- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen házat vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Hobby elektronika
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- Azonnali fotós kérdések órája
- Szélesre tárt ablak: Teszten az LG UltraGear 45GX950A OLED monitor
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saltwater
aktív tag
válasz
kalixx1 #36235 üzenetére
Ha az Asrock lap ezen típusánál ez ismert probléma, akkor ha nincs BIOS frissítés, cseréld vissza a lapot (ha még lehet).
A SATA winchesterek természetesen alkalmasak a HOT SWAP-ra, azonban megfelelő tápellátás is szükségeltetik hozzá. A merevlemez elektronikai alkatrészei nagyon érzékenyek, és egy kisebb feszültségugrás is alkalmas lehet arra, hogy valamelyik alkatrészt elvigye. Külső tápellátás (nem gagyi) viszont jó lehet, inkább az mint a lehúzogatós dugdosós megoldás. -
liksoft
nagyúr
válasz
GrooveHero #35973 üzenetére
Szia!
Van ott másik döglődő HDD is. Hibás tápszűrésre, tápellátásra gyanakszom. Túlterhelt tápegység, vagy kiszáradt kondenzátorok. Persze érintkezési hiba is lehet, főleg toldó használatakor.
-
liksoft
nagyúr
válasz
Csabi1984 #35382 üzenetére
Hehe. Csak épp a Hita az, aki a tápellátásra, és a mechanikai igénybevételre (szállítás, pottyantás, rugdosás) a legérzékenyebb. Kicsi hazánkban meg ugye ilyen összetevőkből fokozott az ellátás.
(Sz@r táp, troli végén a padlón zacsiban hazaszállított winyó, meg társai
)
Ezen kívül a folyamatos, meg a heti 8*3 órai üzem sem azonos terhelés.
Így a folyamatosan menő óvott és ultrastabil tápellátású környezetben menő drive-ok statisztikája már megvan, csak a többire kell várni.
A rossz egyébként a 7200.11 1,5TB széria, ami tudjuk....
(Statisztikát is tudni kell készíteni)
-
liksoft
nagyúr
válasz
werszomjas #34652 üzenetére
Get Data Back talán segíthet, legalább az eldöntésében. Viszont jó lenne az érintkezőket előtte tisztítani, a tápellátását ellenőrizni.
Garanciálissá akkor válik, ha a Sentinel program 0%-ot ír rá (vagyis a SMART átlépte a küszöböt), ezzel azonos mikor az alaplapi BIOS is szól a hiba miatt, vagy a gyártói tesztprogram hibakódot ad, és jelzi a garanciális jogosultságot.
-
Livius
őstag
Hello!
Hozzám került egy Samsung HD320LD HDD, ami eddig egy Spire IDE-s USB rackben volt. Azért került hozzám hogy próbáljam ki Rack nélkül is, mert a rackben már működés képtelen lett. Szóval a felderítése folyt ma a problémának, hogy a rack ment tönkre vagy a HDD, esetleg mind a kettővel gond van.Mikor a HDD-t beraktam a gépbe normálisan IDE kábellel, akkor windows 7-ben tökéletesen fel lett ismerve, és a HD sentinel is csodás infókat írt róla. Az újra formázás elkezdése után viszont problémák adódtak. Egyszerűen eltünt az eszköz, HD sentinelben is, mintha megszünt volna a tápellátása, így a formázás is leállt és nem csinált semmit.
Mikor restartolom a gépet vannak olyan bootok, hogy nagyon lassan akarja felismerni az IDE eszközök között, és mire megvan a felismerés 3-4 kis halk kattogást ki is ad magából.
Én arra gondolok hogy valami gyilkos löketett kaphatott a hulladék Spire rack tápjától, és valami gond lett a tápellátásával. Mennyiért lehet az ilyen hibát javíttatni? Megmentendő adat nincs rajta, egyszerűen jól jönne még ha használható lenne, mert nagyon jó állapotú IDE HDD lenne még, abban az esetben, ha nem csinálná ezeket az eltünéses problémáit.
-
liksoft
nagyúr
1. Elektronikai műszerészként alkatrész és gyártmány vizsgáló osztályon dolgoztam több éven keresztül vegyészekkel és laboránsokkal együtt. Annak a csoportnak ahol voltam, az egyedi mérőműszerek készítése volt a feladata. Sajnos kénytelenek voltunk kicsit belelátni az ő munkájukba is, hiszen nekik készítettük a műszereket. "Pici" klímaszekrény is volt, melyben extrém körülményeket lehetett létrehozni. Ha emlékem nem csal, -20-tól +100 fokig percenként 1 fokos átlagos változást tudott akkora méretben, hogy a "Kispolákot" a hátsójára téve belefért volna. Ja, és sav és lúgálló, rozsdamentes anyagból. Vagyis csak piciben játszadoztunk. - Ha nem tudsz megtisztítani egy csatlakozót műszerész létedre, akkor nagyon csodálkozom! Egyébként a többször kihúzom, visszadugom és alkoholos ecsettel vagy fültisztító pálcikával letakarítom, is járható út (ez sem ráspoly).
Szerk: Igen, kiabáltam. Mert időben szerettem volna jelezni a kérdezőnek is, ha olyan kontakt spray-t használ megy maradék anyagot hagy, annak csúnya következménye lesz. SATA kábelt is lehet alkohollal, ki/be huzogatással tisztítani, de ha az oxidálódott, akkor a belső roppantott kábeles csatlakozása is olyan. Azt nem lehet takarítani, csak az egész kábelt cserélni.
2. Igen, felpörgéskor és íráskor kér nagyobb áramot. Pont a Samu volt az nálam amelyik képes volt felpörögni, majd a ráíráskor hibázott. Hátsó de szimpla csatlakozót használtam hosszabbítóval. Azt hittem, a minőségi alkatrészek jók lesznek. Tévedtem! Spirálisan beleírt a felületbe, mert a sávon tartó rendszere hibbant meg, így a puffert kiírta, de sávot elhagyott. Sajnos olyan servo és szektorazonosító területet is megsértett, hogy a drive kuka lett, mert nem lehetett kitiltani a SMART segítségével. Alkatrésznek elhasználtam adatmentéshez. Vagyis a kezem között hibázott, pedig hibátlannak tűnt. Ennyit a tápellátásról HDD esetében.
U.i.: Már többedszer nem azonos a véleményünk. Ez nem baj, mert elgondolkodtatja a kérdezőt, és hamarabb eredményre jut. Viszont nagyon máshogy látjuk a világot. Én a régi megjavítom szemléletet szeretem még akkor is, ha sokkal több munkával jár mint a kicseréljük, egy ideig jó lesz. Lehet, mára már elavult, és felesleges, mert nem termelékeny. Szeretném lezárni beszélgetéseinket. Ígérem, legközelebb csak akkor írok Neked, ha nagyon-nagyon hibásnak találom írásod.
Békés, Boldog Karácsonyt és Új Évet Kívánok!
János
-
djculture
félisten
válasz
AxBattler #34524 üzenetére
Azért próbáld meg ha van otthon egy másik sajnos ezek a gyári kábelek elég tré minőségüek, volt már vele elég bajom. Másik port dolog ha ez nem segít jó ötlet. Smart szerint töbször veszitette már el a kapcsolatot a a vezérlő a vinyóval. Ami vagy az adatkapcsolat kontakt hibára utal (kábel ,csatlakozó) vagy az hogy a vinyó tápellátásával valami nem kerek (legtöbbször átalakitón kapja meg a tápot az a baj).
-
KillerKollar
őstag
válasz
liksoft #34474 üzenetére
Nincs rajta semmi különösen fontos adat,egyszerűen csak lustaságból mondtam hogy sok idő újra fölpakolni azt az 1 Terra adatot.Adatmentéssel az a gáz hogy hova?Nincs másik vinyóm,ha mindent úgy ahogy van le akarnék menteni már vehetném a másikat.Tápellátással nem hiszem hogy gond lenne,benchmark programok alatt is stabil a gép,úgy hogy 2 darab elég sok áramot zabáló videókártya van alatta,meg amúgy is elég márkás tápegység(Corsair HX 850).Vinyó tápkábeleit nem piszkáltam a beszerelése óta,ha eddig nem volt ezzel gond akkor azután se hiszem hogy lett volna.Mint mondtam 3 éves,elég sok adat van rajta és én úgy vagyok hogy 10 gigánál több helyem kb soha nincsen,ha valami új cuccot kell fölraknom ami több helyet foglal akkor mindig úgy kell törölgetnem hogy ráférjen,szerintem érthető a rossz kondíció.Ha meghal max a játékok újra letöltése és telepítése ami sok időt vesz igénybe,de szerencsére a Steam/Origin online menti a már megvásárolt játékokat és az abban mentett statisztikákat,így csak belépek az accommal és már tölthetem is lefele,úgyhogy nem veszítek semmi értékeset ha elúsznak az adatok,csak bosszantóan sok idő lesz majd mindent újra leszedni/fölrakni.
-
liksoft
nagyúr
válasz
KillerKollar #34473 üzenetére
A program nem azt mondta, hogy dobd ki! Csak felhívta a figyelmedet arra, hogy ez így nagyon nem lesz jó! Ha nem készítesz mentést a fontos adatokról (ahogy a program ajánlja!), akkor ha a drive végleg meghibásodik, ne csodálkozz! Persze van ilyenkor is további lehetőség. De ettől szeretne a program megóvni. Ugyanis azt adatmentésnek hívják, erre szakosodott cégeknél. Az ottani árakba meg akár több gép is beleférne, nemhogy egy új drive még most! Persze ezt a jelenséget okozhatja hibás tápellátás is, ami korrigálható, de a drive állapotán akár maradandó nyomokat is hagyhatott.
Röviden: Ments, a drive-ot használd de csak másodlagosnak úgy, hogy pótolhatatlan adatot SOHA nem teszel rá, a tápellátást (esetleg tápegységet ellenőrzöd). Amennyiben nem így cselekedsz, és adatot veszítesz, csak és kizárólag magadat okolhatod.
-
liksoft
nagyúr
válasz
DanielLong #34367 üzenetére
Szia!
Sajnos az 5 év akkor is szép idő tőle. A csatlakozók és tápellátás ellenőrizendő, de inkább elöregedett.
-
liksoft
nagyúr
Valszeg. Meg palaszeg.
Leszedett előlap mellett nincs légáramlás, így nincs friss levegő sem, csak a hőmérséklet által keltett minimális változás. Ha egy nagy helyre beteszek egy drive-ot, akkor ott ezt a mozgást akadályozom. Tudtommal a légellenállás négyzetes. Így fele helyen negyed akkora természetes légmozgás várható. Persze ez így nem igaz, de a toronyházak esetén közelebbi mint a lineáris közelítés. 3mm alatti lyukak esetén NINCS légmozgás, az szinte bezárja már a levegőt. Így bár látszólag van hely, a levegő mégis beszorul. Nem végzetesen, de látványosan emeli a drive hőmérsékletét.
Hűtés esetén a ház oldala fontos szerepet játszik, hiszen segít a házon belüli légcsatorna kialakításában. A jó szellőzés esetén a ház elején a hideg levegőt megkapják a drive-ok, és utána ezt kapja a többi alkatrész. Azok melegedésétől függ, hogy a házból a video és/vagy a tápegység vonalán távozik a meleg. Processzor esetén elég szokott lenni ez a hűtés. Ha nem, akkor annak akár külön be és kimeneti légcsatorna nyílást lehet kialakítani.
A lényeg, hogy légcsatorna alakuljon ki (tervezendő, általános megoldás nincs, így akár fals lyukak leragasztása is szóba kerül sokszor!), és ebben direkt ventillációval paszírozzuk át a levegőt. Sokszor elég a tápegységé, nem kell 6-8 ventillátor felszerelése. De a nyitott ház nem szokott jó megoldás lenni. Kivétel ha a gép szerviz célokat szolgál.
Szerk: A tápellátás féle melegedés meg a drive disszipációjától függ. Vagyis akkor tud jobban melegedni, ha többet kap, ami túlfeszültség, de ha ez plusz fokokban mérhető, akkor már kipurcant.
-
-
liksoft
nagyúr
Ember! Ha a HDD gyártó 500mA feletti áramfelvételt ír BÁRHOL a specifikációban és Te ráteszed olyan csatlakozóra ami MAXIMUM 500mA-t garantál, csúnya dolgokat tapasztalhatsz! NEM törvényszerű, de JÓ esélyed van rá!
Oka: A HDD mikroszámítógép! Saját processzorral, operációs rendszerrel, memóriával, I/O csatornákkal. Ha az asztali számítógéped a tápegység hibája miatt kékhalálozik, és csak a táp cseréjével ez megszűnik, akkor miért várod el, hogy a HDD ne tegye ugyanezt? Az asztali gép ilyen kevés tápellátás esetén a HDD-re össze vissza képes írni, adminisztrációt hazavágni. Hányszor van, hogy ilyen kékhalálok után csak format, és OS újrarakása segít? A HDD sem különbözik! Még a gyárban egyszer felírt servo jeleket is képes spirális alakban felülírni, ha ingadozó (kevés) tápfeszt kap!
Sőt, ha olvasáskor semmi hibát nem tapasztalsz, még nem biztosíték a korrekt működésre! Íráskor az eszköz több teljesítményt vesz fel, így EZ a kritikus pont, és ekkor az írás közben nem fog sávot tartani, ekkor fog spirálisan beleírni a felületbe. Jobb esetben csak javítható vagy javíthatatlan (van ilyen is) szektorhiba lesz, durvább esetben a gyári adatokat is elrontja, ekkor viszont kuka lesz a drive! Mit gondolsz, az USB3 szabványban miért lett terhelhetőbb a csatorna? Véletlenül?
Az utóbbi időben a hozzászólásaid egy része alapján nem érzek több éves elektronikai és fejlesztői gyakorlatot Nálad. Kérlek, fogalmazz úgy, hogy Nálad ez volt a tapasztalat, és ne úgy, hogy igazságnak lehessen érezni amit írsz, mert műszakilag nem minden esetben pontos, és ez bizony adatvesztéssel is járhat. Akár Nálad, akár másnál. Köszi előre is.
Kérem a többi szakembert és a moderátorokat, ha nem értenek velem egyet, ezt a hozzászólást moderálják. Köszönöm.
-
tPedro_
őstag
Sziasztok!
Adott egy winyó, mely a HDSentinel szerint 100/100, de szerepel benne, hogy az adatkapcsolatban fordultak elő problémák (viszonylag rövig működés alatt elég sok - kb 90 nap és kb 6500 hiba).
Tudtommal ezt okozhatja hibás adatkábel vagy nem elégséges tápellátás (kérlek javítsatok ki, ha nem így van).
A kérdésem az lenne, hogy ha ezek után a winyó továbbra is 100/100, attól még okozhat-e ez a jövőben valamiféle hibát? Csökkenhet valamelyest a HDD élettartama ill. megbízhatósága a fent említett hibák miatt?
Előre is köszönöm.
Üdv. -
Sziasztok!
Félig off, bocsánat!
Asztali PC-ben lévő, film tárolására és lejátszására használt HDD-ket szeretnék kikapcsolhatóvá tenni. Úgy tervezem, sata tápkábel-hosszabbítót veszek, annak 1-2 szálát megszakítom, és kivezetem előre egy kapcsolóhoz. Természetesen nem hot plugging-ra gondoltam, szóval a gép bekapcsolása előtt kapcsolnám be a HDD-ket, ha éppen pont másolni akarok rájuk, vagy filmet akarok nézni róluk.
Kétféle verziót találtam sata tápkábel hosszabbítóból, 4 ereset és 5 ereset.
1. Melyiket válasszam, a 4 vagy 5 ereset? Van jelentősége?
2. Egy vagy két vezetéket kell megszakítanom, tehát elég 1 vezetékes kapcsoló, vagy 2 vezetéket megszakító kapcsolót vegyek? (Jó lenne ha elég lenne 1, mert kevesebb kábel kígyózna a házban, de annyi lesz, amennyit muszáj. Tápellátás nyilván megszűnik 1 vezeték megszakításával is, de én nem értek hozzá, hogy lenne jobb.)
3. Melyik vezetéket/vezetékeket szakítsam meg?Nagyon köszönöm a hozzáértők segítségét!
-
liksoft
nagyúr
Szia!
Ez valójában 2db szektor, mert a fizikai szektormérete 4k-s. Ezért ugrik 8 szektorosan. A tápellátást, érintkezéseket kellene leellenőrizni. Persze minden olyan esetben amikor a drive nem szokványosan működik, a pótolhatatlan adatokról másra célszerű mentést csinálni.
Ez még nem kuka, ki kell deríteni az okot. A drive, vagy érintkezés, vagy hűtés, vagy tápellátás....
-
liksoft
nagyúr
válasz
Zsivaagoo #33671 üzenetére
A Toshiba / Hitachi / IBM a tápellátásra nagyon-nagyon háklis. Nem kell neki sok tüske, és a belső erősítő az örök vadászmezők felületeit olvassa csak, és ilyenkor bizony kattog. De egy-egy erőteljesebb szállítási döccenő is hasonlót okozhat.
Nekem nem voltak rossz tapasztalataim, de az is igaz, hímes tojásként kezelem, a tápellátást is megválogatom, a tartalékára is vigyázok. Lehet, hogy ez a titok nyitja?
-
liksoft
nagyúr
válasz
gabro0 #33504 üzenetére
Iszonyúan sok az adatátviteli hiba! Ez okozhat adatvesztést. Ettől nem látta a drive-ot. Írás nélkül első a hiba megszüntetése, majd adatmentés, utána lehet bűvészkedni. Tippem a tápellátás, adatkábel hibája, vagy nem kompatibilis vezérlő, driver. Nagyon sok gondot okozhatnak!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Kaci84 #33148 üzenetére
Ezzel a fekete-fehérrel semmi gond.
A színes viszont több sebből vérzik. Szerintem ez már nem lesz stabil. Viszont tápellátás, hűtés, mechanikai behatások(utazás, ide-oda pitty-potty, "lelkesebb" lecsukása a fedélnek) volt az életében. Ha egyidős a lapossal, akkor ott a tápellátás, hűtés terén lehetnek problémák.
-
Zsivaagoo
őstag
A filmed közepén kialakult egy hibás szektor(csoport).
Az az "Interface CRC error count" kábel és/vagy tápellátás hiba is lehet. Csurig van az a vinyó?
Gépbe van építve, vagy külső vinyóként funkcionál?
Konfigleírásod? Oprencered?Még nem biztos, hogy azonnal cserélni kell, de ami infót rendelkezésre bocsátottál, az hiba detektáláshoz édeskevés.
-
djculture
félisten
válasz
dodi83 #32739 üzenetére
Laptopoknál nem ritka a felpörgési és olvasási probléma sem, mivel a tápellátás olyan amilyen pláne ha még egyszer egyszer akksiról is megy. A többi smart adat nélkül kettő kiragadásával francot se lehet róla megállapítani.
Perry-sama: direktbe bekötve az asztali gépbe rack nélkül próbáltad?
-
Goblin12
őstag
válasz
djculture #32726 üzenetére
Üdv.
1 része megoldódott a problémának de van itt több is. 1 dolgot szeretnék lekötni, hogy nem akarom elveszteni az adatokat!!
Szóval ebben a Lemezkezelőben ott a vinyó.
Disk 1 - Unknown - Not initialised 1,8TB Unallocated. A winyó egy Western Digital MyBook Essentialból lett kiszedve mert elromlott a tápellátása, és már gar ise volt. . . Így kiszedtem a vinyót vettem egy külső Sharkoon dokkolót és ebbe raktam bele, a vinyó tutira nem üres. Nem tudom se formázni se semmit nem enged ha jobb klikkelek rá.
-
liksoft
nagyúr
válasz
atkaHC #32566 üzenetére
Szia!
Másik csatlakozó, más konfiguráció, simán lehet, emiatt nem indul. Viszont SMART adatok jók lennének. Én adatátviteli hibákra (UDMA) tippelnék. Okozhatja adatkábel, tápellátás, hűtés, alaplap, driver hibája is. Mivel jól is szokott működni, a driver-nek kicsi az esélye.
-
-
Zolee11
senior tag
válasz
fidor2 #32276 üzenetére
Ha a tápellátással nincs gond, akkor merevlemez hiba.
Igazából nincs sok opció, ha tápfeszültség eljut a merevlemezig , akkor annak mennie kéne. Viszont ha tönkrement az elektronika a merevlemezen, aminek lehet pár oka, akkor meg se nyikkan. Irány a garanciáztatás, ha nincs égési nyom (vagy ha bizonyíthatóan nem a táp okozta a sérülést), vagy kuka, esetleg nagyon fontos adatoknál adatmentő cég. -
liksoft
nagyúr
Folyamatosan nő? Hiszen ez egy olyan SMART érték, mely nem csökkenhet, hiszen az élettartam alatti összes hibát számolja! Ez nem nullázódik. Ha nem nő, akkor rendben van a rendszer.
Ja, a tápegység márkája NEM garantálja a tápellátott eszközön a hibátlan tápellátást! Ezerszer le lett írva.
-
Zolee11
senior tag
válasz
liksoft #32143 üzenetére
Én meg erre írtam, hogy nem értem a rövid önteszt pontos működését, pl. miért dob hibát egy gyenge szektor miatt? Én ilyennel is találkoztam: Ismeretlen hiba.
Ennek az öntesztnek nem az lenne a célja, hogy a működésbeli hibákat detektálja? Ha igen, akkor miért jelez hibát akkor is, ha pl. tápellátási gondok miatt keletkezik gyenge vagy hibás szektor? Elvileg ilyenkor nincs a vezérlésben, működésben zavar.Jelen esetben olvasóegység hibát jelez, magyarul az olvasófej, erősítő, akármi épp működésképtelen... de ha működésképtelen, akkor a felületteszt sem fog működni sehol, vagy csak egy adott olvasófej esetén az adott tányér oldalán meg fog állni a teszt hibával. Egyáltalán ilyen lehetséges? Ilyen mértékű hiba esetén is használható a merevlemez, azaz le tudom menteni az adatokat onnan, amit még el tudok érni, vagy ilyen esetben még az alaplap sem látja/látná a merevlemezt?
Köszi! -
liksoft
nagyúr
válasz
Zolee11 #32141 üzenetére
A kép alapján a rövid önteszt nem futott le. Ha jól emlékszem. Erre értettem, hogy gyors diagnózis, és tutira hibát dob, ha a lemez akár 99,9999999% és nem 100%. Utána el lehet molyolni azon, hogy miért! A lényeg, hogy a drive nem tökéletes.
Vizsgálat alá vont szektorok esetén simán lehet akár csak tápellátási gond is!
-
Zsivaagoo
őstag
válasz
Simivok #32072 üzenetére
Gyenge a tápellátása, és a HD Sentinel észleli az állandó felpörgetési hibákat. Ha másoltál rá éppen, akkor megszaporodnak a gyenge szektorok is nagyon hirtelen.
A vinyód ettől függetlenül még teljesen egészséges is lehet.
--------------------------
Kábelcsere, és menteni róla mindent, ami fontos. Majd újrapartícionálni, formattálni és csurig tele kell írni. <- ha biztosra akarsz menni és nem akarsz a HD Sentinel mélységeiben és felülettesztjei között bóklászni. -
edeleny
őstag
válasz
Tenken #32054 üzenetére
Sziasztok.
Van egy 80 GB Hitachi vinyóm.
Anno egy ugyan ilyennel párban RAID0 tömbként rendszer volt rajta. Aztán szétszedtem őket, és tárolásra használtam. Most a fiam gépébe szeretnék rá rendszert tenni, de nem látja telepítésnél a Win.Ez még határ eset. SATA adat csatis, de a tápellátása még lehet 4 tűs molex, vagy SATA kábeles. Nem mai darab. Jumper nincs rajta. Az a problem hogy telepítésnél az én gépem se látja, tárolónak tökéletes.
Mivé kellene formáznom, vagy mit csináljak vele?
Gondoltam beteszek egy XP telepítőt és megoldja de nem látja.
-
djculture
félisten
válasz
1989rigo #32052 üzenetére
Az már mondjuk nem normális, mivel 2,5 nem kap elég tápot a benne lévő vezérlő szerintem. Vannak olyan alaplapok amiknél erősitve van az usb tápellátás (általában hangzatos nevekkel hogy Ipad töltésre meg egyebekre jó így reklámozza a dobozuk), valamelyiknél meg csak a szokásos 500mA tud ja. 500mA édeskevés ezeknek a 2,5 külső vinyóknak.
-
sanzi89
addikt
Volna egy problémám és mivel annyi kétes infót olvastam a kérdésben már nem tudom kinek higgyek. A gond a következő. Van egy Samsung HM320JI merevlemezem amin található Hard Disk Sentinel szerint 299 hibás szektor, melyek tartalma a tartalék területre lett áthelyezve. A SMART adatok között látszik is, szépen virít a sárga felkiáltójel. Kis kutakodás után arra jutottam, hogy a szektor hiba kétféle lehet. Az egyik a fizikailag sérült szektor - hozzáért az olvasófej a lemezhez és megsérti, stb - mellyel nem lehet mit kezdeni, azon a területen rossz a HDD és kész. A másik forrása a hibás szektornak a sokak által logikailag hibásnak vélt szektorok, melyeket a merevlemez használva különféle gyengeség okán - nem tudta visszaolvasni az adatot, szektor írás/olvasás közbeni instabil tápellátás - hibásnak vélte. A vélemények alapján ezen szektorokon, melyek csak logikailag hibásak lehet javítani. Ehhez azonban először a merevlemezzel el kell felejtetni ezeket az áthelyezéseket, mivel jelen állapotban nem fér hozzá semmi. Éppen ezért nem meglepő, hogy akármivel csinálok rajta hibás szektor keresést nem talál semmit, mivel a hibás szektorok át vannak helyezve. Ezt elvileg az úgynevezett Low Level Format-tal lehet elérni, amire ajánlatos a gyártó saját programját használni. Namost Samsung programot nem találtam, főleg olyat nem, amit ehhez a típushoz ajánlanak. De azt mondták, hogy a Hiren's Boot CD-n található Maxtor Low Level Formatter jó ehhez a Samsung HDD-hez is. Miután végigment a Low Level Format jöhet a szektorok átnézése. Erre szintén több tippet kaptam, az első a HDD Regenerator. Ez vagy megjavítja a szektorokat, vagy ha nem tudja hibásnak jelöli, a HDD cseréli a tartalék területen lévőből és ugyanott vagyunk mint az elején, de ha logikai hiba miatt történt a szektor átirányítása azt a program megoldja. A másik pedig a Hard Disk Sentinel Lemez menüjének Felölet teszt funkciója, melyet végig kell futtatni a Lemez Felületének Újrainicializálása (DESTRUKTÍV - ...) verzióval és ugyanazt érjük el, mint a HDD Regeneratorral. Mielőtt belekezdenék ebbe a sok-sok órás - egyes vélemények szerint napos? - műveletbe gondoltam leírom a metódust, hátha valakinek van építő infója valamint ha valami hülyeséget olvastam ezáltal írtam. De kicsit konkrétabban a kérdések:
1. A Low Level Format vissza tudja állítani a merevlemez által hibásnak vélt szektorok áthelyezését a tartalék területről?
2. Ismer-e valaki Samsung HDD-hez ilyen Low Level Format programit vagy használhatom a Maxtor verziót?
3. A HDD Regenerator valamint a Hard Disk Sentinel említett tesztje alkalmas az általam leírt feladatra? Ha nem mivel próbáljam meg az esetleges helyreállítást?Nagyon köszönök minden infót!
-
liksoft
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #31449 üzenetére
Vizsgálat nélkül nem lehet pontos diagnózist adni. Így csak tipp, de mivel nem mai, bármi is lehet vele. A tápellátást nem véletlenül írtam.
-
liksoft
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #31447 üzenetére
Nem mai darab, ha nem a tápellátás környékén van gond, inkább cserélni célszerű.
-
Kernel
nagyúr
válasz
z123456789 #31422 üzenetére
Ha az alaplapod legfeljebb SATA2 képes, akkor eleve mindegy.
A tápellátás nem befolyásolja a sebességet, az is mindegy ilyen szempontból. De attól még a csatlakozó elnevezése SATA-tápcsatlakozó, egyrészt a megkülönböztetés miatt is, másrészt a SATA-szabványnak a tápcsatlakozó is része.
Ezek a tápcsatlakozók egyébként megfelelő óvatossággal Hot Plug-módon is használhatók, aminek megvannak a szabályai: először a tápot, utána az adatot, levételkor pedig először az adatot, végül a tápot. A tápdugót pedig mindig egyenes irányban, pontosan illesztve, érzéssel, ugyanakkor határozott mozdulattal rátolni, ezt áramtalanított állapotban célszerű gyakorolni is.
Míg a régi molex alkalmatlan az üzem közbeni ki-be dugdosásra.
De aki nem biztos magában, kézügyességben, inkább egyiket se. Csak az érdekesség kedvéért leírtam, hogy ilyen is van, a SATA-szabvány lehetővé teszi, én többször alkalmaztam is.
A SATA3 kábel jobb minőségű és drágább, ezt a képességét fel is tüntetik rajta. A sárga szín nem jelzésértékű, nekem például fekete van, de piros is lehet, ha jól tudom:
-
liksoft
nagyúr
válasz
Mészi Zoli #30930 üzenetére
Az lehetett tápellátási gond is, vagy controller kompatibilitás, illetve driver probléma.
-
liksoft
nagyúr
válasz
detroitrw #30850 üzenetére
Bármilyen a felülethez köthető gond van a drive-on belül, a rövid önteszt nem fut le. Ez akár egy darab vizsgálat alá vont szektor is lehet! Vagyis amit linkeltél, még nem határozza mag a drive állapotát. Ugyanis egy kérdéses szektor bármikor keletkezhet viharos idő esetén egy hibás tápellátás miatt is.
-
katt777
félisten
válasz
Mexildos #30762 üzenetére
Tápellátás rendben van?
Sentinel beállításanál nincs ott, amit keresel, ahol lehet állítani, mely eszközöket érzékelje? USB-t nálam lehet állítani, de kártyám nincs, így nem tudom, hogy az megjelenik-e.
A motor gondot is jelezné a Senti, mert az elérési idő tesztje kimutatná a lassulást. -
liksoft
nagyúr
válasz
katt777 #30684 üzenetére
1mm-re 7-8 ezer sávot ír fel. Ott ha valami meglazul, akkor régen rossz minden. Tápellátás a csatlakozókat, és a tápegység feszültségét és szűrését egyaránt jelenti. Ha ezekben valahol gond van, akkor tipikus hiba, ha egy-egy szektor (legtöbbször mindig máshol) elkezd a lét, nemlét határán billegni.
Az előzőt is értettem, hogy mit írtál, de a postaköltséget sem éri meg, ha hibátlan. Vagyis felesleges küldözgetnie.
-
liksoft
nagyúr
válasz
nicevolley #30486 üzenetére
Szia!
A felpörgéskor a fémes súrlódó hang nekem hosszúnak, és erősnek tűnik. Inkább a parkoló pálya elkopása, fejszerelvény esetleges deformálódása (hibás tápellátásból adódó hibás mechanikus működés) a lehetséges változat. Ha mechanikai kopás, akkor adatmentéses szakembernek is kihívás a mentés (ha egyáltalán lehet, mert ilyenkor kicsi az esély). Drága, macerás mentést érzek hang alapján.
-
-
djculture
félisten
válasz
adrianwow352 #29737 üzenetére
Ez a szokásos megfoghatatlan hibák egyike. Így amit írtál meg a hdsentinel amit ír abból arra tipelnék hogy a tápellátással valami nem kerek emiatt a vinyó elvesziti a vezérlővel a kapcsolatot és ezt nem szokták szeretni.
Úgyhogy első körben ott nézelődnék, áttenném másik tápcsatira esetleg ha nem garis belenéznék a tápegységbe. -
Maksifül
senior tag
Adott egy 2TB-os Verbatim 3,5-ös külső vinyó, amit E-SATA csatlakozóval kötöttem össze a géppel néhány éve. Külső tápellátásról működik. Az utóbbi időben egyre több, aggasztóbb dolgot figyeltem meg vele kapcsolatban. Ezeknek az okát szeretném megtudni.
1. Néha a ki-bekapcsoló gombot 5-6x is meg kell nyomni, mire hajlandó bekapcsolni, addig csak fel-felvillan a kis zöld LED, de újból kialszik.
2. A gép kikapcsolásakor a vinyó még vígan darál /szoktam várni 5-10 mp-et, hogy leálljanak a lemezek, s utána kapcsolom ki. Ha jól emlékszem, régebben magától leállt, tehát hallható volt, hogy befejezi a munkát.
3. Teljesen rapszodikusan néha egyszerűen ELTŰNIK a meghajtó, nem látja a gép egyáltalán /olyankor is, ha mondjuk filmet nézek róla, tehát aktívan dolgozik/. Ilyenkor csak az segít, ha teljesen leállítom, kikapcsolom a gépet és a HDD-t is, majd újra bekapcsolom mindet. De van, hogy bekapcsolás után, miután felállt a rendszer, akkor sem látszik a külső vinyó.
Ezek a jelenségek a HDD hibájára utalnak, vagy esetleg a külső ház, amibe gyárilag rakták, kezd haldokolni, vagy meghibásodott? Hogy lehetne ezt kideríteni? Illetőleg hogy lehet kizárni, hogy a merevlemez a hibás?
Normális ezeknél a külső HDD-knél, hogy a gép bekapcsolt állapotában, ha csatlakoztatva van, hiába kapcsolom be, nem fogja felismerni a gép, s nem tudja használni, csak akkor, ha teljesen ki van kapcsolva a gép, s a vinyót kapcsolom be először, s utána a gépet?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
liksoft
nagyúr
Vagy érintkezési hiba, vagy túlmelegedés/hibás tápellátás miatt a vezérlés vacakol.
A gyári tesztprogram hibaüzenete a mérvadó. Ha az hibakódot ad, és van garancia, akkor jogos a garanciális csere, még ha a Sentinel és más programok hibátlannak is mutatják. Ritka, de lehet ilyen állapot. -
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #29211 üzenetére
Szia!
Nem korrekt tápellátás esetén hibás írások keletkezhetnek. A teljes felület felülírásának és visszaolvasásának többszöri végigfuttatásával ezek a hibák kideríthetőek, és stabilizálhatóak. Mivel ez NEM a drive hibája, így nincs is rá garancia. Ez lehet a hibás szektorok javítása (én legalábbis így csinálnám).
Ha a fentiek miatt cserélné a gyár, akkor ő nyelne be olyan hibát, amit nem ő okozott. Pláne, ha a drive nem sérült, a teljes kapacitásának megfelelő terület hibamentesen használható.
-
djculture
félisten
válasz
Teodor52 #29071 üzenetére
Van ilyen hibás verzió, de a 3.2.3 már tuti nem műveli ezt.
towerpc A tápellátással lehet valami baj azért kínlódik a vinyó, lehet azóta persze már vége is lett. Azért 600 darab hibás szektor egy területen csak akkor szokott előjönni ha gyári hibás a vinyó (fej vagy hordozó anyag) vagy a cucc nem kap megfelelő tranziensektől mentes tápfeszültséget.
-
liksoft
nagyúr
válasz
szabonagyur #28855 üzenetére
Szia!
Sajnos azt hiszem, semmit nem tudsz tenni. A tápellátás, hűtés tud kritikus lenni. Volt már ilyen drive nálam, így a gyakorlati tapasztalatom az, hogy ami fontos, célszerű menteni róla. Használni 50%-ig érdemes, utána ajándék minden nap.
Ha az enyém lenne, készülnék a cseréjére, és folyamatosan menteném róla a fontos adataimat. Persze a zsebem ellensége sem vagyok, így az utolsó pillanatig használnám (50%-ig). Utána csere, és ezt egy külső házba CSAK hurcolászásra használnám, mentésre NEM! Ekkor ugyanis csak bosszúságot okoz ha meghal, de adatvesztést nem.
-
liksoft
nagyúr
válasz
agemate #28792 üzenetére
Tápellátásban a csatlakozó is benne van. Azt próbáltad?
Garanciális cserére akkor érett a drive, ha a hivatalos gyári tesztprogram mondja. A tesztet a teljes felület felülírásával szokták kezdeni. Ha az írásteszt után a SMART vagy a felületi teszt hibakódot ad, akkor cserés. Különben csak jóindulattal.
-
liksoft
nagyúr
válasz
agemate #28787 üzenetére
Szia!
Tápellátás is lehet. Igen, adatok azonnal biztonságba helyezendőek, mert ha a táp kevés, a bizonytalan működés miatt rohamosan romolhat a drive állapota. Sőt, akár tápcsere is lehet először.
Vagy a lap túl gyorsan indul, és ilyenkor a HDD eléréshez a BIOS-ban késleltetést kell beállítani. -
liksoft
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #28683 üzenetére
Ja. USB2-re meg több gyártó elad olyan 2,5" HDD-t amelyik 850mA-t kér.
Hogy van ez most? Megmondom.Laboratóriumi körülmények között igaz a gyári specifikáció. De itthon nem az a tápegység van, nem az a drive hűtés, nem az a vezérlés, nem az a felfogatás, energiagazdálkodás, stb... Valamint nem pár hónapos teszt öregedéses értékeiből kimatekozott élettartam.
Az általam írt hőmérsékleti tartományok azt tartalmazzák, ahol a drive várható élettartama a változatos környezet mellett is a határon menőkhöz képest 2-2,5 szeres lehet. Vagyis a hosszú és kényelmes használhatóságot tartom szem előtt.
60 fokon az egyenletes hűtésre, rezonanciamentességre, hibátlan tápellátásra, szabványos (és a terméknek jó) controller csatlakozásra, hibamentes driver-re nagyon oda kell figyelni. Valamint nem lehet ilyen hőmérséklet mellett naponta 5-6-szor indítani, hanem server-ként célszerű üzemeltetni.
A határokhoz közelítve hatványozottan érzékennyé válik a drive a többi működési paraméter hibamentességére. Így a határokat nem feszegetve minden paraméter esetében nagyobb marad a mozgástér, ami a változatos felhasználást, környezetet ismerve nem árt.
-
Sentinellel nézd meg a weben a smart értékeid mennyire térnek el az átlagtól, és ha eltér jobban, akkor melyik az.
Amugy lehet energiagazdálkodási probléma vagy soft/hard sector error is.
Futtass egy felület tesztet rajta... sok idő, de kiderülhet ilyesmi is.Illetve a tápellátás is lehet bizonytalan, próbáld meg egy a táp másik ágára tenni ha lehet (másik kábelre).
Milyen tápod van és mennyi idős? -
ati888
senior tag
válasz
liksoft #28638 üzenetére
Hello!
Igazából az adatok amik rajta vannak nem valami fontosak, de azért jó lenne valahogy lementeni. Most azt gondoltam ki, hogy a lehetséges-e a WD külső tokjába beletenni egy régebbi Samsung HDD-t úgy, hogy csak simán rárakom az USB vezérlőjét? Menni fog-e azzal? Mert akkor elég lenne egy belső vinyót vennem csak. Bár már lehet inkább egy USB3-as külsővel jobban járnék.
USB3-as, külső, 2,5"-os HDD megfelelő egy mediaplayer mellé? Elég oda az USB-s tápellátás, vagy biztosabb a 3,5"-os? Mert 3,5-est már nehezebb beszerezni, ráadásul árban sincs különbség.
ati
-
ed019
tag
Sziasztok!
Van egy külső vinyom: 1TB-os Lacie multimédia lejátszó [link]
Az a gondom hogy amikor nagyobb adatokat másolok 3Gb-tól (ez is váltózó) megszakad a másolás kis idő után ledobálja az USB-ről és amíg nem húzom ki a tápellátást addig nem is ismeri fel újból. Ez a hiba nem mindig jelentkezik van úgy hogy több 10Gb-okat másolok vele gond nélkül (ez a ritkább) mondjuk 10 alkalomból 2 szer ha működik normálisan . Ez a dolog idegesítő hogy pl: filmeket nem tudok egyszerre többet másolnom hanem egyesével kell rá másolnom.
Szerintetek mi lehet a probléma? Driver kellene hozzá vagy mi hogy rendesen működjön?Köszönöm előre is!
-
liksoft
nagyúr
válasz
peter889 #28474 üzenetére
Szia!
Ugye nem azt akarod mondani, hogy 1 tera fontos adatot tartanál CSAK 1 példányban?
Valamint a gyenge szektorok a tápellátás, hűtés, drive vagy meghajtás hibáját takarhatják. Ebbe még driver is beletartozhat, ugyanis van olyan vezérlő és drive kombináció, melyek nem szeretik egymást, és drive hibát tudnak mutatni. Holott egyik sem "hibás", csak nem mennek együtt. Mára a controller és a drive is mikrogép, így ha egymás között szinkronhibát vétenek (más firmware vagy driver segíthet), hibásnak tűnhetnek.
-
_DiEGO_
őstag
válasz
sityupityu #28445 üzenetére
Gondolom kevesebb az áramfelvételük... vannak jó teljesítményű 2,5" külső HDD-k ezeknek kettő szálról is kell tápellátást adni , hogy elinduljanak... az egy dolog , hogy 5V , mind az ... lényeg hogy mennyi Amper szükséges a felpörgéshez elinduláshoz ... ez kb durván olyan neki , mint egy szgép konfignek egy olyan táp , ami még épp elviszi , megyeget a gép , egyszer csak behal egy áramkör ...
Stabil erős áramellátásról soha de soha el nem feledkezni... mert erre előbbutóbb mindenki ráfizet. Ezért is van nekem ez a jó kis USB Hub ...Téged sem palacsintával, vagy kettő tányér főzelékkel küldenek ki erdőbe fát vágni,vagy akárhova erős fizikai munkát végezni ... hamar elfogyna az energiád... ( durva hasonlat
) ....
-
válasz
_DiEGO_ #28422 üzenetére
Hali!
Köszi,hogy foglalkoztál a problémámmal.Az a helyzet,hogy két laptopom van,asztali gépem az nincs. Azon meg gondolom "egyenrangúak" a csatlakozok,mindegy,hogy melyikbe dugom.
A hdd-ket használom tévén is,azokról nézek filmet. Annyi,hogy ott használok egy usb hosszabbítót,hogy ne a tévé bemenete kopjon ki a sok csatlakoztatásról. Viszont ma észrevettem egy dolgot,pedig már két éve nálam van a tévé. A tévén két usb bemenet van. És csak most vettem észre,hogy a manual szerint a kisebb adathordozókra(pendrive) bármelyik használható,viszont hdd-re csak az egyiket,a 2-es számút javasolják,mert lehet,hogy csak az ad neki kellő tápellátást.Megnéztem közelebbről a tévét is,és tényleg ott van az egyik usb bemenetnél zárójelben,hogy hdd. Ez okozta volna a gondot? Mert előző nap a szgépről levéve a hdd-t még semmi baja nem volt,és másnap bizony a tévére csatlakoztatva vettem észre a problémát.
Kérdés: Van négy db 2.5"-os külső hdd-m,amiket két évig abba az usb bemenetbe csatlakoztattam ami papíron nem alkalmas rá,mert elméletileg nem ad elegendő tápellátást nekik. Viszont 2 évig tökéletesen működtek ezen a csatlakozón! Ettől függetlenül lehet,hogy ez volt a gond,és két évig egész egyszerűen csak szerencsém volt ami tegnapig tartott és ez miatt adta meg magát az egyik hdd?
-
_DiEGO_
őstag
válasz
sityupityu #28418 üzenetére
Uhh , még visszább olvastam:
Közben a tévére is csatlakoztattam,és ott is ugyanaz. Tehát a lényeg,hogy szgép és a tévé is felismeri az eszközt csak mind a kettő szerint nincs adat rajta. És hát a probléma forrása gondolom amit már előbb is írtam,hogy egyszerűen nem hajlandó "beindulni" a hdd,csak azt a fura hangot adja ki.
azt gondoltam hogy csak adatok szálltak el ...
A hibát produkálhatta az az esemény , hogy a számítógépre nem megfelelő USB csatiba használtad a cuccost ! ezeket csakis hátra az alaplapra forrasztott USB portokba használjuk rövid kábellel , lehetőleg a mellékelt gyárival,mert onnan kap elég áramot ( Amper-t ) ! Egy ideig el-elment azzal amit kapott és idő után elektronika megzakkant az elégtelen tápellátás miatt ...Nekem van egy USB HUB -om , aminek saját tápja van 5V és ezen keresztül megy géphez - nincs is gond ..
belinkelhetnéd a képét a kütyüdnek !
nincs ott egy icipici mikrokapcsoló a csatlakozóaljzatok között ? -
-
DeFranco
nagyúr
válasz
djculture #28268 üzenetére
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de itt most ennél egy gondolattal pontosabb infóra volna szükségem.
Tudom, hogy a specifikáció szerint mennyit eszik, 0,85A van ráírva @5V, ennyit biztosan, de a sentinel szerint a maximális felvétele 1A
Ez a saga már sok fórumot megjárt, ezeket bizonyára nem olvastad, ezért nincs meg pár részlet. A lényeg az, hogy adott egy Samsung M2 320-as USB2-es HDD, ami az itthoni gépen (hosszas finomhangolások után) 10-ből 9-szer felpörög és úgy is marad, 1-szer nem pörög fel, vagy eldobja magát útközben. A benti brand HP gépen gond nélkül üzemel, tehát vagy lap vagy táp hiba, az alaplapi USB portok nem adnak le elég tápot (direkt nem írok sem votlot sem ampert sem wattot) kettesével sem. Lapcsere vagy tápcsere helyett egy USB 3-as dedikált kártya volt a megoldás, az már több tápot tud biztosítani. Ennyi az előzmény röviden.
A mostani történet arról szól,(és kérdés továbbra is mindenkihez) hogy ha én Y kábellel két USB 3.0-s portról kínálom meg az USB 2-es HDD-met tápellátással, akkor ettől, hogy kaphat a két portról akár egy elméleti 1,8 A áramerősséget, tönkremehet, vagy tudja magát intelligensen szabályozni, és ebből csak annyit vesz fel, amennyi kell neki, nem lesz meglepődés a vége.
A kábel 2.0-ságával tisztában vagyok, a sebesség sem érdekel, most a tápellátással játszunk.
-
DeFranco
nagyúr
Sziasztok!
Volt még anno gondom abból, hogy van egy külső HDD-m, amihez nincs külső táp, de úgy néz ki, valamiért nem elég neki az Y kábellel adott két USB 2.0-s tápellátás.
Beszereztem egy PCI-e USB 3.0 kártyát, ami két USB 3.0 portot ad, és a bővítőkártya külön kap IDE tápcsatlakozón kakaót a tápból.
Egyelőre nem mertem rádugni a HDD-t, inkább előbb kérdezek, abból nem lehet gondom, ha Y kábellel a két USB 3-as portra kötöm a külső winchestert, ugye? Nem kap "túláramot" attól, hogy a 3.0-s portok nagyobb áramerősséget tudnak leadni, csak annyit vesz fel, amennyi kell neki? Jól gondolom?
-
liksoft
nagyúr
válasz
brsdnl92 #28189 üzenetére
Ezt mondtam? Szerintem nem. Mitől annyi? Ugyanis annak több oka is lehet. Ha a drive haldoklik, akkor kuka. Ha a tápellátása volt rossz, de nem okozott maradandó károsodást, akkor akár évekig is hibátlanul dolgozhat a drive.
A Sentinel támogatási része a honlapján nagyon jó és erős. Ott sok mindenre választ kaphatsz.
-
liksoft
nagyúr
De, akár lehet is, ha a tápellátása nem korrekt (egy a sok lehetőség közül, de a leggyakoribb). Ha meg kérdésed van a Sentinellel és a kiértékeléssel kapcsolatban, akkor küldj a programból "Riport a fejlesztőnek" típusú riportot, ahol a komment részbe be tudod írni a kérdésed. Ez részletes adatokat küld a drive-ról, és a programozó tud segíteni ez alapján. Sőt, ha új információ van benne, akkor a program fejlesztését is segíted!
-
liksoft
nagyúr
válasz
Mezga Aladár #27967 üzenetére
Valószínűleg. De jelezhet tápellátás vagy érintkezési gondot is. Lehet, hogy a 230V-os hálózat zavarai jönnek át. Annyi oka lehet, hogy ez így kideríthetetlen.
-
-
liksoft
nagyúr
Az "általában" nem indok. A gyártó akkor veszi vissza (és sok nagyker is ennek fényében teszteli a visszaadott drive-ot) ha:
- El sem indul.
- Gyári tesztprogram a teljes felület írási tesztje után is hibakódot ad. (A linkelt képen a tesztprogram is kiírja ennek okát!)Mást a gyártó nem fogad el. Ha a nagyker igen, akkor lehet, ők bukják be a drive-ot ha a gyártó visszaküldi.
Mivel a szóban forgó drive esetén a szektorok nem átallokáltak, csak vizsgálat alá vontak, így nem a felület vagy az áramkörök egyértelmű hibájáról beszélünk, hanem instabilitásról. Igen, ez lehet a drive hibája is, de ugyanúgy a környezeté is! Tápellátás az elsődleges hibaok, tuning következik utána, majd a túlmelegedés (ilyenkor télen nem erre tippelnék - a nyár az más), majd a drive.
Vagyis, a drive-ot másik referenciagépben kellene letesztelni a gyártói tesztprogrammal, nem az Ubuntu különböző verzióival. Teljes írástesztet kötelező ilyenkor legelőször elvégezni, majd utána lehet egyéb ellenőrzéseket végezni. Sajnos egy rossz tápegység által meggyötört drive korrekciója 2-5 írás/olvasási procedúrát is igényelhet, mire a drive SMART-ja korrekt módon el tudja dönteni, valós hibáról, vagy környezeti "ártalomtól" voltak hibái. Hibás eszközt NEM lehet ugyanabban a környezetben tesztelni, ahol a hiba keletkezett!
-
liksoft
nagyúr
-
liksoft
nagyúr
válasz
z123456789 #27840 üzenetére
Jó úton jársz! Ne add fel! Azért írtam ennyit, mert sokszor ideböffentik, hogy a táp tuti, mert X vagy Y típusú. Mintha azokból nem lett volna rossz széria, vagy esetleg 8-10 évesként öregek. DE a táp az, az tuti!!
A tápellátás nem ezt takarja!
Bemenetnél (táp előtt):
- Villámvédővel és zajszűrővel ellátott elosztó.
- Szünetmentes tápegység, mely minimum 15 percig elbírja a gépet.Tápegység:
- Közép vagy felső kategória.
- Kora és működési ideje.
- Teljesítménye, és a konfiguráció teljesítményigénye.Kábelek:
- Toldó, elosztó lehetőleg ne legyen.
- Oxidmentes, szoruló csatlakozók (jó érintkezés).
- Moduláris tápnál a tápegység csatlakozása is ellenőrizendő!
- Ne egy ágra tegyünk 3-8 eszközt (optimális az 1-2). -
liksoft
nagyúr
válasz
z123456789 #27829 üzenetére
Tápellátás?
-
djculture
félisten
Nem valami tápellátási hibának tűnik de okozhatja hibás zárlatos eszköz is.
Indítási problémák nagy része emiatt van, esetleg áram kábel molex csatija vagy a vinyó áram csatija van kikopva.
Ha túl könnyen mozog nem szorul akkor az baj. Ha új akkor azért nem kellene a tápnak hibásnak lennie. -
liksoft
nagyúr
Szia!
Szar winyót szar csillaggal szarozva panelezve? Hát a szar se tudja, mert ezeknek szarni ment az elektronikája is, meg összefosta a bokáját a mechanikája is egy idő után. Szóval nagy szarban vagy. Szarral (párdőz szóval) lehet otthon is, meg szarvizben (opp
) is.
Sorry, de ez itt nem stílus. Lehet, hogy gondod van, de légyszíves jelzők nélkül. Egyébként annyira nem volt rossz, mert még ment, meg márkás gépekbe is szerelték. 3 év környékére volt tervezve tökéletes tápellátás és hűtés mellett. A többsége kibírta. Persze nem azok melyeknek a tetejét a zacskón keresztül átvágták, hogy a garancia címkéjét elhelyezzék a kereskedésekben (volt kis és nagyker is).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nagyon meghúzza a nadrágszíjat az Intel
- Trollok komolyan
- Ez a kompakt csúcsmobil sem kapható itthon
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- EAFC 25
- Robotporszívók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nintendo Switch 2
- Motoros topic
- További aktív témák...
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 990 Pro 4TB M. 2 2280 NVMe with Heatsink!
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox/posta
- Western Digital Purple 4TB HA520 - WD43PURZ - Új, bontatlan - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged