Hirdetés
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED monitor topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
vodkaboy22
addikt
Amennyiben nem repedtek meg a foglalatok és megfelelően stabilan állnak a csövek benne igen. Én is rengeteg régi foglalatot használok. Ha kicsit kontakt hibás lenne egy foglalattól függő méretű 1-es 2-es HSS-G fúrófejet bele kell nyomni és meg kell kicsit mozgatni ezzel le lehet vakarni a régi oxidréteget és koszt.
-
válasz
vodkaboy22 #123 üzenetére
Most megnéztem és két hangszedőm van: Egy ilyen olcsó Audio-Technika jó tűvel kb. új tű Illetve egy Ortofon OM, de annak rossz a tűje. Azt tudom, hogy az ortofon jobb, viszont ahhoz kellene vennem valahonnan tűt...
Más: Érdemes felhasználni régi cső foglalatokat vagy inkább ne? Ha nem akkor Pesten hol lehetne venni, hogy ne legyen 30 napos ebay átfutási időm?
-
válasz
vodkaboy22 #147 üzenetére
és egyben az amúgy is kicsi 1-2Ohm-os táp impedanciát is.
Ez szerintem egy óriási elünye a kimenőtrafós csöveseknek! A táp kimeneti impedanciája sokkal fontosabbnak tűnik nekem, mint az erősítőé, mivel az amúgy is sorba van kötve a hangszóró impedanciájával. De pl. ha félvezetős példát nézünk, egy 0,1 ohmos táp 100 ohmos fejessel -60 dB torzítást csinál a tápvonalon. Ha az erősítő sávszélessége 1 MHz, akkor 10 kHz-en 40 dB a tápzajelnyomása (az egyik féltápé meg még kisebb!), így máris van -100 (-80) dB torzításunk. Pedig "jó" a táp és tökéletes az erősítő, mégis torzít 0,01 %-ot, amit nem várnánk az adatlap szerint. -
vodkaboy22
addikt
1-2Ohm kimenő impedanciás tápot könnyű építeni még csöveshez is. Mivel a kimenő impedancia trafó nélkül 1-10kOhm körüli, így "nagyon" mindegy a táp kis impedanciája. Nem ez a szűk keresztmetszet a mély hangok tekintetében. Sőt szinte el is lehet felejteni. Általában a mély hangok mindig a kimenő trafón "véreznek" el főleg ha SE fokozatról beszélünk. Ott már kín keserves szenvedés jó mély hangot kicsikarni vagy a magasaktól köszönünk el.
Ugye a kimenő trafó N^2-esen transzformálja az erősítő kimenőimpedanciáját és így egyben a tápegység impedanciáját is. Na most átlagosan 20-40 közötti az N. Ki lehet számolni, hogy akkor átlagosan 400-1600-al oszthatod a kimenő impedanciát (és egyben az amúgy is kicsi 1-2Ohm-os táp impedanciát is.)
Hallottam már jó SE (6c33c) erősítőt ami 10W-al olyan 25Hz-es színuszt csinált amitől minden audio kedvelő gyors nyálcsorgatásba ment át! Nagyon kiemelkedő tiszta szép de erős mélyet produkált (Persze csuda jó hangfal is kellett). Egy baja volt sajnos az pedig a közép-magas közti vékony tartomány. Ott főleg az élesebb női hangokkal volt észlelhető, nem volt túl szép. Aztán feljebb kicsit már csilingelő szép magasak fogadtak. Ez lehet a hangfal sajátossága is volt. Jó kérdés. -
Led biasnak van értelme vagy hülyeség?
-
válasz
vodkaboy22 #142 üzenetére
1-2 nagyságrend kevésnek tűnik, főleg, hogy nem is visszacsatolt az erősítő. Hogy lesz így feszes a basszusa?
Csak azért kérdezem, mert a félvezetősömnek 100 Hz-ig >120dB tápzajelnyomása van, mégis komoly különbséget hallani az 1 ohmos és az 0,1 ohmos kimeneti impedanciájú táp között. (Nem teljesen értem még a jelenség okát.) Ez csöveseknél nem kritikus? -
vodkaboy22
addikt
Ez más világ
Itt kapásból a pentóda nagy belső ellenállása miatt közel 2-4Ohm körüli kimenő impedanciára lehet számítani (még az n^2-es impedancia transzformálás mellett is). Amennyiben a pentódát triodának köti úgy elérhető a 0.1-1Ohm közti érték is. A táp kimenő impedancia itt sokadlagos kérdés mivel a nagy impedanciás kimenő fokozat 1-2 nagyságrenddel nagyobb a táp impedanciánál ezért nem úszható meg könnyen a kimenő transzformátor. -
válasz
vodkaboy22 #139 üzenetére
a mély hangok új világát lehet így megismerni
A táp kimeneti impedanciájamennyire számít ennél a konstrukciónál? Felteszem, ez a transzformálás miatt a menetszámarány-szorosa lehet egy félvezetős fejeserősítő esetében jónak számító 0,1 ohmnak... A mély hangok feszessége szempontjából nagyon fontos a tápkimeneti imp., ahogy észrevettem, még visszacsatolt erősítők esetében is. -
Lompos48
nagyúr
válasz
vodkaboy22 #139 üzenetére
...MIndenképp 4db párhuzamosan mivel kakaó fog rajtuk átmenni...
Négy párhuzamos kondenzátoron ugyanazon a frekvencián 4x annyi "kakaó" (?) fog átmenni. Ezt azért mert 4x kisebb impedanciát (reaktanciát) képviselnek együtt.
-
vodkaboy22
addikt
A parafeed ahogy a képen is látszik egy másfajta bekötés. Ebben az esetben a kimenő trafón nem folyik DC áram. Nagy előny mivel a mély hangok új világát lehet így megismerni és kisebb trafóból nagyobb erő sajtolható ki.
Hogyan is csináld ezt meg PCL86-al olcsón. Fogj egy 50W--100W hálózati 230V-os trafót. Ezt kösd be a normál kimenő trafós elrendezésben a kimenő trafó helyére (230V-os oldalt vagyis a primert). A képen látható módon kell pár kondi is. A kondikat ugye az anódra kapcsolod és a kimenő trafóra. A kondik 4db 4.7uF-os vagy 6.8uF-os kondik legyenek MKS fólia min 250 de inkább 400V-os kondik. (MIndenképp 4db párhuzamosan mivel kakaó fog rajtuk átmenni). Így egy nagyon bravuros kis 2-3W-os erősítő kapható.
(Csináltam ilyet anno)De lehet normálisan bekötve is a kimenő trafó és sima SE is kapható. Csak kb 150Hz alatt ne várj semmit és 8-10kHz felett is csak cincogás lesz vagy még az se.
-
válasz
vodkaboy22 #137 üzenetére
Jelenleg van itt két szétszedett vidi rádió roncs, amik eredetileg ECL86-os végcsővel mentek. Van belőlük kimenő is, meg hálózati trafó is. Először azokat raknám össze. (Ha jól láttam parafeedhez nagyobb feszültségű trafó kell, de igazán jó leírást nem találtam, ezért nem teljesen értem ezt a dolgot) Amúgy azóta megnéztem és az 1500Ft-s vaterás dobozomban van 8db PCL84 is, elvileg azok is trióda-pentóda csövek.
-
vodkaboy22
addikt
Az a kérdés mit szeretnél? Jó csövek én is csináltam már velük erősítőt csak jó trafó kell.
OTL fejhallgató erősítőnek se rossz csak kell egy kb 100Ohm feletti fejhallgató. (OTL-nél a pentódát triódába kell kötni és kell egy kis negatív feedback).
Ha 2-3W-os SE-t akarsz akkor én nagyon erősen parafeed-et ajánlanám inkább. Csodás kis hangja lehet megfelelő trafóval, fojtóval és kondival. (Kondinak 4*4,7uF MKS fólia párhuzamosan).
P-s csöveket én sose kötöttem még tényleg sorosan, mivel jól meg kell nézni hogy a fűtés-katód potenciált mennyit bírnak!: Sajnos előfordulhat hogy koruk miatt és nem feltétlen jól épített kapcsolás miatt átütnek. Na akkor van gikszer... Inkább Saját tápot nekik egy-egy kiszámolt soros ellenállással belőve.
Pl. PCC189 (7.9V fütés- ~300mA)-hez egy 9V-os szekunderű kis trafó sorosan egy kb 4Ohm-al. (4Ohm-on 0.250mW elfog menni a levesbe nagyügy). VIszont remek dolog hogy a fűtőszál hideg állapotban nem fog nagy áramot rántani ez jelentősen növeli az életét a drágának és a katódbetegség eljövetelét)!
Pl: PCL86-hoz én egy 14V-os trafót használtam hasonlóan ellenállással sorosan kötve. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Irigyellek!
Van hozzá kipróbált kapcsolásom SE kiépítésre, vonali szintre Eagle alatt, nyákkal. Ha érdekel, előszedem a rajzot. Pár jó tanács:
A cső teljesen brumm mentes működést tud AC fűtéssel csinálni, de a fűtés vezetékeket amennyire csak lehet, meg kell csavarni, valamint az egyik eret rá kell kötni a sasszira. Kiközepezés vagy ilyesmi nem szükséges, csak a lekötés.
Az anódtáp szűrésére pedig jó megoldás a CLC szűrés, benne tekercsnek hagyományos fénycső fojtót használva, az minden szakinál akad pár darab.
Egyébként őszintén szólva az általam hallott erősítők közül ez a hót egyszerű SE kapcsolás produkálta a legtermészetesebb hangzást. Van itthon saját építésű JLH 75W erősítőm is ami rohadt jól szól, de mégsem hozza azt az "élettel teli" hangzást, amit a csövek produkáltak, mikor a lelküket is beleadták egy jobb Johnny Cash számba.
-
Hozzájutottam 8db pcl86-hoz (meg egy nagy adag egyéb csőhöz), ezekből szeretnék valamit csinálni, csak ugye ennek serial fűtése van. Elvileg 14.5V fűtőfesz kellene, de van ahol 13.3-at írnak (különböző gyártók?). Van két trafóm amin van 6.3-as heater, ezeket sorba kötve (ha egyáltalán ilyet lehet
) 12.6V lenne, de mivel jelenleg 230V a hálózati fesz ez igazából inkább 13,2 szóval ha a második a jó heater fesz akkor rendben van. Vagy kössem rá a heatert és mérjek áramot?
-
Ear001
addikt
válasz
xxlongikaxx #125 üzenetére
dys-cus itthon jó trafókat teker.
Akit érdekelne a csöves kapcsolások, az vegye meg a Sound Practices 16 lapszámát CD-re archiválva. Aki nem ismerné, annak itt egy kis írás róla, de a lényeg tele van kapcsolásokkal, építést segítő leírásokkal.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #130 üzenetére
Nem tudom, de nem biztos ajánlanék. Egy jó skóp bonyolultsága miatt megfelelő softverrel karöltve szerintem munkadíjban 10-20szorosa lenne egy korrekt gyári darabnak.
Gondolj bele mi minden kell egy jó skóphoz:- PC - Mikrovezérlés illesztés megfelelően nagy adatsűrűséggel
- Zajmentes analog táp és digit táp
- ADC min 10bit-el 0-20Mhz-es tartományra
- Megfelelő analog illesztő oldal állítható erősítéssel-elnyomással, hogy az ADC szempontjából mindig jó felbontású jelfolyam legyen.
- Analog illesztés 20Mhz-ig...
-Zajmentes felépítés doboz/nyák/áramkör legalább 100dB SNR
-Megfelelő softver GUI és digit jelfeldolgozásNem is tudok igazán jó DIY kit-ről scope-hoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krissz80 #128 üzenetére
Egyszerűbb mérésekre megteszi, meg ezekhez sok mindent tud a PC-s progi általában. Én egy régebbi pico szkópot használtam, az nem volt rossz csak persze nem tud egy rakás funkciót, amit egy asztali igen.
A Rigol DS1054Z szkópok pl. egy számsor beírásával feloldhatóak minden tudásukban mert rosszul használták a titkosító algoritmust, így 5-öd áron megkapod a fél millás szkóp tudását, mert a HW ugyanaz. A Rigol viszonylag kis név, ha ugyanazt a tudást pl. egy Agilenttől akarnád megvenni, akkor bőven milliós tétel lenne. Szóval érdemes összerakni a lóvét erre, ha tényleg jó szkóp kell.
Ettől független még tervezgetem a saját cuccomat is, most legalább van mivel összehasonlítani.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #129 üzenetére
Esetleg valami ertelmes DIY kit?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Krissz80 #128 üzenetére
Inkább akkor már ilyet ez sokkal jobb és van is értelme megvenni:
lab-nation -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #125 üzenetére
Teljesen jogos a hozzáállásod. Nem azt mondtam, hogy mindenkinek kísérletezni kell csak azt mondtam, hogy nem kell mindig másolni. Lehet újítani is aki akar/tud.
Nagyon is ajánlom a kiszemelt Dynaco kapcsolást. És Indell trafókhoz már volt szerencsém szerintem teljesen elfogadható minőséget nyújtanak az árukért cserébe.
-
xxlongikaxx
aktív tag
válasz
vodkaboy22 #123 üzenetére
En ugyanebben a cipoben jarok most. Most ujitok egy lemezjatszot, az AT-95 mar megvan hozza, most keresem a megfelelo phono kapcsolast, ami elso nekifutasra IC-s lesz, aztan majd egyszer epitek abbol is egy csoveset.
-
xxlongikaxx
aktív tag
@lancerboy: En otthon nem tudok sok trafo gyartot sajnos. Masik meg hogy azert lett kivaklasztva a Dynaco ST 35, mert ez eleve egy kit volt ugye mar anno is, raadasul kulfoldi forumokon elegge dicserik a hangjat, es tobb elore gyartott trafoval is mar tobben megepitettek. Tudni kell hogy ez lesz az elso csoves epitesem ezert nem akarom magam nagy koltsegekbe verni, de ehhez kepest egy jo hangu bevalt kapcsolast akarok epiteni, es mindenkeppen PP-t.
@Ear001: Nem mondtam hogy en toroid kimenovel epitenek, foleg mert egy Indel kimeno olcsobb mint egy toroid.
@vodkaboy22: Az en jelenlegi tudasom a csovekrol, illetve a rendelkezemre allo ido nem teszik lehetove azt hogy fogjak egy csovet es mindent magamtol talajak ki, ezert akarok bevalt kapcsolast epiteni. Teszem hozza hogy azert a jelenlegi fellelheto vegfok kapcsolasok nem igazan a kapcsolasban ternek el egymastol hanem a felhasznalt alkatreszek minosegetol. Mondom annyira nem ertek a csoves kapcsolasokhoz, de azert egy EL34, EL84 -es vegfok kapcsolas kb mindig hasonlo, csak itt ott van benne egy kis trukk hogy eppen hogy allitjuk a bias-t, etc..
Javitsatok ki ha tevedek, en alapvetoen tanulni jottem erre a forumra.
-
törölt tag
A csövesek ma már jellemzően bizonyos árszint fölött kezdődnek, phonóban is, akkor is, ha magad rakod össze, és persze a használatuk is macerásabb. A nagyiparilag könnyebben, termelékenyebben gyártható tranzisztorosok esetleg összességében jobb ár-érték arányt mutatnak fel a belépő kategóriában mint a csövesek, de sosem fognak úgy (olyan "csövesen") szólni mint egy csöves. A csöves hang pedig... hát az csöves hang, azt nem tudod tranzisztorral utánozni. Amilyen hegedűhangot egy jó csöves tud, azt a tranzisztoros sose - na jó, nagyon ritka kivétellel.
-
vodkaboy22
addikt
Én kezdetnek ha nincs nagy igényed akkor egy sima OPA-s phono fokozatot csinálnék MM hangszedőhöz. Amit viszont kammerer-től biztos megfogadnék:
- Egy jó MM hangszedő beszerzése nagyon nagyon nagy előrelépés... Egy már hallgatható Audio-Technika 5000ft körül van... Ezzel ugyan a trabiból nem varázsolsz Mercit, de már egy korrekt kis OpelAstra-t kapsz ami hűséges társad lehet. -
válasz
#71562240 #119 üzenetére
Nem tudom én nem akarok valami nagyon high-end cuccot, ez van, megy kész. Amit tudok a két cuccról, az, hogy az akai feje se a sajátja valószínűleg mert látszik a kézi forrasztás nyoma rajta (olyan ókcsa pisztoly pákás fajta), a mechanikája annak amikor hozzám került már fos volt, de lehet eredetileg is. A tesla mechanika rendbe van nagyjából, viszont a fej a másikhoz képest borzasztó.
Szóval lényeg a lényeg szerinted érdemes ilyen csöves preampba gondolkodni, vagy inkább tranyós? Később valószínűleg a végfok cserélődne csövesre. Kihívás nem számít viszont jó lenne ha lehetne beszerezni cuccot.
(#121) vodkaboy22 Értem akkor szerintem ez off, inkább összedobok valami tranzisztoros cuccot és majd vadászok alkatrészre végfokhoz.
-
vodkaboy22
addikt
Csöves Phono-k nagyon nagyon jók. De nem kis móka őket Jól megcsinálni. Egy egyszerű végfok újgyakorlat egy középszerű csöves phonohoz képest no meg aztán egy jó phono?!
Nekem Eddig bevallom nem sikerült jót összerakni. 4db 6DJ8-al csináltam már ugyan hallgathatót, de sajnos itt ott hiányzott pár dolog aminek nem örültem és parkoló pályára került a projekt, mert míg azzal bajlódtam csinálhattam volna 3 normális csöves végfokot...
-
vodkaboy22
addikt
Földéles kevésbé kulcs a relatíve nagy jelfeszültségek mellett (50Vrms), de itt is meg kell jól csinálni.
A mikrofónia addig gond amíg nem megfelelő dobozba rezgesmentesítő lábak nélkül építkezik az ember ilyenre érzékeny alkatrészek mellett. A cső mint olyan mikrofónia érzékeny. De ki mondta hogy ne legyen jó lába egy erősítőnek?
Ha jót épít az ember nem gond ha rosszat akkor jobban előjön mint a tranzisztornál.
Itt amit sokan elszúrnak és el lehet szúrni az a fűtés hálózat! Nem sok figyelmet szentelnek neki és ahogy esik puffan módon bekötik. Na ez gond. Ide jó kábel kell csavart érpár egészen cső lábáig ahol kell még kondi is. (Fólia). Sajnos a fűtésből (a cikászról ) át tud futni a zaj a katódra, mivel a kettő között elég jó kapacitív és induktív csatolás is van.
-
törölt tag
Mondjuk ez itt off, itt ne is vitassuk meg, de kicsi a valószínűsége, hogy az az Akai egy "normális" lemezjátszó. Nem nagyon szoktak ők normális lemezjátszót. A Tesla valószínűleg jobb (lásd pl. szíjhajtás) - bár persze típusnevek híján ez csak "felelőtlen" feltételezés részemről, ugyanígy a hangszedő esetében.
-
válasz
#71562240 #117 üzenetére
Valami kutya közönséges hangszedőm van, de nem az a nagyon alja. (Festés volt és még nem pakoltam össze, remélem megtalálom.) Volt egy normális akai lemezjátszóm, de az szét lett hajtva (már fater is használta...), elment a csapágy, a javítás esélytelen volt, találtam itthon egy teslát, ami egészen egybe van mondjuk szíjas, de a mechanika okés, a fej viszont ritka fos, az kuka, annak a helyére be fogom rakni az akai fejét amiben régi, de gyakorlatilag új tű van.
-
törölt tag
Elvileg és gyakorlatilag is lehetséges a csöves megoldás a tranzisztoros mellé, illetve függetlenül attól hogy mi van mögötte, nyugodtan lehet csöves az elő-előfok, sőt, nagyon szépen tud az szólni.
Nem tértél ki rá, de a szavaidból talán az a sejthetőbb, hogy MM hangszedőd van, de ha kisjelű MC, akkor ugyebár jól be szokott válni az, hogy egy minőségi MM erősítőfokozat után az MC fokozat egy trafó - bár ezzel nyilván nem mondtam újat. -
válasz
#71562240 #114 üzenetére
A tranzisztort nem az audió technika miatt szeretjük
Más: Lehet visszakapom öcsémtől a kis 2x5W-os IC-s erősítőmet (első erősítő amit csináltam, de máig a kedvencem), amit nagyon szeretek, mert nagyon tiszta hangja van. Viszont azon nincs lemezjátszó bemenet, így kellene valami előerősítő. Maradjak egyenlőre a tranzisztoros technikánál, vagy elvileg lehetséges csöves megoldás tranzisztoros végfok mellé?
-
válasz
vodkaboy22 #113 üzenetére
Mennyire probléma a mikrofónia? El lehet itt szúrni a szerelést komolyan, mint pl. a földelésnél?
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #113 üzenetére
Jó amit mondasz, ám megjegyzés: a 200kHz-ért húsz(-harminc) évvel ezelőtt már nem neveztek volna hazugnak, lásd éppen ilyesmire hívtam fel a figyelmet éppen az említett toroidosok kapcsán - persze nem eleve a toroid kimenő miatt, más is kellett. Már ezek is büszkélkedtek 100-150-200kHz-ekkel, és nem is alaptalanul.
Az a szomorú, hogy a csövesek fejlődési lehetőségei a fontos újdonságok ellenére is valószínűleg már eléggé a veszett fejsze nyele, szűk "atavisztikus" kör "atavisztikus" hobbija. Hasonlóan az analóg hangtechnológiához. Belegondolni is szédítő, hol tarthatna ma a hangminőség, ha a digitális hangtechnikába öntött fejlesztési (és marketing-) pénzeket az analóg hangtechnikába öntötték volna. Vagy ha a tranzisztorosokba ölt fejlesztési pénzeket a csövesbe ölték volna. Jobban szólna már a hifi mint az eredeti zene, hehe.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#03969024 #107 üzenetére
Nos, nem vagyok elektronikai szakember, de nem hiszem, hogy sok újat hozhat még a csöves technika.
Pedig hozhat, hoz is és hozni is fog. Van pl olyan gyártó aki 2009-től kezdett el gyártani csövet ráadásul saját egyedi tervezésű wolfrám-tóriumos katodú direkt fűtéses triódát, olyan pici millerkapacitással, hogy a datasheet-et nehéz elhinni... No meg olyan tudással amivel már szégyenletesen jó SE-t lehet építeni.
De lehet hozni még példát bőven. Ugyebár a nanokristályos vasmagok is nem rég kúsztak be igazán a használatba (Köztudatba?) vagy a jobb fajta fóliakondik. És még nem is mondtam olyat, hogy mi van azzal a csöves technikával ami fel van "tunningolva" félvezetővel. (Nem hibridre gondolok, hanem olyanra aminél bias pontot, áramgenerátort, aktív terhelést, keresztváltást, stabilizálást valósítanak meg.)
Pl 20 éve még mindenki hazugnak mondott volna ha azt mondom, hogy csöves erősítő kimenő trafóval 1-200 000Hz-ig terjedő stabil szép bőde diagrammal! Most meg már van ilyen... (Nanokristályos magnak és más furmányosságnak hála.)
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #110 üzenetére
Hozzáteszem, hogy az említett típusoknak (különösen az Evergreennek) a magasfrekvenciás átviteli kiterjedése is tranzisztorosokat megszégyenítő volt, például éppen a toroid kimenőnek is köszönhetően.
(#111) lancerboy Igen, igen, de ez a "csak hasonlítani fog" persze arra is igaz, ha tranzisztorost akarsz klónozni, csak ott jóval esélyesebb, hogy közelebb tudsz kerülni az eredetihez - ha megvan hozzá a technológiád.
-
törölt tag
válasz
#03969024 #107 üzenetére
Megjegyzendő, még az 1-es pontod se olyan egyszerű, hogy koppintás. Ott is van bőven kísérleteznivaló, hiszen a csöves konstrukciók némelyike olyan szűk értékhatáron belül tűri el adott alkatrész gyári szórását (vagy éppen az alkatrészgyártás is egyedi volt az adott konstrukcióhoz, a picit is félresikerült példányok kiszórásával és kevésbé háklis konstrukcióba helyezésével), és adott esetben olyannyira fontos a szigorú párbaválogatás, hogy éppenséggel még a klónozásba is bele lehet fulladni könnyen (csövek, kimenőtrafók egyedi példányainak egyedi személyiségei...).
-
törölt tag
válasz
#71562240 #106 üzenetére
Illetve talán az Aliscáék Red Lionja is már olyan volt, de azt most nem ígérem.
Ár-érték arányon lehetne elmélkedni, de önmagában nézve veszett jó, egyszerre meleg és konkrét hangjuk volt az Aliscáknak. Egyébként a Dunaudióé is elég sikeres konstrukció volt, azt úgy aposztrofálta a Szabó Zoli, mint "tranzisztoros hangkarakterű" csövest, és ebben volt igazság, teljesítménye is volt rendesen, és volt is benne egy kis tranzisztoros "keménység" az energia mellett. Az Aliscánál meg inkább a tranzisztorosok hasonlítottak a csöves hangvételre - bár olyat éppen a Dunaudio is tudott egyszer.
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #104 üzenetére
Jó, akkor válasszuk kétfelé a témát:
1. Szeretnék egy jóféle erősítőt, van kedvem, s időm pákászni, de nem akarok sokat kísérletezni. Ekkor van értelme "koppintani" valamelyik nevesebb gyártótól. Van esély meghallgatni, bár a másolat ugyebár inkább csak hasonlítani fog. Viszont, a gyár már kellőképpen kifejlesztette a készüléket. (Alkatrészek elhelyezése, "nyűgök" kiküszöbölése.) Legfeljebb később megpróbálom pl. kondik cseréjével, más drótokkal tuningolni.
2. Szeretnék elektroncsövekkel "játszani". No, itt lép be a kísérletező kedv, építek valamit, majd kiderül, mi lesz belőle. Az eredmény persze kétes, lehet igazán kiváló, de akár csapnivaló is. Jöhet a "reszelgetés", persze, ilyenkor lehet tapasztalatokat gyűjteni, meg jó kis hobbi."Meg akik jelenleg is építenek terveznek és modern dolgot akarnak azok hol hallgatják meg?"
Nos, nem vagyok elektronikai szakember, de nem hiszem, hogy sok újat hozhat még a csöves technika. Az, hogy mondjuk DAC-ban az analóg részen használjuk, az csak egy már régóta használt áramkör beillesztése egy modernebb környezetbe. Sajnos, igazán csúcs, drága készülékekhez nem volt szerencsém, de ami eddig megfogott, az nem az elmúlt 20 év találmánya...
-
törölt tag
válasz
vodkaboy22 #105 üzenetére
Alisca Orange Black Pepper? The Ring?
Dunaudio Evergreen TA3?
-
vodkaboy22
addikt
válasz
#03969024 #102 üzenetére
A másik, hogy szerintem csak úgy érdemes erősítőt építeni, ha előtte valahol meghallgattad.
Ezzel nem értek egyet. Több érdekes kapcsolásomból épült erősítő látott már napvilágot amelyek közel se voltak elérhetőek boltban mégis remek hangú darabok lettek. Pl nem hiszem hogy bárki is csinált már OTL EBL21 fejhallgató erősítőt mégis csodás hangja volt. Vagy Pushpull 6n1p fejhallgató erősítőt mégis nagyon szép hangja volt. stb stb stb. (Jelenleg is csuda egyedi dolgokat fogok építeni).
Meg akik jelenleg is építenek terveznek és modern dolgot akarnak azok hol hallgatják meg?Jó felé vezető út nem egy ismert lemásolása... Persze így is lehet jót kapni, de nem feltétlen számodra a legjobbat.
Totál ide tartozik: Melyik volt az első a csirke vagy a tojás? Melyik volt az első a jó erősítő amit meghallgattak...
-
Ear001
addikt
válasz
xxlongikaxx #98 üzenetére
Ezt én nem erőltetném. Papíron ugyan tök jók a toroid kimenők, de amit hallottam mind lapos, dinamikátlan vacak volt.
-
törölt tag
válasz
xxlongikaxx #98 üzenetére
Nem tudom, miért kéne külföldi trafó, itthon is készülnek nagyon jók, kifejezetten az adott erősítőhöz! Az "univerzális" trafó majdnem olyan, mint a SAL-nál hangváltót venni... Itt olvasgathattok a témában:[link]
A másik, hogy szerintem csak úgy érdemes erősítőt építeni, ha előtte valahol meghallgattad. -
vodkaboy22
addikt
válasz
xxlongikaxx #100 üzenetére
Engem mindenképp!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, karcmentes, 100% akku
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest