- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- Bemutatkoztak a be quiet! Pure Power 13 M szériás tápjai
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- Hamarosan kapható a Razer új, kábelmentes töltéssel kecsegtető egérpadja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen egeret válasszak?
- Fujifilm X
- Szomorú jövőt vetít előre a dedikált GPU-knak a Jon Peddie Research
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
benedekco #304 üzenetére
, madness PC, durva verzió
A LM2- ben a lényeg sztem hogy a CPU/FPU/videó értékeket jól jelzi. Jó a BIOS/PCI/ISA emuláció, látszik hogy pld a videósebesség a leggyorsabb VLB kártyáknak megfelelő. DOS alatt a CPU- t csak energiatakarékos 4GHz- en járatom, de extra támogatást ad.Quake1 : csak szoftveres támogatás, 7900- al max 1400x1050 felbontás, de GTX1060- al megy a FHD. Képmentés nem adja vissza, de a retrókockás valójában jobb, mint a 3D gyorsított.
Quake2 : Q2DOS modern port, a def változat csak Win alatt futott. 3DFx- et támogatja DOS alatt is. Most nincs benne Voodoo2, de Win98 alatt kipróbáltam, az is megy benne, SLI- ben is.
3DBench2 : alacsony pontszám, valójában több ezer lenne, de nem tudja kijelezni.
Nincs még kész : megy rá a Win3.11 is. Nemrég jött ki hozzá a FHD videó driver, valamint egy audió driver is, ami a DVI/HDMI kimenetre tolja a hangot.
De elsőre a 7800GTX- ek próbája jön majd.
-
Attól függ hogy milyen játék vagy esetleg midi/mod lejátszó futtatása a cél.
SBEmu : sok cím SBPro móddal megbízhatóan fut. MT32 emuláció is van.
VSBHDA : ugyanaz, de 16bites támogatással, pld a Tyrian futtatásához.
VSBHDASF : szintén, de ebben megvalósította a szerző a custom soundfont feltöltést DOS alatt.
Én bemenüztem a DOSt mindegyikre+5 féle gépre, aztán ISO- ba mentettem, majd egy külső SSD- re készítettem Hirens féle bootsectort, és rávéstem a partíció tartalmát. Így elegendő 1 példány, amelyik gép képes USB- ről bootolni, azon indul.Vogonson fent van mindhárom szál, ott megtalálod leírással együtt, ha mégsem, akkor belinkelem.
FreeDOS alatt is lehet próbálkozni, de egyrészt arra több panaszt láttam, másrészt én az MSDOSt szoktam meg.Némelyik laptoppal is nehezen boldogultak, de fejlesztik mindegyiket. Az asztali gépek integrált hangkártyái általában gond nélkül szólnak. Dedikált kártya esetén az SB Live az optimális, de az Audigy is támogatott.
Én pld RyZenbe pakoltam SB0060- at beforgatva, kínai PCIe to PCI konverterrel, jól működik, és ki tudom választani hogy az alaplapi szóljon vagy a dedikált.
-
Qemu- t nem ismerem.
FreeDOS túl bonyolult szintaktika az indítókban, szintén alkalmatlan ilyesmire.
Natív DOS7.1/FAT32 az igazi. Virtuális gép egy ilyen vason nagyon lassú lesz. Még a Zen2 is csak max gyors P-II gépet képes emulálni a PCEm- el(figyelem, nem PCEmu a neve), tehát csak natívan érdemes nyomulni.
Hang pedig az SBEmu/VSBHDA/VSBHDASF trióval - így talán már képes jó sebességre, bár ilyen lassú gépen nem próbáltam, 5 féle gyorsabb gépen igen, ott teljes a siker.
Régi XT szintű DOS címekkel túl gyors is, de a CPUSpd- vel be lehet lőni a lassítást is, vagy a Throttle- val, az utóbbi régebbi chipseteket is támogat. -
Én DOS7.1 alól készítettem 8GB+90GB partíciót, majd leformáztam FAT32- re, működik. FreeDOS- hoz nem értek, más, logikátlan szintaktika, az MSDOS megszokott és praktikusabban használható.
Esetleg Minitoollal csatolhatod vagy kiterjesztheted a maradék helyet, de nemtom hogy Linux alól fut-e, nem használok Linuxot, leálltam vele, mert fatális hibákat produkált, és nem is ismer sok hardvert, Win- hez vagyok szokva. -
válasz
benedekco #285 üzenetére
Ez így van, és amiről nem tud az nincs is - megtisztelő, elég sok ismeret, de erről sem tudhat 1 ember mindent.
Inkább a DOS/Win98 esetén szoktam flexelni, anno ezt gyakoroltam, aztán az utóbbi években kidolgoztam Zenre. Intel oldalon felpakolták már Alder/Raptorra is, de Zenre csak nekem sikerült.
P4- re is elég jól sikerült finomítani, átvettem a világ-első helyet HWBot- on V2SLi- vel, 3DM99/2000- ben...ha véletlenül valaki lenyomná, van már tartalékba magasabb eredmény is
Meg esetleg a modernizált XP- t vezettem be full eszközkezelővel, amit idővel átvett a nyugat is. Lepusztultan, csak 3DM01 benchre előtte is használták, de teljes funkcionalitásra nálam volt először, pld a system session is teljes :
Az other devices a GTX1650, ahhoz persze nincs XP driver.
-
CD lejátszó is hasonlóan mint a vinyó. Ha pld a 2- es IDE porton-
-1 CD lejátszó : műlödik master/slave jumpereléssel is
-1 CD+1 vinyó : a CD- t szokták slavere tenni, de fordítva is műkszik
-1 CD olvasó+1 író : az írót szokták masterre tenni, de nekem fordítva is megy simán. -
Ebben szocializálódtam, bitangul vágom a témát, és nagyon szerény vagyokTedd fel Te is modern gépre, akkor nem kell IDE master/slave bíbelődés(bár egyszerű), SATA AHCI driver is van már 98- hoz. Persze csak tolom a misét, mert nem egyszerű modern gépre. 10 oldalas helpet is írhatnék róla, de nem is biztos hogy minden buktatóra emléxem, emiatt mikor minden működött ISOba mentettem az egészet, ha valamit elbaltáznék, vagy az SSD is megpusztulhat, ne kelljen újra hetekig telepítgetni.
-
P45 PCIe S775, Asus P5Q : ezen szól az alaplapi és a PCI Live is. MT32 hullámtábla is van.
Ugyanígy Zen2- őn is, melybe a Live kártyát beforgatva aberráltam bele, kínai PCIe to PCI konverterrel :Az alplapi is ok DOS alatt, a Live a Win98 miatt kellett, ahhoz még nincs SBEmu, de a saját driverével műkszik :
-
Igen, a D32, ha régi a proci. Bár ez 64bites procival is menni fog, de fordítva nem.
Hang(natívan és emuban is) : az SBEmu szál. Modern desktopokon már full, az AC97/Intel HDA vonal megoldva, hasonló felépítésűek. Laptop esetén szerencse kérdése, ott számtalan eltérő evolúciós megoldás van hardveresen, de fejlesztik a szerzők. Tablet, telefon nemtom, az még nem nagyon. DOS 16bit védett mód : VSBHDA kiegészítéssel, pld a Tyrian, de ahhoz kell még a futásidejű Borland patch is, úgy megy a régi/2000/open verzió is, Ryzen+modern videokártyával, natív DOS boottal is.
-
-
válasz
benedekco #260 üzenetére
PCEm : nemrég dobták be a retró topikba, előtte nem hallottam róla. DOSBOX- hoz mindíg is láma voltam, de ez egyből ment, ajánlani tudom. Az emulátor és a hardver-ROMok külön helyen vannak, viszont mindegyik ingyenes, egybe pakolhatták volna, de valami jogi hézag nem engedte. Erre érdemes figyelni, a legelején evvel akadtam meg kicsit.
Sound Blaster AWE32 kompatibilis a cucc! Ez midi-re is vonatkozik, vagy csak wav-ra? : igen, ha a hangkártyák közül az Awe32- őt választod. Midire is vonatkozik, ugyanúgy szól pld a Tyrian is mint natív Awe32- es gépen. DOS alatti setup is a megszokott, mintha natív gépen használnád, van amelyik címnek elég a Set Blaster sor is, van amelyiknek kell a driver. Win3.11 alá persze fel kell installálni a teljes csomagot.
-
Hasonlót készítettem, DOS6.22(pendrive) és DOS7.1(külső SSD) változatokban. 5 féle modern gépre konfiguráltam natívra.
Emulátorból a DOSBox- ot említi, de sztem jobb a PCEm, áttekinthetőbb, egyszerűbben használható, tényleg olyan mintha retró gépet pakolna össze az ember.
Pld Win10 alatt 486- os gép, Win3.11- el :
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Könyvajánló
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Építő/felújító topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- LEGO klub
- Energiaital topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged