Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• MrSealRD

veterán

válasz Donki Hóte #12516 üzenetére

Úgy 8-10 évnyi tapasztalat van egy IKEA Tilreda típussal. Még ez első generációs verzió... Szóval ez kb az a kategória amit leszóltál és szerinted használhatatlan.
    Az érintett paraméterei: 17,5cm zóna átmérő, 2000W, 9 fokozat.

Amikor megvettük, akkor először csak annyit vettem észre, hogy nem tetszik a működésében az, hogy közepes fokozatokon úgy működik, hogy 0,2-1,5 másodpercig nem megy az indukció, aztán 0,5-2 másodpercig meg melegít, pulzálva forr a víz az edényben. Minél vékonyabb az edény talpa, annál erősebb ez a jelenség.

Úgy teszed ezt a kijelentést, mintha biztosan tudnád, hogy ez helytelen... Miközben a villanyrezsó is pulzál...hiszen a hőkapcsoló lekapcsolja, mint ahogy indukciósnál is teszi. Csak más a tartomány... A gáz az ami tudja azt a kiegyenlítettséget ami itt hiányolsz... De fordítsuk meg a kérdést. Miért is rossz ez egyáltalán? Én még soha ebből hátrányt nem tapasztaltam.

Probléma az is, hogy kevés a teljesítmény fokozat egy olcsóbb indukciós főzőlapon, a miénken 10 fokozat van, mindegyik közé kellene még egy köztes fokozat, szóval 16-19 fokozat feltétlenül kell.

Ez elég szubjektív megítélés. Nekem elég a 9. Ha nagyon szőrözni akarnék, akkor 1-2 még lehetne köztesnek...de 16-19 már csak a praktikusság miatt is butaság. Annyira kényelmetlen lenne a használata, hogy senkinek nem kellene. Mire a váltásokat megteszed ennyi fokozat között a +/- jelekkel... hát 3-szor lefő a kávé...

Komoly probléma még az is, hogy kicsi az indukciós tekercsek átmérője, kis felületen melegítik az edények talpát, a miénken 14, 18 és 21 cm-esek a tekercsek, egy 28 cm-es serpenyőnek kis felületét melegítik csak. A kis melegített felületen szintén segít a vastagabb talpú edény, hogy eloszlassa oldalra is a hőt, de egy 28 cm-es vastag talpú serpenyő és egy 26 cm-es vastagtalpú lábas felárából már bőven lehet venni felsőkategóriás indukciós főzőlapot

Most megnéztem néhány főzőlapot, hogy mekkora zónákkal dolgoznak. 21cm-es volt a legnagyobb átmérő minden esetben. A felsőbb kategóriában vannak olyan megoldások ahol 2 zónát össze lehet vonni spec esetre...de ez nem oldja meg az te problémád a 28cm-es serpenyőre... Ami egyébként megint csak elég egyoldalú probléma felvetés a részedről... Ahogy fent is említettem a 17,5-cm-es zónával én 26-28-as serpenyőket használok. Ezek mind egytől-egyig egyenletes hőelosztással működnek*... semmiféle anomáliát nem tapasztaltam. Gondolom nem véletlenül hiszen ezek úgy vannak kialakítva, hogy a kvázi standard max 21cm-es zónával is jól tudjon működni a 28-as serpenyő... hiszen itt is jelentős a méretkülönbség... Szóval ki van ez találva...
    Én pont a múltkor néztem a 28-as serpenyőbe öntöttem 4 tükörtojást azonos időpillanatban... Hát ha valahol akkor ott látszik, hogy egyenletes volt a működés.
    Továbbá kifejezetten nagy serpenyőt használom amikor nagyobb méretű húson csinálok kérgesítést... az is nagyon szépen ment.
    Innentől viszont felmerül ismét a kérdés, hogy miért is állítasz be valamit problémaként ami nem is probléma?

A legnagyobb gond viszont így 4-5 év használat után jelentkezik, a drága vastagtalpú edények alján belül fura, kopás jellegű foltok jelennek meg. Az oka egy kavitáció jellegű jelenség, a drága edények talpa mégsem olyan jó minőségű, nem egyenletes az anyaguk, egyes helyeken jobban felmelegszenek, ott jobban forralják a folyadékot a fémfelületen, még az acélt is kikezdi ez a jelenség. A problémán nem segít az, hogy forgatjuk az edényt, mert az anyagán belül van a probléma. Szintén ennek a következménye az, hogy a vastag szendvicstalp egy idő után kezd szétválni, mosogatás után benne marad a víz talpban :U

Erről mesélj még légyszi részletesebben... A sok éves edények közül egyiknek sincs ilyen problémája. Az sem mindegy, hogy kavitációt szeretnél ide gondolni, vagy kavitáció jellegűt. Mert nagyon nem mindegy... Ha már bemondtad ezeket, akkor kérném, hozzá a tudományos alátámasztást, hogy itt tényleg van kavitáció és ennek negatív hatása. Mert ezek nélkül ez csak egy üres bemondás.

*Ez a vastag meg vékony talp kérdéskör szintén elég érdekes... ami indukciós lappal kompatibilis az vastag lesz már...egészen biztosan, de még előtte is elindult egy trend, mert többféle fémet préseltek egybe azért, hogy egyenletesebbé és gyorsabbá tegyék a hőátadást. A vastagságnak nem itt van köz az indukcióhoz...eleve nem lehet olyan, hogy vékony egy indukciós edény alja...különben elgörbül a mágneses térben. Ezt is be tudom neked mutatni, mert ilyen is történt már a kezem alatt...ez egy kávéfőző adapter volt.

Szóval összességében az általad felsorolt feltételezett problémák, vagy nem is léteznek, vagy úgy tűnik próbálsz a kákán is csomót keresni. Gáz, villany, indukciós lapok közül az indukciós a legjobb amivel valaha dolgoztam. Sokkal reszponzívabb és sokkal közelebb áll a reakcióideje a valósághoz...minden másnak nagy a késleltetése és ebből fakadóan nagyobb a hibalehetőség is. Az nem kérdés, hogy megszokást igényel, de aki nem csak turista a saját konyhájában annak ez nem lesz gond.

• válasz Donki Hóte #12516 üzenetére

Ez nagyon hasznos infó volt, hamarosan indukciós főzőt akarunk majd venni.
    Melyik az ajánlott felsőkategóriás cucc, tudsz 1-2 példát mondani? köszi.

• totron

addikt

Nem off az, de írjuk szürkében, nehogy krizmo_ felhördüljön.

Jó, hogy leírod a tapasztalataidat, abszolút van helye és szükséges az egészképhez. Ami itt van használatban egy egyhelyes noname hordozható valami, de évek óta megy. Nincs égés, nem von el zoxigént hosszabb főzések alatt sem, tehetetlenséggel sem kell bajlódni, vagyis király. Többféle van ezen a szinten is, ilyen, meg olyan néven, sokszor azonos kasztnival, a beltartalom kérdéses. Árban fentebb is akad hektikusság gondolom, mint gonosz bőség zavara, mindenesetre ez a példány bevált.
    Nincs pulzálás, folyamatosság van. Gyakorlatilag amelyik folyamatos működéssel dolgozik az nem tud rossz lenni, nem? Talán egyedül időzített módban, levesek esetén figyeltem meg ki-be kapcsolást...? De értelmes léptékekkel. Nem biztos, hogy tesz ilyet. Direkt módban, Wattkijelzéssel folyamatos, az biztos.
    Edényekkel is ez a helyzet, sokba nem kerültek, de hibátlanul megy az a pár ami rá kerül. A talpba menő vizet már várom, eddig még nem következett el. Forralni tényleg tanácsosabb 1800 Watton 2000 helyett, bár ezt sokszor nem tartjuk be. Ennek ellenére nem kavitálta még ki magát sehol egyik sem. Erre is és a méretproblémára is, de még az árra is megoldás az öntöttvas, csodás összeérése régi világnak és nemrég bevetett konyhatechnológiának. Amúgy is jobb öntöttben palacsintát sütni. A 28 cm extrém már, a legszélesebb lángú gázégők is épphogy megugorják a feladatot. A 14-18 centis tökercs tényleg lehetne nagyobb, de sok esetben ez is inkább beidegződésnek, képzettársításnak bizonyult inkább, itt elég. Persze jöhetnek, jöjjenek is ellenpéldák.

2 köztes fokozat elférne, de fedőfinomhangolással ez is megoldódott (az elején rendesen botrányosnak tartottam, hogy ilyen formán kell imitálni-előállítani a két köztes állapotot).

A bonyhádi az hoz olyan 50-60%-ot, nem az igazi valóban.

nem alakul ki áramlás felette a folyadékben
    Hogy segíti az oda nem égést, ha igen?

Vékony talpú alatt hány centit értesz és hányat vastag alatt? Sajnálom, hogy nem vált be ott.

#12517Moleman, érdekes, hány centis az az ovális?

• Moleman

addikt

Köszi, ez nagyon hasznos infó!

Nekem villanyból még csak klasszikus volt, nagyon olcsó és középkategóriás, a középkategóriás teljesen jó volt.
    Indukciósból a hordozható lidlist próbáltam, elvileg 22 centi a melegítőfelülete, én meg nagyobb edényekben szeretek főzni, ezért nagyon ritkán használom, olyankor amúgy nem rossz. A nagy ovális öntöttvas edénnyel viszont nem működött rendesen, 20 percen át próbáltam sötétre pirítani egy rántást, semmi nem történt, átraktam a sima villanyra, azon 3 perc alatt kész volt. :DDD

Új hozzászólás Aktív témák