Hirdetés
Aktív témák
-
Don Vittorio
őstag
válasz
venember
üzenetére
Ha nem akaord, nem muszáj értened, amit írok.
3. Nem, nem értem, hogy mit akarsz mondani. Az ''és'' kötőszó végtelenül zavar - illogikussá teszi a mondatot.
4. Akkor idézlek: ''Szerintem érted te, hogy mit akarok én mondani... vagy ha nem, az nagy baj...'' :) Vagy nem volt a példa elég egyértelmű? Jogtalan és indokolatlan háborúban Irak vezet, és nem is akar viszakozni. _Ez_ az indoka a háborúnak. Jogos háborúról meg még sose hallottam. (Ha rajtam múlna, nem lennének háborúk.) -
Don Vittorio
őstag
válasz
venember
üzenetére
Furcsákat írsz nekem.
1. 55
2. ''Állításodat bizonyítani nem lehet.'' Mintha itt bárki tudná bizonyítani bárki állításait...
3. ''A kritika nélküli támogatás és a te állásfoglalásod...'' Na most akkor mit szeretnél mondani? :) Azt, hogy én kritika nélkül támogatom az izraeli politikát (amelynél változékonyabb tán nincs is)? Vagy azt, hogy van, aki kritika nélkül támogatja, _ÉS_ van az én állásfoglalásom (amely egyébként nincs :) )? Vagy most akkor mi van? :)
4. ''hogy Izraelnek érdekében áll(hat)ott az amerikai-iraki háború...'' Amennyiben Románia pénzelne öngyilkos merénylőket Magyarországon, és az USA megtámadná Romániát, akkor szerinted Magyarországnak érdekében állna a háború? (Persze, hogy igen.) Nem értem, hogy ebben mi a kérdés. Igen, Izraelnek (ahol, ha rém hülyén is, de legalább így-úgy működik a ''demográczija'') érdeke, hogy Irak le legyen fegyverezve. Mellesleg pont az első pontra utalva gondolom, hogy jobb, ha az USA teszi, amit tesz, mint ha Izrael. -
Don Vittorio
őstag
Mentem aludni.
-
Don Vittorio
őstag
Csak annyira csúnya, mint a Pető apját feltenni a falra, aki kb. olyan rangú tiszt volt, mint az én apám. Akkor az én apám is ott lehetne...
Vagy itt van mindjárt Boros ''úr'', aki a számkódja alapján minimum 2 kaszttal volt Medgyessy fölött, mégis buta módon fujjolt két hónapig.
Az Ige szerint egyébként mindegy, hogy megfigyelő vagy megfigyelt volt-e az egresevő apa. :-) A lényeg, hogy Te sem vagy bűnös azért, amit édesapád rosszul csinált, meg én sem az enyém miatt. -
Don Vittorio
őstag
Mindketten az USA által ''vezetett'' NATO-val kapcsolatban...
A nyilatkozatok és a számadatok azt mutatják, hogy kb. fele-fele mondja ezt és azt. Orbán nagy barátja, Berlusconi is pont azt nyilatkozta, mint kedvenc Pétered. Szóval nem olyan tragikus ez. Mondott valamit, más is mondta ugyanezt, megint mások mást mondtak, most meg, néhány nappal később van, aki mégis inkább ezt, más meg mégis inkább mást mond. Medgyessy pl. viszakozik. A politika ilyen műfaj. Csak a szájukból kell segget csinálniuk, másból nem. -
Don Vittorio
őstag
Nem tudom, mit ártottak ezek az emberek Neked, hogy ennyire acsarogsz rájuk! A jobboldal magát konzekvensen kereszténynek is nevezi, a Biblia szerint pedig ha az apák eszik az egrest, nem a fiak foga vásik bele. A Bauert az apja miatt cseszegetni ugyanaz, mint Pokornit és/vagy Orbánt az apja miatt cseszegetni. Csak visszautalni tudok magamra: vagy egyformán köpködünk mindenkire, vagy nyelünk egy nagyot, és egyformán nem csesztetjük a másikat az apja-nagyapja miatt. Sajnos ezt a ''mit csinált a Te apád'' műsort a jobboldal kezdte (értelemszerűen), és ebbe a lépésbe előre bele volt programozva a bukta, mert nyilvánvaló volt, hogy mindenkinek volt apja, és mindenkinek az előző rendszerben élt. Ifjabb Pokorni barátom pl. a Pedagógus Szakszervezetben volt főjani. Oda nem sok olyan került, akinek nem volt megfelelő hátszele. Egyszerűen balgaság szerintem a jobboldal részéről, ha az ellenfelek rokonságát csesztetik, mert rendre ajakra fognak huppanni a sajátjaik miatt.
-
Don Vittorio
őstag
Az a baj, hogy az egyik oldalon állva sarkítasz, hiszen, ha jó, vagy egy kicsit jobb szándékkal nézed, akkor csak kifejezte a szövetségesekkel kapcsolatos lojalitását. A hűség pedig szép dolog, főként a politikában. :-) Ugyanezt megtette Orbán is korábban a dél-szláv válság kapcsán. És?
(Megjegyzem én örök ellenzék vagyok, mindig azt kritizálom, aki éppen kormányon van, de azért egyforma kanállal kellene mérni...) -
Don Vittorio
őstag
válasz
renegade
üzenetére
1. Csak csúnyábbat tudtam volna írni, de azt nem szerettem volna. Sorry.
2. Nem is mondtam, hogy vidám dolog ez, de tenni Te sem tudsz ellene. Lehet keseregni, lehet háborogni - csak semmi értelme. Ez van. vannak politikusaink, akik nem véletlenül vannak ott, ahol vannak. Pénzük is van. Mindnek. Nyilván az sem véletlenül. A legjobb, ha ezt elfogadjuk. Én viszonylag jól ismerem a két nagy oldalt, személyesen ismerem többüket, és még csak a demagógia mértékében sincs különbség, max. az irányában. Ezért mondom, hogy nincs értelme az egyiknek a másikra, vagy a másiknak az egyikre mutogatni. Majd néhány évtized múlva nem lesz kérdés, hogy párttag volt-e az apja egy adott politikusnak. Ma még kérdés, mert az egyik mutogat a másikra (A Te apád!), aztán kiderül, hogy az övé is az volt... Röhej. -
Don Vittorio
őstag
-
Don Vittorio
őstag
Igen, a Templom egy konkrét épület volt, a mai Templom-hegyen állt Jeruzsálemben. Az ún. Siratófal elméletileg egy megmaradt darabja. Egyébként a mai izraelita vallás és az ősi zsidó vallás nem ismer más templomot. Amit mi zsinagógának nevezünk, az a Bét Kneszet (kb. gyülekezés, tárgyalás háza) ivrit-héber kifejezés görög fordítása. Izraelben a parlamentet is Kneszetnek hívják. A zsinagóga tehát nem templom, inkább imaház.
''Az atombomba kérdés még mindig nyitott, azaz megfertőzi-e, szennyezi-e az atombomba az olajat?''
Fogalmam sincs. -
Don Vittorio
őstag
válasz
renegade
üzenetére
1. Géza! Nagy az arcod. Vegyél vissza!
2. Az nem rólam szól, ha Te direkt félreérted, amit írok. Nem azt írtam, hogy nem tudjuk befolyásolni a dolgokat (így általánosságban), hanem azt, hogy mindenkire hatott valamilyen módon az előző rendszer. A nagy, hős jobboldaliak legalább olyan piszkosak, mint a nagy gonosz baloldaliak, csak a jobbosok még tagadni is próbálják. Erre mondtam, hogy nincs értelme, és az a sárdobálás, ha valaki azt mondja a másikra, Te piszkos vagy, én meg tiszta. Szerintem egyformán piszkos a két oldal, és egyformán hülyén viszonyulnak a múltjukhoz. -
Don Vittorio
őstag
Lovas is földim. :-) Legutóbb tök egyszerre szavaztunk - csak hogy kiegyenlített legyen a dolog. :-)
Egyébként nyugodtan mondhatják, mondhatjuk, hogy nincs antiszemitizmus Magyarországon - csak attól még nem lesz igaz. Én személyesen máshogy tapasztalom, és sokan érzik, gondolják hozzám hasonlóan ugyanezt. -
Don Vittorio
őstag
Drága Keopszom!
Kérlek, ne hergeld magad! Értem, amit mondasz, az is egy olvasat a sok közül. Csak egy dolgot tudok hozzáfűzni: a demokrácia nem csak egy rendszer, hanem gondolkodás-, viselkedés-mód is. Itt ez a szegény ország, ahol mi mindannyian (a politikusok is) első generációs demokraták vagyunk, és ha tetszik, ha nem, hat ránk az előző 50 év. Kire az 50 év során szerzett előnyök hatnak, kire az 50 év alatt szerzett keserűség és csalódás. Majd 20-30 év múlva, amikor kihalnak a ''fertőzött'' egyedek, másként lesz. Ezen szerintem kár háborogni, mert nem tudjuk befolyásolni a dolgokat.
Mindkét oldalon vannak ilyenek is, olyanok is. Az én apám nem lehetett orvos, a testvéreim nem járhattak külföldön iskolába, mert az apám a nagyapám miatt közellenség volt. A Fideszes fiúk jelentős része járt külfölfön, többük apja magas beosztású ember volt - nyilván az ő szüleik nem voltak inkompatíbilisek a rendszerrel, mint pl. Mécs Imre vagy az apám. Ha meg a privatizálást említed, itt van mindjárt Orbán apja, aki szintén pártvonalon kapta meg a lehetőséget, hogy megvegye azt a bányát, amit korábban jó elvtársként vezetett. (Nem legenda, földim, tudom.) Mindkét oldal meg van fertőzve, szerintem semmi értelme a sárdobálásnak. 20-30 év múlva senkit sem fog érdekelni, hogy ''ki hogyan és honnan szerezte az első millióját''... Nekünk, akik most élünk, ezt le kell nyelnünk. Ellene tenni nem tudunk. Szélmalomharc. Úgyhogy én a magam részéről nem a balosokra ''haragszom'', hanem általában, összességben azokra a poltikusokra, akik azt mondják, hogy ''mi nem vagyunk olyanok''. Dehogynem... -
Don Vittorio
őstag
Na szóval... :-)
''Vannak zsidó barátaim, és pontosan azért nem kerül elő ez a téma, mert ha egy barátságban számít a másik (csak őrá tartozó) hite, akkor régen rossz a helyzet.''
Értem, mire gondolsz, habár én pont fordítva fogalmaznám: ''ha egy barátságban _nem_ számít a másik _másmilyen_ hite, akkor régen rossz a helyzet.''
''Bizonyára az is segítette a zsidókat a világ maguk ellen hangolásában, hogy rendre népként emlegetik magukat, nem pedig egy vallás híveiként. Ezzel máris felébresztik az idegengyűlöletet, máris megvetést gerjesztenek maguk iránt a túlságosan patrióta, nacionalista szellemű népekben.''
Nézd! Ez végtelenül egyszerű kérdés. A zsidóság nép, és nem vallás. E kérdéskörben én három nagy szakaszt különböztetnék meg.
I. Zsidóság története Ábrahámtól a Templom lerombolásáig: egyértelműen népként aposztrofálják magukat és őket (bennünket). A zsidó nép identitásának egyik alapja az ''I''-hit, amely szerint a zsidóság ''I'' kiválasztott népe, akinek ''I'' törvényt adott, a másik maga Izrael, azaz az ''I''-től kapott igéret földje. Ebben a hosszú időszakban a zsidó nép hol elfordult ''I''-től, hol visszatért hozzá, de az identitás szempontjából ''I'' mindig fontos volt.
II. A Templom lerombolása után felgyorsult a diaszpórának nevezett folyamat. A megszálló római katonák az ország lakosságának jelentős részét kiirtották vagy elvitték cirkuszi játékokra ''szereplőknek''. A maradék zsidóság szétszéledt Kis-Ázsia, Afrika és Európa szerte. (Bár extrémebb helyeken is élnek, pl. Indiában és Kínában is.) Így, az ország nélkül a hit lényegi kérdéssé vált. Hozzá kell tennem még azt, hogy a I. szakaszban vallási szempontból lényeges pont volt a templom megépítése, mivel a zsidó hit alapelve volt az, hogy az ember nem tökéletes, ezért nem tudja betartani ''I'' tökéletes törvényét. Mivel így nyilvánvaló, hogy mindenki követ el kisebb-nagyobb vétségeket, a Templom lett az a hely, ahol a papi rend bemutatta a hétköznapi zsidó ember bűnbocsánati áldozatát. Amikor a rómaiak lerombolták a Templomot, megszűnt az a lehetőség, hogy a bűnöket a megszokott módon ''kiegyenlítsék'', így a maradék zsidó rabbi (most az egyszerűség kedvéért sarkítani fogok) kidolgozta azt a fajta végtelenül szögletes, törvénykező, szigorú vallást, amelyet ma az orthodox zsidók gyakorolnak, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a bűnelkövetés esélyét. (Példaként említhetem azt, hogy az eredeti törvény szerint nem szabad a borjút, bárányt, kecskét az anjya tejében megfőzni. Ez szigorodott odáig, hogy semmilyen húst semmilyen tejfélével, tejtermékkel nem ehetsz, nehogy véletlenül kiderüljön, hogy a húsnak valamilyen rokonsági köze van a tejhez.) Ez a szigorú és törvényközpontú lét jellemezte az I. és a XIX. század közötti zsidóságot. Emellett Európában viszonylag hamar szabályozni kezdték a zsidók gyarapodását, pl. földet nem vehettek, nemesi rangot nem kaphattak, etc. Így egyértelműen lettek a kialakuló városok kereskedő, bankár (uzsorás), azaz tanult, gazdag polgárai.
III. Valamikor a XIX. században megindult egy erős asszimilációs (beolvadási)folyamat. Ez betudható a francia forradalomnak és az egyébként is egyre inkább a vallástalanság felé tartó társadalmi viszonyoknak is. Mivel a zsidó vallás és az eredeti törvényre épülő zsidó társadalom szociális szempontból nagyon érzékeny, törvényszerű volt, hogy az asszimilálódó zsidók egy jelentős része a megjelenő ''baloldal'' köreiben találja magát. Nagyjából ekkortájt találták ki azt, hogy valaki lehet zsidó, és lehet vallásos zsidó, akinek a vallása ''izraelita''. Kb. ez a helyzet a mai napig is. Ma is lezsidóznak sok embert a viselkedése, gondolkodásmódja vagy orra, füle alapján, de nem arra gondolnak, hogy izraelita vallású, hanem arra, hogy zsidó származású.
Én pl. egyrészt magyar vagyok, másrészt zsidó (azaz magyar zsidó vagy zsidó magyar), és azt gondolom, nem olyan bonyolult ez. Példaként említhetném az 1848-as forradalmunk kapcsán fellelhető budai és pesti polgárok által adott felajánlások levéltári nyomait, ahol erősen túlprezentáltak a zsidó polgárok. Emellett, vagy ennek ellenére 100 évvel később sokszázezer magát magyarnak érző zsidó polgárát vitték el az országnak az ország jelentős részének hallgatólagos beleegyezésével. Csak azt tudom mondani, amit korábban Egonnak is írtam: nem nagyon tudok, nem nagyon lehet racionális magyarázatot találni, adni arra, ami a zsidóságot körülveszi a világban. Az ÓSZ-i próféciák megdöbbentően pontos képet adnak arról, ami ma is zajlik e témában (okokat is megnevez, amelyek szintén nem racionálisak egy pragmatikusan gondolkodó mai ember számára), és azok alapján előbb-utóbb minden zsidó vissza fog menni Izraelbe.
''Hogy érthető legyen, mire gondolok: svájci ismerősöm közel ötven éve települt ki, és még mindig ő A magyar a faluban ahol lakik. Lehet, hogy rossz a párhuzam, de most nincs jobb.''
Jó a párhuzam, csak itt nem 50, hanem 2000 évről van szó...
''Másrészt gondolj arra, hogy divat a zsidózás, cigányozás stb. Csak azért mert különbözik. Visszatérve az előző gondolathoz, ha az az idegen ráadásul még jobban is él (mindegy, hogy esetleg háromszor annyit dolgozik érte), akkor még utálatosabb, nem?''
Nyilván. Csak visszautalni tudok a korábbiakra: kicsit rá is voltak erre kényszerülve.
''Szerintem a vallás az egyénre és az ő istenére tartozik. Amikor valaki azzal ''kérkedik''( sajnos nem jutott eszembe jobb kifejezés), hogy ő ilyen meg olyan vallású, és hogy, 21x jár hetente a temmplomba, az nem a hit miatt csinálja, hanem a kirakatnak.''
Nyilván. Jézus korában 3 fő vallási vonal élt Izraelben. Az egyik legerősebb az ún. ''farizeusi'' vonal volt, amely viselkedését tekintve leginkább kivívta Jézus haragját. A mai zsidó vallás - ugyan kényszerűen -, de ezt a farizeusi vonalat követi.
''Tudod nem véletlenül tetten idézőjelbe azt, hogy sötétben Allah nem látja. Arab ismerősünk ezt a füstöltoldalas és a házipálinka elfogyasztása előtt közölte, amikor másodszor is figyelmeztettük arra, hogy mit akar megenni.''
A muszlim vallás ezt a - finoman szólva - vicces kijelentést tényként kezeli. -
Don Vittorio
őstag
Drága Keopszom!
Amit írsz, nagyrészt igaz. Egy dolgot azért le szeretnék szögezni: 1920-tól 1945-ig, azaz 25 évig ugyanúgy csak azok lehettek funkcionáriusok, akik kompatíbilisek voltak az akkori rendszerrel, mint ahogy 1945 után. Sajnos a 45 utáni rendszernek nem csak 25, hanem közel 50 éve volt. Mellette meg kell említeni, hogy a 45 utáni szoci-komcsi vonal nem volt tele az előző 25 év funckionáriusaival. Vajh miért van ez ma mégis így? Azaz ma miért van sok olyan jobboldali, aki közben 15--20-30 évvel ezelőtt baloldali funkcionárius volt? Egy biztos: akkor, a II. VH előtt, majd a 89-es rendszerváltásig a jobb- és a baloldal társadalmi, kvázi kaszt-kérdés volt (melós=komcsi, úri-polgári=jobbos). Ezzel szemben 90 óta akár a vállalkozó, a tőkés meg a befektető is lehet balos, és a gyári melós is lehet jobbos (és így is van). Szerintem ez a normális, és ez a jó, ez van máshol is, ahol régebben játszák a ''demokráciát''. Ha mindig visszautalgatunk a 90 előtti időszakra, azaz a kasztkorszakra, akkor soha nem lesz vége ennek az egymásra mutogatásnak... Egyszer abba kellene hagyni, és azt nézni, hogy 90 óta ki mit tesz. Ha meg a 90 óta eltelt 12-13 évet nézem, szerintem majdnem egyformán rossz a bizonyítványa mindkét oldalnak. -
Don Vittorio
őstag
Valóban ''vaktában'' voltak a gondolataid. :)
Mivel jelentős részük elméleti-elvi-hitbeli kérdés, azokra nem reagálnék, viszont egyre igen:
''A zsidók évezredes üldözésével kapcsolatban: nem emlékszem arra, hogy az inkvizíció valakit azért égetett volna meg, mert zsidó az ''I'' adta.''
Mert rossz a memóriád. Európában rengeteg zsidót égettek meg azért, mert nem tértek át katolikus hitre. Forrás (csak egyet levettem a polcról): Elena Romero Castello-Uriel Macias Kapon: A zsidók és Európa, 2000 év története (Corvina kiadó, 1994) -
-
Don Vittorio
őstag
Édes virágszálam. Vagy tanulj még egy-két évet, vagy próbálj meg dondolkodni, de szedd már össze magad!
A KK alapjaiban az angol gyarmatbirodalom része volt, amely jórészt a II. VH környékéig megmaradt minimum befolyás szinten. Az angolok csak a II. VH óta követik ''szolgalelkűen'' az USA-t.
Nem csak olvasnod kellene az 1984-et, hanem érteni is... -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Azt, hogy Izrael többé-kevésbé ugyanakkora volt. A változások beleesnek a ''nem nagy különbség'' kategóriába.''
Ebből mindössze annyi látszik, hogy nem ismered a helyzetet. Egy-egy apró, poros, szakadt településen anyáznak egymással, néhány 2-3 km széles sávon, néhány jól védhető dombon. Nem olyan egyszerű ez a helyzet sajnos... -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Bár én nagyobb szerepet adok Jézus megölésében a zsidóknak, mint te.''
Én akkorát adok, mint amekkorát a Biblia mond. A zsidók vetik ki maguk közül, de a rómaiak ölik meg - pont úgy, ahogy a próféciákban szerepel.
''Nem vagyok református. Hát ilyet bika nem baszott... És ráadásul azért nem mert papot használok, nem lelkészt. Erre már nem tudok mit írni.''
Jó. :) Ne kapd fel a vizet, nem állt szándékomban a lelkedbe gázolni. Nyilván református vagy, sorry.
''Akkor az aki tájszólással beszél már nem magyar igaz?''
Azért a vélt sérelmeidet ne projektáld rám. :)
''Én annyit írtam, hogy nem nagy az eltérés az általad említett három ''uralkodó'' országa között. Erre te azt mondtad, hogy nem igaz. Szóval -> link
A belső határ itt nem volt érdekes. ''
OK. Ezzel szemben a link meg a szöveg közösen kifejti, hogy a Dávid korabeli határok kb. a ''honfoglalást'' követő 200 év alatt alakultak ki. Azaz Józsué alatt nyilván nem voltak olyanok, mint 200 évvel később, vagy még később Dávid alatt. Az, hogy a Dávid korabeli Izrael nem akkora, amekkora a mai, mutatja a ''present day Israel'' vonal a térképen. Ezért kérdeztem, hogy akkor most mi a jogos?
''Én belefáradtam a marhaságaidba.''
Köszönöm viszont kívánom. :) -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Most legszívesebben a hajamat tépném és körbe-körbe rohangásznék!''
Olyan kopasz fejjel, mint amilyen egy ufónak van, nehéz lesz. :)
''Azt írtam, hogy Kajafás elítélte aztán Pilátus is. Azt hittem tudod, hogy akkor két törvénykezési szint volt. A zsidó és a római. A zsidók csak akkor szabhattak ki halálos büntetést, ha a rómaiak is beleegyeztek. Felfogtad? Nem bonyolult?''
De nem ám. Pontosan ezt írtam akkor, amikor elkezdtél vitázni. Azt írtam, hogy a zsidók közreműködésével a rómaiak ölték meg római módszerekkel Jézust. Itt, ha valaki valamit nem ért, az nem én vagyok... Egy darabig nálad a zsidók ölték meg, mostmár az írod, amit én állítottam, és háborogsz, hogy én vagyok a hülye. Vicces.
''''Mondjuk a szóhasználatból egyből jön a katolikus teológia. Innentől no comment''
Egyből semmi. Református vagyok. No comment.''
Szerintem fogalmad sincs, hogy mire gondoltam. Egyébként, ha református lennél (mint ahogy szerintem nem vagy), akkor lelkészt használnál konzekvensen, és nem papot. No comment. :)
''Adtam linket ami bizonyítja, hogy tévedsz...''
Lassan föladom, reménytelen a helyzet. Mondasz valamit, csak úgy (''max. a dávidi országhatárok a jogosak!''), amire megkérdezem, hogy miért pont azok, és azóta nem nyugszol. Az ország határai (a nyugati kivételével) folyamatosan változtak, szvsz az egész mekkora legyen Izrael kérdéskör innen nézve helytelen. Ha mindaz a hely, amely a zsoltárokban és az izraeli időszakról szóló ÓSZ-i könyvekben szerepel jogos, a mai Izrael kb. duplaekkora (na jó, másfélszer ekkora) volna. (Az általad belinkelt térképen is megrajzolták a régi és a mostani határokat - összehasonlítható.) Nem beszélve arról, hogy a legnagyobb baj ma sem a külső határokkal van, hanem a belső palesztin területekkel (pl. Hebron, amihez a palesztinok annyira ragaszkodnak, mindig szerves része volt Izraelnek). A külső arab támadások óta kifelé terjeszkedés, azaz ''hódító háború'' nem volt. -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Azt én is írtam, hogy Pilátus hozta a döntést, de azt nem, hogy miért.
Előtte meg azt, hogy Kajafás. (Mondjuk a szóhasználatból egyből jön a katolikus teológia. Innentől no comment.)
''A zsidók mindíg egy lázadozós nép volta és nem akarta megkockáztatni, hogy új lázadás legyen.''
50 évvel később kompletten kiirtottak ott mindenkit. Ez a rómaiaknak sohasem okozott gondot.
''Én alátámasztottam a mondandómat.''
Az írtad, teológiailag nem győztelek meg. Ezt nem támasztottad alá - és nem is fogod. :) -
Don Vittorio
őstag
''Na ja, így esetleg igen; _bibliai_ értelemben. Viszont _szvsz_ azt lehetett kiérezni az előző hozzászólsáodból, hogy ez tulképpen a zsidók ''érdeme'', köszönjük meg nekik szépen...''
A helyzet az, hogy a katolikus egyház sokáig tanként kezelte a zsidó=''krisztusgyilkos'' történetet. Azt meg nem emlegették, hogy Jézus maga is zsidó volt. Az egész nem lenne fontos, ha az elméleti alapok (értsd Biblia) szerint nem volna fontos az, hogy Jézus zsidó, és az, hogy Jézust a honfitársai öletik meg. Keresztény szempontból tényszerű állítás (sokaknak csak tényszerű állítás lenne), hogy a zsidóságnak sok köszönhető, hiszen adtak az emberiségnek egy megváltót. Amennyiben annak idején ''I'' nem a zsidókat, hanem pl. a magyarokat választotta volna ki, akkor a magyar Jézust (Koppányt, Megyert, Gyulát, etc.) a magyaroknak kellett volna megölniük, mert csak így teljes a sztori - ismétlem: a Biblia alapján.
''Eltereled a szót. Mi köze a ''befizetett hozzájárulás vs. szavazatok száma'' problémának ahhoz, hogy Izrael - egy több évtizedes ENSZ-határozat ellenére nem engedi létrejönni a palesztin államot?!?''
Nem állt szándékomban elterelni a témát. Az a mondat volt a lényeg, amelyben azt írom, hogy az ENSZ-nek soxor nincs igaza, ennek ellenére valóban illene betartani a döntéseket. A tagdíj az igazságosságra vonatkozott. Egy eleve nem igazságosan működő szervezettől nem várhatunk igazságos döntéseket. Mellette nyilvánvaló, hogy egy emberekből álló szerv sohasem lehet igazságos.
''Igencsak egyben van az a két mondat: tisztára mindha egymásból (és az előzőekből) következne; ergo nem _én_ adom a szádba (billentyűzetedbe)...''
Ne viccelj már! Van előtte 8-10 másik mondat, amelyek egy felsorolás részét képezték. Megismételjem? Az arabok jönnek délnyugaton. A törökök jönnek délkeleten. Az európaiak mennek jobbra balra... És mindenki irt mindenkit. Ebből következik, hogy Európának nagyon sok köze van a Közel-keleti helyzethez. Biztos vagyok benne, ha nem próbálnád félreérteni, könnyebben megértenéd.
''Ui.: arról mi a véleményed, hogy van egy népcsoport, amit többezer éves történelme során (szinte) mindig, mindehol mindenki utált... Véletlen lenne?!? Szvsz legalábbis elgondolkodtató...''
Ez megint egy olyan kérdés, amelyre nincsen jó válasz. Egyrészt - ha már előjött a Biblia - ez is megprófétáltatott, hogy így lesz, másrészt tény, hogy a zsidógyűlölet sokakban annyira zsigeri, hogy annak már nem lehet oxerű magyarázata. A legtöbb durván antiszemita ember még életében nem beszélt zsidóval. Vagy pl. Hitlernek és a neki és benne hívő német népnek mi haszna volt abból, hogy kiirtott egy rakat európai fűszerest, hentest, péket, gyógyszerészt, etc..., magyarán egy rakat átlagos embert? Amikor ezt végiggondolja az ember, nem igen tud az egész ügyre racionális magyarázatot adni, hiszen nyilvánvalóan nem lehet igaz, hogy minden zsidó rossz ember volt 2000 éven keresztül, amióta a diaszpóra csak tart, _ezért_ gyűlüli őket (bennünket) mindenki. Soxor könnyebb elfogadni azt az egyszerű magyarázatot, amely a Biblában van, ahol a diaszpóra lett megprófétálva. Egyszerűen mindenhol idegenek leszünk/vagyunk, és az is sorsszerű (a további próféciák alapján is), hogy a zsidók előbb-utóbb visszamenjenek Izraelbe.
A dolog másik oldala az, hogy egy nem hívő, vagy szkeptikus, vagy mittudoménmilyen ember számára ez pláne érthetetlen, és akkor neki sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy minden zsidó rossz, lop, öl, csal, hazudik, etc.
Talán utána lehet olvasni a 30-as évekből a tiszaeszlári vérpernek, ahol a kb. 1000 éves ''keresztény'' hagyományok szerint azzal vádolták a zsidókat, hogy ''keresztény'' szűz lányok vérével készítik a pászkát. Holott a tény az, hogy a zsidók semmilyen vért nem esznek, nemhogy emberit. Ezt, ha valaki tudja, nyilván nem hiszi el a tiszaeszlári ügyet. Ennek ellenére 8-10 millió ember elhitte, és hasonlóan jöttek Európában a zsidótörvények is. Igazán jól megfogalmazható egzakt magyarázatot, amit egy átlagos ember elfogadhatna, nem tudok adni. A Biblia ad egy olyan magyarázatot, amely illik a helyzetre, ez azonban a legtöbb embert nem győzi meg. -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Mert mindez azután volt, hogy a főpapok már elintézték amit ők el tudtak intézni.''
Természetesen, de ezen kár háborogni. Megprófétálták sokkal korábban, sőt maga Jézus is jelezte, hogy ennek így kell lennie. Ha ő nem háborgott - márpedig nem -, akkor Neked nem nagyon kellene...
''Fizikálisan a rómaiak ölték meg, de nem a kivégző a fontos, hanem az itélethozó.''
Én meg pszichikálisan rosszul vagyok. :) (Nincs olyan, hogy ''fizikálisan'', csak olyan, hogy ''fizikailag''.) Az ítéletet a római helytartó hozta, hiába vergődsz.
''Miért? Menekülök? Csak nem itt akarom folytatni, de ha nagyon akarod benne vagyok.''
Ha nem kérdezel, csak közlöd, hogy nem győztelek meg, az eléggé átlátszó módszer... -
Don Vittorio
őstag
válasz
venember
üzenetére
Nagy általánosságban egyetértek Veled. Az úttörősdi meg a KISZ nem _eleve_ volt rossz, és nem volt _eleve_ rossz. Én pl. azért buktam ki a KISZ-re, mert első gimiben (jó rég) az osztályfőnök közölte, hogy hétfőre mindenki hozzon igazolványképet, a következő órán meg kiosztotta az igazolványokat. :(
Mellette apám és anyám felváltva volt csapatvezető 20 évig, és gyűjtötte a vasat meg a gesztenyét, vitte táborozni a gyerekeket - egyszóval csupa jó dolgot tett.
Az előző rendszerben élők mindegyike, aki nem lázadt nyiltan, így-úgy tolta a ma, utólag bátran diktatúrának tartott-nevezett rendszer szekerét (amely szerintem inkább csak szoftdiktatúra volt). Voltak, akik nyiltan lázadtak, de én egy MDF-esre és kisgazdára sem emléxem azokról a március 15-ről, ahol gumibottal jöttek a rendőrök... -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Igazad van abban, hogy Jézust egy római katona szögezte fel, de ennyi.''
Miért is ennyi? Római módszerrel. Római katonák korbácsolták meg előtte. Római katonák vetettek sorsot a ruhájára. Római módszer maga a keresztrefeszítés, zsidók így (és akasztva) nem ölnek. Római katonák fontak neki töviskoszorút, és tették a fejére, hivatkozva arra, hogy király. Halálakor római katona döfte a lándzsát az oldalába. Ne viccelj már! Ezek mind le vannak írva - amennyiben hitelesnek fogadjuk el az ÚSZ-et.
''A Bibliaismeretben nem győztél meg.''
:) Miért menekülsz?
''Ha pap vagy akkor hiszek neked, ha ''csak'' teológus akkor nem. Majd köv. PH találkozón beszélünk még a témáról.''
Ez meglehetősen demagóg kijelentés volt a részedről. :) -
Don Vittorio
őstag
''1. Gyakorlatilag azt állítod, hogy örülni kell annak, hogy Jézust megfeszítették: így lehetett belőle mártír... ''
A keresztény világnézet alapján igen. Folyamatosan jelezte a tanítványoknak, hogy azért jött, hogy meghaljon, hogy áldozati bárány legyen. Bibliai értelemben szükségszerű volt a halála. Ebben semmi cinikus nincs.
''2. Oké, akkor pontosítsunk. _Minden_ ENSZ-határozatot betart Izrael? Na ugye hogy nem...''
Nem sok államot tudok, aki igen. :) Egyébként az ENSZ működésében azért sok kivetnivaló van, nem kellene mindig azt gondolnunk, hogy amit az ENSZ mond, az úgy helyes - még ha illene is betartani, ez igaz. Közismert, hogy az ENSZ bevételeit a tagok saját gazdasági erejük szerint fizetik (kellene, hogy fizessék), míg szavazata meg mindenkinek egyformán van. A nagyok lázadoznak is rendesen.
''3. Szóval az 1686-os, budai (_állítólagos_ ) zsidó-mészárlás miatt alakult ki a közel-keleti helyzet (ez volt a legfrissebb dátum az érvelésedben...).''
a) Egy szóval sem állítottam ezt. Azt állítottam, hogy az utóbbi kétezer évben az európai, zsidó és oszmán-arab gyilkolászás teljesen egymásba nyúlik, ezek egymásból nőnek ki, nem lehet ezt az USA-ra kenni. Ha már kenni kell, sokkal inkább lehetne az angolokra, akiknek addig voltak jók az arabok, ameddig szabadon packázhattak velük. Csak aztán a náciszimpatizáns arabság kijózanította őket... Kicsit dühítő, hogy olyat akarsz a számba (pontosabban a billentyűzetembe) adni, amit nem írtam, nem gondoltam. Honnan veszed ezt az ok-okozati szálat?
b) A budai zsidóság 1686-os lemészárlása nem állítólagos, hanem tény. Én ugyan már nem vagyok történész hallgató, de azért egy-két töri versenyt megnyertem. Pusztán csak lázongásból miért kérdőjelezed meg, amit írok?
c) ''Agymosás áldozata vagy...'' Csókoltatlak... :) Ez a stílus Téged minősít. -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Miiiiiii???? Mi nem igaz abban amit írtam.''
Nem a zsidók ölték meg Jézust. Ahogy írtam, ők ölették meg, de római katonák ölték meg, római módszerrel, a rómaiak által kinevezett főnök parancsára.
''Szerintem kicsit jobban képben vagyok vallási témában, mint te, de légyszi oktass ki!''
Ha gondolod, szívesen. Nem hiszem, hogy túl sok olyan ember lenne itt a PH!-n, aki nálam jobban ismeri a Bibliát. :) -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Haha. Nagyon jót nevettünk.''
Örülök. Azért tettem oda a szmájlit. Ezek szerint elérte a célját. :)
''Az ilyenek miatt...''
Most rám gondolsz? Nono!
''Szegény magyar meg elhiszi, hogy jobboldal=fasiszta''
Ennek az az oka, hogy baloldal=kommunista. Egyformán hülyeség, nekem nem kell bebizonyítanod. Egy dolog viszont feltűnő és tagadhatatlan szerintem: a populizmus erős vonása volt a fasizmusnak, míg a tiszta jobboldalra ez nem volt jellemző. Talán emiatt fasiztázzák le olyan könnyen a mai jobbosokat. -
Don Vittorio
őstag
Értem. Újabb települések kérdése rém bonyolult. A nagyon vallásos orthodox zsidók jelentős része nyomja ezt a témát. Én személy szerint nem értek ezzel egyet, ám tény, hogy pont az amerikai orthodox zsidóság pénze befolyása (is) tartja életben Izraelt... A megszállt területekről való kivonulására vonatkozó kérdésedre csak rossz válaszom van. Szokták emlegetni pl. azt, hogy amíg ott vannak a katonák, addig ott van villongás, és nem bentebb az országban. Másrészről a visszaadott területek jelentős részére igaz az, hogy
a) pillanatok alatt tönkremegy,
b) max. arra használják a palesztinok, hogy közelebbről tudjanak rakétázni...
Én a magam részéről teljesen máshogy kezelném ezt a helyzetet, de tudnod kell, hogy évtizedek óta, aki megnyeri az izraeli választásokat, mindig úgy teszi, hogy azt ígéri, békét teremt. (1. következtetés: az izraeli szavazók jelentős része békét akar.) Aztán nyer, majd előbb-utóbb kiderül, hogy nem lehet (?), nem tud békét teremteni. Jó példa erre a palesztin rendőrség, amelyet Izrael fegyverzett fel. A manapság lelőtt izraeli katonák nagy része ilyen fegyverek által hal meg. (2. következtetés: a palesztinokkal nem érdemes alkudozni, mert nem tartják be a szavukat.) Ilyenkor az aktuális kormány bekeményít, jön az ellenzék: majd mi békét teremtünk - és kezdődik minden elölről. -
Don Vittorio
őstag
''Hidd el, hogy ma egy jemeni lakos se utál minet azért mert 1598-ban visszafoglaltuk tőlük Győrt.''
Ajaj! Nagy a homály... Jemeni 1598-ban Győrben? :)
''Én a jelenlegi konfliktusról írok, nem az 500-1000 évvel ezelőttiekről.''
Én is. Te és a hozzád hasonlóan gondolkodók ugyanúgy etetik és ápolgatják a szlovák-magyar, román-magyar ellentétet, ahogy a palesztinok meg a zsidók a magukét. (Természetesen, hála ''I''-nek itt nem olyan durva a helyzet, de pl. emlékezni kellene Csurkára, aki egy az egyben mondta a délszláv válságnál, hogy gyerünk visszafoglalni a Vajdaságot. Márpedig ez párhuzam.) -
Don Vittorio
őstag
válasz
Sidaries
üzenetére
''Először a 3/c re válaszolok: Jézust igenis a zsidók feszítették meg. Pilátus szabadon akarta engedtetni, mert szerinte nem volt bűnös. Pedig Jézust lázítással is vádolták arra pedig izgultak a rómaiak. Szóval, ha Pilátuson múlik semmi sem lett volna. Kajafás azonban elintézte.''
Butaság, amit írsz, nézz utána, és nézd meg, hogy mit írtam én. -
Don Vittorio
őstag
Vicces fiú vagy. Az Orbán-kormányban több volt a volt MSZMP-s, mint a Horn- és a Medgyesi-kormányban (külön-külön).
''Miért van az, hogy a baloldaliak egyszerűen a saját szakálura eldöntik, hogy ez vagy az a politikus ha tehette volna ennek, vagy annak a pártnak a tagja lett volna...''
1. Nem vagyok baloldali.
2. Ha valaki önszántából ugyanazt mondja, amit valaki más 50-60 évvel korábban, akkor jogos a párhuzam, felesleges háborogni.
Másrészt nem egy, nem két embert tudok neked a Fideszből megnevezni, akik ezerrel nyomták a KISZ-t, amikor engem azért akartak kicsapni a suliból, mert széttéptem a megkérdezésem nélkül számomra kiállított igazolványt. -
Don Vittorio
őstag
''Igazad van, hogy a többi arab nép lenézi a palesztinokat, de hát európai népek sem egységesek. Ez a lényegen nem változtat.''
Dehogynem. Lásd SZU és Lengyelország vagy SZU és Balkán esete. Ha lehet, jól elnyomjuk őket, de ha más próbálkozik, akkor ''drága testvérek''. A lényegen azért változtat, mert ha Te háborogsz azon, hogy a testvérednek valaki okkal, ok nélkül elvette a lakását, de nem engeded be a sajátodba, ahol 30-40 üres szoba van, hanem tudatosan a lépcsőházban altatod őket kartonpapíron, akkor nem vagy jó ember.
''Ha a führerre akarod fogni az usa jelenleg politikáját a közel keleten szánalmas vagy.''
Ja, Neked führer? :)
Egyébként nézd meg még egyszer, hogy mit írtam, a kapálozás helyett. Azért van ekkora katonai potenciálja az USA-nak, mert a II. VH _miatt_ feltuningolta. Ennyi. Márpedig, ha egy gazdaság beáll a fegyvergyártásra, akkor nem nagyon mond le szívesen az abból befolyó pénzről.
''Tényleg volt szerepük a briteknek a közelkeleti problémában, de lényegében az usa és brittania politikája/vezetése egy.''
És még én vagyok szánalmas. :) Hanyad éves vagy?
''Azonkívül ha a szándék meglenne azt a problémát már 50 éve meg lehetett volna oldani.''
Lásd fenti példa lakás ügyben. -
Don Vittorio
őstag
''Nézd, ez egy háborúról szóló topic, nem te döntöd el ki miről ír.''
Csúsztatsz: nem döntöttem el, hogy ki és miről írjon. Kértelek, hogy revizionista irányba itt ne vigyük a dolgokat. Ennek az az egyszerű oka, hogy az itteni házigazdák nem rendelkeznek megfelelő ismeretanyaggal, eszközzel, szokásjoggal, házirenddel az ilyen témák kezelésére. Más fórumokban jól megfigyelhető, hogy ez a téma mindig éles csatává fajul, és csak a nagyon moderálatlan fórumok viselik el azt és ahogy, ami ezt a témát körül lengi. Az Index politikai fórumain nyugodtan húhaanyázhatsz az általad komcsinak tartottakra, nyugodtan szövögetheted Erdély visszafoglalásának terveit, mert ott már egy jóideje nem vagy csak alig moderálják ezt a témát. Itt max. törölni lehet, ha nagyon elmérgesedik a helyzet, oda meg minek eljutni?
''Egyébként miért fáj neked ha az országunk egy kicsit újra nagyobb lenne?''
Nem fájna. Szép területek, normális emberek élnek ott - sőt meglehetősen sokat próbálok tenni az ott élőkért. Viszont pont a sok próbálkozás alatt vettem észre, hogy a kinti magyaroknak a lehető legrosszabbat tesszük azzal, ha innen a meleg zugból fröcsögünk azokra, akik nekik ott kint a főnökeik, beosztottjaik, etc...
A másik meg az, hogy empátiát akkor igényelhetünk, ha tanúsítunk is. Az nem konzekvens gondolkodás és viselkedés, hogy Erdélyt vissza, de Izrael meg elveszi a palesztinok földjét. Vagy mindkét nép jogosan követeli azt, ami valaha az övé volt, vagy egyik sem. -
Don Vittorio
őstag
''Én tehetek róla, hogy a mostani kormánypárt tagjai a kommunista diktatúra magas beosztású emberei voiltak.''
Igaz.
''A jobboldal politikusaira viszont sok rosszat lehet mondani, de azt nem hogy bármelyik fasiszta párt tagjai lettek volna.''
Majdnem igaz. Egyszerű időbeli okai vannak, a nyilatkozataik alapján jelentős részük lenne/lett volna Gömbös- vagy Szálasi-párti.
''Tehát mit írtál nem igaz.''
Nem értem a logikádat. Azt írtam, hogy lehetne fasisztázni, de ne kelljen. Továbbra is ezt mondom. Ha komcsizunk, előbb-utóbb fasisztázni is fogunk. -
Don Vittorio
őstag
Na, még egy csörte. :)
1. ''Talán inkább az usában keresendő az ok. Amig usa/izrael nem csesztette az arabokat nem is volt semmi gondjuk.''
Mint történész hallgató nyilván tudod (pontosabban tudnod kellene), hogy a Palesztina körül kialakult helyzet egyértelműen az angol divide et impera eredménye.
Mer' ugye kedves palesztin atyánkfiai örömmel eladták a terméketlen, számukra értéktelen területeket a 20-as, 30-as években az amerikai (részben cionista) zsidók pénzéből vásárló alijázóknak, haza települőknek. Csak akkor kapták fel a vizet, és lettek nagy zsidógyűlölők, amikor
a) észrevették, hogy a számukra értéktelen földek kemény munkával termő és komoly pénzt termelő területekké váltak,
b) meg akkor, amikor az angolok által ott ''felejtett'' fegyverekkel megtámadták a zsidókat, aztán, amikor kikaptak és menekültek, egyetlen szomszédos arab állam sem fogadta be őket. (És ez a mai napig is így van, ezért vannak a többszázezres ''menekülttáborok''.) Azt persze illik tudni, hogy az arabok magukat a legendás beduinoktól származtatják, és borzalmasan lenézik és megvetik a palesztinokat, mondván, ők nem igazi arabok - ami egyébként igaz is. (Ilyenkor, amikor háborogni kell, persze jól jönnek, mint ''arab testvérek''.)
c) Tudnod kell(ene), hogy az USA mai szerepe max. Hitlernek köszönhető, mivel a II. VH kapcsán és után vált azzá az USA haderő, ami. A Közel-Kelet csak egy színpad a sok közül, de a próbaterem nem Palesztina, hanem a Csendes-óceáni szigetek, Olaszország meg a D-day volt...
2. ''Emlékeztetlek: Nem az arab világ ne mtart be kb.: 50 ENSZ határozatot hanem Izrael állam.''
Emlékeztetlek: ez így nem igaz. :)
3. ''AZ iszlám toleránciáról: Krisztust az iszlám a második legnagyobb prófétának tartja(Mohamed után), míg a zsidók keresztrefeszítették...''
a) Krisztus attól Krisztus, hogy a korábbi próféciáknak megfelelően keresztre feszítették, meghalt, majd feltámadt. Ha nem ölik meg, simán csak Jézus (görögösen) vagy Jehosua (ivritül) lenne.
b) A mohamedánok Jézust, a zsidót _egy_ prófétának tartják a sok közül. Krisztust nem ismernek el, mivel számukra nem létező fogalom sem az ''I'' fia, sem a megváltás, sem a feltámadás.
c) Jézust a rómaiak feszítették keresztre, nem a zsidók. A keresztre feszítés római módszer, a zsidók sohasem alkalmazták, mivel ''mind átkozott, ami fán függ''. Éppen ebben látható a prófécia bekövetkezte. Természetesen a kivégzéshez szükséges okot egyértelműen a zsidók hozták, de azért a Te magasröptű logikád alapján a magyar nagyon durva népség lehet, mert hát szegény Dózsa Györggyel mit műveltek? Az sokkal durvább, mint a megfeszítés.
4. ''Az araboknak semmi bajuk nem lenne velünk Európaiakkal, ha nem izrael/usa ugráltatna minket.''
A dzsihad mint háborús műfaj az iszlám fő vonala. Az almohadok Spanyolország felöl, a török-oszmán birodalom meg a Balkán felől vajon mit művelt Európával századokon át? Még hogy nincsen velünk semmi bajuk? És ezt pont egy történész hallgató (???) írja? Vagy a másik oldalról nem pont az európaiak kezdték a keresztes hadjáratokat, és pusztítottak végig mindent útközben? Pl. a mai Izrael területén élő maradék zsidóság a feljegyzések szerint a templom lerombolása óta soha nem élt nagyobb nyugalomban és elfogadásban, mint a törökök idején. Érdekes módon a megérkező keresztes seregek szó nélkül kiirtották a fegyvertelen zsidókat. Ugyanez történt 1686-ban Buda visszafoglalásánál, ahol ''keresztény'' csapatok sokezer fegyvertelen budai zsidót mészároltak le. Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Európának semmi köze a KK-i helyzethez. A mai helyzet az európai történelem része, folyománya, okozata. Mindezt az USA-ra meg a zsidókra kenni nagyon erős demagógia. -
Don Vittorio
őstag
''PRO: Miért nem lehet engedélyezni végre a palesztin állam létrejöttét? Az évtizedek óta megszállt területekről (Gháza-övezet, Ciszjordánia) miért nem lehet kivonulni? Miért kell folyamatosan újabb telepeket létesíteni a vitatott hovatartozású területeken?''
Mert egy már létező ország már létező fővárosát szeretnék maguknak fővárosnak. Kevesebb/kisebb igényekkel már rég lenne önálló palesztin állam - amely egyébként a visszaadott területekkel kapcsolatos eddigi tapasztalatok alapján 1-2 éven belül újra sivatag lenne.
Aktív témák
- Dell Networking N2024 24 Port Gigabit Ethernet 2 Port 10Gb SFP+ Switch
- Acer TravelMate Spin B311RNA- - Érintőképernyős
- Blue Coat AV510 A - Network Security Appliance - tűzfal
- Albis ULAF+ Acceed 1104 DT 4WP- SHDSL Carrier Ethernet CPE
- BIG-IP Single AC PSU for i2X00 (250W)(F5-UPG-AC-I2XXX) - új bontott dobozos
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3844
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest