- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Home server / házi szerver építése
- OLED monitor topik
- Hisense LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Androidos fejegységek
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Megszületett végre a stabil tuning
Nehéz szülés volt, de 1 hét után csak össze jött.
Beállítások:
LLC:5
Offset -0.160V
C3: disabled
C6: disabled
Additional turbo voltage: +0.004V
Feszültségek: terhelés alatt kb 1.088V-tól 1.104V-ig. Idle-ben meg 0.930V körül alakul a legalja.
Itt egy kép LinX alatti terhelésről, és a hőmérsékletekről:
A proci egyébként 50-55fok körül mozog Bf3 multi alatt, amivel meg vagyok elégedve.
WHEA hibáknak nyoma sincs márKöszi mindenkinek a segítségét!
-
Ez az eredmény játék előtti, alatti, utáni eredményeket mutat, és benne van egy LinX is (AIDA64 táblázatban LinX-es hőfokok, a coretemp táblázatába meg Bf3 alatti hőfokok vannak).
A képen látszik, hogy idle-ben leugrott egyszer 0.880V-ra. Véleményem szerint ez az oka, annak, hogy ha offsetbe lejjebb állítom, még kevesebbet ad, és ott már instabil. Kérdés: hogyan tudnám megoldani, hogy a terhelés alatti feszültségek lejjebb jöjjenek, viszont idle maradjon ott ahol van, vagy akár egy századnyi feszt még rátennék. Mostani beállítások: LLC1, Offset: -0.180V. Az összes C-state be van kapcsolva.
Válaszokat köszönöm előre is -
Segítsetek légyszi, mert sehogy sem tudom beállítani stabilra a procit
4ghz
Offset -0.180V (windowsban 1.072-1.080-1.088V átlagosan 1.080V)
LLC: 5
Additional turbo voltage: +0.012Kifagyni már nem fagy ki, de Bf3-mat még mindig bezárja, és WHEA hibákat is küldi sorra. Mit állítsak? Feszt nagyon nem szívesen vinnék fel, mert szerintem az ingadozásba van a hiba, idle és load között.
Linx LLC4-be, -0.190V-al is csak a végén fagyott ki, mikor leállítottam. Valami okosságot mondjatok nekem -
válasz
thomasvold #15743 üzenetére
Úgy néz ki most nem problémázik.
-
válasz
thomasvold #15741 üzenetére
Én 3.4-et nem néztem meg. Beraktam 1.1V-ra, aztán lépegettem fel. 4100-at már nem bírta 1.1V-al
Na de most, 10 perce van bekapcsolva, nincs hiba. WHEA nekem is rengeteg van, meg boot failure, meg minden kutyafene, amíg még próbálgattam. Remélem ez az advanced turbo megoldotta a bajom -
válasz
thomasvold #15739 üzenetére
Én most adtam neki additional turbo voltage-ből 0.008V-ot. Ha így nem jó, akkor jön a fix fesz.
-
válasz
thomasvold #15737 üzenetére
Nálam se már. Amióta auto-n van az LLC. Lehet, hogy az előtt is csak a bf sz@rakodott. Hát asszem mind2-en megyünk vissza UEFI-be turkálni
-
válasz
thomasvold #15729 üzenetére
Windows eseménynaplóban, azon belül figyelmeztetések fül. Fórumba volt téma pár oldallal ezelőtt
Gabás: Azóta auto-ra tettem az LLC-t, és most nincs semmi észrevehető hibajelenség. Mit tudnék még vele csinálni? Most úgy tudom -0.175ön van. Toljak neki egy kis feszt? -
Sziasztok!
Most végre talán kaptam egy stabil beállítást:
4ghz, feszültséget UEFI-ben Offset: -0.175V-ra tettem, windowsban ez 1.080V-nak felel meg átlagosan. (8 ezredeket ugrál fel le néha). LLC level 5-ön van. Hőmérsékletek látszanak a képen, maximum 70fok, játékokban 50-55.
Szerintetek milyen eredmények? Később aztán lehet, hogy feljebb húzom. Próbálgattam még LLC1,2-vel, de sokkal több feszt kért, és már 1.120V-nál meghalt.Szerk: Az eseménynaplóba, olyan WHEA warning-om sem volt ezzel a beállítással már.
-
No, lehet, hogy menni fog az offset is, csak nagyon szépen lassan kell vele lefelé haladni. Azt hittem, ha ugyan úgy belövöm, mint ahogy fixed volt, az úgy jó lesz. Most -0.180Vnál vagyok, ami elvileg! 1.120V körül van, viszont egy kis idővel felrakja 1.144-re, majd 1.152-re. Ami idegesít, mert 3 század már 2 fokot jelent. Még megyek vele lefelé, de még sehol sem vagyok a fixed módos 1.080V-hoz képest
-
Hát én eddig úgy látom akkor, hogy az offsettel kínlódnék még egy napot/éjszakát, és sokkal macerásabb is.
Egyébként C3, C6 elvileg be van mind2 kapcsolva, LLC meg 1-esen van. Akkor azt mondjátok fix-be húzzam?
Végülis 0.080V az annyira szerintem nem sok többletre, mégis ha terhelés alatt van, felnyomta neki 1.2V-ra is. Valószínű több órás beállítást igényelne még, de múltkor már ezt végig szenvedtem fixed mode-ban.
A többi kérdésem: Mi az a VID? (coretemp-nél)
Illetve: Mi az a VTT voltage, PCH voltage?
Harmadik kérdés: (bár ez lehet nem ebbe a topicba való) A ramok nem mentek 1600mhz-en, ezért kiválasztottam nekik az XMP profilt, ami viszont felrakta őket 1.65V-ra. Most az alaplapon egy beállítást kivettem, és lerakta őket 1.5V-ra. Hogy tudnám őket tesztelni, hogy működnek-e rendesen? Úgy átlagosan az összes 1600mhz-es ram 1.5V-on működik.
-
Sziasztok! Picit próbálgattam procit, de valami még mindig nem kerek. Felhúztam 4ghz-re, és eddig fixed módban csökkentettem a feszültséget 1.1V-ról. 1.080V-ig tudtam vele lemenni. Aztán néztem, és 1600mhz-en is, mikor levette az órajelet, 1.080V-ot kapott. Ezért megpróbáltam Offset módban is. Először -0.100V-al, elindult, de láttam, hogy 1.2V-ot ad neki terhelésen, ezért leraktam -0.200V-ra, ami ugye 1.1V-ra jött volna ki terhelés alatt. Na így már be sem indult, windows boot alatt meghalt. Ez után -0.180 következett, de az sem volt jó, végén már a -0.100V sem volt jó neki. Szeretném elérni az 1.080V-as feszültséget offset módban, hogy ha nem terheli, ne adjon neki olyan sok feszt. Vagy ez annyira nem probléma? Végül is 0.080at ad csak rá. Ha nem terhelem offset -0.100V-nál, akkor is csak 1V-ra viszi le a feszültséget. Szerintetek mit csináljak? Maradjon a fixed (amivel el tudtam érni az 1.080V-ot, vagy offset mód jobb hosszútávon?)
-
válasz
lowzor #15693 üzenetére
Majd még holnap elbohóckodok vele. Mára inkább ezt küldeném:
Ez bf3 alatt mért proci hő. 4ghz-en, 1.1V-on. Igaz a CPU-t szinte alig használja a gép, mert 4850 szegény megszakad a játékok alatt. Majd megnézzük az új kártyával hogyan alakulnak a hőfokok. Minden esetre, majd ha megyek tovább tuningban, akkor a lehető legkevesebb fesszel akarom csinálni. 4.1ghz-nél már kell neki egy kis kakaó. -
válasz
csucsbicep #15690 üzenetére
1.088V-tól 1.104V-ig való ugrálás az még belefér? Illetve kolléga felvilágosított, hogy nem AVX-es linx-et használtam. Most azzal, 1.1V-on 3.4ghz-en 66fok a maximum. Most elkezdek egy picit órajelet emelni, és meglátjuk meddig bírja 1.1V-on.
-
válasz
csucsbicep #15688 üzenetére
De ha tudom az alapot, akkor ez lényegtelen nem? A fixed mode-al ha fokozatosan haladok felfele ugyan azt érem el.
-
válasz
csucsbicep #15686 üzenetére
Hát ha nem piszkálom, akkor auto-ra teszi, ami szerintem csúnya lesz 4ghz körül. Vagy van még a fixed mode, és egy harmadik, aminek elfelejtettem a nevét, de ott mindig +0.08, +0.09 V-ot ad neki. Gondolom terhelésre.
-
válasz
csucsbicep #15684 üzenetére
Így fogok tenni. Most kicsit körbenéztem biosba. Beállítottam fix feszültségre. 1.1V-on megy 3.4ghz-el. Ez után meg lassan emelgetni fogom. (csak most még a másik procira is koncentrálnom kell)
Az FSBRAM aránnyal kapcsolatos kérdésemre tudsz válaszolni? Számít az? Egyáltalán mi az? Annyit olvastam róla, hogy 1:1-nek kell lennie. Nálam a 24:3 az messze van az 1:1-hez.
Szerk: Sokat kell még tanulnom úgy látom.
Szerk2: 1.1V-on 3.4ghz-en most 59fok a maximum amit elért, 13 perc linx után.
Még egy kérdés: az IGP feszültségét és a CPU core feszültségét egy ugyan azon értékekre kell állítani?
-
válasz
csucsbicep #15682 üzenetére
És mennyire lőjem be így első körbe? Most Q6600-ból tudok kiindulni csak, az meg 1.225-el megy most 2.7ghz-en. Ennek sokkal kevesebb fesz kell nem?
-
válasz
lowzor #15678 üzenetére
Akkor lehet, hogy nekiállok a tuningnak. Viszont nincs elég tapasztalat, tudás hozzá szerintem. Pont most húzunk a másik szobába egy Q6600-at, az előző gépbe lévőt. 1.2V-on 2.7ghz-en újraindult linx alatt. Meglátjuk ez mennyire bírja. A feszt auto-n érdemes hagyni, vagy manuálisan pakoljam egyre feljebb, illetve hagyjam mondjuk 1.2-őn, és ameddig bírja. Másik amit szeretnék kérdezni, az az FSB
RAM frequency. A másik gépen 1:1 arány, ezen 24:3. Úgy tudom 1:1 a legjobb.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest