- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OLED TV topic
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- Acer notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
dBLOOD
tag
Szevasztok, még új vagyok itt!
(Asszem Noname) Logisys PS500MS tápom van, UPS-t keresgettem, onnan ''terelődtem'' a teljesítményszükséglet irányába. nincs nagy VGA-m, csak elég sok eszközöm...
Állandó eszközök:
AMD Athlon 64 3500+
2x1 GB DDR2 667 Kingmax Mars mem
17'' CRT monitor
4 vinyó (néha rack-ben egy ötödik): 2 SATA2 + 2 IDE (+ 1 IDE rackben)
1 DVD-író (IDE)
2x12 cm ventillátor + 5x9 cm ventillátor (házban, Chieftec Bravo BA01BBB torony)
VGA-ból a 15e forintos ATI kategóriából tervezek belerakni valamit, így ezzel is számolnom kell (jelenleg alaplapi nVidia 6150)
Nem volt eddig leállásom táp miatt, kivéve mikor 3 hónap után elszállt a táp (gariból kicserélték), ''ettől függetlenül'' stabil.
Az APC UPS-keresője ([link]) egy elég nagy UPS-t dobott ki.
[link]
A kérdésem az lenne, hogy tényleg kell-e ekkora, vagy egy 500VA-es CS is elég?
[Szerkesztve] -
attiLANte
tag
Az lemaradt, hogy az össz. kimenő telj. 235W max., de nem is fontos.
Ha nem tuningolsz semmit, akkor 180-190W környékén kérhet a táptól ez a konfig teljes terhelésen, nagyrészt a 12V-os ágakon(15..16A).
Ha hibátlan a táp, és az egyes ágak terhelhetőségét sem léped túl(nem valószínű), akkor bírnia kell - igaz kissé magas kihasználtsággal. -
Trucka
csendes tag
Sziasztok,
Szeretném megkérdezni, hogy ez a táp szerintetek elbírja e a következő konfigot:
ASUS psu (Delta Electronics a gyártó)
Output: peak 300W, rated 250W
+12V1 10A -- +12V2 14A
+12V1 & +12V2 = max. 19A
Itt található egy kép a tápról: [link]
Asus Barebone V3-P5G965 (alapkiszerelése a kérdéses táp)
Core2Duo E4300, 2x1Gb 800Mhz RAM, 250Gb SATA2 hdd, 1 DVD +/- RW, Asus 8800GTS 320Mb
Nekem első lövésre elviszi, csak lehet, hogy visszalő
Tudna valaki segíteni? Köszi előre is! -
Ferdzsoo
addikt
Nemtudom, szerintem én nem erre gondoltam.
Mintha egy külön tesztet csináltak volna ennek a dolognak úgy emléxem, talán még a címe is valami ilyen volt hogy tényleges fogyasztás vagy mi és asszem FSP-400 Greenpowerről szólt a teszt.Hogy pakoltak alá 2 8800GTX-et vagy valami hasonló.. -
Ferdzsoo
addikt
Ha jól emléxem volt itt a Ph!-n nemisolyan régen egy cikk miszerint egy 400-as FSP- tápot néztek egy mai csúcskonfiggal hogy elég e neki a kraft, na erre a tesztre lennék kíváncsi, de egyszerűen nem találom, kérem aki teheti linkelje meg nekem!
Köszönöm.
Tudom balf@asz vagyok hogy nem tudom a keresőt használni, engem is idegesít, és próbálok változtatni rajta, de nem tudom a kulcsszavakat...
F1r3br1d - szerintem CRT, mert a TFT moncsik 40W körül esznek csak...
[Szerkesztve] -
donald_boy
tag
válasz
Szten Márs #288 üzenetére
Köszi, megnyugodtam.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
donald_boy #287 üzenetére
240W körül padlógázon a konnektor felől, 130W körül üresjáratban, szintén konnektór felől. Ezen értékek 80%-a körül táp felől.
-
donald_boy
tag
Sziasztok!
Leírnék egy konfigot, vki segítene nekem kiszámoni, hogy hány wattot fogyaszthat?
abit kn9 ultra alaplap
2 giga ram
amd x2 4000+ 65nm
x1900xt vga
egy sata dvd író
két sata 250 gb wincsi
plusz egy-két jó minőségű venti a házba
tápra egy fsp bluestorm II 350W-ra gondoltam -
Bögre
aktív tag
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést, de jobb nem jut eszembe.
A jelenlegi konfigomhoz szeretnék venni egy Ati X1950XT vagy X1900XT videókarit.
(A tápom Chieftech GPS-350EB-101 A) Nyugtassatok meg,hogy a táp elviseli ha ezek közül valamelyikkel bővül a konfigom? -
DarkUBi
csendes tag
válasz
Szten Márs #283 üzenetére
Köszi, ilyesmire okoskodtam én is, de nem voltam biztos benne, hogy helyesen
Akkorhát eldőlt a kérdés, jókis FSP Green lesz ebből
-
Szten Márs
nagyúr
Tegyük fel, hogy van egy konfig ami 200W-ot kér adott terhelés mellett a táptól. (Ez azért egy eléggé brutális konfig.) Ez egy 85%-os hatásfokú táppal 1 / 0,85 * 200W-ot, azaz megközelítőleg 235W-ot fog felvenni hálózatból.
Ugyanez a konfig ugyanígy leterhelve ugye szintén 200W-ot kér táp felől, de most csak egy 75%-os hatásfokú táp adja a szuflát. Ekkor a konfig 1 / 0,75 * 200W-ot fog felvenni a hálózatból, azaz megközelítőleg 267W-ot.
Látszik tehát, hogy minnél kisebb egy táp hatásfoka, annál nagyobb teljesítményt kell hozzá felvennie a hálózat felől, hogy adott teljesítményt le tudjon adni a gép felé. Magyarán a kisebb hatásfokú táp többet fogyaszt a konnektorból.
[Szerkesztve] -
DarkUBi
csendes tag
Sziasztok!
Valaki hozzáértől segítene nekem helyrerakni pár dolgot a fejemben?
Arról lenne szó pontosan, hogy egy FSP Green 350-es a maga 85% hatásfokával mennyit is szív ki a villanyórából egy alacsonyabb hatásfokú társához képest? Tehát mondjuk egy másik 350-es kisebb hatásfokú tápot ugyanúgy megterhelünk, ugyanaz a rendszer. Melyik pörgetné kevésbé az órát?
Elöre is kösz -
Ba.G
aktív tag
válasz
Csaba_20_ #279 üzenetére
Igen, úgy valahogy, de most nézem a topikcímet, valóban a ''tápok fogyasztásáról szól'', nem a VGA-ékról.
Valami (picit) nagyobb Shuttle barebone táppal próbálkoztak mások emlékeim szerint (Asus Digidice fórum, bár talán hazai kísérlet is volt), de az is csak 250 W-os, viszont még éppen befér a házba. A gyári táp kb. akkora, mint egy családi gyufaskatulya, sokkal nagyobb hely pedig nincs is, tehát a csere nem egyszerű. Viszont ha nem is a 9800pro-t, de egy régebbi Abitlapot ajánlottak bele (le van írva a manualban), tán v.mi 4200-as Siluro-t. Az persze nyilván kevesebbel is beéri, mint ez az Ati...
Na de köszi a tippet! Végül is igaz, lehetne (pillanatnyi, vagyis csúcsértékregisztrált) fogyasztást mérni valahogy - mert csak indulásnál vannak gondok a Digidice-szal. -
Csaba_20_
őstag
Azt kérdezed tehát, hogy az említett konfighoz kevése az alapból adott táp? Ezt nehéz megválaszolni, hiszen nem tudjuk mennyire élezték ki a fogyasztásra az említett tápot. De könnyen ki lehet deríteni, ha fogod és egy nagyobb tápot raksz bele. Esetleg fogyasztásmérővel lemérheted, hogy mennyit fogyaszt a gép. Ebból már ki lehet indulni.
Mindazonáltal ez továbbra is beleillik a ''Valami baja van a tápomnak?'' topicba, mert az is a táp baja, ha kevés egy adott konfighoz. -
Ba.G
aktív tag
válasz
Csaba_20_ #271 üzenetére
A tápnak természetesen semmi baja, hacsak nem az, hogy kevés - az alaplapi helyett - egy nagyobb (fogyasztású) VGA-hoz... miként azt a hivatkozott kérdésemben bekarattyoltam. Tehát nagyon is témába vág, legfeljebb kevés segítőkész topiktárs olvassa mostanában... De azért köszi az igyekezetet még egyszer!
[Szerkesztve] -
AlyArkhon
őstag
válasz
Csaba_20_ #275 üzenetére
Thx a választ , mostmar kb tudom mennyit eszik a gép , tökre hülyeség az hogy a gép miatt sok a villanyszámla , ezek szerint
Egyébként azt nem irtam le az elobb , hogy a mért időintervaumokon belül , nekem még lámpa , erősytő hangfalak ( elektromos ) telefon töltök meg egyebek voltak meg szintén az árammárőn keresztül a hálózati áramra csatlakoztatva ... -
Csaba_20_
őstag
válasz
AlyArkhon #274 üzenetére
Fogod, beledugod most a konfigodat és leméred az aktuális fogyasztást. Aztán azzal számolgatsz. Azt nem igazán értem, hogy mit nem bírtál kiszámolni, ha kWh-ban jelzi az értéket, akkor azon nem kell semmit se számolni.
Egy átlagos 17''-os monitor fogyasztása 60-70W körül alakul. Amit pedig a leírásodban megadtál konfigod, nem fogyaszt 150-200W-nál többet akkor se, ha csúcsra járatod.
A fogyasztásmérő biztosan kWh-ban mér. A kilo prefixum jele kis k, a watt jele nagy W és a h, az óra jele szintén kisbetű. SI mértékegységek és prefixumok tessék helyesen használni! -
AlyArkhon
őstag
válasz
Csaba_20_ #273 üzenetére
a gaz az hogy elég nagy időintervallumokat mértem vele , napkat heteket , felirtam de nem tudtam kiszámolni rendesen , meg ott van az is ,, hogy lehet nem pontos az ora sem ...
Szal ezért kérdeztem ,egyébként 320 as táp van a gépemben ( azt hiszem ) , mind 1 , 300 körül van , ezek szerint 4 óránként egy KW pluszz amit a monitor megeszik ( 17 ' )
Emlékszem két vagy 3 éve 3 haverral összeültünk nálunk az alig használt felső konyhában ( amikor ugye a szülök elmentek nyaralni így nem zavartunk senkit sem , meg minket sem ) , és egy héten keresztül lanoztunk . Azt hiszem az első két napot alvás nélkül kibirtuk , de nem volt gond a többi nappal sem , a lényeg , hogy amikor a 7.ik nap lementem kíváncsiságból megnézni a villanyórát , majdnem dobtam egy hátast .. Ugy emlékszem hogy kb 100 - 110 KW-tot nyomtunk bele az órába csak gépezéssel, abban a percben ért véget a lan parti
( utanna havernál 3 hónapig nyomtuk még ezt 3-an folyamtosan , csak ott nem szamit az aram , mert édesanyja szabadidejében folyatosan varr meg ilyen gépeket használ amik zabálják az áramot)
-
AlyArkhon
őstag
sziasztok ...
Elolvasgattam a topic elejét , s köbö végigszaladtam a témán , és lenne egy kérdésem ami régóta foglalkoztat . : - kb mennyit fogyaszthat óránként a gép , mondjuk ha játszok egy gaméval és megy minden benne ami ilyenkor mehet ?? ( KW-ban érdekelne , s szeretném még azt is hozzátenni , hogy vettem én vagy két éve egy fogyasztásmérőt 5 rugoért , de érdekelne hogy mit mopndotok .. )
lehet nem a legalkalmasabb helyre irtam , de abból következtetve amiket itt olvastam , valószínűsítem hogy hozzá értő embereket találok itt a kérdésemhez ..
Előre is köszönöm ..
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Ebben a hozzászólásodban, amire te is korábban hivatkoztál: [link] egy deka szó nem esik a fogyasztásról. Helyette AGP feszültségről karattyolsz, hogy valahol hallottad, hogy nem elég pontos. Erről kérdeztél itt meg mindenkit...hát ez nagyon nem vág ebbe a témába. Mellesleg nem tudom pontosan milyen AGP feszültségről beszélsz...
Ha a tápoddal van baj, akkor [link] ebben a topicban kérdezz rá! -
Ba.G
aktív tag
válasz
Csaba_20_ #269 üzenetére
Hát? Nem ez az általános tápos-fogyasztásos topik?
Szó se róla, valahonnan máshonnan, egy modik által ''ilyen már van!'' okok miatt zárt topikból találtam ide, azt hiszem. (Nem tudom rekonstruálni.)
Viszont szerintem eléggé témába vág(na) a kérdésem, még annyival megtoldva, hogy most viszont a bebootolás végén kétszer is újra indult a Spectra HTPC - erről írok, ha addig el nem száll-, ami nem tudom utalhat-e ''tápelégtelenségre'', pláne úgy, hogy most a második s-ata HD-n kívül semmi extra nincs a gépben, ami nem volt benne gyárilag. Tehát az Aopen 6600-as sem. (Még garanciális, gép is, kártya is...)
Köszi a véleményeket előre is!
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
Felesleges ilyen méréssel próbálkoznod.
Azt nagyszerűen leoktatják a középiskolai fizika órán, hogy áramot úgy mérünk, hogy az árammérőt bekötjük a mérendő áram útjába. De azt már nem teszik hozzá, hogy mindez milyen körülmények között ad releváns eredményt. Azt pedig hiába emelik ki legtöbbször, hogy ''ideálisnak veszünk mindent'', hajlamos a tanuló elfelejteni. Példának okáért a mérésben az a 900Ft-os digitális multiméter minden, csak nem ideális.
Azonkívül alkalmazol majd egy P=U*I képletet, amit egy SMPS-nél, még egy súlyos hiba. Hidd el, hogy nem fogsz releváns adatot kapni a rendszered fogyasztásáról, az említett mérési módszerrel! Egy ilyen mérés ott kezdődik, hogy veszel egy fogyasztásmérőt 10e Ft-ért és azzal megméred.
-
GaB-V8
csendes tag
válasz
Csaba_20_ #265 üzenetére
Hát kíváncsiságból lehet hogy megmérem majd ;-)
Elvégre van otthon egy legalább 900 Ft-os digitális multiméterem, ami 10 A-ig mér
Most nem ugrik be hirtelen, de remélem váltót is...
Persze azt senkinek nem fogom elmondani, hogy hogy rakom be a soros körbe a mérőcsúcsokat
Köszi a válaszokat! -
Csaba_20_
őstag
Hibernálásnál a Windows a memória tartalmát menti a winchesterre és kikapcsolja a gépet. Tehát ekkor annyit fogyaszt a gép, amennyit stand-by módban fogyasztana. Készenléti állapotban se fogyaszt ennél sokkal többet, de ott néhány hardver készenléti módban van, hogy amennyiben szükséges, azonnal üzemelni tudjon.
Pontos eredményekhez csak méréssel jutsz. Ha szeretnéd pontosan tudni, végezz méréseket! -
GaB-V8
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdésem, de ha már fogyasztásokról van szó, akkor engem nagyon érdekelne, hogy mennyit fogyaszt a gép, ha az XP-t készenléti állapotba helyezem vagy hibernálom?
Hibernálásban arra tippelnék, hogy kb annyit fogyaszt, mint amikor kikapcsolom, mert ha abból ébresztem (egér mozgatással), akkor rendesen boot-olás előzi meg az XP visszaállítását. De ha hibernáció alatt áramtalanítom, akkor utána egérre nem kel fel, viszont ha bekapcsolom ugyanúgy csak ''visszaállítja'' az XP-t a hibernálásból. -
Csaba_20_
őstag
Tuareg0 írta:
Ebbe a képletbe hol jön bele a táp teljesítménye, magyarul hol fog az számítani hogy hány wattos tápom van?
A teljesítménytényezőnek(power faktor) nincs köze a tápegység névlegesen leadható teljesítményhez. Tehát a mondatod első felének nem magyarázata a második fele.
Tuareg0 írta:
Feltételezve, hogy a tápom 85%-os hatásfokú és 0,65-ös teljesítménytényezővel rendelkezik, 960W-ot tudna szolgáltatni (10A-es megszakító esetén), de ebből a lehetséges 960-ból esetemben (mivel 400W-os tápom van) csak 400-at tud leadni/kivenni?
Az említett számítást egy 10A-es kismegszakítóval számolták. Tehát arra a következtetésre jutottak, hogy 10A-es kismegszakító esetén a hálózatból az adott táppal maximálisan 960W-ot tudnának leadatni. Persze, ha a táp maga csak 400W-ot tud alapból leadni, akkor el se éri az elvi maximumot.
Tuareg0 írta:
Másik dolog. Itt a teljesítményt mindenhol U*I -vel számolják, ami ugye a látszólagos teljesítmény, mértékegysége VA (voltamper). Itt viszont a hatásos teljesítmény mértékegysége szerepel mindenhol (Watt), amit úgy számolunk, hogy U*I*cosfí. Jól sejtem, hogy mivel az áram és a feszültség fázisban van, ezért a cosfí értéke 1, így az U*I 1-el van megszorozva képzeletben, így jön ki a Watt?
Inkább mondjuk azt, hogy mivel a cosfi értéke 1, ezért a P=S és mértékegységként mindegy, hogy VA, vagy W-ot adunk meg. Középiskolai órákon a P=U*I képlet végeredménye is Watt szokott lenni, mert ohmos terhelésekkel számolnak. -
Tuareg0
tag
[link]
Itt találtam egy leírást a PFC-ről, de néhány dolgot nem értek.
''Például a rendszerünk a hálózatot 80%-osan terheli, egy tipikus 10A-es megszakítót 8A-rel lehet átlagosan terhelni, a legtöbb kinyerhető teljesítmény (220V x 8A) 1760 Watt. Egy kapcsoló üzemű táp 85%-os hatásfokkal 0.65-ös teljesítménytényezővel (220V x 8A x 0.65 x 0.85) 960 Watt teljesítményt tud szolgáltatni.''
Ebbe a képletbe hol jön bele a táp teljesítménye, magyarul hol fog az számítani hogy hány wattos tápom van? Feltételezve, hogy a tápom 85%-os hatásfokú és 0,65-ös teljesítménytényezővel rendelkezik, 960W-ot tudna szolgáltatni (10A-es megszakító esetén), de ebből a lehetséges 960-ból esetemben (mivel 400W-os tápom van) csak 400-at tud leadni/kivenni?
Másik dolog. Itt a teljesítményt mindenhol U*I -vel számolják, ami ugye a látszólagos teljesítmény, mértékegysége VA (voltamper). Itt viszont a hatásos teljesítmény mértékegysége szerepel mindenhol (Watt), amit úgy számolunk, hogy U*I*cosfí. Jól sejtem, hogy mivel az áram és a feszültség fázisban van, ezért a cosfí értéke 1, így az U*I 1-el van megszorozva képzeletben, így jön ki a Watt? -
szacsee
nagyúr
Hali és Boldog Nyulat Mindenkinek!
Valszeg bedöglik lassan a tápom, ezért kellene néznem helyette valamit.
Később a gépembe lenne egy 8800 GTX, lehet core2Duo-t is betervezek.
Ez a tát jó választás lenne:
FSP 400PNF
[link]
Kösz előre is a segítséget! -
Ba.G
aktív tag
Ja, ami érdekesség, hogy az Abit hajtva - merthogy ez a poén benne, erre szolgál bootolás előtt a nagy marha ''állomáskereső'' gomb rajta
5 lépcsőben 5%-onként - talán mintha könnyebben elindulna, mint 3 Gigán. Az Albacomp (FIC lap) nem hajtás-pajtás, viszont szerintem mindkettő tápja tisztességgel megépített lehet, nem holmi Vargánya stb.
-
Ba.G
aktív tag
A másik - hogy maradjunk a kuriózumoknál
- egy Albacomp Spectra ([link], azaz Elonex (FIC) Artisan [link], [link]. Ebben gyakorlatilag kezdetektől fogva egy Aopen Aeolus 6600-as dolgozik (megint innen, lám milyen hű olvasó és tesztalany vagyok
: [link]). Nos, amióta ideiglenesen két s-ata-s HD állomásozik benne, újabban eljátssza, hogy nem bootol a kártyával, de az alalplapival minden további nélkül. Táp 250W-os, méretre nem nagyobb a Digidice-énál, ráadásul az abban lévő - halk! - venti az egyetlen a gépben. Lehet a táp így szűk keresztmetszet?
-
Ba.G
aktív tag
Örömmel - és akkor viszont más okból aggódva - olvasom, hogy a már-már gyanúba kevert Barebone gépeim tápja talán mégsem szűk keresztmetszet. Az első ''kalandom'' egy Abit Digidice-szal (akkor már hozzuk innen
[link], [link]) esett (megvan még), ami gyakran nem indul ''egy pöccre'', sokszor kell másodszor és harmadszor is próbálkozni, mióta az integrált VGA helyett egy 9800pro AIW szolgál benne. (Egyéb: P4 3G HT nw, 2x 512MB, 300GB p-ata HD, Combo, + ami eredetileg is bent lakott. Alaplapi csodák, kártyaolvasó, idióta OTES hűtés stb.) A táp mindehhez 200W-os, de valahol olvastam, hogy az Abit ezen alaplapjainak (IS-50, azaz Intel ICH5) az AGP feszültsége nem túl pontos, talán ez (is) lehet a baj... Szerintetek?
-
mcwolf79
veterán
Hali!
Láma kérdés lesz:
Egy 600 wattos tápnak 2-szer akkora az áramfogyasztása egy adott konfigban,mint egy 300 wattosnakVagy teszem azt azonos konfogban ugyanannyit fogyasztanak? Csak pl. a 600-ashoz tehetek még SLI-be (példa) még egy VGA-t,és a 600-as biztos nem hal le alatta
emélem érthetően fogalmaztam
THX -
Szten Márs
nagyúr
Egy E6700-as procival és X1650XT-vel szerelt rendszer teljes fogyasztása padlógázon, azaz 100%-os terhelésen 160W volt... ráadásul konnektor felől. Ehhez mérd a ''min 450W''-os kiírást, meg a te tápodat. Az előbbi nyilvánvalóan hülyeség (okait - amiket csak valószínűsíthetünk persze - sokszor leírtuk) utóbbi meg 3x elég.
A link a fogyazstásmérésről:
[link]
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
juliabrilke #252 üzenetére
Azért szép lenne, ha egy 400-as noname táp 340W-ot adna le... jó az 180-nak is, azt is fénykorában.
-
pbalu
aktív tag
válasz
juliabrilke #252 üzenetére
X800, sima. A dobozára már annak is min. 350W volt írva...
Csak az a kérdés, merjek-e anyázni a szervizben, hogy azonnal cseréljék a VGA-t, vagy leégetem magam, mert kiröhögnek hogy mit akarok ekkora táppal? -
pbalu
aktív tag
Üdv!
VGA-t cseréltem a konfigomban: ati 1650xt. A gép meg se nyekkent. Coolink AP-400x tápom van, max 325W-ot tud: 3.3V/28A, 5V/35A, 12V/15A. A VGA dobozán 450W a min. tápigyény, 12V/30A.
Átraktam ismerősőm gépébe, deer 350W-os táp: 3.3V/20A, 5V/12A, 3db 12V-os ág/össz23A.
Itt sem indult.
Mindkét gépben DualCore CPU.
Mennyi az esély hogy rossz a VGA, vagy mindenképp új táp kell a gyenge 12V-os ág miatt?
Köszi a segítséget. -
Met
nagyúr
válasz
Dr. Romano #248 üzenetére
Megéri
-
Dr. Romano
veterán
Valszeg le fogom cserélni, ha tényleg ennyire gáz ez a táp. A választásom erre esett: FSP ATX-350PNF 350W PASSIVE PFC
Mit gondoltok erről. Kb. 6,5K-ért fogok hozzájutni szerintetek megéri ennyiért? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Dr. Romano #246 üzenetére
Inkább csak szerencséd volt orosz-rulettben. Eddig. A játék lényegéből adódóan elég egyszer veszteni
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
válasz
Dr. Romano #243 üzenetére
Ezt a tápot kerülni, mint a tüzet!
-
Dr. Romano
veterán
Hali mindenki!
A konfigom:
Athlon64 3200+
ASRock Dual-VSTA
2x512 PC3200
GF 7300GT DDR2
2 HDD /40GB & 120GB/
2 ODD /CD-RW & DVD-RW/
Mindezt egy ilyen [link] táp hajtja. Már kb. 3 éve van meg, de akkor még egy 1,8-as sokkal gyengébb konfigot hajtott.
A gépet idővel apránként fejlesztettem, de még így is stabilan viszi ezt a konfigot.
Szeretnék még egy + vga hűtőt a gépbe és egy 8cm-es házhűtőt is.
Elbírja még ez a táp ezeket a + ventiket? Egyáltalán mennyit vesz fel így a pc-m?
THX! -
Mappa
addikt
Jó tegyük fel hogy elmegy ezzel a táppal ami most van nekem de azt honnan fogom tudni hogy biztonságosan műkődik? ha majd megveszem a VGA-t remélem most már minnél előbb és beteszem és ha nem írja ki hogy ''plusz áramra van szüksége'' akkor az tőkéletesen működni fog ?
-
LukE
veterán
idézet ATX12V-ból:
''1.2.3. Separate current limit for 12V2 on the 2x2 connector:
The 12V rail on the 2 x 2 power connector should be a separate current limited output to meet the requirements of UL and EN 60950.''
''12V1DC and 12V2DC should have separate current limit circuits to meet 240VA safety requirements.''
Should, és nem must. Az intel listája is teli van ''>20A@12V'' tápokkal. (Nem nézem meg, de emlékeim szerint EPS12V-ben sem a kötelező kupacban a 240VA-es limit... -
rudi
nagyúr
Szerintem meg azt mondja, hogy a Component PRO ATX 300W valójában FSP belsőt hordoz maggában, amiről a főtrafó felirata alapján lehet megbizonyosodni. Elég sok nonamenek tűnő tápban van jódajta FSP, Delta vagy Seasonic belső - de legalább annyiban gynegép topower, hyper és egyéb.
-
Mappa
addikt
Sziasztok!
Kérdésem az lenne,hogy van nekem egy Component PRO ATX 300W GTF (noname) tápom ami egy DVD írót meg egy vinyót lát el. és VGA vásálás előtt vagyok AGP MSI NX7600 256 mb aktiv hűtésű. Na most ennek több kraft kell mivel AGP és és hogy ez a táp ellátná megfelelő árammal ? mert ha nem akkor FSP 350W táppra gondoltam csak megkérdezem a ti véleményeteket is
a választ előre is köszönöm -
rudi
nagyúr
Hacsak lefagyna... a referenciában megengedettől eltérő feszültségértékek lazán hazavághatnak egy merevlemez elektronikát (vagy bármit), ami nem túl jó móka. A Codegennek az az egyik nagy baja, hogy nincs rendes védelme. Ha valamelyik fesz ámokfutásba kezd (ez az idővel kiszáradó, silány minőségű kondik miatt várható) nem csapja le a tápot, hanem végigsüt mindent, ami rá van kötve. Én azon a véleményen vagyok, hogy inkább bármi máson spróoljunk, de a tápon ne! Egy becsületes 300-400 W körüli Chieftec vagy FSP megvan 10 000 forint alatt, annyit csak megérdemele a rákötött konfig.
-
Met
nagyúr
válasz
Dr. Romano #225 üzenetére
A Codegen tápok nem feltétlenül eldurrannak, hanem gyengébben vagy nagyon változó teljesítménnyel adják le a voltokat és emiatt a gép lefagy, újraindul stb.
Én úgy vagyok vele, hogy nem kevés pénz van már a gépben és akkor már ne a leg olcsóbb alkatrész miatt menjen tönkre az egész. -
Maotun
őstag
Igen olvastam és köszönöm mivel az ilyen eccerü ember is érti amit irtál.
ATX 1.03 ATX 2.00 ATX 2.01 ATX 2.03 szabványokat is találok a FSB gyártói oldalon??
A 12 V nagy ötlet volt csökkenthetö vele az áram erösség ..... Na akkor mi lenne ha 24V on is probálkoznának a több 12V ág helyett??? -
Maotun
őstag
A legmélyebb tiszteletem' azoké kik értenek az elektronikához, én nem..
Én más tápokhoz értek de van pécém meg parszt eszem...
Ez lehet az alábbiakból is kiderül , de hátha nem ''baromság'' Szóval :
1 fázisrol 220 V váltó áramból kell elöálitania a tápnak egyen áramot nemde?
Aztán ezt 3,3 /5/12/ v feszültségekre osztja . Több l2 v. -os ág???? ( ugyanabból a konektorból ??? nekem erröl a '' t '' dugo jut eszembe.
Több 12 V ág bonyolultab védelem , több ág, több fogyasztási hely, több fogyaszto nagyobb teljesitményfelvétel, eredmény túlméretezett hütési megoldások, hangos, csak névleg nagy teljesítményü tápok, több?? 12 V ággal, mégismegbotlanak néha ...
Tapasztalat régi 300 400 W os tápok egy erös 12 V/ 18 A ággal nem hangosak teszik a dolgukat De hát a marketing az marketing
Na megyek enniadni a disznyoknyak -
Dr. Romano
veterán
Hali Mindenki! Kéne egy kis segítség, mivel táp ügyben nem vagyok túl járatos.
Az adataimnál látszik a konfigom. Az a kérdésem, hogy lehet megállapítani, hogy a táp max mennyit bír el?
Értsd: bele tehetek e még a gépbe egy plusz hdd-t, vagy az már lerendezné a tápot. Az a 300W-os Codegen ami a gépben már 3 éve nyomja az igát mennyit bír még?
Tisztában vagyok azzal, hogy a Codegen nem egy életbiztosítás, de a környezetemben szinte mindenki ilyen tápot használ és senkinek sem lötte szét a gépét.
Ugye ez még mindig jobb mint a Vargánés megoldások....
Tehát a kérdésem, hogy lehet megállapítani, hogy mennyi eszközt aggathatok még rá?
THX! -
rudi
nagyúr
Ennek a szövegnek a jelentése nagyjából a következő: bla blabla blablabla bla.
1. olyan, hogy több elkülönített 12 voltos ág csak az irdatlan nagy, két főtrafós tápokban van.
2. TÜV-nek az égadta világon semmi köze a 12 voltos ágak stabilitásához, azokról ugyanis az ATX szabvány rendelkezik
Lényeg a lényeg: a Blue Storm II széria arra a modern, aktív FPC-s magas hatásfokú bélre épül, amire a 400 wattos FSP Green PS-ben és a nagyszerűen halk új Zalman 360 és 460 wattos tápja, szóval jobbat nem is nagyon lehet választani -
Met
nagyúr
Hi!
Most készülődök tápot venni. Ha jól olvastam a 12V-os ág nagyon sokat számít.
Egy FSP Blue Storm II 350W tápegységet szemeltem ki aminek az adataiban van egy ilyen sor - elkülönített 12V-os sín a CPU-nak és perifériáknak, a TUV előírásoknak megfelelően, extra stabil 12V-ot szolgáltat nagy terhelés mellett ez most jó hír nekem ugye? A konfigomnak elég ez a táp?! -
rudi
nagyúr
válasz
(Bundás) #219 üzenetére
Ez sokmindentől függ. Ha mindkettő katív PFC-s akor csak pár % eltérés lehet köztük, ami, tekintettel a konfigodra, mely 150 watt alatt fogyaszt, 10 W körüli különbséget ha jelent. Ha a 300-as passzív PFC-s a 400-as pedig az új, akár 85% körüli hatásfokú, akkor 10-20% közötti eltérés is összejöhet, de még ez is legfeljebb 30 wattot jelent csúcs terhelés (pl. izmosabb játék) közben. Netezésnél ismét csak 10-15 W lehet a difi.
-
(Bundás)
addikt
Hatásfok tekintetében mennyivel szívná jobban a konnektort egy 300 Wattos FSP (3200+@2500 MHz Venice + 7600 GS@GT (+apróságok)) egy 400 Wattos példánnyal szemben?
-
LukE
veterán
-
(Bundás)
addikt
válasz
Csaba_20_ #211 üzenetére
Márkát mondok lassan, csak most terhelés alatt van.
Abit NF7-S, Barton 2500+, 2db HDD, 2db ODD, 2db ventilátor, TI4200 alapjáraton @105 Wattos fogyasztás, terhelve @156 Watt. Erős tuning mellett nemrég (1.65 Volt helyett 1.85, @2550 MHz, részleteket később) 250 Watt körül járt a fogyasztás.
Csak a táp van rákötve a szerkezetre. -
Csaba_20_
őstag
válasz
(Bundás) #210 üzenetére
A személyautók mennyire gyorsak és biztonságosak? Talán, ha konkrétabban kérdeznéd, akkor lehetne rá válaszolni. A Conrad-ban kapható Voltcraft termék kellően pontos ahhoz, hogy a valós képet kapd eredményül, de mivel nincs hitelesítve, így az áramszolgáltató nem fogadja el a mérést, amit vele végzel.
-
(Bundás)
addikt
Konnektoros fogyasztásmérők mennyire pontosak, megbízhatóak?
-
(Bundás)
addikt
Coolink táp Chieftec belsővel, vagy mi?
350 Wattos Chieftec kiszolgálja majd a gépedet örömmel. Nagy rá az esély, hogy a noname, vagy Codegen tápod nem bírja majd a GT igényeit. Inkább összef@ssa magát, mint megölné normális esetben, de egy normális tápra szükséged lesz. Extrém esetben, amit egy gagyi táp esetében előidézhet egy turmixgép bekapcsolása már lehetnek maradandó problémák.
Ha nem ruházol be nagyobb VGA-ba, akkor 360 Wattos Chieftec, 300-as FSP is bőven elegendő.
[Szerkesztve] -
föccer
nagyúr
Üdv.
Segítsegetekre lenne szükségem.
Adott egy 350w-os coolink táp: Chieftec GPS-350AA-101A, 350W, 12cm FAN, PFC [link]
+3.3V @ 21A
+5V @ 22A
+12V1 @ 10A
+12V2 @ 15A
-12V @ 0.5A
+5VSB @ 2.0A
Kérdésem, hogy mennyire 'megfelelő' a kiosztása, megbzhatósága.
Amit vinnie kellene:
2800+ sempron
MSI k8neo lap <vagy valami hasonló>
inno3d 6600gt <+tápcsatival>
1 lapka memoria
2 optika
1 vinyo
A gép fps-re használva.
szerintem bőségesen vinnie kellene, de inkább a szakiktól
ps: jelenleg egy noname <codegen??> 300 wattos táp van, csak nem tudom, hogy biztonsággal betehetem-e az 6600gt-t.
köszöntem.
üdv.: föccer -
ferkoboy
senior tag
A 4 valaszos reakciobol kitunik, h felesleges lenne eladnom a jol bevalt regi Enermaxom (365W) pl egy 420W-os Chieftech-re valtas kedveert.
Lehet letjogosultsaga annak amit mondtok -quad, SLI...-, de en ugysem arra hasznalnam. Nem jatszom napi 25 orat (egyet sem), egyreszt mert nincs ra idom, masreszt sztem meg mindig elegendo pl egy 6600GT teljesitmenye arra, h az ember a jatekot kikapcsolodashoz hasznalja (ertelmetlen HW igennyel megirt jatekok kimeljenek...).
Egy jol atgondolt valasztassal sokat lehet sporolni, bar szeretjuk tulmeretezni dolgainkat, ''jo lesz meg az'' alapon, sokszor feleslegesen.
Mas kerdesemnek megvalaszolasahoz inkabb nekilatok kutatni (vedo aramkorok) mert ezen topik[fogyasztas] kereteitol elter. Azert koszonom mindnyajatoknak a valaszokat!
Ferko -
didyman
őstag
válasz
elfelejtette #201 üzenetére
A táp hatásfokát vond le belőle és úgy kapod meg a valódi teljesítményfelvételt.
-
degu
senior tag
válasz
elfelejtette #201 üzenetére
Sose felejtsd el a bekapcsolasi aramlokest,ami a stabil terheles 3-4 x-ese is lehet,igaz nem hosszu ideig,de kicsaphatja a biztit!
[Szerkesztve] -
elfelejtette
veterán
válasz
ferkoboy #200 üzenetére
Hali!
Egy 400W-os tápot is ki lehet 90%-ig használni. Pl. GeForce 7950GX2 SLI-vel. A PH! tesztkonfigja 366W-ot fogyasztott csúcsterhelés alatt. És ez erőteljesen megkérdőjelezi az ennél nagyobb tápok létjogosultságát. Bár igaz, hogy itt a nyakunkon a 8800GTX meg a Quad-SLI, a 4 magos procikról nem is beszélve.
Üdv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- DOOM - The Dark Ages
- Politika
- Nintendo Switch 2
- EAFC 25
- Tápválasztás PC-hez: ne ezt rontsd el – Tech Percek #8
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás