- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- SSD kibeszélő
- Apple notebookok
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TV-Out, TV összekötése média-out eszközökkel (PC, Set-Top Box, médialejátszó, bármi)
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noti i7 ivyből azért van a fapad 2 magos ami i3 szint sincs. De a fullos model is le van folytva egy igazi asztali i7hez képest. Nem összehasonlítható az asztalikkal.
C2Q amit írtam hogy még megkötésekkel használható. Cégnél raktárosnak olyan van 8gb ram 256gb ssd, gt610, és simán nezetik meg nézegeti a szervizes bazi nagy pdf-eleket. Jó persze pár lap van chromeban, a szervízprogi (
~16gb sql adatbázissal és 35gb pdf/kép), levelező és egy rdp. Ugyanezen szervizes cucc pár másodperc alatt nyílik meg, nála kb 5-6 sec. Tehát lassabb de nem ezen múlik a munkája.[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Na de egy processzoron nincs mit "támogatni", nem kell külön code pathekat csinálni a gen 7 Inteleknek (ahogy az látszik is, mert amúgy simán működik rajta: ha tényleg technikai oka lenne meg "támogatni" kellene, akkor nem menne, ahogy nem megy pl. a 32 bites CPU-kon).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
ddekany
veterán
"Feltételezem (tehát nem tudom), azokban látták azt a HW-es teljesítményt, amivel teljesen biztosan működtethető az összes kezdeti és jövőbeni funkció"
Pl. a Celeron N4020 (2 magos olcsó/passzív notebookba CPU) támogatott... az kb. egy i3-540 (egy 1. generációs "i"-s CPU) sebességben, csak persze sokkal későbbi típus. Rakás nem támogatott CPU meg annál többszörösen gyorsabb. Szóval nem teljesítmény alapján vágtak.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
"Feltételezem (tehát nem tudom), azokban látták azt a HW-es teljesítményt, amivel teljesen biztosan működtethető az összes kezdeti és jövőbeni funkció, amit a 11 kapott/kapni fog."
Az i7-8700K átlagosan 5%-kal gyorsabb az i7-7700K-nál.
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i7-7700K-vs-Intel-Core-i7-8700K/3647vs3937
A 7700K nem támogatott. Nehéz elhinni, hogy pont az a 5% különbség kell a W11-nek. Főleg annak a fényében, hogy pár extra felhasználási módtól eltekintve ritka hogy a CPU használat 50% fölött legyen.
Én inkább arra tippelek, hogy az MS kapott egy kalap pénzt fű alatt a CPU gyártóktól a CPU forgalom felpörgetésére + mellékesként jó ziccert láttak abban hogy újra tudjanak pénzt kérni az oprendszerért. -
dabadab
titán
Amúgy a TPM megkövetelése miért is nem fontos biztonsági feature?
Miért lenne az? A lemezt titkosítani TPM 2.0 nélkül is lehet (akár TPM 1.2-vel, akár sima jelszóval, sőt, ismerve, hogy a TPM chipekről is folyamatosan jönnek a sérülékenységek, akár ajánlott is mellőzni és inkább csak jelszót használni, de ennek is inkább csak ellopott laptopok esetén van jelentősége), a firmware elleni támadásoknál segíthet, de ott sincs döntő szerepe.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
fatpingvin
addikt
az, hogy egy 8. generációs Intel proci kelljen mint minimum hardver egy operációs rendszer alá, ez a cég fejlesztőgárdájának teljes inkompetenciáját és maximális alkalmatlanságát sejteti.
(mielőtt félreértés esne, ezt még a microsofttól sem feltételezem, ez részemről inkább egy proof of contradiction levezetésének első lépése próbál lenni )A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
hevepapa
senior tag
Én vegyes környezetben mozgok. Tényleg az a tapasztalatom, hogy az átlagot totál hidegen hagyja "mitől megy a villamos". Van ismerősöm, aki egyébként humán területen elég expert, de amikor megkérdeztem milyen telefona van, annyit tudott mondani róla hogy valamilyen ájfon. Céges cucc, nem érdekli jobban.
Egyébként én is elgondolkodtam olyan apróságokon, hogy kell-e nekem a TV-m firmware frissítése vagy sem? Főleg, hogy nem írtak semmi konkrétumot miért kellene telepíteni. -
fatpingvin
addikt
egy ilyen laptopot simán használatba vennék még akkor is ha teszem azt már csak az alaplapja működik...
nyilván ha szükségem lenne még egy gépre, most inkább selejteznem kéneA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dabadab
titán
Nekem a "felelős júzereknek ezt is figyelembe venni, nem csak azt, hogy "semmivel nem tud többet, mint a 10" meg hogy "most ezért váltsak platformot?"... Nonszensz." részből az jött át, hogy szerinted a Win11-nek nagyon fontos, csak új processzorokkal megvalósítható biztonsági feature-ei vannak. Mik lennének ezek?
A Linux-ot meg hagyjuk már.
FYI: "Linuxot", nem kell kötőjel
A Linux teljesen valid összehasonlítási alap a technikai alapok szempontjából, hiszen sok szempontból nagyon hasonló kihívásokkal szembesülnek, szóval ha a Linuxnál sikerül valamit megoldani úgy, hogy az fut régebbi HW-ken is, az erősen kétségbevonja azokat a magyarázatokat, hogy de hát ezt nem lehetett megoldani.
DRM is theft
-
fatpingvin
addikt
" Nemrég selejteztem a 3.gen I7-es laptopomat"
az ilyen megnyilvánulásoktól mindig meghalok belül egy kicsit... Ivy Bridge procis az összes gépem ami a sajátom, ezen kívül még használatban van egy-két régebbi is...
pont ahogy dabadab írta a 270-esben. ez egy racionális határhúzás, amit a microsoft csinál az NAGYON nem az. ha sebezhetőségekről beszélünk, tessék olyan szoftvert írni ami egy Pentium 4-estől kezdve a legmodernebb prociig tartalmazza a megfelelő mitigation szettet, ami meg valami hardveres/platform agybaj (khmmm Intel ME... csak hogy oly' messzire ne is rohanjunk...) arról dobjon egy warningot minden rendszerdiagnosztika hogy ott van és a júzer tudjon róla.[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
hevepapa
senior tag
Elitista a hozzáállásod. Mondhatni: majdnem hülyeség.
Az, hogy te értessz ezekhez a dolgokhoz, az egy dolog. Az, hogy fel tudod mérni a frissítések szükségességét, az egy másik dolog. De az átlag user - a felhasználók minimum 85-90%-a! - ezt nem tudja, de nem is érdekli. Lehet hogy a környezetedben mindenki ilyen expert, de ha kicsit távolabra nézel: a legtöbb user azt se tudja pontosan milyen alkatrészek vannak a gépében. De nem is érdekli: csak annyira hogy menjen amit akar használni. Nem tudja, de nem is érdekli, hogy hányadik generációs intel CPA-ja van - vagy akár AMD. A firmware frissítésektőll meg annyira fél mint az ördög a szenteltvíztől, mert valahol fél füllel hallotta, hogy elromolhat tőle az eszköze. BIOS frissítés? Távozz tőlem sátán...
DE: ezek az emberek nem lusták és nemtörödömök - ahogy te jellemezted őket, hanem egyszerűen nem IT érdeklődésűek és csak használják az eszközeiket. Ha elromlik, nem kezdik el piszkálgatni, hanem szólnak valakinek aki rendbehozza. -
dabadab
titán
Egyébként a Win11-nek milyen olyan biztonsági feature-ei vannak, ami miatt a Win10 használata felelőtlenség?
Hatáhúzáshoz pl. jó példa az Ubuntu, ott kell egy darab x64 processzor, mint kemény követelmény (legalábbis a PC-s változathoz) és... ennyi (meg nem annyira kemény követelmény az 1 giga RAM és a 2,5 giga háttértár).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
ddekany
veterán
Az lenne a beteg, ha nem lenne negatív visszhangja, hogy 8. generáció a minimum. Úgy általában mindenben keresik, hogy hol az egyensúly az közvetlen üzleti érdek (mint fogyasztás ösztönzés, MS fiók használat, stb.) és a negatív PR közt. Szóval kell az ellennyomás. Persze, nincsenek illúzióim, előbb-utóbb ugyan olyan kiszolgáltatott lesz az kisember, mint Android-on (előre telepítve, lényegében zárt hardver, nem vagy rendszergazda).
-
hapakj
őstag
Mi a fenének fejlesszek, amikor átlagos használatra bőven jó és az 1080 Ti-al minden játék amit játszok ~100 FPS-sel megy? Még a legújabb Mortal Kombat 1 is.
S felhackeltem Windows 11-et is a gépre és természetesen teljesen jó sebességgel megy, szóval ez a biztonság címszóval elavultatni ezeket a CPU-kat abszolút mesterkéltnek érzem. Főleg úgy, hogy a saját Surface cuccaikra valahogy sikerült Kaby Lake-re is kiadni a Windows 11-et.
S ahogy kolléga is mondta nem kell váltani. Lehet linuxot is használni. Nem vagyok opensource huszár, de az tiszteletreméltó, hogy amíg lehet valamit támogatni addig támogatják is. S a Valve + Steam törekvései miatt egyre alkalmasabb játékra is. -
ddekany
veterán
Nálam egy i5-4570S + 16 GB RAM + SDD dübörög... Átlagos felhasználásra gyakorlatilag teljesen jó. (Sőt, én fejlesztésre is használom, de igaz, ott már nem mindegy a project jellege.) Persze biztos, hogy naponta néhányszor 1 helyett 4 másodpercet várok itt-ott, de gyakorlatilag olyan mindegy ám, kb. mérhetetlen időveszteség. Pénzt meg lesz*rom, csak fájna kidobni, ami még működik.
MS sötét zöld meg mindenre-de-érzékenyek-vagyunk PR-jával kombinálva rohadtúl bicskanyitogató, hogy nyomják az átlagfelhasználót, hogy dobja ki a cuccát (meg szabotálják a használt piacot is), miközben ügyesben simán felmegy, és működik a 11. Szóval nem kell őket kímélni még véletlenül sem. Most ugye a12-vel lehet, megint eljátsszák ezt a "hivatalosan nem támogatott" nyomulást...
-
hevepapa
senior tag
A frissítésekről: ha tudnád mennyien használják frissítés nélkül a legtöbb ilyen-olyan eszközüket... Nagyobb tétet rakné fel arra, hogy ha random megállítanál az utcán 100 embert és megnéznéd a telefonját. Minimum 90-nél nem lenne fenn a legújabb frissítés ami elérhető a telefonra. Ismerek olyan embert akinek S22 van és még mindig a gyári 12-es droiddal használja. Kérdeztem miért? Azt mondta: fél hogy tönkremegy a frissítésben.
Azt gondolom, hogy a power usereken kívül a W10 userek nagyrészét hidegen fogja hagyni ha megszűnik rá a támogatás és csak ezért nem fognak rohanni a boltba 2025-ben (sem). -
hapakj
őstag
Továbbra sem látom okát, miért egy Windows miatt kéne gépet venni. Őszintén én sem örülök neki, hogy a 7700K-m nem jó Windows 11-nek s őszintén szólva utána néztem miért, de semmi egetrengető okát nem találtam...
Én is megtehetném, hogy cserélek gépet, de mi a fenének, ha teljesen elégedett vagyok vele.
-
King Unique
titán
Itt most nem az a lényeg, hogy lesz-e ilyen vagy egyéb hasonló warez megoldás, mert az amúgy is esélyes lehet ha a Windows 7 ESU-nál is volt, hanem hogy a Windows 10-nél magánszemélyek is igénybe vehetik majd legálisan az ESU-t, amire eddig ugye nem volt lehetőség, mert hivatalosan csak szervezeti használatnál volt opció díjfizetés ellenében.
-
carl18
addikt
"Nem értem mi bajod van!... Már 2 éve, hogy megjelent. 2025 október még majdnem 2 év. Ennyi idő alatt nem tudsz összespórolni annyit, hogy le tudd cserélni a konfigodat? Mikor kiderült, hogy nem lesz kompatibilis a géped, ha akkor elkezdesz ezen dolgozni, 2025 végén egy HEDT gépet össze tudnál rakni. Csak mondom."
Jó vicc ez, mint ha szerinted ez a pénzről szólna? Szép ez a materialista gondolkodás.
Ha én nem akarok Windows 11-re váltani akkor biztos a pénz a oka. Hmm
Ryzen 5 3600-as processzorom van 4 éves, és én elégedett vagyok vele nekem mindenre elég. Én akkor váltok cpu-t mikor már nem elég az igényeimnek vagy hatalmas az előrelépés például 100% magonként.I5-3470-ről mentem R5 1600-ra onnan meg R5 3600ra.
HEDT gép mi a fenének egy átlag embernek?
Ismerek embert aki összerakott gépet "Megteheti miért ne"
I9 cpu több stb rog alaplap. Kérdezem mire kell neked?
"Benchmark gép" nettezni filmet nézni valóban kell egy 300E forintos cpu.
Inkább tartom magamat tudatos felhasználónak és gondolkodok is vásárlás elött.
Persze válthatok Am5-re meg egy 7600X-re vagy 13600K-ra de minek? hogy 0,3 másodpercel hamarabb jöjjön be a Google Chrome.Most is vehetnék új gépet, akár de nem látom értelmét mikor a jelenlegi is mindenre elég.
Heti 3-6 órát gépezek alkalmanként vagy néha megnézzek valamit ezért megéri 1 milliót kidobni a ablakon. Én általában 5-8-10 évente váltok platformot vagy cserélek cpu-t.
Biztos nem a Windows 11/12 miatt fogok hardvert fejleszteni.
Akkor inkább felrakok másodlagos rendszernek egy Linuxot és akkor hagyom a Windowst a fenébe.Mostanság kezdett foglalkoztatni a elavulás vagy hogy egy eszköznek nekem kell megfelelnie.
Jelenleg a R5 3600/16gb ram/1660 Super mindenre elég.Alan wake 2 nem izgat és társai mert ritkán játszok.
Csak itt az a gond 2025 végén lejár a Windows 10 update aztán mi lesz alternatíva.[ Szerkesztve ]
Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
ddekany
veterán
Nekem leállításnál azt játssza (Win 10), hogy kiír valamiket, hogy erre várunk. Van ugye alul egy "Mégse" gomb, ami visszadobna az asztalra, hogy akkor csukd be te kézileg. Ha azt megnyomom, akkor rájön, hogy ja, ezek valójában már rég leálltak, és rögtön újraindul. Ha nem nyomom meg, akkor várat talán örökké.
[ Szerkesztve ]
-
ddekany
veterán
A Windows által adott grafikus felület egyik leggyakrabban, napi szinten használt része a tálca! Nincs rá erőforrás egy MS-nél, hogy ne hülyítsék le, és hogy power user-ek az igényeikhez igazíthassák? Ne már... Egyszerű visual design náciság ez.
"Most meg, ahogy olvasom, vissza is lépnek majd egyet, mert ezt megint engedni akarják."
Ez érdekel. Hol olvasod?
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Talán, ki lehet magyarázni - talán - ha azt állítják, hogy csak lokálban megy az adatgyűjtés a felhasználói élmény fokozására és hogy "becsszóra nem kerül ki a gépről". De mert köztudott mekkora kereskedelmi érték a személyes adat, ezért 1000%, hogy valamilyen módon csak eljutna az MS szerverekre az érdekesebb része.Már csak azért is, mert az is köztudott hogy ha nincs spéci AI chip, akkor azért nem kevés standard erőforrás kellene ezekhez a műveletekhez és egyszerűbb egy felhós megoldás.
Nem tartom véletlennek, hogy az MS ezt az AI-s indexelést nem standalone termékként fejlesztené, hanem bedrótozva az oprendszerbe, ahonnan nehezebb kigyomlálni az átlag usernek.
Persze egyenlőre ez még csak spekuláció, de ha felmerült ilyen akkor azért csak lehet valami alapja. Főleg a zakatoló AI hype vonat miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Mostantól Tajvanon kívülre is viheti 2 nm-es node-ját a TSMC
- CES 2025: társnak tervezett robotokat prezentált a Realbotix
- Gitáros topic
- SSD kibeszélő
- Asszociációs játék. :)
- Milyen routert?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Akció! Dell Latitude E6220 laptop (12,5/i5-G2/4GB/128SSD/AkkuX) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Fémmegmunkálás és AWI, MIG hegesztés
- Akció! Dell Latitude E6320 laptop (14/i5-G2/8GB/320HDD) - 1 év garancia, 27 % számla
- CNC Forgácsolás / 3D tervezés / Műszaki rajzolás / CNC program készítése, modernizálást
- 256GB 2400T (8x32GB) SAMSUNG DDR4 RDIMM ECC memória - 10e Ft / modul!