Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
Anyám, ez a kiemelt szöveg keményen üt
Cserélhető optikásként kezelhetjük? Ok akkor lecsavarom róla az obit, csak a visszacsavarással lesznek gondok
És fix optikával? Aki írta ezt a szöveget, annak nem esett le, hogy a "fix optika" szókapcsolat a fix gyújtótávú lencséket jelöli? Vagy szerinte az S6500FD optikája ilyen? BÁr mivel kifejtette, hogy cserélhetőként kezelhetjük, végülis ilyen is lehet...Honnan szedted ezt az okosságot?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
CollectoR #2409 üzenetére
Nézd, láttam RAW képeket a 6500-tól. ISO100-on gyak. nincs zaja. Mi a fenét mos akkor?
Meg minek? Belenyom egy mosott hatást, ami igenis szemetszúr, és tökfeleslegesen. Ez nálam kimeríti a nem jó fogalmát. Az S5500-ban igazad van viszont, én néztem be
Azt nem tartom rossz zajszűrésnek, ha nincs egyáltalán. Ugyanis akkor te szűröd és úgy, ahogy neked tetszik.
MOD:
harry: A felsorolás nem neked ment, valószínűleg vagy tényleg nem kaphatók, vagy nem elégítik ki az igényeidet. Az S6500fd jó kezdőgép. A RAW rengeteg plusz lehetőséget nyújt (lsd: gépválasztós topicban a válaszom) és szerintem egy olyan gépet JPG-ben használni, ahol van RAW, az bűn, teljesen függetlenül a JPG feldolgozás minőségétől. Próbálgass RAW konvertereket, ismerkedj a feldolgozással és a végén csodálkozni fogsz, hogy eddig hogy voltál képes JPG-ben fotózni, illetve úgy még a gép is okés
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
CollectoR #2407 üzenetére
Oké, Fuji S5500, Fuji S7000 voltak anno ilyenek, ha Fujinál gondolkodunk. Aztán Canon PowerShot sorozat (5xx-re gondolok, de akár 6xx is) a Digic III processzor előtt (azaz Digic II processzorosak) Igen nem bridge, de a manuális mód miatt jogos idevenni, na meg fényképezőgép 70 k alatt. Aztán rengeteg Kodak. P880 pl. Kifutáskor 60 ezer volt a Fukarnál az utolsó pár darab. Pana FZ5, nem szűrt zajt, vagy nem láthatóan, a zaj ugyan látható volt nem kicsit, de a zajszűrésre vonatkozott a kérdésed ugyebár
Így most hirtelen fejből, remélem megfelel.
Nem mellesleg nem azt mondtam, hogy van jobb gép jpg-ben az árkategóriájában (pedig mint látod van, illetve lassan már csak volt), nem erre reflektáltam, hanem:
''A zajszürés elég jó a gépben'' erre a sorra, ami egész egyszerűen nem igaz, és nem szubjektív dolog, hanem teljesen abszolút objektíven nincs így.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
CollectoR #2405 üzenetére
Ahhoz képest teszem és de egy gépről beszélünk. Az, hogy mostanában a gyártók a legnagyobb erőfeszítéssel igyekeznek leépíteni ezt a kategóriát, az nem mentség.
Itt már értekeztem a dologról:
[link]
Ja és azt írtad, hogy ''A zajszürés elég jó a gépben, szóval a jpg sem rossz'', namost ha valami igazán nagyon el van rontva ebben a gépben, az a jpg zajszűrése, erre reflektáltam. Ettől még lehet jó gép az árkategóriájában is, de csak és kizárólag a RAW miatt. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
CollectoR #2401 üzenetére
A zajszűrés annyira jó a gépben, hogy a képen a szűrés mosottfos hatásán kívül más nem nagyon marad
Hatékonynak hatékony, az h fénykép nem lesz belőle meg nem számít
.
Harry: Ezt a gépet ha vki képminőséget akar RAW-ban kell, hogy használjon, ha abban használod ajánlott gép. Hamarosan írok a gépválasztós topicban egy kifejtősebbet mindegyikről. -
Szten Márs
nagyúr
Hát én asszem hivatásos ellenzője vagyok a 4/3-as rendszereknek
Ha valamihez, hát 4/3-os rendszerhez nehéz és drága objektívet kapni, használtpiac gyakorlatilag nem létezik, cserébe egy, a kicsinél is kisebb keresőt kapsz, szinte röhejes, összehasonlítva más gépekével, valamint a DSLR-ek között legkisebb érzékelőt, aminek hátrányait ugye tudjuk.
De mivel ez itt igencsak off azt javaslom, hogy a továbbiakban ezt a témát itt folytassuk:
[link] -
Szten Márs
nagyúr
Nem gondolok semmi rosszatt a K100D szempontjából, mert ha minden igaz hamarosan én is egy ilyet veszek
A remek visszamenőleges objektívkompatibilitás a Pentaxnál ellensúlyozza a helyzetet. És nem csak a K bajonettes obikra gondolok, hanem arra, hogy bármilyen M42-es obi (átalakítóval persze) feltehető és megy a fénymérés és az élesség-visszajelzés is. -
Szten Márs
nagyúr
Hát a birkaszellem nem elég indok, hogy valamire kijelentsük, hogy komolytalan
A méret pedig, igen kicsi. Van akinek ez kifejezetten jó, mert könyebben cipelhető, könyebb gép, van akinek meg rossz, mert nem tetszik. Tökszubjektív ez aligha játszhat szerepet egy objektív megítélésben.
A fókuszmotor hiánya akkor tűnik fel, ha valaki saját fókuszmotor nélküli objektívet akar venni hozzá. Hozzáteszem, így sem annyira szűk az obiválaszték, de mképpen szűkebb mintha lenne a vázban fókuszmotor. Ettől függetlenül saját fókuszmotor nélküli obit is lehet venni hozzá, csak autófókuszod nem lesz, csupán manuális.
Ezzel együtt saját árában nem rossz, remek képminőséggel. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
CollectoR #2258 üzenetére
Na meg expót nem fehér lapra mér az ember, hanem 18%-os szürkelapra, fehér lappal lehet nem lenne annyira nyerő
(Amúgy a képeid vágva lettek, vagy kicsinyítve, vagy mindkettő? - MOD: Hülye kérdés, mert már ránézésre sem 4:3 az alsóAkkor inkább úgy kérdezem, mennyire lettek kicsinyítve...
)
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
#35685120 #2235 üzenetére
Én tudok sokkal fontosabb különbséget is, mint vzaza kollega
FZ8: kategóriája legfosabb képminősége, ami egy 30 ezer forintos mókusvillantónak is szégyenére válna.
Fuji S6500FD: RAW-ból konvertálva nagyon jó képminőség, jpg-ben az én szememet bántó zajszűrés, de közel-távol nem olyan rossz, mint az FZ8-ban. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Kerengő #2139 üzenetére
''de valamit nem csinálhattam jól, mert mintha a RAW is zajos lenne kicsit''
Ki mondta hogy a RAW nem lehet zajos? Ami azt illeti a RAW-nak szükségszerűen zajosabbnak kell lennie, hiszen nem történt zajszűrés, amit a belső JPG konvertálás csinál.
''Magasabb ISO mellett tényleg kicsit zajos, ha fullon nézem a képeket és a hátterek néha összemosódnak a zajtól''
Nem a zajtól, hanem a szűréstől -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Cyberslider #2015 üzenetére
Nem tudom, nincs benne semmi különleges, amit ne láttam volna már, meg egyébként is..... de mégis baromira tetszik, és már nem is tudom hanyadszor nézem meg
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1922 üzenetére
Fél év múlva 60-70e?
Arra kiváncsi leszek, de elég utópisztikusnak tűnik, mondjuk úgy minimum szkeptikus vagyok ez ügyben.... amúgy kénytelen vagyok türelmesnek lenni, mert egyelőre nincs pénzem egy dslr-re jelenleg, szóval nincs választásom
Illetve lenne, ha vennék egy ütősebb kompaktot, de az abba fektetett pénzből már meglenne a dslr fele...
Addig is géphiányom annyira nincs, általában van módom gépet keríteni, ha épp úgy jön ki a lépés.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1920 üzenetére
Nem csak a képminőségben más a DSLR, hanem feelingben is. A pentaprizmás (vagy pentatükrös) kereső teljesen más érzést biztosít, a tükörfelcsapódás hangja meg huhh...
És ott van a bővíthetőség. És egy normális nem túl drága váz, pl Pentax K100D akár kitobival, mert egyáltalán nem rossz a kitobija teljesen elérhető, és bármilyen K bajonettes manuális obi felmegy rá, minden funkciót lehet velük használni, azokat meg fillérekért dobálják. Aztán lehet szerezni M42 átalakítót, ha mégsem elég a K bajonettes obi kínálat. Na meg közgyűrűzés lehetősége, meg ki tudja mennyi dolog még.
Na meg minek kell külső vaku, ha kompaktra nem kell, erre sem fog, ha kompaktra kell akkor meg oda is pénzbe kerül.
Szal szvsz 130-ért + kártya igen jó és gyakorlatilag korlátlanul bővíthető gépet kap aki akar
Az meg sztem a lényeget nem befolyásolja, hogy nem a főtémán tűnik fel a zajmosás, attól még van.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1912 üzenetére
Ahogy tpeter mondta témaüggő, pázsiton, macskakövön valóban jobban látszik, meg úgy általában finom szerkezetű dolgokon. Egyébként az eresz és párkány alatt látszik, valamint ott, ahol az oszlop csatlakozik a felette lévő szoborcsoporthoz, vagy mihez, de ez itt még elfogadható.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
t-e-s-a #1888 üzenetére
Nem akarok találgatásokba bocsátkozni, hogy másoknak miért és hogy és mit és stb. Nézz te is képeket, rengeteg van feltéve, többnyire mind jpg-ben lett lőve és el tudod dönteni, hogy mennyire felel meg neked.
Egyébként meg ha van egy gépben raw szvsz mindenképp érdemes abban lőni, iszonyat nagy potenciál van a raw képekben ''előhívásnál'', egy jpg utólagos szerkeszthetősége nevetségesnek hat mellette. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
t-e-s-a #1884 üzenetére
Vanak jó oldalai a gépnek, de ez:
''legendásan jó a fuji zajszűrése''
hát aki ezt írta, az nem tudom mit ivott, de én is kérek belőle, durván ütős lehet
A gépnek a legnagyobb hátránya, ami miatt én eléggé az ellentáborba tartoztam, ill ha vki jpg-ben akarna fotózni most is ellenjavallom, az pont a Fuji iszonyat rosszul eltalált, kritikán aluli ronda zajszűrése, néha ott is, ahol nem is kéne. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Holdember #1864 üzenetére
Na végre láttam RAW-ból készült képeket ezzel a géppel. Igaz nem sok egy korrekt véleménynyílvánításhoz, de kifejezetten tetszik... ezzel a képminőséggel ezekkel a szolgáltatásokkal ezért az árért már igencsak le a kalappal... És látszik, hogy 100-on is ''szépen'' szűr nem létező zajt is jpg-ben, hogy ez minek kellett azt mondja meg valaki
Amúgy valóban van ott némi kavarás a geometriával a kamera jpg konverterében, jól látod... -
Szten Márs
nagyúr
Ezen kívül kimaradt az FZ30 meg az S5600 is, ha figyeltél... ezek a ''középgenerációk'' amikmég nem voltak vészesen elrontva, szóval elfogadhatóak voltak, néha szolgáltatásban történt is bővítés. De már itt is előkerült a tendencia, miszerint ugyanakkora CCD-re tegyünk több megapixelt, szóval képminőségben történő összehasonlításra, etalonként nem véletlen írtam azokat a modelleket, amiket, azaz nem véletlen írtam S2 IS-t S3 IS helyett....
-
Szten Márs
nagyúr
-
Szten Márs
nagyúr
Ez azért nem teljesen iagz, mert pl a 2000-ben gyártott 880-as Nikon Coolpix ami szintén ultrakompakt, há enyhén szólva jobb képminőséget produkál, mint ma gyakorlatilag bármelyik gép ebben a aktegóriában... Másfél-két év múlva az emberek (még jobban) vissza fogják sírni ezeket a gépeket, nem fejlesztés megy itt, hanem visszafejlesztés... a Pana FZ20-at, a Canon S2 IS-t, a Fuji S5500-at is visszasírhatjuk az FZ50 az S5 IS és az S5700 helyett....
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Cyberslider #1855 üzenetére
Na jól van, ezt most eléggé idegrángásos nehézségek árán fogom tudni megállni, hogy ne vegyem meg, de akkor életben nem lesz dslr-em... -
Szten Márs
nagyúr
válasz
<Zanavabets> #1850 üzenetére
Hacsak nem használtat akarsz, akkor ehhez a géphez képest viszonylag sokat kéne spórolni egy tükrös vázra és rávaló obira, mert ha csak ''tükrös vázra'' spórolsz azzal még nem fogsz tudni fényképezni
Egyébként ne pbasen nézegess leméretezett képeket, hanem pixinfo.com és dpreview.com oldalakon tesztképeket, meg itt is a topicban linkeltek elég sokat és igen tekintélyes mennyiségű vélemény is összegyűlt a gépről, köztük az enyém is. Ennyi pénzért igencsak megéri alaposan utánaolvasni a dolognak szvsz. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1770 üzenetére
Ehhez képest azért nem cáfoltad meg rögtön a felhozott példákat, ahogy beígérted
Jahh, amúgy havi fél misit kapok a konkurens gyártóktól, hogy szidjam a Fujit, mert tönkre akarják tenni(Más kategóriákba gyakran ajánlok Fuji gépeket... de a fizetett Fujiszidókat sztem te sem gondoltad komolyan)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1740 üzenetére
Szép kis vita bontakozott itt ki. Ebben a topicban azóta is divat, hogy nem szeretik látni a képeken azt, hogy botrányosan rondán mos, ha valaki látja, akkor középformátumú gépekkel, meg tükrösökkel kezdenek dobálózni, vagy egyszerűen letagadják, hogy ááá, nem, gyönyörű az a kép tessék megnézni. Meg ISO800-on sincs zaj. Ja, hogy képrészletek sincsenek? Az kit érdekel. Ja és a kedvencem: meg kell tanulni vele bánni, akkor jó lesz... mert ha jól bánsz vele, akkor mágikus úton átalakul a szoftvere és elkezd nem mosni. Azvan, hogy tény, hogy jpg-ben mosottfos. Szorry, de el kell fogadni. RAW-ban bizonyára remek, emiatt lehet ajánlott gép, elfogadom. Sőt hozzáteszem, ha egy gépben van raw akkor az baromi nagy előny és aki tényleg komolyan fotózni akar nem hiszem, hogy raw-on kívül akarna mást használni.
''mondjon bárki kb140e ft-ig gépet amit jobbnak tart ennél(sonyR1 és tükröst kivéve)
.Rögtön megcáfolnám--és a képminőségre utalnék
Most így fejből Kodak P880, Fuji S9600. De a mostani bridge kategória nagyon le van építve, régi gépek között még voltak jók...
(A hsz csak emiatt ment neked, a többit általánosságban mondom)
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Panthera #1677 üzenetére
''De jól gondolom, hogy az a 200mm a látószögben teljesen úgyanúgy jön ki mint a kompaktoknál (pl. a 6500-nál)? Magyarul, ezzel így még nem éred el a 6500 legnagyobb fókusztávolságát?''
Rosszul gondolod. A DSLR-ekre felszerelhető objektívek gyújtótávolság értékeit 36*24 cm-es kisfilmes formátumra adják meg, és mivel a full frame DSLR-ek kivételével minden DSLR gép szenzora kisebb ennél, a mérettől függő szorzótényezőt kell alkalmazni, ezt legtöbbször spongyolán csak ''crop érték''-nek hívják. Az Olympus gépeknél ez a szorzó 2.
Magyarul az 55-200-as objektív 110-400mm-es gyújtótávnak felel meg kisfilmes ekvivalensben, amilenyben a kompakt gépeken is fel szokott lenni tüntetve. A 18-55-ös obi pedig 36-110mm átfogást nyújt.
MOD: off
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1563 üzenetére
A véleményeklben mi volt az ijesztő? (végigolvasnám őket - komolyan - de most épp rohanok)
Ha az amit írtál, akkor ki kell, hgy ábrándítsalak, a manuális fókusz minden kompakton katasztrófa, közel sem használható úgy mint DSLR-en, és még egyszer: a fényképezők, főleg kompaktok nehezen találnak fókuszt a sötétben. Nincs ez másként a 6500fd-vel sem, és egyáltalán bármelyik másik kompakttal sem. Szóval ez mint hátrány nem jelentkezik az R1-nél, csak az előnyöket lehet érezni, de azt vastagon... már ha elegendő a 120mm vég...
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
''Szerintem a szpot a szpot, az average a mátrix, a multi meg a középre súlyozott.''
Az idézett leírásból ez meg hogy jön ki??
A beírt leírás kb 100%-osan alátámasztja azt amit mondtam kicsivel felette, multi amit mondtam, multi segment matrix, average az teljes terület 18% számolgatás a szpot meg szpot, asszem elég egyértelműen kiderül az általad idézett szövegből.
ERIK 70: te kilőtted az R1-et, amikor másban (azaz gyújtótáv átfogás 24-120 mm mert az R1-nél ez a kritikus) megfelelt?Azért amit írtál? ööö izé.. sötétben minden gép nehezen talál fókuszt. Még a DSLR-ek is, pedig azok kissé más módszert alkalmaznak. De egy R1 aligha összehasonlítható képminőségre bármelyik kompakt géppel, messze veri mindet, sőt belépő/középszintű kitobis dSLR-eket is...
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
ERIK 70 #1552 üzenetére
''de egy könyv a mátrix-ot mindig jónak tartja''
Jó könyv lehet
Nem véletlen van spot meg középre súlyozott (bár úgy látom itt pont nincs), csomó témánál az a helyes, persze ezt neked kell mindig tudnod.
Amúgy gondolom hoyg a multi itt a matrix, tekintve, hogy a spot ugye tudjuk mi az average az átlagoló, szóval gondolom hagyományos 18%-os szükreszámolgató átlagolásról van szó, a multi meg a multi segment matrix lesz... de mivel aki ismeri jobban a gépet jobban meg fogja tudni mondani ezt a részt offba is teszem. -
Szten Márs
nagyúr
Az elsőre azt tudom mondani, hogy az emberek - hozzáteszem jogos - igénye (már akinek), hogy a pénzükért a lehető legjobbat akarják kapni. A ''legjobb'' kategória szubjektív (fogás, kinézet, márkahűség, még ezer dolog) és objektív (zajosság mértéke, objektív felbontása, még ezer dolog) szempontok sokaságából jön ki, így természetesen mindenkinek más. A szubjektív dolgokról nincs igazán értelme vitatkozni, mérni, számszerűsíteni még ennyire sem lehet ezeket, ellenben a második, objektív kategóriát igen, így azok mentén lehet az egyes gépek tulajdonságait tárgyalni.
A második részre:
Volt szerencsém fél évig Korbely Attila tanítványának lenni (aki nem tudja ki ő járjon utána) és annyi bizonyos, hogy az objektívek vonalpár / mm felbontására ő is baromi nagy hangsúlyt fektet, alapvető dolog. Az ''egymás netre feltett képeit nézegetjük és jól megkritizáljuk, majd abból tanulunk'' dolgoktól viszont falra mászik, ezt igencsak ellenjavallja. Sztem mondjuk ő a fotozz.hu-ra gondolt ilyen alatt.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
Félreérted a beidézett szöveget. Ugye minnél kisebb helyre minnél több MP van szorítve, az objektívnek annál jobb felbontással kell rendelkeznie ahhoz, hogy ezt ki tudja szolgálni, hiszen annál nagyobb az ''érzékelősűrűség''.
''Elméletben kedvezhet a felbontásnak is, hiszen az előd esetében kb. 223 vonalpár/mm felbontást kell elérnie az objektívnek ha meg akar felelni a érzékelő felbontásának. A FinePix S6500fd esetében ez csak 187 vp/mm''
Magyarul az elődnél a CCD érzékelősűrűségének megfelelő felbontás az 223 vonalpár /mm, ilyen feloldásúnak kell lenni az obinak, hogy ezt kiszolgálja. Ennél a CCD-nél kisebb az érzékelősűrűség, nagyobbak az elemi érzékelők, ezt egy 187 vonalpár / mm-es objektív is ki tudja, ill ki tudná szolgálni. Arról egy szó sem esett, hogy ezeknek az optikáknak mekkora a valós felbontóképességük, és elérik e a kívánt értéket.
Amúgy se írj rosszat itt a 6500fd-re, mert habzó szájú agyatlannak fognak titulálni
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
Sokszor leírtam, hogy igen sokaknak az enyémmel elentétes véleménye van, ezért lehetséges, hogy ez egy szubjektív érzet vele kapcsolatban, ami csak az én szememet bántja meg még pár emberét, de nem általános, szóval azt hiszem nem ''habzó szájjal'' ész nélkül szoktam szidni a gépet...
Hovatovább, azt is le szoktam írni, hogy RAW-al is rendelkezik a gép, így aki abban akarja használni annak nem szűr zajt értelemszerűen...
Meg esetleg te is leírhatod ugyanoda a te véleményed, linkelhetsz képeket, akármi...
Az ''agyon'' rész meg kedves célzás, oda is be lehet szúrni, ahol nem gondolod, hogy nem látom...
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
yakuza.tora #1329 üzenetére
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
yakuza.tora #1170 üzenetére
Olcsó boltnak híg a garija... már ha megjön a cucc egyáltalán
Nem mellesleg bárminemű gondnál hova is lehet menni asztaltcsapkodni? Franciaországba, merthát az a cím van megadva, mint központ... -
Szten Márs
nagyúr
válasz
yakuza.tora #1126 üzenetére
Nézegess képeket. Sokat
Új hozzászólás Aktív témák
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! AMD!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest