Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mini-ITX
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- OLED TV topic
- Kezdő fotósok digitális fényképei
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darko_addict
őstag
válasz
Pubszon #31191 üzenetére
Szia!
Egy korábbi kommentem és segítőkész kommented alapján írok megint (az akkori válaszokat köszi a többieknek is).
Hajlok egy i7 3770 / K vásárlására, mert foglalatot továbbra sem akarok váltani, így ez lenne a következő szint. Néztem pár tesztet, de van olyan érzésem, hogy néhány egyáltalán nem volt konzisztens, így nem kaptam teljes válaszokat. A K nem sokkal drágább, de annál ritkább... Szerinted, szerintetek megéri a 10-15 ezer Forintos felárat (nyilván szubjektív, de ha %-ban nézzük akkor +~28%) és a vadászatot a K, ki lehet hozni belőle teljesen alap tuninggal, volt OC nélkül annyit, ami miatt megérné várni és többet fizetni?
Köszi.
-
Speed®
titán
válasz
Pubszon #30967 üzenetére
Alapon 3.4G/4C, 3.5G/3C, 3.6G/2C, 3.7G/1C. P/Z chipsetes lapokban +4 szorzót tud, tehát 3.8/3.9/4/4.1 BCLK piszka nélkül. 102.6 mehet nyugodtab neki 24/7, tehát további 100MHz rámegy ezekre. Használtam így jó darabig a legutolsó nálam járt darabot, csak a feszt kellett belőni hozzá.
-
-
-
Tyrel
őstag
válasz
Pubszon #30349 üzenetére
Hát ez nagyszerű hír...
Elvileg "sokan" delidelnek itt a ph!-n, aprón látom is pl. Pioneer-t, de az igazat megvallva nem szívesen maradnék vagy egy hétre gép nélkül...
(postázgatás miatt)
Nem tudtok véletlen valakit aki csinál ilyet Pécsett?...Igazán költeni sem akartam már erre a gépre ill. erre a procira, a True Spirit is úgy jött hogy nagyon olcsó volt meg jövőre ha gépet cserélek jó lesz majd arra is... Köszi Intel...
-
Lucko81
csendes tag
válasz
Pubszon #30262 üzenetére
A legújabb BIOS van fent, erre már én is gondoltam.
(a régebbi verzióval is kb ezek az értékek voltak)Az értékek így néznek ki:
1600 MHz 9-9-9-24 r: 24.394 MB/s w:15.418 MB/s
1866 MHz 9-10-11-27 r: 28.307 MB/s w:17.401 MB/s
2133 MHz 11-13-14-32 r: 31.803 MB/s w:18.938 MB/s
2400 MHz 11-13-14-32 r: 35.722 MB/s w:21.109 MB/sNálam az észeki híd csak 3400MHz-en fut.
Nos ebből az látszik, hogy az olvasás az kb rendben van, az írás a nagyon gyenge.
Most hoznak egy másik pár rammot, hátha az a gond. Majd megírom mire jutottam. -
GAbre
veterán
válasz
Pubszon #30241 üzenetére
Kölcsön?
Lehet valakitől bérelni esetleg,vagy kérdezhetem,hogy adta kölcsön,gondolom nekem postázni kéne,mert pécsen nem hiszem,h van valaki kinek van?
Nekem 2 ventis vízhűtéssel,már szereti a 75 fokokat,talán néha kicsit többet.
Igaz 4,5-ön járatom.Bár sztem lemenne 70 alá deliddel. -
BandiT85
aktív tag
válasz
Pubszon #30241 üzenetére
+1 a -20°C-ra, bár nekem ez előző procim is delidelve volt, tudtam mire számítok, a 3770K-t már saját magamnak pengéztem, hát bennem is volt para rendesen...
Az biztos, hogy másnak soha nem csinálnám meg, még pénzért se, meg sehogy se. El se adom ezt a procit jódarabig.
Persze nem könnyű eladni semmi se, a delides 3570K-m 30k ért sem kell a kutyának se, 25 ért meg nem herdálom el, akkor inkább apósnak odadom ajándékba, lesz egy erős netezős gépe legalább...
-
GAbre
veterán
válasz
Pubszon #30212 üzenetére
Használ valaki vízhűtést?
Olyan kérdésem lenne,hogy mennyire jó a procinak 70-75 fok hosszútávon?
Megjött a nyári meleg,talán még rosszabb is lesz,remélem nem megy 75 fok fölé,de 80 alatt tuti marad majd.
Léghűtésnél kicsit zavarna ez a hő,de mivel így vízzel rögtön kimegy a házból a meleg,csak a procit ronthatja el lassan-lassan.
Azért is kérdezem,mert már volt 80 fok körül léghűtéssel előző.
És vszeg a hőtől meggyengültek lábak,alaplapon,és letörtek.Ettől is kicsit tartok. -
lemusz
addikt
válasz
Pubszon #30157 üzenetére
Csak két memória slot van az alaplapomon.
Fezo: Igen, bekapcsoltam a lapozófájlt, de elég furcsa a tapasztalatom vele, mert alapjáraton ki volt kapcsolva - ssd optimalizálós oldalakon nem ajánlják - aztán így fagyott a játék. Mikor rájöttem hogy a kevés ram az oka adtam neki 2 Gb-ot ugyancsak az ssd-n amin a windows és a játék is van, aztán nem volt gond vele egészen tegnapig mikor is megint kifagyott. Adtam neki 4GB-ot, megint elkezdtem monitorozni, de most meg azt írja hogy csak ilyen 3-500Mb-ot használ fel ebből...
-
73Kacsa
csendes tag
válasz
Pubszon #30152 üzenetére
Szia,
Nekem egyik procim sem volt delidelve: sem a 3570K ( ami már eladva), sem a mostani 3770K. Pasztát MX4-et használok.
A 3570K-t először gyári intel hűtővel hajtottam, de rájöttem az csak az alap dolgokra jó. Utána vettem egy
Arctic Freezer I32-t, amire később vettem még egy 12 cm-es ventit, így 2 oldalas venti hűtésem volt. Aztán eladtam a 3570K-t, s a 3770K-t is ezzel a hűtővel kezdtem el hűteni, majd lecseréltem a tápomat (Chieftec GPS 500A8), egy komolyabbra --->erre, hogy ne legyen overclocknál feszültség ingadozás annyi, illetve lecseréltem a hűtőmet is NH-U14S-re.Na most tartok itt
Továbbra is soknak tartom a feszültséget, lehet egy erősebb Z77-es lapban feljebb lehetne tornázni az órajelet, s lejjebb a feszültséget. ( ez a Z77-D3H eleve 1.2 V-ot ad neki alapból, míg az Asrocknak vagy az ASUSnak egyik másik lapja 1.1 V-ot ad neki alapból).
Jó a gép, 4.8-4.9 Ghz-ig jutottam el így a 3770K-val, de 4.4-4.5-on járatom, s játszok vele.
Most jön az, hogy le lehetne - majd - cserélni egy 4790K-ra (itt megmaradhatna a még középáron vásárolt 2400Mhz-es DDR3-as ramom is) vagy egy 1600X vagy sima 1700-as AMD-re.
-
Raggie
őstag
válasz
Pubszon #30118 üzenetére
Nekem is hasonló értékeim voltak az 1,26 V-os feszemmel. Delid után 75 lett a max hőmérséklet!
De lehet ha még párszol le-fel teszem, hogy tuti jó legyen a kupak-cpu érintkezés 70 alá is játszhattam volna. Nekem nem ért meg annyi vesződést, mert már ezzel is maximálisan elégedett vagyok. -
Raggie
őstag
válasz
Pubszon #30110 üzenetére
Holnap elvileg lesz időm postára menni, tehát gondolom 1-2 nap múlva csak kiviszik!
Hmm... és ez a ragasztó bírja a 100-110 fokokat?
Csak azért kérdem, mert a kupak simán felmehet ilyen magasra ha valaki nem figyel és szarul teszi fel a hűtőjét és a proci throttingolásig melegszik...Ha igen, akkor fasza megoldásnak tűnik. Egyébként én csak a kupak négy sarkát ragasztanám le egy-egy kisebb pöttyel. Nem a légmentes zárás a lényeg elvileg, csak hogy a ki-be szerelésnél ne mozduljon el.
-
vaakuum
addikt
válasz
Pubszon #30108 üzenetére
Én egy fogpiszkával vékonyan körbehúztam a peremet, és rányomtam a kupakot. Elvileg légmentesre csináltam, bár nem tudom ez számít-e bármit is a clu esetleges kiszáradása szempontjából. Végül is a gyári kenőcs is full ragasztás mellett száradt ki
Meg lehet a CLU nem is kiszáradós fajta...
-
BandiT85
aktív tag
válasz
Pubszon #30100 üzenetére
Az biztos, hogyha valaki nem fog ki egy különleges példányt, akkor delid nélkül még a 4,5 Ghz is necces a mindennapokra (magyarul sz@rt nem ér hogy K-s). Én most váltottam egy 3570k-ról, amit kupak nélkül használtam, és 1.28V-on tudta a 4,5-öt, egy 3770k-ra, ami 1,23-on tudja ugyanezt. Nincs delidelve, betettem a gépbe és döbbenten tapasztaltam, hogy így az egyik mag belenyal a 80 fokba, sőt a 85 is megvan egy-egy pillanatra prime alatt. Idle 30 pár fokokról teszi ezt. A régi procim ilyen beállítással még 60 sem volt...
Ha nem fogyott volna el a CLU-m, biztos még aznap leszedem a kupakot és eldobom jó messzire... -
lemusz
addikt
-
-
Julot
aktív tag
válasz
Pubszon #30043 üzenetére
Nos, a végén kezdve. VGA.-t nem használok, nincs rá szükségem. legalábbis eddig nem volt. A GPU tökéletesen elég volt eddig. Viszont az utóbbi időben - értsd az elmúlt kb. 1 évben - egyre inkább lassabbnak éreztem a rendszert - friss rendszerek esetén is, win7 és w10.-ről beszélek - netezés közben is. Sokablakos böngészés megy nálam, szóval szerintem nem is csoda, főleg, ha a "jól telepakolt" oldalakat veszem alapul - bár lehet rosszul gondolom. Mellette háttérben egy serviio dlna szerver is fut, bár ez nem hiszem hogy olyan sok cpu erőt elvenne - legalábbis én nem láttam egyszer sem, amikor néztem. HD videós zenehallgatás az megy. Tuningolni nem szeretnék, nem is értek hozzá. "Z-s" lapom is azért van, mert szükségem volt egyes szolgáltatásaira, amit gyengébb lap nem adott.
Itt a városban találtam i5 3470.-et is. Az mennyivel gyengébb? Vagy azzal ne foglalkozzak, ha már csere, akkor 3570(K)? -
Julot
aktív tag
-
Raggie
őstag
válasz
Pubszon #30039 üzenetére
"Főként multimédia, net, nagyon minimális, nem mai játék elvétve."
Ilyen használat mellett szinte semmi különbséget nem venne észre a kolléga... Én egyet értek Speed(R)-el.
Sőt, merem állítani, hogy szinte csak a legújabb generációra volna érdemes váltani, abból is legalább i5, ha érzékelhető különbséget szeretne tapasztalni a kolléga. De itt sem a processzor, hanem a gyorsabb/több RAM volna ami a többletet hozná. Meg mondjuk egy M.2 SSD amit bepattinthatna NVMe-s csatornán.
-
gbela
senior tag
válasz
Pubszon #30017 üzenetére
Köszi,
gondoltam rá, csak felmerült, hogy mivan ha mégsem? Nincs most próbára tápom, venni meg csak ezért nem szeretnék, mert ha nem az akkor pénzt dobtam ki. Persze mérlegelem, lehet végül az lesz. Csak reméltem, hogy van valami szoftveres trükk, hisz végülis sikerült kiiktatnom az idle lelövésével, csak végeredményben nem a legjobb megoldás az. -
-
Raggie
őstag
válasz
Pubszon #29898 üzenetére
Nos megvolt a csere és a teszt is végre.
Meglepő eredmények születtek!Előző lappal(Gigabyte Z77-D3H):
1,32 Vcore(CPU-Z 1,33V-ot mutat)
4,5 GHz
max 85 fok stressz teszt alatt
Mostani lappal: (Asrock Z77 Extreme4):
1,235 Vcore(CPU-Z 1,24V-ot mutat)
4,5 GHz
max 85 fok stressz teszt alattNa ezt rakjátok össze!
A gépben semmilyen más alkatrész nem változott, csak az alaplap.
A teszteket ugyanannyi ideig futtattam, a hűtő is ugyan az.Most akkor az előző lapnál kapott valójában kevesebb feszt, vagy ennél a lapnál kap valójában többet?
Vagy mi a fene ez?! -
Speed®
titán
válasz
Pubszon #29803 üzenetére
A kisebbik árán lehet lőni Brockent pl. vagy Mugen2ket..na azok tudnak
Nem rossz amúgy, de kicsit overkill a sűrű bordázat, erős luft kell hozzá
TX3 6ért..~3k ugyanitt, más kategória. Mondjuk ennyiért is van sokkal jobb. -
törölt tag
válasz
Pubszon #29702 üzenetére
Ma sem volt igazi napsütés, de azért próbáltam rendesen bevilágítani, és adobe LR-al sem piszkáltam meg, a fehéregyensúly expozíció olyan amilyen
Ez lenne a hűtő leszorító mechanikája, lényegében a hátlapi merevítőn lévő gumikeret (LGA775-ös tartozék), és a hűtő talpa közé van beszorítva a (mag, a foglalat, és a PCB), az ébredő erők teljesen egybe vágnak, nincs alaplap deformáció, a csak a hűtő kerete viszi át az erőt a túloldalra.
A távtartókból a gyárinál rövidebbet kellett összeállítani, a kupak elhagyásával közelebb kellett kerülnie a hűtőnek az alaplaphoz.
Itt a hűtő talpán a CPU, résben látszanak a korongok, a CPU még mindig egyenes.
A mag és környéke a korongokkal, paszta terülése a hűtő talpán, és a korongok nyomai. Az a világosabb folt a mag körül a paszta oldószere/kipárolgása.
-
R3laX
addikt
válasz
Pubszon #29711 üzenetére
Aha, lehet fölötte már nem kérne be neked annyit. Nekem az előző 3570k 4.6-ról 4.7-re kért be sokat. Érdekes, mert 4.8-ra már csak kb +0.020V elég volt a 4.7-hez képest, h atom stabil legyen. Nekem is q6600 volt a 3570k előtt
. Azt egy CM Hyper TX 2-vel hűtöttem 1.35V-on 3.2Ghz-en, úgy volt game-ekben max 58-65fok körül. Szerettem azt a procit, csak 1.35 fölé nem akartam vele menni, mert olvastam, h a 1.35 a norm még hozzá. Házam ugyanez a cm690 volt ahhoz is
.
-
törölt tag
válasz
Pubszon #29705 üzenetére
Ami jól működik azt minek szedjem szét, de más kedvéért...
Mérted-e már, hogy mekkora a teljesítmény növekedés Idle-load között, csak CPU-t terhelve, illetve kb. hány C°-os a hűtő talpa kiterhelt CPU-nál. A mag és a talp hőmérsékletének-különbségből és az átvitt hulladékhőből meg lehet tippelni mennyire jó/gyenge a kapcsolat a mag és a hűtő között, meg lehet azt is mondani hogy az áhított hőmérséklet eléréséhez mennyivel kellene csökkennie a hőellenállásnak, ebből az is látszik hogy kivitelezhető vagy irreális az elvárás.
Direct-contact-os a hűtőd, a kupaknak teljesen síknak kell(ene) lennie hogy mind a 4 cső, közel tökéletesen érintkezzenek a kupakkal, minimális pasztán keresztül, ezt is le kellene ellenőrizni, hogy teljesül-e.
Ha ezek megvannak akkor körvonalazódni fog, hogy van-e értelme a kupakolásnak.
-
törölt tag
válasz
Pubszon #29702 üzenetére
Engem is bosszant a magas hőmérséklet, lehet delid lesz a vége.
Pont az előbbi CPU-val jártam úgy, hogy gyári állapotában 1-2C°-on belül volt az összes mag.
Bontásnál kiderült hogy nagyon vékony és egyenletes volt a ragasztó a kupak-PCB között, alig tudtam szétválasztani borotvapengével. IHS alatt a paszta jó állapotban, száraz foltok nélkül várt, átlagban egy egész fokot nem tudtam hozni rajta a pasztacserévelNekem munkára lenne igazán optimális a RyZen, eredetileg erre is találták ki: (->WS/server).
Kedden szétszedem, és megpróbálom lefotózni a lényeget.
(#29703) Speed(R): Ebből is látszik hogy a sokat szidott paszta nem rontott az átlagos képességű CPU-k teljesítményén, az a pár példány ami így elszaladhatott, azokról rendszerint az órajel skálázódásából szar pasztával is sejthető volt, hogy nem egy szorzónyi tartalék van csak benne.
Az hogy egy órajel/feszültség görbéjének a legmeredekebb részén járó CPU-ból akartak +200-500 Mhz-et kicsikarni, és ezért bontotta valaki a kupakot "próba szerencse" alapon, és közülük 95%-nak "nem volt szerencséje" az nem intel hibája.
Azért a szerencsét írom, mert nem mérte fel, hogy mekkora a hőellenállás a mag és IHS között, és nem nézte meg hogy ezen mekkora extra hőteljesítményt akar még áthajtani. Pl.: Ha már 4,5Ghz-nél meg volt a 130W 4,7-nél a 200W fogyasztás, akkor nem valószínű hogy 4,8-5Ghz menni fog ésszerű hőmérsékletekkel, akár mit tesz a mag és IHS közé.Eddig csak a jobb hőmérsékletekért (kisebb zajért) bontottam kupakot.
Lehet hogy az SB-vel nem volt szerencsém a 4,5-höz
-
Speed®
titán
válasz
Pubszon #29607 üzenetére
Mivel mennyiségben nem változtatsz, csak tempóra..majd kiderül. Azért elég meredek az XMP..lehet én kézileg lőném be kicsit szorosabban / kisebb fesszel. Nem minden az órajel..kérdés persze milyen ICkkel szerelték, mit enged variálni.
Hauptmann
Annyira nem volt nagy eresztés, szóval inkább GSkillt javasolnék..de ha byXMP megelégszel vele vagy hasonló kis OCval, mint nálam ment, akkor okés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Háztartási gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mini-ITX
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- TCL LCD és LED TV-k
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i7-5GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest