Hirdetés
- Szegmenses LCD kijelzőt használnak a DeepCool új vízhűtői
- Feltételt szabott az USA az Intelnek a CHIPS törvény biztosította pénz mellé
- Nem igazán reklámozott képesség lesz az új Arc sorozat legnagyobb előrelépése
- Legalább 200 kínai cég kerülhet az USA új szankcióinak célkeresztjébe
- Egyelőre nem hozta meg az áttörést a Qualcomm PC-s rohama
- Azonnali notebookos kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nyomtató topik
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Asztrofotózás
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
FockeWulf
tag
válasz emiki6 #52817 üzenetére
Szia!
Várj, van a gitár, meg van a basszusgitár. Utóbbi, bár a neve gitár, a hangszer valójában NEM gitár. Mint ahogy a mélyhegedű (brácsa) sem hegedű valójában, attól függetlenül hogy ez a megnevezése
Na, csak kukacoskodok ám , amúgy van külön bőgős topik, lehet ott több infót tudnak adni, de írd be ide is a kérdéseid, hátha tud valaki segíteni. -
Moleman
addikt
Nekem egy olcsó aktív Cort van, teljesen használható, a passzív verzióját gombokért meg lehet kapni. Ha többet szánsz rá, nyilván kinyílnak a lehetőségek, ki kell próbálni néhányat a boltokban, nagyon drágát is, megnézni, hogy melyik tetszik, melyik kényelmes, aztán vadászni egy hasonlót. A drágábbak közül nekem pl ez a Sire eléggé szimpatikus.
Az erősítő nem kötelező, a fejhallgatós játék megoldható egy multieffekttel, vagy egy külső hangkártyával, számítógépen futó erősítőmodellező programmal.
-
cucka
addikt
Olyat válassz, ami formára, színre tetszik. Hangra meg döntsd el, hogy a preckó, a jazz bass vagy a modern aktív hangszerek tetszenek-e jobban, youtube-on vannak összehasonlítások.
Amp megúszható nyilván, ha van mibe bedugd a gitárt, mondjuk egy audio interface.
Azt te döntöd el, mi számít neked "valamire való" hangszernek, de igazából nincs szükséged drága hangszerre, egy olcsó Squierrel, Corttal, Ibanezzel vagy Yamahával simán lehet meg lehet tanulni, újonnan kb. 100 ezertől indulnak ezek.
Ja és elolvashatod az összes összefoglalót és okosságot a redditen is akár, hidd el, sokkal okosabb nem leszel tőle, mert az személyes ízlésen és tapasztalaton múlik, hogy neked mi tetszik méretre, formára, hangra. Alapvetően bármelyik ismert márka hangszerével el lehet indulni, nem kell erre annyira rágörcsölni.
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
Jelen! Bár már csak szobabasszeros vagyok, zenekar már nincs.
"Hogy válasszon az ember első gitárt?"
Először is azt kellene tudni, hogy milyen zenéhez kellene, mert van egy csomó féle hangszedő-elektronika variáció, és ezek nagyon tudnak egymástól különbözni.
Vagy ha valamelyik kedvenced után mennél, az is jó kiindulási alap lehet."Hol kezdődik egy valamire való hangszer ára?"
Manapság passzolom. A legutolsó új hangszerem egy Squier VM Jazz Bass meg egy Cort Arona volt vagy 8 éve, azok akkor kb. 120e pénzbe kerültek (per darab, nem a kettő együtt ).
Azóta rendesen kinőtte magát a Harley Benton márka, aki használt már olyat, nem panaszkodott rá, teljesen vállalható hangszerek.
"Amp megúszható, ha az ember nem akar kihangosítva, csak fej/fülhallgatóba játszani magában?"
Persze, veszel egy multieffekt pedált, azokon még aux bemenet is van, tehát rá tudod kötni a mobilodat, és arról szólhat a zene, te meg rájátszol.
-
arnyekxxx
veterán
ha nincs semmi elképzelésed akkor az a fentebb linkelt 35ezres cort szerintem tökéletes lenne ismerkedős hangszernek aztán ha megtanultad az alapokat és már tudod, hogy mit is szeretnél akkor már célzottan tudsz komolyabbat keresni és ha kidobod ezt a kukába akkor sem buktál nagyot vele.
-
nap
addikt
Próbálj ki minél többet, minél többfajtából. Fontos, hogy kényelmes legyen, ülve, állva, és komfortos a játék közben. Menj be több hangszerboltba, próbáld végig a teljes választékot. Ha használtan veszel, akkor nem buksz rajta, amikor eladod, szóval választhatsz drágább, márkásabb darabot.
browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
emiki6
veterán
-
Moleman
addikt
válasz emiki6 #52834 üzenetére
2006-os, akkoriban még nem voltak ezek az új szériák, szerintem ez egy Standard Jazz Bass, ilyen hangja lehet kb. A Classic Vibe amúgy a Squierek teteje, az majdnem kétszer ennyibe kerülne.
-
arnyekxxx
veterán
válasz emiki6 #52837 üzenetére
persze az alapkarakter az adott, de azért máskép szól egy behringer kombóba dugott hangszer mint egy ampegbe vagy trace elliotba. A JB hangja szerintem mindenkinek tetszik
Azt nem írtad meg, hogy milyen stílust szeretnél játszani. Ha torzítóval rendesen megtolt punkotmetált akkor sokkal kevésbé számít az alaphangja mintha valami szolid jazzt clean sounddal.
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #52837 üzenetére
Még egy hangot nem játszottál basszusgitáron, de már a 60-as és 70-es évek Jazz bass pickup elrendezésein elmélkedsz. Innen látszik, hogy túl sok internetet olvastál.
Valójában ami meghatározza, hogy hogy szól a kezedben a basszusgitár, az a következő:
1. Hogyan játszol rajta? (nyaknál hüvelykujjal, hídhoz közel pengetővel, slappelve, stb.)
2. Hogyan állítottad be az EQ-t az erősítőn?
3. Milyen húrokat használsz?Illetve ne feledd, ez egy kisérőhangszer, a zenekar többi tagjához képest kell jól szóljon. Az a sound amit demókon hallgatsz és azt hiszed, hogy ez hűde fasza, na abból jó eséllyel semmit sem fogsz hallani, ha mellérakod a dobot meg a gitárt.
Basszusgitárnál ezekre kell igazán figyelni. Lényegében bármelyik két hangszedős gitárral le tudod fedni a zenék 99%-át. Profi zenészek tömege játszik sima passzív Jazz bass-en vagy preckón ezer féle stílusban.
Szóval ezért is írtam, hogy a hangszerválasztásnál ne arra figyelj, amit az interneten olvasol, hanem arra, hogy tetsszen neked a hangszer formája és színe, hogy szívesen vedd a kezedbe. Ezért is érdemes elmenni egy hangszerboltba, hogy élőben lásd és megtapogasd.[ Szerkesztve ]
-
nap
addikt
válasz emiki6 #52832 üzenetére
Nemrég voltam tanúja, ahogy egy család megérkezett a hangszerboltba, hogy a kamasz fiúnak első gitárt vegyenek. Mondta az eladó, hogy nézzen szét, amelyik tetszik, azt válassza, megmutatta, hogyan fogja az első akkordját, hogyan pengesse a gitárt, aztán hagyta kibontakozni a srácot. Nem tudom, mi lett a sztori vége, mert fél óra múlva mennem kellett.
Szóval ne legyél kétségbe esve, a jó boltos nem valami szart akar rádmelegíteni nagy haszonnal, hanem próbálja úgy intézni, hogy az első hangszer után a többit is nála akard megvenni. A legtöbb boltban olyan srácok az eladók, akik maguk is zenélnek, és inkább zenészként gondolkodva próbálnak segíteni, nem pedig boltosként.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
nap
addikt
válasz emiki6 #52841 üzenetére
Ha látsz Johnson jazz bass-t, azt is érdemes megnézni. Én az enyémet nagyon szerettem.
A Sire is megér egy kukkantást, bár az csak hangszerboltban volt a kezemben, de mesze jobb volt az összes többihez képest.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
arnyekxxx
veterán
Komolyan nem tudod, hogy Exploitedrajongó vagy-e vagy Pastoriust hallgatsz álmaidban is? Idézném a fentebbi kollegát:
Még egy hangot nem játszottál basszusgitáron, de már a 60-as és 70-es évek Jazz bass pickup elrendezésein elmélkedsz. Innen látszik, hogy túl sok internetet olvastál.
Érdekességként megjegyzem, hogy az utolsó lemezünket a basszerosunk egy Fernandez aktiv gityón tolta fel, kivéve 2 dalt amit én játszottam fel otthon a hörlibeton legolcsóbb passziv perckóján. Szvsz csak a képzett fülűek tudnák eltalálni, hogy melyik a két kakukktojás a lemezen. -
cucka
addikt
válasz emiki6 #52845 üzenetére
Arra akartam kilyukadni, hogy az, hogy az egyik jazz bass-en 1 centivel arrébb rakták a híd pickupot, az nem egy érdemi különbség. Érdemi különbséget egy basszusgitár hangjában a játékstílus, az EQ és a húrok jelentik. Ezt a különbséget fogod hallani elsősorban, amikor a youtube-on nézed a demó videókat. Az emberi fület nagyon könnyű átverni.
(Nyilván a pickup fajtája és elrendezése is számít, de pont a jazz bass az, amiből kb. bármilyen zenéhez alkalmas hangot ki tudsz tekerni)Fun fact, állítólag azért kellett arrébb rakni a pickupot, hogy jobban eltakarja a krómozott takarólemez, ami akkoriban járt a jazz bass-ekhez.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz emiki6 #52827 üzenetére
Ezt valahol megértem, másfél évvel ezelőtt én sem mertem egy boltban levenni egy gitárt a falról, mert nem tudtam rajta mit játszani. :-D De ha ezen túllépsz, legalább annyit megnézhetsz, hogy mennyire kényelmes a nyak vastagsága, a gitár súlya, egyensúly, tetszik-e küllemre.
De ahhoz valóban kell már legalább egy kevéske tapasztalat, hogy tudatosabban tudd eldönteni, hogy megfelel-e az igényeidnek egy hangszer.
W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Figyi, szakérted ezerrel a basszusgitárokat - én nem értek hozzá -, mi jó mi nem jó, de még fogalmad sincs, mit akarsz rajta játszani? Előbb fel kell ülni a lóra ahhoz, hogy lovagolni tudj.
Csak el tudod dönteni, hogy mi az a zene, amit szívesen hallgatsz, bizonyára vannak kedvenceid - ha ezekre igen a válasz, akkor vélhetően azokkal fogod kezdeni, hasonló stílust fogsz játszani, Persze később, ahogy a tudás is formálódik, nyitni fogsz más irányba, de először egészen biztos azt fogod játszani, amiket hallgatsz, szeretsz.
Tényleg menje el egy boltba, mondd meg, hogy teljesen kezdő vagy, vonz a bassz, mutasson neked hangszereket, amiket ő szívesen javasol. Aztán meg fogd meg, szagold meg, tetszik-e, jó érzés-e a kezedben, nehéz, könnyű, stb. Egy jó hangszerboltban segíteni fognak, ha budapesti vagy, menj pl. a Gitárcentrumba, ott nagyon rendesek, nagy is az üzlet, van viszonylag sok basszusuk is.
Ha pedig nem akarsz tapogatni, valaki ajánlotta itt a Harley Bentont, nézz szét Thomannon, kockázatmentesen fogsz venni egy olcsó hangszert, 3 év garival, azon az első dongásokat biztos meg fogod tudni tanulni, később meg már majd az ízlésed és a pénztárcád vezet majd.
W | W | H | W | W | W | H
-
Moleman
addikt
válasz emiki6 #52870 üzenetére
Mindenképp egy olcsóbb most, minél előbb kezdj el gyakorolni. Ha van szorgalmad mellé, és annak ellenére is gyakorolsz rajta, hogy nem ő az álomhangszer, már nyertél.
400k szerintem túlzás, főleg első hangszernek, a korábban emlegetett használt Sire 150k körül már bőven színpadképes profi hangszernek számít, de újonnan is megáll 300 alatt.
-
addikt
válasz emiki6 #52878 üzenetére
Nekem azért nem CV mert már volt. MIM is volt a kezemben és én érzem a különbséget. Kevésbé kényelmes. Ha CV-vel kezdtem volna akkor valószínűleg tökre elégedett lettem volna, nem szoptam volna mint a legolcsóbb bullet-el. De ennyi idővel már nem.
Ezért is mondtam, hogy pl teljesen szubjektív.
Nekem sajnos a kinézet nagyon fontos, ha nem hív táncra akkor kevesebbet nyúlok hozzá.
Ettől függetlenül nagyon vicces, hogy van egy gyöngyház fehér PRS-em és ez az egyik szín amitől kivert volna régen a víz és a sohaselessz kategóriába esett. Mindig is egy Hendrix fehér sztratot akartam, erre lett egy Sunburst ami sosem volt a kedvencem, túl snassz, erre nem győzöm csodálni a szépségét.
Szóval ennyire. Viszont PRS-ből ha nincs rajta madár akkor nem kell
Basszerokhoz nem értek, ott nem tudom mekkora a különbség a CV és a MIM és egyéb hangszerek között. De az is igaz, hogy egy CV-t fogólapját is le lehet kerekíteni, abban is lehet hangolókat, nyerget, hangszedőt, hidat, potikat és kapcsolót cserélni. Onnantól kezdve meg már tök jó cucc az egész. A kérdés, hogy sunburst esetén, hogy öregszík a színe és a fa. Ha telibe van fújva akkor hót mindegy.Kinézet vagy hang? Hol a kényelem? Az is fontos. Pl arnyekxx épített magának egy explorer típusú gitárt és azt mondja, hogy élete legkomfortosabb gityója úgy, hogy előtte nem vett volna a kezibe ilyet és dobta a kedvenc szuper sztrat gityóját.
Nehéz ügy. Szerintem ha annyira jó a hangszer, annyira jó hangja van és kényelmes akkor idővel beleszeret a hangszerbe az ember. Pl én így vagyok a PRS-el és a USA sztrattal.
De mivel mind mások vagyunk ezért más másképp lehet vele. Te a hangot hajkurászod, ezért én a hangot és a kényelmet tartanám elsőnek. Legrosszabb esetben el kell dobnod és másikat szerezni később.
Sire-t még nem fogtam, de nagyon sokat mondják jó, a G&L-t is dícsérik, érdemes lehet őket kipróbálni. Ha újonnan veszed akkor lehet a bolt beállítja ingyen, erre érdemes rákérdezni, ha mégsem akkor meg bepróbálkozni hogy naa meg dee meg lééégyszi. Ha használtan akkor viszont számolj rá egy beállítási árat is.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
bigrob
őstag
válasz emiki6 #52870 üzenetére
Ha neked segítség nekem van a szekrényben egy ilyen 5 húros harley benton, ha gondolod és a 15. kerület útba esik beugorhatsz kipróbálni, annyi hogy erőlködőm nincs már hozzá, de DAW-ba berakjuk és 2 aktív JBL-en meg tudod hajtani.
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #52916 üzenetére
Line out nem túl gyakori elektromos gitáros cuccokon.
Szerintem ami lefedi a te igényeidet, az egy bass preamp pedál, fejhallgató kimenettel.Ha olcsót keresel, a harli bentonnak van ilyenje, állítólag teljesen jó. De ez kb. basszusgitárra a leghasznosabb pedál (a kompresszor mellett), szóval szinte minden gyártónak van ilyenje.
[ Szerkesztve ]
-
Goose-T
veterán
válasz emiki6 #52937 üzenetére
Alacsonyabbra kell állítani a pickupot, és akkor nem csattan neki a mágnesnek a húr. Az okozza általában a clippelést.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #52940 üzenetére
Ha csak slappelésnél jött elő, akkor olyan okai lehetnek, hogy
1. túl közel van a pickup
2. rossz a technikád, belevered a húrt a pickupba
3. hibás a hangszer (pickup v elektronika)
4. a preampot lehet állítgatni és valaki elállítgatta (ha van ilyen, akkor a preamp hátán vannak erre pici csavarok vagy hasonlók)De igazából teljesen mindegy. Ha belefér a Sirev5 vagy v7, és tetszik, akkor vedd bátran. Ha Marcus Millernek elég jó ahhoz, hogy ráírják a nevét és ezen játsszon a koncerten, akkor neked is elég jó lesz .
[ Szerkesztve ]
-
emiki6
veterán
válasz emiki6 #52940 üzenetére
Pickup clip followup:
Ma próbálgattam egy amcsi standard 4 és 5 húros jazz bézt és megnéztem ezt a pickupos clippelés dolgot.
Ha a húrt hozzányomom a pickup mágneséhez, mégha lassan is, akkor lesz clip, mert a pickup kiad egy jel-spike-ot (gondolom). Érdekes, hogy az 5 húros jobban clippelt hozzányomásra, mint a 4.A következő lépés az lesz, hogy megint elmegyek egy bótba, ahol van sire v3 és v7, hogy megnézzem, hogy szimplán a húr mágneshez érintése által produkált tüske hasonló e a kettőnél vagy beigazolódik a hipotézisem, miszerint a v3 clippelni vagy jobban clippelni fog a v7-hez képest ugyanojan lassú húr a magneshez érintés hatására.
Lehetséges, hogy a v7-et nem nagyon érdekli, ha a húr a mágneshez ér, mert olyan a pickup és az elektronika benne. -> ezt már vasárnap le fogom tudni tesztelni, mert addigra meglesz, ha minden jól megy."De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
cucka
addikt
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #53070 üzenetére
Javaslom, legalább nézz meg pár youtube videót a helyes kéztartásról, vagy még inkább vegyél 1-2 órát tanártól.
A basszusgitáron vastagak a húrok és hosszú a menzúra, szóval elég könnyen tudsz vele szerezni egy jó kis ínhüvelygyulladást.A cél, hogy minél kevesebb fizikai munkával tudj játszani. Ha megnézed a profikat, azt látod, mint ha játék közben nem csinálnának semmit.
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #53081 üzenetére
Pont erre akartam célozni. A bal kezednél minimális erőkifejtéssel le kell tudd fogni a húrt. És nagyon nem is kell szétterpeszteni az ujjaidat.
Ha nagyon szupinált helyzetben van a kézfejed, akkor jó eséllyel rossz a kéztartásod, vagy nincs elég magasan a gitár nyaka. Ha érzed, hogy feszülnek az izületek és az inak a kezedben, akkor javítani kell a tartáson.Jobb kéz az más tészta, igazából az végzi az érdemi munkát, ott lehet finoman és agresszíven is játszani.
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz emiki6 #53086 üzenetére
Nyilván felfele néz a tenyered, de nem a tenyered tartja a hangszer nyakának a súlyát. És figyelj rá, hogy ne legyen feszültség a csuklóban meg egyéb izületekben.
A kezed méretén filózni meg fasság.
Pino Palladino egy két méteres fickó lapát tenyérrel és iszonyú hosszú pókláb-szerű ujjakkal, és a világ egyik legjobb basszusgitárosa,.
Victor Wooten egy alacsony fickó gyerek méretű kézzel, mini-virsli kinézetű ujjakkal, és a világ egyik legjobb basszusgitárosa.
Szóval hidd el, nem ez számít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- Asztali i7-4790 16GB RAM Asus RX 550 játékra fogható gép
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 14,2 M3 Pro 2023 18GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC, I3-10100, 8 GB RAM, 240 SSD, monitor, billentyűzet, egér
- AOC Monitor 27" Q27B3CF2 100 HZ
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest