Hirdetés
-
PROHARDVER!
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AMDFan
addikt
válasz adamsfamily #153806 üzenetére
Persze ez mindig kérdéses, hogy mit és mennyire csillapít. Ha nem akar az ember sokszázezer forintot akusztikai kezelésre költeni, akkor marad az, hogy DIY elemeket csinálsz, vagy ilyen kész elemeket vásárolsz, a többit pedig digitálisan korrigálod. A közép és magas tartományok utózengését olcsón is meg lehet regulázni, a mélyet nem egyszerű, főleg egy többfunkciós térben, mint pl. egy nappali.
(#153807) ctrlaltdel13: végignézted a videót? a laptop hangszórón is szépen átjön, hogy a "room echo" nagymértékben csökkent. Erre senki nem mondhatja azt, hogy rosszabb lett. A túlcsillapításhoz pedig ennyi szivacs kevés.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz adamsfamily #153802 üzenetére
Azért érdemes végignézni a videót. A végén van before/after összehasonlítás. Mindenképpen jobb lett az akusztika. Más kérdés, hogy valszeg olcsóbban is el lehetett volna érni ugyanilyen eredményt.
-
AMDFan
addikt
válasz #97950976 #153567 üzenetére
"Viszont 5 plusz tápkábel azért egy kicsit növeli a költségvetést, de hát muszáj lesz."
Dehogy muszáj. Veszel kínából 10 dolláros jól kinéző csatlakozót ([link]), 5 darabnál az 50$, és ehhez veszel 500Ft/méterért 3x2,5-es szilikon áramkábelt bármelyik villamossági üzletben, és 15 ezerből megvan az 5db jól kinéző audiofool tápkábeled.
Én most poénból berendeltem ilyen csatlakozókat, hogy jól nézzen ki A sima mentavilles dugó tök gagyin néz ki
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz Callisto #153064 üzenetére
Hát igazán nincs mit, örülök hogy jobb kedvre derítettelek
Azt azért vedd figyelembe, hogy ezek az érvek nem az enyémek, a placebo hatást és a hatásmechanizmusát nem én találtam ki. Én csak felhívom rá mindig a figyelmet, hogy létezik.
A kérdés amúgy nem az, hogy valamit jobbnak vagy rosszabbnak hallunk, hanem hogy másnak halljuk-e. És ez árcédulától független. -
AMDFan
addikt
válasz Ear001 #153059 üzenetére
Én nem tudom megítélni, hogy a Harbeth mennyire egyedi, mert anyagmérnöki ismereteim igencsak hiányosak.
Ez most tényleg igazi hifis vélemény lesz tőlem is, mert semmivel sem tudom alátámasztani azt amit mondok, kizárólag azzal, hogy így hallom
Tehát jó példának tartom a Focalt. Nekem valami nem tetszik a hangjukban. Én azt a logikát tudom elfogadni - és ez lehet, hogy baromság - hogy ők tényleg egy saját rájuk jellemző soundot akarnak kialakítani az egyedi anyagú hangszóróikkal. De nekem pl. nem jön be. Van akinek nagyon bejön. Egy ATC SCM25 vagy Genelec 1038 mellett hallgatva a Focal SM9-et nem kérdés, hogy az első kettőt választanám.Harbethet sajnos nem volt alkalmam összehallgatni A/B-ben semmivel, az egyszerűen ott és akkor volt rohadt nagy élmény, a legutóbbi hifi shown. Négyszer voltam összesen eddig hifi shown, ebből egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor kapott el a birtoklási vágy az adott rendszer iránt.
-
AMDFan
addikt
válasz Callisto #153061 üzenetére
Csak, hogy tisztázzuk, ahogy írtam is, én digit kábelekről/tápkábelekről beszélek. Az analóg részekhez nem értek, nem szeretek igazán állást foglalni benne.
A placebo hatás nem azt jelenti, hogy a drágább/jobb/újabb dolgokat fogod jobbnak hallani/érezni akármi.
Egész egyszerűen azt jelenti, hogy ha tudod hogy valami más lett a rendszerben, akkor prekoncepciókkal élsz. Ezt tudatosan nem lehet kizárni. Sokan pejoratívan értelmezik a szót, pedig nem az. Így működik az agyunk.Klinikai értelmezésben:
"A placebo klasszikus, a gyógyító kontextusra nem leszűkített meghatározása szerint egy olyan anyag vagy eljárás, ami az érintett tudomása szerint változtatni képes bizonyos tüneteket vagy külső-belső testi észleleteket, ám valójában nem bír az e változásokhoz szükséges farmakológiai vagy specifikus hatással"
Nincs az sehol leírva, hogy a drágábbat kell jobbnak hallanod, mindenki máshogy működik. Lehet, hogy Te azt mondod, hogy az 500$-os kábel az már tényleg igazán felesleges, és nem hallod a különbséget, de lehet hogy valaki pont ebben az ársávban kezdi el azt mondani, hogy itt kezdődnek a valódi hatással bíró kábelek, alatta mindegyik egyforma. Lehet, hogy ha egy kábel szigetelésének megtetszik a színe, azért tetszik jobban, de lehet, hogy pont azért tetszik jobban a hangja mert a szigetelése nem tetszik. Sokan ezzel nyugtatják magukat, hogy ha placebo lenne akkor miért pont azt a ronda kábelt hallaná jobbnak, vagy miért pont a középdrágát hallaná jobbnak és nem a legdrágábbat. Hát pontosan azért, mert ezzel ad rá egy önigazolást.
Évek óta megy ez a vaktesztes vita, csináltak is már vaktesztet, AVX-en például korrekt HDMI kábeles vaktesztet végeztek el, az eredményt gondolom kitalálod. Totális tippelgetés volt azok részéről is akik meg voltak győződve róla, hogy a HDMI-k között van különbség.
-
AMDFan
addikt
válasz Callisto #153052 üzenetére
Csakhogy ezek nem ilyen dolgok amikről beszélünk. Ennél sokkal komolyabb szinten tart már a technika. Vannak komoly gyártók, akiknek a termékeit megveszitek házimozira, sztereóra. Marantz, Onkyo, Denon, Yamaha, Arcam. Ezek a gyártók, legalábbis a nagy részük miért nem gyárt tápkábelt, digitális kábelt, ethernet kábelt, virtuális földet? Azért mert a 300 mérnökükből egy sem ért ehhez? Ne vicceljünk már. Azért mert a 20-30-40 év alatt megszerzett reputációjukat és nevüket nem adják ilyen undorító átveréshez. A legnagyobb probléma az audio témakörben ma még mindig az, hogy az általunk használt membránok, amikkel mesterségesen próbáljuk előállítani a hangot, nem tökéletesek. Nagyságrendekkel tökéletlenebbek mint az elektronikák, és több nagyságrenddel tökéletlenebbek mint a kábelek. Nem véletlen az, hogy azok a gyártók járnak az élvonalban, akik saját membránt fejlesztenek: Atc, Harbeth, Focal.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz Parci #152995 üzenetére
Ja és még valami amit azért itt a PH-n szerintem mindenki megmosolyog. A hifis élet ma ott tart az országban, hogy a CPU-k közötti hangzásbéli különbségek jönnek szóba. Ezt az AVX-en írta az egyik magyar Audio PC fejlesztő:
"Ugyanazt a rendszert (szoftverkornyezet) hasznaltam/hasznalom, csak most i7, i5 utan Ryzen 5 architekturan.
Nyersebb a hangja a Ryzen-es gepeinknek. Sok sok reszlet ugyanugy megvan, dinamika is, viszont a hangkaraktere egyertelmuen melegebb az Inteleknek."És akkor ne ugorjon meg a vérnyomásom egy huszassal
Engem ott már lehülyéztek, lesüketeztek, de nem érdekel. Ha csak egy embert is eltántorítok attól, hogy 100 ezres USB meg tápkábelt vegyen, már megérte.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz ctrlaltdel13 #152966 üzenetére
Nem tudom, nappaliba én sem raknék be ilyen széket. Én éppen tervezek átalakítani egy 22nm-es szobát dedikált zenehallgatós szobának, de lehet, hogy oda se tennék egy 20 éves széket. Kikában van egy típus ami szerintem írtó kényelmes és nem is drága (70k körül szokott lenni)
-
AMDFan
addikt
-
AMDFan
addikt
válasz BBéci #152906 üzenetére
Nem értem, hogy hogy lehet szándékos bosszantásként megélni azt, hogy valaki lehúzza a Denont. Legalábbis ha most erről a konkrét témáról van szó. Van egy objektív nézőpont, hogy mérve nem olyan amilyennek lennie kéne. Le lett írva többször, hogy ettől még szubjektíven tetszhet valakinek.
(#152907) Jigsaw04: nekem fontos, hogy a barátaim mit gondolnak bizonyos dolgokról. A vita mindig jó, mi is jókat szoktunk vitatkozni, aztán ha értelmes emberekről van szó akkor a végén kialakul egy konszenzus.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz ctrlaltdel13 #152891 üzenetére
"Mért van az hogy engem nem bosszant .
Vagyis mások egóját mért bosszantja "Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy mások egóját bosszantja és támadásnak éli meg ha valaki nem ért vele egyet. Pláne ha X szakértőnek érzi magát egy adott témában, és jön Y aki jobban képben van és kijavítja X-et. Én például az ilyet kifejezetten üdvözlöm, én szeretek olyanokkal beszélgetni és eszmét cserélni akik nálam tájékozottabbak bizonyos témában. A tájékozottságott és hozzáértést azonban véletlenül sem szabad összekeverni azzal, hogy kinek milyen a beszélőkéje, mennyi pénze van, hány éve hallgat milliós rendszereket stb stb... Az alatt a 10 év alatt mióta "hifis" emberekkel hozott össze a sors, akár a fórum, akár adás/vétel által, megtanultam, hogy az ilyen emberek véleményét nagyon óvatosan kell kezelni. És ez teljesen független attól, hogy egyébként tök korrekt és normális emberek.
(#152901) VoidXs: no egyszer már elmegyek a sugárba, megnézem magamnak Barátnőm imád mozizni, de én a CC-be nem szeretek járni. Hátha a sugár meggyőz, hogy van értelme ma is moziba járni
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz alphamooncam #152856 üzenetére
Igen, bocs. Sajnos időhiányban szenvedek, amúgy korábban küldtem már neked privátban egy noDSP vs. IIR filter vs. FIR filter mérést, de előkeresem az mdatot és átküldöm mailben
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz Vikthor #152840 üzenetére
Nagyon off, de: ez egy nyilvános fórum. Bárki leírhatja a véleményét, akármi is legyen az, ha kulturált formában teszi ezt. Amit én problémának érzek, az főleg a tekintélyelvűség, ami sajnos nagyon jellemző, és szerintem a magyar oktatási rendszerben gyökeredzik a hibája: annak van igaza aki hangosabb/erősebb/idősebb/gazdagabb.
Szomorú -
AMDFan
addikt
válasz alphamooncam #152808 üzenetére
Linear phase EQ (FIR filter). Ugyanaz a fazismenet. De majd küldök képet.
Windowson a rePhase nevű progival tudsz FFT filtert generálni, erről írt Void is. Meg gondolom az ő szoftvere is ilyet general.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
válasz python1 #152739 üzenetére
Érdemes megcsinálni a korrekciót. Én ma csináltam újra, elszórakoztam vele néhány órát, de azt hiszem eddig a legjobb eredményt értem el. Csatornánként 38 illetve 39 szűrővel ilyen frekvenciamenetet sikerült kihozni (a mély lankás emelkedése egyéni preferencia) :
Ez a korrekció nélküli frekvenciamenet:
Az eredmény nemcsak egy hallgathatóbb kellemesebb hangkép, hanem egy fókuszáltabb és pontosabb tér is.
Az is igaz persze, hogy sokan a hangfalak adott hangkarakterét szeretik, adott frekvenciák kiemelését, stb... Ettől bizonyos hangszerek vagy énekhangok sokkal részletesebbnek tűnhetnek. -
-
AMDFan
addikt
válasz alphamooncam #152711 üzenetére
Én a felét nem értem annak amit Void leírt de majd utánanézek
Viszont én megcsináltam biquad és FIR filterrel is az EQ-mat kíváncsiságból, és azért annyira nem félek azóta a fázis gondoktól. Szerintem lehet vaktesztelni, de igazából nincs az a hatalmas különbség. -
AMDFan
addikt
válasz VoidXs #152643 üzenetére
Hát erről engem nem kell meggyőznöd Én nem hallgatok zenét már DRC nélkül hónapok óta. És a minőségi különbség amit tapasztalok, az nem hagy túl sok kérdést maga után abban a vonatkozásban, hogy kell-e DRC vagy sem.
(#152642) BBéci: Ha nincs dedikált moziszobád, ami kifejezetten erre a célra lett kialakítva, bemérve, stb... Akkor vacak lesz az akusztika. Haverom ~300 ezret költött akusztikai kezelésre, de DRC nélkül ő sem hallgat már zenét. Érdekes téma egyébként, rengeteget lehetne róla írni.
[ Szerkesztve ]
-
-
AMDFan
addikt
válasz bajnokpityu #152501 üzenetére
"a múltkor még azt mondta, hogy csak az EQval megoldja, h minden hangfal ugyanúgy szóljon!"
Nem tisztem megvédeni, de egyáltalán nem ezt írta. Nem kerestem vissza a hozzászólását, de úgy rémlik, hogy azt írta, hogy megdöbbentő, hogy EQ-val mennyire azonos hangkaraktert lehet kihozni tök különbözően megszólaló hangfalakból. És ez így is van. Az utóbbi hónapokban mióta DSP-vel foglalkozom akinél beállítottuk mindenkinek tetszett az eredmény. A legdurvább változás egy barátomnál történt, akinél kíváncsiságból egy 5 éve a polcon porosodó DIY hangfalat equalizáltunk meg, és az eredmény a megdöbbentő kategória. Ezek nem olyan dolgok mint amikor USB kábelek hangjáról van szó, meg két DAC közötti különbségről.
Nyilván nem csinál a gyenge hangszóróból jó hangszórót, nyilván a torzítást nem fogja csökkenteni, sőt inkább növeli, nyilván a lecsengéseket nem fogja megoldani, de majd ha kipróbálod akkor szerintem megváltozik a véleményed a DSP-ről. És itt szerintem meg kellene különböztetni a házimozi erősítők által kínált full automata szobakorrekciót attól amikor mondjuk 10 mérés/visszamérés alapján szépen kikorrigálod a frekimenetet manuálisan.
[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
Üdv, SVS szubokról van valakinek tapasztalata? Pl. erről?
Esetleg ezzel (#26586) kapcsolatban tipp?[ Szerkesztve ]
-
AMDFan
addikt
Sziasztok, a Hi-Fi topikból jöttem át ide, biztosan több a tapasztalatotok szub témában.
Jelenleg Klipsch RF-82-eseken hallgatok zenét, amiket nagyon szeretek, de szeretnék kicsit változtatni a hangzáson, főleg a mély kérdésen. Természetesen mennyiségben bőven elég az RF-82 mélye, viszont mélységben szeretném megközelíteni a 20Hz-et egy mélynyomóval. Autóban hallottam már olyan rendszert ami közel 20Hz-től indult és elég meggyőző volt hogy ez kell nekem
Mivel 2.1-es rendszerhez ekkora frontok nem kellenek, a szatellitek szerepét a Mackie MR5-ös aktív monitor párom töltené be, és a frontjaim eladásából befolyt összeget költeném a mélyre. Első körben kipróbálnánk azt az autós szubot amit hallottam, és ha tetszik akkor egy hasonló dobozt építtetnék, és vennék egy szuberősítőt hozzá.
Az említett szubban ez a mélysugárzó volt: [link]
Erősítőnek pedig erre gondoltam: [link]
A szuberősítőnek van állítható 24db/oktávos low pass és high pass filtere is 50-300Hz között, ezzel úgy érzem elég jól meg lehetne találni az illesztést. Mit gondoltok erről a megoldásról, mi lehet a buktatója az egésznek, mire érdemes odafigyelni? Szobában mennyire kivitelezhetőek a 20Hz közeli mélyek?
Köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- RME ADI-2 Pro AD/DA 2x AKM4490 768kHz 32bit
- 5 Channel Live Mixer F-5A Számla+Garancia
- SAMSUNG (QE85QN900DT) 215CM NEO-QLED 8K 144HZ 2024 CSÚCS TV ! AKCIÓ!
- Sony XR-77A95L QD-OLED egy éves, magánszemélytől, bolti új árnál 700.000 Ft-al olcsóbban eladó
- SAMSUNG (QE77S95CAT) 195CM 4K SMART OLED ! UJ MODELL! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest