Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Egér probléma
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Házimozi belépő szinten
- Milyen digitális videókamerát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ha egy termék garanciális ügyintézésével kapcsolatban kérdezel, akkor a könnyebb segítségnyújtás érdekében adj meg minél többet a következő adatokból:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
válasz
luciferc #987 üzenetére
Erről sokat beszélgettem már emberekkel, és jogászok között kb. egyetértettünk abban, hogy elvileg ha a monitoromon kis fehér/fekete/valamilyenszínű világító (vagy nem világító) pontocska, pontocskák vannak, és ez zavar, az jelentheti azt, hogy számomra hibás a monitor. Hiszen lehetséges pixelhiba nélküli monitort gyártani sőt vásárolni is, tkp nincs árkülönbség sem, az adott kupacból tökéleteset vagy pixelhibásat kifogni pusztán szerencse kérdése (sajnos). Ezért én úgy gondolom, hogy sz*rok a cégek által meghatározott ''hibahatárra'', ez engem nem kötelez, szerintem hibás, javíthatatlan, cserélni kellene vagy vételárat visszafizetni. Szerintem és elméletileg.
Gyakorlatban ragaszkodom a CRT-hez, és olyan TFT/LCD-t tervezek venni, amelyik a lehető legkevesebb hibát engedi, azt hiszem, a Samsungnak vannak olyanjai, ahol teljes pixelhibát nem engednek, viszont alpixel valszeg igen (arról ugyanis nem írnak...). -
smog86
senior tag
Na úgy néz ki cserélik mégis vagy felajánlották hogy visszaadják az árát, mert jelenleg nincs nekik.
Eddig úgy néz ki Magicomp korrent bolt. -
smog86
senior tag
válasz
luciferc #997 üzenetére
de ott volt még a szervizes srác és meg is nézte a hibát...és szó szerint azt mondta hogy holnap tud vele érdemben foglalkozni...
az a helyzet hogy esztétikai hibája volt gyárilag, tehát a potméter ferdén volt rárakva...és ott elöttem elkezdte feszegetni hogy hát ezt átlehet rakni úgyis hogy jó legyen, de nem tudta leszedni végülis, de ma levési akkor szépen fog kinézni
bár én nem igazán szeretnék olyat használni amit már levéstek aztán úgy ragasztották vissza....még ha nem is látszik rajta majd karc vagy ilyesmi
Szóval a hiba elég kicsi, de ha már bevették javításra akkor elismerték hogy hiba...
Sőt mondták is hogy ez gyári hiba...
[Szerkesztve] -
hanka
tag
Én rengeteg nyomtatót adok el, és amire nincs gyári garancia arra én szoktam adni.
500.Ft.- / hó . És ha neadjisten meghibásodik, akkor tényleg megjavítom és nem kérek semmit, hisz kifizette a garanciát.
Ez korrekt garancia magánszemélytől nem? Nem ördögi ár havi 500.-... -
smog86
senior tag
Hát ez a 3nap gari nem ér semmit, ugyanúgy javításra vették be, hiába mondtam hogy 3napos akkor is azt mondták hogy azért megnézik meg-e tudják javítani....
-
Gyuri27
félisten
''A jótállás és garancia kapcsán valóban kijelenthető, hogy a két fogalom egyet
Ha nincsen jótállás egy termékre, szavatosság még vonatkozhat rá. Főszabályszerűen minden termékre vonatkozik bizonyos időtartamra szavatosság. A reparációs lehetőségek (csere, javítás, vételárcsökkentés, illetve vételár-visszafizetés) a szavatosságnál is ugyanazok mint a jótállásnál. A különbség a jótállás és a szavatosság között annyiban van, hogy szavatosságnál nem az eladónak, hanem a fogyasztónak kell bizonyítania, hogy a termék hibájának eredete már vásárláskor meg volta a termékben. Tehát a szavatosság esetén a fogyasztóra hárul, hogy az esetlegesen szükséges szakvéleményt a hiba jellegéről beszerezze, a vizsgálat költségeit megelőlegezze. A közelmúltban életbe lépett új szabályozás annyiban azonban tovább erősítette a fogyasztók helyzetét, hogy, a vásárlástól számított első hat hónapban jelentkező meghibásodás esetén, már a szavatosságnál is gyakorlatilag a jótállással egyenértékű a fogyasztó helyzete: elegendő a hibát bejelentenie, a meghibásodás körülményeit már az eladó köteles vizsgálni és igazolni.''
[link], [link], [link], [link].
[Szerkesztve] -
Dzoli
tag
válasz
concret_hp #985 üzenetére
''valaki meg tudja mondani mi a különbség a garancia és a jótállás közt?''
Olyan hogy garancia, jogilag nem létezik. A törvények csak szavatosságot, vagy jótállást ismernek. Ez csak úgy bekerült a mindennapi szóhasználatba, és a jótállást szokást érteni alatta.
Az hogy fényerőbeli eltérés van a pixelek között, nem tudom, hogy egyáltalán hiba-e.Kérdezd meg a jótállási jegyen feltüntetett szervízt. Más lenne a helyzet, ha nem, vagy más színnel világítana.
-
smog86
senior tag
Sziasztok!
Van valami tapasztalatotok a Magicomp-pal? 3napon bellül vagyok és van egy kicsit hibás Genius 5000-esem és nincs nekik készleten....Szerintetek kifizetik? Mivel cserélni nem tudják. -
net84
őstag
válasz
concret_hp #988 üzenetére
Az LG 17''-os LCD monitorokat 5 sub vagy más néven alpixel hibától cserélik.
Ha van rendes LG garpapírod, akkor szvsz ne a tecsóba vidd vissza, hanem egy megjelölt szakszervízbe, márha van a közelben. Ugyanis ők elég rugalmasan kezelik ezt a dolgot, és viszonylag gyorsan bevizsgálják (az itteninél a tapasztalat 1-2 nap, igaz az CRT-m cseréje ennél nehézkesebben intéződött) és már adják is a csereigazolást, amit vihetsz a tecsóba, hogy adjanak egy újat most azonnal.
Ha nem tud adni, a csereigazolást ott ne hagyd nekik, hacsak nem adja vissza a vételárat azonnal...
Ha nincs a közelben szakszervíz, akkor marad a tecsós asztalcsapkodós sokat várós verzió.
Egyébként a monitoroknál, ha a gyártó máshogy nem nyilatkozik, akkor az ISO 13406-2 Class II szabvány a mérvadó. Ez tudomásom szerint a garanciális ügyintézésben is szabályos...vagy nem? -
luciferc
őstag
Ariadne, hogy is van ezzel a pixelhibával jogilag? Ez a törvény által előírt kötelező jótállás keretébe tartozik? Ha igen, akkor hogy lehetnek kikötések (pl. 3 még ok, 4-nél csere), ha nem, akkor miért nem? Mert vásárláskor legritkább esetben iratnak alá egy papírt, hogy tisztában van a vevő és tudomásul veszi, hogy a termék bizonyos mértékig akár hibás is lehet, mégsem lehet követelése.
-
Ősember
őstag
válasz
concret_hp #985 üzenetére
szerintem pixelhibával nem sokat tudnak kezdeni, cserélni kell. ha nincs ilyen monitor akkor vagy megváratnak és addig nem kapsz monitort amig nincs ugyan olyanjuk, vagy kapsz valami hasonlot. pénzt csak akkor szoktak visszaadni, ha már legalább 3 hete huzodik a téma és kilátástalan, de ekkor is inkább valami ideiglenes monitort ajánlanának fel, hogy a pénz náluk maradjon. nem udom honnan vetted, de ha rendesen akkor azonnal itéznek valamit (perse miután megnézték tényleg hibás-e) viszont ha aljadékok akkor huzzák majd az idöd
-
concret_hp
addikt
valaki meg tudja mondani mi a különbség a garancia és a jótállás közt?
másik:
van egy 2 éves lg monitorom. aszondja a garlevél uccsó oldalán hogy ilyenmegolyan fasza szabványoknak megfelel és a megnegedett alpixel hibaszám ennyimegannyi (ilyen 4-6 közti db a 17''-osra)
namost nekem kb. 20 pixelben a vörös meg a zöld erősebben világít mint kéne.
ilyen esetben cserélik a monitort vagy szervíz, stb? (és ha már nincs ilyen monitor akko' mi van?)
-
maddog
tag
mint mar emlitettem vettem egy pana vidkamerat es azonnal behalt az aksija
leadtam es kedden jar le a 2 hetes szerviz altal garantalt hatarido
azt mondtak sms-ben ertesitenek de biztos 2 hetnel elobb
mar parazok hogy nem tortenik semmi
nem hittem volna hogy egy aksicsere (mert gondolom az aksit nem megjavitani akarjak) eddig tarthat
mit tegyek ha keddig nem szolnak? - mert mar most latom hogy nem fognak
most annal komolyabbra gondolok hogy hivjam fel oket es mondjam hogy siessenek mar -
ROBERTOH
őstag
válasz
ROBERTOH #971 üzenetére
Sajnos mégsem zárult le az ügyem.
Az alaplap amit adtak ugyanúgy nem működik, és ugyanaz a hibája mint az előzőnek. Olyan mintha ugyanazt adták volna vissza egy másik dobozban. Hétfőn visszamegyek a boltba. Miután 3 munkanapon belül viszem vissza és nem tudják azonnal cserélni, vissza kell hogy adják a vételárat.
[Szerkesztve] -
kicsitomi88
őstag
Ha elutasította volna akkor szerződészegésért pereltem volna be, mivel elírták a garanciavesztés okait. Ezek szerint csak akkor veszik el a garancia ha NINCS rajta törés, repedés stb...
Az ügy már az ügyvédnél van. Ő foglalkozik vele. Szeged legjobb büntetőjogi ügyvédje, de mivel ismi ezért azt mondta szereti az ilyen finom szivatgatós ügyeket... -
Dzoli
tag
válasz
kicsitomi88 #945 üzenetére
Ott rontotta el az üzlet, hogy a fizikai sérülés (törött memóriafül) miatt kapásból el kellett volna utasítania a jótállási igényedet.
Ezután már csak a rejtett anyaghibára hivatkozhatnál, amit elég bajos lett volna bármelyik félnek is bizonyítania. (igaz, az első 6 hónapban az üzletnek kell bizonyítania, hogy a törés nem anyaghiba, hanem szakszerűtlen használat miatt következett be. Ez legtöbbször csak annyi, hogy kijelenti és kész, ha nem tetszik kérhetsz saját költségen külön szakértői véleményt, és pereskedhetsz.)
Ezután kellett volna üzletpolitikai megfontolásból feljánlaniuk méltányosságból, az alaplap cseréjének rendezését, de nem a jótállás keretén belül, hanem szívességből.
''A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve'' -
-
Ariadne
őstag
Nekem ilyen mp3 lejátszóm volt (még cd-s), javítás után akár egy hétig is működött, de amíg hazaértem vele, biztos.
Most, amíg jó, várhatóan nagyon furán néznének rád, ha bevinnéd azzal, cseréljék ki a gépet, hiszen jó - szerintem várd meg, amíg újra elromlik, és akkor már ne hagyd javítani. Ebben megvan az a kockázat, hogy megpróbálnak kibújni a jótállás alól, mondván lejárt az eredeti, de hát akárhogy is nézzük, most jó.
A jogszabályi háttere megvan, Ptk, 49/2003 GKM rendelet és 151/2003. korm. rendelet szabályozza a dolgot (magyarorszag.hu-n megtalálod). A gép egységes egész, már nincs olyan, hogy ''főalkatrész'', ez egy régebbi dolog volt. Ha maga a gép nem működik a hiba miatt, akkor vagy megjavítják, vagy kicserélik az egészet egy másik ugyanolyanra, vagy ha ez sem megy, visszaadják a teljes vételárat. A gyakorlatban érdemes legtöbbször megegyezni az eredeti vételár levásárlásában, kivéve persze ha nagyon bunkóznak és annyira megutálja őket az ember, hogy nem akar már semmit tőlük... -
ilba
tag
Szia!
Köszönöm a választ! A kérdés már csak annyi, hogy várjak a következő meghibásodásig (ha előfordul, akkor remélem egy éven belül, az alaplap garanciaideje alatt), vagy a noti eredeti garanciájának lejárta előtt cselekedjek (október eleje)? Amúgy a törvényi háttere megvan ennek az igényemnek, vagy egy kicsit légbőlkapott a dolog, és elhajthatnak szó nélkül? Az, hogy nem tudják megjavítani, a gépre vonatkozik? Merthogy az alaplapot cserélgetik minden alkalommal... A lényeg tulajdonképpen az, hogy egy termék (jelen esetben a notebook) külön egységként kezelendő a garancia kérdésében, és a meghibásodás az egész gépet érintően orvosolandó, vagy az alaplap az, ami külön kezelendő... Mert ugyebár annak a cseréjét mindig, zokszó nélkül elvégzik... Bár a válasz egyértelmű, de mégis érdekel a véleményetek.
Amúgy a gépet tegnap elhoztam a szervízből, és még működik..., de meddig?
Köszönöm! -
Ariadne
őstag
Nincs olyan jogszabály, ami x javítás után cserét vagy vételár visszafizetését előírná. A fogyasztóvédelem, főleg ha mailben kérdezed, tájékoztat a jogaidról, ennyit tehet.
ilba: Ahogy feljebb is leírták már, annyit tehetsz, hogy a neked okozott jelentős kényelmetlenség miatt másik ugyanolyan gépre való cserét kérsz, ha pedig ez nem megy, vételárat vissza, és új gépet veszel. Ha nem tudják megjavítani, akkor nem tudják, más megoldást kell választani...
[Szerkesztve] -
ilba
tag
Köszönöm az eddigi javaslatokat, de egyelőre nem vagyok nyugodt. Egy jogilag megalapozott hozzászólásra várok... Ha már megkaptam, de nem tudok olvasni a sorok között, akkor elnézést az illetékes fórumtárstól!
-
Osiris
őstag
Szerintem az a hibaszám ami után cserélniük kéne a notidat egy (új)másikra 3. (főleg ha mindíg ugyanaz a hiba. Annak idején a nokia telefonommal játszottak ilyet.. 3 szor küldtem vissza ugyanazzal a kijelzőhibával, harmadszorra, már nem is ismerték el a hibát (mert akkor jött volna a csere), azt mondták, hogy ők hozzá sem nyúltak, mégis egy új kijelző volt benne és azóta nincs az a hibája ami miatt folyton a szervízbe jártam vele.
Ha a 4. javításnál tartassz, akkor már járna neked az új laptop!
Szerintem a fogyasztóvédelemnél próbálkozhatsz, segíteni fognak.. (reméljük) -
luciferc
őstag
mindent mentesz máshova is, és ha újabb cserére kerülne a sor, akkor elállsz a szerződéstől, pénzt vissza és veszel egy másikat. Persze lehet, hogy a következő alaplap csere már megoldaná a dolgot (bár kétlem), de ez lutri, ennyi után mindenképpen jogod van elállni a szerződéstől arra hivatkozva, hogy a termék rendeltetésszerűen nem használható.
-
ilba
tag
Sziasztok!
Adott egy garanciális notebook, amelyben az elmúlt 2 hónapban már harmadszorra cseréltek alaplapot. A szervíz szerint nincs szó típushibáról, illetve részemről sem törént külső, káros behatás. Mellesleg nem vizsgálják a hibás alaplap meghibásodásának valódi okát, küldik vissza a gyártónak. Nem nehéz belátni azt, hogy bosszantó (sőt...) a notebook hibája miatt munkától, időtől, és pénztől elesni...
Köteles a gyártó (forgalmazó) egy idő (esetszám) után másik készüléket adni, vagy életem végéig küzdhetek a meghibásodás rémével, és az azzal járó veszteségekkel (ha új alaplapot kapok is minden esetben)? Félre ne értse senki, nem új gépet szeretnék a ''régi'' notim helyett! Minden vágyam (ami a notebook témát illeti), hogy nyugodtan, problémamentesen dolgozhassak, és szórakozhassak egy gépen, legyen szó régiről, vagy újról. Milyen lehetőségeim vannak?
Köszönöm! -
ROBERTOH
őstag
No lezárult az ügyem
Ma bementem a céghez, hogy ha szükséges, akkor kiverjem a balhét, és meglepő módon kicserélték az alaplapomat egy ugyanolyanra. Természetesen nem tájékoztattak arról, hogy érkezett ilyen a boltba, és mehetek az új alaplapért, de nem kezdtem el balhézni. Örülök, hogy végre van alaplapom, igaz az ügyintézés során 3x szegtek meg törvényt...
Még1x köszönöm mindenkinek a jogi tanácsadást, nagyon sokat segített!Remélem hogy a boltosok is olvassák ezt a topicot és a továbbiakban már törvényszerűen járnak el! (a remény hal meg utoljára
)
Üdv! -
Ariadne
őstag
válasz
kicsitomi88 #969 üzenetére
Hát, egy bírósági tárgyalásnál sosem tudhatod, mivel jön a másik fél. Azért anélkül ne kezdj neki szerintem, hogy a papírokat meg ne mutattad volna jogban járatos emberkének. Ráadásul, hogy csak az első lépésnél maradjunk, nem olyan egyszerű pontosan kitölteni egy fizetési meghagyást... Nem lehetetlen, persze, de nem is egyszerű.
-
Ariadne
őstag
válasz
kicsitomi88 #967 üzenetére
Végülis lezajlott akkor a békéltető testületi tárgyalás, ha jól gondolom. Kérd a békéltetőktől, hogy tekintettel arra, h nem teljesítik, tegyék közzé a döntést.
Ha van ügyvéd, vagy jogban járatos (pl. ügyvédjelölt) ismerősöd, akkor esetleg hasznos lehet belevágni, de ekkora összegnél másként nem igazán éri meg. Tény, hogy ha megnyered, az ügyvédi költséget is visszakapod plusz minden más indokolt költséget kamatostul, de mindezt csak majd úgy 1-1,5 év múlva... Ha nem fellebbeznek, mert akkor több...
Ha nem ismerős az ügyvéd, akkor a lap árát kifizeted még egyszer, és talán annyiból már eljutsz az első tárgyalásig, tovább nem nagyon. Sajnos ez a helyzet. Viszont ha azt mondod, kockáztatsz, nyerhetsz is, az esélyekről a papírok átnézése után egy ügyvéd tudna többet mondani. Azt hiszem, csak annyit mondhatok, mint a bányászok: jó szerencsét!
[Szerkesztve] -
kicsitomi88
őstag
válasz
kicsitomi88 #966 üzenetére
Ha vkinek van ilyen irányú tapasztalata az kerem ossza meg ha publikus (perkoltseg stb). 21300 HUF a lap erteke.
-
kicsitomi88
őstag
Nos, a lentebb leírt alaplap problémák továbbra is fennállnak. Pénteken indítom a pert a Bird PC (volt bluefish ellen). Levélben tájékoztattak, hogy a békéltetőtestület döntését nem applikálják.
-
Ariadne
őstag
válasz
ROBERTOH #963 üzenetére
Azt hiszem azért, mert szabálysértés történt.
Minőségi kifogás szabálytalan intézése: Aki a vásárlónak, illetőleg a megrendelőnek az áru minőségére vonatkozó kifogását nem az erre megszabott módon vagy időben intézi el, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Egyébként csodáltam, hogy kijöttek, ugyanis az is ott van, hogy az eljárás a fogyasztóvédelmi felügyelőség hatáskörébe is tartozik. Bár tény, hogy nem járnak el a gyakorlatban, ''túl sok a dolguk''. -
ROBERTOH
őstag
''Talán pont abban az üzletben egy élelmes egyén rendőrt hívott, amikor nem akartak jegyzőkönyvet felvenni, akik ki is jöttek, ijedtükben meg is oldódott a dolog.''
Pontosan milyen ''címszóval'' hívta ki a rendőröket? A jegyzőkönyv másolatát oda kell adniuk -ugye?
Azthiszem jövőhét szerdán bemegyek hozzájuk, -akkor telik le a 15 munkanap, -és megbeszélem velük a dolgokat. -
net84
őstag
van ebből valahol vidéki is? vagy mindent ide tennének fel?
Elviekben nekünk már nyilatkoznunk sem kellet, mivel a legelején jegyzőkönyvezték, hogy a szóban forgó cég eláll a ''probléma'' megoldásától''.
Igaz azóta visszacseréltük a problémás eszközt más úton, és a vételárat is visszakaptuk. Ennek ellenére a ~2,5k még mindig lóg a levegőbe, a posta költsége, amit a fogyvéd a javunkra ítélt... -
Ariadne
őstag
Viszont egyre gyakrabban fordul elő, hogy a békéltetős tárgyalás, még ha nem is megy el rá a cég képviselője, meggyőzi őket arról, hogy az ember komolyan gondolja, és felajánlanak a korábbiaknál sokkal jobb kompromisszumot. Ez pedig már haladás lehet...
A békéltetők egyébként nyilvánosságra hozzák a marasztaló döntéseiket, amit nem teljesítenek a cégek (ehhez nyilatkozni kell a békéltetők felé úgy emlékszem 15 nap múlva, h nem oldódott meg a dolog). Honlapjukon fent van, lehet csemegézni belőle [link]. Sajna mostanában nem nagyon frissítik, és nem is reklámozzák, pedig úgy lenne hatása, ha tudnának róla az emberek. Pl. olvasod ezerszer a Szinga Sport nevű céget, ezért nem vásárolsz Playersroomban cipőt, ilyenek. Ez lenne a célja... -
net84
őstag
válasz
ROBERTOH #958 üzenetére
békéltető testület javunkra ítélt (mint magánszemélynek, nem mint cégnek) egy webes céggel szemben (fentebb valahol olvasható is a részletes történet), a cég még az ''eljárás lefolytatása elött közölte, hogy semmilyen formában nem fogadják el az itt hozott döntést, és nem fizetnek vissza semmit. Természetesen ''vizsgálat'' kihozta, hogy biza vissza kell fizetniük az összeget. A békéltető testületnél közölte a jóember, hogy pereskedhetek és akkor egyszer majd megkapom a pénzem. Ők annyit tudnak tenni, hogy a neten egy erre a célra kialakított rendszerbe felvezetik a céget, a döntésüket, és hogy mivel is tartozik...
Ennyit erröl...
A HDD-s kérdésben várom, hogy kinek van még valami jó ''ötlete''.
Nagykernek hiába küldöm vissza, a gyári tesztet letolják ők is, és jön vissza teszt okésan... közben meg az ügyfél üti az asztalt jogosan, mert ha a nagyker nincs baszogatva hétről hétre, akkor a gart nem valami gyorsan intézik...
Egyébként visszakapta a gazdája, hogy jó a HDD, és nagy valószínüséggel vagy egyéb HW okozta a hibát vagy pedig szoftveres eredetű volt az adatvesztés. -
ROBERTOH
őstag
Nagyon köszönöm a válaszod!
Azért gondoltam telefonos megkeresésre, mert lutri lenne, hogy ha bemegyek, akkor ott találom-e az üzletvezetőt... ;és gondoltam, hogy előbb beszélek az üzletvezetővel, mert lehet hogy nem is tud az ügyemről és ha tájékoztatom, akkor jogszerű eljárásra utasítja a beosztotjait...
Békéltető testülethez való fordulásnak a gyakorlatban mennyi értelme van? Gondolok itt arra, hogy ha egy cég még a vételár levásárlásába sem megy bele, akkor nem valószínű, hogy a békéltető testület döntését önmagukra nézve kötelezőnek tekintenék...
Egyébként, ha perre kerülne sor, kb. mennyibe kerülne egy ügyvéd megfizetése? És kb. mennyi időn belül szoktak ítéletet hozni? -
Ariadne
őstag
Nekünk magunknak kellene tenni ez ellen, ahogy a problémás üzleteknél sem az a megoldás, hogy majd a fogyasztóvédelem, hanem nekünk magunknak kell tennünk érte, levelet írni, és igenis pert indítani... Elvileg szó van róla folyamatosan, hogy változtatnak ezeken a szabályokon, de kellene már nálunk is, hogy az angolszász lobbizás bejöjjön, mert szembesülniük kellene a jogszabályokat megszavazó képviselő uraknak is azzal, ''mit akar a nép''.
Most ugyan honnan tudhatnák?
De ez csak a személyes véleményem...
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
-
Ariadne
őstag
Két hónap, és nincs kész? Jelentős kényelmetlenséget okoztak nekem ezzel a késlekedéssel, ezért tértivevényes levélben elállok a szerződéstől és visszakérem a vételárat, ha kell, bírósági úton. Legközelebb egyből nem játszanák meg a dolgot...
Bluefishsel ezt megtettem, meg is nyertem, de pont felszámolták őket addigra, természetesen pénz egy szál sincs (mindenki gondoljon amit akar arról, miért is maradt hirtelen 0 Ft pénzük...), persze ugyanezen a néven egy formailag teljesen más cég tovább megy, hmm, és csak véletlenül egyezik meg pár név a cégkivonaton. Szóval ez a nagy magyar valóság, sajnos a jelenlegi csőd- és felszámolási meg gazdasági jogszabályok lehetővé teszik ezt...
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
ROBERTOH #946 üzenetére
Általában a személyes megjelenés eredményesebb. Nincs konkrétan leírva, hogy azonnal vissza kell fizetni, de ugyebár ha valahol nincs külön határidő, akkor az azonnalt jelent, ha bíróságon leperled rajtuk az összeget, akkor is onnantól rögtön ketyeg rá a késedelmi kamat.
Elsősorban fellépés kérdése a dolog, éreztetni kell velük, hogy komolyan kell venniük, tértivevényes levélben leírni nekik a helyzetet, felszólítani őket, hogy x napon belül fizessenek, különben jogi útra tereled a dolgot, ez esetleg hatásos lehet. Talán pont abban az üzletben egy élelmes egyén rendőrt hívott, amikor nem akartak jegyzőkönyvet felvenni, akik ki is jöttek, ijedtükben meg is oldódott a dolog.De volt olyan ismerősöm, aki bement az üzletbe, felhívta a fogyasztóvédelmet, majd odaadta a kagylót a kereskedőnek, aki addig nem akarta elhinni, hogy vissza kell fizetnie a pénzt. Bár a Bird Pc (a jogi kar meg a Sörpatika mellett, ugye?) az ex-Bluefish, szóval sok jóra nem számíthatsz tőlük...
Ingyenes megoldás ügyvédre ilyen esetre kb. nincs. Miért, ha összeomlik a windowsom, kijön ingyen egy emberke megcsinálni?
Szóval lényeg a határozott fellépés, de persze még ez sem biztos, hogy működik... -
Gyuri27
félisten
válasz
kicsitomi88 #950 üzenetére
törekedni kell a 15 napra ill a hiba miben létét ennyi idő alatt közölni kell
ha meg azt mondja kuka semmi akadálya az azonnali cserének
a fogyasztó védelem és a majom pultos fönökének az emlegetése hatásos
nekem bejött már az ew-ben is és a mm is -
maddog
tag
beleolvastam az utolso par tucat hsz-be es orommel lattam hogy az aktualis ar levasarlasa nem olyan fasza (bar annyira nem olvastam vissza hogy megtudjam miert) velem is ezt akartak megetetni par eve a bluefishben egy ti4200-vel de valahogy unfrankonak tunt a dolog es nem mentem bele
a lenyeg:
egy fogyasztovedelmi ujsagban olvastam nehany hete hogy a garanciat az az uzlet koteles intezni ahol vettem a cuccot es ahol azt mondjak szakszervizbe vigyem ott sunyik
most meg vettem egy kamerat (zsenialis otlettel az electro world-ben engedve az alacsony ar csabitasanak) aminek azonnal behalt az aksija
a garanciajegyre ra van irva hogy barmelyik uzletukbe vihetem es pont egy ilyen uzlet esett utba
elso korben el akartak kuldeni vele oda ahol vettem mutatom hogy mit irnak es aszongya hogy ja tenyleg
aztan elkuldtek volna szakszervizbe
mondom: nem kotelesek veletlenul ok intezni ahelyett hogy en szaladgalnek szakszervizbe?
aszongya: itthagyhatom de ugy 1-2 honap
ja bocs
ez eszembe sem jutott hogy ilyen egyszeru kijatszani ezt a kotelezettseguket
ki akarja otthagyni a tok uj cuccot 2 honapra?
anyjukat! -
luciferc
őstag
válasz
ROBERTOH #946 üzenetére
első körben békéltető testületet javaslok. plusz van egy olyan sejtésem, hogy nem kell azonnal visszafizetniük, biztos van valami 15 vagy 30 napos határidő, de ebben tényleg Ariadne lesz a nyerő.
mod: de jó, hogy most javasoltam a békéltetést..., azért egy próbát megérhet.
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
Nekem vagy a lap kell, vagy a vételár, de miután nem tudnak beszerezni ilyen alaplapot, ezért a vételárat szeretném visszakapni. Belementem volna a vételár levásárlásába is, de ők nem mentek bele. Pont két hete adtam le hozzájuk az alaplapomat, így ha jól számolom, ez a 9. munkanap (hétvégét: amikor nyitva vannak és augusztus 20-át nem beleszámolva).
Ariadne: tudsz valamit javasolni, hogy mit tegyek? Az üzletvezető megkeresése telefonon bírósági per megemlítésével vajon előrébbmozdíthatja az ügyemet? Rögzítve van vmi törvényben, hogy amennyiben sem a javítás, sem a csere nem lehetséges, abban az esetben azonnal vissza kell fizetni a vételárat? Tudsz esetleg vmi megoldást ingyenes jogi képviseletre? (mondjuk alapítvány küld ügyvédet, vagy ''szociális alapon'' történő ügyvédkérés stb.)
Bocs hogy ilyen sokat kérdezek, de szeretnék minél felkészültebb lenni, minden eshetőségre!
[Szerkesztve] -
kicsitomi88
őstag
Sziasztok!
Május 13-án vásároltam a Szegedi Bird PC-ben egy ASUS M2NE-SLI alaplapot. Július elején egy memóriamodul cserénél letört a memóriarögzítő, de a alaplap és a memóriák is ettől kifogástalanul működtek. Egy hétre rá az alaplap tönkrement ''úgy magában''. Visszavittem, júl 19-én leadtam ún feltételes garanciába. Azt mondták másfél hónap lesz mire egyáltalán megvizsgálják, hogy kicserélik e. Ekkor elkértem a cégvezető telefonszámát, aki biztosított, hogy következő hétfőn mehetek az új lapért, csak át kell vennie azt tőle a nagykernek.
Mikor letelt a telefonban megadott határidő felhívtam, és mondtam, hogy amennyiben a jogszabályban megadott időn belül(15 nap), nem kapok újat akkor más szervekhez fordulok. Ő azt mondta h a jogszabály 30 napot ír elő.
Elmentem a fogyasztóvédelemhez ahol elmondták, hogy a határidő 15 nap, és ha azon túl nem adnak újat akkor lehetőségem van a békéltető testülethez fordulni. Visszamentem és mondtam, h azt az információt kaptam, hogy 15 nap a határidő. Erre az volt a válasz a titkárnőtől, hogy mutassam meg melyik jogszabály az
A fv-nél azt mondták, hogy független akkreditált szakértővel kell kivizsgáltatniuk a lapot, hogy az én hibám miatt tört e le a memóriarögzítő, ugyanis emiatt vették át az ún feltételes garanciába, ami annyit tesz h akkor cserélik ki ha a nagyker átveszi. A kivizsgálást megtagadták, mondván nem az ő dolguk. Mikor felhívtam rá a figyelmüket, hogy én nem a nagykerrel hanem velük állok szerződésben azt mondták nem érdekli őket...
A helyzet pikantériája az, h a garanciális szerződést amelyet lepecsételtek és aláírtak, _elírták_. A garancia elvesztésének az okainál, az áll a szövegértelmezés szerint, hogy amennyiben nincs rajta törés, repedés, túláram okozta kár akkor a garancia elveszik.
A szerződésben van egy pont miszerint ha a vételár 10%-t azonnal befizetem akkor azonnal kicserélik, ezt is megtagadták.
A panaszkönyvben bejegyeztem ezeket az észrevételeket, a válasz a következő volt tömörítve: ''Alaplapot feltételes garanciába átvettük, az eljárás folyamatban''. Azt az fv-nél közölték, velem, hogy olyan, h felt gar olyat a jogszabályok nem ismernek.
A garanciás átvételi lapon határidőnek aug 18át jelölték meg ők, de még mindig semmi hír. Mikor hívom őket azt mondják a nagykernél van, mikor mondom, h hívja fel akkor azt mondja, hogy a nagykert nem zavarhatja ilyenekkel.
A békéltető testületi tárgyalást 29-ére tűzték ki.
Szerintetek mire számíthatok? Ha a javamra ítélnek de nem cserélik akkor sem akkor bíróság? Ha esetleg 28-án csörögnek, hogy mehetek a lapért akkor semmilyen szankciót nem fognak alkalmazni velük szemben? Megúszhatják ezt büntetlenül a sorozatos jogsértések dacára?
Kösz a válaszokat. -
luciferc
őstag
Ha szigorúan a szabályt nézzük, akkor a fogyasztó szerint hibás, te nem tudod bizonyítani, hogy nem gyári hibás - részedről bukta.
No de ha a gyári teszt azt mondja, hogy nem hibás, akkor az nem annak a bizonyítása, hogy nem is hibás? És mint ilyen, nem tartozik a jótállás hatálya alá?
Az adatra nincs jótállás, de a jótállásra kötelezett (elvileg) köteles megtéríteni azt a kárt is, amit a hibás cucc okozott (pl. hibás táp miatt leég a ház...), ez alapján az adatmentés grátisz lenne.
Ezzel meg az a baj, hogy azt nem a vevőnek kell bizonyítania, hogy a vinyó okozta az adatvesztést? Mert okozhatta simán a win is, vagy a win egy hibás memóriamodul miatt, vagy hibás alaplap...
Amúgy ennek fényében (jótállásra kötelezett (elvileg) köteles megtéríteni azt a kárt is, amit a hibás cucc okozott) mégis mennyiben jogszerűek a szoftver licenc szerződések, amik ugye minden felelősséget kizárnak? Vagy ha lefagy az office, mehetek az ms-hez? -
Ariadne
őstag
Nehéz kérdés. Ha jól értem, a gyár feltételei alapján hibátlan a cucc. Na ez az a nehéz eset, amire szerintem nincs igazán megfelelő jogszabályi háttér. Ha szigorúan a szabályt nézzük, akkor a fogyasztó szerint hibás, te nem tudod bizonyítani, hogy nem gyári hibás - részedről bukta. Node számolni kell azzal a helyzettel is, amikor szegény fogyasztó tudatlan/rosszindulatú, és olyan hibával jön, ami nincs is.
Az adatra nincs jótállás, de a jótállásra kötelezett (elvileg) köteles megtéríteni azt a kárt is, amit a hibás cucc okozott (pl. hibás táp miatt leég a ház...), ez alapján az adatmentés grátisz lenne. De azt kell mondjam, nem tudom, mi a jó megoldás, hiszen akárhogy is vesszük, a gyári tesz alapján hibátlan... Nincs más, további ellenőrzési mód, mondjuk nagykernek, gyártónak visszaküldeni, nézzen már rá? -
luciferc
őstag
tudomásom szerint adatra nincs garancia, tehát ha kell neki, és visszaszedem az adatokat, akkor nyugodtan kérhetem érte a munkadíjat?
nyugodtan. Persze ha nem túl nagy meló, mert egy getdataback megoldja a bolt hátuljában, akkor nem feltétlenül muszáj, de ez a te döntésed.
az ügyfél azzal érvelt, hogy szerinte akkor is szar a HDD, mert elvesztek az adatok, pedig ők semmit sem nyináltak, és adjak helyette nekik 1 újat. Köteles vagyok adni neki másikat, ha a gyári teszt nem jelez hibát?
Szerintem nem. Ez tipikusan az az eset szerintem, hogy ha a vevő nagyon magabiztos és te is, akkor kérjen hivatalos bevizsgálást.
vissza tudod szedni az adatokat? -
net84
őstag
válasz
ROBERTOH #937 üzenetére
Ha jól emléxem:
Törekedniük kell a 15 napra. Utánna hivatalos formában meg kell indokolniuk, hogy miért késik a csere/javítás, de 30 nap után már ezt sem nagyon fogadják el...
Egyébként neked most a lap kell (amennyiben tudnak azonos típust adni), vagy a vételár?
Lap 90%, hogy lesz, csak kérdés, hogy mire. Most hányadik munkanapnál jársz?
Nekünk most van egy olyan ügyfelünk, aki 2,5 hónapot várt a lapjára. Igaz addig volt nála egy hasonló, de más típusú lap, hogy a gépet tudja használni. (S478-as, Sulinetes, DDR+AGP - esélytelen máshogyan beszerezni, az első, amit visszakaptunk, az gyárilag volt szar, ha pedig visszafizetjük neki, akkor önrevíziót kell csináltatnia, és a visszaigényelt pénzt be kell fizetnie az apeh-nak)
Más:
Adott egy Samsung HDD, amiröl elszállt a partíció. Nem bizonyítható, hogyan történt, ügyfél szerint lefagyott a gép, azután nem volt már rajt semmi. Gyári Samsung HDD teszt gond nélkül lefutott, nem jelzett semmi hibát. Partíció is megvolt, csak adat nem volt rajt.
2 kérdés:
- tudomásom szerint adatra nincs garancia, tehát ha kell neki, és visszaszedem az adatokat, akkor nyugodtan kérhetem érte a munkadíjat?
- az ügyfél azzal érvelt, hogy szerinte akkor is szar a HDD, mert elvesztek az adatok, pedig ők semmit sem nyináltak, és adjak helyette nekik 1 újat. Köteles vagyok adni neki másikat, ha a gyári teszt nem jelez hibát? -
ROBERTOH
őstag
válasz
szeva000 #938 üzenetére
Amennyiben nem lehet javítani és cserélni sem tudják, kötelesek a vételárat visszafizetni, kivéve, ha meg tudnak veled állapodni, hogy a vételárat levásárold. Természetesen ha nem akarod levásárolni, akkor nem kötelezhetnk rá. A 3 hónap jócskán meghaladja a törvényben előírt maximális 30 napot, így nyugodtan megmondhatod nekik, hogy amennyiben nem fizetik vissza a vételárat, abban az esetben bepereled őket!
Még mindig szeretnék választ kapni az előző hsz-em végén feltett kérdésekre. -
szeva000
addikt
Sziasztok!
Nekem is egy alaplappal van bajom a gariztatás terén.Mát a harmadik hónapja ülnek rajta.igaz ma küldtem nekik egy mailt,mert már nagyon elegem van.2hónap alatt odáig jutottunk,hogy a nagyker lassú,legyek türelemmel.Az meg elfogyott.
Itt már jogosan követelhetem a pénzem vissza elvileg?Persze nagyon úgy néz ki,hogy azt sem nagyon akarják visszaadni csak részarányosan
Ilyen egyáltalán lehetséges??? -
ROBERTOH
őstag
válasz
ROBERTOH #928 üzenetére
Ma reggel nyitás után bementem a bolt szervízébe. Beszéltek a beszerzővel, de nem tudnak szerezni p5b deluxe wifi-t, mert állítólag már nem gyártanak ilyet, csak sima deluxe-ot. Felajánlottak nekem egy sima deluxe-ot, amit nem fogadtam el, mivel kevesebbet tud, mint az enyim, és mindig is kevesebbe került. Majd ez után ''rendességből'' felajánlották, hogy adnak egy p5k-e-t helyette. Előszőr még ráfizetést akartak kérni tőlem, majd miután tájékoztattam az ide vonatkozó törvényről, már 1 az 1-be odaadta volna az alaplapomért, de mondtam neki, hogy ez így nem lesz jó, mert még így is több mint 7000Ft-al kevesebb értékben ad cserét, mint a vételár volt. Mondtam neki, hogy ha a fenmaradó összeget levásárolhatom pl. dvd-re, cd-re, akkor az is megfelelő nekem. Erre azt mondta, hogy örüljek, hogy az ''elavult'' alaplapom helyett kapok egy ''új, modernebbet''. Mondtam neki, hogy ha nem tudják ugyanolyanra kicserélni, akkor a vételárat szeretném visszakapni, de erről hallani se akart. Azt mondta, hogy megpróbálnak a 30 napon belül szerezni egy ''elfekvő készletből'' p5b deluxe wifi-t.
Tehát a lényeg: rendkívűl ügyfélbarátok és törvénykövetők.
Az volna a kérdésem a jogász kollégákhoz, hogy törvényes-e az, hogy az alaplapot nem lehet javítani, jelenleg cserélni se tudják és mégsem adják vissza a vételárat? Törvényes-e, hogy már a 6. munkanapon tisztában voltak ezzel, és mégis a 30 napot ki akarják használni, hogy találjanak nekem egy ugyanolyan alaplapot, mint az eredeti? Köteles vagyok-e ez esetben a 30 napot megvárni?
Előre is köszönöm a segítséget! -
Palkó
tag
Pár hónapja elájult a videokamerám, a garanciális idő után egy hónappal.
Rettenetes boldogságomban felhívtam a szervizt, mondták küldjem fel hozzájuk Pestre,
meglátják mit tehetnek. Futárszolgálattal kamera fel, két hét múlva telefon, hogy kész a motyó, ekkor és ekkor hozza a futár. Csak a szállítási díjat kellet fizetnem, és megköszönve, hogy az ő terméküket választottam, további sok sikert és jó egészséget kívántak. Na, ez kellemesen meglepett, ugyanis kis hazánkban nem így szoktak működni a dolgok.
Ja, hogy csapjak egy kis reklámot is, a Canon-ról van szó.
Lehet, hogy a digitális fényképezőgépem sem véletlenül ugyanez a márka.....? -
Ariadne
őstag
válasz
ROBERTOH #932 üzenetére
Semmit, ez nem jelent semmit így. Ide egy konkrét dolgot kellett volna írni, másrészt azóta már eltelt némi idő, ami indokolhatja az elállást. Azért legközelebb nem feltétlenül pont a szervizest érdemes kérdezni arról, mit írj - ellenkezőek az érdekei a tiéddel...
Levásárlásilag: veszel valami mást (is), innentől rajtad múlik, miben akarsz megegyezni velük.
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
Az mennyit befolyásol (vételár visszakapás szempontjából), hogy az alaplap átadásakor készítet jegyzőkönyvbe a
''A fogyasztó által érvényesíteni kívánt igény: javítás vagy csere''
ill.
''A kifogás rendezésének módja: javítás vagy csere''
szerepel? Egyébként ezeket én írtam a jegyzőkönyvbe, mert a szervízes a kérdésemre (hogy mit írjak ide) ezeket mondta.
Mellesleg megnéztem a bolt árlistáját, és minden alaplap olcsóbb, mint az általam vásárolt alaplap vételára, így nem tudom, hogy hogy gondolták a levásárlást...
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
ROBERTOH #930 üzenetére
Itt [link] megtalálod, pontosan 306. § (1) b). De tudj róla, hogy ha nem akarják teljesíteni, egyedül bírósági úton kényszerítheted őket erre. Sajnos.
Bár állítólag át fogják szervezni a fogyasztóvédelmet, remélem ezután jut annyi kapacitás legalább, hogy ha bejelentést tesz az ember, és különösen ha rendszeres panaszok vannak egy cégre, akkor kiszálljanak körülnézni... Ehh, álmodik a nyomor...
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
A boltban normálisak voltak, de hogy nekem kellett őket többször is felhívni, az már kevésbé szimpatikus. És az sem szimpatikus, hogy a vételár visszafizetés említésekor azt mondta a szervízes, hogy az nem lehetséges. Természetesen megnézem, hogy érdemes-e náluk levásárolni, vagy olcsóbban kapok-e máshol alaplapot.
Egyébként tudnátok idézni egy olyan törvényt, amiben a pénzvisszafizetés lehetősége van leírva?, megköszönném!
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
ROBERTOH #928 üzenetére
Gyakorlatban sokszor ésszerű a pénz visszakérése helyett tényleg levásárolni, feltéve hogy úgy érzed, azért legalább igyekeztek megoldani a problémádat. Van olyan eset, amikor azt mondja az ember, hogy na ezektől többet még írható dvd-t se, az más...
Szóval ha fontos az időtényező és nem voltak olyan nagyon rossz fiúk a boltban, akkor teljes eredeti vételár levásárlásában meg lehet egyezni, és általában érdemes. Az ''aktuális áron levásárlásnak'' viszont a puszta említése is válóok nálam.
luciferc:
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
válasz
luciferc #927 üzenetére
No felhívtam őket. Elismerik a gart, sőt már el is küldték az alaplapomat a gyártónak/nagykernek, de nincs jelenleg ilyen alaplapjuk: p5b deluxe wifi, csak wifi nélküli és rám akart tukmálni egy olyat, amit én nem fogadtam el. Jeleztem, hogy amennyiben nem megoldható a csere, abban az esetben vételár visszafizetést szeretnék. Erre ő: az nem lehetséges, csak levásárlás; de holnap még felhívja a beszerzőket, hogy tudnak-e szerezni wifi-set. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem kötelezhetnek levásárlásra, így ha nem tudnak szerezni, kénytelenek lesznek fizetni.
Egyébként ilyenkor köteles vagyok x napot várni a cserére? (pl. ha azt mondja, hogy a jövőhéten fognak kapni ilyen alaplapot) -
luciferc
őstag
válasz
ROBERTOH #926 üzenetére
bátran kérhetsz cserét, jogod van hozzá, eleve jogod lett volna hozzá. Itt az a gond, hogy még meg sem nézték, hogy hibás-e. Emlegesd a fogyvédőket, illetve azt, hogy ha 1 napon belül nem közlik, hogy vállalják-e a cserét (vagyis nem döntik el, hogy garos-e szerintük vagy sem), akkor a békéltető testülethez fordulsz. Persze először ne fenyegess, csak közöld, hogy holnapra tudni akarod, hogy elismerik-e a gart. Ha nem, akkor persze részletes indoklást kérsz persze, hogy miért is nem.
nem ''lecsöszés'' volt a megjegyzésem, azért is írtam, hogy legalább megvan törvényszöveggel együtt.
Ariadne megjegyzéseit mindig öröm olvasni. Ilyenkor mindig elhiszem, hogy vannak normális jogászok is
[Szerkesztve] -
ROBERTOH
őstag
válasz
luciferc #924 üzenetére
Köszönöm a válaszotokat!
Konkrétan múlthét kedden adtam le szervízbe az alaplapomat, és miután akkor nem próbálták ki, hogy tényleg hibás-, azt mondták, hogy csütörtök-pének fele hívjam fel őket. Pénteken felhívtam őket, és azt mondták, hogy még nem próbálták ki, és hogy hívjam őket jövőhét szerdán (azaz ma). A jogi szövegből azt veszem ki, hogy akkor már ott hibáztak, hogy nekem kellett őket megkeresnem ill. hogy 3 napon belül se tudtak semmit se mondani. Mi tehetek, ha ma felhívom őket és még mindig semmi?, bírósággal fenyegetőzzek?Illetve kérhetek-e azonnali cserét? (még árulják ugyanezt az alaplapot)
Elolvastam az előző hsz-edet, de szerettem volna hallani vmi törvénybe lefektetett dolgot.
[Szerkesztve] -
Ariadne
őstag
válasz
luciferc #924 üzenetére
Csak annyit tennék hozzá, hogy lehet kérni cserét rögtön, de ha neki kedvezőbb a javítás, elutasíthatja a cserét. Persze egyetértek azzal, hogy alaplapnál csak időhúzás lehet, ha azt mondja, hogy akkor inkább javítjuk, 15 nap lesz...
Szintén csak leszögezés/ismétlésként végleges határidő (sajnos) nincs meghatározva csak annyi, hogy 15 nap alatti javításra kell törekednie a kereskedőnek. Ebből kiindulva én két-három hét körültől gondolom, hogy meglépheti az ember a szerződéstől való elállást. Persze lehet indokolt körülmény, ha munkához kell a cucc, ezt ha bíróságra kerülne az ügy, nyilván figyelembe veszik. -
luciferc
őstag
válasz
ROBERTOH #923 üzenetére
hány napon belül kell értesíteni a vevőt, hogy csere/javítás lesz.
És a bolt kötelessége-e értesíteni, vagy a vevőnek kell érdeklődnie?
alapvetően:
49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet a fogyasztói szerződés keretében érvényesített szavatossági és jótállási igények intézéséről
3. § (4) Ha a forgalmazó a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről annak bejelentésekor nem tud nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb három munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót.
DE! tudnod kell, hogy
1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről
306. §
(1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban – választása szerint – kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
vagyis TE döntesz, ezután lép elő az először idézett bekezdés.
lletve maximálisan hány napig lehet a vevő ''dolog'' nélkül. És nap vagy munkanap?
ugyancsak a 49/2003. (VII. 30.) GKM rendelet
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében – az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel – megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
Alaplap esetében az esetek 99+%-ban csere lesz, így a megfelelő határidőn én max 1 hetet értenék...
ui: ha elolvastad volna az utolsó hozzászólást (ami szintén szerény személyemé), akkor lehet, hogy nem is kérdeztél volna... De legalább megvan jogszabályi szöveggel együtt -
ROBERTOH
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy milyen törvényi előirás van a gariztatásnál, hogy hány napon belül kell értesíteni a vevőt, hogy csere/javítás lesz. (alaplapról van szó) És a bolt kötelessége-e értesíteni, vagy a vevőnek kell érdeklődnie? Illetve maximálisan hány napig lehet a vevő ''dolog'' nélkül. És nap vagy munkanap?
Előre is kösznöm! -
luciferc
őstag
sajnos Ariadne válasza a legépítőbb ötlet a garanciális ügyintézés gyorsítására. Persze ez rajtad most nem segít, de a jövőben még jól jöhet! Nincs mese, be kell adni és meg kell őket kérni (!), hogy próbálják minél gyorsabban elintézni, mert melóhoz kell, aztán ha nem akar megoldódni az elvárt határidőn belül a dolog, akkor lehet menni asztlat verni, hogy pénzt vissza, elállsz a vásárlástól mert a garanciális ügyintézés során jelentős érdeksérelmed állt be a hosszú idő miatt. Én egy alaplap esetében max 5 munkanapot tartok elfogadhatónak, azon túl már sérelmes a dolog szerintem (mivel tudni lehet, hogy úgyis csere lesz). Azt jó tudni, hogy amikor odaadod a cuccost, te döntöd el, hogy csere vagy javítás!! Alaplap esetében teljes nyugalommal kérhetsz cserét, úgysem javítják. Cserélni pedig 5 munkanap bőven elég kell legyen. Ha mégis javítani akarják (mert az sokkal olcsóbb számukra), azt ott helyben, de legkésőbb 3 napon belül közölniük kell. Ekkor elhúzódhat a dolog, de te nyugodtan hivatkozhatsz jelentős érdeksérelemre. Tömören ennyi, majd Ariadne javít ha kell.
-
Vandit.
addikt
válasz
luciferc #918 üzenetére
Default beállításokkal is kilép a játékból stb.És tuti a lap ,mert minden mást kipróbáltam más gépben is.
Gariztatni akarok csak 1 hónapot nem akarok opni,megint ezzel.Biztos van +oldás,hogy ne kelljen annyit várnom.Ha visszább olvasol akkor látod,hogy kb 1 hónapja is írtam ide.
[Szerkesztve] -
Vandit.
addikt
Segítsen valaki plz!!!
Mit tudok olyankor csinálni,ha az alplapom szar,de nem1szerúen,hanem alapon sem stabil és csak most derült ki sajnos,viszont nem akarok egy hónapi gariztatási herce-hurcát csinálni,mert már mindenemet kicseréltem erre kiderül,hogy szar a zsír új lap.
Ötletek? -
Ariadne
őstag
Szívesen, ha van még kérdesed, ne kímélj.
Egyébként nincs olyan szabály, h x javítás után cserélni kell, viszont ha neked jelentős kényelmetlenséget okoz ez a sok javítás, illetve ha látszik, h tkp nem tudják megjavítani, akkor elállhatsz a szerződéstől, és visszajár a teljes vételár.
[Szerkesztve] -
ML320
senior tag
Sőt, ha a sulinetes gépekre visszaemlékszel, volt olyan AM2 foglaltú gép, ahol csak hozzánkvágták a keretet, hogy cseréljük ki.
Mellesleg megjegyzem: a gépet mi adtuk el, de a helyi hivatalos márkaszervíz át sem vette, mert nem volt rajta az XP matricája...Biztos az illegális vindóz letörte a rögzítő keretet...
-
net84
őstag
mivel a vga nem sérült, de nem is működik, ezért irány vele a cég, ahol vetted...
alaplap pontosan millen? Általában minden keretet lehet kapni ugyanabban a ''csúnya'' fekete színben. A probléma akkor van, ha nem fekete volt a keret (pl. gigabyte lapoknál).
Mivel nem nagyon fogják azt figyelni nagyítóval, hogy milyen keret van rajt, ezért nem hinném, hogy azt észre fogják venni... -
net84
őstag
magyarán mondva ráesett a vga-ra a hűtő?
ha nincs rajt fizikai sérülés, és van gar a kártyára, akkor ezt is nyugodtan vidd vissza...
Az alaplappal egyébként még valamit tudsz kezdeni, hogy a pöcök letörése ne zavarja meg a kedves üzletet: cseréld le a törött hűtő tartó keretet egy új-ra, és úgy vidd be az alaplapot...tudom gonosz dolog, de legalább nem tudnak puposkodni, hogy fizikai sérülés. -
net84
őstag
-
Ariadne
őstag
Ehh, ez szívás... Tkp az alaplap közvetve magának okozta a hibát, valszeg anyagfáradás miatt megadta magát a műanyag. Elvileg ez szerintem simán ''garanciális'' hiba, ha 1 éven belül vagy, neki kell bizonyítani, hogy te törted el, ez kb. lehetetlen, csere ugyanolyanra vagy ha nem megy, vételár visszafizetés.
Na a gyakorlatban ezt viszont baromi nehéz érvényesíteni... Olyan nincs, hogy ''törés nem garanciális hiba'', ezt csak a kereskedők szeretik leírni, de attól ez még a világon semmit nem jelent, mert hátrányosabb, mint a vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályok tartalma, ezért semmis (az első évre legalábbis mindenképp). A lényeg azon van, hogy az első évben vélelem van arra, hogy gyártási hiba a hiba, így ha bizonyíthatatlan, mitől adta meg magát (külső v. belső hatásra), akkor ők buknak. Többéves gyártói garanciánál a további években is lehet ilyen, attól függ. Ha meg nem vállal többet a gyártó, megfordul a dolog, és a második évtől - ha megkérdőjelezik - neked kell(ene) bizonyítanod, hogy gyári hiba, ami megintcsak kb. lehetetlen. Hát ez a helyzet.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
hát, ez nehéz kérdés, azt hiszem ezt hívják oltári pechnek. Az a fő gond, hogy a hűtő miatt ment tönkre az alaplap. Tehát az alaplap oldaláról nincs garancia érvényesítési lehetőség szerintem. A hűtő oldalán lehet megpróbálkozni azzal, hogy a hűtő anyaghibája okozott kárt a számítógépben. Ez olyan dolog, hogy a hűtő importőrének kellene vállalni a kárt, amit nem fog megtenni. szerintem halott ügy.
-
Vandit.
addikt
Mit tudok csinálni olyankor,ha a procihűtőm leesett,mert letört a műanyag ami tartotta és elszállt az alaplap.Elméletileg nem garis,mert fizikai sérülés,de viszont nem Én kúrtam el,hanem anyaghiba.
-
Osiris
őstag
Selytettem, hogy nekem van igazam, de már mind1. Sajnos a fogyasztóvédelem ilyenkor (mivel nagyker és egy másik cég, és nem magánszmély közötti ügyletről van szó) elhajtja az embert azzal a szöveggel, hogy próbálkozzam a nemtommilyen ipar kamara békéltetőbizottságánál vagy minél... szóval sok választás nem marad.
Állítólag a nagyker (saját állítása szerint) a selejtekér úgyanígy napiárat kap a beszállítótól... jajj de sajnálom őket!
Na mindegy, legalább e miatt már nem kell idesgeskednem. Legközelebb majd vásárolok kiskerben, vagy itt a ph!-n. -
Osiris
őstag
A dolog úgy ért véget, hogy 45eFt kp.-t visszaadtak.. végülis így már jól is ki lehet jönni a dologból.
Mindenesetre a lényeg az, hogy a NAGYKER GARANCIA gyakorlatilag annyit jelent, hogy a meghibásodott alkatrészt vagy cserélik, vagy ha az nem megoldható (pl. mert már nem gyártják), akkor egy hasonló tudású másikat adnak helyette amit viszont nem kötelező elfogadni. Ekkor az utolsó lehetőség a pénz visszafizetés, de ilyenkor úgynevezett ''napi árat'' számolnak ami a most is kapható hasonló tudású alkatrész árát jelenti (áfával!).
Ha valaki hasonló cipőben jár akkor erre számíthat.
A 7900GT kártyánk esetében ez a megoldás nem volt teljesen előnytelen, mivel ha a kártya nem romlik el, sokkal olcsóbban lehetett volna csak eladni és sokkal nagyob ráfizetéssel vehettünk volna egy jobb vga-t..
Üdv. -
Ariadne
őstag
Ha nem tudják javítani és cserélni sem, akkor kötelesek az eredeti vételárat visszaadni, függetlenül attól, hogy cégnévre vagy egy kiskernél egyénileg lett vásárolva. Ez benne van a Ptk.-ban, kötelező. Hogy mit tudsz csinálni? Hát, sok lehetőséged nincs, próbálj meg erélyesen fellépni és lobogtasd a jogszabályt...
Kiskernél annyiban jobb vásárolni, hogy akkor kedvezőbb szabályok vonatkoznak rád (pl. 3 napon belül ha elromlik, javítás helyett csere, 15 napra kell törekedniük a javításnál, stb.). Ja, és rájuk lehet hagyni, szenvedjenek csak a nagykerrel, feléd akkor is kötelesek teljesíteni, ha a nagyker nem akarja... -
Osiris
őstag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, hátha tudja valaki mit lehet tenni ilyen esetben:
Vásároltam az egyik számítástechnikai nagykerben [link] egy videókártyát 55eFt-ért, egy ismerősöm cégének a nevére akinek bejárása van ebbe a nagykerbe. A kártya még jóval a garancia lejárta elött megadta magát, így visszavittem garanciában. Ekkor a nagyker szervize 2 hét után közölta, hogy a vga-t nem tudják javítani és mivel már nem is forgalmaznak ilyen típust, cserélni sem tudják.
Ezek után a következő lehetőséget ajánlották fel:
Az eredetileg 55eFt-os kártyát 35eFt-ért beszámítják egy másik kártya árába.
Hiába hivatkozok rá, hogy ez nem fer mivel a kártya nem miattam ment tönkre, meg, hogy arról sem én tehetek, hogy ők ilyet már nem tartanak raktáron, meg különbnis még garanciális és mi ez az egész(?!) ez őket nem érdekli...
Akkor most mit lehet tenni?? Ez így rendben van? Mert ha igen akkor többet az életbe nem vásárolok nagykergaranciás cuccot!
Kössz a tippeket előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Egér probléma
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Elite: Dangerous
- Viccrovat
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel