Aktív témák
-
DDL
őstag
A CAT5 specifikáció az tényleg 100Ohmot ír, de nem a kábel impedanciára. Hanem ilyen lezáró impedancián kell teljesítenie a megadott követelményeket. Ha ugyanilyen feltételeknek teszed ki a hangszórókábeleket akkor azoknak kOhmos az impedanciájuk. A hangszórókábeleknek nem 4, 8, 16 stb. Ohm az impedanciája Ez a hangdobozé. Ha a nyagyfrekis tulajdonságai egy kábelnek 100m-es hosszon is kiváló, akkor nehogy már 2-3m-es hosszban szar legyen. Fordítva annál inkább.
Én ezt a kábelt az olcsóbb speciálisnak kikiáltott hangszórókábelek alternatívájakén ajánlom alapban tized-huszad áron. Kis fonással, kínlódással akár a több 1000/m árú kábelekkel is felveszi a versenyt, szintén tized áron. Ha vékonynak tűnik akkor lehet többet is használni.
Hangosításhoz kell 3-4 kábel egy érnek, de otthoni körülmények között max 2 (8 érpár) elég, ezen 6-8 zenei A-t lazán át lehet kergetni Ez emberi számítások szerint 150-400W hangszóró impedanciától függően. Szerintem ez több mint elég. Lakás körülmények között jó esetben ha 50W-ot használ az ember...
Üdv: DDL -
DDL
őstag
1. igaz. De 1db utp kábelben a vezető felület nagysága összesen kb. 1.8mm^2. Nagytisztaságú réz. De soha nem mondtam, hogy nem lehet többet használni
2. igaz.
Nem tudom, honnan vetted a 100Ohmot. És miért hasonlítod a hangszórókábelekhez ebben a tekintetben. Hiszen mérni ilyet soha nem mérhettél UTP CAT5 kábelen, ha azonos adatokat mérsz. Ugyanis az CAT5 specifikáció 100m-es hosszban adja meg a követelményeket. És impedanciát ad meg (ami a frekitől függ mint tudjuk) nem DC ellenállást. Abban is igazad van hogy az elektronok így mozognak. Éppen ezért lényeges a kábel külső szigetelése az lenne az ideális, ha nem érne hozzá a vezető erekhez. És az UTP sok más olcsó (és nem annyira olcsó) hangszórókábeltől eltérően viszonylag laza kűlső szigeteléssel rendelkezik ezért ezeket a kilépő elektronokat kevésbé fékezi. A kábelkapacitás emeiatt (is) nagyságrenddel kisebb mint az olcsó hangszóróvezeték esetében. Ill. a vezető körül kialakuló elektromos mezőt kevésbé torzítja. Ezért is lenne ideális a vastag, szigetelés nélküli kábelezés amikor egymásttól 20-25 cm távolságban megy a két vezető ér. Az ''litze'' szerkezet a magasfrekis átvitelt javítja. stb.
Egyébként az esetleges magasabb DC ellenállás nem biztos, hogy baj egy rendszerben. Sok erősítőnek jól jön az a néhány tiszed, ne adj' isten 1 Ohm a hangszóró előtt. Ez - mint sok egyéb más - renszerfüggő. És éppen ezért lehet kábelekkel hangolni egy rendszert, mert egy kábelnek nem csak ellenálllása, hanem más tulajdonságai is vannak.
Szóval részben igazad van, de a Te által felállított követelményeknek nagyon sok sodrott (pláne olcsó) kébel sem felel meg. Ha nem csak mechanikai oldalról szemléljük a dolgot.
És annál helyesebb dolgot nem csinálhatsz, mint kipróbálod és előíteletek nélkül mondassz róla véleményt. És próbálj ki más kábeleket is!
DDL
őstag
Egyáltalán tudod hogy miről beszélünk? UTP CAT5 falikábel. Szar gigabit hálózatot lehet vele építeni. Nagy tisztaségú réz, kis kapacitás stb. Miben is jobb ennél az olcsó sodrott hangszórókábel? A lényegesen rosszabb nagyfrekis viselkedésében? A nagyságrenddel nagyobb kapacitásában? Hm?
-
DDL
őstag
Nem itélkeztem a géniusz fölött.
Én kb. 2 éve csináltam utoljára géniusz tuningot 10-12db-ot. Azokban a szivacs egyforma volt, és nem ért a fenekére (nem is kell feltétlenül, mert ez a csillapítást befolyásolja, ha azonban összevissza van benne akkor természetesen az pótolandó). Viszont szeleltek mindenfele.
Értelemszerűen ha van sarokmerevítés akkor nem kell beletenni. Azonban nem mindegyikben van (legalábbis azok között amik átmentek a kezem között).
Azt én sem írtam, hogy betömd a reflexnyílást. De ha túlcsillapítod, akkor a csillapítóanyag megeszi a légmozgást. Még akkor is, ha a reflexcső szabad marad. Hiszen ezért csillapító anyag. A vattát nem elsősorban neked szántam, hanem általánosan.
Az viszont tény, hogy a technika ''feljődését'' látva ezek a géniuszok már nem azok, mint amik 2 éve a megjelenésükkor voltak. Ezért nem írtam, hogy mindent meg kell csinálni amit ajánlottam, hanem csak lehetőségek. És amiket ajánlottam azt bármelyik hangdoboznál meg lehet csinálni utólag, ha szükséges.
Üdv: DDL
[Szerkesztve] -
DDL
őstag
Én nem értek hozzá ezt előre közlöm. De szerintem az ezermillió sebből vérző géniusz belseléből nem baj, ha hiányzik az a kis csillapító anyag. Ugyanis ezt nem ex-has teszik bele normálisabb gyártók. Nem elsősorban ezért van olyan hangja amilyen. Sőt ezt még fel is szokták használni a ''dúsabb'' basszus érdekében. Hanem, hogy ott is szelel, ahol nem kellene. Tudjátok: bolond lyukból bolond szél fúj?!
(Az a mellékes körülményt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a belső részek hűtése is a reflexnyíléson keresztül történik. Ha nagyon lecsillapítod, akkor nem mozog eléggé a levegő a dobozban.) Vattát el kell felejteni, túlságosan könnyű akusztikailag. A legjobb a gyapjú lenne, de ha nincs akkor vatelin (télikabátok bélése), kőzetgyapot, üveggyapot. Tömítésre - ahol készőbbiekben esetleg a bonthatóság cél - egy speciális erre a célra kifejlesztett anyagot kell használni. Ennek neve PULLFIX. Nyílászárók hő- és hangszigetelésére használják
különböző vastagságban és szélességben lehet kapni speciális szaküzletekben (OBI, Praktiker, METRO, stb). De remekül lehet speckós szerszámmal darabolni (tapétavágó szike).
Az oldalapok közötti ragasztóhiányt én nem pótolnám, hanem a sarkokba az élek mentén egy 2x2cm-es saroklécet ragasztanék, hogy merevebb legyen. Ezzel megoldódik a szelelés, és a rezonáló doboz szétesésének a veszélye.
Üdv: DDL
Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Lexus, Toyota topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Nem keres több megrendelőt az Intel 18A node-ra az Intel
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
- Call of Duty: Black Ops 6
- Sorra igazolja le az OpenAI szakembereit a Meta
- iOS alkalmazások
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest