Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Apple MacBook
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
helkis
veterán
válasz
haddent #7697 üzenetére
ilyen kis csíkszélesség mellett egyre könnyebb előidőzni ezt (akár gyári állapotban), tehát a korábban 75-re becsült kiégetett silicium lapkák (pentium1 éra), ma szvsz max 10évig bírnák, tehát nem kell durvulni szvsz..
ezért is jött be ennyi energiagazdálkodási opció, hogy az úgymond "chip-en maradt fesz"-t se kapja állandóan meg a proci, csak ha muszáj.
régebben egy tuningos ezeket élből kikapcsolta, manapság meg már az a ajánlás nevesebb körökben, hogy érdemes bent hagyni mert stabilabb a rendszer.
-
helkis
veterán
válasz
Diocles #7690 üzenetére
minden proci degradálódik még gyári beállítások mellett is. csak a fesz-hűtés-tdp úgy van beállítva, hogy ez huzamosabb ideig ne okozzon problémát. ezt a folyamatot, fesz emeléssel négyzetesen, órajel emeléssel egyenes arányban felgyorsítjuk, hűtéssel lelassítjuk..
tehát ha feszültséget emelünk+órajelet emelünk és közben jobban hűtjük a chip-et akkor valamennyire szinten tudjuk tartani a dolgot. ez a tuning alapja.a félvezetők alapja a pn-átmenet, amiből felépülnek a tranyók a cpu-ban, ezek anyagát teszi tönkre maga a használat, a magas hő és magas fesz/áram miatt gyorsabban ezért akár pár héten/napon belül látványosan jelentkezhet a vissza nem fordítható hibás működés, amit degradációnak hívunk..
-
haddent
addikt
Én nem hinném, hogy ilyen tartományban 10C csökkenés ekkora, processzor feszültségnél drasztikusnak számító javulást hozna. Ráadásul tapasztalatból tudjuk azt is, hogy vannak hűvös, de nagy fesz.igényes procik, míg vannak olyanok amik kevés feszültségen is melegek.
Diocles akkor ezt be is bizonyította szakmai magyarázattal -
krx21
nagyúr
Más kollégával együtt azt tapasztalom, hogy az alacsonyabb hőmérsékleten tartott cpu alacsonyabb feszültséggel is stabil tud maradni! Azt tudjuk fizikából, hogy a hőmérséklet csökkenés jót tesz a villamos vezetésnek... De, hogy ez itt is tapasztalható ennyire?
A régebbi melegebb hűtésnél 1.230V kellett a 4.5Ghz-nek, most 1.210V elégnek tűnik!
Ez visszafelé nagyon kellemes egymást segítő hatás, de felfelé pont fordítva megy...
Ha a meleg miatt kell egy adott frekihez több fesz. akkor ott bizony a hőmérséklet emelkedés még egy pici feszt kívántat...(ördögi kör)
Tehát a feszültségeknek is nagyon jót tesz az alacsony hőmérséklet...
Ha ezt beleszámítom az előző állapothoz (1.230V 4.5), a mostanival (1.210 4.5) akkor bizony 14-15C is a javulás a Liquid Pro-val.. -
krx21
nagyúr
válasz
Diocles #7690 üzenetére
Valamilyen korlát a méretezésből fakadóan biztos, van a hőmérsékleteken kívül is...
A nagyobb feszültség nagyobb elektromágneses mezőt, nagyobb indukciót, örvényáramokat eredményez, melynek fizikai hatása is van ezekre az adott távolságban elhelyezett tranzisztorokra... A kérdés, hogy ez a korlát hol van és mennyivel feljebb a normál üzemet nem teljesítő cpu (fagyogató) feszültsége felett? Mert ha jóval feljebb van, akkor mindig lejjebb tudunk menni a feszültséggel, hisz látjuk, hogy fagy és a cpu ebben az esetben csak szándékosan lehetne tönkre tenni...(remélem ez az általános...)
De kíváncsi lennék én is, hogy hol van ez a határ, hol az időt belekalkulálva, fizikai károsodást szenvedne a lapka...? -
Diocles
aktív tag
válasz
haddent #7689 üzenetére
Csak éppen lehet, hogy igazságtartalma nincs.
Általában véve jó ötlet az óvatosság, csak kíváncsiságból szeretném végre tudni, hogy létezik-e feszültség okozta degradálódás, és ha igen, akkor mi a fizikai magyarázata. Annál is inkább, mert az eddigi ismereteim alapján ezt semmi sem indokolja.
-
haddent
addikt
válasz
Diocles #7688 üzenetére
Hát azt, hogy a kissebb csíkszélességű, ezáltal arányosan kevesebb feszültséget igénylő chipp miért degradálódna kevésbé ugyanakkora, sőt nagyobb feszültségektől, mint elődje, azt bizony én sem értem
Amit én írtam, az nem számszerű bizonyított tény, vagy intel specifikáció, egyszerű de nagyszerű "inkább félek mint megijedek" törvényen alapuló határvonal.. -
Diocles
aktív tag
válasz
haddent #7678 üzenetére
Külföldi fórumokon többször is visszaköszönt az alábbi vélemény.
"Ivy Bridge is less susceptible to degrade so running 1.35 vcore is not a problem even for a long time at 100%."Fogalmam sincs egyébként, hogy ez a kamu, vagy az, amit te írsz. Nem értem, hogy egyáltalán miért degradálódnak ezek a csipek a feszültségtől, és azt sem, hogy miért pont a kisebb csíkszélességű degradálódna kevésbé.
Értékelném, ha valakinek lennének erről megalapozott infói, és nem csak random netes mantrák.
-
7600 GS
addikt
Sziasztok!
Egy 3570K-t hajtok 4 Ghz-en. Elég-e neki tápellátás szempontjából ha az alaplapi 8 tűs tápcsatira csak 4 tűset rakok? (Nem emeltem feszültséget, ezért reménykednék)
-
haddent
addikt
Hát most erre mit mondjak..? Meg lehet adni neki az 1.4V -ot, meg az 1.9V -ot is. -100C alatt fél óra benchre, és még úgyis degradálódik
. (Most nyilván az 1.9V -ról beszéltem..). Na de viccet félretéve, a hőmérséklet csak az egyik dolog. A következő a feszültség, és 1.3V -nál 24/7 az IB néhány év alatt degradálódni fog nagy valószínűséggel, 1.4V -nál szinte biztosan. És azért érdemes ám figyelembe venni az elektronikai teljesítményt is (W), mert az sem mindegy marhára, hogy hány Amper tekereg benne...
De megértelek, K -s procit vettél, én is szeretném, hogy szépen fusson. Meg ha jól tudom GTX690 -ed van? Gondolom akkor nem 5-6 évre lesz ez a konfig, akkor meg mindegy, hogy 3 év múlva elkezd szenvedni. Carpe diem
-
krx21
nagyúr
válasz
haddent #7676 üzenetére
Én alapvetően teljesítmény gépet szerettem volna építeni:
Ezért inkább feljebb keresgélek: Most 1.305V 4.664Gzh-et tesztelem max 72C linx...
Itt sem azt nézem, hogy 1.3V! hanem hogy épp hogy 70C felé kúszik! Elégedett vagyok...
Nagyon sokat variáltam is érte! Köszönet a fórumtársaknak aki tapasztalata és információja nélkül, sem a kupak, sem a paszta módosításba nem kezdtem volna bele!
Szerintem annak ellenére. hogy feszkívánós a procim az 5Ght-et is meg próbálhatnám léggel...
De az 90-100C alatt épp hogy lenne, bár ki tudja...(Nem próbálom meg...)
Nyári melegben ha a Linx egyértelműen 80C alatt van akkor az teljesen jó 24/7-re... (Hivatalosan még feljebb is jó kb.90C).
Tuning nélkül épp hogy 50C felett van a linx!!! De a hőmérsékleteknek csak akkor van haszna ha azt ki is használjuk! (tuningép esetében nem éjszakai passzív netgépnél...)
Szerintem az 1.4V-ot is nyugodtan lehet adni neki, csak 80-90C alatt maradjon! de én azért nem teszem...
Nitróval hűtve kapnak azok 2V közelében is! (1.8-1.9)Egyébként hihetetlen jó lett a hűtés az MX4-hez képest. -13C!!!
Nagyobb feszültségeknél ez a különbség még több!*** Liquid Pro: Veszélyes, alumíniumra! (vagy alumínium tartalmú felületre) nem szabad tenni, nehéz elkenni, mindig összeáll és könnyen spriccel, ha nem vagyunk óvatosak a fecskendővel! A nagyobbik fecskendő épp hogy elég a kupak alatt és feletti cseréhez! Eltávolítása is nehezebb mint a hagyományos pasztáknak...
-
Pubszon
veterán
válasz
haddent #7667 üzenetére
Ha az órajelet lefelezed, 2 ilyen GPU-nak akkor is karcsú lenne a ez a borda.
Szvsz ez a hőfelület passzívan még 60W-ot sem képes elvezetni, két általad említett GPU pedig meg haladja ezt, egy picit.
Maximum 2db 7750 lehet életképes ebben.
Ha ez így marad akkor nem ér semmit, mert annyira vissza kell venni a GPU órajelet/feszültséget, hogy nem lesz benne teljesítmény, vagy átalakítják vízhűtésesre esetleg egy nagy aktív hűtést rá.
De a nyakam ráteszem, hogy ha ez meghaladja egy HD7850 teljesítményét, akkor ebben az állapotban egy 3DMark sem futna le rajta.. -
polgi803
őstag
Jövő hét szerdán az én lapomban is duruzsol egy 3570K majd...
-
krx21
nagyúr
A Arctic MX-4 + IHS removal VS Liquid Pro + IHS removal kepénél ha nehezen lenne olvasható:
A max. hőfokok: 81C vs 68C ! -
krx21
nagyúr
Az első próbálgatások: 3770K Malay
Atom stabil beállítások:
1.230V 4.5Ghz (tuti) 68C
1.260V 4.6Ghz (teszt alatt) 71C
1.320V 4.7Ghz (teszt alatt) 75C
1.4V 4.80Ghz???
Melyiket szeressem?Az látszik, hogy nem a legjobb tuningos proci, de a hűtésmódosítással egész szerethető lett
...
-
krx21
nagyúr
Arctic MX-4 + IHS removal VS Liquid Pro + IHS removal!!! Újabb teszt!
Jó cucc az biztos...
Először azt hittem nem is indult el a Linx mikor a Liquid Pro volt már rajta...
Régebben ilyenkor már rögtön megemelte a PWM fordulatszámod jó hangosra, most csendben maradt... -
haddent
addikt
válasz
Pubszon #7650 üzenetére
28nm -es GPU -ról számoltak be az adott linken. Na most ennek a "legalja" a HD7850, ami már szinten van a GTX660 -al. Na most ebből kettő gondolod, mit művel vele... De egyáltalán nem biztos, hogy ilyen régi gput pakoltak oda, sőt! Ahogy néztem 1x6 és 1x8 power connector van (ez 2x ugye..). Ha jól tudom, a HD7850 és HD7870 modelleken csak 2x6 pin van (de a 7850 -en talán csak single 6pin), tehát erősen gyanús a HD7950 vagy a HD7970 cross-fire. Ezek még egyesével is széttépik a GTX660Ti -t is, nem ketten a sima GTX660-t. Értem én, hogy arra gondolsz, hogy a hűtés miatt nem tudják kihajtani, de azért nem hinném, hogy az Asus hülyeséget csinálna
-
kovsol
titán
ramokat amúgy 1T vagy 2T re érdemes állítani? AMD esetén én mindig 1T -n használtam így most is arra állítottam. Mi fekszik jobban az ivy mellé? Vagy édes mind1?
-
tomama
aktív tag
memóriához milyen időzítést kell beállítani,hogy 1600mhz-en menjen?vki azt mondta,hogy 9-9-9-27.de nekem így csak 800mhz-en megy.
amúgy a gépbe 4*2 kingston hyperx blue 1600mhz-es ram van.ja és nem XMP. -
S. Szabi
őstag
Szerintem a hőmérséklettel nem lesz baj, Battlefield 3 alatt kb. 25°C-os szobában Aida szerint nagyjából 60-65°C körül mozog, a gyári hűtővel, nyitott házban.
-
-
S. Szabi
őstag
Helló!
Nagyjából hány MHz-n szokott stabilan menni a 3570K alapfeszen? 4200-300 körül?
-
Rexcor
őstag
Biztosan nem állítottam be rosszul semmit és amikor megvettem és összeraktam a gépet azóta csinálja ezt a fekete kép dolgot pedig akkor még nem húztam semmit és nem hiszem hogy normális hogy nem lehet újraindítani vagy bekapcsolni teljes áramtalanítás nélkül.
Sok ismerősömnek volt már problémája ezzel a lappal és amit megvettem az is volt már gariba egyszer. -
04ahgy
nagyúr
Küldd csak persze gariba. Aztán a teszteléskor nem lesz hibája. Felesleges munkát generáltál másnak, magadnak meg kieső időt. És ha csak helytelenül állítottál be valamit (pedig próbálunk segíteni), akkor hibátlan hardver esetén a bevizsgálás díját is elkérhetik – jogosan.
HGyu
-
Rexcor
őstag
Igen, auto.
Most inkább nem merek ezekhez hozzányúlni mert ez előbb ki akartam próbálni hogy a biosban az oc tuning mit csinál de egyből kikapcsolt a gép és magától egymás után 5-ször újraindult.
Amúgy a RAM 1866-os és mégis mindig 1333-at ír.
Szerintem az alaplap a hibás nem a cpu vagy a ram. -
04ahgy
nagyúr
Én meg inkább a RAM-ra. Memtest86+ futtatás javasolt, mikor az instabilitás jelentkezik.
HGyu
-
KAMELOT
titán
válasz
torma1981 #7635 üzenetére
Ha már most kitették szerintem 3 éven belül már lesz belőle. Hiszen így rengeteget sprórolna meg mindenki, mind a gyártók, mind mi. Nem kell külön nyákokat gyártani a vga-ra. Lenne sok opció, hogy milyen vga-val kéri a kedves ügyfél az adott lapot. Mindenképpen jó megoldás lenne. Főleg 0db hangja lenne a gépnek, max a ház ventiket hallanád.
-
Repsol600
addikt
Üdv!
Meddig szabad kb húzni a HD 4000-ret 1150mhz-ről? És mennyi + feszt szabad adni neki ha kell?
-
Rexcor
őstag
Én az alaplapra gyanakszom mert amikor pl új egeret tettem bele mindenféle probléma volt, kifagytak a programok, kékhalál stb. Amikor az elején pedig a vezeték nélküli netet tettem be akkor meg a netezés közben fagyott le a gép. A tuning nem instabil, a hűtés jó mert alapjáraton 20-25 fokos és terhelve sem ment 45-50 fölé nagyon.
Meg ahogy már más topikba is írtam a gép kikapcsolás után is állandóan áram alatt van világít az összes le és nem alszik ki csak ha kihúzom a konektorból az egészet és ezt kell állandóan eljátszani. Továbbá ha nem áramtalanítok és úgy kapcsolom be a gépet akkor nem ad képet.Lehet ez alaplap probléma?
-
Rexcor
őstag
Sziasztok!
Az mitől lehet hogy ledobálnak a játékok programhiba miatt ha húzom a procit. Volt időszak amikor normálisan ment 4.5-ön most meg alapon kell járatni mert állandóan szarakodik.
Amúgy csak játékoknál van baja máskor nem. -
KAMELOT
titán
Nem most fedeztem fel.
Hanem azt nem tudtam, hogy ennyit jeletn hogy doalban vagy singleben mennek a ramok mivel ezt soha nem néztem. Régi gépemben is dualban volt 2x 2gb de ott ilyen nem tűnt fel.
Valószínáleg neked azért megy annyin (amint látom hasonló a konfigunk) mivel neked CL9-en megy. Nekem meg auton van így CL11-be rakja. Majd átállítom biosban az időzítést 9-9-9-27-re. AIDA szerint CL11-ben van.(#7622) tikshow: haveromnak i7-3770K + Asus amximus V gene + 4x 8GB corsair 1600mhz CL9 van. Mit modnjak.....fényévnyi gyorsaságú a gépe. Megnyithatsz 600 dolgot meg sem kottyan neki.
Megy neki tőzsdeprogram + 60 mozilla ablak megnyitva + 2 játék és 3 film. maxon 20-40%-ot mozog a proci. ramból meg 10-12GB van terhelve.
Ahogy rájöttem sajnos 16GB elkell a gépbe. pl. a konfigommal.....másoltam meg ment a játék a háttérben meg nézelődtem a neten 5-6GB ramot simán megevett. Úgyhogy még beszerzek magamnak 2x 4GB-t. -
tikshow
addikt
-
kovsol
titán
válasz
KAMELOT #7619 üzenetére
Felfedezted a dual chanelt, gratulálunk
eleve nagy hülyeség volt single chanelben járatni a gépet egy percig is, mivel a ram nagyjából a legolcsóbb alkatrész ami befolyásolja is a teljesítményt jelentősen. Amúgy az a 17GB/s is elég harmatos, nálam egy sima 1600Mhz es cl9 kit is 21GB körül teker.
-
KAMELOT
titán
2 napja vettem +4GB ramot így most 2x 4GB ramom van.
Idáig a biosban csak 1333 és 1600MHz-t állíthattam. Miután belétettem a másik ramot is megjelent egy egész szép lista a beállításokról. 1866 2133 2400
Másik érdekesség hogy 1x 4GB írás / olvasás 11GB/s volt. 2x 4GB rammal írás / olvasás 17GB/s. -
04ahgy
nagyúr
-
CHIPman
nagyúr
Üdv. Milyen chipseteknél engedi a lap host clock emelését? B75-nél még mehet, vagy csak olyanban, aminél a szorzót is engedné?
-
SVLaller
senior tag
-
-vitya-
őstag
Na ez lehet, hogy nagyon hülye kérdés lesz
, de nagyon nem vagyok tisztában az intel IGP-inek erejével:
Vajon ha a most összerakott (munkához, nem játékhoz) 3570-eshez az otthon elfekvő NV 6600GT-t mellérakom, az javít bármit rajra, vagy az igazából már csak lassítja az Intel HD 4000-t is?
Új hozzászólás Aktív témák
- 106 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest