- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
hankpoke
tag
Üdv!
Mikor írtam a dologozatomat a hőcsövekről,akkor találtam pár céget aki gyárt több féle csövet.Másik gépemen vannak linkek(ami szét van szedve),de előásom és elküldöm az oldalakat.Volt amcsi cég is,gyártott habosított fémbéléses,vizes töltésű pipe-okat.Angolok komplett rendszereket adnak,távol keleti cumóra csak disztributőrt találtam.
Pár oldal:
[link] ez egy gyártó cég,emilt kellene írni nekik
[link] házi pipekészítő szakmunkás,ő RXXX gázzal töltötte fel(ez a legegyszerübb)
Ez nagyon komoly... [link]
Alapmű a heatpipe rajongóknak: [link]
Saját dolgozatom a hőcsövekről: [link] minden magyarul,akinek nem megy jól az angol.
Ha valaki jó angolos talál rengeteg céget az utolsó elötti linkben.Írni kell nekik ,hogy mi kell nekünk,hány db,hajlítható,stb.Árajánlatot kell kérni.
Hankp -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #247 üzenetére
kicsit várnod kell, fel kell töltődnie az elemeknek fényképezőbe...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Veriakilis #247 üzenetére
majd hamarossan teszek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pontosan ilyen hp hűti a technics erősÍtőmet! -bár az IC felüli része kicsit melegebb a bordáknál, viszont ez betudható annak is, hogy az IC egy pár milis vastagságú kb 6*5 -ös alu lapra van felgyógyÍtva, és az alu lapra van a túloldalon rátéve a hp, ránézésre vÍzszintes helyzetben, talán egy hangyányÍt magasabban van a bordás fele...
Minden esetre a 250W felvételű erősÍtőt gond nélkül lehűti. -
Veriakilis
senior tag
válasz
hankpoke #243 üzenetére
Szia Hank!
Érdekelne, de kellenének részletek is.
Nem próbáltál a fémragasztó segítségével rézport felvinni heatpipe belső falára?
Itt dobta fel az ötletet moongoose #231, de még senki sem írt próbáról.
Azt nem tudom, hogy mennyire vezeti vajon a fémragasztó a hőt?
Veriakilis -
hankpoke
tag
válasz
Veriakilis #242 üzenetére
Üdv!
Erősen gondolkodom azon,hogy rendelni kellene 10db saját részre és ha valakinek kell még,azoknak is(pl neked) hőcsövet taiwanról.Szerintem ''nagyobb tételben'' szóba állnának velünk és a postaköltség is megoszlana több felé.
Mit gondolsz?
Hankp -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #240 üzenetére
Úgy volt,hogy kettő lesz 2000-ért,de már csak egy van annyiért,így gyorsan le is mondtam róla
.Egyébként kb.10mm volt az átmérője és kb.30 cm volt a hossza,az egyik végén pedig hűtőborda volt.
Nagyon jó lett volna csak ennyit nem adok érte.
[Szerkesztve] -
csapos2
addikt
válasz
Veriakilis #238 üzenetére
Mindezt azért kérdeztem,mert talán,ismétlem talán lehetőségem volna megvenni/megszerezni/egy,talán több darabb heatpipe-ot.
Ezek megfelelnek az álltalad leírtaknak,kb 10mm átmérő és kb30cm hossz.Ami pedig a legszebb,bár lehet,hogy már erről is volt szó,erősítőben találtam rá.Ezt használták azSTK IC hűtésére,egy bordával kombinálva.
Nagyon jó képű,igaz nem házi készítésű....
Tehát az érdekelt,hogy megéri e a pénzt,amit kértek érte.Megéri...
Köszönöm -
Veriakilis
senior tag
Összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint a gyári heatpipeok (akár bordában van, akár magát a csövet (heatpipe) hasonlítjuk)
A lágyréz cső ára olcsó: egy 30-40 cm-es darab pár 100 Ft-ra jön ki.
A bele való rézreszelék (rézpor) pár Ft.
Desztillált vízből 1l 100-200 Ft.
Forrasztóón szintén olcsó (amennyi egy csőhöz kell) 100-200 Ft.
Folyékony fém,- na ez nem olcsó, de nagyon kevés kell belőle egy csőbe, úgyhogy ez sem sok egy csőre kivetítve.
Ha 1000Ft egy 10mm átmérőjű, 30-40 cm hosszú heatpipe, akkor sokat mondtam...
Meggyőztelek?
Egyébként akár a forralós módszerrel, akár a fecskendővel 'készül' a vákuum,- szerintem ennél jobb vákuumot gyárilag sem 'készítenek', hiszen nincs benne levegő, csak víz, és alacsony nyomású vízpára, aminek a víz (folyadék, aceton...) adott hőmérséklethez tartozó tenziója szabja meg a nyomását, mint ahogy feljebb NGábor is írta.
UI: vákuum előállítása orvosi fecskendővel, és autópumpa visszacsapóval,- olcsó, és csak egyszer kell megvenni.
De ez már régen meg van.
Veriakilis -
csapos2
addikt
Üdv mindenkinek!
Tudom,tudom...illene olvasni mielőtt kérdezek,mert lehet,hogy volt már téma.
De én most nagyon csúnya dolgot fogok tenni.Kérdezek olvasás nélkül
Valaki kiszámolta már mennyibe lesz egy működő darab a heatpipe-ból,amit otthon barkácsoltok? -
moongoose
őstag
...a forraláson azt érted,hogy a csőbe, amikor már elkészült, beleteszed a folyadékot(víz,aceton) és azt melegíted forráspontig....aztán miközben forr, úgy zárod le...
Ezáltal,amikor kihül a folyadék, úgy nyomáscsökkenés lép fel a csőben?...
Mekkora lesz ilyenkor a vákuum bent...? -
ngabor2
nagyúr
válasz
moongoose #233 üzenetére
jól hangzik. mondjuk én 6-os és/vagy 8-as csövet csinálok, már csak a rézreszelék hiányzik (a ''leírása'' megvan, csak idő nincs megcsinálni). a betöltendő víz mennyisége először találgatás szinten megy, a vákuum létrehozása pedig forralással történhet, vagy ahogy Veriakilis írta, kiszivattyúzni belőle visszacsapó szelepen keresztül a vizet.
acetonnal egyszerűbb a vákuumot megcsinálni, azt forró vízben fel lehet forralni (56°C-on forr), és ott lezárni.
a kétkomp dolgok nekem is tetszenek, könnyebb velük bánni, mint a forrasztással. ha lesz időm, hétvégén ismét előveszem a félkész csöveimet, hogy befejezzem. -
moongoose
őstag
...az utóbbi...
2 komponens...és kb 1-2 perc száradási idő ekkora mennyiségnél...
Ez azt jelenti, hogy ha eltelik az adott idő az összekeverés után, akkor már csak böködve, lehet felszedni és keménnyé válik...
Kb összekeverve, az állaga inkább krémszerű...sűrübb mint a tejföl, és hígabb mint a nívea krém...Szép hasonlatok mi?
Egy 4 mm-es belső átm. rézcsőbe szvsz szempilla spirállal fel lehetne vinni...és utána rögtön beleburítva a réz(por)szemcséket, kicsit megshake-elve megvárni, míg megszárad, aztán kiburítva a felesleges szemcséket, megvalósíthatóvá válna az érdes felület...
A vákuumot és a lezárást még nem ötlöttem ki fejben, mert ahhoz az én kémia+fizika+matek tudásom, nem elégséges...
Ha viszont kiszámoljátok nekem,mennyi víz kell egy 25 cm-es 4mm belső átm. rézcsőbe, valamint, hogy lehet vákkumot készíteni bel és ezt lezárni, akkor bizisten megcsinálom...
A hőt elég jól bírja...kipufogó tőcsavart ragasztottam vele...A közvetlen lángot már nem tudom mennyire viselné el, mert nem tudom milyen hőtágulása lehet a réznek és ennek az anyagnak.
Az autóm tankját beragsztottam, amikor kihasította egy térkő...
Ott azért benzin lötyög, és az nem kezdte meg eddig(kb fél éve)...
Ha megköt a ragsztó, úgy merevvé válik és feszegetésre szilánkosan törik,tehát ha hajlított heatpipe-ot szeretne készíteni valaki, akkor azt még akkor kell megejteni, amíg a ragacs meg nem szárad...
Na ennyi fért bele egyelőre...
Kérdésetek?.. -
moongoose
őstag
Haliho srácok...
Beleolvasgattam a témába és lenne egy ötletem...igaz mind az összes hsz-t nem olvastam végig,mivel a melóhelyről netezek...(nézzétek el nekem), na szóval mi lenne ha a csövet bekennétek belülről fémragasztóval(loctite stb) és abba lenne beleszórva, egy bizonyos mennyiségű réz szemcse(por a méret miatt)...Aztán felrázva akár a koktél.
Ez bírná a hőt is...(kipufogó töcsavart ragasztottam vele és bírta...)
És nem sok esély van rá, hogy a vákuum leszippantaná az oldaláról a már egyszer megkötött ragasztót...?! -
Veriakilis
senior tag
válasz
attiLANte #227 üzenetére
Üdv!
Nem baj az, ha : 'mert bizony a ''mocsok'' képes elnyelni az egészet', - mármint nem baj az, ha a csőben lévő (2-5ml) víz a szivacsban van felszivódva, hiszen a gyári heatpipeokban is a cső kapilláris falában van a viz.
A szivacs egyik oldalán elpárolog, a másik felén lecsapódik a víz, és a szivacsban haladó víz áramlását segíti az előbbi folyamat, és persze a gravitáció (függőlegesen).
Ha megrázol egy gyári heatpipeos proc. hűtőt, akkor nem lötyög benne a víz.
Bár vákum alatt nem is lötyőgés lenne hallható, hanem fémes csörgő hang (a házi hp rázása során tényleg fémes csörgő hang hallatszik).
Szóval jó az ötleted!
Veriakilis -
attiLANte
tag
Annyira nem rideg, csak kicsit porlik, ha megdörzsölöm. Kipróbáltam úgy, hogy kilapítottam egy kb. 3x4 mm-es csíkot 1x4 mm-re, és ez már gyorsabban szívta a vizet, + kb. kétszer magasabbra. Ha elfektettem vízszintbe, akkor 1-2 mm/sec sebességgel haladt a víz benne. Emellett a lapos oldal irányában egész jól hajlott.
Csak az a baj, hogy annyival több víz kell a csőbe, amennyi a szivacs térfogata, mert bizony a ''mocsok'' képes elnyelni az egészet(ezért is próbáltam kilapítva).
Gondolom a lapításkor a merev ''váz'' összeroppant, és csak a kis szemcsék kapaszkodtak egymáshoz. A kisebb rések miatt gyorsabban és magasabbra szívja a vizet és kicsit képlékenyebb is. Csak a szakítószilárdsága nem túl nagy. De beépítés után úgysem birizgálja senki.
Nem ideális megoldás, ezért is írtam a kanócot. Csak azt meg nehéz beszerezni/elkészíteni. -
attiLANte
tag
Azt hiszem, a szivacskockát - amiről írtam - elfelejthetjük: sajnos csak kb. 3,5-4 cm magasra szívja fel a vizet. Ez is már több percbe került... Az első 1 cm megvolt 10 mp alatt, aztán egyre lassult. Ennél azért jobbra számítottam.
Az epoxis ragasztás jó ötlet, mintha a Coolink Bat (és társai) tetején is vmi ragasztó lett volna felül, a lezárásnál. Talán tartósabb is, mint a forrasztás - nincs korrózió, hőhatás.
Lehet, hogy hülye ötlet, de ki lehetne próbálni itatós papírral, esetleg hasonló kanóccal, mint amit régen a petróleum lámpákban használtak. Annak pont az volt a dolga, hogy felszívja az olajat, igaz az is csak néhán cm-en működött. De ha a csőnek nem kell gravitáció ellenében dolgozni, esetleg jó lehet.
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #223 üzenetére
ezért nem forrasztani kell. jó kis epoxigyanták vannak, azzal is meg lehet ragasztani. már csak ilyen szivacscsövet kellene keríteni...
-
Veriakilis
senior tag
Igen, javít rajta.
Csak lustaságból mostanában sima csövet használtam.
De tervben van egy 10mm-es heatpipe, csak még kell vennem olyan vezetéket, aminek az árnyékoló része pont passzol a 10mm-es csőbe.
Lehet, hogy ezt viszont acetonnal próbálom majd.
Kipróbálnám egy csőbeszerű szivaccsal is, csak olyant nem nagyon találok, ráadásul valószínűleg forrasztásnál elolvadna.
Veriakilis -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #221 üzenetére
de ha benne van egy sodrony, az már javít rajta? volt neked egy ilyen állatod is, ha jól tudom (sőt, asszem ez volt az első valóban működőd).
-
Veriakilis
senior tag
Pedig a kapilláris hatás nélkül nem elég hatékony a házi heatpipe.
Készítettem egy próba darabot:
Próbáltam terhelni az egyik hp-t, egy Tungsram autó izzóval (reflektor).
Egy olyannal, aminek kiégett a tompított izzószála.
Ez elég jó kis terhelés: 12V 140/100W.
A 140W elég a legnagyobb proci szimulálására is.
Készítettem egy olyan hp-t, aminek nem teljesen az alját forrasztottam be, hanem hagytam egy akkora rész, amibe belefér a halogén izzó vége.
Így a fény 'kénytelen' teljes egészében a csővet fűteni.
Hamar átmelegedett a cső, csak még a másik oldal hűtését kell rendesebben megoldani.
Vízzel próbáltam hűteni, csak szivárgott, így aztán hamar abbahagytam (egyenlőre) a kísérletet.
Veszélyessé vált a dolog,- nem akartam hogy szétmenjen az égő.
Az energiát egy régi kiszuperált Vargáné táp szolgáltatta.
Szegény táp ,- annyira beterhelte a 140W-os égő, hogy még a ventillátora is lassabban pörgött.
Nem csoda: 9A a 12V-os ág terhelhetősége,- a 140W-os izzó meg 11.6A-t evett volna.
Mindenesetre nem elég hatékony, ha a viz csak magától (gravitáció) folyik vissza a hőfelvevő oldalára a csőnek.
Nem elég gyors így a cirkuláció.
Veriakiklis
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
válasz
Veriakilis #219 üzenetére
ezen én is gondolkodtam. mondjuk galvanizáláskor épp a fordítottja a cél. viszont ami esetleg jó lehet nekünk: az eloxálás. van egy módszer, amivel porózus alumínium-oxidot lehet csinálni. hogy pontosan hogy néz ki... azt nem tudom.
házilag porózusan és egyenletesen (!) galvanizálni szerintem meglehetősen problémás. -
Veriakilis
senior tag
Hogyan lehetne elektromos úton mondjuk alumíniumot, vagy más fémet felvinni egy cső belsejébe úgy, hogy porózus szerkezet jöjjön létre a cső falán (kapilláris hatás)?
Vagy valami hasonló kéne, mint a réz panel vasklorid oldatos maratása, csak fordítva.
Veriakilis -
moongoose
őstag
az egész topicot nem olvastam végig... csak bele-bele kóstolgattam.
Valahol kerestetek alacsony hőfokon felforró folyadékot...azt hiszem olvastam erről egy magyar honlapon...talán TUNINGNET-hu-n... nem tudom, már nem találom a GOOGLE-val
A lényeg van a hűtőgép szerelőknek ilyen anyaguk, ami folyadék, és kb 30-35 fokon felforr...
de után a nézek még... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mondjuk igaz a bimetálhoz hozzátartozik a fizikai működés-is, de az elhajlás most nem játszik...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nemtom visszafelé működik-e a Pletier elem, de a bimetál működése már anno a fizikatankönyvben levolt Írva, lehet más néven, de a lényeg h. egyik végüknél összeszerelet fémdarabokat (nem egyforma fémek) az összeszerelésnél melegÍtettek, akkor a két vég között feszültség volt mérhető, én erre gondoltam, ezt valszeg nemlenne nagy lóvé megcsinálni...
-
Ptech
addikt
válasz
CPT.Pirk #210 üzenetére
öööö, én nem emlékszem semmi bimetálra, mert az meghajlik hő hatására, oda meg nem az kellene.
Amire te gondolsz, az a peltier elem. De ahogy ott is láttad, minimális a termelt energia. Az egy dolog, hogy elvileg ennek a folyamatnak (Ordasi szerint legalábbis) 1% a hatékonysága, akkor már el lehetne gondolkodni, hogy mit ki lehetne hozni belőle, de szerintem nagyon sokba kerülne, és nem érné meg egy ilyen rendszert összerakni.
A ''fényhűtés'' cikksorozat nagyon ötletes volt, inkább a keletkező a forró vizet kombinálhatná vmilyen hideg forrásvízzel, de a peltiernél vmi jobb eszközt kellen használni az energia kinyerésére.
[Szerkesztve] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nemegészen hőcső, sőt egészen nem
, de nemakartam új témát nyitni, ti meg látom eléggé otthon vagytok a témában...
Van egy vad ötletem: Ordasi tuning oldalán láttam hogy egy bimetált csinált, amivel megpróbált áramot termelni a géppel, arra vok kÍváncsi, hogy vajon mit lehetne kihozni egy olyan rendszerből, ahol a proci felett lévő fémtömb két fémből álna függőlegesen összeillesztve, ezek alkotnák a bimetált, a melegÍtésről a proci gondoskodna, a és ekkor a két fém között feszültségnek kell keletkeznie, amivel valamit működtetni lehetne (mondjuk egy ellenállást egy hűtőbordán -Ordasinál egy izzó volt ott bár elég halvány lett...), Így a működéssel elhasznált teljesÍtménny levonódna az egyébb úton (pl szimplán a fémekre bordákat rakva) elvitt hőből...
KÍváncsi vagyok, mit lehetne egy ilyen rendszerből kihozni, hogy egyáltalán lenne-e észrevehető válltozás.
U.I.: Remélem nmÍrtam túl nagy aromságot... -
Ptech
addikt
válasz
Veriakilis #205 üzenetére
Szia.
Szerintem fűtésszerelők biztos ismerik, ha van ismerősöd, akkor onnan, vagy vmi szerelvényboltban biztos tudbak adni, ha elmondod mit szeretnél. Henco márkájú, német gyártmány. Kb ennyit tudok róla. -
Ptech
addikt
Lent jártam ma a pinyóban, és egy elég érdekes csövet találtam. Fűtéscső, mert emléxem, hogy ez lett beépítve, amikor fel lett újítva a cucc, de műanyag. Illetve részben, szerintem 2 műa réteg között egy alu is van. Van rajta vmi márkajelzés, meg pár tulajdonság: 95fok, 10 bar. Jól hangzik. Kb egy cm átmérőjű, nagyon erősnek tűnik, de lehet hajlítani, és úgy is marad
Olvastam próbálkozásokat plexibilis homemade hp-ről, de mintha ez a project leállt volna. Ezzel a csővel talán sikerülhet. -
ngabor2
nagyúr
válasz
attiLANte #201 üzenetére
a szilikagél egy érdekes állatfaj. a kovasav is érdekes, amiből lesz. ha egyszer kicsapódott a kovasav, az már nagyon nehezen oldható vissza, különösen, ha ''megöregszik'', tehát sokáig áll. az izzítást nem olvadásig kell csinálni, csak pár100 fokig, mikor a vize nagyrészét, talán az összeset elveszti. utána hőfoktól függően vagy erősen higroszkópos lesz, vagy nem
de hogy nagy lesz a felület, az szinte biztos.
-
attiLANte
tag
De, lehet. Vágott virágot szoktak beleszúrni, hogy ne száradjon ki (van száraz változata is). Ezért is írtam, hogy nem felel meg minden szempontból. Mindegy, azért veszek próbaképp, csak el kell jutnom vmikor az OBI-ba. Másrészt meg beszerelés után nem kell simogatni...
Más téma: a sósavas/vízüveges dolog eredménye vmi kovasav/szilikagél féle dolog? Ha jól olvastam(bővebben:[link]), akkor ez egy nagy víztartalmú anyag, és elég sok réteget kellene ráégetni - a feltehetően nagy zsugorodás miatt - a pipe belsejére a megfelelő vastagság eléréséhez.
És ha már kiégetted, akkor a víz (már ha ez lesz a ''hatóanyag'') nem fogja visszaoldani?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Léghűtés topik
- Fotók, videók mobillal
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- iPhone topik
- Villanyszerelés
- Kézilabda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 3420 - i5-11GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 11 Pro 64GB Space Gray / Szép állapotban / 100 % AKKUMULÁTORRAL / 12 hónap jótállással
- SzoftverPremium.hu
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest