Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Barni22 #22692 üzenetére
Hüleséget beszélt. Ettől függetlenül, ha nem ismered a dolgot óvatosan bánj vele.
A processzor terhelt feszültségének esését kompenzálja több lépcsőben. Enyhe vezérlésnél engedi az esést (droop), nagy vezérlésnél nem. Csipkímélő és áramszámla szempontból jobb az alacsony vezérlés, de komolyabb tuningnál instabillá válhat, ha a terhelés elején jelentkező feszültség esést nem bírja a rendszer, illetve az idle állapotban nagyon leengedett fesz is okozhat kékhalált. A terhelés végén viszont rövid időre a túlkompenzálás miatt felugorhat extrém értékre a feszültség, amely károsíthatja a processzort. Valami ilyesmi.
Ha Neked megy kikapcsolt LLC-vel, akkor hurrá. De körültekintően alkalmazva jó az.[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
őstag
válasz Barni22 #22676 üzenetére
Hello!
Voltage Terminationt tedd 1,24V-ra, a North Bridge voltage-t tedd 1,30V-ra. PLL:1,50V
PCI-E: 1,50V
Ezekkel kezdd, aztan ha stabil legalabb fel orat a Linx, akkor s
1-1 lepcsovel csokkentheted a North Bridge es a Termination feszeket. Egy egyesevel menj le, addig, amig stabil!
Procifeszt lodd be alapra: CoreTemp mutatja a VID cimszo alatt (1,20V koruli lesz), aztan szinten csokkentsd amig stabil.Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21212 üzenetére
Most már értem a + gombot, ami 0.00625 V-os lépcsőkkel állítja a feszt, de azok akkor is konkrét értékek. Az 1.265 V procifesz az elég jó, -- mert nem minden Q9550 bírja a 3.8 Ghz-et, -- nyugodtan maradhat.
Bírja stabilan a LinX teszteket is, ami legalább 30 percet gyötri? Mert ez legalább 10 fokkal magasabb Cpu maghőmérsékleteket fog eredményezni és a terhelt fesz. is kis mértékben megnő (+0.008 V), mint például a 3Dmark-nál vagy a játékoknál.
Meglepve tapasztaltam, hogy az addig stabilnak hitt 8.5 X 424 (3.6 Ghz.) Bios 1.2 V (valós terhelt 1.184V), Fsb Term. Voltage 1.1 V helyett csak Bios 1.21250 V-on, (valós terhelt 1.208 V-on) Fsb Term. Voltage 1.2 V mellett LinX 0.6.4 stabil a procim. A 8.5 X 436 (3.7 Ghz) Bios 1.25 V, Fsb.Term Volt. 1.2 V-ot újra tesztelem, mert nem stabil. Lehet emelnem kell az utóbbi értéket 1.22 V-ra az ajánlás szerint, vagy a procifeszt, de közbeszólhatnak akár a ddr-2-es memóriáim is, vagy egyéb manuálisan min. értéken hagyott feszek is (pld. Nb, Sb, stb.
Légyszi írd le nekem, hogy ezekre mit állítottál be:
CPU GTL Reference, CPU PLL Voltage, FSB Termination Voltage, NB és SB Voltage, PCIE Sata Voltage.
Köszi.
[ Szerkesztve ]
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21183 üzenetére
Hát persze hogy megy. Nem tudom, hogy mi ez a + gomb, de a manuálisan beállított értékek sokkal biztonságosabbak. Milyen Bios van rajta? (A CPU-Z-vel a Mainboard fül alatt meg tudod nézni a verziót.)
Az enyém jó régi: 1306-os, de jól működik. (08/20/2008)A DDR-2 1066 mhz memóriáid miatt könnyebben tuningolod a procid, mint én a 800 mhz-es memóriámmal. 3.6 Ghz-ig (8.5 X 424) nálam a ram és a proci fesze kivételével nem igényel plusz feszültséget. 3.7 Ghz-hez (8.5 X 436) az előbb említett két érték változtatása mellett csak az NB voltage-nak kell adni plusz 0.1 V-ot = 1.2 V.
Ha nekem elég a Chieftec 450 W-os táp még 3.7 Ghz-en is, akkor neked is elég a + 50 W-tal nagyobb Bratyó nyújtotta teljesítmény. Az alaplap meg jó darab, bírni fogja.
A 8.5 X 400-on az 1.2 V az Bios beállítás, vagy valós terhelt fesz?
Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21180 üzenetére
Az Intel arra vállal garanciát, hogy a proci vid feszültségen tudja az adott alapórajelet.Te esetedben ez 1.185V a 2.83 Ghz-hez. Van olyan proci amelyiknek 1.12V, a másiknak meg 1.3V a vidje. Amit indokolhat az, hogy kevésbé sikerült jól, de az is, hogy az adott procinak magasabb az alapórajele. Pld vid: Q9550 1.12 vagy akár 1.275V, Qx9770 1.3V, de ez stepping (processzor gyártásánál felhasznált szilícium-mag verziószám) függő is lehet. Pld. Q9550-nél E0, C1, C0 is lehet. Általában a magasabb vid-es kevésbé melegszik, de nem is megy olyan jól, mint az alacsony vid-es. Azonban a magasabb vid-esnek az 1.3-1.35V ( Intel által ajánlott 0.85 - 1.3625V) megy se kottyan, mert szinte ez a vid, addig az alacsony vid-es ekkora fesz-en már jobban melegedik.
Azonban ez nagy általánosság, alapozni erre nem lehet egyáltalán. Mivel minden proci egyedi darab, ezért le kell tesztelni. Jó léghűtés esetén, tartós használatra sem ajánlanak többet 1.35V valós terhelt feszültségnél, de az 1.3V biztonságosabb.
Lőj neki egy laza 8 X 400-at 1.185V-on (Pcie fix 100), memória értékek és a többi (feszültség) értékeket manuálisan állítsd be a minimumra, ajánlottra. Utána mehet a 8.5 X 400 1.185V-on, ha kevés akkor 1.2-1.225-1.25V-on lazán próbálhatod. Plusz feszültség nem kell másnak.
[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21171 üzenetére
Üdv!
Ami biztos, hogy a procid 2008.34.hetében készült. Hol tartasz a tuningban? A hűtöd kb. 3.6-3.7 Ghz-ig biztosan le tudja hűteni, ha a cpu feszt. 1.3 V alatt tudod tartani.
[ Szerkesztve ]
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Barni22 #21171 üzenetére
google, kis kotorászás...
egyébként, pl.:
How to read it:
1st letter or digit = plant code (Malaysia)
0 = San Jose, Costa Rica
1 = Cavite, Philippines
3 = Costa Rica
6 = Chandler, Arizona
7 = Philippines
8 = Leixlip, Ireland
9 = Penang, Malaysia
L = Malaysia
Q = Malaysia
R = Manila, Philippines
Y = Leixlip, Ireland2nd digit = Year of production (2006)
3rd & 4th digits = week (29th week )
5th Digit ??? (F)
6th - 8th digits= lot number??? (221)
gyártási szám. Vannak különösen jól sikerült szériák, aki ért hozzá az számon tarthatja. A többi meg rákereshet; Te is
[ Szerkesztve ]
"And we close our eyes to sleep To dream a boy and girl Who dream the world is nothing but a dream"
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21150 üzenetére
Jól írta RetepNyaraB, úgy jó lesz. Alapfeszen kellene mennie 8X400-on, de lehet bírná így a 8.5X400-at is.
Teszteld le.Zsoltárok Könyve 82/6: "Én mondottam : Istenek vagytok ti és a Felségesnek fiai ti mindnyájan:" "És formálta vala az Úr Isten az embert a földnek porából, és lehellett vala az ő orrába életnek lehelletét"- A halhatatlan lelkének egy darabját neked adta, csak a fizikai test mulandó, a szellemed örök.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz Barni22 #21150 üzenetére
Csak a szokásos, bár ez nem ebbe a topicba való, hanem a tuning kezdőknek stb. címűbe...
Pcie fix 100
többi fesz alapra (nem auto, ha lehet)
memória jó, amíg nem megy a gyári sebesség fölé. Azt később is lehet húzni, inkább ne egyszerre.
Mennie kéne alapon ennyit (persze elvben)C1, spread spectrum, Virtualization és társai off, később meg lehet nézni bírja-e bekapcsolva
Matisz@ bocs igazad van, elfelejtettem az előzményeket. Hát ha itt stabil, akkor ezzel kell beérni...
[ Szerkesztve ]
-
Roba
tag
válasz Barni22 #21140 üzenetére
Üdv!
Naná, viccelsz vagy bohóckodsz? Nálam 3.7 Ghz-en fut 1.248V-on. Sima-liba.
-
őstag
válasz Barni22 #21036 üzenetére
Milyen segítséget szeretnél?
Keress egy Q9450/Q9550/Q9650-et az apróban, vedd meg, tedd be, rángasd fel 3,2-3,8GHz közé, ha tudod, feszeld alul és használd egészséggel! Ez a 775 csúcsa. (az igazi csúcs egy nitrózott QX9700, de az egy másik liga)Nyugodj békében, drága Maffia cicám. :(
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Eladó 13600KF-em, garis a Konzolvilághoz 2026.03.20-ig
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest