Hirdetés
- OLED TV topic
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SSD kibeszélő
- Csekély 4000 dollárért tervezetten "hibás" az ASUS limitált VGA-ja
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
Turmoil
senior tag
Kicsit leült a topic a hosszú szünet miatt, de jövő héten Hungaroring!!!
És akkor az aktuális kérdések:
Villeneuve repül a BAR-tól? Ráadásul megy vissza Ámérikába...
No meg Montoyat is emlegetik, mint leendő ferraristát...
Ízlések és pofonok én egyik hírnek sem örülök igazán. Annak jobban örülnék, ha lenne 4-5 világbajnok a pályán és mind esélyes lenne a következő címre... -
karib
addikt
Aki unja az F1-et, nézzen bele a WRC világába egy kicsit, itt egy video (145 MB MPEG, azé tessék vigyázni...):
[L]http://w1.movies.taner.net/Mitsubishi-WRC_2000.mpeg[/L]
Friss WRC csütörtöktől az Eurosporton, Rally Finland :)
[L]http://www.wrc.com[/L] [L]http://www.eurosport.com[/L]
Amúgy van ezen az oldalon még sok más jó autós anyag is.
[L]http://w1.movies.taner.net[/L]
Másnak esetleg hasonló témájú linkje? (McLaren F1 végsebességtesztet pl. ajánlom.) -
guest
veterán
azért akkoriban voltak csaták az első helyért is keményen, sokkal színvonalasabb futamok voltak...
-
Turmoil
senior tag
Azért a dögunalom... Anno voltak olyan évadok, ahol tényleg rajt-cél győzelmek voltak (kerékcsere és tankolás nélkül:) És nem egy. Senna, Mansell, pld., ahogy a futamon ma elmítették is.
Csak akkor 10-20 mp-vel lassabbak voltak még.
Valóban akkor lenne jó a verseny, ha sok olyan event lenne, mint a mai Montoya-Raikkonen csata, csak sok versenyző össze is törné a verdát ilyen helyzetben.
Bízom benne, hogy jövőre a Williams és a McLaren is behozza a technikai hátrányát (és Coulthard nem kap 1 kört Shumitól:( ) és a többi csapat is felnő. Akkor is lesz egy élmezőny és egy középmezőny, de talán javul a feeling.
Most is vannak előzések, de valahogy semmi párharc. Ami hiányzik az az, hogy két-három közel azonos teljesítményű autó és vezető előzgeti egymást. Ami itt megy, az annyi, hogy a gyorsabb megelőzi az elékerült lassabb versenyzőt és egy kör alat ad neki 2-3 mp-t. Ez tényleg nem éredekes... -
james
aktív tag
Úgy tűnik sokaknak az a véleménye, hogy kezd unalmassá válni a verseny. Be kell vallanom, hogy én sem rajongok érte. Azért bele szoktam nézni, de az tényleg elég hervasztó ha mindig ugyanaz a páros nyer... MS valóban egy remek pilóta és egyik legnagyobb erénye, hogy nem szokott hibázni. Képes ezeket a teljesen monoton köröket színte gépiesen professzionálisan végigcsinálni, igaz ebben segíti az autó is, mert nem kell állandóan azzal vacakolnia, hogy a tűréshatáron vezessen. Viszont azt hiszem részben ez a profizmus az, ami rontja a versenyek érdekességét. Az egész F1 egyre inkább a csapatokról szól, nagy cégekről, team munkáról, kerékcseréről, matematikáról és hihetetlen pénzekről, ebben az összjátékban a pilóta szerepe sajnos fokozatosan leértékelődik. Úgy tűnik az egyéni emberi vonások, a stílus és a küzdelem kezd egyre inkább kiveszni a F1-ből, pedig valószínüleg pont ez az, ami érdekesebbé és változatosabbá tehetné ezt a sportot is. Persze az is érdekes lehet, hogy melyik autógyár tervezi a legjobb karosszériát vagy motort de ezért nem hiszem, hogy érdemes órákat tölteni a versenyek nézésével, különösen úgy hogy pár kör alatt kiderül, hogy ki fog nyerni. Ha a mezőny kiegyenlítettebb lenne (technikai szempontból) az sokat segítene, de még akkor is ott lenne az a gépies csapatmunka a háttérben, amiért szerintem elég nehéz lelkesedni...
Különben magam részéről inkább azokat a futamokat kedvelem ahol az esélytelenebb csapatok is labdába tudnak rúgni pl. Monaco, vagy némelyik esős pálya... -
karib
addikt
Nemtom te hogy tudtad volna lekezelni röpke pár másodperc alatt, ha azt mondják neked a cél előtt párszáz méterrel, épp a gázt taposva és a befutóra koncentrálva, hogy figyi, mert a csapattársad félre fog állni neked. Korrekt vagy sem, etikus, normális? Végül győzött a csapat rendje: a versenyző követte az utasítást. Állítólag a telemetria kimutatta, hogy Schumi habozott, mert visszavette a gázt, amire Rubens tovább lassított, végül MS belelépett és elsőként futott be. Mint korábban említettem, ez egy csapat, van egy hierarchia, és részben azért van ott a Ferrari, ahol van, mert nem mindenki maga okoskodik, hanem a csapat együtt dolgozik. Ebbe beletartozik az, hogy követed a felettesed utasítását, akkor is, ha hülyeséget mond, mert az az ő felelőssége, sőt még akkor is, ha van annyi szavad, hogy akár ellent is mondhass neki. És ilyen tekintetben mindkét versenyző tökéletesen járt el, bár biztos érezték, hogy igazságtalan és hülye dolog, de ráadásul valszeg nem is volt túl sok idejük ezt alaposan átgondolni. Elcseszett dolog volt az osztrák helycsere, de kár ezen lovagolni. Inkább azt kéne firtatni, hogy miért nem a többi ásznak okozott az problémát, hogy variáljon a befutóival...
Nem vagyok Ferrari-drukker, de ennyi ellenszenvvel találkozva kezdek úgy hangzani. -
Spensers
aktív tag
sokkal de sokkal de sokkal.... ez csk viccnek szántam:)
De akkor is egy kicsit:) meg bízhatattlanabb volt.
És az jobb lenne hogy ha MOntoyka lenne mindig az eső vagy Cultardh vagy Vilneöv??????
Vagy is BMW vagy Mechlaren Bár stb...
Szerintem nem !
Aki pedig ki hagyta a mai Edzsést:) az bánhatsa mert nagyon izgalmas volt!!!!!!!
Deabban tényleg igazad van mikor már az elején be állnak egy sorrendbe a futamon és a végéig egy előzs sincsen:(((
De hát erről nem Shumi nem is a Ferralli tehet szerintem hanem a többi csapat már mint a nagyok akiknek lenne ott azé lóvé rendesen csak ki tudja hogíy mire költik........ -
[amne]
senior tag
válasz
Spensers
üzenetére
Asszem elég egyértelmú hogy a jobb autóval versenyzők győznek nem pedig a rosszal. Ami pedig a sokkal de sokkal de sokkal....dolgot illeti, nem volt azt olyen sok, mivel akkor még volt verseny, és nem az évad felében nyert Mika. De amit most a Ferrari csinál...télleg ügyesek legjobbak nem sajnálom a vb címet MS-től az se érdekel hogy egy tapló igen ők a legszervezettebb csapat, MS az Istencsászár überrekorder,....de mindez k*rvára hidegen hagy ha elalszok egy futam alatt amiben egy előzés sincsen, bocs hogy felhúztam magam de már rohadtul unom az egész Ferrari által létrehozott versenyt.
-
Superman
nagyúr
Szavazzunk emberek! (mert kicsit elkanyarodtunk a témától) Hanyadik lesz Montoya? Szerintem: 1. kiesik,
2. négy és hatodik hely között. Lehet, hogy rosszabb. Az új pálya nem kedvezett az ''edzéskirálynak''. -
guest
veterán
a ferrari megbízhatósága nem volt rosszabb, sőt, akkor csak ''azzal'' tudták tartani a lépést
-
Spensers
aktív tag
HA HA HA...
Na csak annyit hogy pl. mikor MIKA nyert akkor a McLaren Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de Sokkal de .......:)
SOKKAL jobb volt a McLaren mint a Ferrari!!!
És akkor a Ferrari meg bízhatosága volt rosszabb!!! -
Panther
HÁZIGAZDA
MS-ről akkor látszott mekkora köcsög amikor nemrég a célegyeneben befutónál megelőzte Barrichellot, aztán a dobogó tetején virult a pofája mintha megérdemelte a győzelmet... aztán amikor látta hogy a tömeg utálja hogy még örvendezik is, akkor azért persze jaj-de-jószívű lett és szépen helyet cserélt csapattársával... Szóval ekkora f... jó, nem is mondok semmit, a szituáció mindent elmondott.
-
guest
veterán
A Ki a legjobb piltóta? cimű vitához csak annyit tennék hozzá, hogy MS csak akkor tudot ''világbajnok'' lenni, immár ötödször, amikor nem volt ellenfele, vagy az ellenfelének sokkal, de sokkal gyengébb autoja volt!!
Ha időrendi sorrendben nézzük akkor:
1993 - Prost ha jól emlékszem,
1994 - MS (Senna halála után Hill, David illetve Mika még ujoncok, Prost és Mansell pedig nincs)
1995 - MS (Hill már kezd valamit kapizsgálni, de rajta kivül még senki más.)
1996 - Hill ( MS a Ferrari-nál, ami látványossan fejlődik, Mika és David pedig az elsőéves Mercedes motorokkal küzd)
1997 - Jött, látott és nyert Villeneuve (MS agyában a Jerez-i futamon megint leszált a vörös köd = Mika Hakkinen első futamgyőzelme... :))) )
1998 - Mika Hakkinen ( No Comment :))) )
1999 - Mika Hakkinen (MS lábtörése Silverston-ban, a Malájzia-i futam Ferrari botránya, + csapat és MS döntés: inkább Mika mint Irvine, ha MS nem lehet. A McLaren megbízhatósága látványossan romlik... :(((( )
2000 - MS ( Mika tartaná, sőt meg is előzné MS-t, de a McLaren megbizhatósága igen rossz + Mika többször is hibázik. :((( Feltünik RS + a Williams BMW)
2001 - MS ( Mika töbször is megvillantja briliáns képeségeit, de a McLaren nem tudja tartani a lépést. + Nyomul az alsóház Montoya-val, RS-el és a Williams-el az éllen.
2002 - MS ( Mika nincs, a McLaren teljesítménye az évad eljő felében igen siralmas, - sajnos- és a Williams-nél sem úgy mennek a dolgok, ahogy kellenének. Villeneuve pedig pár éve a BAR-nál küszködik.)
Ennyi.
Mielött avval vádolnának az MS fan-ok, hogy nem objektív, elismerem, hogy:
McLaren drukker vagyok!!!
és hogy szerintem a legjobb pilóták névsora a következő:
SENNA, MIKA, DAVID, KIMMI. -
[amne]
senior tag
-
[amne]
senior tag
Hakkinen ma bejelentett hogy visszavonul. Sajnálom...:((
-
BobMaster
senior tag
Akaromakaromakarom!!!!! 2mp százra, és közútra engedélyezve ;]

Bocs, de nem találtam jobb helyet neki -
karib
addikt
-
karib
addikt
Néhány gondolat az alább felvetettekre:
Bernie bácsit lehet nem szeretni, de tény, hogy ő csinálta az F1-et olyan világméretűvé, amilyen. Többek között a pénz is az F1 fontos paramétere, sőt legfontosabb tényezője. Ezt sokan nem értik, tán még Leo Kirch sem teljesen, aki ugye fizetős tévékre akarta-akarja vinni az F1-et, amivel valszeg ki is nyírná. Bernie koncepciója zseniális, marketing szempontból mindenképp: a versenyhez a tévénéző ingyen jut hozzá, ezért irgalmatlanul sokan nézik. Finanszírozni meg finanszírozzák azok, akik szeretnék, ha ez az óriási rajongótömeg őket is látja a ''száguldó cirkusz''-ban vagy a körül. Az F1 egyik legfontosabb ereje, hogy tv-ben ingyen van, lévén nagy nézettségű, ingyenes csatornákon nyomják, azaz nem áll fenn az a veszély, hogy a néző úgy gondolja, hogy megunta és nem fizet elő a következő versenyre, vagy pl. csak az F1-ért elég kevesen fizetnének elő egy csatornára. Szóval az F1 elég jól ki van találva, bár a műszaki szabályokon lehetne csámcsogni, azokat nem ismerem eléggé. De nekem az az érzésem, hogy ennél sokkal izgalmasabbra nem nagyon lehet csinálni a versenyeket. Legalábbis én nem vélek felfedezni markáns difit az elmúlt másfél évtized futamai között, jellegre ugyanaz, árnyalatnyi különbségekkel. Ezt kell szeretni.
Vagy tessék motorokat, túraautókat (oké, laposodtak az ős-DTM óta), kamionokat, ralit nézni :) Ott van akció!
F1-nek talán az egész hangulata a legizgalmasabb, no meg a háttérinfók. A közvetítések rendszerint untatnak, sokkal érdekesebb a csapatok felkészüléseiről, tesztekről, fejlesztésekről, stb. hallani-olvasni.
Én egyik csapatot sem imádom kimondottan, bár Eddie Jordant jópofának tartom és Sir Williams is nagyon szimpatikus, mégis nem sörözéshez vagy golfozáshoz keresek haverokat, amikor a csapatvezetőket, versenyzőket, stb. nézem, és valszeg ők sem. Maximálisan becsülöm és nagyra értékelem a Ferrarit, de nem drukkolok nekik (inkább annak, hogy jöjjön már a következő WRC forduló :D ). Nem hinném, hogy a Ferrarinál jobban a pénz körül forogna bármi is, mint más csapatnál. Több nagyon jól eleresztett csapat nem vitte semmire/sokra, tehát a pénz csupán egy lehetőség. Igazából kíváncsi vagyok, hogy meddig képesek az élen (nem feltétlen az 1. helyen) maradni, mert sok csapat hullott el szinte villámgyorsan, és nem csak lecsúsztak a 2. helyre. Tény, vannak a Ferrarinak ''microsoftos'' húzásai, de valszeg ők sem gondolták, hogy Schumi most világbajnok lesz. Mert az, hogy ők most jók még nem jelent semmit - a többiek is dolgoznak, nagyon keményen. Arra nem lehet építeni, hogy ''ekkora előny már tutira elég lesz''. Ez jól hangzik, de ezzel tervezni nem lehet, a csapat pedig nem egyik napról a másikra él! Egyenként a Ferrari és MS is a maguk területén jelenleg a legjobbak, együtt pedig, mint látjuk, erősen verhetetlenek. Erre mégsem lehet építeni, és ahol lehet, biztosra kell menni. Ezért ''politikailag'' elhibázott volt pl. az ausztriai helycsere, de szerintem az F1 is ma már annyira csapatsport és kevésbé egyéni teljesítmény, hogy meg tudom érteni. Ráadásul tanultak belőle, sőt a valszeg a csapatvezetés is az utolsó pillanatig több lehetőségben gondolkodott, ezért sikerült ilyen otrombára a megoldás. Ahogy asszem Jean Todt mondta, azt is megtehették volna, hogy a boxkiállásokkal varázsolnak egy kicsit, hagyják Michaelt egy kicsit többet gyorsan futni kinn és úgy is át lehetett volna rendezni a két versenyzőt. A helyzet firtatásakor pedig azt sem árt figyelembe venni, hogy a múltban hány csapat engedhette volna egyáltalán meg magának, hogy ilyen trükköt bevessen (azaz két egymás után befutó pilótájuk volt) - mert ez lényegesen kevesebb, mint az összes versenyek száma. Ráadásul pl. a WRC-ben ennél cifrább dolgokat is műveltek már, lásd tavaly a Fordnál a tán 4-5. helyen befutó Duval kényszerpihenőjét a pontokon kívülre, hogy az amúgy hetedikként futó McRae begurulhasson a hatodik helyre... Mellesleg meg tényleg le a kalappal a csapat előtt, ha olyan fölényt tudnak kialakítani az egész mezőnnyel szemben, hogy ők koreografálják a saját befutójukat - ez szerintem legkevésbé őket, inkább a többiek lemaradását (és nem butaságát, életképtelenségét, stb., pusztán lemaradását!) minősíti. -
[amne]
senior tag
És ettől már csak egy kis lépés hogy egy szoftver csavargassa a kormányt és adja gázt na meg fékezzen is .... nem hiszem hogy kell ez nekünk.
bár akkor nem kéne veszekedni hogy ki a jobb...csak azon hogy a v1,2 megoldotta e v1,1-ben található hibát és mikor jön már ki a v2,0 ami már tudja.... -
james
aktív tag
Csak pár dolgot tennék még hozzá. A légellenálás önmagában brutális egy dolog. Egy biciglista szélárnyékban viszonylag könnyen eléri a 120 Km/h-át, de normális viszonyok közt csak max 45-55-el bír tekerni! Szóval a helyes aerodinamika rendkívül megdobhatja egy gép sebességét, gyorsulását stb.
A másik dolog, hogy a terelő lapokkal a légellenálás növelése árán növelik a leszorító erőt, tehát mindig valamilyen kompromisszumos érték körül vannak beállítva. Nem lennék meglepve, ha a jobb gépeken már számítógép vezérelné dinamikusan a lapok szögeit a sebesség és kanyarodás fügvényében. (Innentől kezdve pedig már szoftverkérdéssé is válik a probléma)
Nem véletlen az sem, hogy annyira védik a fotózástól ezeket az elemeket...
Talán az dobhatna egy kicsit a színvonalon, ha a kis csapatok ingyér kapnának szélcsatorna időt, vagy esetleg közösen kezdenének kocsitestet fejleszteni... -
Den
veterán
Mínusz 500cc, alsó súlyhatárt emelni 700 kilóra, slicket vissza hozni, legkönnyebb használható fém az alu. Engedélyezni akkora aerodinamikai felületet, ami miden hókuszpókusz nélkül, és több hét szélcsatorna nélkül is elég leszorító erőt ad, megtiltani a pneumatikus szelepvezérlést, és újra engedélyezni az aktív futóművet. Kb ennyi és megint látnánk küzdelmet.
-
[amne]
senior tag
Oké, oké igazatok van Spa volt és Zonta...de hát én se emlékezhetek mindenre :D. Amúgy csak azért hoztam fel azt az előzést mert már x futamja nem látni semmilyen előzést nem hogy olyat. És mindenben egyett értek veled...nem tom mikor fogunk végre látni olyan Forma 1-et amibe nem alszik bele a ember hanem inkább végig izgulja...
-
mzperx
aktív tag
Bocsika, kicsit elaludtam....
nem pro, nem kontra....
Szoval - lehet hogz hülyeséget írok, bár ilyen jellegű a végzettségem - a lesyorító erő az egy dolog, de ahhoz jelentős sebesség is kell, szerintem 100 alatt nincs értelme vele foglalkozni. A fékezésnél: van dinamikus átterhelődés, ami abból jön, hogy a jármű tömegköyéppontja kiemelkedik a út síkjából, és a negatív gyorsulás fékezésnél megnöveli az első kerék dinamikus terhelőerejét - nő a kifejthető fékerő - míg a gép hátulja emelkedik. ay átterhelődést befolyásolja a súlypontmagasság és a járműtömeg....
A gumiabroncsokra jellemző a tapagási ellpiszis, ami a oldal és hosszirányú erő eredőjének megcsúszási határából jön össze. A gumi mindig csúszik, csak a mértéke kérdéses. -
Fecni
csendes tag
Szabolc!
Ezt sosem fogod látni a Ferrarinál!
Pénz, pénz, pénz!
Csak a lóvé és a hírverés számít nekik.
Úgy csinálnak, mintha csak nekik sikerült volna felkapaszkodni egy gödör aljáról, pedig minden csapatnak volt már fénykora is meg hullámvölgye is. Lsd. McLaren, Williams, Jordan stb.
ezek meg sztárolják magukat. Schumi nélkül is elérhették volna ugyanezt, csak lassabban.
Régen a Brabham, a Minardi stb. is világbajnok volt. Hol van már az? Az egész a lóvé körül forog!
Ecclestone bácsit is ki lehetne már robbantani az F1 éléről, mert egy képmutató egy f....kalap. -
Fecni
csendes tag
Szabolc!
Ezt sosem fogod látni a Ferrarinál!
Pénz, pénz, pénz!
Csak a lóvé és a hírverés számít nekik.
Úgy csinálnak, mintha csak nekik sikerült volna felkapaszkodni egy gödör aljáról, pedig minden csapatnak volt már fénykora is meg hullámvölgye is. Lsd. McLaren, Williams, Jordan stb.
ezek meg sztárolják magukat. Schumi nélkül is elérhették volna ugyanezt, csak lassabban.
Régen a Brabham, a Minardi stb. is világbajnok volt. Hol van már az? Az egész a lóvé körül forog!
Ecclestone bácsit is ki lehetne már robbantani az F1 éléről, mert egy képmutató egy f....kalap. -
szabolc
csendes tag
Sziasztok!
En azt nem szeretem a Ferrari csapatban, hogy csak Schumi nyerhet. A Mclarennel annak idejen Prost es Senna kozott nem volt ilyen megkotes, es azt gondolom azok voltak a legnagyobb versenyek, amit ok vivtak azonos(a beallitasoktol etekintve) autoval. Tulajdonkeppen ezert tetszik Willams hozzallasa is: van ket nagyon jo versenyzoje, gyozzon a jobbik! Ha ezt latnam a Ferrarinal, esetleg nem fordulna fel toluk rogton a gyomrom...
szabolc
Aktív témák
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 135W töltők (sárga téglalap)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest