nem csípted meg? Miért nem?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mondjuk már több, mint egy éve nem dolgozom ott, szóval ritkán kapok már onnan pletykákat.

Büdös, koszos, zsúfolt Bp. fúj