Új hozzászólás Aktív témák
-
shalafi66
veterán
válasz
attis66 #6748 üzenetére
"Az érzékenység nem gond, mert a házimozi erősítővel +10 db-t rá tudok adni a subra."
Én ebben nem vagyok olyan biztos, mert a +10dB 10-szer nagyobb kimenőteljesítményt jelent, és ezt a hangszóró/erősítő sem tolerálja valószínűleg.
A 25-110-ig elég széles átviteli sáv, kb. 2,1 oktáv, ezt negyedrendű BP-vel jó érzékenység és terhelhetőség mellett lesugározni elég reménytelen.
Egyszerű megoldásnak, amit mérés nélkül is kivitelezni tudsz, azt látom, ha meghosszabbítod a reflexnyílást, és kb. 50z-re hangolod a felső kamrát, ezzel csökken a hangnyomás 70Hz körül, nem fog annyira mozogni a szoba berendezése, viszont mélyben terhelhetőbb lesz (max. 100W@32Hz), és nagyjából 30-tól 80Hz-ig tart az átvitel, -3dB-s pontokat nézve.
-
shalafi66
veterán
válasz
attis66 #6742 üzenetére
Nézd, azt neked kell tudni, mekkora sávszélességre van szükség nálad a rendszerben, hol váltja a szubot és a többi hangsugárzót.
A mostani állapot ahogy írtam, egy 70Hz-es kiemelés, ez a bútor-ablakrezegtető tartomány.
A b-reflex hangsugárzónál ha egymással szemben építed be, az egyik vasmag látszik természetesen. Ha egymás mögé kerülnek, akkor viszont nem. Két hangszórónál 70 liter a maximum, 30Hz-re hangolva.
Nem gondolkodtam még el rajta, hogy milyen hangszóróval lenne jobb az adott doboz, mert jó esetben fordítva történik a tervezés, hangszóróhoz készítünk dobozt. Megoldható a fordítottja, vagy a jelenlegi dobozod átalakítása is, de akkor legalább azt tudnom kellene, hogy milyen legyen.
-
attis66
csendes tag
-
shalafi66
veterán
válasz
attis66 #6739 üzenetére
Egy hangszóróval az a probléma, hogy a mechanikai terhelhetőség 50Hz alatt vészesen csökken, 30Hz-en 35-40W körüli. A két hsszel ez lehet növelni, viszont ha tartani akarod az eredeti mélyátvitelt és érzékenységet, akkor a 100Hz fölötti részt sajnos el kell felejtened, mert már 80 után esni kezd.
Nekem még mindig az a véleményem, hogy isobarik megoldással két HA31-nél a sima b-reflex doboz a megfelelő.
-
-
szeker
tag
Házilag hogy lehet szub erősítöt csinálni??Szerintetek mi baja lehet van egy aktiv házi készitéső szubom és magas hangerőn kopog a hangszoró de hangszoró az jó mert megnéztem és ha bekapcsolom akkor kicsit zug a sub
-
shalafi66
veterán
válasz
szabolcskaaa #6726 üzenetére
Néztem a dobozt, amit privátban küldtél. Nekem belső térfogat és a reflexcsövek mérete kell.
-
szeker
tag
A hangszoró az jó mert frontra rátettem és ott nem kopogott így a szub erősitőnek van valami gyíkja szerintetek mi lehet a baja házi készítésű a sub
-
szabolcskaaa
csendes tag
-
shalafi66
veterán
válasz
szabolcskaaa #6722 üzenetére
Ez egy kondenzátor, valószínűleg ,22 van rajta, tehát 220nF/400V.
Először is azt kell tudni, hogy milyen a jelenlegi doboz.
-
szabolcskaaa
csendes tag
válasz
shalafi66 #6715 üzenetére
szétszedtem most a hangfalat és van a magas és mély között egy olyab cucc amire ez van irva:
A/ 22j400
A/ R75 MKP NOez egy házi hangváltó lenne? ha szépen megkérlek és lenne időd leirnád mit kell beszereznem hozzá hogy viszonylag a lehető legtöbbet kitudjam hozni ebbő la párosbol?
válaszodat előre is köszönöm.
Üdv:
-
attis66
csendes tag
válasz
shalafi66 #6712 üzenetére
Arra gondolsz, hogy hogy szól? Jól szól így is, de lehet nem ez a legjobb amit ki lehet belőle hozni. Amúgy így is remeg tőle a szobaajtóban az üveg elég rendesen. Próbáljam ki úgy is, hogy kiveszem belőle az egyik hangszórót, és hallgassam meg úgy is? Az az igazság, csak akkor tudnám meg, hogy milyen jól szól, ha össze tudnám hasonlítani más verziókkal, pl. a Piret Endréével, amikor kész lett neki a bolgár hangszórókkal, mert az nagyot szólt, és szépen szólt, de nem hallottam hogy milyen szépen és milyen nagyon.
Ez a doboz amúgy a második féle, a nagyobb méretű változat.
Ezért gondolkoztam rajta, hogy ha nem megfelelő a dobozméret inkább csökkentem a belső méreteket, hogy az alsó frekvencia is megmaradjon, meg a terhelhetőség. -
shalafi66
veterán
válasz
szabolcskaaa #6711 üzenetére
Nem, alkatrészenként kell megvenni, és összerakni. A magasnál lehet próbálkozni egy harmadrendű szűrővel, ahogy én sejtem. Utánaszámolhatok, ha lesz egy kis időm.
Én tudok magashangszórót ajánlani hozzá, de akkor már kicsit aránytalan lesz a dolog, mert egy 300-as mély mellett használható magas drágább, mint a mélyhangszóró. Szóval ehhez a CDcone-hoz értelmetlen volna.
-
szabolcskaaa
csendes tag
válasz
shalafi66 #6707 üzenetére
szia az a baj én még annyira uj vagyok hogy ezt a hangváltos dolgot nem nagyon értem szoval veszek egyet és átalakitom ugy hogy nekem legyen jo? a másik hogy akkor esetleg tudsz olyan magasat ajánlani ami ehhez a hangszóróhoz van tervezve?
válaszodat előre is köszönöm
üdv
-
attis66
csendes tag
válasz
shalafi66 #6705 üzenetére
Köszi. De nekem már kész a bandpasz doboz, és benne van a két hangszóró, ha át akarnám méretezni, tehát mindkét résznek a térfogatát csökkenteni, és a reflexcsőnek a méretét is, ahhoz valamilyen program van, amivel ezt ki lehet számolni, hogy hány literre kell lecsökkenteni mind a kettőt, vagy inkább vegyem ki az egyik hangszórót? De ha kiveszem az egyik hangszórót, az alsó frekvencia is meg fog emelkedni, nem? Nem tudja az egy hangszóró azt a mélységet, mint az izobarikusban a kettő, nem? És amit írtál, hogy az egy hangszóró nem terhelhető úgy, mint a kettő, tehát nem lehet olyan hangerőre venni mint a kettőt, mert torzítani fog, nem? Ezt jól értelmeztem?
-
shalafi66
veterán
válasz
szabolcskaaa #6704 üzenetére
Itt a válasz mélyebbre vezet, mint amit egy fórumon egy hozzászólás keretei között le lehet írni. Sajnos bármit teszel ez a hangszórópáros jól nem fog szólni, a váltóval annyit kell elérni, hogy az erősítő ne szenvedjen a piezo magastól. A többi reménytelen.
Címszavakban.
A felsorolt "adatok" lényegtelenek.
A terhelhetőség egyenlő lesz a mélyhangszóró mechanikai korlátaival adott dobozban. Ideális a 60l körüli zárt, itt 80W-ig nagyjából elég a membránkitérés.
A mélyhsz nem szól 4k-ig, a piezó meg ha szól is, értékelhetetelen 2000 környékén.
A névleges impedancia a mélyhangszóróhoz igazítandó, tehát ebben az esetben 8 ohm körüli.
A váltót majd neked kell rendezni, mert ehhez a hangszórókészlethez készen nem kapható. A mély elé egy elsőrendű szűrő megteszi, ~1,5mH értékű tekerccsel, a piezónál impedanciakomenzálás után (hangszóróval párhuzamos 10R) bármilyen szűrő használható, de elé szükség lesz még egy soros ellenállásra is, hogy a magastartomány hangnyomása közelítsen a mélyéhez. -
shalafi66
veterán
válasz
attis66 #6698 üzenetére
Két hangszóróval az említett dobozban nő a terhelhetőség, de feleződik az érzékenység, és torzul az átvitel, tehát két hsz változtatás nélkül nem használható az egy hangszóróra méretezett dobozban. És ahogy írtam, értelmetlen is, mert b-reflexben is jó alsó határfrekvencia érhető el két hsszel.
-
szabolcskaaa
csendes tag
sziasztok. nagyon új vagyok a témába. nemrég hozzájutottam két 2 pár hangszóróhoz.
mély:
kód: mnc 304 12
méret: 12"/300mm
impedencia: 8 ohm
teljesítmény: 150/300W
frekvencia: 32Hz-4kHz
Árnyékolás: nincs- polipropilén membrán.
- gumírozott membrán felfüggesztés.
- beltéri használatra tervezett
- fáziskúpos kivitel
- mélyközép átvitelű 2 és 3 utas rendszerekhez kifejlesztve
magas:
SAL KHS 120
Pz (4 Ohm): 300 W
Pz (8 Ohm): 150 W
f: 2.000 - 20.000 Hz
SPL(1W/1m): 92 dB
impedancia: > 1000 Ohm
max. fesz.: 35 V~Tudom, hogy mnc és salék nemnagyon vannak otthon a valós adat írásában. olyan kérdésem lenne, hogy ehhez a két hangszóróhóz melyik lenne a legideálisabb hangváltó. Tegyük fel ezek az adatok érvényesek. nem értek hozzá csak most leirom én hogy értelmeztem. a mély 4kHz ig megy a magas meg 2kHztól indul. Szóval akkor 2-4 között keresztezik egymást. akkor ilyenkor gondolom az a jó ha a hangváltónál 2nél van a törés nem? vagy mi lenne az ideális? a másik hogy akkor nekem a max terhelhetőségnek most 300w nek kell lennie vagy elég 150w? egy 2x120w erősítővel lenne hajtva majd. ja és még annyi hogy a magashov van irva hogy 4 és 8 ohm. akkor nekem a bekötsnél odakell figyelni valamire? vagy ezt a hagngváltó magától rendezi?
bármilyen építő jellegű álaszt szívesen fogadok. előre is köszönök mindent.
üdv: szabolcskaa
-
szeker
tag
Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy van nekem egy házi készítésű mély ládám abba van egy mnc bigbullx2 és magasab hangerőn kopog ez miért van pedig a mebrán is feszes meg mikor meg nyomom akkor nem kopog és ez mitől van?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 49WQ95X-W - 49" NANO IPS 10 Bit - 5120x1440 5K - 144Hz - USB Type-C - HDR 400 - G-Sync - FreeSync
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest