Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A hagyományos tápcsatlakozónál marad az új Arc VGA-család
- Szupercsendes táp Seasonic és Noctua együttműködésben
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Régi vágású miditorony a GameMax receptje szerint
- Milyen monitort vegyek?
- Új shader nyelvet terjesztene el Khronos Group
Új hozzászólás Aktív témák
-
csui83
tag
Üdv!
Van egy Genius sw 5.1 3600 rendszerem, az alábbi hibákkal:
1. Bekapcsológomb néha mintha nem venné a "feladatot". Van, hogy 3-4szer is meg kell nyomni hogy bekapcsoljon.
2. A hangforrást (3 db jack) a mélynyomóval összekötő kábel a végénél, vagy az aljzat amibe bedugom a kábelt, érintkezési (vagy másmilyen) hibás: a mélynyomó hol szól, hol nem (a kábelvég mozgatására meg lehet találni az állást ahol szól, de van hogy "elmegy" abbol a helyzetből.
3. Potméter rossz: tekergetésre az egyik front hangfal jele elmegy, illetve recseg is. Szerintem ezzel függ össze a következő:
4. Az egyik front hangfal kimenete nem ad jelet (vagy csak nagyon gyengét, igazából alig lehet megállapítani, hogy jön-e benne valami. A másikhoz képest szinte 0. A kimenet a rossz, a hangfalat a másik front kimenetbe bekötve működik.
5. Mélynyomó néha zörög-csörög, szerintem nem megfelelően működik (nem is elég erős talán). Pontosan az utóbbit nem tudom megítélni, mivel a hibái előjötte után a hangrendszer félre lett téve, de emlékeim szerint amikor még rendszeresen hallgattam, úgy véltem hogy nem jól szól a mélynomó. Lehet kiszakadt esetleg?Ezt elküldtem a Genius szerviznek, menyi lehet kb megcsinálni. A vezérlő panelt cserélni kell a poti miatt nyilván, és igy az 1,3,talán 4 pontok javítva lennének potom 9500 hufért. A 2-es pontra csak a kábel érintkezési hibáját emlitette 2500hufos cserével, bár sztem az aljzatnak van vmi érintkezési gyíkja. 5-ös pontban nem vagyok elég biztos, rég használtam a rendszert, de tudom hogy vmi gyíkja volt, meg jópár másodpercre elkezdett búgni az egész. Talán rugdosásra reagált vmit..
Kérdésem lenne, hogy érdemes ezt csináltatni, vagy dobjam a fenébe az egészet? Ahogy látom, ez minimum 12-13k lenne, úgy hogy a hangfalaknak már némi esztétikai hibája is van. Ennél vmivel többért ugyanezt a fajtát, vagy egy jobbat (5000-es sorozat?) használtan megvehetem, ahol lehet szintén előjön minimum a poti baja. Vagy vegyek akkor 30k-ért egy zsír újat? Annyit meg nem akarok most kiadni rá. Mit javasoltok, mit érdemes ezzel kezdeni? Ha nem javíttatom akkor kuka?
-
csui83
tag
Köszi a választ!
Bekapcsológomb: a vezérlőpanelen (standby). Bár még ez a legkisebb probléma..
Potis tanácsot meg tudom ugy csinálni, ha nem nagyon értek az elektronikához? Forrasztottam már, de azt én egyből nem vágom mit kell hova forrasztani.
Jack kábel: a toldásos modszer okoz vmi minőségbeli problémát? Megpróbálom majd akkor ezt is, de lehet, hogy az aljzat a hibás? Vagy az nem valószínű?
Búgás: régen mikor használtam, akkor tudom hogy a center hangfalra tolt be nagyon idegesítő bugást, néha a mélynyomó lökdösése megoldotta a problémát. Most pár évig talonba volt a rendszer, a legutobbi próbámnál nem volt búgás.
Viszont a mély hangszóró teljesítményére nem emlékszem.. nem rémlik hogy régen csumára kellett volna tekerni a mély hangok szabályzóját, most viszont csak a csumára feltekert esetben van normális, kellő mértékű mély hang.
Azt lehet vajon csinálni, hogy elviszem szervizbe, és megkérdem, hogy a vezérlő panel kicserélése nélkül mennyire jönne ki a javitás? (Ha tényleg van baj a mélynyomó résszel, ill a jack aljzattal...) És akkor a forrasztás témát megcsinálnám én, vagy valaki. Igazábol ilyen"valaki" ismerősöm nem nagyon van: hol és kb mennyiért végeznék el ezt az ellenállás beforrasztást?Köszi!
-
csui83
tag
Hujikolp, kerhetnek egy kis segitseget?
Nekem a 3600-as szeria van, es nehany hangfal nem szol. Eloszor a potmeterre gondoltam, azt kiszereltem, a forumban korabban megadott par kepen a 6 csatornat 30KOhmos ellenallassal atkotottem, most tesztelve a kovetkezok vannak: SUB OK, FR OK, FL alig hallhato, Center OK, RR alig hallhato, RL semmi hang.
A potmeter kiszerelese elott is kb ugyanez volt a jelenseg, tobb hangszoro sem ment, de sajnos nem volt listam, pontosan melyek nem.
A 30kOhmos atkotes (ahogy korabban mas ajanlotta) tuti modszer, a hibaanalizis nem mehet felre, ha jo a forrasztas? Meg lehet bizonyosodni a forrasztott resz megfelelosegerol? Vagyis hogy ott meg van megfelelo jel?
Tudnal tanacsot adni, esetleg kepekkel, hol kellene mernem ertekeket, hogy kideruljon mi a baj? Koszi elore is!
-
csui83
tag
Genius 3600 control panel 1 (potmeteres)
Nem latok a NYAK-on gondot[ Szerkesztve ]
-
csui83
tag
Genius 3600 control panel 2 (inputkapcsolo)
Nem latok a NYAK-on gondot -
csui83
tag
Genius 3600 control panel 3 (tap?? NYAK 1 (a subwoof hatoldalan))
Nem latok a NYAK-on gondot -
csui83
tag
Genius 3600 control panel 4 (tap?? NYAK 2 (a subwoof hatoldalan))
Itt latok egy barnas elszinezodest -
csui83
tag
Itt a kondin az mi?
-
csui83
tag
Es ott is mintha lenne valami elszinezodes a kondin?
-
csui83
tag
válasz Hujikolp #7370 üzenetére
Tapkabelek (egy korabbi hsz alapjan a kovetkezoket mertem: kek-fekete-kek, sarga-sarga, piros-fekete-piros):
Kovetkezo ertekek vannak:Kek-fekete: 15
Fekete-kek: 15
Kek-kek: 30.3Sarga-sarga: 13
Piros-fekete: 22
Fekete-piros: 22
Piros-piros: 44.5Van meg egyeb kabel ami tapkabel?
Kepek:
-
csui83
tag
válasz Hujikolp #7370 üzenetére
Megvannak a meresek a nyak-on is.
Az elso kepen volt egy kremszinu keret is, azt is sarganka vettem vagyis AC-n (valtofesz) mertem, a nyilazott ket helyen.
Itt a masodik kepen ketto darab nullas ertek van alul, a valtofesz eseten mertem mindket polaritassal, mindenhogy nulla.
(Altalaban veve mindent megneztem valtott polaritassal egyebkent) -
csui83
tag
Koszi, eddig megvan...
A kerdes arra vonatkozik, hogy melyik ponton mit merek azzal a feszultseggel. Mi az az adott aramkori pont, amit akarunk merni es miert, mit tudunk ebbol megerteni. Miert pont azt a kondit merjuk peladul. Miert nem a masikat / tobbit / osszeset. Mi alapjan lehet megtudni hogy specifikusan az az adott pont fog nekunk valamilyen informaciot szolgaltatni. Es mibol lehet ezt megtudni, hogy mi a jo ertek ott. 0V? 5V? 20V?
stb. stb. -
csui83
tag
válasz Hujikolp #7376 üzenetére
Megneztem azt a tapcsatlakozot ahol nullat mertem.... piros-fekete vezetek, a masik oldali nyak laprol jon. Sajnos az nem volt feldugva, ezert volt nulla az ertek. Ujramertem igy ezt a reszt (es a tobbit is egyebkent, de ott nincs erdemi valtozas, par tizedes kulonbsegek vannak).
Tovabba lemertem R89 ellenallast, illetve a D4 D5 D8 diodak feszultsegeit (egyenfeszultseg, ugye?). Mind egyelore a helyen, kiforrasztatlanul.
Alabb mutatom a frissitett/kiegeszitett ertekeket:
Ezek alapjan amit irtal a D8 diodarol, valtozik valamiben? Vagy igy a D8-at mar lehet is cserelni, mert mintha nem allitana elo feszultseget?
"Ha kiforrasztod a diódát, a kiforrasztott pontra mérj rá ellenállás mérővel. Így mögöttes áramkör imprdanciája látható. Ha zárlat van, akkor nulla körül, ha jó akkor sok-sok kiló ohm, mega ohm." -
csui83
tag
Megmertem konkretan a piros-fekete kabelen mi az egyenfeszultseg (az ahol a nyak-on 33.8-at mertem), 16V jon be a vezeteken.
Kiforrasztottam az R89 es D8-at, az R89 kiszerelve hozza a majd 180 Ohm erteket, a dioda pedig egyik iranyban 900 koruli erteket mutat, masik iranyban 1-et (gondolom ez a zarasi irany) - tehat mind a ketto ertek jonak tunik, ugye? Akkor miert merhetek 0-t a nyak-on a diodan? Vagy mi is ebbol az egeszbol a konkluzio? Lehet a jo ertekek ellenere megis rossz a dioda?
Vettem uj diodat es ellenallast, probaljam meg oket beforrasztani es ujra merni?
-
csui83
tag
Ma esti update, egyre jobban confusing ez az egesz nekem.
Szoval visszaforrasztottam az eredeti ellenallast (miutan a boltban 1/4W-osat adtak feles helyett..), majd megmertem a dioda helyen az egyenfeszultseget: 15.9V illetve az ellenallasokat: 2000Ohmos mereshataron a muszer egyik polaritasban semmit nem jelez ki, polaritast megforditva: -700. 20k-s mereshatar: -9.09, 200k: -90.9, 2000k: -909
Mit jelentenek a fenti ertekek? Ez az az impedancia, es ez jo?Utana beforrasztottam egy uj zener diodat, es mertem D8-ra majdnem 6 voltot (nem emlekszem pontosan, 5 egesz valamennyi volt, kepet meg nem tudtam csinalni rola).
Ezutan parszor ki-bedugtam a hangfalat, ami utan mar az egesz erintett resz meghalt. A diodan mar nem tudtam merni feszultseget (a nyito/zaroiranyu fesz jonak tunik diodateszter modban), a C26 kondin sem, es ami a legrosszabb, az itt levo piros-fekete vezetekben sincs semmi feszultseg. Sem a vezetek csatlakozo labain a nyakon, sem a vezetekben lehuzott allapotban nem merek semmit. Visszakovetve a vezeteket a masik nyak lapra ahonnan jon, annak labain sincs semmi. Ez korabban sosem volt igy, magan a vezetekeken lehetett feszultseget merni.
Minden mas ertek amit korabban mertem, megvan es ugyanaz.
Mi tortenhetett?
Hogy lehet hogy a regi dioda kiszerelve jo erteket mutatott, megsem allitott elo feszultseget?
Majd ujra kicserelve mar jonak tunt a dolog, par percig.... es miert csak par percig, miert tunt el a fesz? -
csui83
tag
válasz Hujikolp #7388 üzenetére
Melyik a bal, az emitter?
De egyebkent: 16.9 (emitter) es 16.0 (bazis), mindketto a dioda melletti C68 kondi negativ labahoz kepest.A leirasom alapjan bekapcsolt allapotban mertem.... mert ott van a feszultseg merese is Mit cseszhetett el?
Visszaterve az eredeti problemara, ha a D8-on nincs egyenfesz.... mik vannak az azt megelozo koron, amiben lehet a hiba? Ezt kapcsolasi rajzon meg tudnad mutatni? Osszessegeben sincs nagyon sok alkatresz ezen a nyaklapon, nem lenne erdemes esetleg a D8-at megelozo kor osszes, meghibasodasra hajlamos alkatreszet kicserelni?
Szerk: Dunakeszin vagyok
[ Szerkesztve ]
-
csui83
tag
válasz Hujikolp #7391 üzenetére
A vegfokokon van olyan meresi tuti meresi pont, ami megadja, hogy bizonyos in/out feszultsegek ha megvannak/nincsenek, akkor az a vegfok jo-e vagy nem? Nezegettem az egyes vegfokok adatlapjait, latom hogy megvannak a labkiosztasok, de nem vagyok benne biztos mit is lenne erdemes merni.
Ha a vegfokot kicserelem (barmelyiket is), mi a helyes metodus a cseret illetoen? Nem a forrasztasra gondolok, hanem arra, hogy a fem hatlapra van csavarozva a vegfok ha jol gondolom, es mintha lenne alatta valamilyen lapka, meg valamilyen paszta is talan. Kell barmit is ragasztani, pasztazni vagy csak csavar ki, uj alkatresz, csavar be. Csak azt akarnam elkerulni, hogy nehogy barmilyen hiba miatt - amit a csere soran elkovetnek - esetleg aram keruljon a vegfokrol a fem hatlapra (ami mar kivulrol is erintheto).
-
csui83
tag
Mi a kulonbseg a 10kohm es 50kohm verziojuk Alps potmeterek kozott pontosan? Ezen keresztul lenne allitva a hangero, nem PC, TV stb.... A 10kohmos a conrad-vol 8k alatt kijonne, mig az 50kohmos nehezen fellelheto, kb csak ebay 14ezerert, Kinabol.
-
csui83
tag
Pukkan-pattan egyet a rendszer amikor kikapcsolom hatul a fokapcsoloval, ez miert van? Ez hiba vagy ilyen? (3600-as)
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Proxmox VE
- Windows 11
- ZEN.com
- TCL LCD és LED TV-k
- E-book olvasók
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Windows 10
- További aktív témák...
- Eladó használt Canon Powershot G3 X kompakt ultrazoomos 1 colos érzékelőjű fényképező-videó gép.
- Új HP ENVY Gamer Tervező Vágó Laptop 16" -50% i7-12700H 14Mag 16GB 1TB RTX 3060 6GB QHD+ 120Hz!
- ÚJ GIGABYTE G5 Gamer Tervező Laptop -30% 15.6" i5-12500H 16GB/512GB SSD 144Hz FHD RTX 3050 4GB FHD
- AMD Gamer Config: Ryzen 9 7950X3D, 32 GB DDR5, 7900 XTX 24GB, 3TB SSD+ 2TB HDD
- Eladó BASSZUSRA REZGŐS gamer füles!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest