- Computex 2025: apró AI szuperszámítógép az ASUS-nál
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- MILC felhasználók szakmai topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- E-book olvasók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Androidos fejegységek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dragon3000 #46 üzenetére
miscusi, de a rahedli patch ota mar egyaltalan nem fos a port.
Tetszik, nem tetszik, magas VRAM igenyu jatekok elkezdtek megerkezni es a szamuk csak noni fog.
De ez kb mindig el lett jatszva:
"nem lesz keves az 1GB; 2GB; 4GB; 8GB VRAM"
Aztan mindig keves lett idovel, itt annyi tortenik csak "extraba", hogy az nV az utolso 2 gen-ben kulonosen szuken bant a VRAM-mal...
-
janeszgol
félisten
válasz
Dragon3000 #46 üzenetére
De az. Viszont nőni fog a gépigény, pláne a VRam igény. Plusz ha fos halmaz játékok jönnek, te akkor is szeretnél játszani velük, nem? Tehát mindenképpen figyelned kell a Vram mennyiséget.
-
janos666
nagyúr
Mostanság nagyon töröm a fejem, hogy a kvázi rajtam ragadt és dobozban pihenő léghűtéses RTX3090 24Gb-ra cseréljem-e a vízhűtéses RTX3080 10Gb kártyámat, ami a játékos gépben van (noha 4k a monitor, új játékokban rá szoktam küldeni a DLSS Quality-t, ami effektíve 1440p rendert jelent).
Mikor gyakorlatilag végletért a bányászat (lelőtték az ETH-ét és felment itthon az áramdíj a kormány limitje felett, de gáz helyett légkondikkal fűtve és elektomos konyhával nem nehéz kimeríteni bányászat nélkül se), nem siettem, hogy eladjak mindent, és mostanra lassan a feléért kérik meg alkuban ezt a 3090-et, ami nem kelt el időben, mint amennyiért pánikszerűen el tudtam akkor volna korábban a többivel.
Szóval most már talán többet ér megtartani és a dobozában pihentetni, mert:
- ha lesz újra bányászláz, még fel is mehet az ára (akár durván a mostanihoz képest)
- lehet, hogy hamarosan cserbenhagy a 10Gb VRAM, ami a játékos gépben vanSzerintetek mennyire valószínű az utóbbi eset, hogy 1440p render-hez sem lesz mindig elég 10Gb VRAM az új játékokban (amik még idén és jövőre jönnek, mielőtt amúgy is muszáj lesz már GPU miatt is cserélni)?
-
PuMbA
titán
"de igy akkor minden idotallo"
A GTX1060 3GB és az RX580 4GB már 2 éve eltűnt a süllyesztőben a kevés VRAM miatt. Ebből látszik, hogy inkább a VRAM a fontosabb, mint a GPU erő, ha hosszú távban gondolkodunk, mert ezen kártyák több VRAM-os változatai tovább éltek.
" Ha mar idotallosagrol kellene gondolkodnom, akkor nekem az inkabb azt jelenti, hogy 2-3 evig elegendö sweet spot beallitasok mellett, ami ma kb 1440p med/high."
Így is lehet nézni
-
Sinesol
veterán
Hàt jó, de igy akkor minden idotallo, ha az a cel, hogy a jovoben alacsony felbontason, alacsony beallitas mellett fusson valami. Ha mar idotallosagrol kellene gondolkodnom, akkor nekem az inkabb azt jelenti, hogy 2-3 evig elegendö sweet spot beallitasok mellett, ami ma kb 1440p med/high.
-
PuMbA
titán
"ha aktualis AAA gamekkel akarod tolni, akkor kevés egy 580"
Szerintem minden aktuális AAA játék játszhatóan elmegy RX580-on. Az egy dolog, hogy alacsony grafikán, de a mai alacsony grafika is sokkal szebb, mint évekkel ezelőtt volt. Ha jól láttam, akkor az év vége felé lesznek olyan játékok, amik túllépnek az RX580-on, mint minimum gépigény.
"Na meg az 1080p is kicsit fapad màr."
Akinek 6 éves RX580-a van, annak biztosan nem 1440p vagy 4K monitora van
A lényeg, hogy igen, lehet hosszú távra tervezni, mert egy jól választott VGA 5-6 évig el tud ketyegni, ha közben a grafikai igényünk nem nő.
-
hahakocka
őstag
Most a vram zsbâlás miatt a 7900 xt jó vâlasztás de jó sokat fogyaszt S dràga is 330-340e dd 4070ti nèl 5-10% al mèg jobb is a 20 GB vramnàl meg nem kell gondolkozni se. RT be is alig van elmaradása 10% àtlag de pl Lumenes Rt UE 5 be Fortniteban jobb is pl.konkurensènèl RT Ben.
-
válasz
GoldhandRent #31 üzenetére
Bár végülis SW az is, hogy if megvan 4 ellenállás then annyi a ram, if nincs akkor nem...
-
GoldhandRent
őstag
& @morgyi
beletekergetve a videóba, szigorúan feliratok nélkül nekem úgy tűnik, hogy a csipszcsere után beindítva a gépet 8gb a VRAM, majd az ellenállásbuzera után már 16gb.
szval ha hardveresen van megadva a vram mérete (úgytűnik) akkor nem kell szoftveresen mókolni. szerintem itt csak hardveres korlát van, szoftveres nincs -
Sinesol
veterán
Dehogy idotallobb, mire a 12Gb keves lesz, egy 3070 gpu mar alig fog erni valamit. El kellene mar felejteni ezt az idötallosag mantrát…ugy vannak belöve a hardverek, hogy par evig eleg legyen, utana egyik vagy masik komponens biztosan szük keresztmetszet lesz, hogy modt gou vagy memoria, pont mindegy a vegeredmeny szempontjabol.
-
yericho800
aktív tag
Hirdetem a 6700xt.. Lehet meg kéne tartani
Amúgy sok helyen írják, hogy 8gb fhd, 1440p lassan karcsú lessz high meg felette.. -
válasz
FragMaster #25 üzenetére
DLSS2 van benne meg FSR.
-
FragMaster
addikt
válasz
mindhunter #8 üzenetére
A Last of Usban nincs DLSS3. Amúgy a DLSS3 tesztek szerint növeli a felhasznált vram mennyiségét.
-
BiP
nagyúr
válasz
mindhunter #8 üzenetére
Mert ha bekapcsolod a DLSS3-at, akkor máris nem 4K-ban számol, ezért fér bele hirtelen.
#9 Apollyon : A 3080 kapott 12gigás variánst, csak későn. Meg drágán. És annnyival nem lett gyorsabb, amennyivel drágább. Akkor már inkább valami a 4-es szériából. De hát pont ez volt a lényeg. Ne legyen elég, vegyél újat.
-
Hogy a hőlég és a BGA sablon mekkora divat lett manapság
S milyen érdekes, hogy hirtelen megéri moddolni/megjavítani a videokártyákat, alaplapokat, amióta borzalmas árak vannak
@morgyi : Persze. Gondolom a GPU összeszedi a RAM chipeket, megnézi, mennyi, és használja, ami van
-
janeszgol
félisten
Akkot en is ertek hozza, mert mar ket eve is megmondtam, hogy ezek menni fognak a kukaba lassan. Az uj konzolokkal megint nott a gepigeny.
Illetve lasd a nemreg megjelent PC World cikket, ahol a konkluzio az, hogy a ma kaphato 200-300 ezer ft koruli VGA-k fhd-re lesznek jok csak.Persze a dlss sokat segit.
-
-
válasz
mindhunter #8 üzenetére
De jo, hogy a 300K+ arazasu, most kijott kartya eseten DLSS kell, hogy ne fusson ki 4K eseten a VRAM-bol... teljesen jo business... thanks, but no thanks
-
Már letesztelték mit tudna a 16gbos 3070
[ Nvidia's 16GB RTX 3070... Sort Of: 16GB A4000 vs 8GB RTX 3070 ]
De egyébként ügyes -
Bozek
nagyúr
Hatásvadász egy videó lett. A töltőképernyőn van 400 fps, de játék közben a különbség 10 fps (80 vs. 70 az átlag). Persze, jól néz ki, hogy megcsinálták, csak sok értelmét nem látom így.
-
Apollyon
Korrektor
A gémerek le vannak tojva. A bányászok nagyobb prioritás volt, most meg az AI. Az is érdekes, hogy a prémium gyártó EVGA miért offolta inkább nv-t.
De elég bosszantó amúgy, hogy egy filléres tétellel (plusz VRAM) évekkel meg lehetett volna hosszabbítani a 3070 és 3080-ak életét. Nem csak a pénz miatt, hanem a keletkező szemét miatt. Plusz játékon kívül másra is bőven használhatóak, a fogyasztás se olyan vészes. Remélhetőleg ez a mod téma jobban elterjed majd, ha meg nem, akkor RIP.
-
mindhunter
tag
Nekem 4070Ti van, és 4K-ban játszom. A Last of Us natív felbontásban minden max beállításban kifut a 12Gb-os videó memóriából, tapasztaltam. De ha bekapcsolom a DLSS 3-at, már mindjárt belefér a 12GB-ba. Szal nem kell annyira azért parázni szerintem.
-
PuMbA
titán
Amikor kiadták a 12GB-os RTX3060-at (és utána a 8GB-os RTX3050-et), már "beismerték", hogy az e feletti kártyák nem lesznek jók sokáig. Aki ért hozzá az húzta a szemöldökét, hogy hogy lehet, hogy egy alsókategóriás kártyán is 8GB van meg egy felső kategóriáson is, pl. 3070 Ti.
Az NVIDIA úgy volt vele, hogy majd 2-3 év múlva váltanak és fizetnek egy új kártyáért, mert a 3060 Ti és a felett már nem népkártyák vannak, hanem nagyobb részt gémerek, akik folyamatosan fejlesztik a gépeiket és be lehet szedni a jattot.
-
Apollyon
Korrektor
Elvileg azért nem raktak 8 GB-nál több VRAM-ot a kártyára, hogy ezzel ne csináljanak házon belül konkurenciát a 16 GB-os A4000-es kártyájukhoz.
Mindenesetre eléggé öngól ez az egész, 1070-es milyen sokáig elég volt az új játékokhoz, 3070-es meg kb. két évig, lol. -
fanti
addikt
Hát, elismerésem!
A 3070-es GPU igazi erőgép, 4K-ra is elég kisebb kompromisszumokkal...ha a VRAM nem fogy ki alóla!
-
Graob160
csendes tag
Tisztelet
-
snecy20
nagyúr
Ezzel már időtállóbb, mint a 12GB-os 4070/4070 Ti-ok.
-
BlindMind
tag
Nem csinálja meg a gyártó, így megcsinálja a nép. Ebből is látszik hogy ezen műveletnek java részt csak marketing korlátai vannak. Jó látni hogy 2023-ban is lehet sufni tunningolni és működik is, nálam csillagos 5ös a srácoknak!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- Xiaomi Redmi Note 8 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest