Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- TCL LCD és LED TV-k
- Bluetooth hangszórók
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen alaplapot vegyek?
Aktív témák
-
válasz
GreenAtis
üzenetére
Ha gyári adatokra vagy kíváncsi, akkor ATTO-val mérj (nem kell állítani rajta semmit), vagy ha Crystal-al, akkor azzal meg így mérj.
Nem kell 2 menetben, és 1000MB mérettel sem tesztelni. elég 1 menet és max 500MB(be kellene pakolni ilyen infókat az első hsz-ba, mert már nem tudom hányszor volt róla szó a topikban, de mindig előjön...)
-
válasz
Motaba78
üzenetére
Nem kell újrahúzni, csak most tedd vissza IDE módba és indítsd el az OS-t, és ez alapján járj el.
Ilyenkor újra fel fogja ismerni az adattárolásra szolgáló eszközöket, ez percekig is eltarthat, várj türelmesen és újraindítást fog kérni.(Azt nem írtam, hogy állítsd is át, csak azt, hogy ellenőrizd...)
-
-
-
-
-
válasz
-Solt-
üzenetére
"Szerintem logikátlan."
OK, szerinted az, de attól még kénytelen leszel hozzászokni, mert ez így műxik..."Egyébként megnéztem... rá volt dugva telepítésnél 2 HDD, az egyikre telepítettem... később a másikat lehúztam, és gond nélkül felállt a rendszer."
Igen, és? Leírtam mi az oka. Ha viszont van egy HDD-d egy OS-el, aztán veszel egy új (formázatlan) HDD-t vagy SSD-t és arra ráhuzol egy W7-et, akkor az kihelyezi az indítófájlokat és ha a régi hdd kikerül, akkor már nem indul az újról.(Itt a topokban ia tudnának saját tapasztalatról beszámolni ezzel kapcsolatban)...
-
válasz
-Solt-
üzenetére
Nincs ebben logikátlan dolog, csak a partíció típusokkal és azok státuszával kell tisztában lenni, ami a következő.
# Csak és kizárólag Aktív(active) státuszú partícióról(partition) lehet rendszert indítani, a BIOS ugyanis oda adja át a vezérlést. (Végigszalad az eszközökön, amik a boot sorrendben be vannak állítva és az első aktív státuszú eszköznek adja át a vezérlést, vagy ha a BIOS-ban a Try Other Bootable Media (vagy hasonló nevű) funkció tiltva van, akkor simán a bootsorrendben beállított első eszköznek adja át a vezérlést.
# Aktív státuszú partíció csak elsődleges (primary) partíció lehet, ezért nem lehet kiterjesztett (extended) partíción létrehozott logikai (logical) meghajtóra OS-t telepíteni
Ebből adódik ez a jelenség, hisz a W7 telepítésekor a telepítő észleli, hogy van már aktív státuszú partíció, amiről indulhat a rendszer, ezért az indítófájlokat kihelyezi oda. Ha lehúzod a HDD-t akkor nem talál ilyen partíciót, ergo az SSD-n létrehozott elsődleges partíciót jelöli meg aktív-ként. Ezt elkerülni vagy úgy lehet, hogy telepítés idejére lehúzod a HDD-t, vagy úgy, hogy Vista/W7 lemezkezelőjével előparticionálod az SSD-t és megjelölteted aktívnak a partíciót vagy W7 teleptésekor parancssorból végzed el a műveletet. (XP lemezkezelője nem alkalmas SSD-k particionálására, mert a partíció eltolással (partition alignment) nem foglalkozik, SSD-k számára meg ez alap)
-
válasz
anonym1s
üzenetére
Ha az SSD rendelkezik ún. Garbage Collection funkcióval (és manapság ez szinte alap), akkor nyugodtan használhatod XP alatt is, plusz egyes gyártók mellékelnek szoftvert, amivel elvégezhető bizonyos karbantartás.
W7 nem úgy gyorsabb, hogy gyorsabban nyílnak meg az ablakok meg hasonló, hanem úgy, hogy optimálisabban kezeli az erőforrásokat, CPU időt, memóriát stb stb. Szóval ha pl Winrar-al XP és W7 alatt tömörítenél egy méretesebb, nehezen tömöríthető anyagot, akkor a W7-en hamarabb végezne, ha ezt még megfejeljük azzal, hogy x64-es W7 alatt x64-es Winrar, akkor meg igen nagy különbségek mutatkoznának. természetesen ha egyéb okokból van szükséged az XP-re, akkor használd nyugodtan, ezen nem fogunk vitát nyitni...
-
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
"Írásnál ott látszik a kemény 7,3 IOPS"
Viszont 4K olvasásban porig alázza a SATA3-as HDD-ket...
Az valóban tény, hogy az OCZ 2-es szériájában több megdöglött ssd van, mint kellene, de azért a 3-asról ez nem mondható el.

-
Én azt szoktam javasolni (és alapvetően e szerint is járok el), hogy ha van az adott gyártónak ilyen jellegű utility-je, akkor célszerű azt használni. Ennek 2 oka is van:
1. A gyártó biztosan tudja, hogy milyen beállítások szükségesek az optimális teljesítményhez/élettartamhoz
2. Sokkal egyszerűbb 1-2 kattintással elintézniHa van egy cikk (ami tegyük fel, hogy nem sületlenségeket tartalmaz, mert sajnos jócskán akad a neten ilyen is), akkor mindig meg kell nézni a dátumot, hogy mégis mikor íródott. Ez azért fontos, mert számtekben 1 év is igen tekintélyes változásokat hozhat, és egy pl 5 éves cikkben leírtak nem feltétlenül igazak (és nem is szoktak azok lenni) napjaink SSD-ire. Az sem mindegy, hogy a cikk milyen mélységben tárgyal egy dolgot, mert lehetnek olyan beállítások is leírva, amiket max expert userek beállítanak maguknak, de igazából egy átlag usernek 1 nap. (arról nem is beszélve, hogy lehet, hogy elméletben 1-2 hónappal jelentene hosszabb élettartamot)
Az is szempont, hogy mit tiltasz le (még ha gyári utility-vel is teszed), hogy nem-e használsz olyan szoftvert, aminek meg jó ha nincs letiltva xy szolgáltatás. Pl Outlook nem csak hisztizik az Indexelés tiltása ellen, hanem méretes levelezés esetén tetű lassan keres)
Nem tudom olvastad-e a topikban, de volt 2 teszt, amiben addig írták tele egyfolytában az SSD-ket, amíg az első írási hiba meg nem jelent. Ha esetleg nem olvastad, akkor leírom, hogy pl a Samu 470 64G-t 8212-szer írták tele, mielőtt megjelent a hiba, ez gyakorlatban azt jelenti, hogy 22,5 éven keresztül, minden áldott nap 1x teleírnád.
Jelenleg ott tart az SSD technológia, hogy igazából az időzített defrag-ot futtatást kell letiltani és mást semmit, mert még ilyen körülmények közt is igen túl vannak méretezve az ssd-k élettartama. A hírek szerint az OCZ épp ezért egy érdekes dologgal fog próbálkozni, csökkentett élettartamú SSD-ket fog piacra dobni, amik lényegesen olcsóbbak lesznek, mint a mostani társaik.
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
"Viszont ha egyszer nincs ütemezve a töredezettség mentesítés (méghozzá nem registryből irkálva) akkor miért írja hogy enabled..?"
Azért (amit most írok le harmadszor)
, mert szolgáltatásokat tilt le a Magician. Amikor Te, kiveszed a pipát az időzített töredezettségmentesítés futtatása elől, akkor nem szolgáltatást tiltasz, csak a töredezettségmentesítő egy opcióját. Windows-ban a szolgáltatások egymásra épülnek, egymástól függenek, oda-vissza használhatják egymást.
Ezért írtam korábban, hogy ha a Magician tiltja le a defrag-ot, akkor a W7 lemezkezelőjében nem kell partíciót zsugorítani például, mert ki fogja írni a lemezkezelő, hogy ez a szolgáltatás tiltott. Ha viszont nem a Samu progijával van tiltva a defrag, hanem úgy, hogy csak az időzített futtatást tiltod le (ahogy írtad/tetted is korábban), akkor a lemezkezelő nem fog visszabrekegni. -
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Oksa, viszont a kérdésemre nem válaszoltál...

(Registry turkán, az olyan leírásokban szereplő módszereket értem, amik olyan hasznosak, mint fej-nélküli lovasnak a szájharmonika) -
válasz
Wind-Storm
üzenetére
Most írtam, szolgáltatásokról van szó, nem registry turkáról...
Jelöld ki az összese és Tune gombon katt és akkor le fogja tiltani amit kell.
Vagy ezt már megcsináltad és ezek után jelzi ki, hogy még sincs kikapcsolva? -
Végül is meglehet, de kérdés, hogy miket és hogyan oldottál meg. Arra gondolok, hogy a Samu progija szolgáltatás szinten tilt bizonyos dolgokat pl indexelés/előtöltés/töredezettségmentesítés (ez utóbbinál nem az időzített töredezettségmentesítést állítja be, hanem mint szolgáltatást tiltja le. Ennek van "káros mellékhatás", pl az OS lemezkezelőjében nem lehet partícióműveleteket elvégezni, pl kötet zsugorítás stb)
Azonkívül van ott olyan dolog is, amivel sosem értettem egyet és nem is fogok, pl virtuális memória letiltása. Nem kell azt letiltani, max kihelyezni...
Az Over Provisioning meg utólag is megoldható, mert a Magician adatvesztés nélkül megoldja, hogy lecsíp a partíció végéből.
-
"Azt hiszem olvasgathatom, hogy mit is kell beállítani az SSD-ken, mert ez lesz az első SSD-ém"
Kézzel nem kell állítanod semmit. [link]![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mondjuk azt nem teljesen vágom, hogy milyen Agility 3-asról írtál, mert egyrászt nincs 64G-s, másrészt meg (ha a 60G-re gondoltál) az is 475MB/s-el ír...(Természetesen ez gyári érték, és ATTO-val lehet mérni, de azzal mérhető)
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Wind-Storm
üzenetére
IOPS = másodpercenkénti olvasási/írási műveletek száma a random 4KQD32 szegmensben.
Magyarul, egy 80,000 IOPS-os SSD a 4KQD32 szegmenseben 320 MB/s környékén tekerhet, mivel 80,000*4K (4096) az 320MBItt jön képbe az AHCI üzemmód és annak NCQ szolgáltatása, ugyanis az NCQ miatt lehet sorba állítani az SSD irányába érkező kérelmeket 32 darabos listában. A lemez a sorrendet az alapján állítja fel, hogy minél gyorsabb ki tudja szolgálni a kérelmeket és ezt a 32 kérelmet egyszerre hajtja végre. Ezért van az, ha valaki IDE módot használ, akkor a 4K és 4KQD32 eredmények teljesen ugyanazok illetve a 4KQD32 olvasás a béka segge alatt leledzik. pl: Samsung 470 64G AHCI vs. IDE
-
-
válasz
anonym1s
üzenetére
"A boot ido es programok indulasa alig eszrevehetoen lett gyorsabb"
hát ha korábban SATA2-es SSD-d volt, és ahhoz viszonyítasz, akkor nem csodálom, mert ez SATA2-es sebességeket hoz. Nem véletlen kérdezték előbb, hogy most ez az SSD SATA2-es porton van-e... (Merthogy ez az SSD SATA3-as, ha nem SATA3-as portra dugtad, akkor ennyit tud) -
Nem rontottál el semmit, amire kíváncsi voltam, azt megválaszolta a kép. Igaz, az azért érdekelne, hogy miért nem 520-al olvas. 120-as és 256-os már volt a kezem alatt, azok hozták a gyári értékeket. Valóban nem katasztrófa, hogy seq-ban nem 520-al megy, csak engem mindig hajt a kíváncsiság, hogy miért nem (ha egyszer a többi (beleértve a 470-esesket is)) mind tudja hozni a gyári adatokat. (foglalkozási ártalom, ha úgy tetszik)

Ja és kösz, hogy lemérted.

-
-
Az írás rendben van, de az olvasása az elmarad jócskán a gyári adatoktól (520/160 MB/s)
Bár ez alap, de ugye AHCI módban lett telepítve az OS... Ha igen, akkor telepítsd fel, a deszka AHCI driver-ét és mérj újra.
(felesleges All 0x00-al mérni, mert nem használ tömörítést az SSD, valamint nem kell 1000MB-al tesztelni, válassz kisebb méretet) -
Először is elnézést, belegondoltam olyan dolgot is a kérdésedbe, ami nem is létezik, nevezetesen azt feltételeztem, hogy van amikor nem látszik az SSD, azaz el sem indul a W7 olyankor...
(Ezért kérdeztem, hogy "eldobja-e" az eszközt...)Viszont még egyszer átolvasva, úgy veszem ki, hogy nem erről van szó, azaz amikor kiírodik, hogy No Physical Disk, akkor is simán elindul az SSD-ről a rendszer és értelem szerűen minden eszköz látszódik és működik is.
Ha ez a szitu, akkor semmi dolgod nincs, mert ez a No Physical Disk nem hiba.
Ez csak egy információs üzenet, ami akkor jelenik meg, ha a Marvell vezérlő engedélyezve van és egyik Marvell SATA port-ra sincs rákötve eszköz. (kb ugyanaz, mint pl amikor a BIOS kiírja, hogy SMART Enabled)2 módon szabadulhatsz meg ettől az üzenettől
1. (Ahogy már írtam is korábban) Letiltod a Marvell vezérlőt a BIOS-ban
2. Rákötöd pl a HDD-t az egyik Marvell SATA portraSzóval nem kell kábel-t cserélni, BIOS-t frissíteni, meg semmit.
Még1x: Bocsesz

Jim-Y
Először is mérj egy sebességet, ha a mért eredmények látványosan elmaradnak a gyártó által megadottól, akkor szükség lehet a külön sata driver-re.
(Úgy rémlik, hogy ez a Asmedia driver-t a legtöbb esetben szinte kötelező felpakolni, mert nem csak az SSD-k, de a HDD-k is (elsősorban gyenge írási sebesség miatt) igénylik, de nem vagyok 100%-ban biztos benne. Mérj egyet és kiderül) -
Akkor tiltsd le a Marvell vezérlőt a BIOS-ban.
Úgy is kérdezhettem volna, hogy a HDD-nél is tapasztalod a jelenséget, vagy csak az SSD-nél...
A kábel az meg úgy értsd, hogy "a cooler szél is meg tudja mozdítani" 200 Ft-os kategória, vagy valami normálisabb (pl rögzítőpecekkel ellátott, nem 1 méteres) kábel-e.
Mindenképp próbáld ki egy másik kábellel is. -
-
-
válasz
huby80
üzenetére
Az Intel Rapid Storage Technology Driver, alapvetően RAID és AHCI driver-t tartalmaz. Telepítened csak akkor szükséges, ha az Intel SSD-d közelében nincs a gyártó által megadott sebességadatoknak. Ha van kedved, mérj egyet, hasonlítsd össze a gyártó adataival és majd kiderül. Ha mérsz, akkor azt ATTO-val tedd.
(Csak plusz infóként, hátha valaki belefut, vagy egy ismerősénél találkozik ezzel: Advanced Format-os WD HDD-knél gyakran előforduló jelenség, hogy pl egy 2TB-os lemezt a BIOS jól lát, ennek ellenére az OS alatt lényegesen kisebb kapacitásúnak látszik. Ilyenkor az IRST driver hiánya okozza ezt a jelenséget, és ez esetben értelemszerűen kötelező telepíteni. Persze nem a preinstall változatot, hanem a full-os telepítőt.)
-
válasz
SVLaller
üzenetére
Ja hát úgy persze, ha már frissítetted, fent vannak az alaplapi driverek, felhasználói progik stb stb, akkor természetesen lehet akkora, de ha a szűz telepítés után nézed, akkor az olyan 5g, ahogy írtam, ergó a ˇ3G-s telepítőlemez nem dagad a 4-5x-ösére, ergó az exe és egyéb futtatható állományok továbbra sem a jól tömöríthető kategóriába tartoznak (eddig is odatartoztak).
Ez hihetetlen, ez a Samsung téma, mintha elbeszélnénk egymás mellett. Ráadásul úgy, hogy már le is írtam a véleményem, amiben veled értek egyet.
Hogy Hofi Géza (módosított/kifordított) szavaival foglaljam össze a 830 SSD-t:- Józsi bácsi, a 830-as mennyit fog fialni?
- Hát, tetszik tudnyi, ez egy olyan dolog, hogy hát előre a rosseb se tudja megmondani...
- A pofád befogd rohadt paraszt, a számot mond, a 830-as mennyit fog fialni?
- Hát, tetszik tudnyi... (Durr egy pofon) Jaaaj, jaaj, hát mennyit fialjon? Mennyi a terv elvtárs?
- 10,000,000
- Hát akkor annyit fog fialni... Ezt megmondták az Intel-nek is, mégis egy szinten vannak...
-
válasz
SVLaller
üzenetére
"jól tömöríthetőnek kell lennie, ha egy win7 telepítő egy DVD-ről felpakolt 14-15Gb-ot, nem?"
Nem pakol fel annyit, a nyers méret az olyan, ~5G (W7 x64 Ultimate). Azért akkor a mérete, mert létrehoz (nem telepít) 2 fájlt, az egyik a virtuális memória, a másik meg a hibernáláshoz kell. Ezeknek a mérete külön-külön a fizikai RAM méretével azonos, azaz pl 4G RAM esetén ez +8G helyet foglal el."ennyi erővel akkor egyetlen egy videokártyát, alaplapot sem szabad megvenni, mert nem saját maguk gyártják a chipseteket, GPU-t stb."
Nem tudom hogy sikerült ezt a következtetést levonni abból, amit írtam.
-
-
válasz
SVLaller
üzenetére
"szóval, úgy értettem, hogy nem tudhatjuk melyik teszt áll közelebb a valós felhasználáshoz, mivel mind2 szintetikus teszt"
Igen, hát ez az, amit pontosan nem fogunk megtudni/mérni. Én pl 2 okból használok ATTO-t méréshez
1. Mivel (többek közt) gépeket pakolok össze, így gyakran kell SSD-t berakni egy masinába, avagy laposokba SSD-re cserélni a HDD-t. Számomra ebben az esetben az a fontos információ, hogy megadott gyári értékekhez tudjak viszonyítani, azaz lássam, hogy a mért eredmény mennyire van összhangban a gyári értékekkel.2. Crystal és társai képtelenek lemérni egy SATA3-as SSD sebességét, függetlenül attól, hogy használ tömörítési algoritmust avagy sem. Hogy ez utóbbira miért nem képes, az rejtély.
A Crystal alapbeállításon(nem All 0x00 módban) random adatokkal tölti ki a buffer-t, ezzel olyan mintát hoz létre, aminek a tömörítéséhez a legtöbb idő kell és nehezen is tömöríthető.
A valóság az valahol az all 0x00 és az alapbeállítás között van, ez utóbbi irányába eltolódva, mert több olyan fájl van, ami véletlenszerű adatokat tartalmaz, mint olyan, amely tiszta nullával (vagy más azonos byte-al) lenne feltöltve.
"ha jól tudom, a futtatható állományok jól tömöríthető adatok"
Nem, sajnos ezt rosszul tudod, pl az exe-k igen rossz hatásfokkal tömöríthetőek.Én sem a Samsung miatt írtam, nem arra reagáltam, de ha már írtad:
A 830-asról majd kb fél év múlva lehet mondani kicsit biztosabb dolgot, addig csak feltételezés. A bizalom azért van irányába, mert ha úgy sikerült, mint a 470-es széria (ami hihetetlen, de már 1 éves), akkor nem lehet gond vele, a 470-esről sem lehet semmi rosszat hallani.
Ez mellett az is szól, hogy a Samsung mindent maga fejleszt/gyárt, nincsenek külsősök és csak és kizárólag flash alapú eszközökkel foglalkozik már. (Ugye teljes egészében eladta a HDD részlegét)Mindezek ellenére becsúszhat itt is baki, hisz csak az hibázhat, aki fejleszt is, szóval jelenleg kategorikusan kijelenteni, hogy a 830-as egy kifogástalan, megbízható, hibamentes stb stb SSD, az még igen korai.
-
válasz
SVLaller
üzenetére
"hogy döntjük el, hogy melyik a jó teszt?"
Sehogy, mert ez a kérdés értelmetlen. Azt kell eldöntened, hogy mire vagy kíváncsi, a gyártó által megadott adatokra, avagy nem. Tömörítési algoritmust használó SSD-knél ég és föld a kettő. Ha gyári értékekre vagy kíváncsi használd az ATTO-t, ha nem, akkor meg pl Crystal-t. -
Igen, ha az "akármik" 1 vagy pár darab, méretes/nagy fájlból állnának, de hát ez nem így van. Az OS is sok ezer apróbb fájlból épül fel, épp ezért egy OS indulásánál az SSD-k 4k sebesség adatai jelentenek támpontot, viszont ebben a szegmensben meg nincs akkora eltérés SATA2 és SATA3 között, hogy az jelentős lenne. Ha úgy tetszik, leültetnélek 2 gép elé, bekapcsolnám egyszerre a 2 gépet és nem tudnád megmondani, hogy melyikben van SATA2-es vagy 3-as SSD. (Még az is simán előfordulhat (és elő is fordul), hogy a SATA2-es gép indulna 1 sec-el gyorsabban)
A másik dolog meg az, hogy nem a lemezsebességen múlik minden, mivel a számos folyamat, driver, modul stb stb betöltéséhez, azok indításához, inicializálásához stb nem a lemezsebesség a mérvadó, hanem a CPU alapvetően.
Már írták, hogy pl játékok-nál igen kevés az, amelyik valamit is gyorsul a betöltés szempontjából. Játékoknál/fejlesztőkörnyezeteknél, tervezőprogiknál stb a bivaly CPU/VGA meg minél több RAM kapacitás számít döntően.
-
"Ezzel a PCI-E-s SSD-vel nem járnál jobban, mint egy SATA3-assal"
Az új hozzászólásomban ilyet nem írtam, épp az ellenkezőjét.Viszont legközelebb linkeld rendesen a terméket (hsz szerkesztésekor/írásakor van egy Link gomb), mert Én egy másik PCI-e SSD-hez jutottam, ami "csak" SATA3-as sebességre képes és ezért hasonlítottam össze SATA3-as SSD-vel.
Nos így már (megint) oda jutottunk, hogy az a PCI-e-s SSD a jobb választás, mert az 1GB/s felett megy.
-
"Másrészt csak sata2-őm van."
Erre mondják, hogy néma gyereknek az anyja sem érti a szavát, szóval ezt az "apróságot" illett volna megemlítened korábban...
Ezután már a PCI-e SDD lehet a megoldás számodra."Miért is lenne jobb a sata3 mikor csak 500 mb-al tud olvasni?"
Mert a Vertex 3-as (amiről kérdeztél) az SATA3-as, és 550/520-as adatai vannak, ergó 2 darab Vertex 3-as RAID 0-ban sem lenne gyorsabb SATA2-porton, ergó megint csak oda jutunk, hogy a PCI-e SSD a jobb számodra."Számít az adatbiztonság sőt az az első ..."
Akkor a RAID 0 felejtős, mert ott ugyan a sebesség duplázódik, ugyanakkor adatbiztonság zero. (Olyan RAID üzemmódban, ahol a sebesség is magasabb (nem duplázodik), plusz az adatbizonság is garantált, ahhoz meg min. 4 meghajtó kell)"Mivan a trim funkcióval raid 0-ban?"
AMD esetén nem támogatott, ha SSD a RAID tömb része, INTEL-nél van valami változás, de nem néztem utána pontosan. Az rémlik, hogy bizonyos raid üzemmódban már támogatott a TRIM, ha az SSD is része a raid tömbnek, de egy bizonyos verzió feletti driver támogatja csak. -
1. Ezzel a PCI-E-s SSD-vel nem járnál jobban, mint egy SATA3-assal
2. RAID0-ában 1GB/s felett lenne az írás/olvasás is, ez tény, ugyanakkor adatbiztonság szempontjából zero. Ha bármelyik SSD meghibásodna a raid tömbben, akkor minden adatod elveszik, és persze akkor is, ha csak bizonyos blokkok mennének tönkre, mert azok a fájlok is végérvényesen elvesznének, amelyek blokkjait érinti.
3. Nekem volt 2 Vertex 3-as (240G-s) és bőven elég volt az 500MB/s-es írási sebesség (egyik SSD-t sector by sector módban klónozva kb 8 perc volt és az 240G adat, mert secbysec módban minden szektor átmásolódik, az üresek is)Mindezek függvényében elgondolkodnék, hogy miért is kellene a sebesség, és hogy a tárolt adatok az értékesek-e vagy sem, mennyire számít az adatbiztonság.
Szóval ha fejlesztesz, dolgozol a géppel, fontos, hogy ne ess ki a melóból stb stb, akkor 2 vertex 3 és időszakonként szöröstül böröstül klón egyikról a másikra, így ha egyik SSD meghibásodna, a másikról simán menne a rendszer és dolgozhatnál zavartalanul tovább... -
-
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nézd ez olyan dolog, hogy ki és mire/mihez veszi. Ez több szempont alapján rakódik össze, nem elhanyagolható szempont, hogy kinek és mennyire bő a pénztárcája.
Én a Samsung-okat azért javaslom jelenleg, mert az egyike a problémamentes SSD-knek, berakod és megy. (persze ez nem így van ha nagyon szőrszálhasogató az ember, de gondolom érted mire gondolok)Pl Én Intel-t nem veszek (max javaslok), mert az egyik legmagasabb árú termék, ha az GB/Ft arányt nézem. Mindemellett kiváló SSD-ket gyártanak és igazából az ilyen "nem 2 hatványa" kapacitású meghajtóknál lényegesen több NAND-ot szerelnek be, ergó nem kell az Over Provisionig-el foglalkozni nagyon.
Ha most vennék rendszerhez, akkor Samu-t vennék, mert lehet, hogy nem a leggyosrabb a kategóriájában, de az a kényelem, amit nyújt ér nekem pár ezrest. Ellenben amikor még CAD-eztem, akkor szó nélkül 2 darab OCZ Vertex 3-as figyegett (2x256G) abban a konfogban, mert ott meg szükségem volt az 500MB/s-es írásra...
-
válasz
GreenAtis
üzenetére
"...sima 64bites XP..."
Az XP x64 fejlesztése régen leállt, mivel az XP x64 képezte a Server 2003 alapjait. (Az XP 64 Bit Edition nem keverendő az XP x64-el)
Jelenleg semmilyen fejlesztés nincs rá, mivel megszűnt létezni, szóval felejtsd el, ez nem járható út manapság."...hogy XP-n csak intel chipsetes alaplapoknál lehet aktiválnia trim-et. Erre van valami megoldás, vagy tényleg csak intel-es alaplappal meg?"
XP és a Vista sem támogatja a TRIM parancs küldését, függetlenül attól, hogy milyen chipset-es deszka van alatta. Csak W7 alatt támogatott a TRIM. (Meg persze, ha az SSD is támogatja) -
-
válasz
Scholes9
üzenetére
Akkor ITT kiválasztod a megfelelő OS-t (gondolom W7 x86 vagy x64) és letöltöd a AMD AHCI Compatible RAID Controller Driver-t. Ez egy ZIP, tömörítsd ki valahova. Elindítod az eszközkezelőt, majd az ATA/ATAPI eszközökön belül jobb egér azon az elemen, ahol most a W7 AHCI 1.0-ás driver-ét látod/Illesztőprogram frissítése/kézzel bettallózod a korábban kitömörített mappát és OK.
Ha telepít valamit, akkor újraindítás kell majd, de ezt valószínűleg kérni is fogja.Arra azonban felhívom a figyelmed, hogy az ilyen utólagos AHCI driver frissítés/telepítés simán leamortizál(hat)ja a rendszert, ami abban nyilvánul meg, hogy többet nem fog elindulni.

Szóval ha vannak fontos/pótolhatatlan adatok, azokról mentést eszközölni mielőtt nekikezdesz. Csak saját felelősségre állj neki!Scholes9 #25791
Hát akkor max rakd vissza a W7 driver-t (az eljárás ugyanaz, mint feljebb írtam, csak az MS AHCI driver-t jelölöd ki a listából), ha úgy sem gyógyul meg, akkor csere. De valami más gyártóra, pl Intel, Kingstone vagy Samsung... -
-
válasz
Scholes9
üzenetére
Ezek az értékek is jók.
Azért van 2 mert nálad létre van hozva a 100Mbyte-os rejtett partíció, az 1MB-on kezdődik, míg a ténylegesen használható Rendszerpartíció 1MByte+100Mbyte-on, azaz (1*1024*1024)+(100*1024*1024) = 105906176 pozíción kezdődik...Ha korábbi SSD-vel nem volt gond (ahogy írtad), akkor szerintem cseréltesd vissza ezt is, de egy másik gyártó termékére, ha kell ráfizetéssel is...
Előtte viszont próbálj meg AHCI drivereket, hátha (de ez tényleg csak hátha...)
-
válasz
Scholes9
üzenetére
SSD-k esetén az ún. Partition Aligment (Partíció kezdetének eltolása) igen fontos. Mivel flash alapú tárolóeszközről van szó, ezért 4K(4096 Byte) az alapértelmezett foglalási egység. A partíció eltolás mértékének maradéktalanul oszthatónak kell lennie 4K-val. A Vista/W7 lemezkezelőjével, avagy telepítéskor, a telepítővel particionált SSD-n ez az érték helyes (1MB, ami maradék nélkül osztható 4k-val), viszont ha particionáló progival hozol létre partíciót egy SSD-n(vagy XP-vel), akkor ez az érték hibás, és ez drasztikus lassulást eredményez az SSD-knél. (Gyártótól függetlenül)
Ellenőrizd: Start->MSINFO32/Összetevők/Lemezek és a megfelelő SSD-t kiválasztva a partíció eltolás értékét nézd meg, ennek értéke maradéktalanul oszthatónak kell lennie 4k-val, azaz 4096-al...(Ha a Vista/W7 particionálta, akkor ez az érték 1048576.
Greenbook
Az akkor rendben, 1MB-os az eltolás... Akkor marad amit mondtam, más tippem nincs, lehet valaki másnak van...
-
válasz
Scholes9
üzenetére
Ha nem hardveres a hiba, akkor elsőre az alignálásra gyanakodnék, mert az írás értékek a siralmasak. Ellenőrizd, hogy rendesen van-e alignálva az SSD...
Balage76
Ja az még a legelső megjelenésű széria, az meg tavaly novemberben volt (de lehet, hogy december...)
Igen, abban meg igazad van, minek, ha kifogástalanul működik...Greenbook
Hát akkor valóban, a rendszer teljesítményével lesz gebasz, bár ezek a gyári kütyük néha tartogatnak meglepetést. Csinálj egy rendszermentést és ha van, akkor telepíts egy SATA/AHCI drivert rá. Nem lennék meglepve, ha lenne véltozás...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Balage76
üzenetére
"...Tudod, a 470-es Samsunghoz is jött már ki firmware frissítés..."
Hol, mikor?
Tényleg érdekelne, mert amint látod, nem talál hozzá újat...
(Még valamikor június-július környékén vettem, Samsung 470 64G és eddig sem lett frissítve, mert eddig sem volt új FW hozzá) -
válasz
Greenbook
üzenetére
Csak kérdezni tudok hátha...
AHCI mód van a BIOS-ban és az engedélyezve is van?
W7 alap AHCI driver-ét használod, nem telepítettél chipset drivert?
Nincs a BIOS-ban külön beállítás a SATA üzemmódra? (Ezalatt azt értem, hogy esetleg SATA1-es üzemmódra lehet állítani a SATA2-es portokat, IBM-nél (Lenovo is az végül is) ez gyakran előfordul)
W7-el lett particionálva az SSD vagy esetleg XP alól, vagy 3rd part particionáló progival? (Partíció eltolás rendben van-e magyarul. Ellenőrizd, start->MSINFO32/Összetevők/Lemezek és az SSD-nél a pratíció eltolás értékét nézd meg...) -
válasz
Scholes9
üzenetére
Ezt olvasd el, találsz benne olyan pontot, amit esetleg nem csináltál meg/kimaradt stb?
(W7-ről van szó, vagy csak valamilyen skin van a Vista-n...?) -
-
válasz
Balage76
üzenetére
Nem Én mondom/javaslom, hanem a gyártó: [link]
Az ideális helyzet az lenne, ha minden-mindennel kompatibilis lenne, minden-mindent kezelne stb stb, de ez a számtekben (SW/HW egyaránt) már időtlen idők óta nem mindig így szokott lenni (sajnos elég gyakran).
Home user szinten leggyakrabban ilyenekből adódnak a galibák, problémák, mert ezen információk nem ismertek a felhasználók előtt. A másik probléma pedig a "csak azért frissítettem, mert kiadtak újat" kategóriájú user-ek... A hsz-ban linkelt oldalon, külön fel van tüntetve, hogy "Please do not update firmware unless absolutely necessary. Firmware updates may result in loss of user data and we recommend you back up your data before updating the firmware."Szerinted ez érdekel sok usert? Sajnos nem, mert vagy el sem olvassa, vagy nem tudja mi van odaírva, és annak ellenére nekiáll firmware-t frissíteni, hogy az amúgy szükségtelen, mert az SSD kifogástalanul működik.
Félreértések elkerülése végett: Vannak olyan esetek, amikor kell, mert pl hibás a firmware (pl Corsair CSSD-F120GB3-BK (bizonyos gyártási dátum előttiek)), avagy célszerű (pl Crucial, mert gyorsul), de nem általánosságban igaz, hogy ha van új firmware, azt kötelező is felpakolni...A számtek más területén is okoz gondot bizonyos ismeretek hiánya, csak hogy egy példát említsek (bár nem SSD kategória), de jól szemlélteti a átlag felhasználókat. A mai napig számtalanszor hívnak olyan géphez, ami random összeomlik, BSOD-zik stb. Mi az oka? A memória, azért mert vagy azért veszik meg, mert olcsó, vagy azért, mert leárazták, vagy azért mert nagyon jó minőségűek a RAM-ok. Az egyetlen probléma, hogy az adott alaplap hivatalosan még véletlenül sem támogatja/sosem támogatta azt a típusú RAM-ot...
-
válasz
KaiotEch
üzenetére
Röviden igen, de azért van egy pár fontos dolog, amire illik odafigyelni
2. Ha W7 telepítésekor particionálod az SSD-t, akkor az létrehoz egy 100 megás rejtett partíciót, amire az indítófájlok kerülnek. Ezen rejtett partíció jelenléte akkor indokolt/nélkülözhetetlen, ha Ultimate változatot használsz és a rendszerpartíciót szeretnéd BitLocker-rel titkosítani. Tévhitek a rejtett partícióval kapcsolatban
Ha tehát erre nincs szükséged, akkor egy Vista vagy W7-es gépben particionáld elő az SSD-t, az OS lemezkezelőjével, vagy a W7 telepítőlemezről, parancssorból manuálisan.3. Telepítés előtt, húzd le az adatkábelt a gépben lévő egyéb HDD-kről, ellenkező esetben, ha valmelyiken aktív partíció lenne, akkor a W7 kihelyezi az indítófájlokat a HDD-re. Ez addig nem is gond, amíg a HDD a gépben van, de ha elromlik vagy eladod (szóval ha kikerül a gépből), akkor a W7 már nem fog elindulni az SSD-ről.
4. A W7 alap AHCI drivere megfelel, nincs szükség más AHCI driverre.
5. Letöltöd a Samsung SSD Magician Software Ver. 3.0 szoftvert, telepíted és 2 dolgot tegyél meg
# OS Optimization
# Over Provisioning6. Ha nem kell hibernálás, letiltod.
7. Ha 8 vagy több giga RAM van a gépben (de 4G-nél is megteheted, ahogy érzed), akkor a virtuális memóriát helyezd ki egy másik meghajtóra.
Amennyi idő alatt ezt a hsz-t megírtam, ennyi idő alatt már rég fel lehetett volna telepíteni egy W7-et, "beállítani" az OS-t és az SSD-t...

[ Módosította: KrAt ]
-
-
válasz
ro_bert17
üzenetére
Igen, és a toolbox-nak van optimizer funkciója, és az gyárt fájlokat a gyökérbe. Ha ezt használtad, akkor megvan a bűnös. (Ezt az optimizert akkor kell/lehet használni, ha XP vagy Vista alatt használod az SSD-t, mert ott nincs TRIM)
wwenigma
Én is pont ezt az oldalt linkeltem, ezt követően írta, hogy továbbra sem jó... -
válasz
Zap-Em
üzenetére
A nulla a kilépés gondolom... Passz... Megpróbálok utánanézni, hogy mit lehet ilyenkor tenni, aztán ha találok valami érdemlegest, akkor írok.
B]SVLaller
Igen, bocsesz lehagytam az infót. Igen Garbage Collection-t jelenti, azért tettem be, mert az többen panaszkodnak, hogy idővel belassul az OCZ SSD-jük és annak ez az egyik lehetséges oka, pl Intel vagy AMD chipstetes deszkáknál, AHCI üzemmódban az MS drivererét javasolja használni az OCZ, nem mást... -
válasz
Zap-Em
üzenetére
Az oldalról letölthető az 1.6-os firmware
OCZ_GC.exe works best with:
- Intel chipset IDE mode = Intel driver
- Intel chipset AHCI mode = Microsoft driver
- Intel chipset raid mode = Intel driver
- AMD chipset IDE mode = Microsoft driver
- AMD chipset AHCI mode = Microsoft driver
- AMD chipset raid mode = AMD driver
- NVIDIA chipset IDE mode = Microsoft driver
- NVIDIA chipset AHCI mode = Microsoft driver
- NVIDIA chipset raid mode = NVIDIA driver -
-
válasz
KaiotEch
üzenetére
Szerintem egy Samsung 470 64G-ért reális a 27k. A piac egyik olyan terméke, amit csak beraksz a gépbe és megy, nincs firmware gondja (nem is adtak ki hozzá újat eddig), nem érdekli a Marvell vezérlő, jó utility-je van (az OS és az SSD optimalizációja pár kattintás) és minden szolgáltatás megtalálható rajta, ami egy modern SSD-től elvárható, valamint kellően strapabírónak is bizonyult.
Szóval ezek fényében nem, egyáltalán nem iszonyat drága...
-
-
-
válasz
Jack@l
üzenetére
"Superfetch, prefetch, search mehet mind a levesbe"
Kizárólag SSD szempontjából igaz, viszont az ezen szolgáltatásokat használó alkalmazások szempontjából viszont már közel sem. Ez a kijelentés úgy helyes, hogy csak akkor, ha nem használsz olyan alkalmazást, amelyek ezen szolgáltatásokra támaszkodnak, ezeket (ki)használják
Pl Outlook és a Windows Search igen komoly kapcsolatban vannak, mint ahogy az 3ds MAX indításán és működésén is tekintélyes nyomot hagy az előtöltés tiltása.
(Az a registry turka értelmetlen, az előtöltést a szolgáltatásoknál (start->szolgáltatások vagy start->services.msc) lehet tiltani, superfetch néven is erre hivatkoznak, nem másra)"SSD-n a töredezettség alig számít"
Konkrétan semmit, mivel minden blokkot ugyanakkora eléréssel és ugyanakkora sebességgel képes írni/olvasni az SSD. Az időzített töredezettségmentesítést azért célszerű kikapcsolni, mert amit a defragment megcsinálna számára optimálisan, azt a GC úgyis "összekócolja"...
-
válasz
föccer
üzenetére
"Ha nem működik a TRIM, akkor nincs jelentősége, hogy mennyi szabad hely marad rajta."
Bocsesz, de pont a TRIM az, aminek ehhez semmi köze.
Könnyen belátható, hisz ezt a területet (Spare Area) az OS nem éri el. Ha kibővíted ezt a területet (Over Provisioning), azt sem éri el az OS, hisz az lényegében egy nem particionált terület. a TRIM parancsot az OS csak törléskor küldi, törölni meg nem lehet olyan területről, amit az OS el sem ér...
Szóval ezen a területen a Wear Leveling/Garbage Collection és a firmware dolgozik (ez utóbbi pl a rossz blokkok cseréjét (Bad Block Replacement) is "itt" végzi.) -
válasz
Kerti007
üzenetére
Samsung 470-es (Ebből adódóan SATA2-es), csak OEM változat, ami ebben az esetben a legfontosabb különbség lehet, az az, hogy nem 9,5mm, hanem 6,8mm magas/vastag...
Firmware-t meg nem hiszem, hogy találni fogsz, mivel nem kell hozzá, a 470-es nem adott ki a megjelenése óta firmware-t a Samsung.
Ha lenne firmware, azt meg a Samsung Magician Tools-ban lekérdezheted, mert az biztosan megtalálja és letölti, ha van elérhető, új frissítés.Természetesen ez a típus nem keverendő a MZ-7PC változatokkal, mert azok a 830-as szériások. Valószínűleg pont a vastagsága miatt ragasztotta a Samsung a MZ-7PA jelzést erre a 470-esre, mivel a 830-asok már 7mm vastagok, persze ez csak feltételezés a részemről, de lehet helytálló is...
-
válasz
üzenetére
Én afelé hajlok, hogy ezt a jelenséget nem maga az SSD okozza, hanem az SSD-khez alkalmazott optimalizációk. (Pláne az olyan mértékű buhera, amire semmi szükség, pl registry-ben való turkálás). Azt kellene kipróbálni, hogy minden optimalizációt visszaállítani/kikapcsolni, tényleg csak az időzített töredezettségmentesítés legyen kikapcsolva, kvázi mintha egy tiszta telepítés után lenne az SSD. Ez azt is jelenti, hogy nincs letiltva a virtuális memória vagy kihelyezve másik meghajtóra stb.
Ha jól rémlik neked Samsung-od van, így pár kattintással visszaállíthatod az eredeti állapotot, szerintem próbáld meg, hátha akkor meglesz az FPS.
(Persze gép restart a visszaállítások után) -
-
válasz
flash-
üzenetére
Az, hogy egy SATA3-as SSD SATA2-vel kompatibilis, az nem sebességet jelent pusztán, hanem üzemmódot is. Ha nem így lenne, akkor az összes SATA3-as SSD 300MB/s közelében írna/olvasna SATA2-es porton, márpedig ez nem mindig van így ugyebár. Gyártója válogatja, de általánosságban elmondható, hogy érdemes megnézni az adott gyártó, adott típusának (azonos kapacitású) SATA-2-es változatának a sebességadatait, és abból lehet következtetni, hogy mit várhatsz a SATA3-as modelltől SATA2-ön. De mint írtam, ez nem szentírás, mert lehet eltérés gyártók közt. Pl a Vertex 3-as SATA2 porton annyit megy, mint a vele azonos kapacitású Vertex 2-es, de pl Kingston esetében ezt nem tudom.
Szerencsére a topiklakók által használt SSD-k területén elég színes a paletta, majd a többiek megírják ilyen irányú tapasztalataikat, más gyártók esetén.
-
-
válasz
Retroboy88
üzenetére
Nem fog gyorsabban menni a Vertex 3-as, mivel nem tud gyorsabban menni SATA2-ön.
Ha megfelelő a konfig, értem ezalatt, hogy nem bimbiacél Marvell vezérlős, akkor a Vertex 3 pont olyan sebsséget produkál, mint a Vertex 2: [link] -
válasz
Dragbajnok
üzenetére
Igen, a Samsung 470 az a "leánykori nevén" a PM810-es széria.
A sebessége meg teljesen rendben van. (gyártó által 260/220 van megadva)
-
válasz
exp-uj
üzenetére
A legismertebbek a SandForce-os SSD-k, amik tömörítést használnak.
Kingston-nél jelenleg csak a HyperX sorozat tagjai, illetve az SSDNow sorozatból ez a típus használ SF-t, az általad említett SSD nem. -
Rendben, akkor a típust megvárjuk, anélkül nem lehet érdemben válaszolni.
(Meg persze azt is derítsd ki, hogy AHCI-ben lett-e telepítve és deszka típusát. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert az is benne lehet a pakliban, hogy BIOS frissítést is kell alkalmazni)Ez a szép a számtekben (software/hardware), hogy elméletileg minden mindennel kompatibilis, minden kezel mindent, aztán mégsem...

-
-
válasz
atesss
üzenetére
3. Biztos, legalábbis az általad linkelt oldalon (ami a gyártó oldala) ott az van az érdeklődésed tárgyát képező SDD-nél megadva, hogy Mini PCIe. (mSATA-t külön fel kell tüntetni és van is egy abban a táblázatban)
Természetesen mielőtt megveszed, akkor kérdezd meg a szakit is, hogy mi a véleménye, ha Te egy xyz típusú laposba szeretnéd belevarázsolni.
(Nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy semmi akadálya)![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Miért ne lehetne bootolni róla? Simán látni fogja a BIOS csak a bootsorrend elejére kell tenni.
4. Az a T520-as amit linkeltél korábban biztosan gond nélkül kezeli, mert mini PCIe és mSATA kompatibilis SSD-ket is kezel. (Az Intel 310 SSD az mSATA-s)
-
válasz
atesss
üzenetére
Pár dolgon szaladjunk végig, ha másért nem, akkor hátha másoknak hasznos infó lesz
1. mSATA - sajnos 2 külön dolgot szoktak így rövidíteni (hibásan) és ez nem mindegy. A microSATA az tipikusan az 1,8" SSD-ken megszokott dolog, míg az "újabb őrület" az miniSATA néven fut és ezt illene mSATA-ként jelölni.
2. Most, hogy fogalmak tiszták, akkor már írhatom, hogy az mSATA-s SSD-ket nem lehet csak úgy válogatás nélkül minden laposba beledugni, amiben van mini PCIe, csak az erre felkészítettekbe.
3. Az általad linkelt SSD az nem mSATA SSD, csak egy sima mini PCIe csatis SSD, amit minden mini PCIe foglalatos laposban lehet használni.
4. Mivel a Lenovo T520 mSATA SSD-ket is támogat, ezért annak a BIOS-ában kell lennie olyan opciónak, ami engedélyezi az mSATA-ról történő boot-olást.
Egy dologban nem tudok segíteni, nevezetesen, hogy ahogy olvastam, a T520-asok kiépítettsége között is van különbség, így nem tudom, hogy a legkisebb (a legolcsóbb ha úgy tetszik), abban van-e egyáltalán mini PCIe port avagy az mSATA komaptibilis-e...UI: Megpróbálok valami manuált keresni hozzá, csak van vagy 15 féle T520-as és az sem biztos, hogy a BIOS-t részletesen tárgyalják-e benne (hordozható kütyük manuáljai igen gyérek szoktak lenni ebből a szempontból)
-
Ennél egy kicsit több infó is jól jött volna, pl az SSD pontos típusa, milyen deszka, milyen OS... Elsőre (ha feltételezzük, hogy az SSD kifogástalan és firmware gondja sincs), akkor nem lett alignálva, nem AHCI módban lett telepítve az OS, rossz minőségű/"rágott" sata kábel...
atesss
Összefoglalnád röviden, hogy mi is a kérdésed?
-
-
-
válasz
üzenetére
Én azért tettem fel, mert a 2.0-ban vannak szemmel látható bugok, pl az AHCI mode-ot hibásan detektálja egyes deszkákon, míg a 3-as már nem írja ki, hogy Non-AHCI Mode...
Szóval Én igazából ezért tettem fel, nevezetesen a hibajavítások miatt...
Természetesen, ha Neked ez az ahci-s dolog "nem böki a szemed", akkor nem kell lecserélned. -
Ha volt esetleg, akkor sorry: Samsung SSD Magician Software Ver. 3.0
(830 és 470 széria támogatott) -
-
válasz
fsb1000
üzenetére
Fájlrendszer lényegtelen, viszont az XP már más kérdés (általánosságban elmondható, hogy a Linux-ok is gond nélkül elvannak AHCI-ben és a TRIM-mel).
Persze értem, hogy így utólag más, mint egy egy friss telepítés előtt beállítani AHCI-t...
spiritex
Hogy korábban miért nem így működött, azt nem tudom, de amúgy a Hot Swap/Hot Plug így működik (AHCI esetén elérhető) -
-
-
-
válasz
Shodan
üzenetére
Amit állíts be a BIOSban, miután betöltötted az alapbeállításokat
Integrated Peripherals/OnChip IDE Device menüben
SATA Mode -> AHCI
Run AHCI ROM -> Enabled
LEGACY Mode Support -> Disabled
Onboard JMB368 -> Disabled (Ha nem használsz PATA HDD-t is)Ha nincs floppy meghajtód, akkor az alábbi 2 beállítást is pluszban
Standard CMOS Features menüben
Drive A -> NoneSuper IO Device menüben
Onboard FDC Controller -> DisabledTermészetesen a boot sorrendet és egyéb dolgokat még állítsd be és próba.
-
válasz
Shodan
üzenetére
Akkor azokat a partíciókat töröld le (nem tudom mi alól látod, de ha lehet töröld le a partíciókat) és próba. Ha nem oké a dolog, akkor a gép kikapcsolt állapotában húzd le az SSD-t (gondolom van a gépben legalább egy hdd még) és úgy is próbáld elindítani a W7 telepítést. Ha úgy elindul a telepítő és gond nélkül eljut a particionálási részhez(természetesen ha eddig eljutottál, akkor ki is léphetsz a telepítőből), akkor az SSD-vel van nyilván gond, vagy a port-al, amire kötve van.
Addig megnézem a deszka manualját, ha megtalálom, mert ilyen deszka még nem fordult meg a kezem alatt...

-
válasz
radi8tor
üzenetére
Az is lehet, csak Én nem hiszek az ilyen véletlenekben, hogy pont akkor döglik meg valami, amikor nem helyesen oldotta meg az IDE-AHCI váltást... (persze ettől még lehet hardveres gond, csak akkor egyből feladni egy 5-ös lottót...
).
Én inkább afelé hajlok, hogy a BIOS-ban is több helyen kellene beállítani a helyes AHCI beállításokat (nem tudom milyen deszkáról van szó persze)...
Vannak optikai eszközök, amik így szórakoznak, ha pl a BIOS-ban nincs engedélyezve külön az AHCI Boot ROM (már ha van ilyen opció) stb stb. -
válasz
Shodan
üzenetére
Azért fagyott ki korábban, mert nem elég csak a BIOS-ban átállítani AHCI-re, előtte még W7-ben kellett volna egy registry kulcs módosítása.
Állítsd alapra a BIOS-t (Load BIOS Deafults vagy hasonló), ezután persze állítgass be mindent, meg ami nem kell/nem használod azt tiltsd le. A SATA üzemmód mindenképpen AHCI-re legyen állítva, a W7 telepítővel pedig töröld le a partíciókat a SSD-ről (azt a 100megásat is) és hozd újra létre őket, majd a telepítővel azonmód formázd is meg (nem a 100megást) és próba.
-
-
-
válasz
malisonX
üzenetére
Az érdekes, mert most direkt letöltöttem a kütyü manual-ját, és a manual szerint van boot booster.

-
-
válasz
malisonX
üzenetére
Töltsd be a BIOS alapbeállításokat és mindenféle állítgatás nélkül mentsd is el a változtatásokat, majd megint lépj be a BIOS-ba és állítsd AHCI-re (ha a korábban felsorolt opciók nem egy menühöz tartoznak, akkor a másik Enhanced legyen) és megint mentsd a változásokat, majd ismét be a BIOS-ba, akkor sem látszik?
-
válasz
kételkedem
üzenetére
Az is lehet, hogy valamelyik mellékelt CD-n volt/van rajta pluszban, a fene sem tudja.
Mondjuk 470-es tulajoknak teljesen mindegy, hogy 2-es vagy 3-as a magician, mert semmi olyan plusz opciót nem látok, ami a 2-esben ne lenne (ez is frissült már többször)... -
válasz
kételkedem
üzenetére
Igen, csak az a furcsa, hogy már megjelentek a Samsung.com-on a 830-asok, ki is lehet választani őket, mégsem ajánl fel semmilyen letölthető dolgot hozzá...
Bár az is lehet, hogy pár óra múlva, avagy a mai nap folyamán meg már elérhető lesz. -
válasz
Istyu74
üzenetére
1. Igen, jól érted
2. A névleges kapacitás (amit a gyártó megad) max 20%-a. De ezt úgy értsd, hogy pl Samu 64G esetén (ez a névleges kapacitás) 59G-re lehetett formázni (ez a tényleges kapacitás), a kettő különbsége (64-59=5G) plusz a Magician által javasolt 6G, azaz 11G.
Ez a névleges kapacitás ~17%-a Samunál, ezért írtam, hogy max 20%... -
-
válasz
fsb1000
üzenetére
Még találtam az Kingston-nál és az OCZ-nél is infókat, ha esetleg érdekel valakit belinkelem.
Viszont az OCZ-nél érdekes dolgok olvashatóak, több témában is, az egyik a sebességmérés, ezt muszáj idéznem.
Do not use AS_SSD (writes between 3-5 GiB) on default settings.
Do not use CDM (writes between 15-19 GiB) on default settings.
Do not use AS_SSD and CDM together in the same Logged On session.
Do not run FF pattern on ATTO. Default settings are ok.
Run IOmeter with 4KiB 'sector' alignment. Do not run it to fill the drive.
Do not use 'Full' Benchmarks more than once in the same Logged On session.
Do not use any Benchmark (compressible data) more than once a week.
Do not use any Benchmark (un-compressible data) more than once a month.
Do not run Random patterns straight after Sequential or vice versa.
Best to run inidividual tests with small file sizes and not full suite default.Szóval akik szeretnek óránként sebességet mérni, azok ne tegyék...

Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Starlink
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 5
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagari! -
- Új Class 10-es 32GB-os memóriakártya adapterrel
- IBM Storwize V3700 Storage Array 24x 2.5" SAS- - HDD nélkül
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- Akció! Bontatlan Sandisk SSD Plus 2TB
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra 512GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock X870 R9 7950X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4090 24GB Be quiet Pure Base 501 LX white
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- 155 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-13505H, RTX 4060
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

5 hsz-el ezelőtt írtam le az okát, szerinted akkor nem tudom?

, mert szolgáltatásokat tilt le a Magician. Amikor Te, kiveszed a pipát az időzített töredezettségmentesítés futtatása elől, akkor nem szolgáltatást tiltasz, csak a töredezettségmentesítő egy opcióját. Windows-ban a szolgáltatások egymásra épülnek, egymástól függenek, oda-vissza használhatják egymást.

(Ezért kérdeztem, hogy "eldobja-e" az eszközt...)